EXPORT pitanje!!!

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

ena78

#1 EXPORT pitanje!!!

Post by ena78 »

Dragi experti ekonomije! :idea: :)

Imam pitanje za sve vas koji se (zasigurno) bolje razumijete od mene!

Naime, radi se o izvozu iz BiH u inostranstvo.

Pitanje od kupca je slijedece:

"Kolika je cijena produkta koji ukljucuje transport + dostavu na adresu"

Moj odgovor je bio da mozemo ca. ponuditi cijenu produkta koja ukljucuje transport a da ne mozemo ukljuciti dostavu u cijenu (sto zahtjeva i radnu snagu) jer nemamo konkretne destinacije tj. adrese.

Medjutim Gospodin odgovori sa : "Aaa ne, ne to se ne radi tako. Meni treba globalna cijena koja sve to ukljucuje"

Meni to sve nije logicno. Kako se racuna globalna cijena? Ja samo znam da mi produkt kosta 18,14 € + 1,25€ za spediciju u slucaju da se uzme 1000 komada porucenih proizvoda.

Nadam se iskreno da neko od vas zna kako se ovo inace rjesava. Vrlo je moguce da je ovo i neko testiranje od strane kupca. Vrlo mi je bitno jer od ovoga zavisi da li cemo uci u kooperaciju ili ne.

Hvala najljepsa!

Pozz! :wink: :)
leo karan

#2 Re: EXPORT pitanje!!!

Post by leo karan »

hoce da kaze da moze samo ukalkulisat cijenu do recimo skladista u inostranstvu, ali dalje ne moze jer je svaka adresa pojedninacne dostave razlicita, a samim time su i troskovi mozebit razliciti :)
ena78

#3 Re: EXPORT pitanje!!!

Post by ena78 »

@ babyline Koji dio? :-) Ma znam, i meni je zbunjoza, vjeruj mi!
@ leo karan Upravo! Znaci mi znamo cijenu produkta koja ukljucuje i trasnport od grada A do grada B! No on ne bi da mi to dostavimo do skladista nego da se ide na adresE i roba direktno njegovim kupcima isporucuje i montira.

Po mom nekom rezonu to zahtjeva racunanje kilometara i osoblja.

Produkt je kao sto napisah : 18,14 €
Transport od A do B grada: 1,25 €/kom.
=19,39 €

Na dobijen iznos bi trebalo sad uracunati dostavu. Ja nemam pojma kako se tu globalna cijena koju on trazi izracunava.

Osoblje + kilometri ???

:-)
Paolo Volpe & Sons

#4 Re: EXPORT pitanje!!!

Post by Paolo Volpe & Sons »

Izracunaj troskove dostave po jedinici proizvoda i "nategni ih" a zatim dodaj na cijenu fco skladiste.
Za tu cijenu reci da --ne bi trebala biti veca od .....Time ostavljas prostora za pregovaranje a uradila si ono sto kupac ili ortak zahtijeva.
alijagicalija

#5 Re: EXPORT pitanje!!!

Post by alijagicalija »

1.incoterms - pregledaj i uputi kupca. Nisi na pijaci Otoka, vec izvozis.
2. Kalkulacija - standardne formule trosova proizvoda
3. Common sense
4. Sve zagrijati na blagoj vatri i dodati zacin (profit)
karanana

#6 Re: EXPORT pitanje!!!

Post by karanana »

kontaktiras neku tamo lokalnu trasportnu firmu i kazes im: imam 1000 kila toag i toga, htjela bih da to prevezete od mjesta A do mjesta B, koliko bi me to izaslo? Kad ti kaze cifru, ti nadodas jos nekih 5-10% za svoj trud i fino im tako kazes. Ako im se ne svidja, ti posao neces izgubiti i najgore sto se moze desiti je da taj neko kaze: neka hvala, naci cemo mi nacin da prevezemo robu iz A u B.
vratnik

#7 Re: EXPORT pitanje!!!

Post by vratnik »

Jel' ovo skrivena kamera?
Vision 2020

#8 Re: EXPORT pitanje!!!

