FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića
Moderator: anex
-
aerodinamika
#10176 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića
yemljo arabijo, "rayni rejsi priklanjali raynim politickim opcijama u yadnjih 20 godina " kayes_
a imali dva rejsa efiendije do sad
a imali dva rejsa efiendije do sad
-
elcaliente
#10177 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića
Mislio sam kroz istoriju a naveo sam zadnjih dvadeset godina kao ekstreme jer je bilo ofirno koliko je vidljivo i nama aktuelno.
-
elcaliente
#10178 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića
Ali eto kroz sve ovo se oko cega se kolo vrti u IZ, sve vjera ovo ono ali u stvari u IZ vazi samo ona „ in dollar we trust“ baby, ostalo sve je za raju.
- nivla
#10179 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića
kad mi je otac preselio, imao je uplacene clanarime za zadnjih 15 godina uredno, ranije nije placao jer nismo uopste tu zivjeli, cim smo dobili priliku placali, a sad majka i ja iako zivimo u istoj kuci placamo dvije clanarineMUNAFIK wrote:
Kakve kriminalne radnje u IZ?
Mi se olahko razbacujemo tim etiketama kriminalna... Kriminalac... Kriminal... A kad nama neko licno kaze za nas ond oci vadimo...
Znaci velika vecina ovih sto se kao bune protiv IZ nemaju nikakvu vezu sa IZ, nit im daju novac, nit placaju ZEKAT, nit daju clanarinu, nit su aktivni u dzematima, niti idu u dzamiju... Samo su dobili priliku da jos jednom opišu sve svoje licne frustracije i malodušnost...
Nece Reis nista vise Senadu rec nit ce sa njim nesto raspravljat... Senad ce dobit jedan veliki ignor i guzicom je sebi zatvorio vrata u IZ.
troskovi dzenaze su bili opet oko 1000km i nije meni za te pare platio bih ja i punu cijenu da mi npr hodza nije nabrojao kako su veliki benefiti zbog clanarine(ko da je pika kartica), pa mi je jutro poslije oceve smrti debil na mezarju srao kako nije fer sto je moj otac placao samo 15 godina a on citav zivot pa da sad ima grobno mjesto za 300, vec reko da moram platiti 600km, pa mu zamalo nisam sve na kamaru i sta sve ne, da bi me amidza i amidzic smirivali da debilu glavu lopatom ne otkinem, onda reko eto moze 300km (najniza cijena za sve clanove preko 10godina), tad sam se zakleo da u kasu IZ nikad vise od obavezne clanarine koja iznosi 50 maraka godisnje necu uplatiti, pa makar nikad iz dzehenema ne izasao
sto se tice zekata i sadekatul fitra, to su oni jedne godine zakljucili da ljudi daju onim koji su stvarno u potrebi a ne IZu pa dali fetvu da je samo fondu bejtul mala ispravno uplacivati, navodeci primjer da se tako radilo u vrijeme Omera r.a (najpravedniji halifa), moji su uvijek davali iznos nekom ko je u potrebi za sadekatul fitr, a tek sam ja hvala Bogu u mogucnosti da imam vrijednost u novcu na koju placam zekat pa ga opet dijelim onim koji su u potrebi a ne njima, jer ovamo transparentno vidim(znam) da je neko u potrebi dobio pare, dok od IZ dobijem odgovor da ja ne trebam brinuti o tome kako su pare potrosene vec su oni to skinuli sa mene( u islamu nema posrednika izmedju Boga i muslimana, kako onda oni mogu preuzeti, ispada da oni kazu kao mi vas lazemo da to ise u prave ruke, vi vise niste odgovorni za nase postupke, eh jesam odgovoran jer vidim hodzi plata 400km a on u najskupljoj novoj brendiranoj garderobi i 3g starom audiu A6)
sto se tice senada, uvijek je on imao finansijere pa redovno lajao kad mu ne bi dali pare na iste, sjetimo se onog blacenja neke od banaka kad mu nisu dali kredit, pametnom dosta
- vatrogasac
#10180 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića
I Suljagić je zaratio sa reisom i u tom ratu imao suport od mnogih medija i kolumnista, a svima nam je epilog poznat. Ne znam kako će se Senad iz ovoga izvući iako ga ne smatram krivim. Ono što mu zamjeram što je krenuo pljuvačinom po reisu svjestan da tu bitku ne može dobiti. Vidim da promoviše danas Čamdžića kao valjda oponenta reisu, a Čamdžić reisova infrastruktura koji skuplja zekat u bejtul - mal.
