Eye Floaters / Mušice

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
l33t

#1 Eye Floaters / Mušice

Post by l33t »

Pozdrav, Imam ove takozvane musice u vidnom polju /Eng. Eye Floaters jako smetaju, tesko se kocentrisati na ucenje i ostale aktivnosti, najvise ih vidim danju, bio sam kod ocnog doktora rekla je samo da ih ignorisem, trudim se maksimalno ali u vecini slucajeva skrenu mi paznju... :x

ovo je bolest modernog vremena znam da i medju forumasima sigurno ima nekih koji ovo imaju :) mozete li reci svoja iskustva, gdje u Sarajevu naci strucno pouzdano savjetovanje i da li znate neke "domace" terapije sa npr ljekovitim biljem i slicno. Istrazivao sam internet, postoje 2 3 terapije na koje ne znam da li bih se usudio probati :/

Pricajte o tome kako se suocavate sa ovim smetnjama, naravno ukoliko vas ima sa ovim problemom

P.S. nisam nasao temu nigdje na forumu, sry ako postoji spojite je, hvala :D
nino90

#2 Eye Floaters / Mušice

Post by nino90 »

imam i i ja, s tim da ih primijecujem samo ako je bas svijetla prostorija ili u ovakvom vrucim danima kad izadjem bez cvika vani.
Mislim da za to neba bas nekog lijeka. Pojave se takodjer kad se trljaju ociju, tj "cesljanjem" kad zasvrbe i tada ih ima bas puno, ali prodju kad i crvenilo u ocima prodje :)
jaaaaaa, mislim da i od povisenog pritiska u ocima mogua se pojave, ali to nisam siguran
Kio

#3 Re: Eye Floaters / Mušice

Post by Kio »

Takodjer imam, pogotovo izrazeno je u toplijim danima...
Jednostavno ignoriram, brzo prodje :D
numizmatic

#4 Re: Eye Floaters / Mušice

Post by numizmatic »

Te mušice su rezultat otpadanja malih komadića čvrstog tkiva sa unutrašnje strane oka, koje onda pluta po oku, i vide ih haman svi. Ljudi bukvalno vide sjene tih komadića (zato su najviše izražene ako se gleda u nešto svijetlo kao nebo ili ekran kompjutera). Tako da, jedina terapija da ih se riješiš je zamjena unutrašnje tečnosti oka vještačkom. Što nije nimalo preporučljivo. :D Nekako stvarno ne mogu da zamislim šta bi biljni lijekovi mogli uraditi :-?
l33t

#5 Re: Eye Floaters / Mušice

Post by l33t »

hvala na odgovorima :) bas bih zelio da se proba naci neki lijek za ovo koji ce biti efikasan i bez velikog rizika, ne samo zbog mene vec i zbog drugih tezih slucajeva. Gledam po netu ljudi nisu psihicki sposobni da se izbore sa ovim te padaju u depresiju i imaju probleme sa samopouzdanjem itd... :-)
Danoninoxx

#6 Re: Eye Floaters / Mušice

Post by Danoninoxx »

l33t wrote:Pozdrav, Imam ove takozvane musice u vidnom polju /Eng. Eye Floaters jako smetaju, tesko se kocentrisati na ucenje i ostale aktivnosti, najvise ih vidim danju, bio sam kod ocnog doktora rekla je samo da ih ignorisem, trudim se maksimalno ali u vecini slucajeva skrenu mi paznju... :x

ovo je bolest modernog vremena znam da i medju forumasima sigurno ima nekih koji ovo imaju :) mozete li reci svoja iskustva, gdje u Sarajevu naci strucno pouzdano savjetovanje i da li znate neke "domace" terapije sa npr ljekovitim biljem i slicno. Istrazivao sam internet, postoje 2 3 terapije na koje ne znam da li bih se usudio probati :/

Pricajte o tome kako se suocavate sa ovim smetnjama, naravno ukoliko vas ima sa ovim problemom

P.S. nisam nasao temu nigdje na forumu, sry ako postoji spojite je, hvala :D

Isti sam ti, ja sam se u početku prepao da nisam normalan, da mi se priviđa, dok nisam saznao o čemu se radi, da, doktori kažu da ih treba ignorisati, čitao sam i iskustva drugih ljudi, na drugim forumima, i zaista ako ih zaboraviš, ako se usredotočiš na ono šta radiš i gledaš, vremenom ćeš ih skroz manje, pa čak i nikako primjećivati, probaj se opustiti i pravi se da ih ne vidiš, proći će.. :))
ExNihilo

#7 Re: Eye Floaters / Mušice

Post by ExNihilo »

moa

#8 Re: Eye Floaters / Mušice

Post by moa »

meni se "musice" pojave samo kad kihnem :lol: :lol:
hypko_nurko

#9 Re: Eye Floaters / Mušice

Post by hypko_nurko »

ja fakat nisam ni znao da je ovo neka bolest. desava mi se kad nekad pogledam ka svijetlom nebu iz zatvorene prostorije da vidim tockice kako klize niz vidno polje al sam mislio da je to nesto na oku tipa sitne mikro cestice prasine posto nosim sociva. i nikad se nisam opterecivao time. a vidim ima i onih koji padaju u depresiju :-)
Eter01

#10 Re: Eye Floaters / Mušice

Post by Eter01 »

Evo jos jedna sa mušicama, ja ih vidim kad je jaka svijetolost i živcira me užasno, sve me strah da nije nešto ozbiljnije uzrok ovome :/
Cybernetic

#11 Re: Eye Floaters / Mušice

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 08/10/2015 23:53, edited 1 time in total.
House

#12 Re: Eye Floaters / Mušice

Post by House »

Cybernetic wrote:
Eter01 wrote:Evo jos jedna sa mušicama, ja ih vidim kad je jaka svijetolost i živcira me užasno, sve me strah da nije nešto ozbiljnije uzrok ovome :/
U vecini slucajeva nije nista opasno izuzev ako se u kratkom periodu pocnu drasticno "mnoziti", tada pod hitno ocnom jer moze biti u pitanju odignuce mreznice. Numizmatic je vec objasnio kako musice nastaju i najveci su problem kratkovidnim osobama. Ja ih imam jos od djetinstva i sa godinama ih je nazalost sve vise.

Nema lijeka za "mušice" btw ništa strašno , navikni se i kraj priče
Post Reply