Fabia ili Octavia RS u Sa ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Wolfheart

#1 Fabia ili Octavia RS u Sa ?

Post by Wolfheart »

pozdrav svima! ovo sam pitanje postavio prije skoro dvije godine...pa me zanima koliko se situacija promijenila. :)
da li se u Sarajevu moze vidjeti koja Fabija ili Octavija RS ? :)

Fabiju ne bilo skoro nemoguce kupiti prije 2 godine, morao si uvoz raditi...nije se isplatilo, ali Octaviju je moguce u Asi uzeti. Smao ih apsolutno nisam vidio po gradu.

Odnedavno sam vidio par Leon-a FR, GTI-a ima naravno, no slabo ima novih sportskih hatchback-ova. Vjerujem da je Clio RS najzastupljeniji tu.
malizeleni

#2 Re: Fabia ili Octavia RS u Sa ?

Post by malizeleni »

Hehehe, skoda RS, uvijek misaona imenica dok nisam probao ovu http://213.132.112.100/images/66/6648065903.jpg

Jao ludnice auta, 2.0 T, isto dijete sa novom igrackom, na zalost malo preskupa sad za sad :-?

Fabije su pravo rijetke, mislim da sam jednu vidio do sad na cesti.
dottore

#3 Re: Fabia ili Octavia RS u Sa ?

Post by dottore »

juce sam jednu Fabiju VRS vidio u sa :razz:
a Octaviu nisam vidio nikad :cry:
Wolfheart

#4 Re: Fabia ili Octavia RS u Sa ?

Post by Wolfheart »

dottore wrote:juce sam jednu Fabiju VRS vidio u sa :razz:
a Octaviu nisam vidio nikad :cry:
wow! :o nemoj me zezat... koja boja? siguran si da je bila vRS?
VR6

#5 Re: Fabia ili Octavia RS u Sa ?

Post by VR6 »

Ja sam vidjao staru Octaviu RS u Sarajevu, davno se jos vozala.

Novu nisam vidio nijednu, bila je neka plava na Zg tablama, al to ne racunam...
Wolfheart

#6 Re: Fabia ili Octavia RS u Sa ?

Post by Wolfheart »

ja nikad ni Oct ni Fabije nisam vidio, a rodjak mi kaze da ima neka crna Fabija RS...prava, nije sminka tj. pokusaj prerade u RS model. :?

zato dottore, cire ba, sta si vidio? :D
dottore

#7 Re: Fabia ili Octavia RS u Sa ?

Post by dottore »

juce na Anexu kod sensua prođe crna fabija VRS, jebi mu mater nisam corav :razz:
Wolfheart

#8 Re: Fabia ili Octavia RS u Sa ?

Post by Wolfheart »

auuu JUPI ! znaci ima him :D (ako je uistinu RS, a ne samo prerada :-) ) skeptik bastard.

edit: vrlo lako moze biti da su uzeti kroz rezervne dijelove spojler i branici. najbolje se moze vidjeti, iako je auto u pokretu, po presvlakama...ako su sivo-metalik crne i ako je unutrasnjost skroz crna (kao kod GTI-a) onda je fakat RS-ica. bila je takva jedna po gradu zuta...wannabe RS :lol:
Wolfheart

#9 Re: Fabia ili Octavia RS u Sa ?

Post by Wolfheart »

VR6 wrote:Ja sam vidjao staru Octaviu RS u Sarajevu, davno se jos vozala.

Novu nisam vidio nijednu, bila je neka plava na Zg tablama, al to ne racunam...
jel to bila nova Octavia plava na zg tablama? ta joj boja tako jebeno stoji...race blue :-D

WTF? Zasto niko ne kupi Octavijicu RS u Sa ? :D :bih:
dottore

#10 Re: Fabia ili Octavia RS u Sa ?

Post by dottore »

zato sto ce svak prije uzeti octaviju TDI
svi kontaju da je Octavija auto za bakice :razz:
VR6

#11 Re: Fabia ili Octavia RS u Sa ?

