Evolucija

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
CiCiban

Post by CiCiban »

interesantno..ko je kome branio sta deda misli o tome za neToLeRantni dizajn i evoluciju omotaca koji ne miSi SVOJJom glavom kad se prica o tome da nije dokazano!!!!!1111 sve se svodi na poreDjenje sa bioloskim strukturama prejake kafe blablablamehanizma majmunskih otisaka stopala..sto je i krajnji cilj ovog cirkusa
o cemu ste htjeli razmisljati prije nego ste zasukali nogavice? :?
danas

Post by danas »

CiCiban wrote:interesantno..ko je kome branio sta deda misli o tome za neToLeRantni dizajn i evoluciju omotaca koji ne miSi SVOJJom glavom kad se prica o tome da nije dokazano!!!!!1111 sve se svodi na poreDjenje sa bioloskim strukturama prejake kafe blablablamehanizma majmunskih otisaka stopala..sto je i krajnji cilj ovog cirkusa
o cemu ste htjeli razmisljati prije nego ste zasukali nogavice? :?
i haj' ti sad vjeruj :D u inteligentni dizajn :-)
CiCiban

Post by CiCiban »

gdje je profesor? je li i on kiseli noge :?
PITARKA_SA

Post by PITARKA_SA »

vidi,vidi sto Hin :D boli cinjenica da im je majmun prvi rodjak :D :D
vatrogasac

Post by vatrogasac »

PITARKA_SA wrote:vidi,vidi sto Hin :D boli cinjenica da im je majmun prvi rodjak :D :D
...ako je nekome Mujo rođak ne znači da je i meni.....hajvani pogotovo.....
danas

Post by danas »

na naslovnoj stranici zadnjeg broja SCIENCE :D

http://www.sciencemag.org/cgi/content/full/314/5801/908

GENETICS:
Sea Urchin Genome Confirms Kinship to Humans and Other Vertebrates
Elizabeth Pennisi

Looking like old-fashioned pincushions and lacking legs, eyes, and even an obvious brain, sea urchins seem nothing like humans. But looks can be deceptive.

On page 941, George Weinstock of Baylor College of Medicine in Houston, Texas, and his colleagues describe the 814 million DNA bases that make up the genome of the purple sea urchin, Strongylocentrotus purpuratus. Its 23,500 genes suggest that these algae-eating invertebrates have more complex immune and sensory systems than researchers had appreciated. The genome also includes many genes essential to humans and other vertebrates, although notably missing are numerous genes typical of flies and worms. The genome "casts in concrete the reality" that sea urchins and other echinoderms really are closer kin to humans and other chordates than to beetles, flies, crabs, and clams, says Eric Davidson, a developmental geneticist at the California Institute of Technology in Pasadena.

Even if the sea urchin didn't share an ancestor with the chordates, its genome warranted deciphering. The animal has been a boon to biologists and biomedical researchers for more than a century. In the late 1870s, researchers observed for the f irst time the fusion of the egg's and sperm's nuclei by studying sea urchin eggs. Twenty-five years later, in 1902, Theodor Boveri used urchins to show that development was impossible unless each embryonic cell had the full complement of chromosomes.

Female sea urchins spew out millions of eggs at a time, which are easy to modify genetically, making them a perennial favorite of developmental and cell biologists. More recently, researchers have begun piecing together gene networks by tracing gene interactions during the sea urchin's development.

Now this organism's contributions to genetics, developmental biology, immunology, and other fields should explode even further, and not just because of the genome sequence. For the first time, a new genome sequence is accompanied by a comprehensive analysis (p. 960) of when and where genes are expressed--the so-called transcriptome. Other reports on pages 939, 940, and 956, and in the 1 December issue of Developmental Biology, help define the sets of sea urchin genes associated with specific functions such as biomineralization, as well as unravel the evolution of the genome.

