Evolucija

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
GAU8

#5376 Re: Evolucija

Post by GAU8 »

HardcoreMX wrote:
GAU8 wrote:
Vatra?
Točak?
Para?
Elektricitet?
Antibiotici?
Genetika?
Informatika?
Vještačka inteligencija???
I dalje misliš da čovjek ništa ne može učiniti?
zforumas wrote:Mozda misli na ljude poput njega ;-)
Što ne zaustaviš munju veliki čovječe?
Jesi li ti izumio elektrone ili su oni već tu?
Zaustavi Zemlju!
Jesi matematiku ti 'izmislio' jesi je ti donio? Kontaš otrkriveno, pronadjeno, a ne izmišljeno. Nije ti to evolucija da kreiraš izmišljotine po ćejfu. Jesam li to rekao da kreiraš, ma ne može biti, ti si evulirao i ovaj tvoj tekst je slučajno, evolucijom nastao. :lol: :lol: :lol:
Ljudi mogu kreirati i zaustaviti munje, ali se ne isplati.
o elektronima ne želim, jer obojica smo laici da dublje idemo u raspravu.
Zašto bi neko zaustavljao Zemlju? Šta bi time dokazao?
Matematiku su izmislili ljudi. bukvalno. kao alat. poput čekića recimo.

A kad smo kod kreiranja. Evo recimo tvoj računar/mobitel sa kojeg pišeš, nije nastao slučajno, već ga je neko napravio.
Kako?

A hajde sada otvoreno reci u čemu je problem vjernika i evolucije.
Pa i Darwin je bio kršćanin kad je radio istraživnaje i pisao svoj rad, i nije mu to pravilo probleme.
Dozer

#5377 Re: Evolucija

Post by Dozer »

HardcoreMX wrote: Što ne zaustaviš munju veliki čovječe?
Jesi li ti izumio elektrone ili su oni već tu?
Zaustavi Zemlju!
Jesi matematiku ti 'izmislio' jesi je ti donio? Kontaš otrkriveno, pronadjeno, a ne izmišljeno. Nije ti to evolucija da kreiraš izmišljotine po ćejfu. Jesam li to rekao da kreiraš, ma ne može biti, ti si evulirao i ovaj tvoj tekst je slučajno, evolucijom nastao. :lol: :lol: :lol:
U kojem smislu "zaustaviti munju"? Da li se preusmjeravanje smatra zaustavljanjem? A preusmjeriti je mozemo.
Elektroni su vec tu, ali kako znas da ih je "izumio" bog?
Nije on izmislio matematiku, cak ni tu rijec, a nije ni bog. Ali jesu - ljudi.
Ko je sve to otkrio i pronasao? Ljudi.
Zapravo, taj tvoj tekst i jeste nastao evolucijom, jer da se kroz evoluciju nismo razvili mi ovakvi kakvi jesno, ne bi bilo ni tebe, a sami tim ni tvog teksta. :D
HardcoreMX

#5378 Re: Evolucija

Post by HardcoreMX »

zforumas wrote:Ti imas neki fetish na quote?

A ako cemo spominjati jajare, mogao bih se sjetiti jos poneke, ali onda bi to znacilo da ti spomenem par dragih osoba ;-)
Ja za razliku od tebe ne trollam, ja bar napisem smislen post koji se odnosi na temu, a ne cekam ljude da ih prozivam. Covjece nadji mi mjesto gdje sam ja ili bilo ko drugi napisao da sam/smo stvorili bilo koju stvar koju spominjes.
Ti namjerno ne zelis da shvatis sta ti se govori ili zaista ne mozes da shvatis o cemu se govori.
:lol: Iza ekrane su sve mudonje. A vidim da ne smiješ ni na netu se direktno obratiti. To spominjanje da riješimo preko pp? Čisto da vidimo koji ti imaš fetiš i jesi li ili nisi jajara.
zforumas

#5379 Re: Evolucija

Post by zforumas »

Covjece smiri se malo. Direktno se tebi obracam, svako normalan ko cita temu shvata kome pisem. Da li ti u svakodnevnoj kommunikaciji prvo ponovis sta je tvoj sagovornik rekao pa onda izjavis sto ti imas?
Ohladi malo, nema potrebe za PP. Ustvari nema potrebe da s tobom uopce komuniciram.

