Fabia SDI

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
curiousx

#1 Fabia SDI

Post by curiousx »

Ponosni vlasnik Fabije od prije par dana
2004 godište, 1,9 sdi, pređenih 168.000, relativno očuvano auto, zadovoljan sam.
Imam dva pitanja:

Prvo, možda glupo, pored volana na lijevoj strani, ispod prekidača svjetala ima neki mali čok, na kojem piše ON, šta je to ustvari, da li je saug ili šta već i kad je aktiviran a kad ne?

Drugo, prilikom paljenja zazuji alnaser 1 sekundu nakon paljenja i ugasi, majstor kaže da će podmazat bendiks na alnaseru. Međutim, prešao sam do sada nekih 300 km i začuo sam dva puta u toku vožnje to isto zujanje od alnasera, trajalo je nekih 1-3 sekunde, da li je moguće da je to ili je nešto drugo?
Last edited by curiousx on 24/06/2014 13:43, edited 2 times in total.
Tkanton

#2 Re: Fabia SDI, koja je funkcija malog čoka pored volana

Post by Tkanton »

curiousx wrote:Ponosni vlasnik Fabije od prije par dana
2004 godište, 1,9 sdi, pređenih 168.000, relativno očuvano auto, zadovoljan sam.
Imam tri pitanja:

Prvo, možda glupo, pored volana na lijevoj strani, ispod prekidača svjetala ima neki mali čok, na kojem piše ON, šta je to ustvari, da li je saug ili šta već i kad je aktiviran a kad ne?

Drugo, prilikom paljenja zazuji alnaser 1 sekundu nakon paljenja i ugasi, majstor kaže da će podmazat bendiks na alnaseru. Međutim, prešao sam do sada nekih 300 km i začuo sam dva puta u toku vožnje to isto zujanje od alnasera, trajalo je nekih 1-3 sekunde, da li je moguće da je to ili je nešto drugo?

Treće, umišljam se da li da ugradim zaštitu tipa ZEDER, da li su Fabije na meti u Sarajevu (parkirana na otvorenom ispred zgrade) ili ću bezze bacit lovu?
To drugo to jest zujanje poslije palenja je alnaser, i kod mene je to bilo na golf 4, to se bendiks ne vrati, ako imas srece treba ga samo ispuhat i malo podmazat, za ostalo ja neznam taj prekidac najbolje da si sliko
sparky

#3 Re: Fabia SDI, koja je funkcija malog čoka pored volana

Post by sparky »

mislim da ta poluga ima veze sa podesavanjem volana.
pojma nemam.
curiousx

#4 Re: Fabia SDI, koja je funkcija malog čoka pored volana

Post by curiousx »

Našao sam na netu to je pluga za hladan zrak iz klime ako se želi ohladiti neka flašica ili limenka
Meni je bitno ovo drugo zujanje 1-3 sekunde što mi se desilo u vožnji dva puta što bi moglo biti, samo je zazujalo ne mnogo, onako samo zujanje 1-3 sekunde kao da prenosi se neki zvuk i opet ništa.

Inače motor vuče extra, više nego sam očekivao, dobro se ponaša skroz, samo to zujanje samimao dva puta u 300 km i samo je trajalo malo, šta je sad to??? :?:
milojicabrzi

#5 Re: Fabia SDI, koja je funkcija malog čoka pored volana

Post by milojicabrzi »

Sretno drugar :)

Ti sad dolazis u situaciju, odnosno "zamku" u kojoj smo bili svi koji smo kupili auto staro 10+ godina.

Naime, covjek se protegne, da ozbiljne novce, pa onda krene da voza, osluskuje, pa hoce da auto sa 150 hiljada na satu zvuci "kao lampion".

Ne krivim te i sam sam bio takav :) kupim auto, pa mi krivo sto jedna guma "felsa", sto su pakne pri kraju, auspuh progorio i sl.

Da nije tako, ta Fabia ne bi bila 8 000 KM, bila bi 22 000, pa na njoj nista ne skripi, ne zuji i sl :)

To sto se kod tebe cuje, je Bendex, stara mana alnasera, kod koji je rotor ne vraca, pa zazuji.

Nista strasno, otidji kod majstora, ne moze ti prouzrociti havariju niti znatno nastetiti motoru.

