Evolucija

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
walkabout

#2126 Re: EVOLUCIJA

Post by walkabout »

Bosanac sa dna kace wrote:
walkabout wrote:CEK CEK CEK...

ZAR JE MOGUCE DA JE SVIMA PROMAKLO...

SVETA KNJIGA KAZHE DA JE BOG OD BLATA STVARO PRVOGA COVEKA I PRVU ZHENU 6 DANA I ONDA JE UZO SEDMI DAN DA SE ODMORI...

PA ZAR TO NIJE PRELAZ IZ NEZHIVE MATERIJE U ZHIVU, SHTO I DRUG EVOLUCIJA TVRDI...

:oops:
a zar to nije teorija kreacionizma???
sarkazam.... :oops:
tripo 41

#2127 Re: EVOLUCIJA

Post by tripo 41 »

Bog je stvorio prvo neživu materiju, sve galaksije, sisteme, komete itd. Stvorio je i čovjeka, 90-95 % satava zemlje je i sastav čovjeka. Što potvrđuje i Biblija (1. Mojsijeva 2,7) Ali Gospod mu dade duh, nisu bili nikakavi spontani, neplanski procesi. Nego tačno isplanirani proces, što potvrđuje sljedeća izjava u Bibliji:" Dok je duša moja u meni, i duh Božji u nozdrvama mojim" (O Jovu 27,3) Bog mu je dao život, a nije ga slučajno dobio u nekim posebnim uslovima.
tripo 41

#2128 Re: EVOLUCIJA

Post by tripo 41 »

Što se tiče za 6 dana stvaranje, on je mogao to stvori za tako malo vrijeme da ga ne možeš ni zamisliti. Tu je suština da je on dao čovjeku primjer da treba da radi 6 dana a sedmi da se odmori što i potvrđuje sedmica koja postoji kao vrijeme za posao i za odmor.
Kupalo

#2129 Re: EVOLUCIJA

Post by Kupalo »

tripo 41 wrote:Što se tiče za 6 dana stvaranje, on je mogao to stvori za tako malo vrijeme da ga ne možeš ni zamisliti. Tu je suština da je on dao čovjeku primjer da treba da radi 6 dana a sedmi da se odmori što i potvrđuje sedmica koja postoji kao vrijeme za posao i za odmor.

Ko je njega stvorio, probaj odgovoriti?

I drugo pitanje od kud ti ideja da je ON?
tripo 41

#2130 Re: EVOLUCIJA

Post by tripo 41 »

Sredinom 19. vijeka rasprave između evolucionista i kreacionista su dobile takve razmjere da je Francuska akademija nauka obećala nagradu onome, ko egzaktnim eksperimentom dokaže da život ne može nastati spontano iz nežive materije. Ovu nagradu je dobio Luj Paster, time što je nizom briljantnih eksperimenata pokazao, da živa bića (mikroorganizmi) ne nastaju spontano. U svom radu objavljenom 1862. ( tri godine nakon objavljivanja Darvinove teorije evolucije) razumno je objasnio i izvore grešaka i nesporazuma svojih predhodnika evolucionista. Time je pokazao, da živa bića nastaju samo od živih bića: omne vivum ex vivo. Dao je sljedeću izjavu "Živa bića poznajemo samo kao potomke predhodno postojećih organizama. Tako je Luj P. zadao veliki udarac evoluciji, čiji autor nije Pasteru ni do koljena.
dr.Gonzo

#2131 Re: EVOLUCIJA

Post by dr.Gonzo »

Kako to da katolicka crkva i Vatikan podrzavaju teoriju evolucije?
:lol:
tripo 41

#2132 Re: EVOLUCIJA

Post by tripo 41 »

Boga niko nije stvorio. On je nedostižan za čovjekov razum, za njega ne postoji ni vrijme ni prostor. On posjeduje neograničenu moć i znanje, što se i vidi iz milion ( za sad vrsta živih bića na zemlji). A ljudi radije vjeruju da je mrtva materija vječna i da je samu sebe pretvorila u život. Zašto On a nije recimo Ona. Tako se ljudima predstavio i nije samo Bog njegov naziv nego je ON put, istina i život. I to je jedino logičko objašnjenje postojanja života. Da ne govorim o povremenom djelovanju kroz istoriju dugu za sad 6000 godina.
terapija