Post by Vision 2020 »

a da se javis spediterskim firmama koje dostavljaju direktno na adrese. to mi je prvo palo napamet, TNT ili DHL npr.
ena78

#9 Re: EXPORT pitanje!!!

Post by ena78 »

Nije skrivena kamera nego bezobrazan investitor koji misli da su Bosanci bleckonje...Njegovo je da proba....Pricala sam sa tri najvece spedicije u Austriji i ljudi su bukvalno prasnuli u smijeh i rekli da slucajno ne nasjednemo na taj pritisak. Lik trazi nemoguce tj. pokusava da nas navuce na manju cijenu a da dobije uracunat i extra servis, naime dostavu na adrese.

E nece moci :wink:

Cijena produkta + racunanje cijene transporta koja se racuna po pokrainama. Dostava na adresu i montaza je opet treci par carapa. Pa ako zeli bujrum, sve se da dogovoriti a Boga mi i izracunati :D

Hvala svima na trudu i pomoci! :thumbup: :)
zgembo_sa

#10 Re: EXPORT pitanje!!!

Post by zgembo_sa »

Tesko da ce ti iko dati dobar odgovor dok god krijes o kakvom se proizvodu radi. Cijene transporta, montaze i sl. itekako zavise i od vrste proizvoda, njegovih gabarita, tezine, osobina itd. Rijedak je slucaj da firma izvozi proizvod za nekoga i istovremeno se bavi i njegovom distribucijom i montazom kod kupaca u inostranstvu. Obicno su to proizvodi koji su jako skupi i kompleksni, a po cijeni koju si navela ne bi se reklo da je kod tebe taj slucaj. Naravno nije iskljuceno da bi se i ovakva saradnja mogla ostvariti, samo sto to zahtjeva neku vrstu predstavnistva u toj zemlji, vjerovatno ljude koji bi radili na montazi tamo i sl. sto u praksi zahtijeva neke ogromne kolicine, pa ne znam koliko se o ozbiljnom kupcu radi.
bubavi1

#11 Re: EXPORT pitanje!!!

Post by bubavi1 »

ena78 wrote:Dragi experti ekonomije! :idea: :)

Imam pitanje za sve vas koji se (zasigurno) bolje razumijete od mene!

Naime, radi se o izvozu iz BiH u inostranstvo.

Pitanje od kupca je slijedece:

"Kolika je cijena produkta koji ukljucuje transport + dostavu na adresu"

Moj odgovor je bio da mozemo ca. ponuditi cijenu produkta koja ukljucuje transport a da ne mozemo ukljuciti dostavu u cijenu (sto zahtjeva i radnu snagu) jer nemamo konkretne destinacije tj. adrese.

Medjutim Gospodin odgovori sa : "Aaa ne, ne to se ne radi tako. Meni treba globalna cijena koja sve to ukljucuje"

Meni to sve nije logicno. Kako se racuna globalna cijena? Ja samo znam da mi produkt kosta 18,14 € + 1,25€ za spediciju u slucaju da se uzme 1000 komada porucenih proizvoda.

Nadam se iskreno da neko od vas zna kako se ovo inace rjesava. Vrlo je moguce da je ovo i neko testiranje od strane kupca. Vrlo mi je bitno jer od ovoga zavisi da li cemo uci u kooperaciju ili ne.

Hvala najljepsa!

Pozz! :wink: :)

Oprosti ovo ali kakav je to kupac koji trazi da mu ti dostavljas na njegove adrese, neces valda jos pored dostave u njegovoj zemlji jos ganjati njegove musterije sirom svijeta i mjenjati cijene transporta, zatim ti nemoze traziti globalnu cijenu...
Ili taj kupac ima skladiste pa mu saljes robu na adresi skladista ili nema skladista onda se nemoj usudjivati TI ganjati njegove musterije!
Zato se obrati jednom transporteru koji ima globalnu cijenu dostave naravno po destinaciji, uracunati troskovi putni, radni, i carina, na to dodaj svoju cijenu proizvoda, i marzu.
T.A.C.K.A
ena78

#12 Re: EXPORT pitanje!!!

