Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Svako malo na forumu se nađe pametnjakovića koji popljuju svaku domaću firmu koja je uspješna. Čini mi se najčešće FDS i Pivaru.
Prvo nađi mi firmu kojoj dionice nisu pale. Ako niste znali postoji svjetska recesija. Da ne govorim o pametnim potezima naših vlasti
Ako pogledamo koliko naše vlasti pomaži svojoj privredi i uporedimo to sa Hrvatskom onda našim firmama treba skinuti kapu. Uz to dodajte našu nerazvijenu svijest da koristimo domaće proizvode.
Zašto kod nas uvijek vlada princip: "nek komšiji crkne krava". Zar vam nije drago da neko ima dobre plate jer se odatle izdvajaju sredstva za zdravstvo i mirovine???????
A kod FDS sam negdje pročitao o Fondaciji za mlade ili slično. Zašto TO niko nije iznio na forum? Ili koliko puta daju pomoć invalidima ili znam ženu kojoj su platili operaciju a to nigdje nije bilo u tisku? I nije Bošnjakinja ako je to bitno!!!! Ili pomoć sportu, npr?
A našli ste ih porediti sa TDR! Imam rođaka tamo pa znam kako im subvencioniraju da izvoze u BiH. I usput NJIMA su smanjili plaće. I otpustili dosta uposlenika
- SDA traži od Vlade Federacije da osigura redovnu isplatu penzija i boračko invalidske zaštite na dostignutom nivou.
- SDA traži od Vlade i Parlamenta Federacije BiH da što hitnije uputi u parlamentarnu proceduru prijedlog Zakona o javno-privatnom partnerstvu.
- SDA podržava poziv Vlade Federacije o prikupljanju ponuda za privatizaciju preostalog dijela državnog kapitala sa liste privrednih društava u kojima pravo upravljanja ima Vlada Federacije BiH uz obavezno angažiranje konsultantskih kuća sa medjunarodno-priznatim referencama.
u sljedecih par sedmica vlada trazi kupce za preostali udio u fds-u,bosnalijeku,energopetrolu i sarajevo osiguranju
- SDA traži od Vlade Federacije da osigura redovnu isplatu penzija i boračko invalidske zaštite na dostignutom nivou.
- SDA traži od Vlade i Parlamenta Federacije BiH da što hitnije uputi u parlamentarnu proceduru prijedlog Zakona o javno-privatnom partnerstvu.
- SDA podržava poziv Vlade Federacije o prikupljanju ponuda za privatizaciju preostalog dijela državnog kapitala sa liste privrednih društava u kojima pravo upravljanja ima Vlada Federacije BiH uz obavezno angažiranje konsultantskih kuća sa medjunarodno-priznatim referencama.
u sljedecih par sedmica vlada trazi kupce za preostali udio u fds-u,bosnalijeku,energopetrolu i sarajevo osiguranju
ako je to istina umirovljenici trebaju odmah organizirati štrajk jer možete si misliti kako će onda imati mirovine!!!!! a i Fond za zadravstveno
786 wrote:Uveliko pridajete važnost domacoj proizvodnji koja je i dalje podložna mafijaško-državnim pritiscima, gdje se sve cini kako bi se i ovo malo nafake prebacilo u ruke dželatu. Da budem iskren, radim u jednoj od konkurentnih firmi samom FDS-u i mogu reci da nikada ni pod razno ne bih pristao da pređem u bilo koju kompaniju koja posjeduje bošnjacki prefiks. Zašto??? Mislite li da nisam patriota??? probat cu odgovoriti...Naime, u svom radnom vijeku promijenio sam nekoliko vrlo respektabilnih kompanija koje se bave robama široke potrošnje, gdje sam stekao širok spektar znanja, kako o poslu tako i o samom tržištu gdje su iste egzistirale. Jednu od pouka koju sam izvukao i uzeo kao moto jeste...NE RADI ZA BOŠNJAKA. Ni jedan od domacih proizvođaca me nije adekvatno i shodno zakonu prijavio, nijedan od njih mi nije omogucio pošteno zaposlenje (vec sam uvijek morao ganjati neke štele), ni u jednoj bošnjackoj firmi nisam imao puno pravo na godišnji, regres, unaprijeđenje, i da ne nabrajam više benificije koje su mi na suprot spomenutima omogucile strane kompanije. U kompanijama koje definitivno uzdižem iznad "domacih" sam izgradio vlastiti poslovni identitet i svojoj porodici, uz Božiju pomoc, obezbjedih sigurnu egzistenciju, koja je sve nesigurnija na ovim prostorima. Druga stvar koje bih se dotakao jeste aktivnost FDS-a na ovim prostorima. Da ne bih ulazio u materiju samog zapošljavanja u navedenoj fabrici, (smatram da se lakše u N.A.S.A.