#2133 Re: EVOLUCIJA

Post by terapija »

tripo 41 wrote:Sredinom 19. vijeka rasprave između evolucionista i kreacionista su dobile takve razmjere da je Francuska akademija nauka obećala nagradu onome, ko egzaktnim eksperimentom dokaže da život ne može nastati spontano iz nežive materije. Ovu nagradu je dobio Luj Paster, time što je nizom briljantnih eksperimenata pokazao, da živa bića (mikroorganizmi) ne nastaju spontano. U svom radu objavljenom 1862. ( tri godine nakon objavljivanja Darvinove teorije evolucije) razumno je objasnio i izvore grešaka i nesporazuma svojih predhodnika evolucionista. Time je pokazao, da živa bića nastaju samo od živih bića: omne vivum ex vivo. Dao je sljedeću izjavu "Živa bića poznajemo samo kao potomke predhodno postojećih organizama. Tako je Luj P. zadao veliki udarac evoluciji, čiji autor nije Pasteru ni do koljena.
Mani se Pastera, pa ne zivimo u 19 vijeku!?!?
Mozda Bog i jeste stvorio zivi svijet, pa i covjeka, ali kad pogledam primjerke poput tebe :P Ne vrijedi s takvima raspravljati..
Kupalo

#2134 Re: EVOLUCIJA

Post by Kupalo »

tripo 41 wrote:Boga niko nije stvorio. On je nedostižan za čovjekov razum, za njega ne postoji ni vrijme ni prostor. On posjeduje neograničenu moć i znanje, što se i vidi iz milion ( za sad vrsta živih bića na zemlji). A ljudi radije vjeruju da je mrtva materija vječna i da je samu sebe pretvorila u život. Zašto On a nije recimo Ona. Tako se ljudima predstavio i nije samo Bog njegov naziv nego je ON put, istina i život. I to je jedino logičko objašnjenje postojanja života. Da ne govorim o povremenom djelovanju kroz istoriju dugu za sad 6000 godina.
Sorry , ali ovo obješnjenje je puno nelogičnosti, Bog nema spol , ako ti je dokaz da je čovjek stvoren prema božijem liku,žena i muškarac su čovjek, a ako za sve tražiš plan onda je ovo tvoje pojašnjenje nedostatno. Svaki će ti vjerski službenik reći da Bog nema spol.

A i zašto 6000 godina, kad je Bog svemoćan i vrijeme je totalno irelevantno.

Žao mi je ali tvom objašnjenju nema logike na koju se ti pozivaš.
terapija

#2135 Re: EVOLUCIJA

Post by terapija »

Kreacionizam je oficijelno opovrgnut vec duze vrijeme. Neka bilo ko unese pojam kreacionizam ("creationism") u Google, i isfiltrira sve stranice samih kreacionista, pa i "deklarisanih anti-kreacionista". Dakle neka uzme samo linkove koji ukazuju na objektivne cnjenice.
Svaka zvanicna definicija kreacionizma pocinje sa: "Creationism is the belief..." Znaci kreacionizam je vjerovanje, usko je povezan s religijom, ne trazi i ne zeli dokaze.

Stoga nema niti svrhe niti nacina diskutovati o tome sa aspekta danasnjeg naucnog shvatanja. Oni koji vjeruju i dalje ce vjerovati, a "dokazi" su svakako opovrgnuti. Evolucija je i dalje neopovrgnuta i kontinuirano usavrsavana teorija koja do sada najbolje opisuje porijeklo (ne postanak, mada i to ce se uskoro promijeniti) zivog svijeta na zemlji.

