FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Locked
vatrogasac

#10451 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

Post by vatrogasac »

karanana wrote:bez ikakve nemajere da podjebajem ili da budem ironican: iz kojeg dijela se finansiraju tekuce obaveze (plate, odrzavanja zgrada, rezije, pa eto i sluzbena auta)?
Te detalje ne znam, članarine su svakako dio. U nekim medžlisima ima hodža koji žive samo od članarine koliko mu se prikupi i od ovih honorara kao što su dženaze i tevhidi bez uplaćivanja ostalih doprinosa zbog čega je već nekoliko puta bio prozivan reis.

Što se tiče službenog auta reisa i stana kada je imenovan ovaj aktuelni u Sarajevu nije imao ni stana ni službenog auta. Auto je tada uvakufio jedan privrednik N.P. i platio čak troškove koji su pratili imenovanje dok mu je stan na privremeno korištenje dao jedan hodža M.H. Te detalje zna sarajevska čaršija.
Nero Histrion

#10452 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

Post by Nero Histrion »

Ja_Ja wrote:
Nero Histrion wrote:
Ja_Ja wrote:
Kako nije demantovano?! I o kakvoj zloupotrebi pricamo? Postoji 7 kategorija na koje se zekat dijeli, IZ ga dijeli na tih sedam kategorija. Znaci, nema zloupotrebe. Sad sto je neko sebi ovdje utufio u glavu da 80% zekata mora da ide siromasnim i sirotinji to je stvar pogresne interpretacije a nikako zloupotrebe od strane IZ. IZ u osnovi apsolutno nista pogresno ne radi. Kao vrhovni islamski autoritet na nasem prostoru zaduzeni su (i samo oni) za prikupljanje i raspodjelu zekata, obavezni su da taj zekat utrose na kategorije kojim zekat ide i to rade, procentualno ga dijele onako kako misle da treba biti podijeljen. Da li to moze manje ili vise jednoj ili drugoj kategoriji naravno da moze. Treba imati u vidu da se godisnje prikupi 10tak miliona u zekatu, od toga siguran sam najmanje 1/4 dolazi iz dijaspore kroz nase dzemate, sto znaci da citava BiH da za zekat 1/10 (ako i toliko) onog sto se na mjesscnom nivou potrosi na kladionicama. E to je nasa zalost, i tuga.
Ispada da oni koji ne daju vitre i zekat IZ, to se njima ne pika?! Ko je to odredio, u kojem hadisu ili na kojem mjestu u Kur'anu pise da im se ne pika ako ne daju IZ nego iz ruke u ruku? Ovo bih stvarno volio znati.
Praksa poslanika savs je bila da se zekat prikuplja u Beitu-l-Mal, praksa bar jos dvojice halifa odmah poslije njega ista (jedan od njih, Ebu Bekr ra i u rat krenuo zbog neplacanja zekata). Ulema se slaze da ukoliko u nekoj drzavi postoji islamska vlast ili glavni islamski autoritet da je on nadlezan za prikupljanje zekata na osnovu prakse poslanika savs. U Bosni i Herceogovini gdje postoji vjerski autoritet i mehanizam za prikupljanje VEOMA je upitno da li se pika individualno davanje. Za to postoji masa razloga, od kojih sam neke navodio u ranijim postovima na ovoj temi, ali jedan od njih je sigurno i postojanje vrhovnog islamskog autoriteta koji sluzi za institucionalno prikupljanje, a kroz gore pomenuto vidimo i da se u doba poslanika savs institucionalno prikupljao zekat.
Hvala Bogu pa covjek ipak nece, na kraju, odrediti jesu li neciji vitra i zekat "upitni". Svako ce se sa svojim nijetom suociti i stati pred svoga Gospodara. :thumbup:
apsidejzi

#10453 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

Post by apsidejzi »

Nero Histrion wrote: Hvala Bogu pa covjek ipak nece, na kraju, odrediti jesu li neciji vitra i zekat "upitni". Svako ce se sa svojim nijetom suociti i stati pred svoga Gospodara. :thumbup:
Nit ce se ko s kim suociti nit ce se sta pikati. To sto dajes, dajes da zadovoljis svoj ego i to je sva korist koju imas. Kad umres, ende. Doce nove ovce koje se boje smrti i koje zele biti besmrtne i koje ce rado platiti da smire i opravdaju svoj nesavrseni ego. U medjuvremenu, biznis kao biznis. Tece dalje i petnaesto stoljece.
vatrogasac

