Evolucija

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
dzingis khan

#5026 Re: Evolucija

Post by dzingis khan »

drugi_profil wrote:Ajd se probaj malo skoncentrisati. Pazi sad: TE se ne bavi nastankom zive celije. Sto se nje tice, mogla je doci s Marsa, od kreatora, sa zvijezda, iz pi*ke materine, svejedno...
TE proucava razvoj vrsta nakon toga. Ako nisi shvatio, polako procitaj ponovo.
Sent from my heepeek using Tapatalk 2
Ček malo. Ja sam mislio da se ne bavi nastankom života (rnk, ribosomi i to), a ćelija je već organizavan oblik života. I to pravo dobro organizovan. Aha, znači, evolucija samo proučava tu informaciju u ćeliji. Gotovu informaciju. Jbt pa tu ima informacija da bi se svi postojeći naučnici trebalil udružiti da prouče sve te informacije. I pitanje je da li bi to uspjeli za svog života. Udruženo. Eh, sad, pretpostavljam da bi besmisleno bilo pitati otkud ta informacija u ćeliji, odnosno otkud toliko složen sistem informacija. Pa majka mu stara, evolucija se naravno time ne bavi. Ma nee, naravno da ne. Ona samo traži samu sebe u svemu tome. Kad se ne bavi onda nema pojma o tome što priča - da je sav život od jedne ćelije i sve ostalo. Jer ako ne zna ništa o tome, onda može očekivati da miš rodi slona. Zašto da ne ako ne zna ništa o informaciji zapisanoj u ćeliji (ustvari zna - zagrebli su malo po površini). Ova informacija je ruši bez ikakve daljnje priče. Ali evolucija zna, jbt. Pa Darvin je vidio sličnost organizama još davno prije. Isto ko dijete od 6 godina što vidi. Sve je slično i evolucija je činjenica. :lol: Nema šta - nauka 100%.
fatamorgana wrote:
dzingis khan wrote:
fatamorgana wrote:Džinglise a gdje nam nestade Salko dinamitaš? :mrgreen:
Govorio sam mu da puno pitaš za njega. Reče mi da ti fali jedan x. A imaš nešto viška, nisam baš zapamtio. Tako da ... nemoj đaba.
Šteta Salke, nije ni jednu bombicu puk'o a već rahmetli, :lol:
Bacit će polahko! Samo treba prvo da ja odumrem ovdje. Znaš kada bi tebi u konc. logoru neki čuvar rek'o nešto, a ti ga ne poslušaš. Bez obzira kakve argumente imo - ode ti ko zalogaj niz grlo. A poslije se žali, ako imaš kome. Zato, pamet u glavu - doći će on.
drugi_profil

#5027 Re: Evolucija

Post by drugi_profil »

Kakav si samo ti ignorant.
Gubljenje je vremena uopste pokusati tebi nesto pokazati, najprostijim mogucim jezikom, ti opet to ne shvatas. Vasi su umovi toliko ograniceni da niste u stanju pojmiti koliko generacija mora proci da bi uopste bila uocljiva jedna sitna razlika u vrsti. Pa je vama glavno pitanje sto majmuni ne upisuju fakultet i sto mis ne rodi slona... mudro ...djecije.

Vozdrica, ostajes sam da lijepis citate i clipove.
dzingis khan

#5028 Re: Evolucija

Post by dzingis khan »

