Evolucija

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
GAU8

#4251 Re: Evolucija

Post by GAU8 »

ja71 wrote:
Dahon wrote: Orjentisati se u prostoru,znači,kada govorimo o vidnom polju,najidealnije je,pokriti puni krug od 360 stupnjeva.
Ptice sa perifernim vidom,znači širok kut gledanja jednog oka i postavkom oba oka,na suprotnim stranama glave,
su tu najbliže ispunjenju zahtjeva,ali još jako daleko,kada to očigledno postaje nemoguča misija,mada tko zna.
Optimalna bi bila minimalno 3 oka.
Zasto ni jedno bice nije u tom smjeru evoluiralo ?
Pa dobro, imamo npr pukove koji vecinom imaju po 8 ociju, ili razni insekti sa po 10 - 1000 pari ociju :D
Dahon

#4252 Re: Evolucija

Post by Dahon »

ja71 wrote:
Dahon wrote: Orjentisati se u prostoru,znači,kada govorimo o vidnom polju,najidealnije je,pokriti puni krug od 360 stupnjeva.
Ptice sa perifernim vidom,znači širok kut gledanja jednog oka i postavkom oba oka,na suprotnim stranama glave,
su tu najbliže ispunjenju zahtjeva,ali još jako daleko,kada to očigledno postaje nemoguča misija,mada tko zna.
Optimalna bi bila minimalno 3 oka.
Zasto ni jedno bice nije u tom smjeru evoluiralo ?

Odgovor u stilu popa;Čudni su puti,ali ne božji,nego,onog prvog stvaraoca.Tu bi svakoj diskusiji bija kraj.
Međutim,uvijek ima neko ali,postoji ulaz ka trečem oku,koji uopče nije oko.Radi se o osječaju.Taj osječaj
svi imamo,ali ga nismo svjesni.Zove se osječaj PROSTORA.

Ono što je interesantno ovdje naglasiti,jeste da evolucija,ako ima svoj razvojni put,onda ima i svoj izvor,
svoj početak.Tu dolazimo do vječnog pitanja,"dali smo nastali slučajno" ili smo "napravljeni namjerno".
Postoji i treča teorija,koja spaja nespojivo,a to su ove dvi prethodne.
Ta teorija se onda zove;"NAMJERNO PROGRAMIRAN SLUČAJ".
Ta tehnologija je onda van naših spoznaja i nije još ni na nivou pitanja.
Kako bi to odprilike išlo;
1.)Stvaranje na nivou čovjeka (prvi Bog,Adam i Eva). ( i na vanjske uvjete,kada ih ovdje,čovjek sam kreira)
2.)Stvaranje na nivou životinja i biljaka (npr.majmuna). ( i na vanjske uvjete )
3.)Stvaranje na nivou prve bioliške stanice (ameba). ( i na vanjske uvjete )
4.)Stvaranje na nivou žive materije (pitanje šta je voda,na dubini od npr.10 000 metara,pod velikim pritiscima,
zemlja na manjim dubinama,itd.) ( i na vanjske uvjete.Ovdje več,vanjski uvjeti,kreiraju nastanak života )

To su vam Bogovi.Ako stvaraju,na veču vremensku daljinu,to je veči i neprimjetniji i sam sebe isključuje iz
budučeg razvoja vrsta.
Očigledno da je na taj put evolucije,netko ušao,na prvoj liniji stvaranja (sa pričom o Adamu i Evi).
nukleus

#4253 Re: Evolucija

Post by nukleus »

Koje su to isključivo pozitivne mutacije? :?

P.S. Dokinsa i mene baš zanima odgovor na ovo pitranje, ali nek odgovor bude bez filozofiranja...kratko, jasno, ali jebitačno! :D
GAU8

#4254 Re: Evolucija

Post by GAU8 »

nukleus wrote: Koje su to isključivo pozitivne mutacije? :?

P.S. Dokinsa i mene baš zanima odgovor na ovo pitranje, ali nek odgovor bude bez filozofiranja...kratko, jasno, ali jebitačno! :D
Ja nisam razumio pitanje. Ako moze pojasnjenje.

