Evolucija
-
ja71
[quote="Haqqani"]Bismillah!
[quote][quote="Haqqani"]Bismillah!
Jos jedno pitanje za NINA, posto mi je on ovako na ruku:)
[size=18]Kako je nastala celija???[/size][/quote]
Da li si siguran da je "nastala" ?
Sta ako se razvila ?
I sta konkretno mislis ?
Ljudska celija?Ili celija mrkve ?
Ili mozda mislis kako je "nastala" prva celija.
[/quote]
Mislim na organsku celiju. Razvila ??? Iz cega?[/quote]
------------------
Jos uvijek nazalost ne razumijem tacno pitanje.
Organska celija ????
Naravno da je organska, nije valjda zatvorska.
Koliko mi moje skromno poznavanje biologije dozvoljava
celije (organske) mogu nastajati na vise nacina.
Celije u zivim organizmima nastaju npr. dijeljenjem.
Tako covjek raste.
Ali da skratim, kako je po tebi "nastala" celija ?
Mozda iz tvog odgovora shvatim pitanje.
[quote][quote="Haqqani"]Bismillah!
Jos jedno pitanje za NINA, posto mi je on ovako na ruku:)
[size=18]Kako je nastala celija???[/size][/quote]
Da li si siguran da je "nastala" ?
Sta ako se razvila ?
I sta konkretno mislis ?
Ljudska celija?Ili celija mrkve ?
Ili mozda mislis kako je "nastala" prva celija.
[/quote]
Mislim na organsku celiju. Razvila ??? Iz cega?[/quote]
------------------
Jos uvijek nazalost ne razumijem tacno pitanje.
Organska celija ????
Naravno da je organska, nije valjda zatvorska.
Koliko mi moje skromno poznavanje biologije dozvoljava
celije (organske) mogu nastajati na vise nacina.
Celije u zivim organizmima nastaju npr. dijeljenjem.
Tako covjek raste.
Ali da skratim, kako je po tebi "nastala" celija ?
Mozda iz tvog odgovora shvatim pitanje.
-
Shoshana
Malo odskace od teme, ali neise...A kako to "stvoritelj" zna da muslimani nece "pokvariti objavu" kao sto su (prema muslimanima) jevreji i krscani?Haqqani wrote:Bismillah!
Kako tvrditi da "update-a" vise nece biti?
Ko to poznaje buducnost ?
Stvoritelj, naravno. Kur`an je posljednja Bozija objava, a Muhammed s.a.v.s. je posljednji Boziji Poslanik.
Ja svaki put kad vas vidim ovdje kako za one Avganistance, Iracane i ine ludake koji se raznose bombama kazete kako to nisu "pravi muslimani" pomislim da neko tu ipak mora da je nesto iskrivio, zar ne?
-
jusuff
muslimani mogu pokvariti, i kvare, interpretaciju objave, ali kuran je onakav kakav je bio prije 1400 godina...Shoshana wrote:Malo odskace od teme, ali neise...A kako to "stvoritelj" zna da muslimani nece "pokvariti objavu" kao sto su (prema muslimanima) jevreji i krscani?Haqqani wrote:Bismillah!
Kako tvrditi da "update-a" vise nece biti?
Ko to poznaje buducnost ?
Stvoritelj, naravno. Kur`an je posljednja Bozija objava, a Muhammed s.a.v.s. je posljednji Boziji Poslanik.
Ja svaki put kad vas vidim ovdje kako za one Avganistance, Iracane i ine ludake koji se raznose bombama kazete kako to nisu "pravi muslimani" pomislim da neko tu ipak mora da je nesto iskrivio, zar ne?
- avicena
Prvo, Tora ili Petoknjižje ili Stari zavjet su dio Biblije....što se tiče Evanđelja ili Novog zavjeta ne bih komentarisao, ima otvorena tema....koliko se uspjelo stvarno sve zapisati onako kako su Mojsije, David, Isus govorili....NIN wrote:I Biblija je onakva kakva je bila prije 1800 godina, i Tora je onakva kakva je bila i duplo toliko,.............
Sta sad?
