Ezan na mobitelu
-
hAZNADAR
#1 Ezan na mobitelu
Sve cesce i cesce i kod nas i vani cujem ezan za mobila na raznim mjestima.
I to bas glasan i nerjetko na mjestima gdje to ne ocekujem. U cekaonici, u sredstvima javnog prijevoza,..
Ne smeta mi ali stvarno je pomalo neprirodno i glupo.
Kad neko na ulici ili u trznom centru prodje pored mene a ezan odjekuje od njega i ne smeta mi, ali kada svi sute u javnom prijevozu i sto sam skoro dozivio u cekaonici kod doktora - to je stvarno previse.
Kada sam to iznio skoro u drustvu, uglavnom su se slozili svi da je to samodokazivanje, izigravanje,.. ali dvoje me nalijepise i iznesose masu gluposti poput stidim se vjere, zatrovan sam medijskom kampanjom protiv islama, pitanje da li bi mi smetao zvuk crkvenog zvona sa mobila,... ispadoh haman islamofob i komunjara.
Obicno se na ljudima koji pustaju glasno ezan sa mobila vidi na licu da nisu u svom svijetu vec da su itekako svjesni da su privukli paznju i imaju neki cudan izraz lica koji je mjesavina ponosa, drskosti, nadmenosti,.... Jednostavno ne shvatam zasto neki vjernik musliman ima potrebu da cuje ezan sa mobila, ili zasto ne stavi slusalice.
Mozda je u pitanju neka reakcija na svu islamofobiju i neka vrsta otpora.
A mozda tek obican primitivizam i glupost.
I to bas glasan i nerjetko na mjestima gdje to ne ocekujem. U cekaonici, u sredstvima javnog prijevoza,..
Ne smeta mi ali stvarno je pomalo neprirodno i glupo.
Kad neko na ulici ili u trznom centru prodje pored mene a ezan odjekuje od njega i ne smeta mi, ali kada svi sute u javnom prijevozu i sto sam skoro dozivio u cekaonici kod doktora - to je stvarno previse.
Kada sam to iznio skoro u drustvu, uglavnom su se slozili svi da je to samodokazivanje, izigravanje,.. ali dvoje me nalijepise i iznesose masu gluposti poput stidim se vjere, zatrovan sam medijskom kampanjom protiv islama, pitanje da li bi mi smetao zvuk crkvenog zvona sa mobila,... ispadoh haman islamofob i komunjara.
Obicno se na ljudima koji pustaju glasno ezan sa mobila vidi na licu da nisu u svom svijetu vec da su itekako svjesni da su privukli paznju i imaju neki cudan izraz lica koji je mjesavina ponosa, drskosti, nadmenosti,.... Jednostavno ne shvatam zasto neki vjernik musliman ima potrebu da cuje ezan sa mobila, ili zasto ne stavi slusalice.
Mozda je u pitanju neka reakcija na svu islamofobiju i neka vrsta otpora.
A mozda tek obican primitivizam i glupost.
- insomnia78
#2 Re: Ezan na mobitelu
Ja neki dan sa zenom u cekaonici kod dr. kad kod arapkinje poce derat' ezan s mobitela
ubi
- dobar osjecaj
#3 Re: Ezan na mobitelu
Nisam nikad ni kod koga cula Ezan kao ton zvona na mobitelu (ako uopste mislis u tom kontekstu). Neki dan sam u avionu sjedila preko puta nekog crnoputog momka koji nas je sve gnjavio nekom muzikom i pjevanjem ili pricom na nekom jeziku koji meni lici na arapski.
Relativno cesto putujem avionom i na nekim relacijama bucni putnici nisu rijetkost, mada je najcesca buka male djece i pijanih likova. Nisam dosad dozivjela da neko bez slusalica bucno pusta muziku, film ili sta je vec taj tip gledao. Buka je trajala dobrih pola sata u kombinaciji s njegovim pozivanjem stjuardesa da mu objasne sta vidi kroz prozor. Na trenutke mi je ta buka toliko smetala da sam pomislila da mu se obratim i kazem ono sto su mu trebale reci stujardese - da nema pravo pustati tako glasan snimak i uznemiravati ostale putnike.
