fabia sdi ili tdi
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
mbat
#1 fabia sdi ili tdi
Planiram kupovinu fabie kombi 2002. godiste, pa se dvoumim izmedju 1.9 SDI i TDI motora, presli su oko 150000km a razlika u cijeni je oko 1000KM. SDI mi je dobro poznat, po izdrzljivosti, ekonomicnosti ali i po tromosti.
Kakav je ovaj tdi od 74kW sto se tice pouzdanosti i dugovjecnosti, je li mu skupo odrzavanje,da li se radi o PD motoru?
Kakav je ovaj tdi od 74kW sto se tice pouzdanosti i dugovjecnosti, je li mu skupo odrzavanje,da li se radi o PD motoru?
-
bombarder22
#2 Re: fabia sdi ili tdi
Motor je super.Radi se o PD motoru.Takav se ugrađivao u Golfa IV, Boru, Audi a3 itd.Bitno je da nije puno prešao i da je održavan.
-
davidigolijat
#3 Re: fabia sdi ili tdi
Jeste, svi VW TDI motori iznad onog "obicnog" TDI od 66 KW (kojeg ja imam), dakle, ako su sa crvenim I ili DI su pumpa-diza motori.
SDI ima klasicnu boljku sa mjenjacem i lose rijesenim diferencijalom.
Potrosnja u SDI mozda je samo 0,2 do 0,5 l manja, sto nije nesto znacajno.
S druge strane, ovi p-d motori su izuzetno osjetljivi na lose gorivo, kakvo je vecinom po nasim pumpama (SDI ima jednu klasicnu pumpu visokog pritiska tj. bosch pumpu, dok je kod P-D motora svaka diza mala pumpa za sebe).
Ako su auta otresla oko 150 000, moje je skromno misljenje da ce te ovaj SDI manje zezati, nego p-d motor kada otrese preko 200 000 km.
Sretno-
S druge strane, ovi p-d motori su izuzetno osjetljivi na lose gorivo, kakvo je vecinom po nasim pumpama (SDI ima jednu klasicnu pumpu visokog pritiska tj. bosch pumpu, dok je kod P-D motora svaka diza mala pumpa za sebe).
Ako su auta otresla oko 150 000, moje je skromno misljenje da ce te ovaj SDI manje zezati, nego p-d motor kada otrese preko 200 000 km.
Sretno-
- mayab
#4 Re: fabia sdi ili tdi
Po meni, prije svega trebas biti načisto, hoćeš li da vozis raketu (TDI) ili bicikl (SDI), kad se tu odlučis, onda vidi kakav si sa kostanjem odrzavanja itd!
- dottore
#5 Re: fabia sdi ili tdi
jesi sigurandavidigolijat wrote:Jeste, svi VW TDI motori iznad onog "obicnog" TDI od 66 KW (kojeg ja imam), dakle, ako su sa crvenim I ili DI su pumpa-diza motori.
Sretno-
a ja bih ti preporucio TDI, SDI je crap
-
frngla
#6 Re: fabia sdi ili tdi
sdi je buraz smece, mrtav konj... zasto ne pokusas sa nekim benzincem 1.2 htp ili 1.4 16 v
-
mbat
#7 Re: fabia sdi ili tdi
planiram da prelazim oko 60 km dnevno, uglavnom gradske voznje, znaci od semafora do semafaora, sa par duzih putovanja u toku godine gdje ce mi jedino i trebati tih 74 kW, znaci prioritet je mala potrosnja i pouzdanost sto SDI i nudi, a za TDi nisam bas u toku sto se toga tice
-
rusmir.ba
#8 Re: fabia sdi ili tdi
Kupio sam nedavno SDI, pored gomile problema zbog neodrzavanja ranijeg vlasnika (za 1.100KM se sve sredilo) mogu ti reci da je za grada, a i vanka ipak SDI, ako neces jurcati.
Motor je manje opterecen, odrzavanje nije skupo, potrosnja: grad 6-7l, vanka 4l, ne znam sta da ti kazem, ako hoces jos info pitaj. Ovo je SDI 2003.god karavan.
Motor je manje opterecen, odrzavanje nije skupo, potrosnja: grad 6-7l, vanka 4l, ne znam sta da ti kazem, ako hoces jos info pitaj. Ovo je SDI 2003.god karavan.
- starii
#9 Re: fabia sdi ili tdi
ako ti ne treba auto za trkanja uzmi slobodno SDI...vozio i bio prezadovoljan...malo ulazes puno dobijes...sad vozim HTP 1.2 isto zadovoljan..ako imas vise love kupi opet nesto bolje od fabije...