Drugo, reći ćeš da je i Kur'an tako zapisivan....imaš ovdje...
http://www.ibc-zh.ch/bos/predavanja/sak ... ez2003.htm
- NIN
Dobro, imamo pravo da tako vjerujemo sto ne iskljucuje da je apsolutno ispravno i vjerodostojno. Dakle, relativno, jer nemamo solidnih dokaza nego predaje sto isto vazi i za ostale vjerske ideologije. Znamo da je Islam najmladja od tri Abrahamske religije ali ga to ne cini imunim interpretaciji i izmjenama. Po mom misljenju posrijedi je vrlo mala vjerovatnoca nepromjenjljivosti originalne ideje koja je zaceta prije petnaest stoljeca! Jednostavno, vjest na dogadjaj koji se desio prije par dana podlijeze interpretacijama i izmjenama sto smo svakodnevni svjedoci. Mislim da ne smijemo rigidno zastupati ideje koje se nama subjektivno cine prihvatljivima a u isto vrijeme zanemarivati ostale koegzistentne s nasom favoriziranom.
Analogno ovome mislim da nikada necemo sa sigurnoscu saznati pravi tok dogadjaja recimo, Islamske sizme. Samim tim ne mozemo tvrditi da je nasa strana u pravu a druga u krivu, posto jedino sto je zajednicko u objema sektama je to da i suparnicka strana vjeruje da je njihova ideja vodilja validna! Konfrontacioni relativizam, nista drugo.
Sta je na nama preostalo kao model medjudjelovanja je prezentacija argumenata. Dakle mi, simpatizeri kreacionizma i evolucionizma mozemo jedino da iznosimo argumentaciju jedni pred druge sto ne iskljucuje valjanost obiju ideja. Nakon dugog pregleda iznesenog materijala mozemo svoditi sudove o vjerodostojnosti ideja.
Moja simpatija prema naucnim dokazima koji su podlozni provjeri me privuklo na stranu determinizma. Da bi potkrijepili svoje eksperimente naucnici imaju nacin za razliku od kreacionista kojima se sve svodi na demagogiju i predaje ljudi kojima je bilo tesko objasniti osnovne prorodne pojave o kojima danas ucimo u osnovnoj skoli!
Jos jednom napomiljem da je duhovnost u ljudi veoma esencijalna ali i prosperitet covjecanstva je u rukama nauke sto je vrlo ocigledno, jer religija nema nista sa ovdasnjim svijetom i fokusira se na zivot poslije zivota, dok nauka jos nema dokaze da isti postoji (mada bi bilo logicno da se doslo do bilo kakvog dokaza do danas).
Pozdrav...
Analogno ovome mislim da nikada necemo sa sigurnoscu saznati pravi tok dogadjaja recimo, Islamske sizme. Samim tim ne mozemo tvrditi da je nasa strana u pravu a druga u krivu, posto jedino sto je zajednicko u objema sektama je to da i suparnicka strana vjeruje da je njihova ideja vodilja validna! Konfrontacioni relativizam, nista drugo.
Sta je na nama preostalo kao model medjudjelovanja je prezentacija argumenata. Dakle mi, simpatizeri kreacionizma i evolucionizma mozemo jedino da iznosimo argumentaciju jedni pred druge sto ne iskljucuje valjanost obiju ideja. Nakon dugog pregleda iznesenog materijala mozemo svoditi sudove o vjerodostojnosti ideja.
Moja simpatija prema naucnim dokazima koji su podlozni provjeri me privuklo na stranu determinizma. Da bi potkrijepili svoje eksperimente naucnici imaju nacin za razliku od kreacionista kojima se sve svodi na demagogiju i predaje ljudi kojima je bilo tesko objasniti osnovne prorodne pojave o kojima danas ucimo u osnovnoj skoli!
Jos jednom napomiljem da je duhovnost u ljudi veoma esencijalna ali i prosperitet covjecanstva je u rukama nauke sto je vrlo ocigledno, jer religija nema nista sa ovdasnjim svijetom i fokusira se na zivot poslije zivota, dok nauka jos nema dokaze da isti postoji (mada bi bilo logicno da se doslo do bilo kakvog dokaza do danas).