hladan.preminger wrote:Konačno je tvrdnja da ID predstavlja nauku dovedena i pred "strašni" (što bi rekao Nikola Nikić :)) sud i utvrđeno je da ID ili Kreacionozam neminovno uključuje "stvoritelja" a time i religiju/vjeru (što je ujedno bio pravni osnov donošenja presude zbog obavzne podjele "crkve i države" utvrđene ustavom SAD-a). Prema tome ID (i svi njegovi derivati) nije naučna disciplina.
Interesantno. Zašto, ako bi nauka uvrstila mogućnost stvaranja, zašto to uključuje religiju? Ovako postavljanje stvari se samo koristi kao argument, posve neosnovan, upravo da se dokaže kako je jedino moguće naučno gledište ateističko gledište. Religija i nauka su dva pojma i nisu spojivi, zna se šta je šta. Isto kao što nisu spojivi ateizam i nauka. Ako nauku posmatramo kao izučavanje činjenica, zašto onda nauka ima problem sa Stvoriteljem. Nije uopšte važno da li je svijet stvoren ili ne, što se nauke tiče. Ali vidiš kako se perfidno koristi to što ti kažeš, pogotovo to podjela crke i države. Ako, recimo biologija, proučava ćeliju i sve u njoj, ili građu nekog organizma, ona izučava živi svijet i nema veze sa idejom stvaranja svijeta ili nasumičnog postanka. I tako je u svim znanostima, osim kada je evolucija u pitanju. A evolucionisti ovo koriste kao glavni argument. Trpaju evoluciju u koš sa svim ostalim znanostima i nastoje da prikažu kako je revidiranje evol. revidiranje svih znanosti. Ili ako se ukine evolucija, ukinut će se sve znanosti, što je apsurd. U nekoj debati koju sam gledao iz ovih suđenja, evolucionista kaže da ako se kaže da je Bog stvorio sve, time prestaja potreba za naukom. Apsolutno netačno! Laže i namjerno pogrešno postavlja stvari. Kako već rekoh ništa se ne mijenja u nauci ako se prihvati mogućnost stvaranja.
Tvoje elementarno nepoznavanje naučnog metoda se ogleda i u tvrdnji da bi na sud izveo "nauku protiv nauke".
Ako su ljudi upućeni (bave se time, studirali su to, od toga žive) u genetiku, biologiju, fiziku - valjda su oni naučnici. I ako takvi naučnici iznose argumente protiv drugih naučnika, zar se to ne može nazvati nauka protiv nauke.
Sud u slučaju "Dover" samo je rekao šta nije nauka. Ukoliko postoje dva naučna objašnjenja neke prirodne pojave ili procesa samo experimet i dokaz mogu potvrditi šta je ispravno.
Već rekoh da su kreacionisti izgubili zato što nisu dobro procijenili svoje stajalište. Samo, nisam znao da se mogu izvoditi eksperimenti sa evolucijom.
Način da se ospori TE je da se ponudi druga naučna disciplina koja bolje od nje objašnjava pojave i procese koji su predmet izučavanja TE. Ta druga naučna disciplina mora biti potkrijepljena dokazima i njena predviđanja se moraju konstano potvrđivati.
Obzirom da je evlucija pretpostavka od samog početka, ne mora nužno biti alternativa istoj. Pogotovo kada se uzme u obzir da su glavne okosnice evolucije dovedene u pitanje (već samo pisao o tome: ikone evolucije, nemogućnost tumačenja fosila, dokazi iz genetike). Dokazi koji je podupiru su sporedni dokazi i jesu dokazi u korist evolucije upravo iz činjenice da se ista pretpostavlja, pa se na osnovu toga tumače dokazi. Na pr. ovo mlijeko kod muškaraca koje se povremeno može pojaviti, ili kod šišmiš. Ako znamo da nauci nije poznato o DNK, genima, RNK, osim vrlo malo, da ne spominjem cijelu ćeliju, te da ista sadrži neopisivo mnogo informacija, a ne može se objasniti porijeklo tih informacija, kao ni način na koji je ćelija formirana, onda se mora, ponovo preispitati nauka o razvoju vrsta (ovdje bi sama nauka trebalo ovako da postupi, bez kreacionista). Ili kako ti kažeš pojave i procese koji su predmet izučavanja TE.
Da su kreacionisti ovako nastupili (a ne sa onih 6000 g. jble ih one) mogli su barem dobiti mogućnost žalbe gdje bi dobili mogućnost da organizuju međunarodnu debatu naučnika, koji bi ukrstili svoje stavove u pogledu evolucije.
111tayson

#5029 Re:

Post by 111tayson »