- Panzer_Daddy
#10181 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića
Dobit ce Senad jedno 50 god
Recimo, ako bi Emir Suljagić (a to je više nego zaslužio) bio obuhvaćen stogodišnjom fetvom, to bi se de jure i de facto ovako moglo tumačiti: nakon godina i godina kada preseli na bolji svijet Emir Suljagić (a pretpostavimo da je u nekom budućem vremenu tobe došao i hadž obavio, a svi oni, prije ili kasnije, dođu tobe, kad im iz guzice dođe u glavu) i doći će mu djeca ili unučad da prijave dženazu. Čovjek koji radi na dženazama (bilo koji čovjek u bilo kojem medžlisu) ukucat će u svoj kompjuter ime Emir Suljagić i po automatizmu će se na ekranu pojaviti oznaka koja upućuje na fetvu u kojoj jasno piše da se tom čovjeku zbog ranije nanešenog velikog zla prema islamu i muslimanima ne može klanjati dženaza. Fetva ima još 49 godina do isteka. Onda će se djeca ili unučad pitati šta je to njihov otac ili dedo u životu tako sramno i toliko nečasno uradio. A lista takvih bila bi pozamašna
Recimo, ako bi Emir Suljagić (a to je više nego zaslužio) bio obuhvaćen stogodišnjom fetvom, to bi se de jure i de facto ovako moglo tumačiti: nakon godina i godina kada preseli na bolji svijet Emir Suljagić (a pretpostavimo da je u nekom budućem vremenu tobe došao i hadž obavio, a svi oni, prije ili kasnije, dođu tobe, kad im iz guzice dođe u glavu) i doći će mu djeca ili unučad da prijave dženazu. Čovjek koji radi na dženazama (bilo koji čovjek u bilo kojem medžlisu) ukucat će u svoj kompjuter ime Emir Suljagić i po automatizmu će se na ekranu pojaviti oznaka koja upućuje na fetvu u kojoj jasno piše da se tom čovjeku zbog ranije nanešenog velikog zla prema islamu i muslimanima ne može klanjati dženaza. Fetva ima još 49 godina do isteka. Onda će se djeca ili unučad pitati šta je to njihov otac ili dedo u životu tako sramno i toliko nečasno uradio. A lista takvih bila bi pozamašna
-
elcaliente
#10182 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića
Pa posto su dzenaze svakako privatizovane od strane hodza neka sebi dovede hodzu koji je na sluzbi izvan IZ i gotovo.
I postavlja se pitanje ako je do fetve Suljagic bio clan IZ i placao clanarinu dali je gospodi palo na pamet da mu vrati do tada uplacenu clanarinu?
I postavlja se pitanje ako je do fetve Suljagic bio clan IZ i placao clanarinu dali je gospodi palo na pamet da mu vrati do tada uplacenu clanarinu?
