EXIT/Srebrenica - iz drugog ugla

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderator: O'zone

User avatar
trinaesti
Posts: 1106
Joined: 30/01/2005 20:26

#1 EXIT/Srebrenica - iz drugog ugla

Post by trinaesti » 11/07/2006 17:13

nađoh ovaj tekst na bosanski.blogger.ba:
jest malo duže, al' pošteno rečeno:

Šaltam jutros TV-kanale kako bih vidio pominje li se Srebrenica i genocid koji se tamo dogodio prije 11 godina.
Šaltajući dođem do 10 kanala na kojem je memorisan RTS. Jutarnji program, u studiju ljupka gošća: mlada PR netom završenog EXIT Festivala. Priča se naravno o EXIT-u, o tome kako je ove godine Petrovaradinsku tvrđavu posjetilo 150.000 ljudi, od čega gotovo 5.000 Britanaca/ki.

Festival je prošao bez i najmanjeg incidenta sem povreda koje su zadobila lica koja su se pokušali za dž popeti na Festival uz zidine tvrđave.

Ostavimo se sad detalja.

Voditelj u studiju prebacio je priču na temu o tome kako upravo ti mladi/e Britanci/ke, i ostali inostrani gosti koje je ove godine bilo više nego ikada na EXIT-u ne razumiju zašto mladi Srbije ne mogu da putuju bez viza u Evropu. Nije im jasno zašto je potrebna tolika procedura za dobijanje vize.
Upravo je strog vizni režim prema Jugoistočnoj Evropi, prije svega Srbiji, bila i tema centralne kampanje ovogodišnjeg EXIT-a, na čijem jednom okruglom stolu je gostovao i Oli Rehn i još neke evropske diplomate.

I upravo kad PR Festivala objašnjava kako mladi stranci ne mogu o da sgvate i da se čudom načude, jer im se čini da je Novi Sad sasvim normalan grad a Srbija sasvim normalna zemlja sa normalnim mladim ljudima, koji vole isto što vole i mladi Evrope, ispod, na dnu ekrana, rolaju se vijesti:

parafraziram:
«U Memorijalnom centru u Potočarima danas se obilježava 11. godišnjica od stradanja srebreničkih Bošnjaka. Bit će ukopano 505. identificiranih posmrtnih ostataka.»,

a odmah zatim:

«U Bratuncu će biti održan Parastos za 3.280 (ne znam jel baš ovaj broj) stradalih podrinjskih Srba. Njih su ubili pripadnici muslimanski snaga.»

E pa draga moja PR EXIT Festivala. Dovoljno je samo navesti ovaj primjer instrumentaliziranih državnih medija koji na ovaj način plasiraju vijesti, pa da mladima Evrope, a i cijelog svijeta bude jasno zašto Jugoistoku Evrope, ali prije svega Srbiji treba još ovako strog vizni režim.

Srpski mediji, i s ove i s one strane Drine izvještavajući o Srebreničkoj tragediji uvijek relativiziraju vijest o tome, dodajući vijesti o stradanju Srba. Naravno, i Srbi su stradali ali ovdje nije riječ o tome. Riječ je o ispiranju mozga, i stvaranju, tj. održavanju slike zvane srpska istina o tome šta se desilo u Srebrenici, u Bosni i Hercegovini, Vukovaru, Hrvatskoj.

Čitajući ovako koncipiranu vijest prosječni stanovnik Srbije ostaje uskraćen za informaciju, koju do dan danas nije dobio na ispravan način. Taj način zove se istina. Ovakav koncept vijesti izostavlja nekoliko bitnih činjenica.

1. Broj stradalih Srba je naveden. Broj ubijenih Bošnjaka nije. Radi se o više od 8.000 uglavnom muškaraca.
2. Nije navedeno da je ovo ukupan broj stradalih Srba tokom nekoliko godina rata, dok su Bošnjaci, njih 8.000+ ubijeni za jedan dan. Neka bude dva, ne mijenja na stvari.

3. Ubijeni Srbi iz Podrinja, bili su uglavnom naoružani vojnici, i poginuli su uglavnom u borbi za Veliku Srbiju, što je da se ne zaboravi Miloševićev projekat. Istog onog Miloševića protiv kojeg je pokrenut i EXIT Festival. A ubijeni Bošnjaci bili su nenaoružani, prije toga mjesecima izgladnjivani zajedno sa svim stanovnicima i stanovnicama Srebrenice u gradu Srebrenici. Uz to i granatirani, da bi na kraju, baš kao što su i nacisti radili sa Jevrejima bilo odvajani: žene desno, muškarci lijevo. Lijevo=SMRT!!!

4. Ubijeni Srbi uglavnom su bili punoljetni, jer su uglavnom bili vojnici. Ubijeni Bošnjaci bili su svih uzrasta. Od najmlađih do najstarijih. Na snimku ubistva srebreničkih Bošnjaka u Trnovu, od strane junačkih «Škorpiona» ubijen je i dječak od 16 godina. Vršnjaci njegovih godina su između ostalog ciljna grupa EXIT Festivala.

5. Ubijeni Srbi su ubijeni u borbenim djejstvima. Naravno bilo je i zločina. Stradale su i žene i djeca. Ali ta ubistva civila nisu bila organizirana od državnog vrha niti od strane Armijskog vrha. Dokaz je i presuda Naseru Oriću, u kojoj se kaže da on nije imao efektivnu kontrolu nad jedinicama, jer su bili u dosta teškoj situaciji u okruženju. I onda su se dešavali pojedinačni incidenti koji naravno treba da budu procesuirani, a počinitelji kažnjeni! S druge strane ubijeni Bošnjaci su planski i sistematski odvajani od žena, ubijani cijeli jedan dan, njih preko 8.000, zatim su progonjeni oni koji su bježali šumama do slobodnih teritorija. A onda je na kraju, kad su Karadžić i rukovodstvo republike srpske shvatili kakve mogu biti posljedice urađeno nešto što ni nacisti nisu radili. Tijela ubijenih iz masovnih grobnica su bagerima i kamionima odveženi na druge lokacije, tako da se desilo da su posmrtni ostatci jedne osobe nadjeni u 4 pojedinačne masovne grobnice i donešene u 10 različitih bijelih vreća. Dakle, i to je samo još jedan u nizu dokaza o organiziranom genocidu koji su izvršile srpske jedinice predvođene ratnim zločincem Mladićem.

