Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Javni sektor treba "rezati"

Da
78
83%
Ne
11
12%
Ne znam
5
5%

Total votes: 94

Nomo

#126 Re: Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?

Post by Nomo »

Warashii wrote:Nisam budzetlija, nisam ni blizu tog ali...
Trenutno tražim posao, a svi znamo kako je u Bih tražiti posao, e sad zamislite da se prepolovi administracija i da hiljade ostanu bez "posla" na sta bi to sve ličilo, pogotovo kada svi znamo da taj neki "višak" novca, koji bi ostao ako se smanji administracija, neće biti preusmjeren na nesto pozitivno.
bravo majstore . da povecamo administraciju jer ionako ne znamo kako plove pare . :-)
Warashii

#127 Re: Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?

Post by Warashii »

Nomo wrote:
Trenutno tražim posao, a svi znamo kako je u Bih tražiti posao, e sad zamislite da se prepolovi administracija i da hiljade ostanu bez "posla" na sta bi to sve ličilo, pogotovo kada svi znamo da taj neki "višak" novca, koji bi ostao ako se smanji administracija, neće biti preusmjeren na nesto pozitivno.
bravo majstore . da povecamo administraciju jer ionako ne znamo kako plove pare . :-)
Nigdje nisam rekao da treba povećati administraciju ali je nije jednostavno ni smanjiti.
Treba biti, ovo je shit al jbga, realan i reci da uz pomoć te administracije onaj "realni" sektor preživljava. Svi znamo da je kod nas najzastupljenija trgovina i da je to, da ne lajem, od sektora a da nema plata kakvih ima u budžetu i oni bi pali.
Treba samo sa svih strana sve razgledati. U banani smo mi i većoj nego što i zamišljamo.
almir90

#128 Re: Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?

Post by almir90 »

Gdje su oni ekonomisti što kažu da će država još gore osiromašiti ako se smanji administracija. Oni su kao generator ekonomije, koji sve pare potroše na proizvode koji nisu naši (npr. auta), koji redovno kupuju u Konzumu, jer im je to kao "gotivnije", 'ta će oni u Bingu, tamo samo bijeda ide. :lol:

Još jednom da ponovim, samo čekam kolektivnu propast države i budžeta na štetu svih parazita, da se i mi malo radujemo iz privrede, mi i onako radimo, a posla sve manje. Čekaj sad da me neko optuži za zavidluk. :lol:
Cherry-Cherry

#129 Re: Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?

Post by Cherry-Cherry »

Još jednom da ponovim, samo čekam kolektivnu propast države i budžeta na štetu svih parazita
Džaba se nadaš i raduješ. ;-)
almir90

#130 Re: Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?

Post by almir90 »

Cherry-Cherry wrote:
Još jednom da ponovim, samo čekam kolektivnu propast države i budžeta na štetu svih parazita
Džaba se nadaš i raduješ. ;-)
Bit će, bit će, samo sabura. :D
JohnnyS

#131 Re: Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?

Post by JohnnyS »

almir90 wrote:Gdje su oni ekonomisti što kažu da će država još gore osiromašiti ako se smanji administracija. Oni su kao generator ekonomije, koji sve pare potroše na proizvode koji nisu naši (npr. auta), koji redovno kupuju u Konzumu, jer im je to kao "gotivnije", 'ta će oni u Bingu, tamo samo bijeda ide. :lol:

Još jednom da ponovim, samo čekam kolektivnu propast države i budžeta na štetu svih parazita, da se i mi malo radujemo iz privrede, mi i onako radimo, a posla sve manje. Čekaj sad da me neko optuži za zavidluk. :lol:

Pa ako je vjerovati upisima na ovoj temi onda je uputnije u sklopu rata protiv budžetlija (poput obilaska trgovina gdje se ne izdaju fiskalni računi) kupovati u Konzumu, a ne u Bingu jer tako manje para ostaje u državi za hranjenje parazita s budžeta.
almir90

#132 Re: Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?

Post by almir90 »

JohnnyS wrote: Pa ako je vjerovati upisima na ovoj temi onda je uputnije u sklopu rata protiv budžetlija (poput obilaska trgovina gdje se ne izdaju fiskalni računi) kupovati u Konzumu, a ne u Bingu jer tako manje para ostaje u državi za hranjenje parazita s budžeta.
Po meni je puno bolji udarac udruženje što većeg broja privrednika koji će prestati plaćati bilo kakve obaveze državi, inspekcije otjerivati sa vrata i to je to. Jer, kako neki mogu biti dužni milionske iznose za PDV i razne druge obaveze, a da i dalje posluju, a svi sitni moraju redovno plaćati. I to ti dođe inspekcija i lupi minimalnu kaznu 2000 KM, ali ima i njih urednih koji shvataju kakvo je stanje, pa nisu previše rigorozni, to se ipak mora priznati, ali ima i onih koji bi ti oteli mrvu iz usta, samo da njemu legne par milja mjesečno.
tandmand

#133 Re: Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?

