Evolucija

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
novi_lik

#2301 Re: EVOLUCIJA

Post by novi_lik »

NIN wrote:De makar malo proguglajte prije no sto ista napisete, ako vec nemate blage veze protiv cega bi se uopste borili!

Jebes kocke uzbrdo.

:-)

P.S. Teolozi da su biolozi ne bi bili teolozi. U svakom slucaju valja im hljeb zaradit', drug moj. :D

A ovaj se tip pravi pametan, sve covjek zna, na svako pitanje ima on odgovora, na svaki post koji se ne slaze sa njegovim misljnjem, ima on komentar.
E jarane da ti kazem, ne postoji covjek koji zna sve, nit ima sve odgovore.
A dok se ti sluzis tim teorijama raznim da dokazes kako su drugi u krivu, ja sam pokusao pribliziti tu teoriju i vjeru jednu prema drugoj, pa da bi, barem onima koji slusaju, dokucio i priblizio ono o cemu vjera govori i da bih pokazao koliko ima slicnosti u naizgled razlicitim uvjerenjima kod ljudi, jer ljudi nekada kada govore misle na istu stvar, ali je drukcije nazivaju, pa se zbune.
novi_lik

#2302 Re: EVOLUCIJA

Post by novi_lik »

Ateista wrote: ateista
Sto se tice samog Boga uzvisenog, ja smatram da je ono sto je zbunilo ljude poput tebe i dovelo vas do takvog misljenja kakvo imate o Bogu dz.s. je sljedece. Uglavnom svaka vjera Boga uzvisenog spiminju u kontekstu bića.I citajuci vjerske knjige i ono sto pise u njima, tebi se cini to sve jadnim, a to je cisto zbog ne shvatanja, prvo onih koji treba da prenose Bozju rijec uzvisenu, pa dalje onih koji je ni ne pokusavaju shvatiti, jer u nju ne vjeruju. Bog se ne moze jednostavno objasniti rjecju bice, jer mi smo bica, zivotinje su bica, biljke su bica, ali Bog dz.s. kaze da je on sve, u svemu, sve cuje i sve vidi (obrati pozornost na pojmove CUJE I VIDI, to je pisano na nacin da bi ljudi shvatili, ali ljudi odmah shvacaju kako Bog dz.s. ima oci i usi kojima gleda i slusa), sve zna, dakle ako je on sve, on je materija i antimaterija (najjednostavnije pojasnjeno) i jos sve sto mi ni ne znamo da postoji. Dakle sada gledano, ako se covjek sastoji od određenog broja materijala, i mi u svojoj glavi imamo mozak, kojim shvatamo svijet oko sebe, i taj se mozak sastoji od određenog broja materijala, ogranicenog broja materijala, i u takvom mozgu se krije inteligancija, ovakva kakva jeste, sta mislis kakva se onda inteliganicja nalazi u onome sto je sve, dakle beskonacan broj materijala i nematerijala, i onoga sto mi jos ne znamo da postaoji. Dakle greska je kad ljudi kazu da je Bog uzviseni ''Bice'', to je nedovoljna rijec, rijec koju je covjek izmislio, naprotiv on je vise od toga, one je UNIVERZALNA INTELIGANCIJA. I jos ono sto zbunjuje cesto je pojmovi kada se u Kur'anu spomene npr. Bozja ruka, ili kao sto sam nevo On sve vidi i sve cuje, i sam Allah dz.s. kaze da ne raspravljamo o tome jer nas moze odvesti u grijeh, zbog neshvatanja. On dz.s. kaze da mi ne mozemo shvatiti sta je On niti kako izgleda.
Evo jedan dokaz jos, to sto mi muslimani uvijek uz Bozje ima dodajemo rijec Dzllesanuhu (dz.s.), sto znaci uzviseni, jer je On nesto uzviseno i neopisivo. Kazi mi sad, da li bi mogao prihvatiti ovakvo objasnjenje?
Allahu moj oprosti mi ako sam zgrijesio u ovom sto sam napisao jer sam stvarno dosao do same granice dopustenog, onog na sta si nas Ti upozorio, da ne raspravljamo o Tebi, vec o Tvojim stvorenjima. AMIN.
novi_lik

#2303 Re: EVOLUCIJA

Post by novi_lik »

vidis danas je otkrivano nesto sto naucnici nazivaju tamna matreija ili anti materija, dakle koja ima potpuno suprotna svojstva od materije. Eh sad tko bi to shvatio, mi kao materijalna bica ne mozemo shvatiti nesto nematerijalno, antimaterijalno, ako postoji materija i materijalani svijet, i materijalna bica, onda postoji nematerijalni svijet i nematerijalna bica, jer je dokazano postojanje antimaterije. Ili mozda drukcije se to radi( ovo su samo pretpostavke ) dakle imamo materiju + i antimateriju - ,sto je jednako nuli, od toga se sastoji univarzum, dakle i mi sami, kao sto atom se sastoji od pozitvnih i negativnih cestica, njegov je naboj uvijek 0. Tako se mozda covjek i sve ostalo satoji od materije i antimaterije, te posto sad zivimo u materlijalnom svijetu ne osjecamo tu antimateriju, ali kada umiremo vjerovatno prelazimo u antimaterijalni svijet, jer i materija i antimaterija je u stvari energija u raznim oblicima, a energija je neunistiva, te stoga i mi mozemo prelaziti samo iz oblika u oblik, naikako nestati. Vidis sad teza jos jedna, ono od cega se mi sastojimo oduvjek je postojalo ali nismo mi u ovakvom obliku, te nas je Bog oblikovao, spojio određene kolicine materije i antimaterije, u određenom obliku.
Npr. ako je svemir bio tacka ogromne gustoce i gravitacije, te se poce siriti ( teorija bigbang), tada se siri podjednako materija i antimaterija, to ti je cista matematika, ako imamo npr. razlomak 1/1 to je jednako 1, dakle jedna tacka (jedan svemir), i hocemo da prosirimo taj razlomak, po pravilim matematike da bi ostao isti rezultat 1, sirimo i brojnik i nazivnik, tj. 2/2; 3/3; 4/4;... i td do beskonacnosti, sada uzmemo da je brojnik materija, a nazivnik antimaterija, ili obrnuto, nebitno jer je vrijednost i kolicina i jednog i drugog uvijek je ista. Sireci se ta se tacka prostorno povecava, ali gubi na gustoci i postojanosti, sto ce, po nekoj logici, na kraju dovesti do potpunog nestanka, iscezavanja na neki nacin. Sto dovodi do toga zakljucka da nesto postoji vjerovatno i izvan naseg svemira.
Sta kazes na ovu tezu ????? :D
dr.Gonzo

