Potpuno pšogresno, nema ni jedna jedina cinjenica, sve je napisano tako nejasno sa mogucnoscu raznih tumacenja da je smijesno govoriti o cinjenicama.ticklemeelma wrote:Nebih rekla da religija 'koci' nauku. To nije vjera nego su to ljudi i njihov nacin vjere. A ako se vjera gleda iz perspektive nauke, sto se tice Kur'ana, tu ima jednostavno previse cinjenica koje nisu bile moguce da se potvrde u vrijeme kada je Kur'an napisan. Mislim ako se gleda iz tacne perspektive, evolucija ja potrebna za razumjevanje ljudskog razvijanje, ali nije dosta kao jedino objasnjenje zato sto joj jos dosta toga nedostaje.ellec wrote:Ne znam zbog čega se javljaju neki na ovu temu i samo je nepotrebno vode u pogrešan tok. Činjenica je sljedeća, nastanak čovjeka prema teoriji evolucije je trenutno jedino objašnjenje po tom pitanju koje je najviše napredovalo, koje ima logike i naučne temelje za dalja istraživanja, arheološki dokazi za rješavanje nepoznanice nastanka stalno izviru i kao što sam rekao miljama je teorija evolucije iznad svih ostalih tvrdnji koje su hajmo reći presmiješne i u potpunosti pobijene, da smo nastali od Adama i Eve ili od vanzemaljaca itd. Nažalost, uveliko se nauka koči sa raznih strana, politika, industrija, religija uveliko su teret napretku nauke ne samo po ovom pitanju već općenito, zloubotrebljavaju je, prilagođavaju sopstvenom interesu itd. Naravno najveći teret dolazi sa vjerske strane, kroz historiju su naučnici muku mučili da samo živu glavu izvuku ne bi li dokazali da je pristup životu nauke egzaktan i pravedan za razliku od vjerskog, mnogi su platili cijenu zbog takvog stava. Što je najgore opasnost nije ni u 21. vijeku još uvijek prošla, pošto naučne činjenice ne mogu više javno linčovati prešli su na ignoriranje, veoma ružnu osobinu, biti svjestan činjenice i negirati je kao neki oblik moralnog zločina. Nadam se da će ljudska svijest doči u prvi plan i da će ljudi shvatiti da kočenjem nauke koče i sami sebe i budućnost vrste.
Izvinjavam se na jeziku koji mi nije bas dosta jak za ovakve diskusije....ali nadam se da je razumljivo.
Tacno, puno toga jos nedostaje, ali rjesenje sigurno nije u vjerskim knjigama.