Pozdrav...
- NIN
Kako vec rekoh i napisah nekoliko puta da se svi religijski spisi i knjige moraju uzeti sa rezervom i da je u njima prisutna jedna doza relativnosti, u ovom slucaju sam upotrijebio starije sestre Kur'ana u odredjenom kontekstu!
Pozdrav...
Pozdrav...
- avicena
Nisi htio da prelistaš gornji link....NIN wrote:Znamo da je Islam najmladja od tri Abrahamske religije ali ga to ne cini imunim interpretaciji i izmjenama. Po mom misljenju posrijedi je vrlo mala vjerovatnoca nepromjenjljivosti originalne ideje koja je zaceta prije petnaest stoljeca!
Božiji poslanik Muhammed a.s., je bio nepismen. Međutim, od početka objave Kur'ana, tačnije kada su u Mekki pismeni ljudi prihvatili islam, on je brižljivo diktirao sve što bi mu se objavljivalo iz Kur'ana. To je nepobitna činjenica koja je dokazana. Omer ibn el-Hattab je, na primjer, prihvatio islam čitajući dijelove sure TA HA i to se dogodilo u Mekki. Uostalom da je kojim slučajem ikada jedan savremenik Muhammeda a.s., vidio kako on piše Kur'an ili nešto drugo, to se ne bi moglo sakriti.
Potrebu zapisivanja Kur'ana osjećao je i sam Božiji Poslanik. Otuda je od samih prvih objava, sa postepenim rastom svoje zajednice, uvodio dva načina čuvanja Kur'ana: a) pamćenje i b) pisanje.
Pamćenje Kur'ana je bilo ravnopravan način očuvanja Kur'ana s pisanjem kao drugim načinom očuvanja Kur'ana. U početku objave nisu bile duge i bilo ih je lahko pamtiti. Arapi su, inače, bili skloni pamćenju poezije pa im ni pamćenje mekanskih kratkih sura nije bilo teško. Mnogi su redovito pamtili nove objave direktno od Poslanika i sami ih zapisivali.
S pisanjem Kur'ana isto tako najodgovornije se postupalo. Poslanik je imao naročite (posebne/specijalne) pisare. Neki od njih su pisali pojedina kur'anska ajeta i sure kada budu objavljeni. Ovi pisari su se zvali »pisarima objave«-kuttabul-wahji. Neki od njih su pisali Poslaniku pisma koja je slao pojedinim osobama i stranim vladarima da ih pozove u vjeru.
S obzirom na pisanje Kur'ana i unapređenje njegove pisane forme, taj dugi period možemo podjeliti u nekoliko cjelina:
a) pisanje Kur'ana za vrijeme Muhammeda a.s.,
b) nasatanak Mushafa za vrijeme Ebu Bekra,
c) kodifikacija u vrijeme Osmana ibn 'Affana i umnožavanje Mushafa u nekoliko primjeraka,
d) ortografska poboljšanja za vrijeme Mu'avije (69. po hidžri),
e) dijakritički znakovi Nasra ibn 'Asima el-Lejsi (89. po hidžri),
f) ortografska poboljšanja Halila ibn Ahmeda (170. po hidžri).
a) Božiji Poslanik je, kao što smo rekli, imao naročite pisare Kur'ana. Između Poslanikovih pisara koji su pisali Kur'an naročito se ističe Zejd ibn Sabit koji je u ovom poslu bio najsposobniji. Pored njega pisara Kur'ana su bili Ebu Bekr, Omer el-Hattab, Osman b 'Affan, Alija b. Ebu Talib, Mu'avija, 'Ubejja b. Kab, Halid b. Velid i Sabit b. Kajs.
Oni su najčešće Kur'an pisali na koži, kamenim pločicama, granama palme, plećkama ovce ili deve (na njihovim kostima, te drvenim plohama.