Researchers have found unexpected sophistication in the urchin genome--particularly among its immune system genes--and in how the genes are employed for reproduction, development, and sensing the outside world. This complexity shows that "evolution was pretty successful in developing most of the major [genetic] building blocks of a very complex organism quite a long time ago," says Francis Collins, director of the National Human Genome Research Institute in Bethesda, Maryland. The sea urchin "provides a global view of the genes necessary for evolution to a human," adds Gary Wessel, a developmental biologist at Brown University.
Gorcin

Post by Gorcin »

:lol: pregorila mi graficka...necu biti u mogucnosti da raspravljam sa ovim finim ljudovima bar jos nekoliko dana... :sad:

al' cu nest' malo morat udrobit...

zna se a je Tvorac u proslosti neposlusne i neumoljivo ignorantne narode pretvarao u Svinje.

kanibali nam potvrđuju :lol: da je svinjsko meso najbliže, po okusu, ljudskom.

zak se u medicini vrse razne transplantacije svinjskog bioloskog mateijala-tkiva-organa. (jetre svinjske vrse dobar posao preciscavanja i ljudske krvi...svinjske vene-arterije i sta ti ja znam sta jos izvrsno bivaju prihvacene od ljudskog organizma ukoliko transplantirane...najprominentniji primjer - John Wayne - kome su svinjetinom "ndogradili" srce...

eh sad, ako su nam majmuni-primati toliko "bliski" rođaci, kako se to kunu evolucionisti...sto jadnom Johnu ne priskoci u pomoc: gorila, čimpanza, makak, orangutan, bonobo, kapuciner...
pa đe je ta famelija kad prigusti! sve ko biva, mi vama srodstvo, bliski, geni ovo ono :lol:

jok! ali tu su dobri stari stricevi: svinje :lol:

ah sto li samo... :roll:

:music:
Peace & Joy
danas

Post by danas »

Gorcin wrote: zna se a je Tvorac u proslosti neposlusne i neumoljivo ignorantne narode pretvarao u Svinje.
a jel' bogati -- zna se?
a sto je prestao sa tom praksom? :roll: mozel' jos jednom to odradit -- samo za raju? :D

PS a i Tvorac i Svinje slucajno velikim slovom? :D :-)
Last edited by danas on 11/11/2006 13:30, edited 1 time in total.
Gost123

Post by Gost123 »

Gorcin wrote: eh sad, ako su nam majmuni-primati toliko "bliski" rođaci, kako se to kunu evolucionisti...sto jadnom Johnu ne priskoci u pomoc: gorila, čimpanza, makak, orangutan, bonobo, kapuciner...
pa đe je ta famelija kad prigusti! sve ko biva, mi vama srodstvo, bliski, geni ovo ono :lol:
naravno da ne znas, niti imas bas neku zelju da saznas...

cimpanze i ljudi imaju 99% zajednickih aktivnih gena...

a ti si naravno informiran i znas da ni brat-sestra, majka-kci, otac-sin i slicne kombinacije ne jamce uvijek odgovarajuceg donora organa... jer nisu dovoljno kompatibilni.

aj iskoristi vrijeme dok si bez graficke da nesto procitas iz genetike, medicine, biologije.
pozdrav
vatrogasac

Post by vatrogasac »

...a opet meni nekako najbliže da smo mi od krompira....
Tvrdnja 98% sličnosti je sama po sebi varljiva. Da bi tvrdili da genetske strukture čovjeka i šimpanze nose 98% sličnost, onda i genotip šimpanze baš kao i genotip čovjeka mora biti prikazan i onda ovo dvoje treba uporediti. Međutim nikakvi rezultati takvog poređenja nisu dostupni zato što je, barem do sada, samo genetska mapa čovjeka prikazana. Takvo istraživanje šimpanzi još nije izvršeno.

Tvrđena sličnost je jedna pretjerana generalizacija utemeljena na sličnosti amino-aksidnih sekvenci nekih 30 do 40 bazičnih proteina prisutnih i u čovjeku i šimpanzi. Analiza sekvenci na DNA sekvencama koje se poklapaju sa ovim proteinima je rađena metodom zvanom “DNA hibridizacija” i kompariran je samo ovaj ograničeni broj proteina. Kako god, pošto u čovjeku ima oko 100 000 gena, onda je i tu 100 000 proteina kodiranih ovim genima. Tvdnja da su geni čovjeka i majmuna 98% slični je ustvari zasnovana na sličnosti među 40 od 100 000 proteina!