A pravi se nasao pisati o velicini muda iza ekrana.
HardcoreMX

#5380 Re: Evolucija

Post by HardcoreMX »

Ne znam, neko spominjanje spominješ, rek'o tako cinički i provokatorski nastupaš i uživo ili samo iza ekrana ti se nešto stislo, a ti mislio srce...Ako tako komuniciraš i uživo, onda zubari na tebi dobro zaradjuju.
zforumas

#5381 Re: Evolucija

Post by zforumas »

Vrati se par postova nazad i pogledaj ko kako komunicira. Pokusaj vidjeti ko je koga nazvao jajarom.
Ljudi su vec dovoljno evoluirali da vecinu razmjerica mogu rijesiti normalnim dijalogom, doduse vecina tih dovoljno evoluiranih se ne vode kroz zivot jednom knjigom koja propagira sirenje njenih ideja koristeci sablju i nasilje ;-)
ja71

#5382 Re: Evolucija

Post by ja71 »

a ko je stvorio evoluciju ?
beni-bu-man

#5383 Re: Evolucija

Post by beni-bu-man »

ja71 wrote:a ko je stvorio evoluciju ?
Mujo :mrgreen:
HardcoreMX

#5384 Re: Evolucija

Post by HardcoreMX »

zforumas wrote:Vrati se par postova nazad i pogledaj ko kako komunicira. Pokusaj vidjeti ko je koga nazvao jajarom.
Ljudi su vec dovoljno evoluirali da vecinu razmjerica mogu rijesiti normalnim dijalogom, doduse vecina tih dovoljno evoluiranih se ne vode kroz zivot jednom knjigom koja propagira sirenje njenih ideja koristeci sablju i nasilje ;-)
To nije psovanje, to je tvoj princip trolanja,kukavički, ne govoriš direktno ti, nego 'on' ,ali u takvom načinu nisi sam. No,već način na koji ti nastupaš je krajnji bezobrazluk. Teško će ti to iko oprostiti i svako će ti reći i savjetovati da se ne igraš ni pod razno. Ako si mudara, ali samo na netu, možeš i to donekle probati, evo probaj na netu moderatoru šta reći, a ne na članovima. A ako te interesuje proba uživo, vrlo rado, obrati mi se na pp, ispuni ću ti želju.
HardcoreMX

#5385 Re: Evolucija

Post by HardcoreMX »

GAU8 wrote: Ljudi mogu kreirati i zaustaviti munje, ali se ne isplati.
o elektronima ne želim, jer obojica smo laici da dublje idemo u raspravu.
Zašto bi neko zaustavljao Zemlju? Šta bi time dokazao?
Matematiku su izmislili ljudi. bukvalno. kao alat. poput čekića recimo.

A kad smo kod kreiranja. Evo recimo tvoj računar/mobitel sa kojeg pišeš, nije nastao slučajno, već ga je neko napravio.
Kako?

