Evolucija
- chengaba
#4676 Re: Evolucija
Kak'a ba evolucija, kad vidim da je cesna avion nastao sam od sebe na otpadu željeza, onda ću možda i vjerovati u evoluciju!
-
underwater
#4677 Re: Evolucija
Pojasni nam ti onda sto je to naucna teorijaObskurni wrote:Vidim da ljudi nakon toliko godina još uvijek ne mogu da shvate pojam naucna teorija
Aha, c-14 ne valja kao metoda, još samo spomeni drugi zakon termodinamike pa da imamo dovoljno uvida na šta ciljaš
C14 ko' metoda moze valjat samo kompartiji i holivudskim peracima mozgova, nauci nikako...
- irac300
#4678 Re: Evolucija
A ja ću povjerovat u Manitua, Boga..kako ga već zovete, kada vidim kako kao David Copperfield istu tu Cesnu sastavlja dio po dio!!chengaba wrote:Kak'a ba evolucija, kad vidim da je cesna avion nastao sam od sebe na otpadu željeza, onda ću možda i vjerovati u evoluciju!
- Obskurni
#4679 Re: Evolucija
Pa eto, cim donosiš zakljucke o TE na osnovu rijeci teorija onda bi i mogao dosta toga nauciti o tom pojmu.
No kasno je u noci, ne znam jel smatraš da je vikipedija relevantna da te nauci ?
Ne shvataš da se evolucija dešava na dnevnoj bazi ? Ono, super bakterije, mutacije raznih virusa itd su ti sve primjeri evolucije na mikroplanu. Njih mozemo najlakše pratiti jer je kratak raspon generacija. To ti je samo jedan primjer.
Ni fosili ti nisu dovoljan razlog ?
70.000 godina starost Zemlje. Ma nema
No kasno je u noci, ne znam jel smatraš da je vikipedija relevantna da te nauci ?
Ne shvataš da se evolucija dešava na dnevnoj bazi ? Ono, super bakterije, mutacije raznih virusa itd su ti sve primjeri evolucije na mikroplanu. Njih mozemo najlakše pratiti jer je kratak raspon generacija. To ti je samo jedan primjer.
-
underwater
#4680 Re: Evolucija
Meni nije noc. Meni je dan. A to je zato sto je zemlja okrugla i vrijeme nije svudze isto. I to nije teorija, to je cinjenica.Obskurni wrote:Pa eto, cim donosiš zakljucke o TE na osnovu rijeci teorija onda bi i mogao dosta toga nauciti o tom pojmu.
Sta fali u mojoj definiciji teorije? Jel Njutonova teorija naucna teorija? Jel tacna?
A de mi malo to pojasni, evolucija i super bakterije? U sta to one evoluiraju na dnevnoj bazi? Sta se upratilo?
Nisam ja reko da je zemlja stara 70.000 godina. Vec da se taj izracun moze dobit istom onom metodom koja je primjenjena da se izracuna 4 milijarde godina.
Daj bar citaj postove na koje oces replicirat.
- vatrogasac
#4681 Re: Evolucija
jOFLA wrote: Do sada imamo dobrih indicija da je ta prva ćelija sasvim lijepo mogla nastati od neorganske materije u uslovima kakvi su vladali na Zemlji prije nekih 4 milijarde godina, a koji se rekonstruišu u laboratorijskog tikvici.

-
Enofazni števec
#4682 Re: Evolucija
Ima logike !
Stvoris cijeli univerzum od nicega i onda ti treba rebro da stvoris zenu

Stvoris cijeli univerzum od nicega i onda ti treba rebro da stvoris zenu
- ExNihilo
- harač
#4684 Re: Evolucija
oj isuse kriste, nakon 188 stranica ovaj o definiciji naučne teorije. još da bubne pitanje "ako je evolucija tačna, što mi mačka ne okoti konja", pa da se upucam
-
leo_
#4685 Re: Evolucija
Mislim da je pravo neozbiljno od strane @Nin-a sto dopusta da svi imaju pravo glasa na ovakvim temama. Javljaju se svi, od onih koji smatraju da citati knjigu znaci gubiti vrijeme, do onih koji bi samo da se raspravljaju o tome kako je Muhamed a.s. imao bruku zena. Otvorio si temu, cim vidis da neko pokusava sabotazu, de ukini ga i da mogu procitati nesto korisno, a ne samo hrpu gluposti i to na svakoj temi isto. Ko god ne prica argumentima, treba ga jednostavno odstraniti sa teme.