Čak šta više gore spomenuti bazični proteini su zajedničke vitalne molekule prisutne i u različitim drugim živim organizmima. Struktura iste vrste ovih proteina, prisutnih ne samo u majmunima nego također i drugim popuno različitim živim organizmima, je izuzetno slična strukturi čovjeka.

Genetske analize publikovane u New Scientist (Novi znanstvenik), na primjer, su nedavno otkrile 75% sličnost između DNA gliste i čovjeka (New Scientist, 15 maj 1999, str. 27). To definitivno ne znači da postoji samo 25% razlika između čovjeka i ovih glista.

Na drugu stranu analize urađene na nekim proteinima pokazuju bliskost čovjeka nekim izuzetno različitim živim organizmima. U istraživanju kojeg su znanstvenici na Kembridž (Cambridge) univerzitetu poduzeli upoređivani su neki proteini kopnenih životinja. Na veliko iznenađenje gotovo u svim uzorcima čovjek i pile su se slagali kao najbliži srodnici. Sledeći čovjeku po bliskosti srodnik je bio krokodil. (New Scientist, V. 103, 16 august 1984, str. 19)

Drugi primjer kojeg evolucionisti koriste kao dokaz "genetske sličnosti između čovjeka i majmuna" je prisustvo 48 hromozoma u šimpanzama i gorilama i 46 hromozoma u čovjeku. Evolucionisti uzimaju brojčanu sličnost hromozoma kao indikaciju evolucijske veze. Kako god, ako je ova logika ispravna onda bi čovjek mogao imati srodnika koji mu je bliži i od samog majmuna: krompir! Broj hromozoma u krompiru je tačno jednak broju hromozoma u čovjeku: 46.
danas

Post by danas »

vatrogasac wrote:...a opet meni nekako najbliže da smo mi od krompira....
ja predlazem da prestanemo jesti krompir, bas kao sto ne jedemo svinje... :-) djes' tako sa familijom :D
vatrogasac

Post by vatrogasac »

danas wrote:
ja predlazem da prestanemo jesti krompir, bas kao sto ne jedemo svinje... :-) djes' tako sa familijom :D
...ljudi, hajvani, smrdan ili hadžibeg su od istih zemljanih elemenata tako da smo mi na neki način svi u rodu.....
Pretposljednji Mohikanac

Post by Pretposljednji Mohikanac »

:D ja mislim da su vatrogasci nastali od bukve :D
danas

Post by danas »

vatrogasac wrote:...ako je nekome Mujo rođak ne znači da je i meni.....hajvani pogotovo.....
vs.
vatrogasac wrote: ...ljudi, hajvani, smrdan ili hadžibeg su od istih zemljanih elemenata tako da smo mi na neki način svi u rodu.....

pa ahbabu moj, odluci se... ili si u rodu ili nisi... sa hajvanima :D :D

jer -- ne moze i jedno i drugo... a najmanje moze -- prvo kazati "ja sam specijalan, nemam nista sa hajvanima", a onda -- kad se ta tvrdnja ipak pokaze i dokaze malo nesuvislom -- vaditi se supljom "svi mi na neki nacin u rodu"... :-)
vatrogasac

Post by vatrogasac »

danas wrote:
vatrogasac wrote:...ako je nekome Mujo rođak ne znači da je i meni.....hajvani pogotovo.....
vs.
vatrogasac wrote: ...ljudi, hajvani, smrdan ili hadžibeg su od istih zemljanih elemenata tako da smo mi na neki način svi u rodu.....

pa ahbabu moj, odluci se... ili si u rodu ili nisi... sa hajvanima :D :D

jer -- ne moze i jedno i drugo... a najmanje moze -- prvo kazati "ja sam specijalan, nemam nista sa hajvanima", a onda -- kad se ta tvrdnja ipak pokaze i dokaze malo nesuvislom -- vaditi se supljom "svi mi na neki nacin u rodu"... :-)
...u pravu si...samo što je ono gore se odnosilo samo na majmune i ujedno je glupavi spam kao zeza, a ovo dole zaista je fakat......
Gost123

Post by Gost123 »