A hajde sada otvoreno reci u čemu je problem vjernika i evolucije.
Pa i Darwin je bio kršćanin kad je radio istraživnaje i pisao svoj rad, i nije mu to pravilo probleme.
-Mogu kad bi mogli. Ljudi su pokušali je kondenzirati, ali kad izbjegnu da im razvali kondenzator, onda su zaključili da je jakog intenziteta ali u vrlo kratko vremenu pražnjenja . Tehnički je vrlo teško uopće takav jedan kondenzator napraviti (ca. 500 000 V), a onda imaš problem što takva 'struja' u kondenzatoru ne može se transformisati. Laik govori za sebe, a ne u množini.
-Zemlja ima svoje parametre i narušavanje tih istih narušio bi i uslove života na njoj. Očigledno da je Zemlja pokrenuta i sa svojim karakteristima programirana, da obezbedjuje te uslove. Te uslove je netko stvorio, ljudi nisu sigurno, doduše možda ti misliš drugačije?
-Matematiku ljudi izmislili?! Znači ona radi kako se čovjeku ćefne ili radi po svojim nepovredljivim zakonitostima? Matematika nije sam po sebi program?
-Računar,dobar primjer, o tome i govorim. On je nastao kao slučajan produkat ili nekm slučajnim procesom ala evolucija?
-Nema problema. Postanak svijeta evolucijom je izmišljotina. Vjeri je svejedno, ali znanstveno se može posmatrati kao indoktrinacija ili sl.
-Ne znam šta je bio Darwin. Evolucija se čak više i ne bazira na njegovim postavkama prema kojima je i sam na kraju svoje knjige izrazio skepsu.Ako možeš malo podsjeti o čemu je konkretno govorio. Danas je nauka znantno napredovala i sam bi se odrekao, kad bi vidio šta je u medjuvremeno otkriveno. Otkriveno, znači već spremno napravljeno, a ne izmišljeno. I Tesla je govorio nešto u tom smislu, da on nije ništa sam izmislio, nego da je samo otkrio ono što je već bilo prisutno. Razmisli malo.
ja71

#5386 Re: Evolucija

Post by ja71 »

HardcoreMX wrote: -Zemlja ima svoje parametre i narušavanje tih istih narušio bi i uslove života na njoj. Očigledno da je Zemlja pokrenuta i sa svojim karakteristima programirana, da obezbedjuje te uslove. Te uslove je netko stvorio, ljudi nisu sigurno, doduše možda ti misliš drugačije?
da nisi slucajno ovdje pobrko uzroke i posljedice ?
zasto to isto obrazlozenje ne vazi za druge planete u suncevom sistemu ?

na stranu to sto je covjek na "odlicnom" putu da pokvari te uslove (bez obzira da li bili stvoreni necijom ili nicijom voljom )
HardcoreMX

#5387 Re: Evolucija

Post by HardcoreMX »

Dozer wrote: U kojem smislu "zaustaviti munju"? Da li se preusmjeravanje smatra zaustavljanjem? A preusmjeriti je mozemo.
Zapravo, taj tvoj tekst i jeste nastao evolucijom, jer da se kroz evoluciju nismo razvili mi ovakvi kakvi jesno, ne bi bilo ni tebe, a sami tim ni tvog teksta. :D
Zaustavi ca. 10 miliona Volti, koliko je otprilike pražnjenje. Mnogo manji kondenzatori da se naprave je enorman zadatak i neisplativo. Preusmjeriti, valjda izolirati radi potrebe odbrane?!
A tko drugi? Mora biti Moćan Kreator zar ne?
Kako su ljudi izmislili matematiku, kad već tvrdiš?! :lol:
Tekst nastao evolucijom ili sam ga ja kreirao ili u tvom slučaju ti? :lol:
Ti mene uvijek nasmiješ. :thumbup:
Dozer

#5388 Re: Evolucija

Post by Dozer »

HardcoreMX wrote:
Dozer wrote: U kojem smislu "zaustaviti munju"? Da li se preusmjeravanje smatra zaustavljanjem? A preusmjeriti je mozemo.
Zaustavi ca. 10 miliona Volti, koliko je otprilike pražnjenje. Mnogo manji kondenzatori da se naprave je enorman zadatak i neisplativo. Preusmjeriti, valjda izolirati radi potrebe odbrane?!
Kao i ti mene :D
Kako je bog izmislio matematiku, kako ti tvrdis? :D
Ti i ja smo nastali evolucijom, a samim tim i tekst koji je rezultat nase evolucije :D
Elektroni - BigBang? Ili SmallBang?
Preusmjeriti munju = skrenuti je na nesto na sta mi zelimo. Mozemo li to? Mozemo. Samim tim smo je i zaustavili tamo gdje mi hocemo. :D
Last edited by Dozer on 07/03/2017 16:16, edited 1 time in total.
HardcoreMX

