EVROPA SADA

Šta mislite o ovoj inicijativi?

Odlično
12
71%
'nako
2
12%
Ne podržavam
3
18%

Total votes: 17

ZZZlica

#1 EVROPA SADA

Post by ZZZlica »

Devet najistaknutijih reditelja u BiH pokrenulo je inicijativu nazvanu «Evropa sada«, želeći potaći međunarodnu zajednicu da, uz blaže kriterije, omogući Bosni i Hercegovini što prije ulazak u NATO i EU.

Inicijativa bh. reditelja pod nazivom „Evropa sada“ izraz je želje da se ubrza postupak pridruživanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, ali i njen prijem u NATO. Inicijator, reditelj Haris Pašović smatra da za to postoje opravdani razlozi, te naglašava da ideja nije potekla ovih dana:

„Ona je plod jednog našeg dugogodišnjeg nezadovoljstva u napredovanju u evropskim integracijama BiH. Naša inicijativa zahtijeva mnogo, mnogo više od samog parafa. Paraf je početak, i to simbolički početak jednog procesa. Mi tražimo, zapravo, poseban status za ubrzani prijem BiH u Evropsku uniju i NATO iz prostog razloga što BiH je imala najlošiju startnu poziciju, ne svojom voljom. Skorašnja povijest BiH je bila najteža u regionu, tranzicijski procesi su počeli najkasnije, imali smo najveće stradanje.“
Ova evropska inicijativa bh. umjetnika izražava i volju građana, te se može očekivati, nakon svega, da BiH ima barem povlašten status, kaže reditelj Dino Mustafić:

„Uporište za ovu našu inicijativu prije svega imamo u očiglednoj stagnaciji reformi, jednog općeg političkog regresa i, naravno, iz neposredne prošlosti još uvijek neuhvaćenih optuženika za ratne zločine. I mi smatramo da možemo na osnovu toga tražiti i politički i etički da se BiH, kao jedna zemlja otežanih tranzicijskih modela zbog pretrpljenoga rata, primi u jednom povlaštenom statusu u odnosu na naše susjede na Balkanu.“

Očekujući da će ova inicijativa koliko-toliko ubrzati reforme u BiH, Pjer Žalica smatra da je ovaj svojevrsni pritisak trebalo pokrenuti mnogo ranije:

„Mislim da bi bilo normalno da se prije sedam ili deset godina to dogodilo, da smo u nekom zakašnjenju, koje je dijelom, naravno, rezultat nerada ili pogrešnog rada političara lokalnih, ali s druge strane, mislim, i dobrim dijelom pogrešnih odluka međunarodne zajednice, jer da se u tom pravcu išlo odmah po završetku rata, mislim da bi BiH danas bila normalna i stabilna država.“

Na pitanje zbog čega su umjetnici praktično preuzeli odgovornost političara, Haris Pašović daje svoje objašnjenje:

„Kada smo vidjeli da politika jako, jako kasni u obavljanju svog posla, onda smo mi osjetili potrebu i na ovakav način da istupimo. Prema tome, ja mislim da je pravo pitanje zašto su političari kasnili do sada. A mi nismo kasnili, mi smo se pojavili u trenutku kad se činilo da stvari izmiču kontroli.“

Nevladine organizacije također daju podršku inicijativi „Evropa sada“. Predstavnik Demokratskog omladinskog pokreta iz Sarajeva Ernad Čomaga u narednim danima tek očekuje pravu podršku:

„Mislim svakako da je to svima nama u cilju i da svi građani, odnosno sve organizacije treba da podržavaju tu inicijativu. Sami mi znamo kakva je situacija, kako naši političari koče taj proces, jer kakvi smo bili prije pet godina, trebali smo davnih dana da budemo. Nažalost, sada je situacija totalno drugačija. Bog zna kada ćemo mi ući. Svakako podržavamo kao nevladina organizacija tu inicijativu i mislim da bismo svi trebali to da podržavamo.“

Inicijativa je upućena na više adresa domaćih i međunarodnih političara i institicija, Vijeću za implementaciju mira u BiH, visokom predstavniku Miroslavu Lajčaku, članovima Predsjedništva, Vijeću ministara BiH, te ambasadorima pojedinih zemalja. Dokument je ujedno i poziv svim građanima da odlučnije zahtijevaju put BiH u evropsku porodicu naroda.

preuzeto sa http://www.slobodnaevropa.org
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Znao sam ja da su svi krivi samo mi nismo.

