Dubrovnik ima pare za te igranke. Ovaj grad nema. Osim kad si Dino Merlin, miljenik familije.insomnia78 wrote:Dino Merlin na dubrovačkom Stradunu za doček Nove godine
http://www.klix.ba/clanak/170912081
Kad se samo sjetim kmecanja FGR za koncert u SA
Kme, kme, kme
exMixer Chipas House Sarajevo
- DaysleepeR
#176 Re: Mixer House Sarajevo
- Banksy
#177 Re: Mixer House Sarajevo
Gračanliji u Geteborgu je sve to isto, pdf Sarajevo...
-
milojicabrzi
#178 Re: Mixer House Sarajevo
Ma kakav honorar, oni bi još dali po 100 KM da tu sviraju+ sto bi doveli svoju publiku...DaysleepeR wrote:Idemo punim ka prosperitetu sa U2 Tribute Bendom iz Italije koji ne košta manje od 1000 EUR.
Za 1000 EUR, moglo se platiti 10 lokalnih bendova u nastajanju sa honorarom od po 100 EUR da budu presretni i svi da dovedu svoju publiku.
Svaki "demo" bend ima makar 20 ljudi koji bi im došli.
Ili recimo 2 kvalitetna regionalna benda po 500 EUR.
Mislim da bi otvaranje nekog mjesta gdje bi svirali bandovi u nastajanju, bilo relativno dobar potez.
Anonimni bandovi, stvaraju i dovode svoju publiku, ali je to uglavnom studentska i srednjoskoska populacija, koja nema puno para, tako da to mora raditi neko ko je strpljiv, nije gladan para na brzinu, već polako.
Ima puno djece u SA što sviraju, bandova je puno i u drugim gradovima, tako da mislim da bi to moglo proći, ali tu velikih para nema, pa zato ugostitelji bježe od te opcije, sa puno mladih, naduvanih, poluproblematičnih gostiju, tankog novčanika.
Teško je na ovom klupskom tržištu bilo šta raditi, urbane rock & art publike nema puno, troškovi su veliki...tako da svako ko nešto pokušava, je veliki entuzijasta.
Sjećam se kad je krajem '90-ih klub Marquee radio punom parom to je bila baza iz koje su nastali i otisnuli se na scenu mnogi sadašnji dobri instrumentalisti u SA, pa onaj klub, ne mogu se sjetiti kako se zvao, u podrumu kod tunel-prolaza kod Estrade...
Čujem da Mikseru dosta ljudi zamjera loš kvalitet enterijera, kao i činjenicu da će taj prostor tokom zime biti nemoguće ugrijati...
Ali hajde, neka sadržaja ima, neka smo na booking listi dobrih bandova i svirki, ne može štetiti....
- DaffyDuck
#179 Re: Mixer House Sarajevo
http://www.media-marketing.com/intervju ... moodrziva/
A unutrasnji dio za FGR, ono inventara sto ima, skoro sve su dobili dzabe. Naravno, domaci dizajneri su morali dati sve, dati dusu da budu izloženi u mixer house-u. Čaše oni nisu kupili. Svaka čast na mangupluku. sto jest, jest.
Kultura jeste elitisticki hir, i mixer house jeste elitisticki hir. Pokazali su to samim otvorenjem. Onaj cilim sto su bombardovali u medijima, mogli su vidjeti samo odabrani, jer su prepreku stvarali zastitari za elitu. Za obicnu raju ulaz je bio na drugu stranu, po blatu i neuređenom terenu (bukvalno) i postavljenim Haineken stolovima po toj istoj šljaci i zemlji, na neravnom terenu. Sama dvorana za koncerte je samo okrecena, tako da su i fleke od prokisnjavanja ostale žute, rupe od granata ostale kakve su i bile....Čini se da su svi shvatili da je MHS novi način menadžmenta u kulturi koji više nije ni državni, ni partijski, ni budžetski, već jedan novi obrazac koji dokazuje da kultura nije elitistički hir nego jedna zdrava privredna grana koja može biti samoodrživa.