"Darvinova" evolucija se jos samo moze nazrijeti u modernom shvatanju evolucije, tako da i sve njene manjkavosti vise nema potrebe i smisla razmatrati, osim sa historijsko filozofskog aspekta. Te manjkavosti su uklonjene ili su ispravljene u danasnjoj modernoj biologiji. Samim tim i kreacionisti samo jos sebi i neukim mogu prodavati maglu sa Darvinom. Danasnja nauka cijeni Darvinovo djelo, no ono se uopste ne koristi u tom obliku u naucnom radu. Niko nema ni vremena ni potrebe vise da se osvrce na dogmu zvanu kreacionizam.
tripo 41

#2136 Re: EVOLUCIJA

Post by tripo 41 »

Usavršavana je filozofskim terminima, a nikakavim dokazima. A vidiš Luj Paster vam je fino nizom eksperimenata dokazao da život ne može nastati sam. Naprotiv kreacionisti nude puno, puno dokaza za stvaranje materije a i života na zemlji. To što većina vjeruje u evoluciju ne znači da je ona tačna. Ja sam se evolucije naslušao i u srednjoj školi i na faksu. Znaš onu bajku o carevom novom odijelu. Niko neće da kralju kaže da je go jer to ne bi bilo pametno. . A kako je moguće da nakon 150 god. rapidnog razvoja nauke još nijedan fosil nije nađen a da ima konačno tu prelaznu formu ( koja je glavni dokaz evolucionista) na milione fosila je dosad nađeno i svaki je bio neprelazna forma. I da znaš da je Darvin bio veliki rasista koga su Hitler, Staljin i mnogi diktatori uvažavali. E ja bi se danas ozbiljno zabrinuo ako bi me takva lica tj. koja imaju slične poglede uvažavala. Već sam nabrojao dosta imena vrhunskih naučnika koji su doslovno se držali Biblije i vjerovali u Boga. Ali šta ja da vam radim, to vam nije dovoljno. Ti naučnici su i postavili temelje nauci. Ne znam da li si čula za termin ( socijalni Darvinizam odnosno soc. evolucija) E zato su Hitler i ostali otpad ono napravili prenoseći borbu za život životinja na društvenu sferu, istrebljujući one koji su po njima bili niže vrste. E to je pravo lice evolucije. Osuđujem i zloupotrebu religija u takve svrhe. Ali po prvi put se rat vodio na "naučnoj" osnovi evolucije a to je drugi svjet. rat.
tripo 41

#2137 Re: EVOLUCIJA

Post by tripo 41 »

Na nacističkom sajtu "Storfront" je bila velika počast Darvinu i njegovoj teoriji, čak zahvalnica što se i danas ta teorija izučava. Ali samo jedno pitanje kako mrtva bezumna, neživa materija može sama sebi bez ikakavog plana da da život??? Kako??? A predmeti koje je čovjek napravio su bezbroj puta prostiji od najobičnije žive ćelije. Kako???? I da su postojali ti posebni uslovi, kako su oni nastali???? Kako je nastao ovako složen sistem živih organizama??? Koji su povezani i zavise jedni od drugih. Ali je u prirodi vidim da mačka rađa mačke, psi pse, ljudi ljude. I naravno vrlo lukavo izmešljene su milione i milione godina da naravno ne bi neko rekao "PA CIJELI ŽIVOT ŽIVIM I NE VIDIM NIKAKAVE PROMJENE AL ETO KAD IMAJU TOLIKE GODINE VJER. SE TO DEŠAVA". A tek evolucija medvjeda u kita pa to je ne bajka nego mit, ne znam kako bih ga nazvao. Evo evolucije medvjeda u kita: Kitovo porijeklo do današnje monarške ( kraljevske) veličine očigledno počinje prije 60 miliona godina, kada se dlakavi četvoronožni sisar u potrazi za hranom i skloništem upustio u pustolovinu ušavši u vodu. Kako su eoni prolazili, promjena se polako desila: Zadnje noge su nestale, prednje noge su promjenjene u peraja, dlaka se povukla da bi se pojavio glatki pokrivač vrvnja ( kitova mast). Nozdrve su otišle na vrh glave, rep se proširio u riblji rep, i u vodenom svijetu tijelo je postalo ogromno". Ovo totalno vrijeđa logiku, a kako je tokom te tranformacije živio samo se pitam.
dr.Gonzo

#2138 Re: EVOLUCIJA

Post by dr.Gonzo »

Ljudi dragi, nema razloga da gubite vrijeme odgovarajuci likovima kao trip 41. To je jedini zakljucak do koga sam dosao, nakon ucesca u velikom broju slicnih diskusija, ne nekim drugim forumima.