#2304 Re: EVOLUCIJA

Post by dr.Gonzo »

Ja ti kazem da ne razumijes pojam antimaterije dovoljno dobro, i da su ti zakljucci povrsni. Nece skoditi ako jos malo budes citao knjige iz fizike. Ovo kazem bez ikakve namjere da te podcjenjujem.
No_LikVi

#2305 Re: EVOLUCIJA

Post by No_LikVi »

dr.Gonzo wrote:Ja ti kazem da ne razumijes pojam antimaterije dovoljno dobro, i da su ti zakljucci povrsni. Nece skoditi ako jos malo budes citao knjige iz fizike. Ovo kazem bez ikakve namjere da te podcjenjujem.
Molim da procitate cijeli post, zbog shvatanja ovog objasnjenja.
Definitivno se slazem sa tobom, niti je to nesto sto ce mo razumjeti u potpunosti, ali kazem, ako postoji materija, materijalni svijet, i mi kako materijalna bica; dakle sada imamo anti materiju, antimaterijalni svijet i antimatelijalna bica. Logika, to je ono sto covjeka vodi kroz zivot.
Ako ja u glavi koja nije veca od fudbalske lopte, i sastoji se tako malog broja materijala, mogu razviti inteliganciju (kako tvrde zagovornici evolucije) onda univerzum kao neogranicen boroj materijala i procesa kakvi se događaju u nasim glavama i jos vecih procesa od njih, takodjer mora posjedovati inteligenciju, sasvim logicno. To sam nazvao UNIVERZALNOM INTELIGENCIJOM. Dokaz toga je ovaj nas razgovor koji vodimo, dvije osobe, u ovim tjelima, koja se po sastavu ne razlikuju mnogo od zivotinjskih tjela. Dakle nastanak inteligencije nije vezan za nastanak ovog tijela. Kada kazem da Bog djeluje na naucno dokazive nacine, onda mislim ovo, mozda je po nasem poimanju vremena stvaranje ljudskog tijela trajalo milionima godina, dok je doslo do ovog oblika, ali ti milioni godina za Boga dz.s. kao nematerijalno i svematerijalno ''bice'', nesto sto se ne mijenja, postojano, isti su kao jedna sekunda ili nijedna sekunda. Dakle sada ja mogu definitivno izjednaciti sljedece pojmove OSOBA=DUSA=INTELIGENCIJA. Dakle ja sam osoba i postojim bez obzira na ovo tijelo, sam sebi si dokaz, jer i zivotinje i biljke imaju tijelo kao i mi ali nemaju inteliganciju(dusu, osobu). Bioloska tijela su nastala evolucijom,pod utjecajem spomenute UNI. Inteligancije, i nismo se drukcije ponasali od zivotinja, pa je usađena osoba u tijelo, pa smo sada tu gdje jesmo, prozivimo određeno vrijeme, dok nam tijelo ne propadne, i vracamo se u nematerijalni oblik, odnosne ne vracamo, nego se razdvajamo od materijalnog tijela, razdvaja se osoba i tijelo.
I sad ovako gledano, ako procitas Kur'an, mnogo ces bolje shvatiti sta on govori, osim u onim poglavljima gdje se govori o pravima i nacinima ponasanja, jer Kur'an je osim upute i naucnog udzbenika i zakonik, on sadrzi puno znanja.
Dakle sada po onom gore objasnjenju ove rijeci iz Kur'ana dobijaju potpuno novo znacenje koje je do sada zvucalo kao mit, ali procitaj ga na ovaj nacin pa ces shvatiti: zamisli ovim nacinom, ljudima se obraca uzviseni Bog dz.s. kao cista inteligancija kojoj nije potrebno materijalno postojanje.
Kaze ''stvorio sam covjeka od zemlje, od ilovace ustajale'' : dakle Bog stvara covjeka od materije, od materijala koji se nalaze na ovoj zemlji je tijelo ljudsko nastalo, kao i sva ostala bica, to je i teorija evolucije. ''Zatim sam mu udahnuo svoga ruha''. Ruho je npr. materijal za nesto. Dakle ono sto je Bog dz.s., On je uzeo malo toga i udahnuo u covjeka, Dakle posto je Bog cista Inteligencija ( dusa, duhovno bice, najjednostavnije pojasnjeno, jer nitko ne moze potpuno shvatiti nesto takvo), On u covjeka stavlja dio te Inteligancije, Bog Dz.s. je cisto znanje, ssko uzmemo da se sastoji od svega i da je on sve, dakle zna sve tajne i svo znanje, a kaze Bog uzviseni da od mora svog znanja covjeku daje samo kap. Dakle dio znanja svoga, odnosno inteligencije Uzviseni stavlja u covjeka, i danas se samo po tome razlikujemo od zivotinja, za koje Uzviseni Allah kaze da ne posjeduju dusu.
Dakle sce sto teorija evolucije zagovara, je teoretki i religiski moguce, dakle bica su mogla nastati i razvijati se, i razviti se u covjeka, i jos veca bica kao sto su bili dinosauri, i kao sto danas imamo mnogo vrsta, ali sve je to ustvari razvoj materije i mjenjanje kroz razne oblike, ali nikad od te materije nemoze nastati inteligencija, jer ona je nematerijalna, ona je energija, kao sto je el. energija nematerijalna, a znamo da postoji, mozemo je osjetiti.
Samo je to ono gdje se razilaze religiska uverenja o nastanku covjeka i teorija evolucije, samo nastanak inteligencije, jer materijalno tijelo jeste nastalo evolucijom od materijla koji se nalaze na zemlji, ali inteligencija nikako nije mogla nastati od materijala. Dokaz je to sto su milijaradama goina postojale razne vrste bica, zivotinja, ali ni jedna nije imala inteligenciju. Bog dz.s. kaze da je stvorio zemlju, pa druga ziva bica, i covjeka, i sad kad to ovako citas, rekao bi da je to ''puf'' stvoreno, zemlja i onda covjek. A znamo da zemlja postoji milijardama godina, i covjek milionima, i razvijao se do ovog oblika, jeste Bog dz.s. to sve stvorio, ali ono sto je za Njega ''puf'' i stvoreno, za nas su milijarde godina.
atko