Nego, bilo bi stvarno vidjeti razjeb EU kada bi se u istu prikljucila jedna ovakva BiH :-)

I hoce li se ikada u ovoj drzavi ljudi baviti svojim poslom, ili nam nisu dosta hodze i popovi nego sada i sedma sila uzela tabiriti visoku politiku? :?
WizzardFromBOZ

Post by WizzardFromBOZ »

ujedinjena europa nije socijalna institucija pa da nekome poklanja ono sto on nema.
milano

Post by milano »

ko ne zna sta ce sam sa sobom u SA bavi se filmom i palamudjenjem. Fino je kad se raja bune, ali koja su oni (reziseri) kvaka da se sada javljaju. Hoce da su u centru paznje i koriste svaki nacin da dodju na naslovnice. Nemusto, glupo i samodopadno. Bezveznjakovici jedni obicni. Bolje da uzmu neki nick i da sa nama komentiraju, a ovako "zvanicno" ispadose oni neki bitan faktor, a ono noni obicni jebivjetri. Svasta
downtoearth

Post by downtoearth »

mislim da je ovo zaista dobra inicijativa. pokrenuli su je ljudi koji ne snose više krivica za zastoj od svih nas.
konačno i sami kažu:
„Kada smo vidjeli da politika jako, jako kasni u obavljanju svog posla, onda smo mi osjetili potrebu i na ovakav način da istupimo. Prema tome, ja mislim da je pravo pitanje zašto su političari kasnili do sada. A mi nismo kasnili, mi smo se pojavili u trenutku kad se činilo da stvari izmiču kontroli.“
uostalom i oni su kao i mi dio civilnog društva koje se treba pokrenuti ako ništa da kritikom i stavljanjem zahtjeva pred političare natjera iste da rade svoj posao. Ova Inicijativa bi trebala krenuti emailom pa da se raja potpisuju. To bi indirektno imalo uticaja na EU ako bi se skupilo zaista mnogo potpisa.
milano

Post by milano »

downtoearth wrote:mislim da je ovo zaista dobra inicijativa. pokrenuli su je ljudi koji ne snose više krivica za zastoj od svih nas.
konačno i sami kažu:
uostalom i oni su kao i mi dio civilnog društva koje se treba pokrenuti ako ništa da kritikom i stavljanjem zahtjeva pred političare natjera iste da rade svoj posao. Ova Inicijativa bi trebala krenuti emailom pa da se raja potpisuju. To bi indirektno imalo uticaja na EU ako bi se skupilo zaista mnogo potpisa.
mladi jebivjetrici izmisljaju toplu vodu.
downtoearth

Post by downtoearth »

najlakše je sjediti skrštenih ruku i kriviti druge za situaciju!
milano

Post by milano »

milano wrote:ko ne zna sta ce sam sa sobom u SA bavi se filmom i palamudjenjem. Fino je kad se raja bune, ali koja su oni (reziseri) kvaka da se sada javljaju. Hoce da su u centru paznje i koriste svaki nacin da dodju na naslovnice. Nemusto, glupo i samodopadno. Bezveznjakovici jedni obicni. Bolje da uzmu neki nick i da sa nama komentiraju, a ovako "zvanicno" ispadose oni neki bitan faktor, a ono noni obicni jebivjetri. Svasta
procitaj ovo opet
klif

Post by klif »

Kada intelektualci, umjetnici, javni radnici šute i ne izražavaju svoj politički stav, onda im se to prebacuje i uzima kao znak ravnodušnosti i nebrige za društvene probleme.

Ovu inicijativu smatram jako korisnom, jer potpuno opravdano ukazuje na činjenicu da se zemlja nalazi u jako teškom stanju i da joj treba evropska, a i svaka druga dobronamjerna pomoć.

Mislim da riječ ovih ljudi ima svoju težinu i ni u kom slučaju je ne bih omavalovažao.
GandalfSivi

Post by GandalfSivi »

Pa samom ovom inicijativom nesta rade. I nisu oni krivi sto nam je drzava sjebana, ali eto kao nesta pokusavaju. Od koga god dodje ovakva inicijativa, treba je podrzati, ako nista drugo da se napravi pritisak na ove nase ljubljene politicare. Jos bi bolje bilo kada bi se kompletna studentska populacija u Bosni digla na proteste, jer svi mi hocemo isto, ali izgleda da je lakse sjediti i kritikovati one koji barem nesta napisu, nego pokusati promijeniti nesta...
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Ne znam jel' samo meni zapelo za oko ili je jos kome, ali ovi napadose MZ, umjesto lokalnih politicara, koji i jesu krivi za ne funkcionisanje nicega osim lopovluka i punjenja vlastitih dzepova?