-
aerodinamika
#10183 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića
nikakva fetva nije donesena, a to je vjerujem vidljivo i iy teksta
- nivla
#10184 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića
eh sad meni IZ hoce da kaze da ja ne mogu zajedno sa svojih 10 drugova koji imamo 500km zekatske obaveze uzeti te pare 5-6 hiljada i dati ih na ime zekata nekom ko je u nevolji za sanaciju krova koji je oluja unistila, vec trebamo uplatiti u bejtul mal(prikupljacima) pa ce oni akobogda nekad mozda i obradovati ovog nesretnika, a najvjerovatnije utrositi novac na nesto sasvim sporedno u odnosu na to da covjek zivi u neuslovnoj kuciZekat se može dati u osam fondova. Uzvišeni Allah kaže:
“Zekat pripada samo siromasima i nevoljnicima, i onima koji ga sakupljaju, i onima čija srca treba pridobiti i za otkup iz robstva, i prezaduženima i u svrhe na Allahovu putu, i putniku namjerniku. Allah je odredio tako. A Allah sve zna i mudar je”. (Tevbe, 60)
pa onaj jedan europlakat na kojem pise zekat.ba kosta vise od tih 5-6 hiljada
- spinel_
#10185 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića
nivla wrote:eh sad meni IZ hoce da kaze da ja ne mogu zajedno sa svojih 10 drugova koji imamo 500km zekatske obaveze uzeti te pare 5-6 hiljada i dati ih na ime zekata nekom ko je u nevolji za sanaciju krova koji je oluja unistila, vec trebamo uplatiti u bejtul mal(prikupljacima) pa ce oni akobogda nekad mozda i obradovati ovog nesretnika, a najvjerovatnije utrositi novac na nesto sasvim sporedno u odnosu na to da covjek zivi u neuslovnoj kuciZekat se može dati u osam fondova. Uzvišeni Allah kaže:
“Zekat pripada samo siromasima i nevoljnicima, i onima koji ga sakupljaju, i onima čija srca treba pridobiti i za otkup iz robstva, i prezaduženima i u svrhe na Allahovu putu, i putniku namjerniku. Allah je odredio tako. A Allah sve zna i mudar je”. (Tevbe, 60)
Upravo tako
Ne znam sta ovdje pojedinci spocitavaju Senadu. Ako je zena donijela i rekla da uplate onima kojima je najpotrebniji. Sta su trebali da kazu, ne nosi u islamsku zajednicu
- Porodice Foht
#10186 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića
Tako nekako, po meni. Samo da kazu, ´´bujrum ocistite vase imetke na nacin naveden u izvorima vjere kako hocete , a imate i Bejtu-l-mal IZ BiH´´, to bi bilo puno postenije. Ovako nista ne valja osim reisove hazne, vala se tesko brani u modernom vaktu kad narod nije bas blecak.nivla wrote:eh sad meni IZ hoce da kaze da ja ne mogu zajedno sa svojih 10 drugova koji imamo 500km zekatske obaveze uzeti te pare 5-6 hiljada i dati ih na ime zekata nekom ko je u nevolji za sanaciju krova koji je oluja unistila, vec trebamo uplatiti u bejtul mal(prikupljacima) pa ce oni akobogda nekad mozda i obradovati ovog nesretnika, a najvjerovatnije utrositi novac na nesto sasvim sporedno u odnosu na to da covjek zivi u neuslovnoj kuciZekat se može dati u osam fondova. Uzvišeni Allah kaže:
Bajram barecola!
- karanana
#10187 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića
ja kao prvo nisam siguran da znam razliku izmedju zekata, vitri i/ili sadake.
mislim da dosta raje to isto ne zna.
je li zekat ono sto se daje islamskoj zajednici?
e mislim da se tu reis digo jer je gospodja mediha pored 10 hiljada dala valjda jos nesto senadu/televiziji. ako sam dobro skonto reisa i njihovu izjavu, 10 milja nije problem nego je valjda to sto je dato senadu bio problem a valjda je to kao "zekat" sto je trebo ici u islamsku zajednicu. ili ne kontam.
e mislim da se tu reis digo jer je gospodja mediha pored 10 hiljada dala valjda jos nesto senadu/televiziji. ako sam dobro skonto reisa i njihovu izjavu, 10 milja nije problem nego je valjda to sto je dato senadu bio problem a valjda je to kao "zekat" sto je trebo ici u islamsku zajednicu. ili ne kontam.
-
Škobo Habu
#10188 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića
Iskren da budem, HažiFejsa nikada nisam gotivao, kao niti svu tu njegovu granap - televiziju i žurnalizam.