Cut ces ti jos uskoro i selene, pa ces promijeniti i akumulator, mozda nesto oko podizaca stakala i elektronike, to redovno ide kod auta tog tipa i starosti.

U svakom slucaju, ako si nasao autic koji zadovoljava i u dobrom je stanju, neka je sretno, po koja marka tu i tamo mora se uloziti, neko je "muhanat" pa voza auto u kojem nesto i klepece, neko ne moze pa odmah pravi.

Samo naprijed, vozi lagano i ugodno, ako nesto ode, promijeni i ne sekiraj se previse.

Nemoj dozvoliti, da ti neki stini kvar, pokvari tvoj dan i raspolozenje, sa razmisljanjima da si se za*bao, naletio na lose auto, jer vjerovatno nisi.

Ima tu nesto da se radi, ali bitno je da auto slusa i ne ostavi na cesti.

Kazem ti, jer sam i sam bio takav :)

Sretno!
curiousx

#6 Re: Fabia SDI, koja je funkcija malog čoka pored volana

Post by curiousx »

milojicabrzi wrote:Sretno drugar :)

Ti sad dolazis u situaciju, odnosno "zamku" u kojoj smo bili svi koji smo kupili auto staro 10+ godina.

Naime, covjek se protegne, da ozbiljne novce, pa onda krene da voza, osluskuje, pa hoce da auto sa 150 hiljada na satu zvuci "kao lampion".

Ne krivim te i sam sam bio takav :) kupim auto, pa mi krivo sto jedna guma "felsa", sto su pakne pri kraju, auspuh progorio i sl.

Da nije tako, ta Fabia ne bi bila 8 000 KM, bila bi 22 000, pa na njoj nista ne skripi, ne zuji i sl :)

To sto se kod tebe cuje, je Bendex, stara mana alnasera, kod koji je rotor ne vraca, pa zazuji.

Nista strasno, otidji kod majstora, ne moze ti prouzrociti havariju niti znatno nastetiti motoru.

Cut ces ti jos uskoro i selene, pa ces promijeniti i akumulator, mozda nesto oko podizaca stakala i elektronike, to redovno ide kod auta tog tipa i starosti.

U svakom slucaju, ako si nasao autic koji zadovoljava i u dobrom je stanju, neka je sretno, po koja marka tu i tamo mora se uloziti, neko je "muhanat" pa voza auto u kojem nesto i klepece, neko ne moze pa odmah pravi.

Samo naprijed, vozi lagano i ugodno, ako nesto ode, promijeni i ne sekiraj se previse.

Nemoj dozvoliti, da ti neki stini kvar, pokvari tvoj dan i raspolozenje, sa razmisljanjima da si se za*bao, naletio na lose auto, jer vjerovatno nisi.

Ima tu nesto da se radi, ali bitno je da auto slusa i ne ostavi na cesti.

Kazem ti, jer sam i sam bio takav :)

Sretno!
Ma sve je meni to jasno, to se zove polovan auto.

Prešao sam nekih 300 km i za prvi dojam, zadovoljan sam, ne lupa ništa, ali sam spreman i uložiti koju stoju, to se podrazumijeva.
Samo sa 47 kw vuče solidno, obzirom da sam umjeren tip vozača, ali motor mi djeluje pouzdano, fino uzima gas i elestično se ponaša u vožnji, a ima i lijep umjeren i ravnomjeran rad na leru, malo samo teže ubacim u treću u odnosu na ostale brzine, ali ništa strašno, samo treba naviknut mjenjač, nadam se da i ovo nije neki znak dotrajalosti mjenjača i sl?

Bio sam kod majstora prvi dan kad sam kupio, pregledavao je na dizalici prednji i zadnji trap, zdrav lim, kaže sve ok, nema se što mijenjati zasad, samo vozi i čuvaj.
Rekao mi je da će ove sedmice skinut alnaser da ga očisti i podmaže, a ujedno ćemo zamijeniti i ulje i filtere.

Nego, ti misliš da se alnaser javi i u toku vožnje?
Ja ipak mislim da se on više ne javlja, da odradi svoje samo prilikom paljenja?
milojicabrzi

#7 Re: Fabia SDI, koja je funkcija malog čoka pored volana

Post by milojicabrzi »

Mislim da bi se mogao javiti sekundu-dvije nakon paljenja i to je to.