NIN wrote:To sto vi navodite kao ''argument'' vrlo jasno pokazuje vase shvatanje svijeta. Niste vi mnogo ''jaki'' nego ste mnogo ''tvrdoglavi''. Posto vidim da ne citate gore navedene linkove, a izgleda i da ne razumijete pravo znacenje postavljenih fotografija odustacu od namjere da vam postavim jedan nevjerovatno zanimljiv tekst od jednog od vodecih (ako ne i najveci) umova danasnjice. ''Kreacionisti'' da ste procitali (ili mozda shvatili, a mozda i engleski) ono sto sam do sada postavio sada sigurno ne bi ovako nedoraslo odgovarali na moje postove. Ako ste zainteresirani za daljnu debatu, molim vas procitajte tekstove koje sam izlozio u predhodnim postovima (ako neko ne zna engleski prevest cu, mada sumnjam da je u pitanju jezik) pa mi javite.
Pozdrav...
meni nije jasno na ovom forumu, zašto se brani teorija evolucije ili zašto je neko pobija, pa i vrabcima na grani je jasno da to nema nikakve veze sa logikom, niti nauka nudi nešto novo, i ti naucni krugovi samo lupaju, a ovdje se samo prenose mišljenja tih pojedinaca-autora, što je nonsens, nigdje dokaza, ništa, mogu kazati da sam upoznat sa ovom temom, ali ne bih se upuštao previše u polemike ili rasprave, mislim da to haqani dobro radi, ali volim vidjeti i drugo mišljenje-koje mi apslolutno učvrsti moje stavove u pogrešnost teorije evolucije. ova teorija i opstaje zbog toga što se konstantno sukobljava sa drugim teorijama koje je apsolutno pobijaju, i navode jasne dokaze za to, dok teorija evolucije u smislu kako se prezentira u naučnim krugovima-ateistima, ne prihvataju niti pod razno mogućnost postojanja nekog tvorca,stvoritelja, pa time sami sebe ograničavaju. razvlaće pamet ljudima, i ne nude ništa novo osim zamajavanja i zablude. oprostite na neznanju, jer vidim da ljudi ovdje pišu citave kolumne, prenoseći tuđa mišljenja, braneći teoriju evolucije, imaju li svoje mišljenje. sve je dovedeno u sferu rasprava ili debata ili filozofiranja, o nastanku, postanku, od kad postojimo, jesmo li nastali od čovjeka i žene adema/have -adam/eva, ili od majmuna -pa smo evoluirali. kako se do sada nalaze fosili kako ljudski tako i životinjski, stari po hiljade i hiljade godina, i dokazuju postojanje čovjeka a postojanje i majmuna, što znači da je ljudsko biće, uvijek bilo isto sa svim organima i oblikom, kao i sada, ali se tokom vremena mijenjala genetski i prilagođavala vremenu i prostoru, neke stvari su se povlaćile nauštrb drugih, kao i kod životinja, pa je li to evolucija, nije, neki će je tako nazvati, ali je to zabluda. otkriveni su skeleti ljudi izuzetno visokog rasta ali imaju sve kao i današnji ljudi, i mogli bi se nazvati đinovi u usporedbi sa današnjim ljudima, ali zar i danas nema ljudi koji se rađaju izuzetno visoki, ili izuzetno mali-patuljasti rast, ili ljudi koji žive po stotinu i više godina, pa čak se nađu slučajevi po cca 140-150 godina, ili po nekim manastirima i po par stoljeća-da li je istina ili laž, prosuđujte, šta nam to govori, pa osim toga da smo se mijenjali genetski, i da ta nepredvidiva bašta krije sve o nama, i pokazuje nam primjere nas samih, pa kada se u božijoj objavi kaže da je nuh živo stotine godina, postaje smiješno ateistima-naučnim krugovima (a šta su to naučni krugovi-ništa, određena manjina upravlja historijom i odlućuje koja im je teorija prihvatljiva a koja ne), jer neće da vide oko sebe primjere koji pokazuje a i dokazano je šta je uzrok starenja i šta je zaduženo za to, što znaći da nije isključeno da je čovjek toliko dugo živio ali da se to protokom stoljeća genetski prilagođavalo, i to mislim da nije evolucija. kako je općepoznato da određeni krugovi diktiraju sve i da pišu teorije i određuju i pišu historiju kako hoće, je nedavni primjer visočkih piramida, oko čega su se svi posvađali, pogotovo naši kvazi profesori koji nisu zakopali rupu da nešto otkriju ali se povode za onim šta su rekli naučni krugovi i toga se drže, a sve dosadašnje analize i dokazi upućuju na građevinu koja je starija mnogo-mnogo više od egipatskih i drugih piramida, što znaći da su ih radili pametni ljudi, a ne majmuni ili pecinski covjek. oprostite na neznanju, uvijek neko zna više, toliko se toga mijenja u svijetu da ljudska svijest ulazi u novu razinu pa time i nova mišljenja i razumijevanja, pa time i u nauci se otkriva (znaći sve je to već postojalo i postoji i ništa novo) mnogo toga, da je teorija evolucije zaista bacena na smece historije. pa nije bilo tako davno kada se smatralo da je zemlja ravna, ali su drugi smatrali suprotno, i šta su radili sa njima, smatrali ih bezbožnicima, i zato neka raznih mišljenja jer nismo svi isti, i božija bašta je velika i šarena, kada bi bili svi isti, kakva bi bila svha naša uopce.
necu se upuštati u uvlacenje u rasprave, niti na literatururu na koju se upućuje, jer na ovom forumu nema autora te literature da brane svoje stavove, nego tuđe, i ne radi se o naucnicima niti nekome ko će ponuditi nešto novo-neko svoje otkrice, nego prenošenje tuđeg mišljenja, nego samo rasprave, KO JE ZA A KO PROTIV, vjerujem u božije određenje, i nisam našao suprotnost između najstarije dosad nepromijenjene knjige sa onim što je nekad bilo, što je sada a tako i što će biti, i da su dokazi svuda oko nas, samo što uvijek postoje ogranićeni ljudi koji ne shvataju iako uce iz te knjige i crpe znanje, pa zato ograničavaju nauku i znanje iako im se to naređuje-obrazovanje,školovanje, i da istražuju, a zašto bi tvorac to radio ako bi time doveo do toga da nešto bude u suprotnosti sa njegovom objavom, pa on to radi baš zbog toga da ljudi shvate i otkriju sve o sebi, i svrhu postojanja, a ljudi lutaju, sami sebe obmanju što svjesno što nesvjesno, kao i druge, pa imamo illuminatske naucne krugove, vatikanove, i sl. i nagora stvar je sa njima se raspravljati, jer imaće milon razloga da te ubijede suprotno, zato šta god kazali, i šta god otkrili STVORITELJ JE JEDAN i niko nece otkriti ništa niti dokazati osim onako kako je već kazao u svojoj knjizi i na šta je ukazano.
sory, ovo je moje mišljenje i ne želim nikog uvrijediti-niti njegovo mišljenje niti sujetu, i oprostite na neznanju, i ako ponudite nešto novo odnosno otkrijete, javite, svakako bi to željeli znati!
NIN