-i zaposliti) uzet cu u obzir plate radnika koje su uvijek bile pojam za ostale sugrađane. Dok nekoliko hiljada cistacica jedva zarade 300 KM-a mjesecno, biti cistacica u FDS-u je u rangu mnogo ozbiljnijih i odgovornijh poslova. Postavlja se pitanje zašto nikada nisam dobio priliku kroz konkurse, da pokušam pronaci svoje mjesto u domacoj fabrici??? Zašto se traže enormno velike cifre (kao npr. u BHTelecomu) za posao u FDS-u??? Je li to domaci proizvod koji bih ja trebao braniti nekim kvazi patriotizmom??? Marketinske aktivnosti da ne spominjem...mislim, što moj prethodnik rece za majmuna... Toliko je novca uloženo u komunikaciju sa potrošacima uz pomoc oslikanih zgrada da je to skoro pa nemoguce staviti na papir. Dok ostale kompanije ulažu u prodajna mjesta od 99' pa na ovamo, FDS se u 07' osjeca ugroženim na tržištu. Dok sve strane kompanije postuju zakone ove zemlje do tada FDS svjesno placa kazne kako bi ogroman novac dao na majmune i njemu slicne koji nam šalju signale. Zašto se taj novac ne uloži direktno ka potršacima??? ima li tu talova???FDS kao proizvođac ce kad tad pokleknuti pred globalizacijom tržišta. Poklekli su i veci giganti od njega. Kako na zapadu kažu...veliki jedu male...Da se razumijemo, dovoljno sam patriota da volim svoju zemlju i njene proizvode, međutim, preca mi je porodica od krimogenih likova naše privrede i njihovih stranasko-seljackih talova.
Uzmite Bronhi lakše se diše... Tuga je to kad je čovjek primoran, a hvala Bogu pa je zaposlen, da kaže "preca mi je porodica od krimogenih likova naše privrede i njihovih stranasko-seljackih talova." jer na današnjem vremenu u BiH to je jedino istina da se moraš boriti sam za sebe i svoju porodicu jer nemaš ništa od države tj. domaćeg. TO što se voli to stoji ali što se mora mora SE, pa ako treba raditi za INO firmu radit ćemo jer za to mi nismo krivi.
Sazivanje Skupštine društva Fabrika duhana Sarajevo d.d. Sarajevo
Nadzorni odbor Društva na sjednioi održanoj dana 15.04.2009.g. donio je odluku o sazivanju dvanaeste Skupštine dioničara Fabrike duhana Sarajevo d.d., na osnovu čega se objavljuje slijedeće OBAVJEŠTENJE O SAZIVANJU DVANAESTE SKUPŠTINE DIONIČARA FABRIKE DUHANA SARAJEVO D.D. SARAJEVO Obavještavaju se dioničari Fabrike duhana Sarajevo d.d. da će se dvanaesta Skupština dioničara Fabrike duhana Sarajevo d.d. održati dana 08. juna 2009.g. (ponedeljak). Skupština će se održati u Sarajevu u prostorijama Fabrike duhana Sarajevo d.d, Pofalička broj 5, Sarajevo. Skupština počinje sa radom u 12,00 sati. Dnevni red za Skupštinu Društva: 1. Izbor predsjednika Skupštine i imenovanje dva ovjerivača zapisnika 2. Usvajanje Statuta Fabrike duhana Sarajevo d.d. Sarajevo 3. Usvajanje godišnjeg finansijskog izvještaja o poslovanju Fabrike duhana Sarajevo d.d. za 2008.g. sa izvještajem nezavisnog revizora, Odbora za reviziju i Nadzornog odbora 4. Donošenje odluke o raspodjeli dobiti 5. Donošenje odluke o isplati dividende 6. Usvajanje Plana poslovanja Fabrike duhana Sarajevo d.d. za 2009.g. 7. Razrješenje predsjednika i članova Nadzornog odbora 8. Imenovanje članova Nadzornog odbora 9. Razrješenje predsjednika i članova Odbora za reviziju 10. Imenovanje članova Odbora za reviziju 11. Donošenje odluke o utvrđivanju elemenata za zaključivanje ugovora sa predsjednikom i članovima Nadzornog odbora i Odbora za reviziju 12. Izbor vanjskog revizora Objavljeno dana 18.05.2009. godine u "Dnevnom avazu".