Ja ne zelim BiH ovakvu nakaradnu kakva je sada. Ulazak ovakve BiH bio bi pobjeda Karadzica, Mladica, Alije, Franje i Slobodana, koji potpisase Dejton, te sve i jednog politicara koji je ucestvovao u stagnaciji promjena na bolje, jer bi im se jasno stavilo do znanja da su sve vrijeme bili u pravu i da su se izborili za ono za sta su se borili.
WizzardFromBOZ

Post by WizzardFromBOZ »

_BosanaC wrote:Ne znam jel' samo meni zapelo za oko ili je jos kome, ali ovi napadose MZ, umjesto lokalnih politicara, koji i jesu krivi za ne funkcionisanje nicega osim lopovluka i punjenja vlastitih dzepova?

Ja ne zelim BiH ovakvu nakaradnu kakva je sada. Ulazak ovakve BiH bio bi pobjeda Karadzica, Mladica, Alije, Franje i Slobodana, koji potpisase Dejton, te sve i jednog politicara koji je ucestvovao u stagnaciji promjena na bolje, jer bi im se jasno stavilo do znanja da su sve vrijeme bili u pravu i da su se izborili za ono za sta su se borili.
upravo tako.
rajvosa^

Post by rajvosa^ »

_BosanaC wrote:Ne znam jel' samo meni zapelo za oko ili je jos kome, ali ovi napadose MZ, umjesto lokalnih politicara, koji i jesu krivi za ne funkcionisanje nicega osim lopovluka i punjenja vlastitih dzepova?

Potpis!
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

@ Bosanac
Pa taj isti Dejton je sklepan od strane MZ, a ne od nas! I zar stvarno Evropa i MZ nise imale nista sa tijekom i karakterom rata u BiH? Naravno da smo sami sebi najvise krivi, ali traziti odgovornost od EU u vidu ovakvih olaksica je sasvim normalno.

@ milano
Baljezgas o bilo cemu da pises.
AbU_JamaL_MovE

Post by AbU_JamaL_MovE »

milano wrote:
milano wrote:ko ne zna sta ce sam sa sobom u SA bavi se filmom i palamudjenjem. Fino je kad se raja bune, ali koja su oni (reziseri) kvaka da se sada javljaju. Hoce da su u centru paznje i koriste svaki nacin da dodju na naslovnice. Nemusto, glupo i samodopadno. Bezveznjakovici jedni obicni. Bolje da uzmu neki nick i da sa nama komentiraju, a ovako "zvanicno" ispadose oni neki bitan faktor, a ono noni obicni jebivjetri. Svasta
procitaj ovo opet
Sta se ti javljas matere ti? Tamo sjedis u Italiji u EU a ovdje na forumu pametujes. Dodji ovamo zivjeti pa se onda javi i postavljaj svoje debilske komentare. Dodji malo ovamo pa stani u red za vize pa onda reci svoje komentare.

Nije bitno kako ce inicijativa proci nego bitno je da je pokrenuta i neka, pored MZ, i nasi politicari vide da neko drugi mora raditi njihov posao za što su placeni
bosanska rijec

Post by bosanska rijec »

Ma, ne mogu da vjerujem da neko ko zivi u Italiji negoduje zbog reakcije poznatih nam rezisera i uglednih "oskarovaca".. zastia nemam sta tu dodati....
Nego, da kazem da su bogdom i ranije mada i sada nije valjda kasno. U pravu su kada kazu da bi Bosna i Hercegovina trebala da bude u povlastenom polozaju na spram onih koji su nas i uvalili u sve ovo. I ta ista Evropa je dugo gledala kako nas unistavaju, a ni danas bog zna sta ne peduzimaju na hvatanju ratnih zlocinaca karadzica i mladica.
....Na kraju trebamo biti tamo gdje je bolje i zasluzili smo bolje. Naravano pozdravljam inicijativu i treba da se cuje glas ovakvih normalnih pametnih ljudi, a kada ce ako nece sada.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Hajd' da ne pretjerujemo :roll: Cuj ugledni oskarovci :-) Isti oni koji i sami orahe nosaju po dzepovima zahvaljujuci aferimima sa SFF-a... Pojedini...