Među najpoznatijim hafizima i učačima Kur'ana navode se: Osman b 'Affan, Alija b. Ebu Talib, 'Ubejja b. Kab, Zejd ibn Sabit, Abdullah b. Mesud, Ebu Derda, Ebu Musa el-Eš'ari i drugi. Oni su čuvali red poglavlja i ajeta u njima, te za vrijeme kasnijih kodifikacija Kur'ana ili ortografskih poboljšanja njegova teksta oni su bili čuvari tog reda.
b) Nastanak Mushafa za vrijeme Ebu Bekra (Ebu Bekr je prvi halifa-predsjednik muslimanske zajednice nakon Muhammeda a.s.) jedna je od najznačajnijih konstanti historije Kur'ana. Dvanaeste godine po hidžri u bici sa odpadnicima od islama pod zastavom Musejleme Kezzaba, lažnog poslanika, poginulo je na Jemami sedamdeset ashaba hafiza. Nesumnjivo je da je nastala opasna situacija i bojazan da se time ne dovede u pitanje autentičnost izvjesnih cjelina Kur'ana. Omer b. el-Hattab je skrenuo pažnju Ebu Bekru, prvom halifi, da se Kur'an sabere u službenu zbirku kako bi se pismenom formom sačuvao Kur'an.
c) Sa postepenim internacionaliziranjem islama, sa ulaskom u islam perzijskih, iračkih, sirijskih itd. Plemena osjetio se problem pravilnog recitiranja Kur'ana općenito, a u namazu posebno. To je dovelo do umnožavanja Kur'ana i recenzije, odnosno kodifikacije Kur'ana od strane trećeg pravovjernog halife Osmana ibn 'Affana.
Ova kodifikacija došla je u pravo vrijeme jer se širenje islama inteziviralo, a već su se obrazovali i mnogi islamski centri, kao Basra, Kufa, Damask, gdje su djelovali mnogobrojni poznavaoci Kur'ana napamet. Dolazilo je često do situacija kada su se ljudi pitali kako nešto treba pročitati i šta je pravilno.
Tada je Osman zatražio od Hafze (Poslanikove supruge kod koje je bio pohranjen primjerak Kur'ana napisan u vrijeme prvog halife Ebu Bekra) da mu pošalje taj primjerak Kur'ana. Zatim je Osman odredio komisiju za ovo umnožavanje i kodifikaciju, a sačinjavali su je:
1. Zejd ibn Sabit
2. Abdullah ibn Zubejr
3. Seid ibn As i
4. Abdurrahman ibn Haris ibn Hišam.
Ovaj posao je obavljen, prepisano je nekoliko primjeraka i poslano u pokrajine Mekku, Basru, Kufu, Damask, Jemen i Bahrejn. Jedan primjerak je ostao u Medini. Kasnije se pisanje Kur'ana proširilo, a u svim pokrajinskim centrima djelovali su i znalci Kur'ana napamet, tako da se u ovom ranom periodu još nije u jačoj mjeri osjećala potreba za uvođenjem vokala i dijakritičkih znakova.
Jedna od važnih fetvi-odluka halife Osmana bila je i ta da se spale svi privatni primjerci i zbirke Kur'ana. Halifa je dobro znao do čega dovode religiozne relikvije, a privatne zbirke ashaba bi se mogle vremenom u to pretvoriti od budućih generacija muslimana.
Kada su primjerci Kur'ana koji su bili poslani u pokrajine stigli, došlo je do naglog prepisivanja Kur'ana. Prepisivanje Kur'ana se tako brzo širilo da je u bitki na Siffinu, kada je Mu'avijina vojska napravila poznatu varku i digla Kur'ane na koplja vičući: »Neka nam sudi Božija knjiga!« bilo oko 500 stotina primjeraka Kur'ana. Između bitke na Siffinu i prepisivanja Kur'ana za vrijeme Osmana prošlo je tek nekih sedam godina.
- NIN
I dalje ostajem pri svom ranije recenom jer ne nadjoh nista solidno sto bi me moglo uvjeriti da je Kur'an apsolutno autentican.
Druga stvar koja se namece je to da sam poslanik nije bio pismen pa shodno tome nije ni zapisivao niti je mogao provjeravati tekst koji je diktirao svojim pisarima, bez obzira sto su ovi bili specijalno odabrani od strane (koga?). Sto znaci da je moglo doci do interpretacija i improvizacija na samom pocetku zapisivanja poslanikovih diktata.