#5389 Re: Evolucija

Post by HardcoreMX »

ja71 wrote:
da nisi slucajno ovdje pobrko uzroke i posljedice ?
zasto to isto obrazlozenje ne vazi za druge planete u suncevom sistemu ?

na stranu to sto je covjek na "odlicnom" putu da pokvari te uslove (bez obzira da li bili stvoreni necijom ili nicijom voljom )
-?!
-Tko je rekao da ne važi. Naveo sam samo nama najbliži i najrealniji primjer, da ne idemo previše off. Govorimo ipak o evoluciji na Zemlji, a ne na Marsu.
-Pa i taj 'odličan put' uništavanja prirode govori takodjer za sebe. Povredom prirodnih, već ustaljenih zakonitosti, u nastojanju da čovjek uvede nešto svoje, uveliko narušava zakonitosti koji su stvorene radi njega, a ne protiv.
HardcoreMX

#5390 Re: Evolucija

Post by HardcoreMX »

Dozer wrote:
HardcoreMX wrote: Zaustavi ca. 10 miliona Volti, koliko je otprilike pražnjenje. Mnogo manji kondenzatori da se naprave je enorman zadatak i neisplativo. Preusmjeriti, valjda izolirati radi potrebe odbrane?!
Kao i ti mene :D
Kako je bog izmislio matematiku, kako ti tvrdis? :D
Ti i ja smo nastali evolucijom, a samim tim i tekst koji je rezultat nase evolucije :D
Elektroni - BigBang? Ili SmallBang?
Preusmjeriti munju = skrenuti je na nesto na sta mi zelimo. Mozemo li to? Mozemo. Samim tim smo je i zaustavili tamo gdje mi hocemo. :D
Tko se zadnji smije, najsladje se smije. :D
Na taj način, da je matematika nedvojbena nauka, egzaktan prikaz bez mogućnosti manipulacije čovjeka, u suprotnom rezultat je pogrešne vrijednosti. A ti dokaži da nije tako.
Možda jesi ti, ali ne i ja. Ne trolaj sa tekstom. :D
Elektroni uopćeno.
Na šta bi ti skrenuo, pod pretpotavkom da nisi već skrenuo?! :D Šalim se, nego što bježiš kad sijeva, što je ne skreneš?!
Smrcak15

#5391 Re: Evolucija

Post by Smrcak15 »

Kukuljica insekta imitira Gabon zmiju

Dynastor darius kukuljica koja lici na veliku Gabon zmiju,
Image
Would You Believe Me If I Told You This Wasn’t a Snake?
http://www.discovery.com/dscovrd/wildli ... t-a-snake/

Image

Image

Image

poput Gabona zmije
Image
Image
irac300

#5392 Re: Evolucija

Post by irac300 »

Srmčak, nastaviš li kvariti ovu temu, bit ću primoran da ti prijavljujem postove. Ove budalaštine si lijepio na svakoj temi na pdf religija, i milion puta ti je rečeno, a isto tako i pokušalo ti se objasniti da to nije dokaz stvaranja. Razumijem te, ti tako zamišljaš svijet, ali skontaj jednom da u svakom sređenom društvu je to o čemu ti maštaš obična budalaština. I da, ova tema se bavi evolucijom, naučnim tekstovima o istoj, svoju pseudonauku i brojčana čuda iz kur'ana premjesti negdje drugo.
Mišo_Kovač

#5393 Re: Evolucija

Post by Mišo_Kovač »