Post by ena78 »

@ zgembo_sa
Srljas sa zakljuccima! I ne mozes se dobiti odgovor jer je tako kao sto on zamislja nemoguce!
Mislim da je nepotrebno nabrajati od cega cijena transporta ovisi. Ne radi se o nekome ko nesto u avliji kucka nego o etabliranoj fabrici koja postoji vec 12 godina i takodjer ima savrsenu suradnju sa transportnom firmom. :wink:

@bulavi1 BRAVO! Upravo tako to i ide! Naprotiv, on je vrlo ozbiljan i bitan na podrucju Europe i samim tim i za nas kao partner vrlo izazovan. Eh sad, "shvabo" pokusava da se rijesi svog belaja preko tudjih/citaj nasih, ledja.

Sve je stvar dogovora. Imali bi mi i opciju da mu nase osoblje radi isporuke i montazu ali taj servis zaista nije u "globalnoj" cijeni, nego bas onako kako ti pises :wink:

Polako, krcka se :)

Hvala ti puno na komentaru!

Pozz!
bubavi1

#13 Re: EXPORT pitanje!!!

Post by bubavi1 »

Drago mi je da ti se moj komentar svidjeo. Kontam ako vec ima tu montaze nekog materijala, tu trebas jos pored toga uracunati asamblazu, a zato trebala bi imati i posebnu viljusku cijene, sto mu trebas predloziti kao opciju ovisno o kilometrima po Austriji ili Njemackoj. Znaci fiksnu cijenu do njegovog skladista a onda posebnu tarifu recimo 1€ po km extra. Opet kazem, tu treba on da razmislja gdje ce onda robu poslati , ovisno od svoje musterije ili agencija. Tacno mu trebas predloziti tu opciju, a ta opcija treba naravno da i tebi bude interesantna a njemu skupa, ako vec je prihvati onda naplatis, ako ne prihvati cisto ti covjek da doznanja da ce birati sebi posebnu opciju i da ce se sam snaci za unutarnji prevoz. Tvoje je dostaviti na medjunarodni, a za unutarnji, on bira opciju, ili nastavlja s tobom, ili se snadje s unutarnjim transporterom, koji ce mu naravno skuplje naplatiti jer EU standard...
Ima taj covjek korist od tvog prevoza i same robe sto mu postaje interesantna na kupovinu i marzu , ali u isto vrijeme ti se postavljas kao gazda po tom planu jer mu vrsis Diskriminaciju na cijene( monopola) , na unutarnjim nivou. Inace vole imati jednog prevoznika s kim moze saradjivati nego se petljati s mnogim koji takodjer imaju svoj planning dostave i s kojim treba da upravlja. Zato se raspitaj koliko kosta extra kilometar na unutarnjem trzistu, i nebrini se na taj nacin postavljanja cijene, navikli su u EU imati fiksno i opcijonalno.
ena78

#14 Re: EXPORT pitanje!!!

Post by ena78 »