Slijedi to da su ondasnji arapi obicavali uciti poeziju napamet. To je jos jedna stvar koja je bitna. Svjedoci smo sklonosti mjenjanja pisane rijeci u samo nekoliko sedmica a da ne spominjemo usmene predaje koje se same improvizuju u slucaju da se dijelovi zaborave (poznato nam je kako zarez moze izmjeniti recenicu u slucaju da se izostavi ili postavi na odredjeno mjesto). Sjetimo se kako smo ucili pjesmice u skoli!
Jos nesto, sumnjiva mi je stura sigurnost u kasnijem prikupljanju i sastavljanju knjige sa svih predmeta na kojima su bile napisane objave. Zar ne postoji mogucnost da su se neki predmeti sa napisanim objavama izgubili ili namjerno izmjenili. Nisu arapska plemena toliko bila ujedinjena i nisu svi arapi u pocetku bili opcinjeni novom vjerom kaja je bila objavljena.
Ovako kako ti meni nadje objasnjenja o autenticnosti religije koju ti prakticiras, uvjeren sam da na slican nacin ljudi koji prakticiraju srodne monoteisticke (i druge) religije imaju objasnjenja autenticnosti svojih!
Pozdrav...
Druga stvar koja se namece je to da sam poslanik nije bio pismen pa shodno tome nije ni zapisivao niti je mogao provjeravati tekst koji je diktirao svojim pisarima, bez obzira sto su ovi bili specijalno odabrani od strane (koga?). Sto znaci da je moglo doci do interpretacija i improvizacija na samom pocetku zapisivanja poslanikovih diktata.
Slijedi to da su ondasnji arapi obicavali uciti poeziju napamet. To je jos jedna stvar koja je bitna. Svjedoci smo sklonosti mjenjanja pisane rijeci u samo nekoliko sedmica a da ne spominjemo usmene predaje koje se same improvizuju u slucaju da se dijelovi zaborave (poznato nam je kako zarez moze izmjeniti recenicu u slucaju da se izostavi ili postavi na odredjeno mjesto). Sjetimo se kako smo ucili pjesmice u skoli!
Jos nesto, sumnjiva mi je stura sigurnost u kasnijem prikupljanju i sastavljanju knjige sa svih predmeta na kojima su bile napisane objave. Zar ne postoji mogucnost da su se neki predmeti sa napisanim objavama izgubili ili namjerno izmjenili. Nisu arapska plemena toliko bila ujedinjena i nisu svi arapi u pocetku bili opcinjeni novom vjerom kaja je bila objavljena.
Ovako kako ti meni nadje objasnjenja o autenticnosti religije koju ti prakticiras, uvjeren sam da na slican nacin ljudi koji prakticiraju srodne monoteisticke (i druge) religije imaju objasnjenja autenticnosti svojih!
Pozdrav...
- avicena
Komplikuješ jednostavno......hafiz, savremenik Muhameda a.s. nije bio jedan, bilo ih je više i svako slovo se memorisalo......naučeno je provjeravalo naučeno kao i naučeno napisano, a napisano naučeno....NIN wrote:I dalje ostajem pri svom ranije recenom jer ne nadjoh nista solidno sto bi me moglo uvjeriti da je Kur'an apsolutno autentican.
Pozdrav...
-
Shoshana
Hajd' evo da se jednom i ja slozim sa avicenom...
Moderna nauka uopste ne dovodi u pitanje autenticnost kurana (mislim kao teksta - ne kao objave). Ono sto je dodato (a i to ubrzo po kompilaciji) su diakriticke tacke. Nacin pisanja arapskog jezika se od tada promijenio (dakle izgled teksta se promijenio) ali ne i njegova sustina.
Jedina izmjena je napravljena od strane Muhameda licno - i to su cuveni satanski stihovi - ali ne bih sada o tome.
Kompilacija hadisa je mnogo manje pouzdana.