Vršnjaci pomenutog ubijenog 16-godišnjeg dječaka sa snimka su između ostalog ciljna grupa EXIT Festivala.

Ali nažalost i ciljna grupa RTS, koji izostavljanjem ovih činjenica pravi od njih buduće glasače Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, a ne posjetitelje EXIT-a. Jer, EXIT je Radikalima neprijatelj. Dovodi im Bošnjake i Hrvate u njihov grad Novi Sad.

Kažem njihov, samo zbog žalosne činjenice što su na vlasti u Novom Sadu upravo Radikali, i jer oni to tako misle. A od činjenica se ne može pobjeći. Ali se protiv njih može boriti.
Kako?

Pa upravo govorenjem ISTINE. A ne prešućivanjem. A boljeg mjesta od EXIT-a nema.

Jedino što mi nije jasno zašto je EXIT sve manje ono zbog čega je stvoren, a sve više samo najfestival u svijetu???

Sjetimo se prošle godine i odbijanja organizatora Festivala da održe minut šutnje za Srebrenicu na inicijativu Dubioze Kolektiva. Nakon čega su oni samostalno pustili audio zapis Fonda za Humanitarno pravo o Srebrenici i GENOCIDU koji je tamo počinjen. Umjesto minute šutnje ili aplauza podrške dobili su flaše u glavu. Nisu ih gađali mladi britanci/ke. Gađali su ih mladi Srbije. Nebitno iz kog grada. Gađali su ih sasvim sigurno i mladi iz manjeg BH entiteta koji su priča za sebe. O njima drugi put.

Nastavimo o prešućivanju.

Ako želite ukidanje viza, morat ćete srediti neke stvari u svom dvorištu. EXIT je uspio da u Slobino doba bude žestok, da govori o nepravdama, pljački, korupciji. Ali izgleda da nema snage da se bori danas, kada je to potrebnije nego ikada prije. Danas kad prelijepim Novim Sadom vlada svinjolika sljedbenica Šešeljeve politike ognja i mača. Sjetimo se: Šešelj nije slučajno u Sheveningenu. On je predvodio momke iz Srbije pod zastavom SRS-a u ratnim pohodima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

E tu se možda i krije odgovor na pitanje: zašto EXIT ne želi da govori o problemima danas. Jer, može biti da i u pitomom Novom Sadu ima dosta onih koji su kao pripadnici tih jedinica počinili zločine u BiH i Hrvatskoj. A to nikako nije dobro za PR EXIT-a. Pa je bolje da se o tome šuti.

Zamislite da kažete mladima Evrope da se EXIT održava u državi koja je nalik na nacističku Njemačku, ali koja nije spremna da se očisti od Hitlerove politike i da uz to grad u kome se održava Festival «drže» Radikali. Onda bi im bilo jasno zašto vizni režimi.

Uz to pomenuti im da su najtraženiji ratni zločinci još uvijek na slobodi i da su vjerovatno u Srbiji.
Naravno, jedan narod ne može i ne smije da bude talac dvojice ljudi. I ne može da bude kolektivne krivice. Ali ima li odgovornosti?
Zašto o tome ne govorite više na Festivalu? Zar i to nisu Vaši problemi? Zar su bitni samo srpski problemi i samo kad su srbi ugroženi vi ste spremni reći NE, gađati jajima Skupštinsku zgradu? Zar nije problem činjenica da vam gradom i gradovima Srbije hodaju hiljade ljudi koji su ubijali po susjednim državama, a da ih štiti upravo sadašnji režim, instrumentalizirani mediji? Zar takvima nije mjesto na sudovima i u zatvorima? Plašite li se da takvih ima i u vašim porodicama?

I ne recite da sad ovo nisu problemi i da se time EXIT ne treba da bavi.
Ne recite mi da EXIT nije mjesto za političke govore. Pa upravo je i napravljen da bi se na pozornici, javno, hiljadama mladih mozgova koji žele promjene, reklo kako da mijenjaju Srbiju. Kako da Srbija postane bolja, kako da mladi Srbi/pkinje mogu slobodno da idu po svijetu bez viza.

EXIT, samo ime sve govori. Izlaz iz svega onoga što ne želite da Srbija postane.

Međutim, vama se u organiziranju najboljeg Festivala na svijetu izgleda više sviđa da 4 dana u godini vidite sve najbolje svjetske zvijezde na jednom mjestu. A za stanje/sranje u državi koga briga.

Koga briga što je tamo negdje, samo nekoliko stotina kilometara prije 11 godina ubijeno preko 8000 nenaoružanih civila, a ne kako to kaže srpska istina: terorista.

Izgleda da se bojite da bi EXIT u slučaju političkog aktivinzma i promoviranja istine radi boljtika države Srbije mogao da naiđe na nož stranaka kao što je SRS, kao što je pokret Obraz i slični.

Možete živjeti u zabludi. Slušati samo srpske medije. Poricati, i nikada se ne suočiti s istinama o Vukovaru i 200 bolesnika i ranjenika ubijenih na Ovčari, i o genocidu u Srebrenici i 8.000 nenaoružanih civila ubijenih samo zato što su Bošnjaci. Možete ne tražiti da se uhvati već jednom Mladić i to bude konačno prva stepenica ka normalizaciji Srbije.

