Excel-hitno potrebna pomoc

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
ibrik

#1 Excel-hitno potrebna pomoc

Post by ibrik »

Trebam u excelu napraviti ogranicenje da mi u odredjene celije dozvoli unos samo tekstualnih podataka, dakle da mi ne dozvoljava unos brojeva...

Trebam takodje da u odredjenim celijama sakrijem prikaz i formule, ali i vrijednosti koja je izracunata...dakle kada mi neko otvori tabelu ne smije vidjeti podatke u odredjenim celijama, niti u samoj celiji, niti u liniji formula!!!

Please ako neko zna help!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
tbaharis

Post by tbaharis »

desni klik, format cell, format as text i to je to...
ibrik

Post by ibrik »

Znam to, ali mi tada dozvoli unos teksta samo u gornjem lijevom uglu celije mi se pojavi onaj zeleni trokutic koji javlja gresku...meni treba opcija da mi nikako ne dozvoljava unos brojeva...u svakom slucaju hvala ti na pokusaju...
tbaharis

Post by tbaharis »

kad kursorom predjes preko tog zelenog trokutica s greskom trebalo bi ti izbacit usklicnik, klikni na njega i pokazace ti u cemu je problem.
seljak_cojek

#5 Re: Excel-hitno potrebna pomoc

Post by seljak_cojek »

ibrik wrote:Trebam u excelu napraviti ogranicenje da mi u odredjene celije dozvoli unos samo tekstualnih podataka, dakle da mi ne dozvoljava unos brojeva...
Koliko znam ovo ćeš moći riješiti samo preko macroa.
ibrik wrote:Trebam takodje da u odredjenim celijama sakrijem prikaz i formule, ali i vrijednosti koja je izracunata...dakle kada mi neko otvori tabelu ne smije vidjeti podatke u odredjenim celijama, niti u samoj celiji, niti u liniji formula!!!

Please ako neko zna help!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ovdje ti je objašnjenje za zaključavanje i sakrivanje formula, ali će izračunate vrijednosti biti vidljive.
http://www.microsoft.com/learning/books ... ons/9.mspx
Čini se da ćeš morati programirati macroe za to što ti treba.
Interceptor

Post by Interceptor »

za sakrivanje formula ima malo neelegantno rjesenje...

ofarbaj slova ili brojeve celije u bijelo i onda iskoristi opciju PROTECT SHEET u saradnji sa opcijom HIDDEN u FORMAT CELLS. Ako ti treba dodatno objasnjenje, potrazi ove izraze u Excel help-u. Ako ne ofarbas u bijelo vidjece ti se samo finalni rezultat, a FORMULA BAR ce biti prazan-odnosno operacija se nece vidjeti...

Nadam se da je pomoglo...
Dirty Harry

Post by Dirty Harry »

Otvori sljedeću opciju u meniju:
Data>Validation

Unesi:

Allow: Custom

Formula: =NOT(ISNUMBER(A1))

Ovo će spriječiti unos brojeva a dopustit će unos teksta. Međutim dopustit će i unos kombinacije teksta i brojeva (npr. ABC123), pa ako ti to odgovara ...
Dirty Harry

Post by Dirty Harry »

Evo ti rješenje za unos teksta. Isti fol (Data>Validation>Custom ...) kao u mom prethodnom postu samo je formula:

=SUMPRODUCT(--(ISNUMBER(MATCH(CODE(MID(A1;ROW(INDIRECT("1:"&LEN(A1)));1));ROW(INDIRECT("97:122"));0))))+SUMPRODUCT(--(ISNUMBER(MATCH(CODE(MID(A1;ROW(INDIRECT("1:"&LEN(A1)));1));ROW(INDIRECT("65:90"));0))))=LEN(A1)

:D

malo je povelika, ali radi.
ibrik

Post by ibrik »

Hvala svima na savjetima....skontao sam kako najjednostavnije zabraniti unos texta ili brojeva u celiju...

- Data
- Validation
- Custom
- Formula - =ISTEXT(A1) - DOZVOLJAVA UNOS SAMO TEXTUALNIH PODATAKA
- Formula - =ISNUMBER(A1) - dozvoljava unos samo brojeva

Sto se tice sakrivanja podataka u celiji

- Format cells
- kartica Settings
- Category - Custom
- kod opcije General u polje Type ukucati ;;;
Dirty Harry

Post by Dirty Harry »

OK. Samo ako u tekstu ne smije biti cifra ... onda upotrijebi ono rješenje koje sam naveo.
GoschaUkuchi

Post by GoschaUkuchi »

ibrik wrote:Hvala svima na savjetima....skontao sam kako najjednostavnije zabraniti unos texta ili brojeva u celiju...

- Data
- Validation
- Custom
- Formula - =ISTEXT(A1) - DOZVOLJAVA UNOS SAMO TEXTUALNIH PODATAKA
- Formula - =ISNUMBER(A1) - dozvoljava unos samo brojeva

Sto se tice sakrivanja podataka u celiji

- Format cells
- kartica Settings
- Category - Custom
- kod opcije General u polje Type ukucati ;;;
Pazi, u slucaju da se udje u odredjenu celiju u kojoj su sakriveni podaci, mogu se podaci vidjeti u Formula Bar-u. Znaci, u slucaju da zelis poslati tabelu sa sakrivenim podacima, pretvori je u PDF.
ibrik

Post by ibrik »

To da se formula ne vidi u Formula baru ja veoma lahko rijesiti...
- Format cells
- kartica Protection i ovjeris opciju Hidden
- nakon toga na Tools - Protection - Protection sheet i zastitis podatke tako da ces na taj nacin rijesiti problem da se i u Formula baru sakriju podaci...
GoschaUkuchi

Post by GoschaUkuchi »

Molim ljude dobre volje da mi pomognu:)

Kako i na koji način da izradim formulu za izračun dana između dva datuma?
Npr. od 20.10.2006 do 26.01.2007 = broj dana?
Dirty Harry

Post by Dirty Harry »

Upotrijebi funkciju DAYS360.
Dirty Harry

Post by Dirty Harry »

ustvari možda ti je bolje da stavis samo formulu KrajnjiDatum-PočetniDatum a polje rezultata formatiraš kao number, jer ova funkcija uzima za kalkulaciju mjesece od 30 dana.
ibrik

Post by ibrik »

Dirty Harry wrote:ustvari možda ti je bolje da stavis samo formulu KrajnjiDatum-PočetniDatum a polje rezultata formatiraš kao number, jer ova funkcija uzima za kalkulaciju mjesece od 30 dana.
Ovo funkcionise...
Post Reply