Post by VR6 »

Wolfheart wrote:jel to bila nova Octavia plava na zg tablama? ta joj boja tako jebeno stoji...race blue :-D
Da to je ta, svijetlo plava :zoka:
Wolfheart

#12 Re: Fabia ili Octavia RS u Sa ?

Post by Wolfheart »

da, to je bas auto za bakice. :-) 2.0 TFSI u njoj bolje starta nego u GTI-u i ima vecu krajnju brzinu. osim ako je dsg u pitanju.
mrak autic, ali ga obavezno uzeti sa benzinskim motorom..onaj 2.0 dizel je tromiji dosta. cipana Fabija RS ga jede za dorucak.
VR6

#13 Re: Fabia ili Octavia RS u Sa ?

Post by VR6 »

Nisam bas siguran da je startnija Octavia RS od GTI-a, na maksimumu jeste brza, al u startu nije bolja. 2.0 TDI je dosta eksplozivniji od 2.0 TFSI-a, pa se moze uciniti i brzim. 2.0 TFSI linearno razvija snagu, ja sam vozio Leona Cupru sa 240 KS, ide strasno, al nije toliko eksplozivan kao TDI. TDI ima veliku turbo rupu i onda odmah 320 Njutnmetara da te zakuca za sjediste. Dobro za osjecaj, al za trakciju i prednje gume bas i nije :)

Ja bi prije GTI-a il Leona FR, nego Octaviu RS. Ne djeluje mi nesto sportska... :zjev:
Wolfheart

#14 Re: Fabia ili Octavia RS u Sa ?

Post by Wolfheart »

i Tata bi sine! :D
mislim, naravno da bi prije GTI-a, ali sam gledao start svojim ocima u Zagrebu u jednom dvoboju malom. Naravno, ima tu puuno i do vozaca. :)

sve je to super s dizelom, vozim ga i ja, zvijerski mi motor ide, ali 2.0 TFSI cipan kod O.ct-a recimo je najbolje trenutacno sto se moze na trzistu naci - i to je moj sljedeci auto. Svejedno koji ce lim prek otoga ici. :wink:
maxell_sarajevo

#15 Re: Fabia ili Octavia RS u Sa ?

Post by maxell_sarajevo »

Image
Image

Ima jedna Fabija koja je samo pokusala da bude RS (rs naljepljeno).Taj je motor dobar al mogla se jos malo doraditi milim na motor.
A nova octavia RS je prica za sebe, bolescuga auto samo tako.Da imam kesa odmah bih je kupio bez ikakvog razmisljanja 2.0 FSI Turbo 250Km/h, ma zvijer auto.
Wolfheart

#16 Re: Fabia ili Octavia RS u Sa ?

Post by Wolfheart »

iz prve ruke informacija - Octavia RS facelift izlazi u 5. mjesecu 2009. i bit ce znacajnih promjena... doci ce DSG s komandama za kompjuter i za mjenjanje brzina na volanu, a prednji i zadnji dio auta ce dozivjeti vece promjene nego prijasnji facelift-ovi skode.

Inace, duboko vjerujem da je cipani 1.9 TDI u Fabiji RS (po meni jedan od najboljih TDI motora ikad) sa 165 konja jedan od najboljih motora za voziti u tom cijenovnom rangu... djubre ide ko ludo, a potrosnja se moze jako fino kontrolirati. Ko god ima cipanu RS-icu ili Seat Cupru TDI zna o kakvom gustanju i brutalnom izljevu snage pricam (s obzirom na tezinu i dinenzije auta). :wink:
VR6

#17 Re: Fabia ili Octavia RS u Sa ?

