Evropski izvještaj o saobraćajnoj nezgodi?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
tap3ah75

#1 Evropski izvještaj o saobraćajnoj nezgodi?

Post by tap3ah75 »

Evropski izvještaj o saobraćajnoj nezgodi?

Srećom nisam još nikad ovo koristio .... ali evo malo čitam i vidim da piše da se to popunjava u slučaju manje štete, obično od 500 do 1000 KM vrijednosti.
Pa kontam da je to pravo sitno ... kad bi me neko udario sa autom vjerovatno bi više izašla popravka.

Kakva su vaša iskustva sa ovim obrascem i vrijedi li to popunjavati? Mogu li se poslije kajati što nisam ipak zvao policiju.

Ovo sve gore navedeno naravno važi u slučaju kad nisam ja kriv u nezgodi. :D
avijon

#2 Re: Evropski izvještaj o saobraćajnoj nezgodi?

Post by avijon »

uvijek zovi, kratko jasno
tap3ah75

#3 Re: Evropski izvještaj o saobraćajnoj nezgodi?

Post by tap3ah75 »

avijon wrote: 24/05/2024 20:13 uvijek zovi, kratko jasno
Ma i ja nešto kontam tako
Jedino ako me kakav "jaran" kucne sa autom - onda obrazac.
JavierBosnia

#4 Re: Evropski izvještaj o saobraćajnoj nezgodi?

Post by JavierBosnia »

Ako imas 65+ godina i ne znas nista osim nazvati 122 onda tako i radi. Nema ogranicenja u isplati stete, prijatelj 7.000 skoro naplatio, ja duplo manje. To sto ja znam

Ne vidim razlog. Samo je obavezno da uslikas lijepo iz svih uglova i ispravno popunis podatke citko, da onaj sto je kriv napise u dnu prihvatam odgovornost za nastalu stetu i potpise se.

Meni su rekli da je obavezno i pozvati policiju samo da dodje da zapise da je bila saobracajna nesreca, a neki su cujem i bez toga naplacivali
preludezalude

#5 Re: Evropski izvještaj o saobraćajnoj nezgodi?

Post by preludezalude »

JavierBosnia wrote: 25/05/2024 00:13 Ako imas 65+ godina i ne znas nista osim nazvati 122 onda tako i radi. Nema ogranicenja u isplati stete, prijatelj 7.000 skoro naplatio, ja duplo manje. To sto ja znam

Ne vidim razlog. Samo je obavezno da uslikas lijepo iz svih uglova i ispravno popunis podatke citko, da onaj sto je kriv napise u dnu prihvatam odgovornost za nastalu stetu i potpise se.

Meni su rekli da je obavezno i pozvati policiju samo da dodje da zapise da je bila saobracajna nesreca, a neki su cujem i bez toga naplacivali
Moze se popuniti obrazac ako bez ikakve sumnje se zna ko je kriv, slikas mjesto nezgode sa svih strana i stetu, nakon ispunjavanja obrazca odmah odes u policijaku stanicu da oni evidentiraju nezgodu i nekon toga odes u osiguranje onog drugog da podneses zahtjev za naplatu stete.
To bi trebala biti procedura. Ako imalo ima nedoumica oko krivice onda zvati policiju prvo.
problemnatravunu

#6 Re: Evropski izvještaj o saobraćajnoj nezgodi?

Post by problemnatravunu »

Imao sam iskustava sa tim dokumentom,
sve funkcioniralo bez grešeke, treba ga pravilno popuniti , skicirati poziciju auta ,
te slikati što više slika iz svih bitnih uglova, to su uglavnom situacije gdje je obojici učesnika jasno ko je kriv,
nema obaveze izjašnjavati se o krivici, osiguranje će na osnovu svega toga i slika odlučiti ko je kriv , a kome će se isplatiti šteta.
Kako rekoh, uglavnom se zna ko je oštećeni, i on ide sa tim popunjenim u svoje osiguranje na procjenu štete, oni odrade sve sa suparnikovim osiguranjem .
Prednost tog dokumenta je što se izbjegava kazna od strane policije za onoga ko je kriv za udes.
Imao sam slučaj gdje smo ipak zvali policiju jer su službeni auti u pitanju, još lizing kod jednog,
policija došla , rekli nam da popunimo taj europski izvještaj i pomogli nam oko toga ,
i rekli "hajd razgulite" da sada nikoga ne kažnjavamo bez veze :mrgreen:
Post Reply