Možete sve to. To je vaš izbor. Vaša zemlja. Vaš grad. Vaš festival. Ali onda ne tražite ukidanje viza. Jer vama onda i treba da ostanete u getu, u koje će svake godine na 4 dana da dođu mladi Britanci i ostali stranci i oduševe se koliko ste vi zapravo normalni.

Pitaće se mnogi dokle više priče o prošlom ratu. E pa sve dotle dokle vi ne učinite nešto da se čuje glas razuma iz Srbije. A ne da se sve svede na uličnu akciju hrabrih ŽENA U CRNOM na Trg Republike, na koji redovno neki četnik, koji je u Srbiji jednak sa partizanima a i tome bi moglo da se priča baci suzavac.
I što je najgore to bude povod da se nađu na televiziji, a od 11. do 11. nema ih na TV. Njima nema pristupa medijima. One truju srpsku djecu. One kvare srpsku istinu o ratovima. One i ona Nataša Kandić.

A ja kažem SVAKA ČAST NATAŠI I ŽENAMA U CRNOM.

Današnjem EXIT-u nema na čemu da se čestita. Zasada.


The Man
Posts: 240
Joined: 20/05/2006 14:01

#2

Post by The Man » 11/07/2006 17:42

Mislim da problem leži u tome što se u Srbiji na neki način više pridodaje pažnja srpskim zločinima nego što se u BiH pridodaje bošnjačkim ili hrvatskim, zato dolazi do tolikog otpora što je i logično...jer ljudi su ljuti (trebaju biti samo na sebe) jer niko ne posvečuje toliku pažnju srpskim civilnim žrtvama kojih je isto tako bilo u Podrinju, moramo biti svjesni ako niko ovdje kod nas ne žali srpske žrtve zašto bi neko u rs ili srbiji žalio bošnjačke?...nemojmo biti djeca, ne vjerujem da u to vrijeme u Srebrenici nije bilo muškarca da nije bio pod oružjem, zato je teško govoriti o civilnim žrtvama...muškarci koji su bili pobijeni su bili svi vojno sposobni, znači od 16-65 godina otprilike što ukazuje na selektivno, znači plansko ubijanje...

Nataša Kandić i Sonja Biserko nisu kompetentne osobe za ove stvari jer se radi o osobama koje sam imao priliku da upoznam prije rata..tako da su isti tip ko Čedomir Jovanović koji je kao student pisao pročetničke članke u jednom studentskom magazinu a danas je proevropski i ne znam šta sve...to su ljudi koji rade za nečije tudje interese..ima ih i kod nas, i to puno...

User avatar
trinaesti
Posts: 1106
Joined: 30/01/2005 20:26

#3

Post by trinaesti » 11/07/2006 17:53

možemo svakome tražiti neke stvari iz prošlosti. kao ti čedomiru ili nataši. evo, ja sam kao srednjoškolac crtao kukaste krstove i čitao doslovno gutao sve što se ticalo hitlera. danas na to gledam sa podsmjehom i sam se smijem svojoj gluposti. znači li to da sam i danas nacista???

User avatar
trinaesti
Posts: 1106
Joined: 30/01/2005 20:26

#4

Post by trinaesti » 11/07/2006 17:54

uostalom tekst govori koliko vidim o exitu kao sredstvu za promjene u srbiji, sto i jeste bila njegova ideja. zato i ime EXIT. a danas je samo muzicki dogadjaj dok u novom sadu bujaju radikali na celu sa svinjolikom gradonačelnicom.

Beslija
Posts: 470
Joined: 27/05/2006 15:23

#5

Post by Beslija » 11/07/2006 17:55

The Man wrote:...jer ljudi su ljuti (trebaju biti samo na sebe) jer niko ne posvečuje toliku pažnju srpskim civilnim žrtvama kojih je isto tako bilo u Podrinju, moramo biti svjesni ako niko ovdje kod nas ne žali srpske žrtve zašto bi neko u rs ili srbiji žalio bošnjačke?...nemojmo biti djeca, ne vjerujem da u to vrijeme u Srebrenici nije bilo muškarca da nije bio pod oružjem, zato je teško govoriti o civilnim žrtvama...muškarci koji su bili pobijeni su bili svi vojno sposobni, znači od 16-65 godina otprilike što ukazuje na selektivno, znači plansko ubijanje...

srpskih civilnih zrtava je bilo 5 puta manje , ma kakvih 5 , 15 puta manje nego bosnjackih....................niko ne zali za srpske zrtve?? , zato sto 50 % su izmisljene a ono 50% sto je ostalo je oko 500 ljudi..........u srebrenici nije bilo muskarca bez oruzja???....pregledaj malo snimke i raspitaj se , nemoj se praviti glup , ubijani izmedu 16-65 god???...pa bolan djecu , novorođenčad su ubijale kukavice................ejj ko tebe rodi...... :x :x

User avatar
Bosanac sa dna kace
Posts: 9130
Joined: 27/06/2005 20:21
Location: ponutrače

#6

Post by Bosanac sa dna kace » 11/07/2006 17:55

19.05.1993 potpisan je sporazum po koje;
-Srebrenica postaje zasitcena zona
-prekidaju se sve borbe oko zone
-bosnjacko (muslimansko) vodjstvo predace svo oruzje, sem nesto laHkog naoruzanaj koje ce se koristiti da se odrzi mir unutar zone
-srpske strane se povalce 20 km od grada i bice generalni i obostran prekid vatre
-svi stanovnici automatski postaju civili nakon predaje oruzja koju ce izvrsiti musliamanska strana (sto je ucinjeno odmah nakon sporazuma)
- otvorice se koridor da bi se dosatvila humanitarna pomoc
Garantijeri sproazuma su UN, srpska i muslimanska strana!