Smrčkovo nije ni pseudonauka, već čista bajka, fantasy svijet, dungeons and dragons sesija sa arapskim varalicom kao dungeon masterom. Sesija koja je potrajala duže nego što je ukusno, i u koju vjeruje bolesno veliki broj odraslih ljudi bez objektivnog razloga osim što je tako naučen kući, ili što mu skučeni um nije u stanju pojmiti da 70ak godina koje dobije na planeti nije nikakvo proviđenje i čudo, već mrvica u lancu života koji traje milione godina. :D čisto samoljublje i masivni kult sagrađen oko samoljublja, prožet strahom i prijetnjom da će milosrdni (a u suštini inherentno zli i zlonamjerni Bog) okončati njihovo vječno "JA" ukoliko mu se uskrati bespogovorna i slijepa pokornost...tužno, u principu... :roll:
ja71

#5394 Re: Evolucija

Post by ja71 »

HardcoreMX wrote:
jm8cha71 wrote: zasto to isto obrazlozenje ne vazi za druge planete u suncevom sistemu ?
-Tko je rekao da ne važi.
Želiš reći da postoji život na drugim planetama ?
ja71

#5395 Re: Evolucija

Post by ja71 »

HardcoreMX wrote: -Pa i taj 'odličan put' uništavanja prirode govori takodjer za sebe. Povredom prirodnih, već ustaljenih zakonitosti, u nastojanju da čovjek uvede nešto svoje, uveliko narušava zakonitosti koji su stvorene radi njega, a ne protiv.

E super, Bog je stvorio uslove za život ali je istovremeno stvorio i uslove da naruši život - čovjeka . Ispade kao da nije znao šta će na kraju ispasti ?
Smrcak15

#5396 Re: Evolucija

Post by Smrcak15 »

Mišo_Kovač wrote:Smrčkovo nije ni pseudonauka, već čista bajka, fantasy svijet, dungeons and dragons sesija sa arapskim varalicom kao dungeon masterom. Sesija koja je potrajala duže nego što je ukusno, i u koju vjeruje bolesno veliki broj odraslih ljudi bez objektivnog razloga osim što je tako naučen kući, ili što mu skučeni um nije u stanju pojmiti da 70ak godina koje dobije na planeti nije nikakvo proviđenje i čudo, već mrvica u lancu života koji traje milione godina. :D čisto samoljublje i masivni kult sagrađen oko samoljublja, prožet strahom i prijetnjom da će milosrdni (a u suštini inherentno zli i zlonamjerni Bog) okončati njihovo vječno "JA" ukoliko mu se uskrati bespogovorna i slijepa pokornost...tužno, u principu... :roll:
smrcak ovakav smrcak onakav, ali i dalje moje pitanje stoji neobjasnjeno, pitanje je: kako slucajni dogadjaji mogu da kreiraju kompleksne strukture?

ovo pitanje je skovano od mene na osnovu vasih evolucijskih vjerovanja.
Smrcak15

#5397 Re: Evolucija

Post by Smrcak15 »

ja71 wrote:
HardcoreMX wrote: -Pa i taj 'odličan put' uništavanja prirode govori takodjer za sebe. Povredom prirodnih, već ustaljenih zakonitosti, u nastojanju da čovjek uvede nešto svoje, uveliko narušava zakonitosti koji su stvorene radi njega, a ne protiv.

E super, Bog je stvorio uslove za život ali je istovremeno stvorio i uslove da naruši život - čovjeka . Ispade kao da nije znao šta će na kraju ispasti ?
itekako je on znao, a sta mislis ovo, stvorio je i dobro i zlo radi testa ljudi na zemlji, jer da je samo stvorio dobro, bez ikakvog zla i mahana, pa sta je to onda ba, to je Raj na zemlji, gdje tu onda test???
r_faruk