Treba znati da su mutacije uvijek slucajne prirode u smislu da se ne zna njihov ishod na fenotip.
Ne zna se nikada unaprijed hoce li biti "pozitivne" ili "negativne"

Tako da u tom smislu ne postoje "iskljucivo pozitivne mutacije"
NIN

#4255 Re: Evolucija

Post by NIN »

nukleus wrote:Koje su to isključivo pozitivne mutacije? :?
Kako te bolan nije sramota nesto ovako postaviti, a da ni najmanje ne kontas o cemu se radi u klipu? Sramota bolan, ti iz Tuzle, a ovakve nebuloze prosipas, kontas?

Javi mi se na mail, mobitel, bilo sta pa da te jaran uputi gdje traziti relevantnu literaturu, makar ona bila u tvom fazonu - zna komsija svasta ba :wink:
Bušman

#4256 Re: Evolucija

Post by Bušman »

Ma znate vi dobro na sta on misli. :D

Al najveca shega je sto je vecina mutacija kako ih on naziva "pozitivna". Ipak nemaju svi downov sindrom ili hemofiliju. Jedina "negativna" mutacija je sto ima previse glupih ljudi, jos uvijek mi ne ide u glavu kako ih evolucija nije eliminirala. :D :D
MufljuzMali

#4257 Re: Evolucija

Post by MufljuzMali »

Bušman wrote:Ma znate vi dobro na sta on misli. :D

Al najveca shega je sto je vecina mutacija kako ih on naziva "pozitivna". Ipak nemaju svi downov sindrom ili hemofiliju. Jedina "negativna" mutacija je sto ima previse glupih ljudi, jos uvijek mi ne ide u glavu kako ih evolucija nije eliminirala. :D :D
ima zato hit lista :D

http://www.darwinawards.com/
quasar

#4258 Re: Evolucija

Post by quasar »

Zato sto se glupi ljudi svrstavaju u stada, koja onda svojom brojnoscu obezbjedjuju nastavak "loze".

Obrazovani ljudi, su cesto tokom istorije smatrani vjesticama, djavoljim slugama, urotnicima i sl. pa su lako ostajali bez glave.
Ono sto mene cini pesimisticnim u pogledu dalje evolucije ljudske vrste jeste upravo to. I dalje se siromasni i neobrazovani mnoze kao zecevi (rijetki su ljudi kao Tesla koji ce manjak obrazovanja nadoknaditi ispravnim logickim razmisljanjem - sta bi bilo da je Tesla na sve odogovarao = cudni su putevi gospodnji?), dok intelektualci obicno imaju jedno dijete max.dvoje.
dr.Gonzo

#4259 Re: Evolucija

Post by dr.Gonzo »

Al najveca shega je sto je vecina mutacija kako ih on naziva "pozitivna". Ipak nemaju svi downov sindrom ili hemofiliju. Jedina "negativna" mutacija je sto ima previse glupih ljudi, jos uvijek mi ne ide u glavu kako ih evolucija nije eliminirala.
Na osnovu cinjenica se namece zakljucak da "pamet" o kojoj ti ovdje govoris bas i nije neka velika evoluciona prednost :mrgreen:
Bušman

#4260 Re: Evolucija

Post by Bušman »

quasar wrote:dok intelektualci obicno imaju jedno dijete max.dvoje.
A oni najinteligentniji obicno su i autisticni pa nemaju djece uopce. :D
quasar wrote:Zato sto se glupi ljudi svrstavaju u stada, koja onda svojom brojnoscu obezbjedjuju nastavak "loze".

Obrazovani ljudi, su cesto tokom istorije smatrani vjesticama, djavoljim slugama, urotnicima i sl. pa su lako ostajali bez glave.
Ono sto mene cini pesimisticnim u pogledu dalje evolucije ljudske vrste jeste upravo to. I dalje se siromasni i neobrazovani mnoze kao zecevi (rijetki su ljudi kao Tesla koji ce manjak obrazovanja nadoknaditi ispravnim logickim razmisljanjem - sta bi bilo da je Tesla na sve odogovarao = cudni su putevi gospodnji?), dok intelektualci obicno imaju jedno dijete max.dvoje.

Al nemamo se sta brinuti: http://articles.timesofindia.indiatimes ... dumb-jocks

:D :D :D
Dahon

#4261 Re: Evolucija

Post by Dahon »

quasar wrote:

Zato sto se glupi ljudi svrstavaju u stada, koja onda svojom brojnoscu obezbjedjuju nastavak "loze".