-
rusmir.ba
#10 Re: fabia sdi ili tdi
P.S. racunaj da ces na cijenu koju platis dodati bar 700-800KM ako je registrovana, i ako nema niti jednu cujnu i vidljivu mahanu a na toliko km ja bih odmah odradio zamjene:
vodene pumpe
spanera svih
oba remena
remenice alternatora
filtera svih
ulja
.........
cca 700KM
pa ako nije mjenjano jos i
disk plocice
selen blokove
cca 120-150KM
Onda znas na cemu si i ako sta zapne znas sta nije.
Kako rekoh ako te sta interesuje slobodno pitaj, za 3mj sam apsolvirao vecinu karakteristika i kvarova na fabiji. Jedino sto te ne bi trebalo zezati su motor i mjenjac
vodene pumpe
spanera svih
oba remena
remenice alternatora
filtera svih
ulja
.........
cca 700KM
pa ako nije mjenjano jos i
disk plocice
selen blokove
cca 120-150KM
Onda znas na cemu si i ako sta zapne znas sta nije.
Kako rekoh ako te sta interesuje slobodno pitaj, za 3mj sam apsolvirao vecinu karakteristika i kvarova na fabiji. Jedino sto te ne bi trebalo zezati su motor i mjenjac
-
davidigolijat
#11 Re: fabia sdi ili tdi
Je doista ne znam ko siri tu famu da su SDI motori slabi.
SDI masine imaju 50 kW ili 68 KS, sto je sasvim dovoljno za auta tzv "golf" pa cak i "jetta" klase (sjetite se da su cak i golfovi i jette pokretane 1,3 benzincima koji su imali 40 kW ili 55 KS, dakle za 20 % manje od sadasnjeg SDI-ja.
I famozna "ikona" ovih prostora Golf 2 D imao je cini mi se 50 kW pa se niko nije zalio da je malo....
Osobno mislim da je 68 KS super dovoljno za auto fabijine tezine i konstrukcije...
SDI masine imaju 50 kW ili 68 KS, sto je sasvim dovoljno za auta tzv "golf" pa cak i "jetta" klase (sjetite se da su cak i golfovi i jette pokretane 1,3 benzincima koji su imali 40 kW ili 55 KS, dakle za 20 % manje od sadasnjeg SDI-ja.
I famozna "ikona" ovih prostora Golf 2 D imao je cini mi se 50 kW pa se niko nije zalio da je malo....
Osobno mislim da je 68 KS super dovoljno za auto fabijine tezine i konstrukcije...
-
ado-šampion
#12 Re: fabia sdi ili tdi
Za po gradu je dosta, al na otvorenom nije. Pogledaj koliko je Fabia teška. Vozio sam Fabiu SDi dva mjeseca, da ne bude zabune.davidigolijat wrote:Je doista ne znam ko siri tu famu da su SDI motori slabi.
-
Lesli Eldridž
#13 Re: fabia sdi ili tdi
Jbg Ado, ako je pravljena i sa toliko kW, znači da ima dosta ljudi kojima je i to dovoljno. Nisam vozio tog diesela, ali ne vjerujem da je baš tako slabašan. Ako se ne jurca previše, može se i sa tim motorom lijepo živjeti. Ja bih ipak prije benzinca zbog trajnosti i tišine, ali to je već stvar sklonosti.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#14 Re: fabia sdi ili tdi
Ko zna voziti SDI je sasvim dovoljno!
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#15 Re: fabia sdi ili tdi
50KW ja zaista malo za danasnje 4 kotace, racunajuci cetiri putnika i klimu!
Doduse moje licno misljenje

-
Lesli Eldridž
#16 Re: fabia sdi ili tdi
To sam ranije htio napisati...Bobi wrote:Ko zna voziti SDI je sasvim dovoljno!
-
davidigolijat
#17 Re: fabia sdi ili tdi
Upravo tako, kome nije do jurcanja, to je sasvim dovoljno i stedljivo 
-
Lesli Eldridž
#18 Re: fabia sdi ili tdi
Može i SDI pojuriti, itekako pojuriti, samo treba znati...davidigolijat wrote:Upravo tako, kome nije do jurcanja, to je sasvim dovoljno i stedljivo
-
mbat
#19 Re: fabia sdi ili tdi
Vozio sam dugo seata ibizu SDI i zadovoljan sam sa performansama (nije moj seat inece ga ne bih mjenjao), jedino me brine sto je fabia poprilicno teza oko 100 kg a i motor u fabiji je nesto slabiji 47kW (u seatu iz 2000 i u cetvorkama je 50kW), poznato mi je sta ide ne velikom servisu i tako ti detalji.rusmir.ba wrote:Kupio sam nedavno SDI, pored gomile problema zbog neodrzavanja ranijeg vlasnika (za 1.100KM se sve sredilo) mogu ti reci da je za grada, a i vanka ipak SDI, ako neces jurcati.