Nisam sigurna zasto mu stjuardese nisu rekle nista ali nakon pola sata i manjka icijeg reagovanja samo je iskljucio stagod je gledao i zaspao. Poslije sam bila prinudjena traziti neki let s njim i imao je skroz simpaticnu pricu, tako da mi nista nije bilo jasno - da li je namjerno pustao taj ton u kontekstu svih danasnjih desavanja u pokusaju da isprovocira reakcije drugih putnika ili je jednostavno samo lose odgojen i ne zna i ne mari kako se treba ponasati u javnom prostoru.
Relativno cesto putujem avionom i na nekim relacijama bucni putnici nisu rijetkost, mada je najcesca buka male djece i pijanih likova. Nisam dosad dozivjela da neko bez slusalica bucno pusta muziku, film ili sta je vec taj tip gledao. Buka je trajala dobrih pola sata u kombinaciji s njegovim pozivanjem stjuardesa da mu objasne sta vidi kroz prozor. Na trenutke mi je ta buka toliko smetala da sam pomislila da mu se obratim i kazem ono sto su mu trebale reci stujardese - da nema pravo pustati tako glasan snimak i uznemiravati ostale putnike.
Nisam sigurna zasto mu stjuardese nisu rekle nista ali nakon pola sata i manjka icijeg reagovanja samo je iskljucio stagod je gledao i zaspao. Poslije sam bila prinudjena traziti neki let s njim i imao je skroz simpaticnu pricu, tako da mi nista nije bilo jasno - da li je namjerno pustao taj ton u kontekstu svih danasnjih desavanja u pokusaju da isprovocira reakcije drugih putnika ili je jednostavno samo lose odgojen i ne zna i ne mari kako se treba ponasati u javnom prostoru.
- Arteta
#4 Re: Ezan na mobitelu
Nisam cuo ezan ali par puta sam se nasao u javnom prijevozu kada vehabije pustaju ilahije glasno.
- Edin H.
#5 Re: Ezan na mobitelu
Zasto ga niste izbacili iz aviona?dobar osjecaj wrote:Nisam nikad ni kod koga cula Ezan kao ton zvona na mobitelu (ako uopste mislis u tom kontekstu). Neki dan sam u avionu sjedila preko puta nekog crnoputog momka koji nas je sve gnjavio nekom muzikom i pjevanjem ili pricom na nekom jeziku koji meni lici na arapski.
- graue_maus
#6 Re: Ezan na mobitelu
-
dezurni_ucenik
#7 Re: Ezan na mobitelu
Pretjeruje pokretac teme. Nisam nikad cuo da nekom uci ezan sa mobitela.
Trzni centar, u cekaonici kod doktora, u tramvaju - drug de odvadi malo.
Trzni centar, u cekaonici kod doktora, u tramvaju - drug de odvadi malo.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#8 Re: Ezan na mobitelu
nikad nisam cuo ezan
ali moram reci ja ne znam kako se neki nasi bosnjaci tamo gdje su vecina prave nekim vjerskim "zrtvama" i disidentima zbog vjere kad je to nemoguce
jednostavno to je nemoguce i matematicki i fizicki i tako dalje
zaista tragikomicno
bijedne rasprave i situacije to pokrece
ali moram reci ja ne znam kako se neki nasi bosnjaci tamo gdje su vecina prave nekim vjerskim "zrtvama" i disidentima zbog vjere kad je to nemoguce
jednostavno to je nemoguce i matematicki i fizicki i tako dalje
zaista tragikomicno
bijedne rasprave i situacije to pokrece
- animals
#9 Re: Ezan na mobitelu
Normalni ljudi tel. podese na vibracije i ne cuje se nista..
i kad se prica , na javnim mjestima treba biti tih..
sve ostalo je primitivizam..
i kad se prica , na javnim mjestima treba biti tih..
sve ostalo je primitivizam..
- Matijevic_Vlado
- Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..
#10 Re: Ezan na mobitelu
I zadaju jel de ?Arteta wrote:Nisam cuo ezan ali par puta sam se nasao u javnom prijevozu kada vehabije pustaju ilahije glasno.