#2306 Re: EVOLUCIJA

Post by atko »

novi_lik wrote:vidis danas je otkrivano nesto sto naucnici nazivaju tamna matreija ili anti materija, dakle koja ima potpuno suprotna svojstva od materije. Eh sad tko bi to shvatio, mi kao materijalna bica ne mozemo shvatiti nesto nematerijalno, antimaterijalno, ako postoji materija i materijalani svijet, i materijalna bica, onda postoji nematerijalni svijet i nematerijalna bica, jer je dokazano postojanje antimaterije. Ili mozda drukcije se to radi( ovo su samo pretpostavke ) dakle imamo materiju + i antimateriju - ,sto je jednako nuli, od toga se sastoji univarzum, dakle i mi sami, kao sto atom se sastoji od pozitvnih i negativnih cestica, njegov je naboj uvijek 0. Tako se mozda covjek i sve ostalo satoji od materije i antimaterije, te posto sad zivimo u materlijalnom svijetu ne osjecamo tu antimateriju, ali kada umiremo vjerovatno prelazimo u antimaterijalni svijet, jer i materija i antimaterija je u stvari energija u raznim oblicima, a energija je neunistiva, te stoga i mi mozemo prelaziti samo iz oblika u oblik, naikako nestati. Vidis sad teza jos jedna, ono od cega se mi sastojimo oduvjek je postojalo ali nismo mi u ovakvom obliku, te nas je Bog oblikovao, spojio određene kolicine materije i antimaterije, u određenom obliku.
Npr. ako je svemir bio tacka ogromne gustoce i gravitacije, te se poce siriti ( teorija bigbang), tada se siri podjednako materija i antimaterija, to ti je cista matematika, ako imamo npr. razlomak 1/1 to je jednako 1, dakle jedna tacka (jedan svemir), i hocemo da prosirimo taj razlomak, po pravilim matematike da bi ostao isti rezultat 1, sirimo i brojnik i nazivnik, tj. 2/2; 3/3; 4/4;... i td do beskonacnosti, sada uzmemo da je brojnik materija, a nazivnik antimaterija, ili obrnuto, nebitno jer je vrijednost i kolicina i jednog i drugog uvijek je ista. Sireci se ta se tacka prostorno povecava, ali gubi na gustoci i postojanosti, sto ce, po nekoj logici, na kraju dovesti do potpunog nestanka, iscezavanja na neki nacin. Sto dovodi do toga zakljucka da nesto postoji vjerovatno i izvan naseg svemira.
Paa u svemiru mora da postoji antiteza koja je ponistava :D

Fin nacin razmisljanja ... ma koliko znali uvijek se postavlja pitanje a sta je iza ? Odnosno da li se svemir siri u paru cestica/anticestica ili kao svemir/antisvemir ... to jest da li se preplicu ili su jedan pored drugog ... mozeo se pitati ... mozemo i odgovarati ... sve je dobro dok mislimo svojom glavom ;)
No_LikVi

#2307 Re: EVOLUCIJA

Post by No_LikVi »

atko wrote:
Paa u svemiru mora da postoji antiteza koja je ponistava :D

Fin nacin razmisljanja ... ma koliko znali uvijek se postavlja pitanje a sta je iza ? Odnosno da li se svemir siri u paru cestica/anticestica ili kao svemir/antisvemir ... to jest da li se preplicu ili su jedan pored drugog ... mozeo se pitati ... mozemo i odgovarati ... sve je dobro dok mislimo svojom glavom ;)
Procitaj dojnji post, No_LikVi, ne pitaj zasto je postavljen pod drugim nickom
atko

#2308 Re: EVOLUCIJA

Post by atko »

Mojne mi reci da imas i anti nick :lol: :lol: :lol: :lol:
Pa ti si kralj sah mat mica monopol :D :D :D
Ateista

