Evolucija

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
ja71

#5401 Re: Evolucija

Post by ja71 »

Smrcak15 wrote:
ja71 wrote:
HardcoreMX wrote: -Pa i taj 'odličan put' uništavanja prirode govori takodjer za sebe. Povredom prirodnih, već ustaljenih zakonitosti, u nastojanju da čovjek uvede nešto svoje, uveliko narušava zakonitosti koji su stvorene radi njega, a ne protiv.

E super, Bog je stvorio uslove za život ali je istovremeno stvorio i uslove da naruši život - čovjeka . Ispade kao da nije znao šta će na kraju ispasti ?
itekako je on znao, a sta mislis ovo, stvorio je i dobro i zlo radi testa ljudi na zemlji, jer da je samo stvorio dobro, bez ikakvog zla i mahana, pa sta je to onda ba, to je Raj na zemlji, gdje tu onda test???
cemu test kada on unaprijed zna kako ce ko "poloziti" test ?
beni-bu-man

#5402 Re: Evolucija

Post by beni-bu-man »

Zato sto je sadista
Dozer

#5403 Re: Evolucija

Post by Dozer »

Za svaki slucaj. :D
Iako je svima sve predodredio, programirao, dizajnirao itd., ipak nas mora i dodatno testirati. Valjda samo on zna zasto... :D
Logika....
ja71

#5404 Re: Evolucija

Post by ja71 »

Smrcak15 wrote: smrcak ovakav smrcak onakav, ali i dalje moje pitanje stoji neobjasnjeno, pitanje je: kako slucajni dogadjaji mogu da kreiraju kompleksne strukture?
mogu li slucajni dogadjali kreirati jednostavne strukture ?
Smrcak15

#5405 Re: Evolucija

Post by Smrcak15 »

ja71 wrote: cemu test kada on unaprijed zna kako ce ko "poloziti" test ?
da bi pokazao sta ko zasluzuje na sudnjem danu, da nebi rekao poslije sto mi dade ovo , sta sam uradio da zasluzim ovo? Po islamskom vjerovanju duse su stvorene prije tijela, u praiskonu, prije nego su dosle u tijela beba u majcinim stomacima, Bog je pitao duse ko hoce da prihvati test, da bude iskusan pa ako prodje zasluzi vjecno uzivanje, a ako padne da bude kaznjen i svako ko je prihvatio poslat je na zemlju, mi se toga nesjecamo jer je izbrisano iz sjecanja radi testa.
definisi jednostavne strukture
Dozer

#5406 Re: Evolucija

Post by Dozer »

I quit...
zforumas

#5407 Re: Evolucija

Post by zforumas »

Dozer wrote:I quit...
Definisi
Dozer

#5408 Re: Evolucija

Post by Dozer »

From discussion :D
beni-bu-man

#5409 Re: Evolucija

Post by beni-bu-man »

zforumas wrote:
Definisi

kako se ono zove sto se konju stavi da ne bi gledo lijevo desno ????
zforumas

#5410 Re: Evolucija

Post by zforumas »

beni-bu-man wrote:
zforumas wrote:
Definisi

kako se ono zove sto se konju stavi da ne bi gledo lijevo desno ????
Ular?
Dozer

#5411 Re: Evolucija

Post by Dozer »

To je za usta
ja71

#5412 Re: Evolucija

Post by ja71 »

Smrcak15 wrote:
cim ti definises kompleksne strukture :D
jednostavne strukture je jednostavije definisati nego kompleksne strukture

a kao prvo trebas defnisati pojam "slucajni dogadjaji"
ja71

#5413 Re: Evolucija

Post by ja71 »

