Fabrike/tvornice svesaka u BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
historicar

#1 Fabrike/tvornice svesaka u BiH

Post by historicar »

Da li neko zna gdje sve u okolini Sarajeva i recimo Zenice mogu naći fabriku svesaka i da li takvo šta uopšte postoji tu...?

hvala :)
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2 Re: Fabrike/tvornice svesaka u BiH

Post by PipiDugaDevetka »

6.3.36. "FABRIKA DUHANA SARAJEVO" - SARAJEVO

Sign.FDS-466

2. avgusta 1880.godine sa radom je počela Fabrika duhana Sarajevo čija je lokacija bila na Marindvoru sve do 1960. godine, kada se seli u nove prostore koji su namjenski izgrađeni u Pofalićima. Od 1961. godine FDS je u ekspanziji, pripajaju joj se Grafičko preduzeće "Polet" i Tvornica vate "Obnova" iz Sarajeva. U narednim godinama u FDS integriše se još 17 preduzeća koja su se bavila preradom i prodajom duhana. FDS je stalno ulagala u razvoj tehničkih sredstava i tehnološkog procesa. Tako je 1955. godine promovisana mašina "GLIBO" (konstruktora-radnika FDS Šaćira Glibe), koja je stalno usavršavana tako da su se te mašine i proizvodile i remontovale u FDS. 1970. godine je potpisan ugovor sa američkom firmom "Filip Moris" o proizvodnji cigareta "Marlboro" koje su ubrzo postale prepoznatljive u cijelom svijetu. FDS nije prekidala proces proizvodnje od svog osnivanja pa sve do danas.

Arhivska građa preuzeta od FDS Sarajevo 2002.godine.

Građa: potpuna; vremenski raspon: 1880-1995; kutija 773, registratora 3096, omota 256, kartonskih kutija 190, knjiga 855; metara dužinskih 800; djelimično sređena; pristupačna.
Prvi razred osnovne škole sam zapamtio po sveskama FDS-ovog POLETA. Da li postoji još, ne znam,...Da li proizvode sveske, ne znam,...Vidi u FDS.

Joj, sad mene interesuje ko je bio ovaj GLIBO Šaćir. Udarnik, sigurno.
Post Reply