A unutrasnji dio za FGR, ono inventara sto ima, skoro sve su dobili dzabe. Naravno, domaci dizajneri su morali dati sve, dati dusu da budu izloženi u mixer house-u. Čaše oni nisu kupili. Svaka čast na mangupluku. sto jest, jest.
- supercali
#180 Re: Mixer House Sarajevo
I taj u prolazu je pocinjao sa m cini mi se
- Dope_Man
#181 Re: Mixer House Sarajevo
U osnovi si sve razloge nemogucnosti postojanja takvog mjesta naveo i sam. Demo bendovi ne mogu nikoga privuci.. nesto malo svoje raje i to je to, a to ne moze donijeti nikakav profit klubu koji ni struju nece pokriti sa tim za jednu noc, a kamoli ostvariti nekakav profit. Mjesto za takve stvari moze biti samo neko javno vlasnistvo, gdje bi se finansiralo iz budzeta za kulturu (kojeg i nemamo haman). Nikakav privatnik ne moze forsirati takvu pricu jer to je jednsotavno rupa bez dna.milojicabrzi wrote:Ma kakav honorar, oni bi još dali po 100 KM da tu sviraju+ sto bi doveli svoju publiku...DaysleepeR wrote:Idemo punim ka prosperitetu sa U2 Tribute Bendom iz Italije koji ne košta manje od 1000 EUR.
Za 1000 EUR, moglo se platiti 10 lokalnih bendova u nastajanju sa honorarom od po 100 EUR da budu presretni i svi da dovedu svoju publiku.
Mislim da bi otvaranje nekog mjesta gdje bi svirali bandovi u nastajanju, bilo relativno dobar potez.
Anonimni bandovi, stvaraju i dovode svoju publiku, ali je to uglavnom studentska i srednjoskoska populacija, koja nema puno para, tako da to mora raditi neko ko je strpljiv, nije gladan para na brzinu, već polako.
Ima puno djece u SA što sviraju, bandova je puno i u drugim gradovima, tako da mislim da bi to moglo proći, ali tu velikih para nema, pa zato ugostitelji bježe od te opcije, sa puno mladih, naduvanih, poluproblematičnih gostiju, tankog novčanika.
Teško je na ovom klupskom tržištu bilo šta raditi, urbane rock & art publike nema puno, troškovi su veliki...tako da svako ko nešto pokušava, je veliki entuzijasta.
Sjećam se kad je krajem '90-ih klub Marquee radio punom parom to je bila baza iz koje su nastali i otisnuli se na scenu mnogi sadašnji dobri instrumentalisti u SA, pa onaj klub, ne mogu se sjetiti kako se zvao, u podrumu kod tunel-prolaza kod Estrade...
Čujem da Mikseru dosta ljudi zamjera loš kvalitet enterijera, kao i činjenicu da će taj prostor tokom zime biti nemoguće ugrijati...
Ali hajde, neka sadržaja ima, neka smo na booking listi dobrih bandova i svirki, ne može štetiti....
-
Nedoumica
#182 Re: Mixer House Sarajevo
Maxsupercali wrote:I taj u prolazu je pocinjao sa m cini mi se
Docnije UC Loco
I krocky na carsiji je bio lijepo počeo tu priču
-
Nedoumica
#183 Re: Mixer House Sarajevo
A što. ja očekivah da će mixer house biti i-iDope_Man wrote:U osnovi si sve razloge nemogucnosti postojanja takvog mjesta naveo i sam. Demo bendovi ne mogu nikoga privuci.. nesto malo svoje raje i to je to, a to ne moze donijeti nikakav profit klubu koji ni struju nece pokriti sa tim za jednu noc, a kamoli ostvariti nekakav profit. Mjesto za takve stvari moze biti samo neko javno vlasnistvo, gdje bi se finansiralo iz budzeta za kulturu (kojeg i nemamo haman). Nikakav privatnik ne moze forsirati takvu pricu jer to je jednsotavno rupa bez dna.milojicabrzi wrote:Ma kakav honorar, oni bi još dali po 100 KM da tu sviraju+ sto bi doveli svoju publiku...DaysleepeR wrote:Idemo punim ka prosperitetu sa U2 Tribute Bendom iz Italije koji ne košta manje od 1000 EUR.