bubavi1 wrote:Drago mi je da ti se moj komentar svidjeo. Kontam ako vec ima tu montaze nekog materijala, tu trebas jos pored toga uracunati asamblazu, a zato trebala bi imati i posebnu viljusku cijene, sto mu trebas predloziti kao opciju ovisno o kilometrima po Austriji ili Njemackoj. Znaci fiksnu cijenu do njegovog skladista a onda posebnu tarifu recimo 1€ po km extra. Opet kazem, tu treba on da razmislja gdje ce onda robu poslati , ovisno od svoje musterije ili agencija. Tacno mu trebas predloziti tu opciju, a ta opcija treba naravno da i tebi bude interesantna a njemu skupa, ako vec je prihvati onda naplatis, ako ne prihvati cisto ti covjek da doznanja da ce birati sebi posebnu opciju i da ce se sam snaci za unutarnji prevoz. Tvoje je dostaviti na medjunarodni, a za unutarnji, on bira opciju, ili nastavlja s tobom, ili se snadje s unutarnjim transporterom, koji ce mu naravno skuplje naplatiti jer EU standard...
Ima taj covjek korist od tvog prevoza i same robe sto mu postaje interesantna na kupovinu i marzu , ali u isto vrijeme ti se postavljas kao gazda po tom planu jer mu vrsis Diskriminaciju na cijene( monopola) , na unutarnjim nivou. Inace vole imati jednog prevoznika s kim moze saradjivati nego se petljati s mnogim koji takodjer imaju svoj planning dostave i s kojim treba da upravlja. Zato se raspitaj koliko kosta extra kilometar na unutarnjem trzistu, i nebrini se na taj nacin postavljanja cijene, navikli su u EU imati fiksno i opcijonalno.
Vidim da mi se neko obraca ko ima pojma i iskustva! :) Hvala ti puno! Prijedlozi su vrlo takticni a istovremeno i transparnetni. On mi je otvoreno rekao da nema osoblja u Austriji koji bi mu to radio i da ga iskreno govoreci to i ne zanima. S obzirom da je on bas velika riba i da nam je cilj da uletimo u proizvodnju za njega nismo htjeli da taj njegov upit/ili vise uslov, bude prepreka u ostvarenju partnerstva. Medjutim, jasno je kao dan da si nikako necemo dozvoliti da mi budemo u minusu.

To bi radila za nas spedicija s kojom smo u saradnji a za osoblje takodjer nije problem. Sve ostalo je stvar dogovora oko nacina placanja. Mi i imamo namjeru predloziti nesto vrlo slicno kao sto si ti napisao. Na njemu je da odluci.
Naravno da sam svjesna svih njegovih pokusaja manipulacije i poredjenja npr. sa Ceskom kako oni sve to rade ukljuceno u jednu cijenu. :wink: Ne dozvoljavam da me to puno uzbudi jer da mu to Ceska radi ne bi bio toliko zainteresovan za nasu fabriku. Nije mogao sebi da dodje kad je vidjeo kvalitet a i cijene su ga ocigledno jako jako obradovale.

Uskoro ce biti precizniji razgovori a nadam se i dogovori :) :thumbup:

Hvala ti velika i lijep pozdrav!
bubavi1

#15 Re: EXPORT pitanje!!!

Post by bubavi1 »

U redu, treba se to sve strateski uciniti, i ni po kojem slucaju se ponizavati po strahom da ce se izgubiti partner jer u tom slucaju vas on smatra kao laka roba, i ukoliko htjedne s vama saradjivati necete moci izaci s njim na kraj. Zato se treba drzati svog pravca a ionako oni vole efikasne partnere i cvrste, a za konkurenciju, je i bolje da ima, na taj nacin mozete i vi bolje raditi na devlopiranju proizvoda, marketinga, inovacije itd, stim na kraju cete bolje prenjeti vani vas "Image", i steci jos drugi interesantnih partnera ;)
zgembo_sa

#16 Re: EXPORT pitanje!!!

Post by zgembo_sa »

Bez ljutnje, ali mislim da si jako neozbiljna. Ocekujes neki ozbiljan odgovor i pomoc, a postavljas pitanje na forumu i pri tome jos krijes veci dio bitnih informacija. Valjda mi treba da ovdje pogadjamo o cemu se radi ili sta?! U stvari mislim da je ta firma za koju radis jos neozbiljnija od tebe.
bubavi1

#17 Re: EXPORT pitanje!!!

Post by bubavi1 »

zgembo_sa wrote:Bez ljutnje, ali mislim da si jako neozbiljna. Ocekujes neki ozbiljan odgovor i pomoc, a postavljas pitanje na forumu i pri tome jos krijes veci dio bitnih informacija. Valjda mi treba da ovdje pogadjamo o cemu se radi ili sta?! U stvari mislim da je ta firma za koju radis jos neozbiljnija od tebe.
zgembo_sa zena ti kaze da firma postoji vec od prije 12 godina, predpostavljaj da je registrirana, ovdje pitanje nije o vezi proizvoda vec o fiskiranju cijene za izvoz, zatim nikoga ne interesuje sta firma pravi, dok ona nije uspostavila konkretne ugovore s partnerom nije nikome u interesu da se neki vanjski mjesa u toj tranzakciji.
U sustini tvoja intervencija nema nikakvog smisla. :lol:
zgembo_sa

#18 Re: EXPORT pitanje!!!