Tvrdnja 98% sličnosti je sama po sebi varljiva. Da bi tvrdili da genetske strukture čovjeka i šimpanze nose 98% sličnost, onda i genotip šimpanze baš kao i genotip čovjeka mora biti prikazan i onda ovo dvoje treba uporediti. Međutim nikakvi rezultati takvog poređenja nisu dostupni zato što je, barem do sada, samo genetska mapa čovjeka prikazana. Takvo istraživanje šimpanzi još nije izvršeno.
CUT
rece harun yahja, a kad on govori, musliman prihvaca bez daljnjeg razmisljanja... umalo k'o da kuran citira...

istrazivanje je uradjeno i dovrseno.

inace, da mozes biti malo objektivniji, bili bi ti jasno: na prvoj stranici http://www.harunyahya.com/ vidis o cemu je tu u biti rijec: ne radi se o obaranju znanstvene teorije znanstvenim dokazima niti nudjenjem bolje, potpunije znanstvne teorije, nego cisto ideoloski- to sto znanost prica nije u skladu sa mojom svetom knjigom. darwinizam je bio temelj za sve destruktivne ideologije, pa tamo vidis sliku staljina, lenjina, hitlera i slicne ekipe... teorija evolucije ide u isti kos sa hitlerom, staljinom i slicnima...
jeftino, jadno...
vatrogasac

Post by vatrogasac »

Gost123 wrote: istrazivanje je uradjeno i dovrseno.
...i.....rekoh da sličnosti moraju postojati, ali da li se one mogu uzimati kao dokaz.....pile, glista, krompir.....
amarpitar

Post by amarpitar »

PODVALE TEORIJE EVOLUCIJE

Uvod u knjigu: “PODVALE TEORIJE EVOLUCIJE”, Autor: Harun Yahya, Izdavač: Bosančica print, Sarajevo, 2000. god.

Uvod: zašto teorija evolucije?

Neki od ljudi koji su čuli za „teoriju evolucije“ ili „darvinizam“ mogu pomisliti da se ti koncepti tiču samo oblasti biologije i da nemaju značaja za njihov svakodnevni život. To je veoma pogrešno shvatanje zato što, daleko više nego biološki koncept, teorija evolucije predstavlja čvrstu osnovu jedne nepoštene filozofije koja ima premoć i uticaj nad velikim brojem ljudi.

Ta filozofija je „materijalizam“, ona sadrži jedan veliki broj netačnih ili vještačkih pogleda o tome zašto i kako smo mi nastali. Materijalizam zagovara da ne postoji ništa osim materije i da je materija suština svega, i organskog i neorganskog. Pošavši od te premise, ona isključuje i odbacuje postojanje Uzvišenog Tvorca - Boga...
cijeli tekst: http://www.dzemat-oberhausen.de/pages/t ... -yahya.php

THE COLLAPSE OF EVOLUTION
A Documentary Film Based on the Books of Harun Yahya

http://www.harunyahya.com/m_video_collapse.php

Refutation of Darwinism
http://www.harunyahya.com/c_refutation_darwinism.php

MRACNA STRANA DARVINIZMA - video download (bosanski)
http://www.harunyahya.com/other/bosansk ... inizma.php

Djela Haruna Yahya na bosanskom:
http://www.harunyahya.com/other_languages.php#a4

A vishe i na http://www.evolutiondeceit.com/
Glavna stranica: http://www.harunyahya.com/
Gost123

Post by Gost123 »

vatrogasac wrote:
Gost123 wrote: istrazivanje je uradjeno i dovrseno.
...i.....rekoh da sličnosti moraju postojati, ali da li se one mogu uzimati kao dokaz.....pile, glista, krompir.....
to je dokaz da je sav zivot ima na zemlji isti izvor, pocetak.
a ti to naravno neces nikada prihvatiti jer se kosi sa pricom iz kurana. nije uopce rijec o dokazima i nepostojanju dokaza, nego suprotnosti sa religijskim naukom. kako se fino i moze vidjeti na harunyahya.com i slicnim krscanskim kreacionistickim stranicama.
vatrogasac

Post by vatrogasac »