#5030 Re: Re:

Post by NIN »

111tayson wrote:
NIN wrote:To sto vi navodite kao ''argument'' vrlo jasno pokazuje vase shvatanje svijeta. Niste vi mnogo ''jaki'' nego ste mnogo ''tvrdoglavi''. Posto vidim da ne citate gore navedene linkove, a izgleda i da ne razumijete pravo znacenje postavljenih fotografija odustacu od namjere da vam postavim jedan nevjerovatno zanimljiv tekst od jednog od vodecih (ako ne i najveci) umova danasnjice. ''Kreacionisti'' da ste procitali (ili mozda shvatili, a mozda i engleski) ono sto sam do sada postavio sada sigurno ne bi ovako nedoraslo odgovarali na moje postove. Ako ste zainteresirani za daljnu debatu, molim vas procitajte tekstove koje sam izlozio u predhodnim postovima (ako neko ne zna engleski prevest cu, mada sumnjam da je u pitanju jezik) pa mi javite.
Pozdrav...
meni nije jasno na ovom forumu, ...
...da je ovo forum!
Avetinho

#5031 Re: Re:

Post by Avetinho »

111tayson wrote: {...} jesmo li nastali od čovjeka i žene adema/have -adam/eva, ili od majmuna -pa smo evoluirali...
{...}
Ja bih za ovakve izjave na temi konacno uveo obavezni trajni ban.
drugi_profil

#5032 Re: Evolucija

Post by drugi_profil »

Cesto pitanje: gdje su vam ti prelazni oblici i zasto ih ne susrecemo stalno?
Odgovor je jasan, nakon mnogo stotina miliona godina sve su ekoloske nise popunjene i ko se nije prilagodio necemu, izumro je.
Medjutim ima i ovih oblika koji su zapeli ni tamo ni ovamo:
http://www.klix.ba/scitech/nauka/ajkula ... /130902109
dzingis khan

#5034 Re: Evolucija

Post by dzingis khan »

Za gospodina postavljača ove teme:
Zar treba imati neko specijalno znanje, nakon što se pogleda ovo:
http://www.youtube.com/watch?v=bnWjGERvGIE
Baš o ovome sam pisao u prethodnom postu, a nisam pojma imao o ovom videu.
Fino sam pitao da li se odustalo od fosila, što je čini mi se istina. (mrsko mi ovdje kopirati, pa zato tražim potvrdu za ovaj stav).
Dalje, da li je istina ovo što ljudi govore o najjačim dokazima evolucije - bakterije u nekim okolonostima se prilagode, ali to nije ni e od evolucije. Da li treba imati specijalno znanje za to?
Ćelija (što ne podrazumijeva prvi život, kako sam razumio iz silnih rasprava koje se vode o porijeklu života) - kako je nastala (uvezali se njeni gradivni elementi)?
INFORMACIJA - ubi! Ne možete joj pera odbit'. Da li treba bilo kakvo znanje o evoluciji, osim osnova - da sve ide od jednog organizma, da bi se shvatilo kako je priča o TE bull shit. Ova informacija baca sve dokaze evolucije na koljena, jer ne vrijede ničemu, dok se ne otkrije porijeklo iste, kao i svi mogući načini njenog djelovanja (primjene) u ćeliji. Jer bilo koja pretpostavka u ovakvoj situaciji može biti tačna. Zar i za ovo treba neko specijalno znanje? A imam ja ponešto znanja o TE, samo što to znanje nema veze sa religijom zvana evolucija (ako možeš da me razumiješ šta znači vjerovati u evoluciju, a šta znači da je ista dokazana).
Ako je Darvin evoluciju vidio u različitim ljudskim rasama (i dobro je slagao o onome što je vidio), a svi ljudi imaju iste pretke (dovoljan je i jedan zajednički), zar to nije dovoljno za shvatiti kako je darvinova priča nemoguća? Iz dva razloga:
1. Razlike među rasama! Kako da se objasni različitost boja i oblika ljudi, ako svi imaju istog pretka? On je ustari vidio devoluciju ljudske rase, a nikakvu evoluciju.
2. Ako je evolucija bila, zašto su svi ljudi evoluirali do istog stepena čovjeka? Ni jedna ljudska rasa nije ni po čemu različita od druge, osim po ovim vanjskim faktorima, koji se dešavaju usljed različitog staništa, a što se može zaključiti na osnovu najnovijeg otkrića o vodi.
Pa zar za glupost treba imati neko znanje, osim pameti?
NIN