Moderna nauka uopste ne dovodi u pitanje autenticnost kurana (mislim kao teksta - ne kao objave). Ono sto je dodato (a i to ubrzo po kompilaciji) su diakriticke tacke. Nacin pisanja arapskog jezika se od tada promijenio (dakle izgled teksta se promijenio) ali ne i njegova sustina.
Jedina izmjena je napravljena od strane Muhameda licno - i to su cuveni satanski stihovi - ali ne bih sada o tome.
Kompilacija hadisa je mnogo manje pouzdana.
-
Al-aqsa
Krscani kazu da svoju vjeru ispoljavaju onako kako im je zapisano u Bibliji. A zanimljivo je to da je u Bibliji receno da je zabranjeno predstavljanje lika Boga, nigdje se ne spomilje sveto Trojstvo, nigdje Krst i raspece. Sam Isus u nekim dijelovima Biblije kazen da nije On spasilac i Bog, vec samo jedan pravi Bog. Takodje je receno da se ne jede svinjetina te da se Bogu ne pripisuju suvladari. Svega ovoga se Krscani uopste ne pridrzavaju, vec su na svakom ovom zakonu potpuno pali, jer rade sve suprotno!! Zato se danasnje "Krscanstvo" sa pravom zove NAZOVIKRSCANSTVO!!
A kada je rijec o Kur'anu, ko procita Ovu svetu knjigu shvatice kada i kako su nastali Biblija i Tora, i zasto ih Islam naziva nevjernicima. Biblija ima svoga PISCA(sastavitelja) i nema je na izvornom jeziku. Dok Kur'an nema svoga pisca jer je direktno od Muhameda a.s. i njegovih Ashaba i na izvornome je jeziku, zato je sasvim tacno i pouzdano tvrditi da je danasnji Kur'an potpuno u izvornom obliku i sadrzaju, kao i od prije 14 vijekova!!
I takodje je zanimljivo da se Trojstvo, Krst i raspece ne spominju Bibliji, ALI SE SPOMINJU U KUR'ANU CASNOM, kada se kaze u jednom ajetu; "A onii kazu troica ih je, ne, ti reci samo je jedan Allah"!!
Kur'an je knjiga u kuju sumnje nema!!(Barem za mene)!!
A kada je rijec o Kur'anu, ko procita Ovu svetu knjigu shvatice kada i kako su nastali Biblija i Tora, i zasto ih Islam naziva nevjernicima. Biblija ima svoga PISCA(sastavitelja) i nema je na izvornom jeziku. Dok Kur'an nema svoga pisca jer je direktno od Muhameda a.s. i njegovih Ashaba i na izvornome je jeziku, zato je sasvim tacno i pouzdano tvrditi da je danasnji Kur'an potpuno u izvornom obliku i sadrzaju, kao i od prije 14 vijekova!!
I takodje je zanimljivo da se Trojstvo, Krst i raspece ne spominju Bibliji, ALI SE SPOMINJU U KUR'ANU CASNOM, kada se kaze u jednom ajetu; "A onii kazu troica ih je, ne, ti reci samo je jedan Allah"!!
- NIN
Al-aqsa wrote:Krscani kazu da svoju vjeru ispoljavaju onako kako im je zapisano u Bibliji. A zanimljivo je to da je u Bibliji receno da je zabranjeno predstavljanje lika Boga, nigdje se ne spomilje sveto Trojstvo, nigdje Krst i raspece. Sam Isus u nekim dijelovima Biblije kazen da nije On spasilac i Bog, vec samo jedan pravi Bog. Takodje je receno da se ne jede svinjetina te da se Bogu ne pripisuju suvladari. Svega ovoga se Krscani uopste ne pridrzavaju, vec su na svakom ovom zakonu potpuno pali, jer rade sve suprotno!! Zato se danasnje "Krscanstvo" sa pravom zove NAZOVIKRSCANSTVO!!
Ako smijem primjetiti, tipican primjer kako individua bez valjano odabranih cvrstih i prosto shvatljivih argumenata u cilju odbrane svoga suda kao ispravnog pribjegava napadu, u ovom slucaju krivog mu ''oponenta'' jer tema je Evolucija a ne validnost cija ideja pravilno zastupa Genezu!