#2309 Re: EVOLUCIJA

Post by Ateista »

sabanss wrote:
Ateista wrote: Materija je oduvijek postojala, samo se transformisala i na kraju je nastao zivot. Mislim da je to puno logicnija teorija nego da je oduvijek postojalo neko svemoguce bice.
Jarane, jel' tebi ovo logicno zivota ti? Na stranu evolucija i to sto smo fulili temu ali postojanje necega oduvijek se ipak ne moze objasniti naukom, neka je teorija evolucija i tacna u nekim (ili svim) svojim segmentima ali ovo ne mogu nikako svariti.
Naravno da se ne moze naucno dokazati, ali ako pogledamo ovako, postoje dvije mogucnosti, ne vezano za postojanje boga:
1. Da je svemir oduvijek postojao
2. Da je nekad nastao sam od sebe

Od ove dvije teorije, prva mi je puno logicnija, da je neka materija oduvijek postojala. I sami smo svjedoci da se sve oko nas mijenja, planete, zvijezde, nasa paneta, moguce je mijenjati sastav atoma, to se desava i u prirodi a i ljudi to mogu (nuklearne reakcije), zasto je onda toliko tesko za prihvatiti da se materija mijenjala i da je vremenom i nastao zivot?
Ateista

#2310 Re: EVOLUCIJA

Post by Ateista »

novi_lik wrote:
sabanss wrote:
Ateista wrote: Materija je oduvijek postojala, samo se transformisala i na kraju je nastao zivot. Mislim da je to puno logicnija teorija nego da je oduvijek postojalo neko svemoguce bice.
Jarane, jel' tebi ovo logicno zivota ti? Na stranu evolucija i to sto smo fulili temu ali postojanje necega oduvijek se ipak ne moze objasniti naukom, neka je teorija evolucija i tacna u nekim (ili svim) svojim segmentima ali ovo ne mogu nikako svariti.
Sto covjek kaze, u pravu je.
Decki ja se ne zalazem za to da vi mani priznate BOGA, nego vam objasnjavam koliko je nelogicna, ncemo reci evolucija, nego teorija nastanka zivota.
U jednom slucaju ti je nelogicno i ne shvatljivo da nesto oduvjek postoji, a u drugom slucaju to prihvatas ko istinu i potpuno uvjerenje.
A kazes:
Ateista wrote: Materija je oduvijek postojala, samo se transformisala i na kraju je nastao zivot.
A kaze se: Bog dz.s. je stvorio Adama od blata od ilivace ustajale, te ga oblikovao prema sebi, a zatim mu udahnuo zivot.

Nas je mozak tako sicusan da ne moze objasniti, to da je nesto oduvjek postojalo, i necemo pokusavati, pa bila to materija ili BOG dragi.
Glavni problem je samo u tome sto vi nemozete prihvatiti Boga kao stvaraoca. Kad kazem stvaraoca ne mislim na ona cudesna stvaranja, filmska, Bog dragi djeluje polako, umereno i na naucno objasnjive nacine.

Evo da ti najjasnije objasnim na sta mislim, necemo Boga shvatiti ovako kako ga shvacamo, haj da ti bude jasnije, On je ta materija o kojoj ti govoris, od koje je zivot potekao, to je tako jednostavno. Nemoras ga smatrati bicem, jer On nije bice,bar ne oni sto mi podrazumjevamo pod tim pojmom, On je sve, u svemu, je ne znam sta je On i nitko ne zna st je On, a i ta materija koju sponjies i sve to je nama neshvatljivo, definitivno, pa ce mo eto reci da je to materija koja je oduvjek postojala, pa se ravijala.
Vidis ti si upravo priznao postojanje neceg, dakle oduvjek, za tebe je to materija od koje je zivot potekao, za mene je to isto, samo ja to nazivam Bog dz.s. od kojeg je zivot potekao. Nazvat ce mo to Svemogucom materijom, jer od nje je sve nastalo, sve poteklo, sve stvoreno, sve je stvorila. Shvatio si samu srz, koju neki VJERNICI nikada nece shvatiti.
I da je tako, takav bog sigurno ne bi imao ljudske osobine koje mu se stalno pripisuju.
terapija

#2311 Re: EVOLUCIJA

Post by terapija »

odoste ga vi s teme totalno.... :D

Zar nije ono bilo evolucija?? A i sam nastanak zivota je prilicno razotkriven i demistificiran.. ne vidim poentu zaista :D
Ne vidim kako se neko misljenje moze zasnivati na "nemoguce", "nelogicno" itd. To moze na podforum filozofija :D ovdje samo cinjenice... :D
Ateista

#2312 Re: EVOLUCIJA

Post by Ateista »

novi_lik wrote:vidis danas je otkrivano nesto sto naucnici nazivaju tamna matreija ili anti materija, dakle koja ima potpuno suprotna svojstva od materije. Eh sad tko bi to shvatio, mi kao materijalna bica ne mozemo shvatiti nesto nematerijalno, antimaterijalno, ako postoji materija i materijalani svijet, i materijalna bica, onda postoji nematerijalni svijet i nematerijalna bica, jer je dokazano postojanje antimaterije. Ili mozda drukcije se to radi( ovo su samo pretpostavke ) dakle imamo materiju + i antimateriju - ,sto je jednako nuli, od toga se sastoji univarzum, dakle i mi sami, kao sto atom se sastoji od pozitvnih i negativnih cestica, njegov je naboj uvijek 0. Tako se mozda covjek i sve ostalo satoji od materije i antimaterije, te posto sad zivimo u materlijalnom svijetu ne osjecamo tu antimateriju, ali kada umiremo vjerovatno prelazimo u antimaterijalni svijet, jer i materija i antimaterija je u stvari energija u raznim oblicima, a energija je neunistiva, te stoga i mi mozemo prelaziti samo iz oblika u oblik, naikako nestati. Vidis sad teza jos jedna, ono od cega se mi sastojimo oduvjek je postojalo ali nismo mi u ovakvom obliku, te nas je Bog oblikovao, spojio određene kolicine materije i antimaterije, u određenom obliku.
O svemu tome bi se dalo raspravljati, slazem se da postoji puno toga sto mi jos uvijek ne mozemo shvatiti, ali to ni na koji nacin ne dokazuje postojanje boga.