User avatar
trinaesti
Posts: 1106
Joined: 30/01/2005 20:26

#7

Post by trinaesti » 11/07/2006 17:58

najlakše je reći da je nataša kandić nekompletna ličnost. zašto? valjda zato što ne vidi samo srpsku istinu i do zuba naoružane muslimanske teroriste iz srebrenice. ili da je čedo jovanović ustvari četnik a ne liberal, a tomislav nikolić eto nije nije četnik nego eto samo radikal. umjesto da ti bude drago što znaš natašu i što ona uopće postoji...

The Man
Posts: 240
Joined: 20/05/2006 14:01

#8

Post by The Man » 11/07/2006 17:59

Beslija wrote:
The Man wrote:...jer ljudi su ljuti (trebaju biti samo na sebe) jer niko ne posvečuje toliku pažnju srpskim civilnim žrtvama kojih je isto tako bilo u Podrinju, moramo biti svjesni ako niko ovdje kod nas ne žali srpske žrtve zašto bi neko u rs ili srbiji žalio bošnjačke?...nemojmo biti djeca, ne vjerujem da u to vrijeme u Srebrenici nije bilo muškarca da nije bio pod oružjem, zato je teško govoriti o civilnim žrtvama...muškarci koji su bili pobijeni su bili svi vojno sposobni, znači od 16-65 godina otprilike što ukazuje na selektivno, znači plansko ubijanje...

srpskih civilnih zrtava je bilo 5 puta manje , ma kakvih 5 , 15 puta manje nego bosnjackih....................niko ne zali za srpske zrtve?? , zato sto 50 % su izmisljene a ono 50% sto je ostalo je oko 500 ljudi..........u srebrenici nije bilo muskarca bez oruzja???....pregledaj malo snimke i raspitaj se , nemoj se praviti glup , ubijani izmedu 16-65 god???...pa bolan djecu , novorođenčad su ubijale kukavice................ejj ko tebe rodi...... :x :x
ti ne kontaš šta sam ja htio da kažem...oni sigurno neće hodati pored ratka mladića sa kalašom...ja sam samo rekao da su civili postali onog trenutka kad su se predali odnosno ratni zarobljenici...a što se srpskih žrtva tiče kako ti znaš šta je istina a šta ne...ako ti kažeš da su izmišljene što onda očekuješ da če tebi neki srbin vjerovati za bošnjačke žrtve?

The Man
Posts: 240
Joined: 20/05/2006 14:01

#9

Post by The Man » 11/07/2006 18:02

trinaesti wrote:najlakše je reći da je nataša kandić nekompletna ličnost. zašto? valjda zato što ne vidi samo srpsku istinu i do zuba naoružane muslimanske teroriste iz srebrenice. ili da je čedo jovanović ustvari četnik a ne liberal, a tomislav nikolić eto nije nije četnik nego eto samo radikal. umjesto da ti bude drago što znaš natašu i što ona uopće postoji...
to što si ti rekao da si crtao kukaste krstove nije isto..crtao sam i ja....stvar je u tome da ja vjerujem više tomislavu nikoliću nego nataši kandić i čedi jovanoviću, jer kod ovoga bar znam na čemu sam i frajer se nikad neće promijeniti...a ovo dvoje da ne pričam...pola ih je tamo kad su vidjeli da je pušiona samo skinulo dres i navuklo drugi...

gledam sinoć latinicu i slušam sonju biserko koja je kao direktor neke organizacije humanitarne, a govori o nekim stvarima kao da je vojni analitičar...bježi jebote...ne vjerujem nikome.

User avatar
trinaesti
Posts: 1106
Joined: 30/01/2005 20:26

#10

Post by trinaesti » 11/07/2006 18:06

evo uzmimo da nije uopće izmišljen broj srpskih podrinjaca ubijenih u ratu:
3.280 ili tako nekako.
ali jesu li ubijeni za dva dana ili tokom cijelog rata?
jel tebi isto organizirano ubistvo preko 8.000 ljudi za jedan, dva dana, razdvajanih od zena kao sto su nacisti radili i to sto je 3.000 srba poginulo tokom 3-4 godine uglavnom u ratim djejstvima sa puskom u ruci. ne kazem da nije bilo zlocina i nad civilima srbima ali to nije bilo organizirano. nije bilo masovnih grobnica a kamoli prekopavanja istih i razvozenja skeleta u tri cetiri nove grobnice. ko je uopće rekao da ne zali zbog zlocina nad srbima?

Beslija
Posts: 470
Joined: 27/05/2006 15:23

#11

Post by Beslija » 11/07/2006 18:10

The Man wrote:
Beslija wrote:
The Man wrote:...jer ljudi su ljuti (trebaju biti samo na sebe) jer niko ne posvečuje toliku pažnju srpskim civilnim žrtvama kojih je isto tako bilo u Podrinju, moramo biti svjesni ako niko ovdje kod nas ne žali srpske žrtve zašto bi neko u rs ili srbiji žalio bošnjačke?...nemojmo biti djeca, ne vjerujem da u to vrijeme u Srebrenici nije bilo muškarca da nije bio pod oružjem, zato je teško govoriti o civilnim žrtvama...muškarci koji su bili pobijeni su bili svi vojno sposobni, znači od 16-65 godina otprilike što ukazuje na selektivno, znači plansko ubijanje...

srpskih civilnih zrtava je bilo 5 puta manje , ma kakvih 5 , 15 puta manje nego bosnjackih....................niko ne zali za srpske zrtve?? , zato sto 50 % su izmisljene a ono 50% sto je ostalo je oko 500 ljudi..........u srebrenici nije bilo muskarca bez oruzja???....pregledaj malo snimke i raspitaj se , nemoj se praviti glup , ubijani izmedu 16-65 god???...pa bolan djecu , novorođenčad su ubijale kukavice................ejj ko tebe rodi...... :x :x
ti ne kontaš šta sam ja htio da kažem...oni sigurno neće hodati pored ratka mladića sa kalašom...ja sam samo rekao da su civili postali onog trenutka kad su se predali odnosno ratni zarobljenici...a što se srpskih žrtva tiče kako ti znaš šta je istina a šta ne...ako ti kažeš da su izmišljene što onda očekuješ da če tebi neki srbin vjerovati za bošnjačke žrtve?

