Naravno da ima razlika, kao sto se i svaka zivotinjska vrsta razlikuje.Butcher wrote:Ljudi nisu zivotinje, naravno da se mi razlikujemo od zivotinja, ovo su cinjenice. Nemojmo se hvatati za slamke ovdje.Ateista wrote:Upravo tako, a problem je u tome sto pravo porijeklo covjeka pokazuje i covjekovu pravu prirodu, ono sto je zajednicko svim zivotinjama (u sta i mi spadamo), covjekove potisnute instikte i nagone koje religija vec godinama pokusava da kontrolise.terapija wrote:
Ma ne bi evolicija nikome bila problem, da ne implicira kako je "covjek postao od majmuna". Kakvo samo sebicno razmisljanje.
Ne vidim kud ovaj svijet ide ako se nauka danas zalaze za to da se pocnemo ponasati kao zivotinje, da se prepustamo strastima ili zakonima zivotinjekog carstva, gdje vlada zakon jaceg.Mi tezimo necem suprotnom, mi imamo osjecaj samilosti i kulture jedni prema drugima, mi smo svjesna bica i sposobni smo pomagati drugim ljudima i drugim zivim bicim, i to je ono cemu nas religija uci, ona zabranjuje nase lose navike i nagone. Uglavnom sve sto religija zabranjuje je ili stetno za ljudsko zdravlje ili za drustvenu zajednicu. Ovo je realna cinjenica, ne trebam je dokazivati. Ako vas zanima, procitajte u Kur'anu sta je zabranjeno, a sta dozvoljeno. Zabranjeno je ubijnje, blud, krađa idr. Zar su to nasi prirodni nagoni kojima se trebamo prepustiti ili kojih se trebamo odreci. Zabranjeno je jesti svinjetinu, naucno je dokazano da je stetna, zabranjeno je piti alkohol, znamo da je stetan. Sve sto je zabranjeno, zabranjeno je iz opravdanih razloga. A ako je cilj da se vratimo u prasumu zivjeti sa nasim davnim rođacima majmunima, eh to je druga prica. POZZZZZZZZZZZ.
Razlike koje si naveo se ne odnose bas na sve zivotinje, ali svejedno, nije poenta da ih zanemarimo, samo ne trebamo zanemarivati ni nasu zivotinjsku prirodu - nase nagone, jer u tome nema nista lose, ako pobjegnemo od njih, bjezimo od nas samih.
Sto se tice ostalih zabrana, to ne bih na ovoj temi, ali zabranjivanje nagona nije uopste korisno. Ne treba dopustiti da oni vladaju nama, ali ih ne treba ni zabranjivati i kontrolisati na nacin na koji to radi religija jer nema nista lose u tome.