Jednostavno, sve sa njegove televizije je tako senzacinalistički plošno, puno ega koji guši sve oko sebe.
Međutim, kada bolje razmislim, od političkog magazina "60 minuta" i rahmetli Bakira Hadžiomerovića, a tome ima i-ha -ha, niko nije uzeo na zub IZ u razmatranje godinama.
Kavazović je došao na čelo mjesto Cerića, uveo je nekog reda, ne pravi od sebe pajaca u javnim nastupima, ne šalje dnevno-političke poruke i proklamacije, ne agitira, barem ne otvoreno, za SDA itd. Savim solidan Reis.
No, ima tu materijala koliko hoćeš kada se malo stvari zakotrljaju. Svi se, vjerovatno, sjećate brutalnog ubistva Arnele Džogić od prije tri godine.
Riječ je o djevojci koju su dvojica lokalnih džilkoša silovali, opljčkali i na kraju bacili sa jedne stijene u kanjon Stupčanice.
Pošto je ta djevojka bila iz socijalno ugrožene porodice, ali časne, koja je imala onoliko koliko je imala, nisu otimali, ni krali, ni kukali, bili su zadovoljni sa onim što imaju, njeni roditelji, kao takvi, nisu imali materijalnih sredstava da uplaćuju članarinu IZ - u.
Naravno, kada je trebalo da se obavi dženaza lokalni hodža je obračunao sve troškove, uz kompletnu članarinu, neuplaćenu, unazad možda i deset - petnaest godina. Kompletna suma je iznosila oko 4.000 hiljade km.
Pojedinci, savjesni, u svakom slučaju, su intervenisali kod lokalnog hodže tražeći da, kao prvo zbog sve tragedije koju je zadesila porodicu, smanji troškove, pa se suma spustila do 2000 maraka, koje su na kraju uplaćene...
Ako već HadžiFejs želi da ukaže na svu licmjernost Islamske Zajednice, neka krene sa istraživanjem ovoga slučaja, pa neka utvrdi koliko je sve ovo što sam napisao - tačno.
Jednostavno, sve sa njegove televizije je tako senzacinalistički plošno, puno ega koji guši sve oko sebe.
Međutim, kada bolje razmislim, od političkog magazina "60 minuta" i rahmetli Bakira Hadžiomerovića, a tome ima i-ha -ha, niko nije uzeo na zub IZ u razmatranje godinama.
Kavazović je došao na čelo mjesto Cerića, uveo je nekog reda, ne pravi od sebe pajaca u javnim nastupima, ne šalje dnevno-političke poruke i proklamacije, ne agitira, barem ne otvoreno, za SDA itd. Savim solidan Reis.
No, ima tu materijala koliko hoćeš kada se malo stvari zakotrljaju. Svi se, vjerovatno, sjećate brutalnog ubistva Arnele Džogić od prije tri godine.
Riječ je o djevojci koju su dvojica lokalnih džilkoša silovali, opljčkali i na kraju bacili sa jedne stijene u kanjon Stupčanice.
Pošto je ta djevojka bila iz socijalno ugrožene porodice, ali časne, koja je imala onoliko koliko je imala, nisu otimali, ni krali, ni kukali, bili su zadovoljni sa onim što imaju, njeni roditelji, kao takvi, nisu imali materijalnih sredstava da uplaćuju članarinu IZ - u.
Naravno, kada je trebalo da se obavi dženaza lokalni hodža je obračunao sve troškove, uz kompletnu članarinu, neuplaćenu, unazad možda i deset - petnaest godina. Kompletna suma je iznosila oko 4.000 hiljade km.
Pojedinci, savjesni, u svakom slučaju, su intervenisali kod lokalnog hodže tražeći da, kao prvo zbog sve tragedije koju je zadesila porodicu, smanji troškove, pa se suma spustila do 2000 maraka, koje su na kraju uplaćene...
Ako već HadžiFejs želi da ukaže na svu licmjernost Islamske Zajednice, neka krene sa istraživanjem ovoga slučaja, pa neka utvrdi koliko je sve ovo što sam napisao - tačno.