Post by VR6 »

Wolfheart wrote:Inace, duboko vjerujem da je cipani 1.9 TDI u Fabiji RS (po meni jedan od najboljih TDI motora ikad) sa 165 konja jedan od najboljih motora za voziti u tom cijenovnom rangu... djubre ide ko ludo, a potrosnja se moze jako fino kontrolirati. Ko god ima cipanu RS-icu ili Seat Cupru TDI zna o kakvom gustanju i brutalnom izljevu snage pricam (s obzirom na tezinu i dinenzije auta). :wink:
Slazem se za 1.9 TDI i uopste te VW-ove PD motore, tako brutalno razvijaju snagu da mislis da su jaci bar 30%. Ovi novi VW-ovi CR motori, recimo 2.0 TDI, rekao bi covjek da ne ide s mjesta u poredjenju sa starim PD-om. Stisnes gas i on nesto lagano ubrzava, ne bi me cudilo i da je brzi od PD-a, al ne djeluje tako brz. Ugladjenost, zbog toga cemo za par godina pricati, kako je VW nekad pravio dobre TDI motore, koji su "letili"... :)

Generalno, temperament ovih novih motora ce lagano "ubijati" eko norme. Sreca postoji tuning :D
dottore

#18 Re: Fabia ili Octavia RS u Sa ?

Post by dottore »

Kod TDI PD motora, snaga se ne razvija linearno, ali zato imas snagu kad god hoces ;)
Kod TDI CR motora imas linearku snagu, vuce bolje na nizim obrtajima, malo je tisi
Wolfheart

#19 Re: Fabia ili Octavia RS u Sa ?

Post by Wolfheart »

dottore wrote:Kod TDI PD motora, snaga se ne razvija linearno, ali zato imas snagu kad god hoces ;)
Kod TDI CR motora imas linearku snagu, vuce bolje na nizim obrtajima, malo je tisi
eeer wrong! APSOLUTNO ne vuce bolje na nizim okretajima. probo, ne jednom... :)
doduse govorim za 1.9 130 ks u usporedbi sa 2.0 TDI 140 i 170 ks. 1.9 bolje vuce na nizim okretajima, to jest skace.

svakim danom mi sve vise i vise raste osjecaj zadovoljstva sto vozim 1.9 TDI PD :-D
VR6

#20 Re: Fabia ili Octavia RS u Sa ?

Post by VR6 »

Wolfheart wrote:doduse govorim za 1.9 130 ks u usporedbi sa 2.0 TDI 140 i 170 ks.
U kojim autima si vozio taj 2.0 TDI? Nisu svi VW 2.0 TDI Common-rail.

Ja se slazem sa doktorom oko ovog iznad. Ne mislim samo na VW, nego i mnoge druge aute. Neki CR motori se vec na 1500 o/min pocinju buditi i ode. A neki su tako fino ustimani (neki BMW-ovi) da ne osjetis skoro uopste turbo rupu i od pocetka vuku...
dottore

#21 Re: Fabia ili Octavia RS u Sa ?

Post by dottore »

pa rekao sam kod CR motora snaga se linearno razvija, znaci od pocetka imas snagu
Ali_G

#22 Re: Fabia ili Octavia RS u Sa ?

Post by Ali_G »

Gled'o sam na 5thgear test Octavie i V GTI. Octavia ima vecu konacnu brzinu, al' na stazi GTI pobjedjuje. Octavia pobijedila u voznji unatrag :D
Wolfheart

#23 Re: Fabia ili Octavia RS u Sa ?

Post by Wolfheart »

VR6 wrote:
Wolfheart wrote:doduse govorim za 1.9 130 ks u usporedbi sa 2.0 TDI 140 i 170 ks.
U kojim autima si vozio taj 2.0 TDI? Nisu svi VW 2.0 TDI Common-rail.

Ja se slazem sa doktorom oko ovog iznad. Ne mislim samo na VW, nego i mnoge druge aute. Neki CR motori se vec na 1500 o/min pocinju buditi i ode. A neki su tako fino ustimani (neki BMW-ovi) da ne osjetis skoro uopste turbo rupu i od pocetka vuku...
U pravu ste, mislio sam na golfa i Octaviju RS, ali tu su motori PD jos uvijek. CD sam vozio u Toyoti...strasno lose performanse u usporedbi s 1.9 PD. BMW nisam nikad vozio, pa ne bih znao reci.
U biti jedva cekam sjesti u ove nove Golfove s CD motorom...pa da napravim pravu usporedbu.
Post Reply