Pozdrav...
-
Al-aqsa
Sve sto sam kazao da se nalazi u Bibliji, je cinjenica. A takodje je cinjenica da su nazovikrscani to sve zgazili i izvrnuli u svoju korist!! FAKAT!!
Slazem se da to direktno nije tema, ali ako ce mo o evoluciji onda se moramo dotaknuti i religija i njihovih uvjerenja.
Slazem se da to direktno nije tema, ali ako ce mo o evoluciji onda se moramo dotaknuti i religija i njihovih uvjerenja.
- NIN
Al-aqsa, razumio sam sta si htio da kazes u svom postu ali to sto si nam pokusao pokazati za mene je jako diskutabilno. Svaka konfesija na svijetu gleda na svoju religiju i ucenja kao jedinu ispravnu i pravovjernu i iz svog subjektivnog ugla ocjenuje ostale kao zalutale, neautenticne, krivotvorene, pogresne, itd. CINJENICA!
Za promjenu da malo predjemo na stvar i probudimo pospale nam duhove:
Fossil Find Is Missing Link in Human Evolution, Scientists Say
John Roach
for National Geographic News
April 13, 2006
When the famous skeleton of an early human ancestor known as Lucy was discovered in Africa in the 1970s, scientists asked: Where did she come from?
Now, fossils found in the same region are providing solid answers, researchers have announced...
...The team says the newly discovered fossils are a no-longer-missing link between early and later forms of Australopithecus and to a more primitive hominid known as Ardipithecus.
"What the new discovery does is very nicely fill this gap between the earliest of the Lucy species at 3.6 million years and the older [human ancestor] Ardipithecus ramidus, which is dated at 4.4 million years," White said...
Ostatak se nalazi na: http://news.nationalgeographic.com/news ... ution.html
Za promjenu da malo predjemo na stvar i probudimo pospale nam duhove:
Fossil Find Is Missing Link in Human Evolution, Scientists Say
John Roach
April 13, 2006
When the famous skeleton of an early human ancestor known as Lucy was discovered in Africa in the 1970s, scientists asked: Where did she come from?
Now, fossils found in the same region are providing solid answers, researchers have announced...
...The team says the newly discovered fossils are a no-longer-missing link between early and later forms of Australopithecus and to a more primitive hominid known as Ardipithecus.
"What the new discovery does is very nicely fill this gap between the earliest of the Lucy species at 3.6 million years and the older [human ancestor] Ardipithecus ramidus, which is dated at 4.4 million years," White said...
Ostatak se nalazi na: http://news.nationalgeographic.com/news ... ution.html
- NIN
Nevezano za ovo iznad.
(ali isto tako zanimljivo i vrlo ''vidljivo'')

These bones of an early member of Homo sapiens, known as Omo I, were excavated in Ethiopia. The bones are kept in the National Museum of Ethiopia. When the first bones from Omo I were found in 1967, they were thought to be 130,000 years old. Later, 160,000-year-old bones of our species were found elsewhere. Now, a new study has determined that Omo I lived about 195,000 years ago—the oldest known bones of "modern" humans.
Photograph courtesy John Fleagle, Stony Brook University
Tekst se nalazi: http://news.nationalgeographic.com/news ... omo_2.html
Pozdrav...
(ali isto tako zanimljivo i vrlo ''vidljivo'')

These bones of an early member of Homo sapiens, known as Omo I, were excavated in Ethiopia. The bones are kept in the National Museum of Ethiopia. When the first bones from Omo I were found in 1967, they were thought to be 130,000 years old. Later, 160,000-year-old bones of our species were found elsewhere. Now, a new study has determined that Omo I lived about 195,000 years ago—the oldest known bones of "modern" humans.
Photograph courtesy John Fleagle, Stony Brook University
Tekst se nalazi: http://news.nationalgeographic.com/news ... omo_2.html
Pozdrav...
- NIN
Uradjen je vrlo zanimljiv eksperiment vezan za ljudsko culo mirisa ili covjeciji njuh (kako je kome drago).