pa bolan jel ti vidis one grobnice bosnjaka pobijenih u ratu...???....pa jesi li ti corav..?....a kako ja znam da je istina?.....pa reci mi koliko grobnica si srpskih nasao i uporedi ih sa brojem bosnjaka........ne volim pricati o ovoj temi sa ljudima koji se PRAVE budale...ti dobro znas , KAO I SVI , sta se desilo u srebrenici , sta se desilo u Bosni tokom ovog rata.......tako da , necu da ulazim u dalje rasprave.....sve je jasno.

The Man
Posts: 240
Joined: 20/05/2006 14:01

#12

Post by The Man » 11/07/2006 18:11

trinaesti wrote:evo uzmimo da nije uopće izmišljen broj srpskih podrinjaca ubijenih u ratu:
3.280 ili tako nekako.
ali jesu li ubijeni za dva dana ili tokom cijelog rata?
jel tebi isto organizirano ubistvo preko 8.000 ljudi za jedan, dva dana, razdvajanih od zena kao sto su nacisti radili i to sto je 3.000 srba poginulo tokom 3-4 godine uglavnom u ratim djejstvima sa puskom u ruci. ne kazem da nije bilo zlocina i nad civilima srbima ali to nije bilo organizirano. nije bilo masovnih grobnica a kamoli prekopavanja istih i razvozenja skeleta u tri cetiri nove grobnice. ko je uopće rekao da ne zali zbog zlocina nad srbima?
ma nije stvar uopšte u tome...ja samo objašnjavam reakcije druge strane....da neko žali nad zločinima, davno bi se stavila tačka na to a ne tek sad poslije 11 godina se ljudi sahranjuju i komisije formiraju..

User avatar
trinaesti
Posts: 1106
Joined: 30/01/2005 20:26

#13

Post by trinaesti » 11/07/2006 18:11

odaberi lijepo koga ces da slusas. eto ti toma nikolic. slusaj ga samo zato sto je "frajer" i sto ce se dovijeka drzati svoje cetnicke ideologije. sto ce mu dovijeka smetati "turci" i hrvati. to dovoljno govori i o tebi onda. i ti i on ste kompletni idioti. licnost je ipak nesto sasvim drugo :)

zavrzlama
Posts: 9381
Joined: 15/01/2006 18:35

#14

Post by zavrzlama » 11/07/2006 18:12

@theman


Dali bi ti podrzao ovu inicijativu


Da srbi u BIH izaberu bilo koji grad ili selo federaciji gdje su srbi bili zrtve i da se proglasi distriktom kao brcko...a da recimo muslimani to urade sa Srebrenicom..dali bi to bio vid postovanja zrtava na obje strane i ujedno neka utjeha tom nesrecnom narodu...
Last edited by zavrzlama on 11/07/2006 18:13, edited 1 time in total.

User avatar
trinaesti
Posts: 1106
Joined: 30/01/2005 20:26

#15

Post by trinaesti » 11/07/2006 18:13

nemoj vise. samo sve vise dokazujes tacnost dijagnoze. pa bolan jesi li ti normalan. ti bi da se sahrane svi odjednom. pa to je i karadzic htio. sve u jednu masovnu grobnicu. bez imena i prezimena. kao da ih nije bilo. slusaj malo sta pricas. kako sahraniti covjeka ako mu se ne nadje identitet. pa nisu psi ubijeni ludace nakaradni.

User avatar
trinaesti
Posts: 1106
Joined: 30/01/2005 20:26

#16

Post by trinaesti » 11/07/2006 18:16

zavrzlama. ne nasjedaj na te americke recepture. distrikt u njih znaci nesto sasvim drugo. kod nas, distrikt je rezervat. ne treba nama jos rezervata. treba nam ukidanje entiteta. da svi narodi budu jednaki na cijeloj teritoriji i da svi jedni druge postuju, a ne samo prilikom prolaska kroz distrikt.

The Man
Posts: 240
Joined: 20/05/2006 14:01

#17

Post by The Man » 11/07/2006 18:18

trinaesti wrote:nemoj vise. samo sve vise dokazujes tacnost dijagnoze. pa bolan jesi li ti normalan. ti bi da se sahrane svi odjednom. pa to je i karadzic htio. sve u jednu masovnu grobnicu. bez imena i prezimena. kao da ih nije bilo. slusaj malo sta pricas. kako sahraniti covjeka ako mu se ne nadje identitet. pa nisu psi ubijeni ludace nakaradni.
nemoj da me vrijedjaš jer nemaš razloga...zašto ti ljudi nisu sahranjeni već 97' ili 98'? odgovor si trebao da čuješ sinoč na Latinici...toliko od mene što se tebe tiče

The Man
Posts: 240
Joined: 20/05/2006 14:01

#18

Post by The Man » 11/07/2006 18:19

trinaesti wrote:odaberi lijepo koga ces da slusas. eto ti toma nikolic. slusaj ga samo zato sto je "frajer" i sto ce se dovijeka drzati svoje cetnicke ideologije. sto ce mu dovijeka smetati "turci" i hrvati. to dovoljno govori i o tebi onda. i ti i on ste kompletni idioti. licnost je ipak nesto sasvim drugo :)
toma nikolić je bio četnik i ostat će...a ovi se prekosutra mogu povampiriti...po potrebi

