realna do boli wrote:Mislis, trenutno nema dokaza, ali ja ostavljam mogucnost da ce ih nekada biti...ako neko krene sa tim istrazivanjima.
A ima takvih pokusaja..mada ih, za sada, smatraju sarlatanima, jer je komotnije pristajati na javno objavljeno i prihavceno ( opet, kako za koga i danas).
Dok sam bila u skoli, najnormalnije mi je bilo uciti da sam nastala od majmuna..nisam se zapitalani sekunde da li je to tako..mada su oni koji su bili vjernici tada ..ili sada.. takvu teoriju davno odbacili i nisu je prihvatili ni dan danas ..bez obzira na naucne ili neke druge cinjenice na koje se pristalice takve teorije pozivaju.
Ne znam, ali bih voljela znati u koliko zemalja svijet se teorija o postanku covjeka od majmuna uci u skolama, a da u isto vrijeme tu istu djecu na casovima vjeronaku ( ?) ne uce uporedo nesto sasvim drugo.
Jednostavno treba rasiriti misli i mastu i dati svima mogucnost istrazivanja nekih njihovih teorija, a ne u startu ih tjerati da se priklone nekom samo zato sto je to danas tako...jer ja kazem da je tako.
Meni se cini da ti malo mijesas babe i zabe...
Kao prvo, ne znam gdje se uci da je covjek nastao od majmuna?
Drugo, ako sam dobro skontao, teorija o kojoj govoris je da smo mi neki vanzemaljski eksperiment?
Iako nema apsolutno nikakvih dokaza da bi se to moglo smatrati naucnom teorijom, mozemo ostaviti i tu mogucnost, ali ne vidim zasto bi se to kosilo sa teorijom evolucije?
Naucno je dokazano da se vrste mijenjaju, i tu nema ko sta da vjeruje ili ne vjeruje, moze samo da prihvati cinjenicu ili ne. Ta teorija o vanzemaljskom eksperimentu bi se mogla uklopiti u trenutna saznanja recimo da su vanzemaljci na planeti ostavili osnonve elemente za nastanak zivota, ili na bilo koji nacin pokrenuli samu evoluciju i da je doslo do ovoga do cega je doslo. Naravno, dokaza za to nema, ali se takva teorija moze uklopiti u ono sto je naucno potvrdjeno, ostalo, tipa da su vanzemaljci napravili ljude ovakve kakvi su ne moze nikako.
Sto se tice ucenja evolucije i vjeronauke u skoli, malo je besmisleno uciti u skoli dvije razlicite teorije koje su kontradiktorne, te zbog toga vjeronauci, kreacionizmu i ostalim nenaucnim disiplinama i nije mjesto u skoli. Privatno, svacije je pravo da uci svoju djecu i da deda mraz i zubic vila postoje, ako on to hoce.