Last edited by Škobo Habu on 04/06/2019 19:48, edited 1 time in total.
- spreca
#10189 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića
Ona da je imala povjerenja u IZ odnijela bi njima...znaci nema povjerenja....ovo sa fetvama veoma opsna stvar za prave vjernike ,jer kakvih idiota ima sutra ce na nekog fetvu da ga treba ubiti....uopste nisam siguran dali fetva ima ikakve veze sa islamomspinel_ wrote:nivla wrote:eh sad meni IZ hoce da kaze da ja ne mogu zajedno sa svojih 10 drugova koji imamo 500km zekatske obaveze uzeti te pare 5-6 hiljada i dati ih na ime zekata nekom ko je u nevolji za sanaciju krova koji je oluja unistila, vec trebamo uplatiti u bejtul mal(prikupljacima) pa ce oni akobogda nekad mozda i obradovati ovog nesretnika, a najvjerovatnije utrositi novac na nesto sasvim sporedno u odnosu na to da covjek zivi u neuslovnoj kuciZekat se može dati u osam fondova. Uzvišeni Allah kaže:
Upravo tako![]()
Ne znam sta ovdje pojedinci spocitavaju Senadu. Ako je zena donijela i rekla da uplate onima kojima je najpotrebniji. Sta su trebali da kazu, ne nosi u islamsku zajednicu
Senad je ovdje sasvim u pravu jer je reis prozivao njega a ne on reisa
Last edited by spreca on 04/06/2019 18:52, edited 1 time in total.
- mufa1
#10190 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića
Kako zovemo firme koje po 7-8 godina drže radnike ne prijavljene, tj bez penzionog i zdravstvenog osiguranja?? Kriminalne naravno. Nek proba neko IZ-u samo postavit to pitanje, dobice fetvu na 150 godina...
- spreca
#10191 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića
mufa1 wrote:Kako zovemo firme koje po 7-8 godina drže radnike ne prijavljene, tj bez penzionog i zdravstvenog osiguranja?? Kriminalne naravno. Nek proba neko IZ-u samo postavit to pitanje, dobice fetvu na 150 godina...
Mnoge hodze su na mimimalcu a u koverti dobijaju razliku....zar nije to grijeh? ,pitam Reisa i ove sto ga brane
- nivla
#10192 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića
ako fpu cita ovo eto fetve protiv poreske
ili da se hosze i freelanceri udruze u borbu protiv poreske
ili da se hosze i freelanceri udruze u borbu protiv poreske
- Droog
#10193 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića
aerodinamika wrote:SRAMOTA sta je jedan nayovi novinar sebi dopustio u ovim SVETIM DANIMA I SVETOM MJESECU, pljuvanje po REJSU i ISLAMSKOJ YAJEDNICI tj pljuvanje po muslimanima i onima koji se tako osjecaju je ya svaku osudu i gadenje, POSTUPIO JE TAJ TYV NOVINAR U NAJBOLJOJ TRADICIJI SVIH MRYITELJA *JAVNIH I TAJNIH( ISLAMA I MUSLIMANA, DOBICE VJERUJEM, KAO STO I SAD DOBIVA VELIKE POHVALE OD LOKALNIH DUSEBRIYNIKA, CRVENIH I PETOKOLONBASA I JEDNO VELIKO AFERIM OD PREKODRINSKIH GAYDA
AFERIM SENADE AFERIM JER SJ POKAYAO KO SI I STA SI I UDARIO NA NAJSVETIJE U NAJSVETIJIM DANIMA, NA NASE NAJVREDNIJE INSTITUCIJE I ONE
NAJBOLJE MEDU NAMA
A KO BRANI OVOG NAYOVI NOVINARA NEK GA KUCI VODI PA NEK OD JUTRA DO SUTRA PLJUJU I PO REJSU I ISLAMSKOJ YAJEDNICI ALI U SVOJA CETIRI YIDA, JER JA VISE OVAJ KANAL NE GLEDAM *NI PRIJE GA NISAM PREVISE GLEDAO ALI SAD JE PREVRSILO SVAKU MJERU, FUJ HILJADU PUTA FUJ
Prvo, Z je Z...nije Y. O tackama i zarezima da ne pricam.