#5035 Re: Evolucija

Post by NIN »

dzingis khan wrote:1. Razlike među rasama! Kako da se objasni različitost boja i oblika ljudi, ako svi imaju istog pretka? On je ustari vidio devoluciju ljudske rase, a nikakvu evoluciju.
2. Ako je evolucija bila, zašto su svi ljudi evoluirali do istog stepena čovjeka? Ni jedna ljudska rasa nije ni po čemu različita od druge, osim po ovim vanjskim faktorima, koji se dešavaju usljed različitog staništa, a što se može zaključiti na osnovu najnovijeg otkrića o vodi.
:lol:

Steta sto sam moderator, stvarno steta!

Cybernetic

#5036 Re: Evolucija

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 08/10/2015 21:43, edited 1 time in total.
harač

#5037 Re: Evolucija

Post by harač »

Cybernetic wrote:Meni licno je drago sto si upravo ti moderator ovdje i milina je citati tvoje postove. Posto je ovo pdf nauka, a evolucija naucna cinjenica, mislim da si previse blag prema ovim kreacionistima koji su davno upropastili ovu temu. Diskusija bi se valjda trebala odvijati unutar naucnog okvira u sto ne sigurno ne spada negiranje sa teoloskog stajalista. Kreacionisti za svoje fantaziranje imaju pdf religiju, jer kreacionizam i tzv. Intelligent Design i nisu nista drugo nego religija nacickana pseudonaucnim zargonom. Na ovoj temi covjek mora prolistati neko stranica kreacionistickog spamanja dok konacno pronadje nesto vezano za temu.
:( :thumbup: tema je uništena
111tayson

#5038 Re: Evolucija

Post by 111tayson »

čestitam đingis kan,
a oni agresivni evolucionisti koji bi sve koji su protiv njihove teorije ili trajne banove ili uza zid, pokazuju samo sliku stanja njihovih dokaza-koje naravno nemaju. Korisna rasprava je OK, ali kako je danas svijest ljudi na daleko vecem nivou, tako je nemoguce da teorija moderne inkvizicije opstane u glavama ljudi, jer ljudi razmišljaju a i mnogo je dokaza, ali je manje više sve dokazivo modernom naukom odnosno tehnologijom.
NIN nastavi,
NIN

#5039 Re: Evolucija

Post by NIN »

111tayson wrote:NIN nastavi,
Sta da nastavim?
dzingis khan

#5040 Re: Evolucija

Post by dzingis khan »

NIN wrote:
dzingis khan wrote:1. Razlike među rasama! Kako da se objasni različitost boja i oblika ljudi, ako svi imaju istog pretka? On je ustari vidio devoluciju ljudske rase, a nikakvu evoluciju.
Eno sad! A kad me vamo navučeš da 'vako pišem, onda nema veze što si moderator? A i ovu informaciju elegantno preskočiš. A jbg jest gadna, stvarno. O njoj se i nema šta reći. :D
A da ovo malo pojasnim!
Dakle, ako je bila evolucija, a svi ljudi vuku porijeklo od istog babe:
1. Zašto su svi evoluirali do istog stepena čojka? Kako to da neki nisu otišli malo dalje od ostalih, neki malo zaostali i tako.
2. Ako su već svi na istom, zašto postoje razlike u sekundarnim odlikama (boja kože, kose oči i to)?
Ovo dvoje isključuje jedno drugo. Znači, kako je moguće da su svi evoluirali do istog stepena, a razlike postoje?
Ovome se još može dodati pitanje: da li je bilo vremena da se od tog zajedničkog pretka promijeni ljudska rasa u ovom obimu, obzirom na činjenično stanje?
Ovo kad se uzme u obzir samo babo. A još mati ...
dzingis khan

#5041 Re: Evolucija

Post by dzingis khan »