I za anonimne i za izvikane?
- DaysleepeR
#184 Re: Mixer House Sarajevo
"ovo je kuća za sve naše ljude"
pitanje je samo koji su to "naši"
pitanje je samo koji su to "naši"
-
dezurni_ucenik
#185 Re: Mixer House Sarajevo
insomnia78 wrote:Dino Merlin na dubrovačkom Stradunu za doček Nove godine
http://www.klix.ba/clanak/170912081
Kad se samo sjetim kmecanja FGR za koncert u SA
Kme, kme, kme
Sta predlazes povodom kmecanja?
-
dezurni_ucenik
#186 Re: Mixer House Sarajevo
Better Man wrote:Bio sinoć na Urbanu i njegovoj četvorci.
Koji je ovo put da jebeni Urban dolazi u Sarajevo? I uvijek neko odusevljenje na spomen njegovog koncerta ko da je Nick Cave licno dosao. Isfurani hasisar koji izgleda samo moze kod nas da publiku skuplja. Hocemo li sad i u Mixeru gledati Elementale, Piva, Urbane, i slicne otpatke koji ni u svojim maticnim drzavama vise nisu nikom bitni. Zaboravio sam Partibrejkerse. Ma ludilo ocam.
- Dope_Man
#187 Re: Mixer House Sarajevo
Pa to ti je balkanska scena.. ima tu jos bendova, ali daleko manje popularnih, ali otprilike imas 10-15 tih nekakvih urbanih bendova koji mogu privlaciti neku publiku, i oni stalno kruze po Balkanu. Svaki festival su takodjer ista imena. Balkan je malo mjesto, i relativno zatvoreno, ne moze se tu ocekivati da po tri godine ne naidje isti bend jer su otisli na svjetsku turneju ili jos nisu stigli obici sve velike gradove kad za mjesec dana odsviras u svim bitnijim gradovima od Pule do Skoplja, a za dva pokrijes i manje kasabe.
Ostalih bendica ima milion, imaju oni svoje fanove ali nemaju ''star power'' da privuku nekakvu bitniju publiku pa manje kruze i to je tako jer dobro znamo sta vecina publike voli.
Ostalih bendica ima milion, imaju oni svoje fanove ali nemaju ''star power'' da privuku nekakvu bitniju publiku pa manje kruze i to je tako jer dobro znamo sta vecina publike voli.
-
dezurni_ucenik
#188 Re: Mixer House Sarajevo
Taj star power nemaju niti ce ikada imati zbog idolopoklonstva. Kad se prestane sa idolopoklonstvom Stulica, Bajaga, Urbana, Caneta, Bareta, Gileta, Ramba, Milana i onda ce i ti bendici zasijati.Dope_Man wrote:Pa to ti je balkanska scena.. ima tu jos bendova, ali daleko manje popularnih, ali otprilike imas 10-15 tih nekakvih urbanih bendova koji mogu privlaciti neku publiku, i oni stalno kruze po Balkanu. Svaki festival su takodjer ista imena. Balkan je malo mjesto, i relativno zatvoreno, ne moze se tu ocekivati da po tri godine ne naidje isti bend jer su otisli na svjetsku turneju ili jos nisu stigli obici sve velike gradove kad za mjesec dana odsviras u svim bitnijim gradovima od Pule do Skoplja, a za dva pokrijes i manje kasabe.
- Dope_Man
#189 Re: Mixer House Sarajevo
E hebiga sad, eto ovi su krivi jer drugi ne uspjevaju napravitit par pjesama koje ce ih profurati pa da za njih cuje malo vise raje? Pogotovo sad u vrijeme kada se ne ovisi o radiu/TVu da se dodje do publike vec se putem youtube-a, facebooka i slicnih direktno plasiras na trziste. Tu je onda samo bitno da je pjesma dovoljno zanimljiva da ''ostane u uhu'', a ni youtube/facebook reklame nisu skupe a dodju do prave publike.