Cak i ako uzmemo u obzir postojanje neke sile prirode ili kako god to da nazovemo, mozemo to nazvati i bog, nesto sto sve drzi na okupu, da cijeli svemir zamislimo kao jedan zivi organizam, sve to uopste ne znaci da taj organizam ima bilo kakve motive da nam salje nejasne objave, da nas onda kaznjava i nagradjuje, sve covjekove osobine, ono "sta bih ja uradio da sam svemoguc" i slicno... ako tako nesto i postoji, onda mu je jedina "namjera" (vise instikt) da sve drzi na okupu i u ravnotezi, a mi bismo u toj varijanti bili beznacajni, vise kao neka vrsta virusa koji je zahvatio planetu i polako je unistava, ali ce proci sam od sebe vremenom. :D

Nego fakat, ovo tema o evoluciji, mislim da bismo se trebali vratiti na temu, iako je poprilicno blisko temi...
Last edited by Ateista on 15/07/2009 14:22, edited 1 time in total.
sabanss

#2313 Re: EVOLUCIJA

Post by sabanss »

Ateista wrote:
sabanss wrote:
Naravno da se ne moze naucno dokazati, ali ako pogledamo ovako, postoje dvije mogucnosti, ne vezano za postojanje boga:
1. Da je svemir oduvijek postojao
2. Da je nekad nastao sam od sebe

Od ove dvije teorije, prva mi je puno logicnija, da je neka materija oduvijek postojala. I sami smo svjedoci da se sve oko nas mijenja, planete, zvijezde, nasa paneta, moguce je mijenjati sastav atoma, to se desava i u prirodi a i ljudi to mogu (nuklearne reakcije), zasto je onda toliko tesko za prihvatiti da se materija mijenjala i da je vremenom i nastao zivot?
Zato sam i rekao da smo otisli daleko od teme. Evolucija se ne bavi ovim, ziva bica evoluira konstantno u manjoj ili vecoj mjeri (mada ne vjerujem u postanak potpuno novih vrsta) dok nastanak samog zivota ostaje bar po meni van granica ljudskog razuma. Tu nauka definitivno prestaje.
terapija

#2314 Re: EVOLUCIJA

Post by terapija »

novi_lik wrote:
Ateista wrote: ateista
Sto se tice samog Boga uzvisenog, ja smatram da je ono sto je zbunilo ljude poput tebe i dovelo vas do takvog misljenja kakvo imate o Bogu dz.s. je sljedece. Uglavnom svaka vjera Boga uzvisenog spiminju u kontekstu bića.I citajuci vjerske knjige i ono sto pise u njima, tebi se cini to sve jadnim, a to je cisto zbog ne shvatanja, prvo onih koji treba da prenose Bozju rijec uzvisenu, pa dalje onih koji je ni ne pokusavaju shvatiti, jer u nju ne vjeruju. Bog se ne moze jednostavno objasniti rjecju bice, jer mi smo bica, zivotinje su bica, biljke su bica, ali Bog dz.s. kaze da je on sve, u svemu, sve cuje i sve vidi (obrati pozornost na pojmove CUJE I VIDI, to je pisano na nacin da bi ljudi shvatili, ali ljudi odmah shvacaju kako Bog dz.s. ima oci i usi kojima gleda i slusa), sve zna, dakle ako je on sve, on je materija i antimaterija (najjednostavnije pojasnjeno) i jos sve sto mi ni ne znamo da postoji. Dakle sada gledano, ako se covjek sastoji od određenog broja materijala, i mi u svojoj glavi imamo mozak, kojim shvatamo svijet oko sebe, i taj se mozak sastoji od određenog broja materijala, ogranicenog broja materijala, i u takvom mozgu se krije inteligancija, ovakva kakva jeste, sta mislis kakva se onda inteliganicja nalazi u onome sto je sve, dakle beskonacan broj materijala i nematerijala, i onoga sto mi jos ne znamo da postaoji. Dakle greska je kad ljudi kazu da je Bog uzviseni ''Bice'', to je nedovoljna rijec, rijec koju je covjek izmislio, naprotiv on je vise od toga, one je UNIVERZALNA INTELIGANCIJA. I jos ono sto zbunjuje cesto je pojmovi kada se u Kur'anu spomene npr. Bozja ruka, ili kao sto sam nevo On sve vidi i sve cuje, i sam Allah dz.s. kaze da ne raspravljamo o tome jer nas moze odvesti u grijeh, zbog neshvatanja. On dz.s. kaze da mi ne mozemo shvatiti sta je On niti kako izgleda.
Evo jedan dokaz jos, to sto mi muslimani uvijek uz Bozje ima dodajemo rijec Dzllesanuhu (dz.s.), sto znaci uzviseni, jer je On nesto uzviseno i neopisivo. Kazi mi sad, da li bi mogao prihvatiti ovakvo objasnjenje?
Allahu moj oprosti mi ako sam zgrijesio u ovom sto sam napisao jer sam stvarno dosao do same granice dopustenog, onog na sta si nas Ti upozorio, da ne raspravljamo o Tebi, vec o Tvojim stvorenjima. AMIN.
Ja nikada ne odbijam prihvatiti postojanje neke "univerzalne inteligencije". Cak i "vjerujem" tj. mislim da je to "nesto" nepojmljivo, neshvatljivo, neopisivo, osim na neki simbolican nacin. Isto tako sam svjestan da su ljudi ograniceni i da NIKADA nece moci znati SVE, prvenstveno jer je to logicki nemoguce. Mozemo samo postepeno otkrivati i razumijevati zakonitosti koje zovemo prirodnim zakonima. Mozda je to i Bog i mi nikada necemo razumjeti svrhu niti da li uopste postoji svrha postojanja univerzuma, pa i nas samih. Znaci na neki nacin se mogu nazvati vjernikom. Ali odbijam prihvatiti, da je "tome necemu" toliko bitno kako se ja ponasam i sta radim i da me u zavisnosti od toga nakon smrti ceka doslovce novi zivot. Jbg, koliko god nam crnjak bio, pomirimo se s cinjenicom da ljudi kroz milenijume jednostavno nisu olako mogli svariti nasu prolaznost, pa su osmislili nacine da to ucine podnosljivijim.