Gost123 wrote:
to je dokaz da je sav zivot ima na zemlji isti izvor, pocetak.
a ti to naravno neces nikada prihvatiti jer se kosi sa pricom iz kurana. nije uopce rijec o dokazima i nepostojanju dokaza, nego suprotnosti sa religijskim naukom. kako se fino i moze vidjeti na harunyahya.com i slicnim krscanskim kreacionistickim stranicama.
“Svaki razred na molekularnom stepenu je jedinstven, izoliran i posrednički nepovezan. Tako molekule, kao i fosili, nisu uspjele da obezbjede varljive veze koje je toliko dugo evolucijska biologija tražila. Na molekularnoj ravni nema organizma koji kada se uporedi sa svojim srodnicima je ‘pradjedovski’, ‘primitivan’ ili ‘napredan’. Da su ovi molekularni dokazi bili dostupni prije jednog stoljeća malo je sumnje da ideja organske evolucije možda nikada ne bi bila ni prihvaćena.” (Michael Denton, Evolution: A Theory in Crisis, London, Burnett Books 1985, str, 290-291)
...pa H.Y. nastavlja...

Zato što su svi složeni iz istih molekula potpuno je prirodno da ljudsko tijelo nosi određene sličnosti sa drugim živim organizmima; svi oni također koriste istu vodu i atmosferu; i na koncu svi oni konzumiraju hranu koja se sastoji od jednih te istih molekula. Sigurno je da će njihov metabolizam, te zbog toga i genetske strukture ličiti jedna na drugu. Međutim ovo nije dokaz da su one evoluirale iz zajedničkog pretka.

Ovaj ‘zajednički materijal’ nije rezultat nikakve evolucije nego ‘zajedničkog dizajna’ tj. prirode zajedničkog nacrta po kome su svi oni kreirani.
Vedoni

Post by Vedoni »

...a ti to naravno neces nikada prihvatiti jer se kosi sa pricom iz kurana
Ak' se ne varam u Kur'anu stoji "Mi zivot stvaramo iz vode" i "...zivot stvaramo u etapama" :D
vatrogasac

Post by vatrogasac »

Vedoni wrote:
...a ti to naravno neces nikada prihvatiti jer se kosi sa pricom iz kurana
Ak' se ne varam u Kur'anu stoji "Mi zivot stvaramo iz vode" i "...zivot stvaramo u etapama" :D
....i Rumi je davno još napisao....

"U samom početku, čovjek se pojavio u carstvu anorganskih stvari.
Zatim je prešao u carstvo biljaka.
Godinama je živio kao jedna biljka,
Ne sjećajući se gotovo nikako svoga
neorganskog stanja tako različitog;
I kad je prešao iz biljnog stanja u životinjsko
stanje,
Nije se sjećao svoga stanja kao biljke,
izuzev naklonosti koju osjeća za svijet biljaka,
Naročito u vrijeme proljeća i slatkog cvijeća,
Kao naklonost male djece prema svojim majkama,
Koja ne znaju razlog šta je to što ih
privlači njihovim grudima.
Zatim veliki Stvoritelj kao što vi znate,
Izvuče čovjeka iz animalnog stanja da bi ga uveo
u ljudsko stanje.
Tako je čovjek prelazio iz jednog prirodnog reda
u drugi,......."

Poznati islamski pjesnik i mistik Mevlana Dželaludin Rumi (1207-1273)citat iz knjige Muhameda Ikbala "Obnova vjerske misli u islamu"

....ali kada slušam ili čitam i darwiniste, neodarwiniste i savremene evolucioniste ne djeluju mi ubjedljivo.....
danas

Post by danas »

vatrogasac wrote: Ovaj ?zajednički materijal? nije rezultat nikakve evolucije nego ?zajedničkog dizajna? tj. prirode zajedničkog nacrta po kome su svi oni kreirani.
ma nije valjda

:shock: :? :-) :-)
Gost123

Post by Gost123 »

vatrogasac wrote: ....ali kada slušam ili čitam i darwiniste, neodarwiniste i savremene evolucioniste ne djeluju mi ubjedljivo.....
najbolje bi bilo da kazes, kakvo misljenje imas trenutacno na ovu temu: nije bilo mikroevolucije? ili makroevolucije? bog je sve stvorio nepromjenjivo kakvo danas jest? bog je stvarao izravnom intervencijom ili prirodnim zakonima?

sto ti izgleda posebno neuvjerljivo, a sto malo uvjerljivije?
NIN

Post by NIN »

COGITO, ERGO SUM!

...pozdrav...
Post Reply