Ako ne ostane, dzaba i da pokupis sve navedene u kamion i bacis ih u rijeku, niko te opet nece slusati.
Ako ne ostane, dzaba i da pokupis sve navedene u kamion i bacis ih u rijeku, niko te opet nece slusati.
-
dezurni_ucenik
#190 Re: Mixer House Sarajevo
Pa onda nista. Ex yu rock nek i dalje vlada.
- DaysleepeR
#191 Re: Mixer House Sarajevo
u našim muzički nepismenim medijima najviše se promocije daje onima kojima promocija više nikako ni ne treba
s druge strane, na zapadu se svaka promocija plaća, pa onaj koji je u datom trenutku ciljani proizvod određenog producenta ili izdavačke kuće biva poguran dobrim parama za promociju i ima airplay i na naslovnicama je časopisa, iskače sponsored na youtube, facebooku i sl. plati pa klati
nema tu spora
ja lično reagujem samo na ublehu. ako nije kuća za sve naše ljude, a nije, pravo vrijeđaju inteligenciju.
znam ja dobro šta je Mikser bio u Bg, teški hipsteraj i elitizam. mi smo kul, svi su drugi papci.
ja sam samo skeptičan konto te priče ovdje. Kriterion je isto krenuo, pa eno prop'o ko žeton.
s druge strane, na zapadu se svaka promocija plaća, pa onaj koji je u datom trenutku ciljani proizvod određenog producenta ili izdavačke kuće biva poguran dobrim parama za promociju i ima airplay i na naslovnicama je časopisa, iskače sponsored na youtube, facebooku i sl. plati pa klati
nema tu spora
ja lično reagujem samo na ublehu. ako nije kuća za sve naše ljude, a nije, pravo vrijeđaju inteligenciju.
znam ja dobro šta je Mikser bio u Bg, teški hipsteraj i elitizam. mi smo kul, svi su drugi papci.
ja sam samo skeptičan konto te priče ovdje. Kriterion je isto krenuo, pa eno prop'o ko žeton.
- Banksy
#192 Re: Mixer House Sarajevo
Pa neka hipsteraja, nek i oni imaju neki svoj mali ćošak u ovoj turbofutavoj sredini, pa ako ne bude išlo, nek propadnu, moj (naš) hljeb ne jedu...
edit: teški ste ko tuč
- So What!
#193 Re: Mixer House Sarajevo
Banksy wrote:Pa neka hipsteraja, nek i oni imaju neki svoj mali ćošak u ovoj turbofutavoj sredini, pa ako ne bude išlo, nek propadnu, moj (naš) hljeb ne jedu...
-
milojicabrzi
#194 Re: Mixer House Sarajevo
U umjetnosti, naročito rock & urban profila, nikada nisu bili veliki novci...
Imaju intervjui Milana iz EKV-a koji je bio stvarno kultni bend u ex Yu, u kojima kaže da oni nikada nisu zaradili ozbiljne pare, da su svirali "for peanuts" što bi rekli amerikanci, odnosno za male novce i preživljavali tako.
Uglavnom, teško je raditi bilo šta oko umjetnosti na Blakanu....
Imaju intervjui Milana iz EKV-a koji je bio stvarno kultni bend u ex Yu, u kojima kaže da oni nikada nisu zaradili ozbiljne pare, da su svirali "for peanuts" što bi rekli amerikanci, odnosno za male novce i preživljavali tako.
Uglavnom, teško je raditi bilo šta oko umjetnosti na Blakanu....
-
r_faruk
#195 Re: Mixer House Sarajevo
ja bih ovdje volio cuti kakav blues, pa kako god.... ulazio sam neki dan dok su trajali radovi. zanimljiva ideja, fino izgleda (ulazio sam i prije mikser-a, i bilo je jako lose, u katastrofalno zapustenom stanju)Dope_Man wrote:Je li to nekome krivo sto nije otvoren novi barloti vec se otvorilo mjesto gdje redovni interpretatori narodne muzike iz barlotija ipak nece pozivati?