Naime, u eksperimentu je ucestvovao jednak broj muskaraca i zena koji se nikad u svom zivotu nisu sreli, a niti se susrecu tokom i poslije istog.
Da skratim, radi se o tome da muski dio eksperimenta ''zaduzi'' obicne majice (T-shirt) koje ce u zadanom periodu punom raznih aktivnosti natopiti svojim znojnim izlucevinama. Nakon zadanih aktivnosti premoreni i mokri ''muzjaci'' ce predati predhodno zaduzene majice koordinatorima u eksperimentu. Oni ce ih dalje proslijediti zenskoj komponenti ''pokusnih kunica'' kojima ce sve od predatih majica, prvobitno oznacene brojevima, biti ponudjene na mirisanje. Nakon tog neugodnog iskustva morat ce jednu od svih pomirisanih majica favoritizirati kao ''najugodniju''! Nakon dobijenih ''parova'' uskladjeni su njihove DNK karakteristike. Doslo se do rezultata koji su bili ocekivani: njihove DNK karakteristike su se idealno uklapale u slucaju moguce interakcije zaradi zacetka ploda!
Da ne komplikujem, neke stvari su kristalno jasne ali je potrebno uloziti ogromnu kolicinu truda da se nasa vrsta racionalizuje i naucno edukuje, i oslobodi jarma odredjenog broja alfa muzjaka, iliti vlastoljubljivih pojedinaca kojima je u cilju odrzavati postojeci intelektualni status quo, a imamo toliko ''mozdanog'' potencijala da nismo ni svjesni od svih tih iracionalnih bombardovanja od strane, prvenstveno vjerskog klera pa dalje u nedogled!
Zelim nam puno vise racionalno osvjestenih ljudi na planeti Zemlji!!!
Pozdrav.......
Naime, u eksperimentu je ucestvovao jednak broj muskaraca i zena koji se nikad u svom zivotu nisu sreli, a niti se susrecu tokom i poslije istog.
Da skratim, radi se o tome da muski dio eksperimenta ''zaduzi'' obicne majice (T-shirt) koje ce u zadanom periodu punom raznih aktivnosti natopiti svojim znojnim izlucevinama. Nakon zadanih aktivnosti premoreni i mokri ''muzjaci'' ce predati predhodno zaduzene majice koordinatorima u eksperimentu. Oni ce ih dalje proslijediti zenskoj komponenti ''pokusnih kunica'' kojima ce sve od predatih majica, prvobitno oznacene brojevima, biti ponudjene na mirisanje. Nakon tog neugodnog iskustva morat ce jednu od svih pomirisanih majica favoritizirati kao ''najugodniju''! Nakon dobijenih ''parova'' uskladjeni su njihove DNK karakteristike. Doslo se do rezultata koji su bili ocekivani: njihove DNK karakteristike su se idealno uklapale u slucaju moguce interakcije zaradi zacetka ploda!
Da ne komplikujem, neke stvari su kristalno jasne ali je potrebno uloziti ogromnu kolicinu truda da se nasa vrsta racionalizuje i naucno edukuje, i oslobodi jarma odredjenog broja alfa muzjaka, iliti vlastoljubljivih pojedinaca kojima je u cilju odrzavati postojeci intelektualni status quo, a imamo toliko ''mozdanog'' potencijala da nismo ni svjesni od svih tih iracionalnih bombardovanja od strane, prvenstveno vjerskog klera pa dalje u nedogled!
Zelim nam puno vise racionalno osvjestenih ljudi na planeti Zemlji!!!
Pozdrav.......
- NIN

New DNA research reveals that woolly mammoths were more closely related to modern Asian elephants than to African elephants.
The study also shows that elephant species split from each other more quickly than had been thought.
Illustration by Kavel Havlicek
Woolly Mammoth DNA Reveals Elephant Family Tree
Brian Handwerk
December 20, 2005
Geneticists have sketched out the woolly mammoth's family tree using ancient DNA found preserved in Siberia.
The extinct beasts are more closely related to Asian elephants than to African elephants, the researchers found, and the three species diverged within a surprisingly short period of time...
Ostatak: http://news.nationalgeographic.com/news ... mmoth.html
[/url]