#10454 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

Post by vatrogasac »

apsidejzi wrote: Kad umres, ende. Doce nove ovce koje se boje smrti i koje zele biti besmrtne i koje ce rado platiti da smire i opravdaju svoj nesavrseni ego.
Jel' ti sad lakše egu poslije ovoga što bi bio višak i pokušaj vrijeđanja? :D
vatrogasac

#10455 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

Post by vatrogasac »

Hoće li ga Senad pozvati?
Zbog svega toga, moja poruka tebi, koga sam kao novinara i čovjeka poštovao, uredniče Fejs TV, Bošnjače, hadžija, džematlijo, pripadniče Islamske zajednice koji drugog vjerskog poglavara osim Reisu-l-uleme nemaš, volio ga ili ne, poštovao ili ne, jeste: SRAM TE BILO SENADE HADŽIFEJZOVIĆU i jazuk ti bile riječi koje si izgovorio.

P.S. U ovoj reakciji nisam se bavio argumentiranjem ispravnosti stava Islamske zajednice niti dokazivanjem pogrešnosti tvojih tvrdnji, jer to zahtijeva puno više vremena i prostora, tako da sam za sva ta pitanja i tumačenja spreman biti gost tvoje televizije i dnevnika, napisao je u reagovanju dr. Rešad ef. Plojović, fetva-i-emin Mešihata IZ-e u Srbiji.
travar

#10456 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

Post by travar »

Fetva incoming...
Porodice Foht

#10457 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

Post by Porodice Foht »

karanana wrote:bez ikakve nemajere da podjebajem ili da budem ironican: iz kojeg dijela se finansiraju tekuce obaveze (plate, odrzavanja zgrada, rezije, pa eto i sluzbena auta)?
to su vjerovatno clanarine i drugi prilozi.
ti se troskovi ne finansiraju iz ovog fonda jelde?

da li je negdje uopste moguce vidjeti finansijske izvjestaje islamske zajednice?
I telefonske racune, molim. Dabome, sve iz Bejtu-l-mala, iako oni najradije o tome ne vole ni pricati a kamoli odgovarati znatizeljnima.
Dzematske clanarine ne mogu dobaciti do Rijaseta, jasno je, one ostraju u selima, mahalama za osnovno funkcioniranje a sto je najcesce iskljucivo imamska plata.
Ja_Ja

#10458 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

Post by Ja_Ja »

Porodice Foht wrote:

da li je negdje uopste moguce vidjeti finansijske izvjestaje islamske zajednice?
I telefonske racune, molim. Dabome, sve iz Bejtu-l-mala, iako oni najradije o tome ne vole ni pricati a kamoli odgovarati znatizeljnima.
Dzematske clanarine ne mogu dobaciti do Rijaseta, jasno je, one ostraju u selima, mahalama za osnovno funkcioniranje a sto je najcesce iskljucivo imamska plata.
Na osnovu cega tvrdis da se sve to placa iz Beitu-l-Mala?
dustaban

#10459 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

Post by dustaban »

Ja bih da se stane sa ovom raspravom o konfliktu Fejs-Rejs.

Sinoc sam gledao Dodikov intervju na RTRS. Na momente mi se povracalo, ali sam svo vrijeme razmisljao na ovaj nacin: suncetijebem Federacija je svjetlosnu godinu ispred RS u smislu demokratije. Tamo Dodik sere sat vremena o turistickom izletu u Rusiju, velica bracu Ruse a u svakoj recenicio trazi nacina da ga shukne mislimanima "pardon, Bosnjacima" (njegov omiljeni lapsus)... a ona guska treperi okicama i nabacuje mu lopte da suta na prazan go.
Oni nemaju Hadzifejzovica. Jer da imaju nema boga a da ga ne upita za njegove propale projekte sa bracom rusima.
A bogami mi je pri tome posto drag i ovaj Rejs. Mozete li zamisliti srpskog vladiku da trpi ovakvu raspravu?! Pa tamo jebote nedaju ni onim sto pale svijece za Davida da se skupe pred crkvom!
Dakle cestitke obojici i Senadu u Rejsu. Oni jasno pokazuju sta je ovdje sjeverna a sta juzna Koreja.
Bloo
Globalna šefica

#10460 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

Post by Bloo »