Post by zgembo_sa »

bubavi1 wrote:
zgembo_sa wrote:Bez ljutnje, ali mislim da si jako neozbiljna. Ocekujes neki ozbiljan odgovor i pomoc, a postavljas pitanje na forumu i pri tome jos krijes veci dio bitnih informacija. Valjda mi treba da ovdje pogadjamo o cemu se radi ili sta?! U stvari mislim da je ta firma za koju radis jos neozbiljnija od tebe.
zgembo_sa zena ti kaze da firma postoji vec od prije 12 godina, predpostavljaj da je registrirana, ovdje pitanje nije o vezi proizvoda vec o fiskiranju cijene za izvoz, zatim nikoga ne interesuje sta firma pravi, dok ona nije uspostavila konkretne ugovore s partnerom nije nikome u interesu da se neki vanjski mjesa u toj tranzakciji.
Jako smijesno stvarno. Znaci nije bitno koji je proizvod, nije bitno koliko je kompleksna montaza tog proizvoda, nije bitno o kojim se kolicinama radi i koliko su kupci u stvari udaljeni od tog nekog centralnog skladista (ako uopste postoji). Fiksiranje cijene je ozbilja stvar, to se ne racuna onako ofrlje, svaka sitnica je bitna. Bolje je upozoriti na vrijeme, da kasnije ne bi boljela glava. Ja mogu dati kakav savjet, ali kad imam dovoljno informacija, drugacije se svodi na pogadjanje, sto mi bas i nije obicaj u biznisu, ali ako neko voli tako da radi bujrum, sam pao sam se ubio.
bubavi1

#19 Re: EXPORT pitanje!!!

Post by bubavi1 »

zgembo_sa wrote:
bubavi1 wrote:
Jako smijesno stvarno. Znaci nije bitno koji je proizvod, nije bitno koliko je kompleksna montaza tog proizvoda, nije bitno o kojim se kolicinama radi i koliko su kupci u stvari udaljeni od tog nekog centralnog skladista (ako uopste postoji). Fiksiranje cijene je ozbilja stvar, to se ne racuna onako ofrlje, svaka sitnica je bitna. Bolje je upozoriti na vrijeme, da kasnije ne bi boljela glava. Ja mogu dati kakav savjet, ali kad imam dovoljno informacija, drugacije se svodi na pogadjanje, sto mi bas i nije obicaj u biznisu, ali ako neko voli tako da radi bujrum, sam pao sam se ubio.
zgembo_sa, je mislim da zena zna fiksirati cijenu svog proizvoda, opet ti kazem, nija stvar u tome, vec o fiksiranju globalne cijene s putarinom, problem je izvoz odnosno cijena do kupca, a ne cijena proizvoda. cijena proizvoda je fiksna osim sto moze malo varirati uz kolicine, ali cijena prevoza sprem distansom, to je ta stvar koja se treba rijesavati, i pri tome ne ulazi u obzir kakav je proizvod i ostali detalji. Ne trazi zena da njoj se racuna vrijednost proizvoda zatim nas i ne zanima.
amel ledina

#20 Re: EXPORT pitanje!!!

Post by amel ledina »

Pozdrav,

Prvo trebas sa spediterom da vidis po kojem paritetu ces izvoziti i da po njemu napravis ugovor u kojem ces sve jasno definistai sta je vasa obaveza a sta njegova.

dala si malo podataka sto je logicno pa ima jako velikih odstupanja, ako je upitanju samo ta montaza onda nju moras posebno ukalkulistai ili vec taj prevoz tamo, a usput se raspitaj koja je cijena tamo takvih usluga.