Drugo, gdje to Senad pljuje po muslimanima? Daj mi jedan tekst, recenicu, bilo sta.
Trece...kako su to "oni" najbolji među nama?? Ko to vaga najbolje među nama? Koja je jedinica mjere?
Ako moze argumentovano i bez Caps locka.
Lijep pozdrav
- karanana
#10194 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića
poyy
promjeni tastaturu na bosanski
promjeni tastaturu na bosanski
- kamen spoticanja
#10195 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića
gospodja je dala sadakukaranana wrote:ja kao prvo nisam siguran da znam razliku izmedju zekata, vitri i/ili sadake.
zekat ide u bejtul mal...dakle u IZ
vrlo je jednostavno...i vrlo je jednostavno pojasnjenje...ali Senad kaze da zna bolje
i da rejs ima oraha u dzepovima...
dan pred bajram
mislim da mu nije dobra matematika
osim,kazem,mu nije fgr i zukorlic nova interesna skupina
- nivla
#10196 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića
kamen spoticanja wrote: gospodja je dala sadaku
vrlo je jednostavno...i vrlo je jednostavno pojasnjenje...ali Senad kaze da zna bolje
dan pred bajram
osim,kazem,mu nije fgr i zukorlic nova interesna skupina
gdje je ovdje bejtul mal“Zekat pripada samo siromasima i nevoljnicima, i onima koji ga sakupljaju, i onima čija srca treba pridobiti i za otkup iz robstva, i prezaduženima i u svrhe na Allahovu putu, i putniku namjerniku. Allah je odredio tako. A Allah sve zna i mudar je”. (Tevbe, 60)
- kamen spoticanja
#10197 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića
nivla wrote:kamen spoticanja wrote: gospodja je dala sadaku
dan pred bajram
osim,kazem,mu nije fgr i zukorlic nova interesna skupinagdje je ovdje bejtul mal“Zekat pripada samo siromasima i nevoljnicima, i onima koji ga sakupljaju, i onima čija srca treba pridobiti i za otkup iz robstva, i prezaduženima i u svrhe na Allahovu putu, i putniku namjerniku. Allah je odredio tako. A Allah sve zna i mudar je”. (Tevbe, 60)
Ku'ranska i sunnetska osnova organiziranog prikupljanja i raspodjele zekjata putem fonda Bejtul-mal
Još od vremena Poslanika, a. s., izvršavanje ibadeta zekjata se tretira kao pitanje od javnog interesa muslimanske zajednice, a ne kao isključivo privatno pitanje pravnih adresata. Uzvišeni Allah zapovijeda svome Poslaniku s.a.v.s.: „Uzmi od dobara njihovih zekjat, da ih njime očistiš i blagoslovljenim ih učiniš.” (Et-Tevba, 103) Ovom kur’anskom naredbom upućenom Vjerovjesniku a.s. utemeljena je ustanova organiziranog prikupljanja zekjata u fond Bejtul-mal kojim upravlja nadležna islamska vlast. Na ovu činjenicu aludira i 60. ajet sure Et-Tevbe kojim se daju okvirne smjernice za raspodjelu prikupljenih sredstava, prepuštajući nadležnoj islamskoj vlasti određivanje prioriteta u raspodjeli sukladno potrebama zajednice. Naime, u spomenutom ajetu se kao jedna od kategorija korisnika prikupljenog zekjata spominju „oni koji ga sakupljaju“, što ukazuje na posebne službenike, odnosno službu koja se bavi prikupljanjem i distribucijom zekjata. Postupajući po spomenutoj kur’anskoj zapovijedi, Vjerovjesnik a.s. je formirao ustanovu Bejtul-mal i odredio službenike koji će se baviti prikupljanjem zekjata od zekjatskih obaveznika. Sukladno jasnoj kur’anskoj naredbi i Vjerovjesnikovom, a.s., sunnetu, halife na Pravom putu su nastavili praksu organiziranog prikupljanja zekjata u Bejtul-mal koristeći se instrumentima