111tayson wrote:čestitam đingis kan,
a oni agresivni evolucionisti koji bi sve koji su protiv njihove teorije ili trajne banove ili uza zid, pokazuju samo sliku stanja njihovih dokaza-koje naravno nemaju. Korisna rasprava je OK, ali kako je danas svijest ljudi na daleko vecem nivou, tako je nemoguce da teorija moderne inkvizicije opstane u glavama ljudi, jer ljudi razmišljaju a i mnogo je dokaza, ali je manje više sve dokazivo modernom naukom odnosno tehnologijom.
NIN nastavi,
Prvo da ti kažem kako sam video postao zbog nina koji mi predbacuje da nemam znanje o te. U tom videu se priča o istom o čemu sam i ja pričao, a bez da sam ga gledao. Isto sam moga navesti video u kome se evol. naziva sveto pismo nauke, a i to sam rekao, bez da sam pogledao taj video.
Nije mi jasno kako ti vidiš da ovi agresivni imaju argumente (ne računam ovdje onoga što ima rak mozga, ne bi ni bilo pošteno njega uzimati u razmatranje). Ako ćelija nije ni malo jednostavna, (kako se smatralo) nego naprotiv, straaaašno komplikovana, to automatski evoluciju ruši. Jer do sada je bilo priče o nastanku života na manjem nivou od ćelije - RNK, ribosomi i to, a to je mnogo jednostavnije od ćelije, a opet komplikovano u p maternu. A sad svi ti "jednostavni" oblici života povezani neraskidivom vezom (inforacijom). Znači nikako nisu mogli formirati ćeliju postepeno. I to strašno kompleksnom informacijom. Kod ove informacije se nameću 2 pitanj: kako je nastala u tom obliku i odakle je došla ako se zna da materija i energija ne daju informaciju. Zaključiti ovo ne zahtijeva nikakvo predznanje o evoluciji, osim da znaš kako evolucija zagovara upravo cijepanje te informacije i ponovno sastavljanje, što je nemoguće, pa zaključiti kako je i evolicija nemoguća.
Tako da su ovi tvoji i agresivni upravo zbog tog razloga - nemaju više ni jednog argumenta koji podržava njihovu teoriju. Jer ako inforamcija postoji, a o njoj se zna 0.01% sve je moguće. Šta god naučnici pretpostave moguće je u takvoj situaciji. Moguća je i evolucija, ali to je sada samo jedna od 1000 mogućnosti. I to ne baš logičnih mogućnosti. Najbliže objašnjenje za ćeliju i informaciju u njoj je ID koji nudi jedino logično stanovište u okviru savremene nauke.
A ovi tvoji upravo agresivnošću pokušavaju diskreditovati NAUČNIKE koji zagovaraju ovakav naučni stav.
belfy

#5042 Re: Evolucija

Post by belfy »