Mislim da nasu duhovnost trebamo njegovati. ali je otkaciti od religije, jer svi ljudi svakako posjeduju uvrijezen instinktivni osjecaj za moral i ispravno. Znaci, treba nam univerzalna ovosvjetska etika duha i morala, koju treba otkaciti od institucija zvanih religija. To je samo jedna velika manipulativna masinerija koja u cilju ima moc nad sto vise ljudi.
pojedinac

#2315 Re: EVOLUCIJA

Post by pojedinac »

NIN wrote:Fossil Ida: extraordinary find is 'missing link' in human evolution

Perfectly preserved fossil Ida, unveiled in New York today, provides unprecedented insight into our ancestry
James Randerson
guardian.co.uk, Tuesday 19 May 2009 15.30 BST

Image
Ida, one of the most complete primate fossils ever found, a 47-million-year-old human ancestor. Photograph: Atlantic Productions Ltd

Scientists have discovered an exquisitely preserved ancient primate fossil that they believe forms a crucial "missing link" between our own evolutionary branch of life and the rest of the animal kingdom.

The 47m-year-old primate – named Ida – has been hailed as the fossil equivalent of a "Rosetta Stone" for understanding the critical early stages of primate evolution.

The top-level international research team, who have studied her in secret for the past two years, believe she is the most complete and best preserved primate fossil ever uncovered. The skeleton is 95% complete and thanks to the unique location where she died, it is possible to see individual hairs covering her body and even the make-up of her final meal – a last vegetarian snack.

"This little creature is going to show us our connection with the rest of all the mammals; with cows and sheep, and elephants and anteaters," said Sir David Attenborough who is narrating a BBC documentary on the find. "The more you look at Ida, the more you can see, as it were, the primate in embryo."

"This will be the one pictured in the textbooks for the next hundred years," said Dr Jørn Hurum, the palaeontologist from Oslo University's Natural History Museum who assembled the scientific team to study the fossil. "It tells a part of our evolution that's been hidden so far. It's been hidden because the only [other] specimens are so incomplete and so broken there's nothing almost to study." The fossil has been formally named Darwinius masillae in honour of Darwin's 200th birthday year.

It has been shipped across the Atlantic for an unveiling ceremony hosted by the mayor of New York Michael Bloomberg today. There is even talk of Ida being the first non-living thing to feature on the front cover of People magazine.

She will then be transported back to Oslo, via a brief stop at the Natural History Museum in London on Tuesday, 26 May, when Attenborough will host a press conference.

...

http://www.guardian.co.uk/science/2009/ ... ssing-link
IDA fosil star 47 miliona godina

Naučnici su otkrili kostur bića starog 47 miliona godina, što je zapravo ono što se u evoluciji naziva „karikom koja nedostaje". Fosilu, koji je savršeno očuvan, dato je ime Ida, a stručnjaci tvrde da je to karika koja razdvaja našu podvrstu primata od primitivnije.

Naučnici vjeruju da se radi o vrsti koja se odvojila od evolucijske grupe od koje su kasnije nastali lemuri, a potom se formirala podvrsta primata u koju se ubrajaju i ljudi. Ida se ne nalazi na lemurskoj evolucionoj liniji zato što nema dvije ključne karakteristike lemura: kandžicu na drugom nožnom prstu i srasle zube. Takođe, kost u njenom zglobu ima oblik kao ona u našoj podvrsti primata.

Idu je otkrio amaterski „lovac na fosile" u jami Mesel, poznatom lokalitetu blizu Darmštata u Njemačkoj, gde je već pronađeno mnogo odlično očuvanih fosila. On je 20 godina ćutao o svom otkriću, da bi ga prije dvije godine preko jednog njemačkog prodavca fosila prodao za najmanje milion dolara.

Ukoliko koga interesuje da pogleda:

BBC Documentry - The Link Uncovering Our Earliest Ancestor

Dio 1 / Dio 2 / Dio 3 / Dio 4 / Dio 5 / Dio 6
sistem

#2316 Re: EVOLUCIJA

Post by sistem »

i evo kako se evolucija odrazava na nasu vrstu, u nasem vremenu:

http://www.sarajevo-x.com/clanak/090727111
Prema navodima naučnika, evolucija je učinila da žene postaju sve ljepše i ljepše.
Takve sreće, pak nisu bili muškarci.

