Excel - potrebna pomoć (consolidate?)

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
arnes_king

#1 Excel - potrebna pomoć (consolidate?)

Post by arnes_king »

Pozdrav svima,
Imam dvije tabele sa razlicitim podacima ali koji su vezani sadrzajem.

U prvoj tabeli imam skoro sve podatke i u ovu tabelu moram ubaciti i podatke iz druge. Problem je sto ne mogu samo kopirati iz jedne pa zalijepiti u drugu jer mi podaci neće biti u istim redovima.

U drugoj tabeli imam samo 2 reda podataka, od kojih mi je drugi bitan za kopirati. Zajednicka stvar u obe tabele su nazivi, koje imam u prvoj tabeli a i u drugoj uz ove podatke koje hocu kopirati. Ti nazivi su mi veza kako bih znao sta gdje ide. Eh, problem je sto nemam isti broj podataka, nego u prvo tabeli imam dosta vise podataka nego u ovoj drugoj, tako da mi nisu u istim celijama po redoslijedu.

Potrebno mi je da kopiram te podatke iz druge tabele u prvu, ali je bitno da te podatke ubaci na pravo mjesto, kako bih to mogao izvesti?

Moram napomenuti da ručno ne ide, jer se radi o baš mnogo podataka.

Evo par slika kao primjeri:

Tabela 1:

Image

Tabela 2:

Image

EDIT:

Malo sam guglao i cini mi se da bi se ovo moglo uraditi sa "Consolidate" funkcijom jer opis radi bas to sto meni treba, samo sto ne mogu ustimat da proradi funkcija....
Mommy's_little_ Monster

#2 Re: Excel - potrebna pomoć (consolidate?)

Post by Mommy's_little_ Monster »

Ako ti je naziv firme isti u obje tabele, to ces najlakse uraditi vlookup funkcijom.
arnes_king

#3 Re: Excel - potrebna pomoć (consolidate?)

Post by arnes_king »

Mommy's_little_ Monster wrote:Ako ti je naziv firme isti u obje tabele, to ces najlakse uraditi vlookup funkcijom.
Nije mi poznata ta funkcija, proguglat cu kako funkcionira pa cu probati, hvala svakako.

Moram napomenuti da sam vec uspio preko add-ina uraditi ovo sto sam htio, add in se zove "Ablebits Data" Merge duplicates wizard.

Sve je super uradilo, samo je problem sto je pola podataka odradilo a pola nije, a to je zato sto pola podata ima identican naziv firmi a druga polovica ima u prvoj tabeli dodatno link pored imena sto ga cini drugacijim od naziva u drugoj tabeli.

Sada trazim nacin da i te skoro identicne "slicne" uvezem.
gidra

#4 Re: Excel - potrebna pomoć (consolidate?)

Post by gidra »

ovakve stvari je puno lakše raditi u ms accessu putem query-a nego u excelu
arnes_king

#5 Re: Excel - potrebna pomoć (consolidate?)

Post by arnes_king »

gidra wrote:ovakve stvari je puno lakše raditi u ms accessu putem query-a nego u excelu
Pa mozes li u kratko objasniti kako, ili uputit me na neki tutorial? Barem napisi koje funkcije su potrebne, nisam nikada access koristio ali brzo ucim.
ExNihilo

#6 Re: Excel - potrebna pomoć (consolidate?)

Post by ExNihilo »

gidra wrote:ovakve stvari je puno lakše raditi u ms accessu putem query-a nego u excelu
Ima workaround i za querye u Excelu, a još bolje sve prebaciti u Sheets gdje su querys nativno dostupni.
Android Knego

#7 Re: Excel - potrebna pomoć (consolidate?)

Post by Android Knego »

radis li sa makroima? VBA?
Post Reply