U temeljima evolucije jeste prirodan proces,a on ima svoje zakone;
Prvi je,zakon o opstanku vrste. (voda,hrana,borba oko raspodjele tih resursa).
Drugi je,zakon o očuvanju vrste. (razmnožavanje).
Treči je,zakon o intelektulanom razvoju vrste. (ovdje je sukob između snage,inteligencije i mudrosti).

Kao što vidimo evolucija nedjeli jedinke između sebe i nepozna siromašne ni bogate,glupe i inteligentne,to
su podjele postavljene od nas samih,u našim kretenskim postavkama prema kojima,kao po nekim
postulatima,uspoređujemo prirodan put evolucije.
Vidimo koji je princip u pitanju,kao,sve glupane triba pobiti,pa se onda čudi,kako to evolucija nije napravila.
Kretenizam.

Majmun,koji je shvatio da sa butnom kosti od nekog konja ili vola,može nekom da razbije glavu,jeste u datom
momentu pridonio i naučio cjeli čopor,kako sebi da pomogne u datom momentu.Zaslužuje također i da vodi
to krdo,međutim to nedokazuje njegovu generalnu superiornost,u usporedbi sa ostalima,jer će u datom
momentu netko da se poreže na tu istu,puknutu kost,pa če pronači da se sa njom,za početak,nekog
može porezati,a netko drugi,nekom drugom prilikom i ubosti.
Dakle,uvijek če netko,negdje nešto,da pronađe i na taj način tehnološki da unaprijedi put,ali cjelog krda.

Sada več vidimo da onaj put,po trečem zakonu,polako sa snage ,preko inteligencije prelazi na put mudrosti,
kada se traži čovjek sa iskustvom,koji donosi dalekosežne odluke.

Sve je dobro dok se držimo majčice prirode.Kada mi uzmemo uzde u svoje ruke,evo ti odmah koliko hočeš
podjela,po narodima,nacijama,rasama,glupima,kretenima,idiotima,nižima i višima i ko zna po čemu sve ne.

Još nešto,bračni par ako ima dvoje djece,samo je obezbjedio opstanak vrste (naroda),ali na istom brojnom
stanju,jer djeca zamjenjuju roditelje.Za povečanje priraštaja potrebno je TREČE.
Toliko o priči,o intelektualcima i siromašnima i njihovoj seksualnoj aktivnosti.
quasar

#4262 Re: Evolucija

Post by quasar »

Nisi shvatio poentu, bar mi se cini.
Zelim reci da se zakoni evolucije vise ne mogu primjeniti kod ljudi jer nema prirodne selekcije. Zapravo, mozda ima negativne selekcije vise nego pozitivne i na tom fonu je moja opaska o stadu i pojedincima.

Negdje ranije na ovoj temi sam rekao da je o ovome jako tesko razgovarati da ostanes politicki korektan, jer samo malo neopreznije se izrazis, odmah zvuci kao fasizam.

Po meni ljudska vrsta ce se razvijati kao Ferengi (u prenesenom znacenju) jer se upravo njeguju te vrijednosti i osobe sa takvim talentima najbolje prolaze, pa je logicno da ce kroz eone, to biti dominantna karakteristika vrste.
nukleus

#4263 Re: Evolucija

Post by nukleus »

NIN wrote:
Kako te bolan nije sramota nesto ovako postaviti, a da ni najmanje ne kontas o cemu se radi u klipu? Sramota bolan, ti iz Tuzle, a ovakve nebuloze prosipas, kontas?

Javi mi se na mail, mobitel, bilo sta pa da te jaran uputi gdje traziti relevantnu literaturu, makar ona bila u tvom fazonu - zna komsija svasta ba :wink:
Komšija, navedi mi tu literaturu ako ti nije mrsko... :wink:

P.S. NIN brate, brza evolucija uma i duše može biti hazardna...sve u svoje vrijeme! 8-)
nukleus

#4264 Re: Evolucija

Post by nukleus »

nukleus wrote:
Koje su to isključivo pozitivne mutacije? :?

Opet bez adekvatnog odgovora, opet filozofiranje... :|
Dahon

#4265 Re: Evolucija

Post by Dahon »

quasar wrote:Nisi shvatio poentu, bar mi se cini.
Zelim reci da se zakoni evolucije vise ne mogu primjeniti kod ljudi jer nema prirodne selekcije. Zapravo, mozda ima negativne selekcije vise nego pozitivne i na tom fonu je moja opaska o stadu i pojedincima.