User avatar
daduli_sa
Posts: 2043
Joined: 02/04/2005 23:16
Location: Sarajevo

#19

Post by daduli_sa » 11/07/2006 18:19

The Man wrote:
Beslija wrote:
The Man wrote:...jer ljudi su ljuti (trebaju biti samo na sebe) jer niko ne posvečuje toliku pažnju srpskim civilnim žrtvama kojih je isto tako bilo u Podrinju, moramo biti svjesni ako niko ovdje kod nas ne žali srpske žrtve zašto bi neko u rs ili srbiji žalio bošnjačke?...nemojmo biti djeca, ne vjerujem da u to vrijeme u Srebrenici nije bilo muškarca da nije bio pod oružjem, zato je teško govoriti o civilnim žrtvama...muškarci koji su bili pobijeni su bili svi vojno sposobni, znači od 16-65 godina otprilike što ukazuje na selektivno, znači plansko ubijanje...

srpskih civilnih zrtava je bilo 5 puta manje , ma kakvih 5 , 15 puta manje nego bosnjackih....................niko ne zali za srpske zrtve?? , zato sto 50 % su izmisljene a ono 50% sto je ostalo je oko 500 ljudi..........u srebrenici nije bilo muskarca bez oruzja???....pregledaj malo snimke i raspitaj se , nemoj se praviti glup , ubijani izmedu 16-65 god???...pa bolan djecu , novorođenčad su ubijale kukavice................ejj ko tebe rodi...... :x :x
ti ne kontaš šta sam ja htio da kažem...oni sigurno neće hodati pored ratka mladića sa kalašom...ja sam samo rekao da su civili postali onog trenutka kad su se predali odnosno ratni zarobljenici...a što se srpskih žrtva tiče kako ti znaš šta je istina a šta ne...ako ti kažeš da su izmišljene što onda očekuješ da če tebi neki srbin vjerovati za bošnjačke žrtve?
@The Man, hajd mi molim te odgovori na par stvari:

1. Da li si gledao parastos odrzan prosle godine dan nakon 10.godisnjice Srebrenice?! Jesi li nesto primijetio?! Ucvijeljene majke koje placu na spomenicima svojih sinova koji su ugravirani u cemu?! U uniformama! Pali li se lampica?! Grobovi (nisu znaci pogubljeni i prebacivani iz jame u jamu kao sto je radjeno Srebrenicanima), isklesani likovi u uniformama (vojnici, ne civili)?!

2. Zasto NIKAD ali bas NIKADA niko ne dodje i ne kaze taj i taj, imenom i prezimenom, datumom rodjenja, maticnim brojem i jos milion drugih podataka, je nestao tu i tu, te i te godine, datuma tog i tog?! Nikada na zalost Srbi ne idu sa tom pricom i takvim cinjenicama. Za tvoju informaciju, ja sam uzeo da pogledam spisak nestalih i ubijenih Srba - znas kako ih vode?! 70% nema ni potpuno tri osnovna podatka (ime, prezime, datum rodjenja), kod nekih pise "Milanov sin" i slicne stvari (ne hvataj me za ime, ne sjecam se tacno), o podacima gdje su nestali, kada se predpostvalja da su ubijeni i slicno da ne govorim, to spada vec u domen SF!

3. Zasto Srbi uvijek presucuju svoje zrtve, zasto se snjima igraju samo onda kada im to treba u dnevnopoliticke svrhe?! Kao npr kada je bilo prica nakon smrti Alije Izetbegovica tipa "da smo mi htjeli, mogli smo kamionima u Haag poslati sve zapisane dokaze o stradanju Srba.." i slicno... Iskreno, ja ne bi zelio da se moj narod igra sa mnom kao zrtvom! AKo vec imaju dokaze koji ce dokazati moje stradanje - neka ih iznesu i pomognu! Inace neka sute!

4. Nakon presude Nasera Orica, intervju Srba u Kravicama , pitaju ih za misljenje, odgovor ide ovako, parafraziram: "Vidis li ti ove kuce okolo, nijedna nije imala krova od njegovog unistavanja.. i tako je sa 18 sela oko Srebrenice.... " He?! Tebi ovo ima veze sa pamecu?! Sa jedne strane neko moze samo da broji mrtve u hiljadama a neko govori o 18 sela koja nisu imala krova na kucama?!Zasto ne kaze nijedna kuca nije imala muske glave nakon njegovog ubijanja ili tako sta slicno...

Nadam se da cu prvo dobiti odgovore na ova 4 pitanja prije nego krenes u kontra napad!

The Man
Posts: 240
Joined: 20/05/2006 14:01

#20

Post by The Man » 11/07/2006 18:20

zavrzlama wrote:@theman


Dali bi ti podrzao ovu inicijativu


Da srbi u BIH izaberu bilo koji grad ili selo federaciji gdje su srbi bili zrtve i da se proglasi distriktom kao brcko...a da recimo muslimani to urade sa Srebrenicom..dali bi to bio vid postovanja zrtava na obje strane i ujedno neka utjeha tom nesrecnom narodu...
mislim da nema te utjehe koja bi mogla biti primjerena za one nesretne ljude..osim pravde...znači da se sudi svim krivcima...medju ostalim i medjunarodnoj zajednici koja je največi krivac!

zavrzlama
Posts: 9381
Joined: 15/01/2006 18:35

#21

Post by zavrzlama » 11/07/2006 18:28

The Man wrote:
zavrzlama wrote:@theman


Dali bi ti podrzao ovu inicijativu


Da srbi u BIH izaberu bilo koji grad ili selo federaciji gdje su srbi bili zrtve i da se proglasi distriktom kao brcko...a da recimo muslimani to urade sa Srebrenicom..dali bi to bio vid postovanja zrtava na obje strane i ujedno neka utjeha tom nesrecnom narodu...
mislim da nema te utjehe koja bi mogla biti primjerena za one nesretne ljude..osim pravde...znači da se sudi svim krivcima...medju ostalim i medjunarodnoj zajednici koja je največi krivac!
E zato sam i postavio ovo pitanje

Kazes pravda a ta pravda je ponistavanje ratnih osvajanja i priznavanje zlocina pa bilo ko da ga je radio...problem je kad se pravda zadovolji ..ispast ce da je neko stvarno dzaba i uzalud ginuo u proslom ratu i znat ce se prava istina zasto se ratovalo i zasto su cinjeni zlocini...nekom nije u interesu a kome..... svako posten vec zna..