Ne brini, SDI su fine i pouzdane masine, koje uz normalnu eksploataciju i redovito mijenjanje ulja, mogu prevaliti i do 500 000 km do otvaranja motora i zamjene karika (npr. znam da su policijski SDI koje niko ne pazi i ne cuva kao svoje, prelazili po 400 000 pa tada isli samo na zamjenu karika i polu-generalku).

Jedina mana im znaju biti mjenjaci, jer nemaju plivajuci zamajac pa im obrtni moment hoce "polomiti" mjenjac, to im je boljka kod SDI.

Uglavnom, "mane" Fabije su seleni u trapu, koji cesto odu, a ne kostaju puno, ali auto pocne lupati po rupama i sl.

Dosta kod VW grupe stradaju i el. podizaci prozora, kao i daljinsko i centralno (rijetka su vozila VW, Skoda, Seat da do starosti 7-8 god. nisu imala popravku u ovom segmentu). Zna biti prilicno skupo, a koga ne nervira, ne mora ni praviti, ja sam na Seatu godinu dana vozio da sam otkljucavao rucno (bez daljinskog), jer mi je dosadilo mijenjati baterije i stalno nesto cackati, bilo mi je bitno da centralna radi.

Je li kod tebe obicna Fabia ili karavan?

Sa 47 kW i dobrim obrtnim momentom, ovo auto je prilicno pouzdano i ok za porodicnu voznju, za sve ostalo, tu je MASTERCARD :)
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#8 Re: Fabia SDI, koja je funkcija malog čoka pored volana

Post by bitanga_sa_otesa »

milojicabrzi wrote:
Uglavnom, "mane" Fabije su seleni u trapu, koji cesto odu, a ne kostaju puno, ali auto pocne lupati po rupama i sl.
zato se ugrade oni golfovski sa X i vise nikad nema problema 8-)
curiousx

#9 Re: Fabia SDI, koja je funkcija malog čoka pored volana

Post by curiousx »

milojicabrzi wrote:Mislim da bi se mogao javiti sekundu-dvije nakon paljenja i to je to.

Ne brini, SDI su fine i pouzdane masine, koje uz normalnu eksploataciju i redovito mijenjanje ulja, mogu prevaliti i do 500 000 km do otvaranja motora i zamjene karika (npr. znam da su policijski SDI koje niko ne pazi i ne cuva kao svoje, prelazili po 400 000 pa tada isli samo na zamjenu karika i polu-generalku).

Jedina mana im znaju biti mjenjaci, jer nemaju plivajuci zamajac pa im obrtni moment hoce "polomiti" mjenjac, to im je boljka kod SDI.

Dosta kod VW grupe stradaju i el. podizaci prozora, kao i daljinsko i centralno (rijetka su vozila VW, Skoda, Seat da do starosti 7-8 god. nisu imala popravku u ovom segmentu). Zna biti prilicno skupo, a koga ne nervira, ne mora ni praviti, ja sam na Seatu godinu dana vozio da sam otkljucavao rucno (bez daljinskog), jer mi je dosadilo mijenjati baterije i stalno nesto cackati, bilo mi je bitno da centralna radi.

Je li kod tebe obicna Fabia ili karavan?

Sa 47 kW i dobrim obrtnim momentom, ovo auto je prilicno pouzdano i ok za porodicnu voznju, za sve ostalo, tu je MASTERCARD :)
Fabia mala, nije karavan
milojicabrzi

#10 Re: Fabia SDI

Post by milojicabrzi »

Mislim da je karavan ipak bolja opcija, kome treba koliko-toliko pristojan gepek, mala Fabia je bas tanka sa prtljaznikom, ali kome ne treba, to je onda to :)
curiousx

#11 Re: Fabia SDI

Post by curiousx »

Mislim da sam skontao uzrok zvuka (zujanja) koji mi se ponekad ali sasvim rijetko javi.
Juče kad sam čistio auto i pregledavao ulje, mahinalno pogled bacim u haubu i razgledavam, primijetim na mikro remenu (remen alternatora, vodene pumpe i klime) jedno malo oštećenje, ispupčenje kao mala bubuljica i kad radi na leru kao da imam osjećaj da šišti (vjerovatno je stradao remen ili remenica-španer ili ležaj alternatora ili sve troje), tako da mislim da ovaj zvuk u vožnji što se javi dolazi od toga?

Krajem sedmice idem kod majstora da vidim u čemu je štos?
Post Reply