-
underwater
#4686 Re: Evolucija
Pa ajd popricamo malo o evoluciji. Da ne spamas bezze.leo_ wrote:Mislim da je pravo neozbiljno od strane @Nin-a sto dopusta da svi imaju pravo glasa na ovakvim temama. Javljaju se svi, od onih koji smatraju da citati knjigu znaci gubiti vrijeme, do onih koji bi samo da se raspravljaju o tome kako je Muhamed a.s. imao bruku zena. Otvorio si temu, cim vidis da neko pokusava sabotazu, de ukini ga i da mogu procitati nesto korisno, a ne samo hrpu gluposti i to na svakoj temi isto. Ko god ne prica argumentima, treba ga jednostavno odstraniti sa teme.
-
statixx
#4687 Re: Evolucija
Jahhh, al samo pod (strogo) odredjenim uvjetima.Meni nije noc. Meni je dan. A to je zato sto je zemlja okrugla i vrijeme nije svudze isto. I to nije teorija, to je cinjenica.
-
laneni10
#4688 Re: Evolucija
Evo me opet samo na secund...Enofazni števec wrote:Ima logike !
Stvoris cijeli univerzum od nicega i onda ti treba rebro da stvoris zenu![]()
CItaomsam nesto od Dejvida Ajka, e sad koliko je on u to upucen nemam pojma, ali on kaze da "rebro" u stavri znaci ... Cini mi se zivot...ili nesto drugo ali na zalost nisam upamtio sta ?
-
underwater
#4689 Re: Evolucija
Istim onim pod kojim je gmaz dobio krila i poletio?statixx wrote:Jahhh, al samo pod (strogo) odredjenim uvjetima.Meni nije noc. Meni je dan. A to je zato sto je zemlja okrugla i vrijeme nije svudze isto. I to nije teorija, to je cinjenica.
-
statixx
#4690 Re: Evolucija
Neke osnovne pojmove si pobrkao ili nisi procitao kako se definisu u nauci, sto se moglo uociti u postovima koje si razmjenio sa @jofla, koji ti je pokusao pojasniti gdje grijesis. Vjerovatno si frustriran naucnim metodom istraživanja i principima po kojima nauka funkcionise, pa opet, drzis se teoloskih objasnjenja prirodnih fenomena i pojava, sto je u sustini nista drugo nego pokusaj uskladjivanja nadolazecih dokaza u stara metafizicka objasnjenja. Nisi ti jedini kojem se evolucija kosi sa intuicijom, medjutim materijalni svijet je pun takvih stvari pa se ljudi opet ne sekiraju toliko, jer bice ne udara na njihov ego, na njihovo visoko misljenje o sebi. Dovoljno je pet minuta razmisljati o elektronu pa ti se zavrti u glavi. I to se kosi sa zdravim razumom, ali eto nikoga ne brine. Uvijek ce biti stvari koje necemo znati, ali neodgovorno bi bilo krpiti rupe spekulacijama upakovanim i prikazanim kao znanje. S druge strane, teorije su dinamicna kategorija i mogu se opovrgnuti i korigovati, a dokazivati u nedogled (i ovo je samo teorija http://en.wikipedia.org/wiki/Germ_theory_of_disease).underwater wrote:Istim onim pod kojim je gmaz dobio krila i poletio?statixx wrote:Jahhh, al samo pod (strogo) odredjenim uvjetima.Meni nije noc. Meni je dan. A to je zato sto je zemlja okrugla i vrijeme nije svudze isto. I to nije teorija, to je cinjenica.
Nije mi jasno kako uspijes da otklonis sumnju i razbor u slucaju teoloskih tumacenja prirodnih problema (dakle ne mislim na pitanja morala, drustva i sl), i prihvatis ih zdravo za gotovo.
-
underwater
#4691 Re: Evolucija
Nije lijepo lagati. Gdje sam ja IKAD spominjao teoloska tumacenja?statixx wrote: Nije mi jasno kako uspijes da otklonis sumnju i razbor u slucaju teoloskih tumacenja prirodnih problema (dakle ne mislim na pitanja morala, drustva i sl), i prihvatis ih zdravo za gotovo.