Smrcak15 wrote: da bi pokazao sta ko zasluzuje na sudnjem danu, da nebi rekao poslije sto mi dade ovo , sta sam uradio da zasluzim ovo? Po islamskom vjerovanju duse su stvorene prije tijela, u praiskonu, prije nego su dosle u tijela beba u majcinim stomacima, Bog je pitao duse ko hoce da prihvati test, da bude iskusan pa ako prodje zasluzi vjecno uzivanje, a ako padne da bude kaznjen i svako ko je prihvatio poslat je na zemlju, mi se toga nesjecamo jer je izbrisano iz sjecanja radi testa.
a jesu li duse mogle mimo Bozije volje prekrsiti sopstveno obecanje ?
beni-bu-man

#5414 Re: Evolucija

Post by beni-bu-man »

zforumas wrote:Ular?
Nije, kaze se Scheuklappen na Njemackom :D

Image

Definicija dozerovog QUIT-a, sto covjek odustaje od diskusije :D
Dozer

#5415 Re: Evolucija

Post by Dozer »

Image
zforumas

#5416 Re: Evolucija

Post by zforumas »

Ocekujem sada izjavu da je odustajanje uslijedilo kao znak poraza ili nedostatka argumenata.
Dozer

#5417 Re: Evolucija

Post by Dozer »

Image
beni-bu-man

#5418 Re: Evolucija

Post by beni-bu-man »

zforumas wrote:Ocekujem sada izjavu da je odustajanje uslijedilo kao znak poraza ili nedostatka argumenata.
Nemrees s ljudima argumentovati ili diskutovati koji nose tu spravicu na glavi :mrgreen:
biggy.ba

#5419 Re: Evolucija

Post by biggy.ba »

Smrcak15 wrote:
Mišo_Kovač wrote:Smrčkovo nije ni pseudonauka, već čista bajka, fantasy svijet, dungeons and dragons sesija sa arapskim varalicom kao dungeon masterom. Sesija koja je potrajala duže nego što je ukusno, i u koju vjeruje bolesno veliki broj odraslih ljudi bez objektivnog razloga osim što je tako naučen kući, ili što mu skučeni um nije u stanju pojmiti da 70ak godina koje dobije na planeti nije nikakvo proviđenje i čudo, već mrvica u lancu života koji traje milione godina. :D čisto samoljublje i masivni kult sagrađen oko samoljublja, prožet strahom i prijetnjom da će milosrdni (a u suštini inherentno zli i zlonamjerni Bog) okončati njihovo vječno "JA" ukoliko mu se uskrati bespogovorna i slijepa pokornost...tužno, u principu... :roll:
smrcak ovakav smrcak onakav, ali i dalje moje pitanje stoji neobjasnjeno, pitanje je: kako slucajni dogadjaji mogu da kreiraju kompleksne strukture?

ovo pitanje je skovano od mene na osnovu vasih evolucijskih vjerovanja.
Ako odredjenom dogadjaju (npr kreiranje kompleksne bioloske strukture) das dovoljno vremena, nekih 4 - 5 miliona godina, moguce je. U povoljnim se uvjetima stvara beskonacan broj kombinacija od kojih su neke "dobitne". Sve dalje je evolucija.

Dva su problema kod vjernika:
1. Ljudski um ne moze pojmiti tako dug vremenski period (milione godina). Mi smo limoitirani na nekoliko hiljada godina, sve vise je preapstraktno. Zato je nekima prelako odbaciti mogucnost spontanog nastanka zivota.
2. Vjerovatno si impresioniram onim izracunom vjerovatnoce spontanog postanka zivota. Racunanje vjerovatnoce nekog dogadjaja unazad (nakon sto se desio) je besmisleno. Primjer: vjerovatnoca da bilo ko od nas postoji (sto bioloski - bas taj spermij, bas nakon tog odnosaja, sto socioloski - sansa sretanja buducih roditelja.....) je zanemarivo mala i mi nikako ne bi trebali da postojimo. Pa ipak, evo nas, veselo cumurano na netu.....