...
Ateista

#2317 Re: EVOLUCIJA

Post by Ateista »

Problem je sto je prirodna selekcija krenula u jednom jako cudnom smjeru kad su muskarci u pitanju, vise nisu najpopularniji snazni i zdravi muskarci, vec oni koji imaju vise love i vozaju bolja auta. Kao sto su nekad snaga i zdravlje obecavali vece sanse za zdravo potomstvo, danas pare igraju vecu ulogu jer su one te koje osiguravaju sve sto treba danasnjem potomstvu. U kojem smjeru ode ova evolucija... :D
dr.Gonzo

#2318 Re: EVOLUCIJA

Post by dr.Gonzo »

Problem je sto je prirodna selekcija krenula u jednom jako cudnom smjeru kad su muskarci u pitanju, vise nisu najpopularniji snazni i zdravi muskarci, vec oni koji imaju vise love i vozaju bolja auta. Kao sto su nekad snaga i zdravlje obecavali vece sanse za zdravo potomstvo, danas pare igraju vecu ulogu jer su one te koje osiguravaju sve sto treba danasnjem potomstvu. U kojem smjeru ode ova evolucija... :D
Ma jos cemo se mi nacekati da vidimo efekte te selekcije.
Jos nije pronadjen gen za bogacenje :lol:
dr.Gonzo

#2319 Re: EVOLUCIJA

Post by dr.Gonzo »

Prema navodima naučnika, evolucija je učinila da žene postaju sve ljepše i ljepše.
Ziva istina!
Ove godine djevojke u ljetnim suknjama izgledaju ljepse nego ikad. Jel jos ko primjetio? :D
Last edited by dr.Gonzo on 31/07/2009 15:20, edited 1 time in total.
Ateista

#2320 Re: EVOLUCIJA

Post by Ateista »

dr.Gonzo wrote:
Ziva istina!
Ove godine djevoje u ljetnim suknjama izgledaju ljepse nego ikad. Jel jos ko primjetio? :D
A tek kad jos dalje evoluiraju i prevazidju te dosadne suknje i pocnu hodati bez njih... :D
tripo 41

#2321 Re: EVOLUCIJA

Post by tripo 41 »

Darvin je vrlo vješt dogmatičar, i njegove pristalice sigurno ne primjećuju nevažne "sitnice" ili samo u glavi 4 koja sadrži 44 stranice, Darvin kroz svoje imaginacije i spekulacije i pretpostavke upotrebljava 187 izraza, kao što su: "možda", "ako prepostavimo", "ja vjerujem", "vjerovatno", "to je valjda moguće", "generalno govoreći", "pretpostavljajući", "može biti","ako", "ja ne vidim neku teškoću", "ne vidim problem da pretpostavimo", "možemo da očekujemo",itd., što se proteže cijelom glavom, kao "možda", "vjerovatno moguće", i raznim pretpostavkama završava se kao "demonstrirana" Darvinova teorija. Peta glava govori o "zakonima varijacije", ali ta njegova objašnjenja su sada diskreditovana. Ostale glave su spekulativno pretpostavljanje sa argumentima komparativne morfologije, embriologije i rudimentiranih organa. Svi ti argumenti su danas u potpunosti diskreditovani kao netačni, ili, baš zbog današnjeg proširenog razumijevanja ukazuju na Božje stvaranje.
tranquil

#2322 Re: EVOLUCIJA

Post by tranquil »

tripo 41 wrote:Darvin je vrlo vješt dogmatičar, i njegove pristalice sigurno ne primjećuju nevažne "sitnice" ili samo u glavi 4 koja sadrži 44 stranice, Darvin kroz svoje imaginacije i spekulacije i pretpostavke upotrebljava 187 izraza, kao što su: "možda", "ako prepostavimo", "ja vjerujem", "vjerovatno", "to je valjda moguće", "generalno govoreći", "pretpostavljajući", "može biti","ako", "ja ne vidim neku teškoću", "ne vidim problem da pretpostavimo", "možemo da očekujemo",itd., što se proteže cijelom glavom, kao "možda", "vjerovatno moguće", i raznim pretpostavkama završava se kao "demonstrirana" Darvinova teorija. Peta glava govori o "zakonima varijacije", ali ta njegova objašnjenja su sada diskreditovana. Ostale glave su spekulativno pretpostavljanje sa argumentima komparativne morfologije, embriologije i rudimentiranih organa. Svi ti argumenti su danas u potpunosti diskreditovani kao netačni, ili, baš zbog današnjeg proširenog razumijevanja ukazuju na Božje stvaranje.
Ne znam što se svi kače na Darwina. Nije sporno da je imao grešaka i poslije jeste bilo ispravki ali isključivo od strane drugih evolucionih biologa. Originalna Darwinova teorija je više puta korigovana i nadograđena, pokušaj se sa modernom teorijom evolucije obračunati a ne sa knjigom starom vijek i po.