države i njenih institucija. Ulema je saglasna o tome da je organizirano prikupljanje i raspodjela zekjata izvorna praksa, odnosno obaveza islamske vlasti. Također, saglasni su daje zekjatski obaveznik dužan predati zekjat islamskoj vlasti koja ga prikuplja na organiziran način, bez obzira da li je riječ o tzv. „vidljivoj“ (zahire) imovini, poput poljoprivrednih proizvoda i stoke, ili „skrivenoj“ (batine) imovini, kao što su zlato, srebro, novac i si. Ukoliko islamska vlast zanemari pitanje zekjata, kao što se to desilo u periodu dekadence islamske civilizacije, obaveznici neće biti oslobođeni ove obaveze, već su dužni izvršiti je individualno. U ovom vremenu bespredmetno je praviti razliku između „vidljive“ i „skrivene“ jer je to razlikovanje izgubilo prvobitni smisao i uticaj. Zato je primjerenije zadržati i afirmisati izvorni princip vezivanja izvršenja obaveze zekjata za legalnu i legitimnu islamsku vlast u oba slučaja, čime se osigurava realizacija ciljeva zekjata.
Budući da su kategorije korisnika sadekatul-fitra, prema propisima u našem mezhebu, identične kategorijama korisnika zekjata, to se na ovu ustanovu, po principu analogije, primjenjuju propisi koji važe za zekjat u pogledu prikupljanja i raspodjele prikupljenih sredstava.
U našoj zemlji, organizaciju prikupljanja i distribucije zekjata vodila je i vodi Islamska zajednica. Odluka organa Islamske zajednice i uleme na čelu sa Husejn ef. Đozom sedamdesetih godina prošlog stoljeća da se reaktivira i revitalizira izvorna praksa organiziranog prikupljanja i raspodjele zekjata i sadekatul-fitra bila je od izuzetne važnosti za opstanak islama i muslimana na ovim prostorima. Isti je slučaj i danas, a tako će biti i u budućnosti.
Muslimani, članovi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u domovini i dijaspori, dužni su uključiti se u jedinstvenu akciju prikupljanja zekjata i sadekatul-fitra koju vodi Rijaset Islamske zajednice. Izvršavajući ove svoje vjerske obaveze na spomenuti način oni potvrđuju svoju pripadnost i lojalnost Zajednici. Prema novousvojenim amandmanima na Ustav Islamske zajednice, Fondom „Bejtul-mal“ upravlja Vijeće muftija i ono je odgovorno za pravilnu raspodjelu prikupljenih sredstava na način kako je to Kur’an časni definirao. Podsjećamo da je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, kao vrhovni muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, prošle godine (u ramazanu) donio fetvu kojom se potvrđuje princip organiziranog prikupljanja zekjata i sadekatul-fitra, te sukladno tome, naglašava obaveza svih muslimana koji pripadaju našoj Zajednici da zekjat i sadekatul-fitr uplaćuju isključivo u fond Bejtul-mal putem odgovarajućih blokova. Svevišnji u Kur’anu zapovijeda: „0 vjernici, pokoravajte se Alla-hu i pokoravajte se Poslaniku i predstavnicima vašim...“ (En-Nisa‘,59)
-
archi_a
#10198 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića
Iz Islamske zajednice su poslali objašnjenje ljudima da se ono što daju na razne načine putem raznih udruženja, televizijskih emisija, televizija, radio stanica itd. ne zove zekat i ne spada pod zekat, već je to pomoć, sadaka, dobročinstvo, dobro djelo. To je bilo pojašnjenje i niko nije zabranio da se to radi, čak šta više. Institucija zekata nije izmišljena u Islamskoj zajednici BiH, to postoji vijekovima. I zna se kako se računa.