Nadam se da je jasnije kako je ipak vrlo moguce da se desi neki "nemoguc" dogadjaj, koji dalje vodi nastanku kompleksnih bio struktura.
zforumas

#5420 Re: Evolucija

Post by zforumas »

beni-bu-man wrote:
zforumas wrote:Ocekujem sada izjavu da je odustajanje uslijedilo kao znak poraza ili nedostatka argumenata.
Nemrees s ljudima argumentovati ili diskutovati koji nose tu spravicu na glavi :mrgreen:
Jes ti to hrabar nesto, hajd reci moderatoru sta ako smijes :mrgreen:
beni-bu-man

#5421 Re: Evolucija

Post by beni-bu-man »

zforumas wrote:
beni-bu-man wrote:
Jes ti to hrabar nesto, hajd reci moderatoru sta ako smijes :mrgreen:
ako se Mod tu pronadje, vazi i za njeg :mrgreen:
broj dva

#5422 Re: Evolucija

Post by broj dva »

Smrcak15 wrote:
ja71 wrote: cemu test kada on unaprijed zna kako ce ko "poloziti" test ?
da bi pokazao sta ko zasluzuje na sudnjem danu, da nebi rekao poslije sto mi dade ovo , sta sam uradio da zasluzim ovo? Po islamskom vjerovanju duse su stvorene prije tijela, u praiskonu, prije nego su dosle u tijela beba u majcinim stomacima, Bog je pitao duse ko hoce da prihvati test, da bude iskusan pa ako prodje zasluzi vjecno uzivanje, a ako padne da bude kaznjen i svako ko je prihvatio poslat je na zemlju, mi se toga nesjecamo jer je izbrisano iz sjecanja radi testa.
---
Ovo kao The Apprentice, sa bogom u ulozi Donald Trump-a :D
zforumas

#5423 Re: Evolucija

Post by zforumas »

nema nesto tvrdokornog, a taman mi poceo prijetiti :skoljka:
Mišo_Kovač

#5424 Re: Evolucija

Post by Mišo_Kovač »

Smrcak15 wrote:
Mišo_Kovač wrote:Smrčkovo nije ni pseudonauka, već čista bajka, fantasy svijet, dungeons and dragons sesija sa arapskim varalicom kao dungeon masterom. Sesija koja je potrajala duže nego što je ukusno, i u koju vjeruje bolesno veliki broj odraslih ljudi bez objektivnog razloga osim što je tako naučen kući, ili što mu skučeni um nije u stanju pojmiti da 70ak godina koje dobije na planeti nije nikakvo proviđenje i čudo, već mrvica u lancu života koji traje milione godina. :D čisto samoljublje i masivni kult sagrađen oko samoljublja, prožet strahom i prijetnjom da će milosrdni (a u suštini inherentno zli i zlonamjerni Bog) okončati njihovo vječno "JA" ukoliko mu se uskrati bespogovorna i slijepa pokornost...tužno, u principu... :roll:
smrcak ovakav smrcak onakav, ali i dalje moje pitanje stoji neobjasnjeno, pitanje je: kako slucajni dogadjaji mogu da kreiraju kompleksne strukture?

ovo pitanje je skovano od mene na osnovu vasih evolucijskih vjerovanja.
Slučajnim slaganjem slova je moguće dobiti čitav Shakespearov pisani opus. Samo je potreban dovoljan osnovni gradivni element, dovoljan broj permutacija i dovoljno dug veremenski period da se te permutacije izvrše. Recimo. Naprimjer.
Sad ti meni dokaži kako čitav svijet nije nastao pjesmom Ainura po volji Iluvatarovoj. Ovo je pitanje skovano od mene, na osnovu vaših vjerovanja u nevidljive i nedokazive bogove kao što je allah.
Henry Chinaski

#5425 Re: Evolucija

Post by Henry Chinaski »

Ne mogu čitati sve pa nisam upratio šta je teorija ovih protivnika evolucije?
Postoje li stvarno ljudi koji vjeruju da su stvorena dva ljudska bića u ovom obliku kakvi smo sad i da je od njih nastao ljudski rod?
Post Reply