I opet kazem... Koji qrac napadati MZ? Hoces uci nekome u kucu - valjda je logicno i posteno da postujes pravila domacina. Ili nemoj ulaziti uopste. To je jbg nekakva osnova odgoja... Tj. trebala bi biti.

Evropa postavila uslove, rekla kod mene se u kuci ne pusi, dosla BiH, ugacala u cizmama blatnjavim, cigara u uglu usana, pepeo pada na tepih... I na sve hibrecenje domacina, odgovara sa "Jbg, znas li ti sta se meni desilo..." :roll:
bosanska rijec

Post by bosanska rijec »

A sta Danis i Jasmila nisu ugledni ?

Od Srbije sigurno nismo gori!
_BosanaC

Post by _BosanaC »

bosanska rijec wrote:A sta Danis i Jasmila nisu ugledni ?

Od Srbije sigurno nismo gori!
Ja im zaista skidam kapu za ono sto oni rade, ali sto se tice politike i ove konkretno teme napisah zasto mislim da je fula. I ako smatram da je fula onda je fula, pa taman se i o mom ocu rodjenom radilo. Svi su ljudi, svi mogu pogrijesiti, pa taman i Oskara dobili jednom u zivotu.
bosanska rijec

Post by bosanska rijec »

kad ti kazes da je fula onda je fula.

e , svasta :lol:

politika nije samo politika to je nas zivot. I ovi ljudi su pustili glas i zbog sebe i zbog nas i njima hvala.
Svi pricate kako sutimo , kako bi trebali ovo kako bi trebali ono, a kad se pojavi glas razuma onda sta se oni imaju mijesati u politiku... kao da ovo nije nas zivot i kao da se netice nas a izgleda da vi u stvari jedno pricate i drugo radite. Bice da je to .
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Ako ti trebam pet narednih stranica objasnjavati sta sam rekao onda je definitivno do tebe, jer drugi su ocito davno shvatili, bez obzira slozili se ili ne sa mnom.

I da, imam svoje misljenje, ne idem po njega nigdje ;)
bosanska rijec

Post by bosanska rijec »

Pa nisu ni oni rekli da treba aminovationo sto su htjeli Karadzic , Mladic i ostala govna....
ma mah... :roll:
milano

Post by milano »

_BosanaC wrote:Hajd' da ne pretjerujemo :roll: Cuj ugledni oskarovci :-) Isti oni koji i sami orahe nosaju po dzepovima zahvaljujuci aferimima sa SFF-a... Pojedini...

I opet kazem... Koji qrac napadati MZ? Hoces uci nekome u kucu - valjda je logicno i posteno da postujes pravila domacina. Ili nemoj ulaziti uopste. To je jbg nekakva osnova odgoja... Tj. trebala bi biti.

Evropa postavila uslove, rekla kod mene se u kuci ne pusi, dosla BiH, ugacala u cizmama blatnjavim, cigara u uglu usana, pepeo pada na tepih... I na sve hibrecenje domacina, odgovara sa "Jbg, znas li ti sta se meni desilo..." :roll:
:thumbup: :bih:
Fox Mulder

Post by Fox Mulder »

bosanska rijec wrote:Pa nisu ni oni rekli da treba aminovationo sto su htjeli Karadzic , Mladic i ostala govna....
ma mah... :roll:
Ali zato kritikuju kucu u koju hoce da udje. Ne kontam. To me podsjeca na Srbijance kad su 89 posli u Leibach (Ljubljanu) da protestuju. Nosili hljeb i sol (kao da su oni domacini), a slovenacka policija rekla:"Mars!" Tako i ovim treba reci da usute.
Fox Mulder

Post by Fox Mulder »

GandalfSivi wrote:Pa samom ovom inicijativom nesta rade. I nisu oni krivi sto nam je drzava sjebana, ali eto kao nesta pokusavaju. Od koga god dodje ovakva inicijativa, treba je podrzati, ako nista drugo da se napravi pritisak na ove nase ljubljene politicare. Jos bi bolje bilo kada bi se kompletna studentska populacija u Bosni digla na proteste, jer svi mi hocemo isto, ali izgleda da je lakse sjediti i kritikovati one koji barem nesta napisu, nego pokusati promijeniti nesta...
Treba se buniti, ali ovo sto su ovi napisali je bezveze. Studenti treba da se dignu. Ili kad krene 20.000-30.000 ljudi na utakmicu, umjesto na Kosevo, neka krenu na parlament, predjednistvo i sjebe vlast. Samo tako ih se moze sjebat. Niko ne da vlast bez sile.
Post Reply