Kao da vas neko pokusava uvjeriti da je zemlja ravna argumentima tipa: "Da nije tako, oni sa druge strani bi se odlijepili i pali na glavu".
Osim sto se evolucija uci u skolama, postoji pregrst kvalitetnih resursa pomocu kojih se evolucija zaista moze shvatiti. Nakon toga, odgovaranje na kreacionisticke "argumente" postaje trivijalno.

Haj sto ljudima nedostaje elementarno skolsko obrazovanje, al' sto svjesno odbijaju da nesto procitaju i nauce iz relevantnih izvora.
To je pravi problem, ali ne moj. Ne mogu ja uciti umjesto njih.
tripo 41

#2139 Re: EVOLUCIJA

Post by tripo 41 »

Darvinova banalna apsurdna postulacija da je putem prirodne selekcije medvjed mogao da se trnsformiše u kita ( plavi kit ima preko 30 metara), je bila zasnovana na tome da bijeli medvjedi vole da plivaju i da ih je ta navika vodila ka transformaciji u kita. Darvinu ovakve postulacije mogu da se oproste, zato što je njegovo biološko obrazovanje i anatomsko znanje bilo površno, ali kasnije generacije evolucionista nemaju to opravdanje. Disajni sistem gmizavaca i ptica je potpuno različit. I svaki živi organizam ako nema sve sisteme on ne može da živi, a pozitivne mutacije skoro da i nema. Kod mene djeca uče u osn. školi bajke o transformaciji životinja u ljude i kad ih pitaš jeli to tačno oni će naravno reć da je to nemoguće.
JThomas

#2140 Re: EVOLUCIJA

Post by JThomas »

a šta će nam onda ribe koji imaju i škrge i pluća?
terapija

#2141 Re: EVOLUCIJA

Post by terapija »

tripo 41 wrote:Darvinova banalna apsurdna postulacija da je putem prirodne selekcije medvjed mogao da se trnsformiše u kita ( plavi kit ima preko 30 metara), je bila zasnovana na tome da bijeli medvjedi vole da plivaju i da ih je ta navika vodila ka transformaciji u kita. Darvinu ovakve postulacije mogu da se oproste, zato što je njegovo biološko obrazovanje i anatomsko znanje bilo površno, ali kasnije generacije evolucionista nemaju to opravdanje. Disajni sistem gmizavaca i ptica je potpuno različit. I svaki živi organizam ako nema sve sisteme on ne može da živi, a pozitivne mutacije skoro da i nema. Kod mene djeca uče u osn. školi bajke o transformaciji životinja u ljude i kad ih pitaš jeli to tačno oni će naravno reć da je to nemoguće.
Zivio ti nama i svoju jadnu djecu drzao neznanju...
De samo malo SAM na svoju ruku procitaj stagoda i zainteresuj se, a da nije napisano od strane u najmanju ruku autora sumnjivog kredibiliteta. Pomozi si sam, da bi ti ostali pomogli.
A sva argumentacija, to namjerno izbjegavam, jer kad ljudi u nesto vjeruju nema portrebe za raspravom.
sistem

#2142 Re: EVOLUCIJA

Post by sistem »

dr.Gonzo wrote:Kako to da katolicka crkva i Vatikan podrzavaju teoriju evolucije?
:lol:
dzahili nijedni :oops:
terapija

#2143 Re: EVOLUCIJA

Post by terapija »

Mene samo zanima, (ovo je ozbiljno i volio bih misljenja ostalih citalaca) da li su pobornici kreacionizma (i u kom omjeru od ponudjenih opcija)

a) svjesni svojih nebuloza, ali potkovani znanjem kako falsifikovati cinjenice i imaju neku svoju agendu kako maniupulisati neukim masama
b) neuke mase koje rado prihvataju ono sto im je ljepse i primamljivije upakovano

http://www.dailygalaxy.com/my_weblog/20 ... ve-tr.html, za tripo-a i kompaniju, ukoliko razumiju engleski, samo da vide jednu opciju nastanka zivota na planeti - dokazano - reproducirano u laboratoriji.
Last edited by terapija on 29/06/2009 17:04, edited 2 times in total.
dr.Gonzo

#2144 Re: EVOLUCIJA

Post by dr.Gonzo »