Utjeha i to velika utjeha je onom nesretniku koji se vratio u Srebrenicu da mu po gradu ne hoda policajac sa istim oznakama i uniformi u kojim su pobijeni njegovi najmiliji......

User avatar
daduli_sa
Posts: 2043
Joined: 02/04/2005 23:16
Location: Sarajevo

#22

Post by daduli_sa » 11/07/2006 18:33

Kada sam malo bolje pogledao mogao sam da vidim da je nas dragi forumovac @The Man ovdje samo radi potpaljivanja raje, jer je naime ucestvovao samo u temama sa slijedecim „inspirativnim“ nazivima:
EXIT/Srebrenica - iz drugog ugla
Najveća šorka na Sa-X forumu (licno je pokrenuo bas danas, 11.jula, providno!)
Shamil Bassajev (treba i bracu braniti)
Bošnjačka nadmoć danas, bošnjačka nemoć jučer
Kakav smo mi to narod?
Sveta zemlja

Etc etc…

Znaci, procitan si! Tvoje bitisanje na ovom forumu je jasno!

The Man
Posts: 240
Joined: 20/05/2006 14:01

#23

Post by The Man » 11/07/2006 18:40

daduli_sa wrote:
The Man wrote:
Beslija wrote:
srpskih civilnih zrtava je bilo 5 puta manje , ma kakvih 5 , 15 puta manje nego bosnjackih....................niko ne zali za srpske zrtve?? , zato sto 50 % su izmisljene a ono 50% sto je ostalo je oko 500 ljudi..........u srebrenici nije bilo muskarca bez oruzja???....pregledaj malo snimke i raspitaj se , nemoj se praviti glup , ubijani izmedu 16-65 god???...pa bolan djecu , novorođenčad su ubijale kukavice................ejj ko tebe rodi...... :x :x
ti ne kontaš šta sam ja htio da kažem...oni sigurno neće hodati pored ratka mladića sa kalašom...ja sam samo rekao da su civili postali onog trenutka kad su se predali odnosno ratni zarobljenici...a što se srpskih žrtva tiče kako ti znaš šta je istina a šta ne...ako ti kažeš da su izmišljene što onda očekuješ da če tebi neki srbin vjerovati za bošnjačke žrtve?
@The Man, hajd mi molim te odgovori na par stvari:

1. Da li si gledao parastos odrzan prosle godine dan nakon 10.godisnjice Srebrenice?! Jesi li nesto primijetio?! Ucvijeljene majke koje placu na spomenicima svojih sinova koji su ugravirani u cemu?! U uniformama! Pali li se lampica?! Grobovi (nisu znaci pogubljeni i prebacivani iz jame u jamu kao sto je radjeno Srebrenicanima), isklesani likovi u uniformama (vojnici, ne civili)?!

2. Zasto NIKAD ali bas NIKADA niko ne dodje i ne kaze taj i taj, imenom i prezimenom, datumom rodjenja, maticnim brojem i jos milion drugih podataka, je nestao tu i tu, te i te godine, datuma tog i tog?! Nikada na zalost Srbi ne idu sa tom pricom i takvim cinjenicama. Za tvoju informaciju, ja sam uzeo da pogledam spisak nestalih i ubijenih Srba - znas kako ih vode?! 70% nema ni potpuno tri osnovna podatka (ime, prezime, datum rodjenja), kod nekih pise "Milanov sin" i slicne stvari (ne hvataj me za ime, ne sjecam se tacno), o podacima gdje su nestali, kada se predpostvalja da su ubijeni i slicno da ne govorim, to spada vec u domen SF!

3. Zasto Srbi uvijek presucuju svoje zrtve, zasto se snjima igraju samo onda kada im to treba u dnevnopoliticke svrhe?! Kao npr kada je bilo prica nakon smrti Alije Izetbegovica tipa "da smo mi htjeli, mogli smo kamionima u Haag poslati sve zapisane dokaze o stradanju Srba.." i slicno... Iskreno, ja ne bi zelio da se moj narod igra sa mnom kao zrtvom! AKo vec imaju dokaze koji ce dokazati moje stradanje - neka ih iznesu i pomognu! Inace neka sute!

4. Nakon presude Nasera Orica, intervju Srba u Kravicama , pitaju ih za misljenje, odgovor ide ovako, parafraziram: "Vidis li ti ove kuce okolo, nijedna nije imala krova od njegovog unistavanja.. i tako je sa 18 sela oko Srebrenice.... " He?! Tebi ovo ima veze sa pamecu?! Sa jedne strane neko moze samo da broji mrtve u hiljadama a neko govori o 18 sela koja nisu imala krova na kucama?!Zasto ne kaze nijedna kuca nije imala muske glave nakon njegovog ubijanja ili tako sta slicno...

Nadam se da cu prvo dobiti odgovore na ova 4 pitanja prije nego krenes u kontra napad!
1. Pa kad je bio rat večina muškaraca je bila u uniformi, skoro svi..nemoj reči da je bilo drugačije..
kad je pala srebrenica svi su muškarci prije toga poskidali uniforme, jer su sa uniformom bili još veća meta, ako se sječaš onog snimka kad oni ljudi s ranjenicima idu pa kad onom momku sa maskirnom majicom kažu da je skine..

2. Pusti taj spisak...ima spisak sa tačnim imenima i prezimenima i svjedocima i dogadjajima, al on automatski gubi kredibilitet jer je srpski..

