Excel funkcije - pomoć

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
suad-sarajevo
Horoskop: sarajevski seljak

#1 Excel funkcije - pomoć

Post by suad-sarajevo »

Ako može pomoć onih koji se razumiju u excel. Naime, pravim neku listu u excelu odnosno tabelu koja ima redne brojeve i za svaki redni broj ide različita stavka uglavnom ali neke se i ponavljaju. Otprilike ovako kao na slici:

Image

Kako sada da napravim da svaki put kada u nekom redu upisujem "izvještaj", da se taj red kopira u novi sheet u neku određenu tabelu, tako da bih recimo na kraju mjeseca, pola godine ili godine imao sve izvještaje pobrojane na jednom mjestu.

I još jedna stvar. Kako da nastavim niz u ćelijama ako npr unesem 1/16, 2/16, 3/16...
Image

Dakle šta da uradim da samo prevučem prethodnu ćeliju i da se nastavi niz a da mi naravno ne pretvara u datum ili neki drugi format. Potrebno je naravno da se povećava samo vrijednost prije kose crte. Hvala.
getriba

#2 Re: Excel funkcije - pomoć

Post by getriba »

Odgovor na prvo pitanje:
Da bi napravio baš kako ti želiš potrebno je da napišeš MACRO koji će ti svaki put prilikom upisa provjeriti da li je u koloni C upisano "izvještaj" i ako jeste kopirati cijeli red u novi sheet. Mislim da ti je to nepotrebna komplikacija i da je elegantnije, jednostavnije, mnogo preglednije da nad ovom tabelom napraviš PIVOT TABLE. Sve to smjestiš u novi sheet i u filtar postaviš kolonu "vrsta" vrijednost "izvještaj". Ostalo popuniš kako želiš da izgleda pivot tabela.

Također možeš postaviti FILTAR na red 2, tj. na naslove kolona i jednostavnim odabirom "izvještaj" u filtaru kolone C u svakom momentu možeš dobiti sumarni pregled svih izvještaja do tog momenta.

Odgovor na drugo pitanje:
Nemoj postavljati da ti je format ćelije TEXT. Potrebno je da napraviš sljedeće:
Upiši u ćeliju koja je formata Genaral tekst 1/16
Nakon što pritisneš ENTER u ćeliji bi trebalo pisati jan.16
Klikni desnim na tu ćeliju pa na FORMAT CELLS
U tabu NUMBER, u kategoriji CUSTOM, u tipu napiši m/yy i pritisni OK
Isto ovo ponovi u narednoj ćeliji gdje ćeš napisati 2/16
Sada bi trebao jedno ispod drugog imati 1/16 i 2/16
Označi zajednički obje te ćelije i sa malim crnim kvadratićem povuci prema dole. Dobit ćeš to što si prikazao na slici
suad-sarajevo
Horoskop: sarajevski seljak

#3 Re: Excel funkcije - pomoć

Post by suad-sarajevo »

Drugu stvar sam odradio i fecera korektno dok ću za drugu morati malo zavrnuti rukave.Hvala svakako. :thumbup:
BIONA

#4 Re: Excel funkcije - pomoć

Post by BIONA »

Evo da i ovdje pitam ako neko zna da mi pomogne jer sam sve prevrnula i na internetu i ne mogu da rijesim problem :roll:
Zasto ova piramida ima ovakav polozaj a ne normalan uspravan? Prije je to bilo sve kako treba, ali ne znam sta sam u medjuvremenu kliknula pa piramida sada izgleda ovakva. Hvala puno...
Image
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#5 Re: Excel funkcije - pomoć

Post by Bobi »

ovo je Column, samo prebaci na Bar :D
BIONA

#6 Re: Excel funkcije - pomoć

Post by BIONA »

Bobi wrote:ovo je Column, samo prebaci na Bar :D
Hej Bobi, ruke ti se pozlatile, tacno ne znam kako da ti zahvalim. Cijeli dan sam izgubila trazeci odgovor zasto je piramida ispala ovakva, kad mi je prije bila ok :roll:

Hvala do neba :kiss: :thumbup:
Post Reply