Negdje ranije na ovoj temi sam rekao da je o ovome jako tesko razgovarati da ostanes politicki korektan, jer samo malo neopreznije se izrazis, odmah zvuci kao fasizam.

Po meni ljudska vrsta ce se razvijati kao Ferengi (u prenesenom znacenju) jer se upravo njeguju te vrijednosti i osobe sa takvim talentima najbolje prolaze, pa je logicno da ce kroz eone, to biti dominantna karakteristika vrste.

Problem rješava jedna obična BANANA.Postavlja se pitanje zašto je banana kriva???

Mi smo toliko evoluirali i otišli sa tog mjesta,da sada debelo moramo da razmislimo,šta radimo kada jedemo
bananu,jer se radi o ugrađenoj,usvojenoj automatici,nesvjesnoj radnji.
Neke vrste majmuna,još jedu bananu po sredini,kada im obavezno,jedan od dva djela ispadne.
Šta mi radimo,mi je okrenemo prema sebi,jer u slučaju okretanja od sebe,očito nema u šta da se zagrize.
Shvatate li koja je to škola i šta rade vanjski uvjeti.
Dolazimo do skupine pitanja,zašto je jabuka okrugla i klizava,i da ne duljim,zašto je bilo šta,baš takvog oblika,
mirisa,ukusa,lakšeg ili težeg pristupa.

Ono što je bitno istaći jeste,ravnomjernost razvitka čitavog čopora u odnosu na nas,koji smo se podjelili,
po količini znanja i po odobrenju pristupa tom znanju,jer su zbog toga neki narodi napredniji,u odnosu na
ostale.Tu je problem,jer se na toj,stalno održavanoj razlici,gradi taj fašistički pristup i podjela na ove i
one,više vrijedne i manje vrijedne,gospodare i sluge,buduče faraone i robove,itd,itd.
Dakle,suština nije na prirodnoj podjeli,po količini gluposti,pojedinačnoj ili generalno po narodima,kada se
svi pomalo,učeči jedan od drugog,intelektualno,kulturološki,itd.uzdižemo,nego po umjetno postavljenoj podjeli.
OPET PREKO VANJSKIH UVJETA.

Šta ako te podjele netko radi namjerno i favorizira neke narode,u odnosu na druge i to preko vanjski
nametnutih uvjeta,kada mi dobrovoljno pristajemo,da smo gluplji od osvajaća,kojeg još zovemo da
nam pomogne i da nas vodi za ručicu.
Pa netko tamo,umire od smjeha.

Zaboravio sam na Teslu i na,čudne puteve gospodnje.Tesla nije tematski na tom putu,on je na svom
sasvim realnom i manje više,predvidivom tehnološkom putu.Put evolucije je sasvim nepredvidiv i zato se
to može reći.
Kad sam več tu,zamislite evolucijski put jednog mrava.Da se pitamo,šta on vidi? Koji je nivo
njegovih spoznaja? Mi ga gledamo a on nema o tome,bilo kakve spoznaje.Zamislite koliki je mozak u toj
glavici,a on i vidi i čuje i upravlja sam sa sobom i sastavni je dio svoje zajednice,kada očigledno svi
sasvim dobro komuniciraju međusobno.OD MRAVA SUTRA ČOVJEK,PA DALI JE TO MOGUČE!!!!!
Ovo je interasntno pitanje;"Dali svi životinjski oblici,sutra,teže ka obliku čovjeka????

Možda ima nešto u onim mitskim likovima,čovjek sa vučjom glavom,polu čovjek-polu konj,itd,itd.
Izgleda da pomalo i nemoguče postaje moguče.Ako je taj put moguč,onda smo mi skrenuti sa tog puta.
I najnevjerovatnija dešavanja netriba odbacivati,jer čudni su putevi ........