Ima ovdje jako puno praznine s tvoje strane.

Ja sam po struci spediter,tako da meni nisu neke stvari jasne sta ko hoce
ins

#21 Re: EXPORT pitanje!!!

Post by ins »

@ena78

Mislim da nisi dala dovoljno imputa?!

Prvo i osnovno pitanje je da li izvozite robu ili uslugu?

Ako npr izvozite masinu onda je to roba, a ako izvozite masinu koju treba montirati i pustiti u rad onda je to i usluga.

Zlatno pravilo za izvoz robe je da ides na Fco skladiste kupca, dakle radis putem svog speditera i smanjujes svoj rizik da ti kupac pokusa uvaliti nepotreban trosak.
Ako isporuka robe ukljucuje montazu i pustanje u rad na razlicitim adresama, ja bih to uvijek fakturisao kao posebnu stavku, po fixnom cjenovniku za odredjenu regiju. U tom slucaju izvozis robu Fco skladiste po jednom racunu, i uslugu montaze po drugom. Moze i mjesavina ovoga, da je montaza uljucena u cijenu, i da krajnji kupac placa samo putne troskove radnika koji vrse montazu (kilometra i dnevnice npr), ovisno od regiona.

Ali bi ja robu uvijek i iskljucivo na Fco skladiste ovog tvog kupca!
DaysleepeR

#22 Re: EXPORT pitanje!!!

Post by DaysleepeR »

LOL

nemože fco skladište kupca :D prvo ne postoji paritet fco :D

može jedno FCA ali samo do skladišta špeditera ili do sredstva prevoza

FCA je takoreći polazni paritet a ne destinacijski :D

Kad govorimo o izvozu, standardni pariteti su EXW, FCA, FOB

Kad govorimo o isporuci do skladišta kupca može jedino CPT, CIP, CIF skladište kupca

Ako je na adresu onda je DDU, ili čak DDP

Ovo što ena traži je sasvim izvodljivo ali ne ad hoc

potrebno je puno više podataka

vrsta robe
težina
zapremina
država destinacije
poštanski broj za delivery

tek onda možeš dati DDU (delivered duty unpaid) cijenu tj, cijena proizvoda sa ukalkulisanim transportom i dostavom na adresu
u toj ponuđenoj cijeni jedino nedostaje iznos carine i PDV-a u državi destinacije ako isti postoji

ako u cijenu proizvoda pored transporta i isporuke na adresu ukalkulišeš i iznos carine i PDV-a, onda taj paritet ili (terms of delivery) postaje DDP (delivered duty payed) ali ti u tom slučaju treba i vrijednost robe kao i njen tarifni broj

ništa ovo nemože ad hoc i takva cijena proizvoda se priprema više sedmica
ins

#23 Re: EXPORT pitanje!!!

Post by ins »

Uh koji lapsus, mislio sam CIF skladiste kupca! :oops: :oops: :oops:

Odoh se sramotit negdje... :run:

:mrgreen:
bubavi1

#24 Re: EXPORT pitanje!!!

Post by bubavi1 »

De boni sta ste sad poceli predavanje medjunarodne trgovine! Vidim da neki samo prepisivaju sta sam vec napisao, ali nema veze, bitno je da prosipate sta ste u skoli naucili!!!
Transporter zna tacno sta i kako se treba, nema ona sta tu razbijati glavu osim oko montaze tarife, zna se da je roba u pitanju i da je montaza te robe, posle sprem tarifom ce da odluci hoceli iz BIH montirati ili na licu mjesta, a roba kao roba, nije bitna, usluga kao usluga nije bitno, musterija ne trazi uslugu vec odredjenu tarifu!!!
Molim vas otvorite forum za predavanje medjunarodne trgovine, i na taj nacin probajte povecati EXPORT i smanjiti IMPORT u nasoj drzavi....

Import>Exporta....
zgembo_sa

#25 Re: EXPORT pitanje!!!

Post by zgembo_sa »

Hajd ekspert, u redu je :D
Post Reply