Evolucija
- Arminovski
#1076 plop plop evolucija
[quote="salihh"]
sorry za kopiranje cijelog posta, ali odavno nije bolji post na sa-x bio... sellam[/quote]
Da. Vrlo dug tekst kao i obicno. Ako sam dobro razumio, ona tvrdi da mi i drugi sisavci ne dolazimo iz istog genetskog stabla zar ne? Ili ribe i ptice ne dolaze od iste prvobitne celije? Zar se time ne stvara jos jedan (potencijalno veci) problem a to je da moras objasniti postajanje ne samo jedne prve celije vec njih 2,3,5....100? Ako zivot tako lako nastaje onda bi citav univerzum bukvalno trebao da vrvi od stvorenja (mada nije iskljuceno ni to) Kako objasniti veliku geneticku slicnost nas i majmuna? Ili ako ne to, zasto se onda baziramo na istim principima (i ribe i ptice imaju oci, krvotok, nervni sistem, slican kostur itd)? Kako to objasniti kad evolucija ustvari nema smjera?
Ne slazem se i volio bih kad bi postirala kakav link da vidimo original teksta (i par imena od navedenih ucenjaka).
sorry za kopiranje cijelog posta, ali odavno nije bolji post na sa-x bio... sellam[/quote]
Da. Vrlo dug tekst kao i obicno. Ako sam dobro razumio, ona tvrdi da mi i drugi sisavci ne dolazimo iz istog genetskog stabla zar ne? Ili ribe i ptice ne dolaze od iste prvobitne celije? Zar se time ne stvara jos jedan (potencijalno veci) problem a to je da moras objasniti postajanje ne samo jedne prve celije vec njih 2,3,5....100? Ako zivot tako lako nastaje onda bi citav univerzum bukvalno trebao da vrvi od stvorenja (mada nije iskljuceno ni to) Kako objasniti veliku geneticku slicnost nas i majmuna? Ili ako ne to, zasto se onda baziramo na istim principima (i ribe i ptice imaju oci, krvotok, nervni sistem, slican kostur itd)? Kako to objasniti kad evolucija ustvari nema smjera?
Ne slazem se i volio bih kad bi postirala kakav link da vidimo original teksta (i par imena od navedenih ucenjaka).
Last edited by Arminovski on 13/02/2007 01:28, edited 1 time in total.
- NIN
Da si ti meni zdrav i ziv!NIN wrote:salihh wrote:zasto ti objektivno ne sagledas... evo, ovdje se ti ipak ne raspravljas o aristotelu nego o kuranu, a covjek te lijepo pita o ociglednim zabludama klasicnih grckih filozofa kojih nema u kuranu, a ti pricas o hronologiiji, a nisi u stanju da napises gdje je to nauka dokazala da kuran grijesi?NIN wrote:Poredaj hronologiju i objektivno sagledaj.
Pozdrav...
imas li ti dokaz da su arapi imali prijevode grckih filozofa prije negoli su primili islam i da su kuran prepisali od faraona, kineza i grka, respektivno????
imam osjecaj da ponekad u nedostatku valjanog argumenta lupas sta bilo u nadi da ces nesto pogoditi....
Koliko sam se ja puta potrudio da ljudima stavova slicnih tvomu nesto pokazem i predocim pa nista. Ne mogu ja, druze moj, uzalud trositi toliko vremena. Imas brate internet, biblioteku, knjizaru pa udri!
Druga je stvar to da ti meni trazis dokaz a ne dajes dokaz koji podupire tvoju tvrdnju i stavove, pa se opet vracamo na onaj djetinji stav koji je pravilo kod takvih kao ti. Da se razumijemo, dokaz NIJE nesto alegoricno i poeticno nego dokaz je nesto sto JE solidno i cvrsto. Dokazi dakako da postoje ticano za direktnu povezanost grcke misli i islama i to je istorijska cinjenica koju ces vrlo la(h)ko pronaci ako imalo znas rukovati internet pretrazivacima, tako da ne moras u biblioteku po informacije. Sto se tice same knjige ja, koliko se sjecam, nisam ulazio u konkretne spekulacije kako je ista potekla i od koga je (pre)pisana, mada imam stav i po tome pitanju.
Samo jedno sigurno znam a to je da nisi u pravu ma koliko ti bio uvjeren u to, jer tamo je toliko stiva i znanja da ne mozes ni zamisliti koliko si u magli zabluda i deluzija!
Sretno i pozdrav...
-
digger
Sto NIN rece, daj da se ne prepiremo ko djeca.salihh wrote:...imas li ti dokaz da su arapi imali prijevode grckih filozofa prije negoli su primili islam i da su kuran prepisali od faraona, kineza i grka, respektivno????
Ni ti nemas dokaz da mudrosti egipcana, grka, mezopotamaca i drugih nisu bile upotrijebljene. I ako si fer sa sobom i drugima, bar prihvati to kao mogucnost posebno jer svi znamo da je Muhamed bio obican covijek. Da mu je zivot bio zapocet neobicnim putem i posut cudima—kao recimo Isusov—onda bi 'cuda' mozda stajala kao mogucnost da je on sam do svega dosao.