Post by tandmand »

Puno su bolje "Gandhi" metode gdje se ne krsi zakon i ne remeti javni red i mir.
Februarske demonstracije su uradjene sa jednom kardinalnom greskom - napadom na zgrade drzavne administracije i time drugoj strani dali adut u ruku da je sve to "velikosrpska antiBiH" zavjera, bla bla bla i tako tome slicno.
don vito

#134 Re: Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?

Post by don vito »

almir90 wrote:Gdje su oni ekonomisti što kažu da će država još gore osiromašiti ako se smanji administracija. Oni su kao generator ekonomije, koji sve pare potroše na proizvode koji nisu naši (npr. auta), koji redovno kupuju u Konzumu, jer im je to kao "gotivnije", 'ta će oni u Bingu, tamo samo bijeda ide. :lol:

Kad procitam tezu da ce drzava propasti ako se smanji potrosnja zbog kresanja broja budzetlija i njihovih primanja, odnosno da ih realni sektor treba nastaviti "toviti" za "svoje dobro", nametne mi se poredjenje sa narkomanom. Otprilike, jeste da se on drogira, ali ga treba nastaviti kljukati tabletama, niposto lijeciti, jer bi, ako krene na tretman odvikavanja od droge, mogao poceti razbijati po kuci i maltretirati porodicu i komsije.
dječak sa šibicama

#135 Re: Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?

Post by dječak sa šibicama »

tandmand wrote:Puno su bolje "Gandhi" metode gdje se ne krsi zakon i ne remeti javni red i mir.
Februarske demonstracije su uradjene sa jednom kardinalnom greskom - napadom na zgrade drzavne administracije i time drugoj strani dali adut u ruku da je sve to "velikosrpska antiBiH" zavjera, bla bla bla i tako tome slicno.
Kakve bolan Ghandi metode, mozes im pred predjednistvom i vladom kampirati 3 godine, ignorisace te ko da te i nema.

Zar nisu radnici iz Tuzle najbolji primjer, ili oni roditelji sto su kampirali pred OHR-om, ili oni poljoprivrednici sto su haman godinu ili dvije ni sam ne znam, kampirali na Marin dvoru pred zajednickim institucijama.

Ja ne mogu vjerovati koliko ima naivnih ljudi, i nakon haman 20 godina.

Nevjerovatno odsustvo dodira sa stvarnoscu.
almir90

#136 Re: Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?

Post by almir90 »

don vito wrote:
Kad procitam tezu da ce drzava propasti ako se smanji potrosnja zbog kresanja broja budzetlija i njihovih primanja, odnosno da ih realni sektor treba nastaviti "toviti" za "svoje dobro", nametne mi se poredjenje sa narkomanom. Otprilike, jeste da se on drogira, ali ga treba nastaviti kljukati tabletama, niposto lijeciti, jer bi, ako krene na tretman odvikavanja od droge, mogao poceti razbijati po kuci i maltretirati porodicu i komsije.
Protesti su nam pokazali da promjene nisu moguće. Oni koji žele promjene na bolje trebaju se udružiti i što je moguće više ekonomski slabiti državni apart, koji će vremenom pasti na koljena, neće oni moći dovijeka živiti na kredit. Treba se potruditi da ni na bilo koji način mi ne plaćamo te dugove, već da se račun direktno pošalje na adrese onima koji su potrošili te pare.
tandmand

#137 Re: Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?

Post by tandmand »

dječak sa šibicama wrote:
tandmand wrote:Puno su bolje "Gandhi" metode gdje se ne krsi zakon i ne remeti javni red i mir.
Kakve bolan Ghandi metode, mozes im pred predjednistvom i vladom kampirati 3 godine, ignorisace te ko da te i nema.

Zar nisu radnici iz Tuzle najbolji primjer, ili oni roditelji sto su kampirali pred OHR-om, ili oni poljoprivrednici sto su haman godinu ili dvije ni sam ne znam, kampirali na Marin dvoru pred zajednickim institucijama.

Nisam ni mislio na to da narod glumi biljku pred zgradama institucija. Jos kad neko donese gitaru, fildzan i dzezvu ....
Novac, to je krv koja kola tijelom budzetske azdahe. Treba im ga uskratiti gdje je god to moguce, bojkotirati sve sto ide njima u korist ali izbjegavati krsiti zakon. DDR se srusio kao kula od karata po pritiskom ekonomske realnosti, bez rusilackih pohoda.
dječak sa šibicama

#139 Re: Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?