Napravi temu o tome ;)
tripo 41

#2145 Re: EVOLUCIJA

Post by tripo 41 »

Nemojte se vi brinuti za moju djecu, oni će dobro razlikovati evolucione bajke od realnosti. E da ste bar jedan dokaz dali ili rekli taj i taj fosil je prelazna forma rekao bi nešto i složili bi se. Džabe sam vam nabrajao imena ljudi koji su utemeljili nauku i 100% su bili protiv evolucije,ali vi poštujete Darvina koji je u najmanju ruku amater. Onda je oborena teorija evolucije sa Lujom P. Ali vama je opet džabe. Sad da ne govorim da je totalno oborena otkrićima da su i najmanji organizmi veoma komplikovani. Vaš je problem što vidite da je car go al nećete to da kažete, a treba biti kao ono bezazleno i mudro dijete.
Arminovski

#2146 Re: EVOLUCIJA

Post by Arminovski »

tripo 41 wrote:E da ste bar jedan dokaz dali ili rekli taj i taj fosil je prelazna forma rekao bi nešto i složili bi se. Džabe sam vam nabrajao imena ljudi koji su utemeljili nauku i 100% su bili protiv evolucije,ali vi poštujete Darvina koji je u najmanju ruku amater. Onda je oborena teorija evolucije sa Lujom P. Ali vama je opet džabe. Sad da ne govorim da je totalno oborena otkrićima da su i najmanji organizmi veoma komplikovani. Vaš je problem što vidite da je car go al nećete to da kažete, a treba biti kao ono bezazleno i mudro dijete.
Ja sam ti dao dokaz. Ne ne ne, problem sto se za knjige treba sjesti i odvojiti vremena... Dosta vremena. Za film koji na mom linku samo dva ali i to je previse ako nam ne sjeda tema. Lakse je tipkati po tastaturi...

Uostalom zasto moderator uopste dozvoljava da ovakvi postovi nicu na podforumu nauka? Trebali bi se brisati bez upozorenja. Imaju drugi forumi za takve stavove npr 1) Religija 2) Razno 3) Humor
vratnik

#2147 Re: EVOLUCIJA

Post by vratnik »

Za sve one koji vise vole gledati slike.. :D
http://www.spiegel.de/wissenschaft/natu ... 67,00.html
(zao mi je sto je na njemackom.. Ukucajte imena u google, i garant ce nesto naletiti i na engleskom).
Samo da jednu recenicu citiram: vise evolucije ne ide..
tripo 41

#2148 Re: EVOLUCIJA

Post by tripo 41 »

O pa neko bi da nam zabrani da dajemo svoje komentare. E vidiš ja vama ne bih nikada zabranio, u tome se možda i razlikujemo. Tako je i školi zabranjen kreacionizam, a trebalo bi da je ravnopravan status sa evolucijom. Mi nikada vama ne bi zabranili da se oglašavate ili da određujete gdje će ko da daje komentare. To je znak slabosti zbog nedostataka dokaza evolucije. Pa ste i davali o meni lične komentare, a ja vas lično nisam dirao niti imam išta protiv vas nego sam napadao teoriju evolucije.
chengaba

#2149 Re: EVOLUCIJA

Post by chengaba »

Haveru moj, KIT nastao od MEDVJEDA. Luj Paster pobio evoluciju.
Promijeni biblioteku pod hitno.

Hajd sto je obrnut redoslijed, nego sto toliko udaljeni jedan od drugog.
Od Pastera proslo 150 godina (ljudi tad ni telefon nisu imali), i dokazali da moze unutar cak jedne generacije moze doci do nestanka zadnjih nogu, formiranja repa itd. Dokazali da tokom embriogeneze zamjenom jednog genoma ili genske sekvence moze se iz recimo buduceg misicnog tkiva zadnjeg dijela tijela formirati dodatne srcana komora, sto je OGROMAN evolucijski korak, i to u jednoj generaciji.
Prijelaznih fosila ima ogroman broj, jedan je cak otkriven nema ni 2 mjeseca...

Ne krivim te sto ti je mrsko citati, al' ne budi uporan toliko :wink:
jOFLA

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 10/07/2023 21:28, edited 1 time in total.
Post Reply