I još jedna bitna stvar - bio je biolog a ne dogmata. Ovo što ti radiš zove se "projekcija", ti si dogmata pa svugdje vidiš takve.
tripo 41

#2323 Re: EVOLUCIJA

Post by tripo 41 »

Darvin nikada nije bio biolog, pročitaj o njemu biografiju. Zašto evolucija mora da ima nove i nove teorije?? To je lako odgonetnuti od milijarde fosila nijedan jedini nije prelazna forma i ovaj sad što je prikazan biće opovrgnut čim dođe kod kreacionista, znamo šta je bilo sa Pildaunskim čovjekom ali to nije smetalo da punih 40 godina u udžbenicima bude prikazan kao "dokaz" i ovaj će biti samo nažalost opet ćemo čekati nadam se ne 40 godina. Evolucioni naučnici izmišljaju nove i nove teorije samo da bi se bar nekakva evolucija progurala kao "nauka". Evolucija je u suštoj suprotnosti sa 1. i 2. zakonom termodinamike. Ne postoji nijedan dokaz o prelasku života iz mora na kopno, kao ni prelazne forme gmizavac-ptica (pogotovo zbog disajnog sistema koji je potpuno različit) Na slabom temelju se kuća ne gradi, e taj slab temelj je Darvinova teorija evolucije. Koliko je bio nesiguran u svojo "nauci" Darvin je bio vrlo siguran u svojim šovinističkim postulacijama. On vidi muški pol kao definitivno superiorniji nego ženski. U " Porijeklu čovjeka" Darvin piše: "Glavna distincija između dva seksualna pola se ogleda u čovječijoj intelektualnoj nadmoći nad ženom i eminenciji u bilo čemu što preduzme-bilo za duboko razmišljanje ili imaginaciju, ili samo običnu upotrebu čula i ruku".

i pored sličnih kategoričnih "naučnih" izjava, Darvin spada u naučnike.
tranquil

#2324 Re: EVOLUCIJA

Post by tranquil »

tripo 41 wrote:Darvin nikada nije bio biolog, pročitaj o njemu biografiju. Zašto evolucija mora da ima nove i nove teorije?? To je lako odgonetnuti od milijarde fosila nijedan jedini nije prelazna forma i ovaj sad što je prikazan biće opovrgnut čim dođe kod kreacionista, znamo šta je bilo sa Pildaunskim čovjekom ali to nije smetalo da punih 40 godina u udžbenicima bude prikazan kao "dokaz" i ovaj će biti samo nažalost opet ćemo čekati nadam se ne 40 godina. Evolucioni naučnici izmišljaju nove i nove teorije samo da bi se bar nekakva evolucija progurala kao "nauka". Evolucija je u suštoj suprotnosti sa 1. i 2. zakonom termodinamike. Ne postoji nijedan dokaz o prelasku života iz mora na kopno, kao ni prelazne forme gmizavac-ptica (pogotovo zbog disajnog sistema koji je potpuno različit) Na slabom temelju se kuća ne gradi, e taj slab temelj je Darvinova teorija evolucije. Koliko je bio nesiguran u svojo "nauci" Darvin je bio vrlo siguran u svojim šovinističkim postulacijama. On vidi muški pol kao definitivno superiorniji nego ženski. U " Porijeklu čovjeka" Darvin piše: "Glavna distincija između dva seksualna pola se ogleda u čovječijoj intelektualnoj nadmoći nad ženom i eminenciji u bilo čemu što preduzme-bilo za duboko razmišljanje ili imaginaciju, ili samo običnu upotrebu čula i ruku".

i pored sličnih kategoričnih "naučnih" izjava, Darvin spada u naučnike.
Teorija evolucije ima više pravaca i intenzivne naučne rasprave unutar zajednice koja podržava teoriju evolucije. ne očekujem da neko ko ne poznaje naučni proces zna za ovako nešto.

Ovo za "prelazne oblike" je čista laž ili neinformisanost. Prvo bi trebao znati da su i prelazni oblici sami vrste za sebe koje su živjele između neke dvije druge vrste. Protivnici evolucije ne samo da lažu, nego imaju obraza, da kada se između vrste X i vrste Z pronađe prelazni oblik, vrsta Y, da traže dokaze za prelaznu vrstu između X i Y, i između Y i Z, i tako nikada neće biti zadovoljeni.

Kada je u pitanju zakon termodinamike nema veze s evolucijom, osim u knjigama izvjesnih prevaranata, robijaša u turskim zatvorima čije se knjige nažalost u Bosni prodaju kao da je moralni i naučni autoritet (pomenuti prevarant nema veze s naukom i knjige su užasno pljuvačke poluistine i proizvoljni zaključci)

Kao što smo rekli, svađaš se sa Darwinom, starim dva vijeka. On je griješio u mnogo čemu: npr. život nije potekao od ameba, kako je on to napisao, ali to je bila njegova pretpostavka jer je u to vrijeme on vidio kao najjednostavniji oblik života. Isto tako ima hrpa stvari koje nisu tačne ali jedno je tačno: mutacije i prirodna selekcija. To niti jednom nije oboreno niti od jednog naučnika, a pogotovo ne od strane pseudonaučnika, dakle teorija evolucije nevjerovatno čvrsto stoji u naučnim krugovima, a skroz je druga stvar da propaganda pokušava da ubijedi da je navodno "oborena" i da "ne stoji dobro". A dovoljan je samo jedan dokaz, samo jedan fosil pogrešne životinje u pogrešnom razdoblju da bi se teorija evolucije oborila, ali se nije desilo (bilo je par pokušaja falsifikata). Dakle, toliko fosila niti jedan pogrešan. Toliko prelaznih izumrlih oblika a i dalje se tvrdi da to nije dovoljno.
dr.Gonzo

#2325 Re: EVOLUCIJA

Post by dr.Gonzo »

A dovoljan je samo jedan dokaz, samo jedan fosil pogrešne životinje u pogrešnom razdoblju da bi se teorija evolucije oborila, ali se nije desilo (bilo je par pokušaja falsifikata). Dakle, toliko fosila niti jedan pogrešan. Toliko prelaznih izumrlih oblika a i dalje se tvrdi da to nije dovoljno.
Pa zar ne vidis da je to jasan dokaz da je Bog stvarao vrste po jasno definisanom redoslijedu? :?
Nije se nijednom prevario. Ne moze preko reda zec prije dinosaurusa 8-)
Post Reply