ovo nije definisano za koje razdoblje je raspodjela dobiti.....izgleda da se ide na kompletnu sumu ili veci dio u blagajni
kiki-miki wrote:O stanju unutar FDS ti ne mogu ništa govoriti,jer na neki način sve dopre do konkurencije koja nastoji na sve načine da podmiće nogu..
Ovo razumijem. Zanima me samo zašto se nikad nisu odlučili na reproizvodnju sarajevskog marlbora, jer bi imali tržištebivše yu,sa brandom, navikom, nostalgijom itd...
pa vidiš da dijele dividendu! Kao što su i prošle godine i one prije toga. Bogami moj komšija od babinih dionica svake godine fino čvakne. A otac mu bio majstor tamo! Toliko onima što kažu da su zeznuli radnike. Baš sam ga pitao.
downtoearth wrote:pa vidiš da dijele dividendu! Kao što su i prošle godine i one prije toga. Bogami moj komšija od babinih dionica svake godine fino čvakne. A otac mu bio majstor tamo! Toliko onima što kažu da su zeznuli radnike. Baš sam ga pitao.
To su bili pokušaji da se Čvakne Čitava FDS i preuzme od lokalnih Tajkuna.....da nije bilo rahmetli Loje i podrške radnika kao i sudska tužba na privatno vlasništvo....danas bi bila FDS samo jedna od krava muzara za "DomaČe MoČnike"
Mnogi radnici su fine dividende dobili a neki prodavali pa i stanove i radnje kupovali....et toliko o onima koji su govorili o DuHanskoj Mafiji....
a mnogi političari dobili dobre pinke da upropaste i budzašto prodaju ovo kao i druga ugledna poduzeća. Pa im nije uspjelo!
Jede me naši ljudi koji bi da je ovo strana firma u kojoj radnici imaju 300 KM plaće sve najbolje o njoj govorili a pošto je domaća i radnici imaju plaće i dvicu moraju da panjkaju. Zloba što li! A ne kontaju da to znači i bolje mirovinsko i zdravstveno i sve drugo. Taman će nam strana firma plaćati poreze. Eto ko Mittal
NEDŽAD BRANKOVIĆ NOVI DIREKTOR FABRIKE DUHANA SARAJEVO
00:35 / 08.07.2009.
brankovic_uska.jpg
Prema informacijama do kojih je došao Biznis.ba, bivši federalni premijer Nedžad Branković dolazi na poziciju direktora Fabrike duhana Sarajevo. Ovu informaciju su nam potvrdili izvori bliski rukovodstvu FDS-a ...
... navodeći da je u toku „operacija“ postavljanja Brankovića na čelo ove kompanije.
Jučer smo u niz navrata pokušali stupiti u kontakt sa Brankovićem, no on se nije javljao na pozive.
Predsjednik Nadzornog odbora FDS-a je Orhan Robović, a Generalni direktor Edin Mulahasanović.
Biznis.ba
jaaaaaaoooooooo ukantaĆega duhanski mafiJozi ko zeca........bjež .BA Brankane iz Bosne dok još imaš gaĆa na sebi ....neĆete ni Šaja ni Bakir spasit .....