Ovde sve neki naucnici, grubo vrijedjaju one koji su protiv TE, a sami a ne znaju ELEMENTARNE pojmove kojim se gadjaju. I to je ono sto me zivcira.
Kakva samo POKONDIRENOST i ispranost mozgova ... naslijedjena iz kompartijskih komiteta.
Ne znam koliko si educiran, ali bih ti rekao da TE nije OPCEPRIHVACENA medju znanstvenicima.
Ali da ima lobi koji stoji iza - ima. A ti se pitaj zasto. Ja bih ti reko samo da to nema veze s religijom.
S filozofskog aspekta, ako uzmes da je TE veoma tacna, opet ako joj dokazes smjer - ona umire.
Evolucija naime ne stvara niti slozenije organizme, niti vecu svijest. Ona o tome ne zna nista.
Kao sto ni neki organizam ne zna da mu je bubreg jako potreban organ.
Vrsta sama ne bira nista, ona je na slijedeci korak pritisnuta uvjetima okoline....
Evolucija je da prostis slijepa. Ona nista ne stvara (npr. ruku ili vaginu ) niti bira, ptice zato masu krilima a nemaju npr. elise...jel de?
Ostaju samo mutacije, ostaju najprilagodjeniji i to je sve.
Vrsta ne moze sama sebe usmjeriti nikuda.
A moze li to covjek koji objektivno moze vidjeti sve te zakone oko sebe?
Moze li sam sebe evoluirati? To smijesno bice koje jos uvijek umire od obicne prehlade?
- odr0n
#4692 Re: Evolucija
Odlicno predavanje na ovu temu. :]
Ako ima jos onih koji misle [da ne kazem vjeruju] da covjek nije zivotinjska vrsta, onda neka bar procitaju par recenica:
http://bs.wikipedia.org/wiki/Ki%C4%8Dmenjaci
http://bs.wikipedia.org/wiki/Sisari
-
underwater
#4693 Re: Evolucija
Malo ga tesko dodje pricat s tipovima za koje je sustina evolucije jel covjek nasto od majmuna i jel njegovo porijeklo zivotinjsko.odr0n wrote:
Ako ima jos onih koji misle [da ne kazem vjeruju] da covjek nije zivotinjska vrsta, onda neka bar procitaju par recenica:
TE je mnogo ozbiljnija prica.
Tako, za diskutirat o tome nije dovoljno kopipastat i to jos s wikipedije
Eto, probaj za promjenu objasnit sto ptice masu krilima, a nemaju elisu i kaka veze s tim imaju genotip i fenotip.
Isto mi reci ocel na kraju zena evoluirat u muskarca hermafrodita da se ne pati s onim svojim mjesecnim remontima.
- odr0n
#4694 Re: Evolucija
U tvom postu se moze vidjeti nepoznavanje elementarnih stvari sto se tice evolucije kada kazes "covjek nasto od majmuna" te objasnjenja o kicmenjacima i sisarima koje sam naveo sa wikipedije, a mogu se naci u literaturi biologije osnovne skole i koje bez potrebe TE dokazuju da smo zivotinjska vrsta, dok se izmedju tih klasifikacija TE savrseno uklapa. Takodjer pogledaj klip koji sam postavio, a posjeduje dosta stvari koje ti nisu jasne.underwater wrote:Malo ga tesko dodje pricat s tipovima za koje je sustina evolucije jel covjek nasto od majmuna i jel njegovo porijeklo zivotinjsko.odr0n wrote:
TE je mnogo ozbiljnija prica.
Tako, za diskutirat o tome nije dovoljno kopipastat i to jos s wikipedije![]()
Eto, probaj za promjenu objasnit sto ptice masu krilima, a nemaju elisu i kaka veze s tim imaju genotip i fenotip.
Isto mi reci ocel na kraju zena evoluirat u muskarca hermafrodita da se ne pati s onim svojim mjesecnim remontima.
Last edited by odr0n on 06/08/2012 21:00, edited 1 time in total.
-
statixx
#4695 Re: Evolucija
Ta prica o majmunu i covjeku je standardizirana, ali ima @underwater i boljih kao npr.:
S filozofskog aspekta, ako uzmes da je TE veoma tacna, opet ako joj dokazes smjer - ona umire.