Svi oni žive skupa sa nama,ali mi jednostavno neprimječujemo promjene oblika.Pogledajte jednog pingvina,
na južnom polu.Taj elegantan gospodin u crnom fraku,ima glavu i kljun od ptice,umjesto ruku,
ima peraje od ribe,a hoda po zemlji na dvi noge i udiše zrak.Pa odakle je on došao????
Last edited by Dahon on 09/11/2011 20:20, edited 6 times in total.
Obskurni

#4266 Re: Evolucija

Post by Obskurni »

Ateista

#4267 Re: Evolucija

Post by Ateista »

Obskurni wrote:Usput sto se tice videa
http://www.youtube.com/watch?v=-uz1CiDD ... re=related
CIme se sve sluze kreacionisti. :-) :-)
Bušman

#4268 Re: Evolucija

Post by Bušman »

Dahon wrote:
quasar wrote: Mi smo toliko evoluirali i otišli sa tog mjesta,da sada debelo moramo da razmislimo,šta radimo kada jedemo
Neke vrste majmuna,još jedu bananu po sredini,kada im obavezno,jedan od dva djela ispadne.
Šta mi radimo,mi je okrenemo prema sebi,jer u slučaju okretanja od sebe,očito nema u šta da se zagrize.
Dolazimo do skupine pitanja,zašto je jabuka okrugla i klizava,i da ne duljim,zašto je bilo šta,baš takvog oblika,
Toliko smo evoluirali da smo poceli mijenjati izgled banane. Procitaj o tome kako izgleda divlja banana, a kako izgleda nakon evolucije sa vjestackom selekcijom (ilitiga kad ljudi biraju).

To kako mi jedemo je nauceno ponasanje. I dan danas ima ljudi koji ne znaju drzati kasiku u ruci, pa tako i bananu u ruci. Majmun takodjer moze nauciti kako se drzi banana, pa cak je i oguliti i pojesti. I oni imaju inteligenciju (i to zavidnu) i mogu nauciti nove stvari.
GAU8

#4269 Re: Evolucija

Post by GAU8 »

@Dahon, uz duzno postovanje, that's bollocks.
quasar

#4270 Re: Evolucija

Post by quasar »

.
Last edited by quasar on 09/11/2011 23:02, edited 1 time in total.
quasar

#4271 Re: Evolucija

Post by quasar »

Bušman wrote:
Dahon wrote: Mi smo toliko evoluirali i otišli sa tog mjesta,da sada debelo moramo da razmislimo,šta radimo kada jedemo
Toliko smo evoluirali da smo poceli mijenjati izgled banane. Procitaj o tome kako izgleda divlja banana, a kako izgleda nakon evolucije sa vjestackom selekcijom (ilitiga kad ljudi biraju).

To kako mi jedemo je nauceno ponasanje. I dan danas ima ljudi koji ne znaju drzati kasiku u ruci, pa tako i bananu u ruci. Majmun takodjer moze nauciti kako se drzi banana, pa cak je i oguliti i pojesti. I oni imaju inteligenciju (i to zavidnu) i mogu nauciti nove stvari.
Samo da ispravim netacno citiranje. Ja nisam pominjao nikakve banane.
Dahon

#4272 Re: Evolucija

Post by Dahon »

GAU8 wrote:@Dahon, uz duzno postovanje, that's bollocks.

Nije mi namjera,da bilo kome naturam,svoje mišljenje.Smatram da smo svi ovdje,da razmjenimo
naša viđenja,spoznaje,mišljenja,ideje,itd,po raznim temama i da se pri tom pokušamo držati,
kulture ophođenja.
NIN

#4273 Re: Evolucija

Post by NIN »

nukleus wrote:
Opet bez adekvatnog odgovora, opet filozofiranje... :|
velis jebitacno? :lol: haman da mi je komso post'o jak lik, nema sta... :wink: razvaljuje cojk ove citabe :lol:
dragonz

#4274 Re: Evolucija

Post by dragonz »

Hoće li uskoro koji od ovih evoluiranih afričkih majmuna završiti filozofiju ili je to ostalo rezervirano za milione godina koje su već prošle ?

Molio bih za razuman odgovor bez vrijeđanja sa moje ili strane koja misli da može odgovoriti.
GAU8

#4275 Re: Evolucija

Post by GAU8 »

dragonz wrote:Hoće li uskoro koji od ovih evoluiranih afričkih majmuna završiti filozofiju ili je to ostalo rezervirano za milione godina koje su već prošle ?

Molio bih za razuman odgovor bez vrijeđanja sa moje ili strane koja misli da može odgovoriti.
Hoces razuman odgovor :D

Onda postavi razumno pitanje.

Ili si mislio na "razumljiv" odgovor :P
Post Reply