Lažni privid demokratije. Malo lane jedan, malo drugi, puicnu jedan drugog po prstićima i to je to.
dustaban

#10461 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

Post by dustaban »

Bloo wrote:Lažni privid demokratije. Malo lane jedan, malo drugi, puicnu jedan drugog po prstićima i to je to.
Ama sve i da je tako, sve i da smo svi mi "probosanski nebosnjaci" u Federaciji ikebane i sve da Bosnjaci imaju neki podmukli plan... takvog PRIVIDA DEMOKRATIJE brate nema ni u Dodiklandu ni Covictown-u.
Zato ja brate toliko kritikujem ove bosnjacke "sitne ispade" (flasha u chenifi :mrgreen: , Busuladzic, vehbylook, vrece na hanumama...) to vam ne treba jebiga. Samo daje povoda Dodiku da laje sa nekim argumentima.
Last edited by dustaban on 11/06/2019 21:49, edited 1 time in total.
Bloo
Globalna šefica

#10462 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

Post by Bloo »

dustaban wrote:
Bloo wrote:Lažni privid demokratije. Malo lane jedan, malo drugi, puicnu jedan drugog po prstićima i to je to.
Ama sve i da je tako, sve i da smo svi mi "probosanski nebosnjaci" u Federaciji ikebane i sve da Bosnjaci imaju neki podmukli plan... takvog PRIVIDA DEMOKRATIJE brate nema ni u Dodiklandu ni Covictown-u.
Pa oni barem znaju na čemu su. Mi Federalci živimo u iluziji. :mrgreen:
Porodice Foht

#10463 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

Post by Porodice Foht »

Ja_Ja wrote:
Porodice Foht wrote:

Na osnovu cega tvrdis da se sve to placa iz Beitu-l-Mala?
A to se pravi , je li, baska budzet za plate onolikim uposlenicima desetina direkcija, profesora pa i do telefonskih racuna?
Ja_Ja

#10464 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

Post by Ja_Ja »

Pa ti znas, de nam ti reci.
sumirprimus

#10465 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

Post by sumirprimus »

Matzan wrote:...

Šta kaže izvorni propis

Image

Kako to radi IZ u BiH
Raspodjela sredstava iz Fonda Bejtu-l-mal u 2016. godini

Raspodjela iz Fonda Bejtu-l-mal u 2016. godini vrši se na osnovu prikupljenih 9.663.701,00 KM, od čega 8.763.701,00 KM od zekata i sadekatu-l-fitra i 900.000,00 KM od kurbana i kurbanskih kožica, a ras¬podjela je izvršena prema navedenom prikazu.

Odgojno-obrazovne institucije IZ-e u BiH 35,9%
Mediji IZ-e u BiH 9,8%
Kulturno-obrazovne institucije IZ-e u BiH 11,7%
Pomoć porodicama šehida, siromašnim, ugroženim, pomoć za povratak, stipendije i ostale humanitarne i socijalne aktivnosti IZ-e (raspodjela preko Ureda za društvenu brigu Rijaseta IZ-e u BiH) 12,5%
Troškovi štampanja i razduženja blokova 0,6%
Sredstva za podršku vjersko-prosvjetnih aktivnosti i rada muftijstva, muftijstva Sandžačkog Udruženja ilmijje, vijeća za fetve i Sabora IZ-e 13,1%
Vjersko-prosvjetne i druge aktivnosti Rijaseta IZ-e 16,4%

Oni koji su prvi spomenuti u suri o podjeli zekata, dakle siromašni i nevoljnici, po nekom tumačenju IZ su na zadnjem mjestu.
Pardon, puno manje se izdvaja za štampanje i razduženje blokova.
auu fino su to oni rasporedili nema govora skoro 90% sebi :lol: :lol: :lol:
ne znam sto se zali narod na vjerske institucije, kad ih sami oni finansiraju :lol:
i jasta neg je sramota, fino vam tam opise siromasni i nevoljnici na prvom mjestu a najmanje dobiju...
pare care, samo pare, biznis, minimalni rizik pliz pliz :D
Toffee karamela

#10466 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

Post by Toffee karamela »

Šta se dešava, hoće li biti proglašeno ljetno primirje dok se Fejs ne vrati s jesenjom šemom? :D

Je li se iko sjetio posjetiti onu hanumu što je iskeširala tih 10 milja, da je pita otkud joj ideja da zaobiđe IZ? :roll:

Hoće li sad ona imati problema s IZ?

