To su i naše pare. Bili vjernici ili ne.luckylaka wrote:Iz prilozenog se vidi da je aktivan clan i da se vrlo dobro razumije u ovu tematikuMatzan wrote:
Jesi li član IZ?
Daješ li zekat IZ BiH?Promasio temu.Za sve u zivotu zekat,sadaka,humanitara i sl. ako hoces das ili platis ali cini mi se da na svakoj slicnoj temi najvise kritikuju oni koji najmanje daju ili ne daju nikako.
Bodu ih u oci tudje pare.
Niko me ne pita želim li od poreza kojeg uredno platim državi, a nisam vjernik, finansirati vjerske zajednice ili neke humanitarne udruge, ili bilo šta što je predmet mog interesovanja, nego uzimaju moj novac i daju ga vjerskim zajednicama, a da me uopće ne pitaju. Tako da o temi možemo i trebamo pisati svi.
O Senadu, a pogotovo o ovom slučaju, sve najgore. Zbog povrijeđene sujete, kompleksaški, sumanuto, poglavara jedne vjerske zajednice proklinjati uoči njegovog najvećeg blagdana je neprimjereno, bezobrazno, skandalozno, odvratno, mučno.
Prema podacima, koje je na svojim stranicama objavio Centar za zastupanje građanskih interesa, pod stavkom „religijske usluge“ u 2015. godini s različitih razina vlasti isplaćeno je 5,1 milijun eura (od toga, institucije BiH uplatile su im 800.000 eura, Federacija BiH i njezini kantoni i općine 2,7 milijuna eura, a iz Republike Srpske i njezinih općina 1,6 milijuna eura). Godinu ranije za religijske usluge različite razine vlasti u BiH isplatile su četiri milijuna eura.
„Vjerske zajednice imaju samostalnost u ostvarivanju prihoda, oslobođene su dažbina i poreza i kod nas je to dosta liberalno postavljeno. Mogu stjecati prihod bez PDV-a i poreza, ali i same raspolagati svojom imovinom iznajmljivati je i koristiti kako hoće“, kaže Saliha Đuderija, pomoćnica ministrice u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH, resoru zaduženom za vjerske zajednice.
Ako postoje pitanja i nejasnoće, sve se moglo mirno, pristojno i temeljito raspraviti nakon Bajrama. Uz angažman stručnih lica, naravno, što Senad, po ovom pitanju, naravno i sigurno nije.