Excel-hitno potrebna pomoc
Moderator: Benq
-
ibrik
#1 Excel-hitno potrebna pomoc
Trebam u excelu napraviti ogranicenje da mi u odredjene celije dozvoli unos samo tekstualnih podataka, dakle da mi ne dozvoljava unos brojeva...
Trebam takodje da u odredjenim celijama sakrijem prikaz i formule, ali i vrijednosti koja je izracunata...dakle kada mi neko otvori tabelu ne smije vidjeti podatke u odredjenim celijama, niti u samoj celiji, niti u liniji formula!!!
Please ako neko zna help!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Trebam takodje da u odredjenim celijama sakrijem prikaz i formule, ali i vrijednosti koja je izracunata...dakle kada mi neko otvori tabelu ne smije vidjeti podatke u odredjenim celijama, niti u samoj celiji, niti u liniji formula!!!
- seljak_cojek
#5 Re: Excel-hitno potrebna pomoc
Koliko znam ovo ćeš moći riješiti samo preko macroa.ibrik wrote:Trebam u excelu napraviti ogranicenje da mi u odredjene celije dozvoli unos samo tekstualnih podataka, dakle da mi ne dozvoljava unos brojeva...
Ovdje ti je objašnjenje za zaključavanje i sakrivanje formula, ali će izračunate vrijednosti biti vidljive.ibrik wrote:Trebam takodje da u odredjenim celijama sakrijem prikaz i formule, ali i vrijednosti koja je izracunata...dakle kada mi neko otvori tabelu ne smije vidjeti podatke u odredjenim celijama, niti u samoj celiji, niti u liniji formula!!!
http://www.microsoft.com/learning/books ... ons/9.mspx
Čini se da ćeš morati programirati macroe za to što ti treba.
-
Interceptor
za sakrivanje formula ima malo neelegantno rjesenje...
ofarbaj slova ili brojeve celije u bijelo i onda iskoristi opciju PROTECT SHEET u saradnji sa opcijom HIDDEN u FORMAT CELLS. Ako ti treba dodatno objasnjenje, potrazi ove izraze u Excel help-u. Ako ne ofarbas u bijelo vidjece ti se samo finalni rezultat, a FORMULA BAR ce biti prazan-odnosno operacija se nece vidjeti...
Nadam se da je pomoglo...
ofarbaj slova ili brojeve celije u bijelo i onda iskoristi opciju PROTECT SHEET u saradnji sa opcijom HIDDEN u FORMAT CELLS. Ako ti treba dodatno objasnjenje, potrazi ove izraze u Excel help-u. Ako ne ofarbas u bijelo vidjece ti se samo finalni rezultat, a FORMULA BAR ce biti prazan-odnosno operacija se nece vidjeti...
Nadam se da je pomoglo...
- Dirty Harry
Otvori sljedeću opciju u meniju:
Data>Validation
Unesi:
Allow: Custom
Formula: =NOT(ISNUMBER(A1))
Ovo će spriječiti unos brojeva a dopustit će unos teksta. Međutim dopustit će i unos kombinacije teksta i brojeva (npr. ABC123), pa ako ti to odgovara ...
Data>Validation
Unesi:
Allow: Custom
Formula: =NOT(ISNUMBER(A1))
Ovo će spriječiti unos brojeva a dopustit će unos teksta. Međutim dopustit će i unos kombinacije teksta i brojeva (npr. ABC123), pa ako ti to odgovara ...
- Dirty Harry
Evo ti rješenje za unos teksta. Isti fol (Data>Validation>Custom ...) kao u mom prethodnom postu samo je formula:
=SUMPRODUCT(--(ISNUMBER(MATCH(CODE(MID(A1;ROW(INDIRECT("1:"&LEN(A1)));1));ROW(INDIRECT("97:122"));0))))+SUMPRODUCT(--(ISNUMBER(MATCH(CODE(MID(A1;ROW(INDIRECT("1:"&LEN(A1)));1));ROW(INDIRECT("65:90"));0))))=LEN(A1)
malo je povelika, ali radi.
=SUMPRODUCT(--(ISNUMBER(MATCH(CODE(MID(A1;ROW(INDIRECT("1:"&LEN(A1)));1));ROW(INDIRECT("97:122"));0))))+SUMPRODUCT(--(ISNUMBER(MATCH(CODE(MID(A1;ROW(INDIRECT("1:"&LEN(A1)));1));ROW(INDIRECT("65:90"));0))))=LEN(A1)
malo je povelika, ali radi.
-
ibrik
Hvala svima na savjetima....skontao sam kako najjednostavnije zabraniti unos texta ili brojeva u celiju...
- Data
- Validation
- Custom
- Formula - =ISTEXT(A1) - DOZVOLJAVA UNOS SAMO TEXTUALNIH PODATAKA
- Formula - =ISNUMBER(A1) - dozvoljava unos samo brojeva
Sto se tice sakrivanja podataka u celiji
- Format cells
- kartica Settings
- Category - Custom
- kod opcije General u polje Type ukucati ;;;
- Data
- Validation
- Custom
- Format cells
- kartica Settings
- Category - Custom
- Dirty Harry
OK. Samo ako u tekstu ne smije biti cifra ... onda upotrijebi ono rješenje koje sam naveo.
-
GoschaUkuchi
Pazi, u slucaju da se udje u odredjenu celiju u kojoj su sakriveni podaci, mogu se podaci vidjeti u Formula Bar-u. Znaci, u slucaju da zelis poslati tabelu sa sakrivenim podacima, pretvori je u PDF.ibrik wrote:Hvala svima na savjetima....skontao sam kako najjednostavnije zabraniti unos texta ili brojeva u celiju...
- Data
- Validation
- Custom
- Format cells
- kartica Settings
- Category - Custom
-
ibrik
To da se formula ne vidi u Formula baru ja veoma lahko rijesiti...
- Format cells
- kartica Protection i ovjeris opciju Hidden
- nakon toga na Tools - Protection - Protection sheet i zastitis podatke tako da ces na taj nacin rijesiti problem da se i u Formula baru sakriju podaci...
- Format cells
- kartica Protection i ovjeris opciju Hidden
- nakon toga na Tools - Protection - Protection sheet i zastitis podatke tako da ces na taj nacin rijesiti problem da se i u Formula baru sakriju podaci...
-
GoschaUkuchi
Molim ljude dobre volje da mi pomognu:)
Kako i na koji način da izradim formulu za izračun dana između dva datuma?
Npr. od 20.10.2006 do 26.01.2007 = broj dana?
Kako i na koji način da izradim formulu za izračun dana između dva datuma?
Npr. od 20.10.2006 do 26.01.2007 = broj dana?
- Dirty Harry
ustvari možda ti je bolje da stavis samo formulu KrajnjiDatum-PočetniDatum a polje rezultata formatiraš kao number, jer ova funkcija uzima za kalkulaciju mjesece od 30 dana.