#5398 Re: Evolucija

Post by r_faruk »

kako slucajni dogadjaji mogu da kreiraju kompleksne strukture?
dobio si odgovor, nikako! takodjer si dobio i objasnjenje zasto je odgovor "nikako". zasto jos uvijek insistiras na odgovoru koji si vec dobio?
stavovi su ti vrlo cudni, da ne kazem zabrinjavajuci. postavljas se na nacin da ako ti to ne mozes da shvatis i ako nesto tebi nije logicno, onda to nije ni tacno. po cemu si ti referenca za utvrdjivanje tacnog ili netacnog?
slucajni dogadjaji ne kreiraju kompleksne strukture i to nigdje nije ni napisano niti to iko tvrdi!!! to tvrdis ti. nadji jednu knjigu u kojoj je to napisano pa da diskutujemo! nije u redu da na osnovu pogresnog shvatanja trazis odgovore na pitanja. za ocekivati je da pokusas da shvatis i ispravis svoje greske. ako npr. ne razumijes oznake nagiba na cesti (jako puno ljudi ne razumije sta je nagib i sta znaci 100%-tni nagib, koliko stepeni iznosi 50%-tni nagib, vecina bi kazala da je to pola od 45 stepeni itd.) to ne znaci da to nije tacno. to ukazuje samo na cinjenicu da ti ljudi to ne razumiju!!!
Dozer

#5399 Re: Evolucija

Post by Dozer »

HardcoreMX wrote: Tko se zadnji smije, najsladje se smije. :D
Na taj način, da je matematika nedvojbena nauka, egzaktan prikaz bez mogućnosti manipulacije čovjeka, u suprotnom rezultat je pogrešne vrijednosti. A ti dokaži da nije tako.
Možda jesi ti, ali ne i ja. Ne trolaj sa tekstom. :D
Elektroni uopćeno.
Na šta bi ti skrenuo, pod pretpotavkom da nisi već skrenuo?! :D Šalim se, nego što bježiš kad sijeva, što je ne skreneš?!
Do sad sam se u zivotu uvijek ja smijao i prvi i zadnji, trust me :D
Da, matematika je egzaktna nauka, za razliku od religije koja je metafizicki nauk. :D
A kako si ti onda nastao? :D
Da... Sta s elektronima "uopceno"? Kako nastaju elektroni? Da li im je postojeca ukupna kolicina konstantna? :D
Nigdje ja nisam skrenuo, no sikiriki. ;) I - ne bjezim nigdje kad sijeva. Znam sta su munje i gromovi :D
Dozer

#5400 Re: Evolucija

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote: smrcak ovakav smrcak onakav, ali i dalje moje pitanje stoji neobjasnjeno, pitanje je: kako slucajni dogadjaji mogu da kreiraju kompleksne strukture?

ovo pitanje je skovano od mene na osnovu vasih evolucijskih vjerovanja.
Tvoj najveci problem, zivotni, jeste sto uopste ne citas sta ti se pise ili, ako i procitas, onda ne razumijes sta si procitao. Bezbroj ljudi ti je vec objasnilo, i bukvalno nacrtalo kako funkcionise princip prirodne selekcije, koja je kroz milione godina kreirala sve ovo sto vidimo danas. Ali, dzaba. Ti sve to jednostavno preskocis, ignorises, i nastavis po svojoj zakucanoj matrici.
itekako je on znao, a sta mislis ovo, stvorio je i dobro i zlo radi testa ljudi na zemlji, jer da je samo stvorio dobro, bez ikakvog zla i mahana, pa sta je to onda ba, to je Raj na zemlji, gdje tu onda test???
:lol: :lol: :lol:
I, ako ne polozis test, dobio si keca, a? I - sta onda? Ides u dzehennem. Gdje je dzehennem/pakao - niko ne zna. Kako izgleda - niko ne zna. Da li uopste postoji - niko ne zna. Isto vazi i za dzennet/raj.
Ali, s obzirom da to niko ne zna, da ne postoji niko ko se vratio iz jednog ili drugog da nam to opise, preostaje nam da vjerujemo onome sto je neko smislio prije 1500-5000 godina.
Zasto nam se sve to nije "napisalo" prije 10 ili 30 ili 100.000 godina? :D
Post Reply