3. Zašto? pa zato jer su mislili da njihovi zločini nikad neće izači na vidjelo, pa su mislili jebaji ga ne treba nam to.

4. Po informacijama Crvenog krsta je u tom djelu BiH koje je bilo pod komandom Nasera Orića uništeno oko 130 sela sa srpskim življem..

The Man
Posts: 240
Joined: 20/05/2006 14:01

#24

Post by The Man » 11/07/2006 18:42

daduli_sa wrote:Kada sam malo bolje pogledao mogao sam da vidim da je nas dragi forumovac @The Man ovdje samo radi potpaljivanja raje, jer je naime ucestvovao samo u temama sa slijedecim „inspirativnim“ nazivima:
EXIT/Srebrenica - iz drugog ugla
Najveća šorka na Sa-X forumu (licno je pokrenuo bas danas, 11.jula, providno!)
Shamil Bassajev (treba i bracu braniti)
Bošnjačka nadmoć danas, bošnjačka nemoć jučer
Kakav smo mi to narod?
Sveta zemlja

Etc etc…

Znaci, procitan si! Tvoje bitisanje na ovom forumu je jasno!
svaka ti čast majstore..provalio si me nema šta..treba ti zlatni ljiljan dodijeliti.

znači ako se ja ne uklapam u te veliko-bošnjačke-patriotske-terorističko-simpatijske šablone automatski sam ili srbin ili izdajnik...

gledaj na mene kako želiš...ali pazi da te oči ne zabole :D

User avatar
daduli_sa
Posts: 2043
Joined: 02/04/2005 23:16
Location: Sarajevo

#25

Post by daduli_sa » 11/07/2006 19:05

The Man wrote:
daduli_sa wrote:
The Man wrote: ti ne kontaš šta sam ja htio da kažem...oni sigurno neće hodati pored ratka mladića sa kalašom...ja sam samo rekao da su civili postali onog trenutka kad su se predali odnosno ratni zarobljenici...a što se srpskih žrtva tiče kako ti znaš šta je istina a šta ne...ako ti kažeš da su izmišljene što onda očekuješ da če tebi neki srbin vjerovati za bošnjačke žrtve?
@The Man, hajd mi molim te odgovori na par stvari:

1. Da li si gledao parastos odrzan prosle godine dan nakon 10.godisnjice Srebrenice?! Jesi li nesto primijetio?! Ucvijeljene majke koje placu na spomenicima svojih sinova koji su ugravirani u cemu?! U uniformama! Pali li se lampica?! Grobovi (nisu znaci pogubljeni i prebacivani iz jame u jamu kao sto je radjeno Srebrenicanima), isklesani likovi u uniformama (vojnici, ne civili)?!

2. Zasto NIKAD ali bas NIKADA niko ne dodje i ne kaze taj i taj, imenom i prezimenom, datumom rodjenja, maticnim brojem i jos milion drugih podataka, je nestao tu i tu, te i te godine, datuma tog i tog?! Nikada na zalost Srbi ne idu sa tom pricom i takvim cinjenicama. Za tvoju informaciju, ja sam uzeo da pogledam spisak nestalih i ubijenih Srba - znas kako ih vode?! 70% nema ni potpuno tri osnovna podatka (ime, prezime, datum rodjenja), kod nekih pise "Milanov sin" i slicne stvari (ne hvataj me za ime, ne sjecam se tacno), o podacima gdje su nestali, kada se predpostvalja da su ubijeni i slicno da ne govorim, to spada vec u domen SF!

3. Zasto Srbi uvijek presucuju svoje zrtve, zasto se snjima igraju samo onda kada im to treba u dnevnopoliticke svrhe?! Kao npr kada je bilo prica nakon smrti Alije Izetbegovica tipa "da smo mi htjeli, mogli smo kamionima u Haag poslati sve zapisane dokaze o stradanju Srba.." i slicno... Iskreno, ja ne bi zelio da se moj narod igra sa mnom kao zrtvom! AKo vec imaju dokaze koji ce dokazati moje stradanje - neka ih iznesu i pomognu! Inace neka sute!

4. Nakon presude Nasera Orica, intervju Srba u Kravicama , pitaju ih za misljenje, odgovor ide ovako, parafraziram: "Vidis li ti ove kuce okolo, nijedna nije imala krova od njegovog unistavanja.. i tako je sa 18 sela oko Srebrenice.... " He?! Tebi ovo ima veze sa pamecu?! Sa jedne strane neko moze samo da broji mrtve u hiljadama a neko govori o 18 sela koja nisu imala krova na kucama?!Zasto ne kaze nijedna kuca nije imala muske glave nakon njegovog ubijanja ili tako sta slicno...

Nadam se da cu prvo dobiti odgovore na ova 4 pitanja prije nego krenes u kontra napad!
1. Pa kad je bio rat večina muškaraca je bila u uniformi, skoro svi..nemoj reči da je bilo drugačije..
kad je pala srebrenica svi su muškarci prije toga poskidali uniforme, jer su sa uniformom bili još veća meta, ako se sječaš onog snimka kad oni ljudi s ranjenicima idu pa kad onom momku sa maskirnom majicom kažu da je skine..

2. Pusti taj spisak...ima spisak sa tačnim imenima i prezimenima i svjedocima i dogadjajima, al on automatski gubi kredibilitet jer je srpski..

3. Zašto? pa zato jer su mislili da njihovi zločini nikad neće izači na vidjelo, pa su mislili jebaji ga ne treba nam to.

4. Po informacijama Crvenog krsta je u tom djelu BiH koje je bilo pod komandom Nasera Orića uništeno oko 130 sela sa srpskim življem..
Nisam ni ocekivao da ces dati neki konkretzan odgovor. to jednostavno u krvi! Suplja!

Post Reply