Sarajevu ovo treba, jer ima svega par mjesta koja nisu cisti sund. Nazalost, nisam siguran da u Sarajevu postoji toliko raje s odredjenim mentalnim sklopom koji bi omogucili da ovo mjesto opstane, i ocekujem da ce za godinu, maksimalno dvije biti zatvoreno cisto zbog ekonomskih razloga, al se najiskrenije nadam da grijesim i da ce biti uspjesan projekat koji ce pokazati da postoji i nesto drugacije od barlotija, argelinija i bakusa (ove sve citati sa dugim a, iliti u mnozini).
mada se bojim da ce od "dobre" muzike tamo svirati, cetkovici, grase.... mene je toga dosta
- DaysleepeR
#196 Re: Mixer House Sarajevo
malo se previše glorificira i Barloti i kafane tipa Barloti, zatvaraju se i seljačke kafane itekako
samo pogledajte onaj prostor u Titovoj, Rupa, kako već, ekstra lokacija, klub sređen, pod zemljom, narodna, eleganci, ekskluziva tačka ba, svaka dva mjeseca zatvoreno pa novi vlasnik uleti pa opet zatvori i tako dalje
samo pogledajte onaj prostor u Titovoj, Rupa, kako već, ekstra lokacija, klub sređen, pod zemljom, narodna, eleganci, ekskluziva tačka ba, svaka dva mjeseca zatvoreno pa novi vlasnik uleti pa opet zatvori i tako dalje
- JThomas
#197 Re: Mixer House Sarajevo
zatvaraju i opet promptno otvaraju. propasti se može iz milion razloga osim što ljudi ne slušaju muziku koju puštaš. najbanalnije i najčešće - možda je kirija prevelika, a ovi što otvaraju nemaju šteka i misle odmah će prvi mjesec krenuti. ali generalno, mogućnost efektivnog izbora u gradu pada...
- Mišo_Kovač
#198 Re: Mixer House Sarajevo
E kad se sjetim zlatnih godina kad su radili Bazeni, Atilla, Barlotti, Sa klub, Inn, Jež, La Vita... 
- Edin H.
#199 Re: Mixer House Sarajevo
Joj voditeljice kako je bezobrazna, isprovocira Gospodina Purasevica.r_faruk wrote:
- So What!
#200 Re: Mixer House Sarajevo
off topic totalni, al svaka čast za referencu.r_faruk wrote:ja bih ovdje volio cuti kakav blues, pa kako god.... ulazio sam neki dan dok su trajali radovi. zanimljiva ideja, fino izgleda (ulazio sam i prije mikser-a, i bilo je jako lose, u katastrofalno zapustenom stanju)Dope_Man wrote:Je li to nekome krivo sto nije otvoren novi barloti vec se otvorilo mjesto gdje redovni interpretatori narodne muzike iz barlotija ipak nece pozivati?
Sarajevu ovo treba, jer ima svega par mjesta koja nisu cisti sund. Nazalost, nisam siguran da u Sarajevu postoji toliko raje s odredjenim mentalnim sklopom koji bi omogucili da ovo mjesto opstane, i ocekujem da ce za godinu, maksimalno dvije biti zatvoreno cisto zbog ekonomskih razloga, al se najiskrenije nadam da grijesim i da ce biti uspjesan projekat koji ce pokazati da postoji i nesto drugacije od barlotija, argelinija i bakusa (ove sve citati sa dugim a, iliti u mnozini).
mada se bojim da ce od "dobre" muzike tamo svirati, cetkovici, grase.... mene je toga dosta
hahahahhaa zaboravio na ovo, kako je ubo edi purašević tad sa imenima ćetkovića, marovića i raznih graaaša. juuuurnuću!
šteta dugo mi je trebalo da skontam, da je lik imaginaran projekat crnogorskog komičara