dzingis khan wrote:
NIN wrote:
Eno sad! A kad me vamo navučeš da 'vako pišem, onda nema veze što si moderator? A i ovu informaciju elegantno preskočiš. A jbg jest gadna, stvarno. O njoj se i nema šta reći. :D
A da ovo malo pojasnim!
Dakle, ako je bila evolucija, a svi ljudi vuku porijeklo od istog babe:
1. Zašto su svi evoluirali do istog stepena čojka? Kako to da neki nisu otišli malo dalje od ostalih, neki malo zaostali i tako.
2. Ako su već svi na istom, zašto postoje razlike u sekundarnim odlikama (boja kože, kose oči i to)?
Ovo dvoje isključuje jedno drugo. Znači, kako je moguće da su svi evoluirali do istog stepena, a razlike postoje?
Ovome se još može dodati pitanje: da li je bilo vremena da se od tog zajedničkog pretka promijeni ljudska rasa u ovom obimu, obzirom na činjenično stanje?
Ovo kad se uzme u obzir samo babo. A još mati ...
a i ja bi naradije elegantno preskocio, ali vuces za jezik.
Dakle, ako je bila evolucija i cetiri brata vuku porijeklo od istog oca:
1. kako to da neki od njih zavrsi fakultet, neki bude mentalno zaostao, jedan dobar sportista, a cetvrti nesposoban?
2. ako su vec svi na istom, kako to da je onaj sto je otisao na more pocrnio, onaj sto trenira plivanje ima zadebljalu kozu, a onaj sto je samo sjedio i jeo ima debeli sloj sala, dok je onaj sto je puno citao poceo slabije da vidi?
njih cetvorica iskljucuju jedan drugog. znaci, kako je moguce da su svi na istom stepenu evolucije, a razlike postoje? ovome se dodaje pitanje: "da li je bilo vremena da se od njihovog oca koji je bio farmer njegova djeca ovoliko promijene?" ovo samo kad se uzme otac, a kada bi se uzela jos mati koja je znala plesti...
dzingis khan wrote:
111tayson wrote:čestitam đingis kan,
NIN nastavi,
Prvo da ti kažem kako sam video postao zbog nina koji mi predbacuje da nemam znanje o te. U tom videu se priča o istom o čemu sam i ja pričao, a bez da sam ga gledao. Isto sam moga navesti video u kome se evol. naziva sveto pismo nauke, a i to sam rekao, bez da sam pogledao taj video.
Nije mi jasno kako ti vidiš da ovi agresivni imaju argumente (ne računam ovdje onoga što ima rak mozga, ne bi ni bilo pošteno njega uzimati u razmatranje). Ako ćelija nije ni malo jednostavna, (kako se smatralo) nego naprotiv, straaaašno komplikovana, to automatski evoluciju ruši. Jer do sada je bilo priče o nastanku života na manjem nivou od ćelije - RNK, ribosomi i to, a to je mnogo jednostavnije od ćelije, a opet komplikovano u p maternu. A sad svi ti "jednostavni" oblici života povezani neraskidivom vezom (inforacijom). Znači nikako nisu mogli formirati ćeliju postepeno. I to strašno kompleksnom informacijom. Kod ove informacije se nameću 2 pitanj: kako je nastala u tom obliku i odakle je došla ako se zna da materija i energija ne daju informaciju. Zaključiti ovo ne zahtijeva nikakvo predznanje o evoluciji, osim da znaš kako evolucija zagovara upravo cijepanje te informacije i ponovno sastavljanje, što je nemoguće, pa zaključiti kako je i evolicija nemoguća.
Tako da su ovi tvoji i agresivni upravo zbog tog razloga - nemaju više ni jednog argumenta koji podržava njihovu teoriju. Jer ako inforamcija postoji, a o njoj se zna 0.01% sve je moguće. Šta god naučnici pretpostave moguće je u takvoj situaciji. Moguća je i evolucija, ali to je sada samo jedna od 1000 mogućnosti. I to ne baš logičnih mogućnosti. Najbliže objašnjenje za ćeliju i informaciju u njoj je ID koji nudi jedino logično stanovište u okviru savremene nauke.
A ovi tvoji upravo agresivnošću pokušavaju diskreditovati NAUČNIKE koji zagovaraju ovakav naučni stav.
o tempora o mores. ima nekoliko miliona videa koji traju od sata pa navise koje bih mogao postaviti kao dokaze, jer znam da to oni jesu, iako ih nisam gledao.
posto je nauka otkrila da je materija straasno komplikovana logicno je da niko nije mogao da je osmisli tako komplikovanu, a pogotovo napravi, a stvaranje necemo ni pominjati. jer do sada je bilo price da je materija sastavljena od atoma, a onda otkrise i manje cestice sto je komplikovano u 3pm. tako da je nemoguce da neko nesto takvo stvori. takodjer bih da pomenem da postoje neke "informacije" koje nauka pominje i posto ih je nauka otkrila onda sigurno upucuju sto dalje od iste. ovo ne zahtijeva apsolutno nikakvo predznanje, nego samo zelju za pisanjem.
tako da su svi agresivni upravo zbog tog razloga. pogotovo sto ja mislim da se on informaciji zna desetinu promila onda mi je sve moguce, a kada je sve moguce onda i ja mogu biti u pravu. zato bih ja prije svega da diskreditujem sve naucnike sa kojima se ne slazem, a one sa kojima se slazem cu navesti u nekom novom videu koji nisam pogledao.

P.S. ja jesam pogledao video i interesantan je, a tvoje pisanje je samo provokacija, pa reko da i ja napravim istu.
NIN

#5043 Re: Evolucija

Post by NIN »

Znatel' vi da svako tijelo, pa i svaka cestica, sta god sto posjeduje masu ustvari posjeduje moc gravitacije? :D

Znaci, sto se vise priblizavamo jedni drugima utom je gravitaciona sila medju nama jaca! :wink: Bog je ipak velik! :D
belfy

#5044 Re: Evolucija

Post by belfy »

NIN wrote:Znatel' vi da svako tijelo, pa i svaka cestica, sta god sto posjeduje masu ustvari posjeduje moc gravitacije? :D

Znaci, sto se vise priblizavamo jedni drugima utom je gravitaciona sila medju nama jaca! :wink: Bog je ipak velik! :D
foton nema masu, pa time ni svoje gravitaciono polje. :D
NIN

#5045 Re: Evolucija

Post by NIN »

belfy wrote:
NIN wrote:Znatel' vi da svako tijelo, pa i svaka cestica, sta god sto posjeduje masu ustvari posjeduje moc gravitacije? :D

Da, sta god posjeduje masu. :)

Nego, ova fizicka karakteristika je dovoljna da se shvati nastanak suncevih sistema sirom svemira, tj. njihova evolucija. :D Doduse, kadri smo danas tome i svjedociti, kako astronomija i njena pomagala tehnoloski napreduju, tj. evoluiraju. :D E tako i one karakteristike srodne prirode koje nazivamo hemijskim procesima koje su zasluzne za raznorazne atmosfere sirom naseg suncevog sistema koje opet, u zavisnosti s vremenom i njihovim hemijskim sastavom, ponekad kataliziraju organska jedinjenja. E sad, organska jedinjenja. :D
belfy