- kamen spoticanja
#10199 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića
naravno sad ce doci 745 pitanja...ko je,zasto je,odakle pravo, pa cemo ici sve do same sustine vjere...a za to nemam zivaca
stvar je zaista jednostavna
senad moze uzeti pare od bilo koga za bilo koju namjenu
ali vrhovni vjerski poglavar islamske zajednice duzan je da protumaci kako se nazivaju te pare...
a to senadu ocito nije leglo...nego bi on da protumaci
a kako se trosi lova iz bejtul-mala je sasvim druga prica i moze i treba da bude podvrgnuta svakoj kritici...posebno onoj argumentovanoj
stvar je zaista jednostavna
senad moze uzeti pare od bilo koga za bilo koju namjenu
ali vrhovni vjerski poglavar islamske zajednice duzan je da protumaci kako se nazivaju te pare...
a to senadu ocito nije leglo...nego bi on da protumaci
a kako se trosi lova iz bejtul-mala je sasvim druga prica i moze i treba da bude podvrgnuta svakoj kritici...posebno onoj argumentovanoj
-
aerodinamika
#10200 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića
iyvinjavam se na caps luksu, imam problema sa tastaturom, imam sva nasa slova, ali mi ne rade, npr imam c sa kvakom kad kliknem iybaci mi ; tacku i yarey, yvacu servis poslije bajrama ili ako dode neko ko se rayumije u tehniku ya bajram da mi srediDroog wrote:aerodinamika wrote:SRAMOTA sta je jedan nayovi novinar sebi dopustio u ovim SVETIM DANIMA I SVETOM MJESECU, pljuvanje po REJSU i ISLAMSKOJ YAJEDNICI tj pljuvanje po muslimanima i onima koji se tako osjecaju je ya svaku osudu i gadenje, POSTUPIO JE TAJ TYV NOVINAR U NAJBOLJOJ TRADICIJI SVIH MRYITELJA *JAVNIH I TAJNIH( ISLAMA I MUSLIMANA, DOBICE VJERUJEM, KAO STO I SAD DOBIVA VELIKE POHVALE OD LOKALNIH DUSEBRIYNIKA, CRVENIH I PETOKOLONBASA I JEDNO VELIKO AFERIM OD PREKODRINSKIH GAYDA
AFERIM SENADE AFERIM JER SJ POKAYAO KO SI I STA SI I UDARIO NA NAJSVETIJE U NAJSVETIJIM DANIMA, NA NASE NAJVREDNIJE INSTITUCIJE I ONE
NAJBOLJE MEDU NAMA
A KO BRANI OVOG NAYOVI NOVINARA NEK GA KUCI VODI PA NEK OD JUTRA DO SUTRA PLJUJU I PO REJSU I ISLAMSKOJ YAJEDNICI ALI U SVOJA CETIRI YIDA, JER JA VISE OVAJ KANAL NE GLEDAM *NI PRIJE GA NISAM PREVISE GLEDAO ALI SAD JE PREVRSILO SVAKU MJERU, FUJ HILJADU PUTA FUJ
Prvo, Z je Z...nije Y. O tackama i zarezima da ne pricam.
Drugo, gdje to Senad pljuje po muslimanima? Daj mi jedan tekst, recenicu, bilo sta.
Trece...kako su to "oni" najbolji među nama?? Ko to vaga najbolje među nama? Koja je jedinica mjere?
Ako moze argumentovano i bez Caps locka.
Lijep pozdrav
rekao sam tj mislio sam da pljuje posredno vise figurativno, napadajuci nase institucije i to posebno u ovim danima, nije ni vrijeme niti je prikladno,
najbolji medu nama su nase vode tj ljudi koji su se skolovali proucavajuci uceci, vecina ljudi u rijasetu ima doktorate *u najmanju ruku su magistri(
ni ja, ni senad a vjerovatno ni niko od nas, ili vrlo rijetki medu nama, nije doktorirao na teme kojima se oni bave