-
ado-šampion
#20 Re: fabia sdi ili tdi
Može on potegnuti stoju trećom bez nekih većih problema, ali u 4. i 5. je mrtav konj, a vjeruj mi već pri 60 km/h u trećoj buka je jedva podnošljiva, jednostavno iritira. Mrzim donositi a priori stavove, ali Fabija je teška više od tonu. Motor jeste dovoljan za ono za što je Fabia napravljena - gradska vožnja, sa kraćim izletima na otvorenu cestu vikendom.Lesli Eldridž wrote:Jbg Ado, ako je pravljena i sa toliko kW, znači da ima dosta ljudi kojima je i to dovoljno. Nisam vozio tog diesela, ali ne vjerujem da je baš tako slabašan. Ako se ne jurca previše, može se i sa tim motorom lijepo živjeti. Ja bih ipak prije benzinca zbog trajnosti i tišine, ali to je već stvar sklonosti.
A to što je nekom ko zna voziti dovoljno njenih 68 konja, pa... nekim je dovoljno i 55 konja u dvici, pretiču kolonu sa 80 na sat, zato i imamo toliko udesa što smo svi vozači.
-
asafinho
#21 Re: fabia sdi ili tdi
cjenim sto hoces da kupis fobiju combi
hehehehe,brate imam fabiu combi 2002 1.4 MPI crveno i to ti je 50kw motor,znaci u njemu motor od starog favorita samo mu heknuli elektroniku,tako da je taj motor bez prevelikih zajebancija,jednostavan,trosi po gradu znaci bukvalno 12 l prave gradske voznje kreni stani,zivim u centru pa se vozim na relaciji carsija otoka,12 l,to mi je bio veliki problem jer nisam imo kesa da je sipam,i ugradim plin sekvenc sistem jest da sam ga platio pomasno al isplatio se itekako,sad takav sistem mozes u gradit za milju,plin ti je 0.77 pf,toplo ti preporucujem da uzmes takvu fobiju,kod mene je elegance oprema,znaci imam je godinu dana i preso sam dosta sa njom samo potrosni djelovi ulje filteri itd. bolje ti je 100 puta nego da uzmes dizela,benzin je benzin,ljepota od zivota ne cuje se a sto se tice brzina eto ja sam svoju cepio 170km/h na auto putu i to na plin,kad oduzmes sto laze sat nekih 10-15 km/h dobijes 155-160 km/h a i to je previse jer kod nas nemas gdje voziti tom brzinom
ne znam topla preporuka je da uzmes taj motor i ugradis plin,ako te sta zanima kontaktiraj me na pm.
Last edited by asafinho on 01/06/2009 01:53, edited 1 time in total.
-
asafinho
#22 Re: fabia sdi ili tdi
brao majstore,1.4 50 kw benzin,ja i 3 havera + klima,meda nemozecorolla02 wrote:50KW ja zaista malo za danasnje 4 kotace, racunajuci cetiri putnika i klimu!
-
asafinho
#23 Re: fabia sdi ili tdi
dobro je 68 ks,al za po gradu,znaci sasvim dovoljno,tipa cetvero ljudi u njoj i da se ide na bjelasnicu,ma to je zlo,ubitacno mrtvacki,auta te preskakaju ne zaobilaze te,karavanu treba jaci motor,100%davidigolijat wrote:Je doista ne znam ko siri tu famu da su SDI motori slabi.
-
shadow
#24 Re: fabia sdi ili tdi
Stari je nekad vozio golfa4 SDI pa sam ga i ja koristio kad sam dolazio u SA na odmor. Po gradu i nekako, na otvorenom odron, kad klimu upalis i konjska kola te preticu 
-
JaLa
#25 Re: fabia sdi ili tdi
vozdra,
jedno pitanje vezano za oba motora,
da li je moguce na SDI motor (75ks), bilo to golf ili skoda, ugraditi turbinu, pa da ima performanse blize TDI-u ?
pozdrav!
jedno pitanje vezano za oba motora,
da li je moguce na SDI motor (75ks), bilo to golf ili skoda, ugraditi turbinu, pa da ima performanse blize TDI-u ?
pozdrav!