Post by dječak sa šibicama »

tandmand wrote: Nisam ni mislio na to da narod glumi biljku pred zgradama institucija. Jos kad neko donese gitaru, fildzan i dzezvu ....
Novac, to je krv koja kola tijelom budzetske azdahe. Treba im ga uskratiti gdje je god to moguce, bojkotirati sve sto ide njima u korist ali izbjegavati krsiti zakon. DDR se srusio kao kula od karata po pritiskom ekonomske realnosti, bez rusilackih pohoda.
Dobro, to je odlicna metoda slazem se, ali bosanci kao narod nemaju tu disciplinu. Ni izbliza, nazalost.
bach

#140 Re: Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?

Post by bach »

http://www.bug.ba/u-sbk-113-nezakontio-zaposlenih.html

U SBK 113 nezakonito zaposlenih

Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Srednjobosanskog kantona zatražio je od kantonalne Vlade, resornih ministarstava i inspekcijskih organa preispitivanja prijema novozaposlenih radnika u svim osnovnim i srednjim školama, a posebno u Bugojnu u posljednje dvije godine, kao i od početka školske 2014/15. godine.

- Sindikat srednjeg obrazovanja SBK javno tvrdi da je u posljednje dvije godine došlo do najvećeg nezakonitog zapošljavanja novih radnika u institucijama zakonodavne, izvršne i sudske vlasti u SBK, oko 113 novih radnika, te da je nemoguće u osnovnim i srednjim školama zaposliti bilo koga bez prethodne saglasnosti Vlade SBK, odnosno bez validne saglasnosti njenog premijera i resornih ministara koji su ujedno i članovi Vlade SBK – kaže Nedžad Jahić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja SBK.

Od kantonalne Vlade traže da nakon sveobuhvatne kontrole i analize izvjesti javnost koje su osobe nezakonito zaposlene, te paduzme najstrožije sankcije protiv svih nadležnih osoba koje su takva zapošljavanja legalizovale, s preporukom da se svim tim osobama koje su nezakonito zaposlene “da trenutni otkaz”.
bach

#141 Re: Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?

Post by bach »

Dragi MMF -u, ne daj im ni feninga.

http://www.avaz.ba/clanak/156472/vlada- ... tava-mmf-a
Nakon rezolutnog stava Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o tome da će deveta i deseta tranša kredita za BiH od po 134 miliona KM, koje su trebale biti uplaćene do kraja 2014. godine, zbog neprovođenja reformi do daljnjeg izostati, najnovija odluka Federalne vlade govori da je FBiH već sada u potpunom finansijskom ćorsokaku!

Dugovi korisnicima

Vlada je uoči Nove godine odobrila Ministarstvu finansija FBiH da sredstva predviđena za isplate dosuđenih sudskih presuda, zatim za kamate proistekle iz dugova po izdatim garancijama te za projekte koje finansira međunarodna zajednica, u ukupnom iznosu od 12,65 miliona KM, kompletno preusmjeri na socijalna davanja.

Ovo je učinjeno kako bi bili isplaćeni dugovi korisnicima povoljnih penzija u iznosu od 6,4 miliona KM te neratnim invalidima u iznosu od 6,2 miliona KM.

Federalna vlada, kojom upravljaju SDA i SDP, mjesecima je obmanjivala navedene kategorije stanovništva navodeći da za njih nema sredstava. Sada, kada su definitivno izostale tranše MMF-a, pribjeglo se potpunom uzimanju sredstava iz jedne budžetske stavke kako bi se nadomjestila druga.

Također, prema nacrtu federalnog budžeta, Vlada FBiH za ovu godinu čvrsto je predvidjela budžetsku stavku od 200 miliona KM, koliko iznose sve preostale kreditne tranše MMF-a do isteka standby aranžmana u junu. Uprkos činjenici da su one upitne, Vlada se nije postarala da pronađe alternativni izvor finansiranja, pa je tako neizvjesno kako će federalna kasa preživjeti prvo tromjesečje ove godine.

Lejla Suljić-Deronjić iz Centara civilnih inicijativa (CCI) kaže za "Avaz" da se radi o posljedici višegodišnje praksa izvršne vlasti, a to je izostanak strateškog planiranja kao osnove za izrade budžeta.

faksimilvladine-odluke

Faksimil Vladine odluke

Bez alternative

- Nažalost, praksa donošenja legislative bez osiguranog finansijskog pokrića dovela je do deficita. Vidimo da se ponovo ne može izbjeći ono što je bilo karakteristično za protekli period, odnosno da se budžetske rupe pokrivaju na različite načine, a između ostalog i prelijevanjem sredstva iz jedne u drugu budžetsku stavku - kazala je Suljić-Deronjić.