Ovo je tema za Avde Avdića :D
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#10467 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

Post by sime_cipol »

Image
spreca

#10468 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

Post by spreca »

vatrogasac wrote:
zagortenej wrote:Nije postojao Bejtul mal za vrijeme Muhameda.
Nije postojao ni prije 50 godina. U socijalizmu nisi smio reći da ima sirotinje koja je opisana u ajetu o zekatu niti su smjele postojati narodne kuhinje iako znamo svi da je bilo i takvih pa se vitre obično davale taj jedan mjesec neorganizovano nenama i udovicama bez penzije. Prije toga se davalo hodžama jer nije bilo članarine niti su imali plate kako stariji pamte. Krajem šezdesetih i početkom sedamdesezih Đozo izlazi sa prijedlogom da se vitre, zekat i kurbanske kožice uplaćuju u fond za obrazovanje jer država to nije htjela finansirati pa se tih godina renovira muška medresa, otvara ženska medresa i FIN. Naravno da se to nije uspjelo zekatom i vitrama nego stranim donacijama, ali se dio fonda koristio za održavanje. Iz tog fonda se pomagala i izdavačka djelatnost što isto ajet spominje. Osnivanjem bejtul mala poslije rata inercijom još se najveći dio odvaja za obrazovanje jer je povećan broj medresa i fakulteta što je u ajetu "fi sebilillah", ali kako pratimo godine smanjuje se taj dio za obrazovanje u korist siromašnih.
Hoces reci da se za vrijeme juge zekjat placao i da se vitre nisu davale ...
vatrogasac

#10469 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

Post by vatrogasac »

spreca wrote:
vatrogasac wrote:
zagortenej wrote:Nije postojao Bejtul mal za vrijeme Muhameda.
Nije postojao ni prije 50 godina. U socijalizmu nisi smio reći da ima sirotinje koja je opisana u ajetu o zekatu niti su smjele postojati narodne kuhinje iako znamo svi da je bilo i takvih pa se vitre obično davale taj jedan mjesec neorganizovano nenama i udovicama bez penzije. Prije toga se davalo hodžama jer nije bilo članarine niti su imali plate kako stariji pamte. Krajem šezdesetih i početkom sedamdesezih Đozo izlazi sa prijedlogom da se vitre, zekat i kurbanske kožice uplaćuju u fond za obrazovanje jer država to nije htjela finansirati pa se tih godina renovira muška medresa, otvara ženska medresa i FIN. Naravno da se to nije uspjelo zekatom i vitrama nego stranim donacijama, ali se dio fonda koristio za održavanje. Iz tog fonda se pomagala i izdavačka djelatnost što isto ajet spominje. Osnivanjem bejtul mala poslije rata inercijom još se najveći dio odvaja za obrazovanje jer je povećan broj medresa i fakulteta što je u ajetu "fi sebilillah", ali kako pratimo godine smanjuje se taj dio za obrazovanje u korist siromašnih.
Hoces reci da se za vrijeme juge zekjat placao i da se vitre nisu davale ...

Neću reći kao što piše u nastavku poslije boldiranog.
Tesla Edison

#10470 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

Post by Tesla Edison »

..
problemnatravunu

#10471 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

Post by problemnatravunu »

Džabe se naprežete, Senad na GO , danas vise nije bilo Cd-a :-)

scarface32

#10472 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

Post by scarface32 »

Jos uvijek o zekatu? Daj ba predjite na religija ili ekonomija pa tamo razglabajte.Ubiste sa tim evo vec dvadeset zadnjih strana.
Škobo Habu

#10473 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

Post by Škobo Habu »

Šta je ono HadžiFejs traži donacije za svoju televiziju k'o da je evanđelistička crkva, a ne privatni mediji?
Haris.ba

#10474 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

Post by Haris.ba »

Škobo Habu wrote:Šta je ono HadžiFejs traži donacije za svoju televiziju k'o da je evanđelistička crkva, a ne privatni mediji?
Pa to je sada moderno. Privatne manje televizije se i finansiraju značajno pretplatom za gledanje, a i donacijama. Ne živi se više samo od reklama.
karanana

#10475 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

Post by karanana »

Pa misli li on otpocimat CD ikad?
Sve se nema a 3 mjeseca se na godisnjem zajebaje.
Locked