-
underwater
#4696 Re: Evolucija
He he ... pa fol je u tome da ti to sve znas al sa wikipedije i u tubeodr0n wrote:U tvom postu se moze vidjeti nepoznavanje elementarnih stvari sto se tice evolucije kada kazes "covjek nasto od majmuna" te objasnjenja o kicmenjacima i sisarima koje sam naveo sa wikipedije, a mogu se naci u literaturi biologije osnovne skole i koje bez potrebe TE dokazuju da smo zivotinjska vrsta, dok se izmedju tih klasifikacija TE savrseno uklapa. Takodjer pogledaj klip koji sam postavio, a posjeduje dosta stvari koje ti nisu jasne.
Deder reci sta svojim rijecima o genotipu i fenotipu bioloze
Svaki ti je upis 100% spam
-
underwater
#4697 Re: Evolucija
A sto si citiro samo prvu recenicu?statixx wrote:Ta prica o majmunu i covjeku je standardizirana, ali ima @underwater i boljih kao npr.:
Ispricaj nam tu "standardiziranu" pricu o covjeku i majmunu o veleumni naucnice
- odr0n
#4699 Re: Evolucija
Isao sam u osnovnu skolu za razliku od tebe, koji ni ono povrsno sa wikipedije ne zna i ignorira, a vec bi pricao o genotipu i fenotipu.underwater wrote:He he ... pa fol je u tome da ti to sve znas al sa wikipedije i u tubeodr0n wrote:U tvom postu se moze vidjeti nepoznavanje elementarnih stvari sto se tice evolucije kada kazes "covjek nasto od majmuna" te objasnjenja o kicmenjacima i sisarima koje sam naveo sa wikipedije, a mogu se naci u literaturi biologije osnovne skole i koje bez potrebe TE dokazuju da smo zivotinjska vrsta, dok se izmedju tih klasifikacija TE savrseno uklapa. Takodjer pogledaj klip koji sam postavio, a posjeduje dosta stvari koje ti nisu jasne.![]()
Deder reci sta svojim rijecima o genotipu i fenotipu bioloze![]()
"Svaki ti je upis 100% spam" - Pregledao sam tvoje postove i da se lako zakljuciti odakle crpis kreacionisticke dezinformacije o TE i paleontologiji, a to bi trebao da bude Miroljub Petrovic, tako da 100%-tni spam ustvari dolazi od tebe i tvrdnji koje spadaju u rubriku sci-fi, igras se po temi sa spamom sto bi moglo rezultirati sankcijama kao sto pravila foruma nalazu.
-
underwater
#4700 Re: Evolucija
Jeko Mroljub petrovic nane ti?odr0n wrote:Isao sam u osnovnu skolu za razliku od tebe, koji ni ono povrsno sa wikipedije ne zna i ignorira, a vec bi pricao o genotipu i fenotipu.underwater wrote:He he ... pa fol je u tome da ti to sve znas al sa wikipedije i u tubeodr0n wrote:U tvom postu se moze vidjeti nepoznavanje elementarnih stvari sto se tice evolucije kada kazes "covjek nasto od majmuna" te objasnjenja o kicmenjacima i sisarima koje sam naveo sa wikipedije, a mogu se naci u literaturi biologije osnovne skole i koje bez potrebe TE dokazuju da smo zivotinjska vrsta, dok se izmedju tih klasifikacija TE savrseno uklapa. Takodjer pogledaj klip koji sam postavio, a posjeduje dosta stvari koje ti nisu jasne.![]()
Deder reci sta svojim rijecima o genotipu i fenotipu bioloze![]()
"Svaki ti je upis 100% spam" - Pregledao sam tvoje postove i da se lako zakljuciti odakle crpis kreacionisticke dezinformacije o TE i paleontologiji, a to bi trebao da bude Miroljub Petrovic, tako da 100%-tni spam ustvari dolazi od tebe i tvrdnji koje spadaju u rubriku sci-fi, igras se po temi sa spamom sto bi moglo rezultirati sankcijama kao sto pravila foruma nalazu.
Aj po 100 dolara da imam vise skole od tebe
I sta je to tebi ispod nivoa da pises o genotipu i fenotipu?
I uopce, sta samja napiso a da se kosi sa TE? Citiraj ... nemoj bezze palamudit i prijetit sankcijama