#5046 Re: Evolucija

Post by belfy »

interesantno, kada je rijec o organskim jedinjenjima nisam razmisljao ovim putem nikada, a nisam neki prirodoslovac. dosta kockica se lako slozi ovako. hvala NIN-e.
dzingis khan

#5047 Re: Evolucija

Post by dzingis khan »

belfy wrote: takodjer bih da pomenem da postoje neke "informacije" koje nauka pominje i posto ih je nauka otkrila onda sigurno upucuju sto dalje od iste.
:lol: Pa o tome i ja pišem svo vrijeme. Bravo, vrlo dobro si to primjetio. Samo što ne ide sve dalje od nauke, nego od evolucije, a to dalje znači da evolucija nije nauka i da se sve više raskrinkava stvarna narav ove ideologije.
:thumbup:
PS: Ni ovo ni ono prije nije provokacija. To što vi želite mene okarakterisati kao kreacionistu - e to je provokacija.
NIN wrote:
belfy wrote:
Da, sta god posjeduje masu. :)
Nego, ova fizicka karakteristika je dovoljna da se shvati nastanak suncevih sistema sirom svemira, tj. njihova evolucija. :D Doduse, kadri smo danas tome i svjedociti, kako astronomija i njena pomagala tehnoloski napreduju, tj. evoluiraju. :D E tako i one karakteristike srodne prirode koje nazivamo hemijskim procesima koje su zasluzne za raznorazne atmosfere sirom naseg suncevog sistema koje opet, u zavisnosti s vremenom i njihovim hemijskim sastavom, ponekad kataliziraju organska jedinjenja. E sad, organska jedinjenja. :D
Znači gravitacija je "kriva" za nastanak života? :nevjerujem:
belfy

#5048 Re: Evolucija

Post by belfy »

dzingis khan wrote:
belfy wrote: takodjer bih da pomenem da postoje neke "informacije" koje nauka pominje i posto ih je nauka otkrila onda sigurno upucuju sto dalje od iste.
:lol: Pa o tome i ja pišem svo vrijeme. Bravo, vrlo dobro si to primjetio. Samo što ne ide sve dalje od nauke, nego od evolucije, a to dalje znači da evolucija nije nauka i da se sve više raskrinkava stvarna narav ove ideologije.
PS: Ni ovo ni ono prije nije provokacija. To što vi želite mene okarakterisati kao kreacionistu - e to je provokacija.
u cijelom onom mom postu prepunom ironije i sarkazma ti nisi prepoznao ni tracak toga da sam to napisao kako bih ti objasnio kako ti to predocavas (samo sa zaokretom) i ti se onda slozis sam sa sobom fakticki. cestitam!

samo da jos jednom ponovim da sam pogledao onaj video koji si ti stavio, a nisi ga pogledao. ja cu ti reci da je steta sto ga nisi pogledao kao i ostale radove istog autora. zakljucci koji se mogu izvesti su razliciti kod tebe i kod mene, ali definitivno razvijaju ideje. nije neki iskorak, ali "mali korak za covjeka" definitivno.
dzingis khan

#5049 Re: Evolucija

Post by dzingis khan »

belfy wrote:
dzingis khan wrote:
u cijelom onom mom postu prepunom ironije i sarkazma ti nisi prepoznao ni tracak toga da sam to napisao kako bih ti objasnio kako ti to predocavas (samo sa zaokretom) i ti se onda slozis sam sa sobom fakticki. cestitam!
:lol: Pa morao sam kada si se složio sa mnom 100%. Ipak mislim da ja ne pišem tako, kako si želio prikazati. Radi se o tome da je informacija i "najnovija" ćelija ćorsokak za evoluciju, pa istu sada malo ljudi brani ovdje. Ti skrećeš pažnju svojim postom sa ovog fakta. :)
samo da jos jednom ponovim da sam pogledao onaj video koji si ti stavio, a nisi ga pogledao. ja cu ti reci da je steta sto ga nisi pogledao kao i ostale radove istog autora. zakljucci koji se mogu izvesti su razliciti kod tebe i kod mene, ali definitivno razvijaju ideje. nije neki iskorak, ali "mali korak za covjeka" definitivno.
Nisam rekao da nisam gledao video. :D Nego da sam govorio istu stvar prije nego što sam ga pogledao. A to zbog nečega što mi ovamo reče gosp. mod.
NIN

#5050 Re: Evolucija

Post by NIN »

dzingis khan wrote:Znači gravitacija je "kriva" za nastanak života? :nevjerujem:

Izmedju ostalog, jeste, a da nije nje fakat ni zivota ne bi bilo! :D Ona je doduse, valja istac, kriva i za cijeli Svemir i sve u njemu, jel', pa tako i zivot. :D

ostalo hemija radi :lol:
Post Reply