Ekonomski analitičar Zlatko Hurtić izjavio je za naš list da su deficiti u budžetima toliki da se mogu finansirati samo putem radikalnih budžetskih rezova ili putem vanjskog zaduženja.

- Bojim se da vlasti u BiH nemaju alternativu MMF-u. Vlasti već duži niz godina izbjegavaju znatnije smanjenja budžetske potrošnje, pa je posuđivanje od MMF-a postalo neminovnost. Ostaje da se vidi hoće li nove vlasti biti spremnije za implementaciju reformi o kojima ovisi standby aranžman - kazao je Hurtić.
Krajina ne želi javnosti objasniti situaciju

Pod plaštom da ne želi davati izjavu za "Avaz", ministar finansija FBiH Ante Krajina jučer u telefonskom razgovoru s našim novinarom javnosti nije želio objasniti u kakvoj se situaciji nalazi federalni budžet. Nakon što smo ga suočili s navedenim informacijama, ministrov komentar tek je bio da "dijeljenje s nulom nema smisla"?!
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#142 Re: Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?

Post by Truba »

čuo sam da je mija martina od ZDS na bolovanju
jel to istina???

e to je meni još veći problem
što neki mogu bolovanje uzeti zbog glavobolje
a drugi ne smiju ni kad im otpadaju dijelovi tijela
Megiddo

#143 Re: Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?

Post by Megiddo »

Nomo wrote:
Baš ovako kako @Warashii reče. Ja se sa njim slažem, treba voditi računa i o otpuštenim radnicima. Ne možeš tek tako ljude na ulicu, a i da možeš pitanje je koje i ispred kojih?

Jedini način koji ja vidim na koji bi se ovo moglo (pravedno) riješiti je da se zadrži postojeći broj uposlenika i da se srazmjerno sa odlaženjem u penziju smanjuje broj uposlenih u tzv. javnom sektoru.
bach

#144 Re: Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?

Post by bach »

Megiddo wrote:
Nomo wrote:
Baš ovako kako @Warashii reče. Ja se sa njim slažem, treba voditi računa i o otpuštenim radnicima. Ne možeš tek tako ljude na ulicu, a i da možeš pitanje je koje i ispred kojih?

Jedini način koji ja vidim na koji bi se ovo moglo (pravedno) riješiti je da se zadrži postojeći broj uposlenika i da se srazmjerno sa odlaženjem u penziju smanjuje broj uposlenih u tzv. javnom sektoru.
U državi hronično fali inspektora. Fali saobraćajnih, prosvjetnih, građevinskih, ekološko - okolinskih, turističkih, ugostiteljskih, poreznih inspektora, inspektora zaštite na radu.

Kancelarijske miševe treba prekvalifikovati i poslati na teren da rade...
The BEN10

#145 Re: Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?

Post by The BEN10 »

bach wrote:U državi hronično fali inspektora. Fali saobraćajnih, prosvjetnih, građevinskih, ekološko - okolinskih, turističkih, ugostiteljskih, poreznih inspektora, inspektora zaštite na radu.

Kancelarijske miševe treba prekvalifikovati i poslati na teren da rade...
:thumbup:
tandmand

#146 Re: Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?

Post by tandmand »

Svi bi nesto nadzirali. Niko nece u proizvodnju, niti industrijsku niti poljoprivrednu.
Samo da je se nekom na kosti naklatiti (privatniku) i sisati mu krv na slamku.
Matrix je ovo koji se napaja energijom naroda ....
Image
Inspektori
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#147 Re: Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?

Post by Truba »

ma ne treba otpuštati ljude nego jednostavno smanjiti benificije
sami će otići kad plate nisu dobre i kad nema putovanja sexa :D prijema dočeka :D itd...

onda će dolaziti ljudi koji zaista žele raditi
JThomas

#148 Re: Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?

Post by JThomas »

i ovi iz centara civilnih inicijativa bi kao trebali ukazati na probleme i ponuditi rješenja. a oni isto na guzovači, jedina je razlika što ih namiruju stranci direktno, a za budžetlije prvo stranci odobre kredit pa ga naši podijele. dana iskustva u pravom životu svi zajedno nemaju.
bach

#149 Re: Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?

Post by bach »

tandmand wrote:Svi bi nesto nadzirali. Niko nece u proizvodnju, niti industrijsku niti poljoprivrednu.
Samo da je se nekom na kosti naklatiti (privatniku) i sisati mu krv na slamku.
Matrix je ovo koji se napaja energijom naroda ....
Image
Inspektori
Šta bi ti uradio sa 70.000 budžetskih miševa u FBiH?
Joe McCarthy

#150 Re: Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?

Post by Joe McCarthy »

dječak sa šibicama wrote:

Bez spaljenih Poljinja, nema progresa.
Post Reply