Svako je crpio nesto od drugoga. Egipcani su imali kulturu koja je stigla do arabije, Grci isto tako. Rimljani su bila svijetska sila ne sto im je doslo u glavu nego sto su mnoge stvari ucili i naucili i od drugih. Zato i nema razloga za sumnju da su drugi dali veliki udio nacinu misljenja i zivota u okolnim zemljama.
Na kraju, gornje nikako ne umanjuje znacaj Muhameda. Sta moze da ga umanjuje u ocima nemuslimana je plejada dodatnih glupotarija koje su pocele da se pojavljuju daleko nakon njegove smrti i koje sigurno nisu imale nikakvu vezu sa njegovim stvarnim zivotom.
-
salihh
ono sto ti ne vidis: kuran jeste muhamedova a.s. mudziza *(cudo)... da li ti zaista vjerujes da je muhamed, a historija je odlicno "zapamtila" ovog poslanika, bio u stanju samostalno napisati takvo grandiozno djelu u kojemu nema proturjecnosti niti materijalnih gresaka???? ili mislis da je imao skriveni tim jakih filozofa i naucnika koji su mu dosaptavali sta da govori, a da za taj tim i njegove clanove niko nikada ni prije ni poslije nije cuo... ma dajjj...digger wrote:Sto NIN rece, daj da se ne prepiremo ko djeca.salihh wrote:...imas li ti dokaz da su arapi imali prijevode grckih filozofa prije negoli su primili islam i da su kuran prepisali od faraona, kineza i grka, respektivno????
Ni ti nemas dokaz da mudrosti egipcana, grka, mezopotamaca i drugih nisu bile upotrijebljene. I ako si fer sa sobom i drugima, bar prihvati to kao mogucnost posebno jer svi znamo da je Muhamed bio obican covijek. Da mu je zivot bio zapocet neobicnim putem i posut cudima—kao recimo Isusov—onda bi 'cuda' mozda stajala kao mogucnost da je on sam do svega dosao.
Svako je crpio nesto od drugoga. Egipcani su imali kulturu koja je stigla do arabije, Grci isto tako. Rimljani su bila svijetska sila ne sto im je doslo u glavu nego sto su mnoge stvari ucili i naucili i od drugih. Zato i nema razloga za sumnju da su drugi dali veliki udio nacinu misljenja i zivota u okolnim zemljama.
Na kraju, gornje nikako ne umanjuje znacaj Muhameda. Sta moze da ga umanjuje u ocima nemuslimana je plejada dodatnih glupotarija koje su pocele da se pojavljuju daleko nakon njegove smrti i koje sigurno nisu imale nikakvu vezu sa njegovim stvarnim zivotom.
niko ne tvrdi da je svijet, nauka, ljudi itd. nastali muhamed a.s. poslanstvom, dapace, muhamed a.s. je jedan u nizu poslanika, s tim da je on poslednji i da je ljudima prenio usavrsenu vjeru i knjigu...
evo, proguglaj ti i nadji mi ikakvog arapina filozofa iz predislamskog vremena koji je i izbliza pisao o temama kojima se bavi kuran... ja nisam cuo niti za jednog, niti sam cuo da su se arapi uopce bavili ovim temama, bili su pagani, a jedino je poezija bila na cijeni...
ja nisam trazio niti od tebe niti od nin-a da mi navedete neke velike dokaze, samo bih molio da mi napises, ako znas, za kakvu gresku koju je, po tvome misljenju, muhamed a.s. napravio pisuci kuran prije 1400 godina... a kuran nije mala knjiga i bavi se svim zivotnim pitanjima, pitanjima svemira, nastanka, vremena itd... dakle, ogromno polje za pogrijesiti...
-
Maksim
Bez uvrede, Salihhe, ali tvoji "argumenti" ce biti ubaceni u zadnju laticu. Malo je to smijesno da ti cvrsto vjerujes da netko u to vrijeme, kada su se uveliko u Grckoj osnivale simpozije (akademije) i kada su filozofi, umjetnici, drzavnici i istrazivaci izdavali pismena djela, nije bio u stanju napisati jednu knjigu koja nije bas neko cudo? Arapi su se u to vrijeme uveliko bavili filozofijom, imali su pismo, bavili su se matematikom, preuzeli su sistem brojeva od Indijaca, znaci nisu bili za to doba zaostali ljudi nego su to tek postali sa usponom autoritetnog Islama (slicno kao u Evropi s krscanstvom) a Muhamed je tek od cetrdesete godine zivota poceo tvrditi da je poslanik i navodno nepismen, mada je za svoje godine dosta proputovao i bio je trgovac a kao trgovac ne mozes biti toliko nepismen.
Plus je smijesno da tek tako vjerujes da Kuran nema materijalnih gresaka.
Islam je vjera koja nije originalna bas kao ni krscanstvo ni judaizam. Oni su preuzeli metode koje su vladari Babilonije, Mezopotamije, Perzije, Egipta itd. uveliko prije njih prakticirali, samo sto su tvorci vjera poput danasnjih monoteistickih spoznali jednu stvar: odstranjenje brutalnih rituala koji su bili prisutni u tim "paganskim" vjerama prije sto u kontekstu znaci, zlopotrijebiti ponovo strah ljudi da bi ih preveli na novu vjeru.
Plus je smijesno da tek tako vjerujes da Kuran nema materijalnih gresaka.
Islam je vjera koja nije originalna bas kao ni krscanstvo ni judaizam. Oni su preuzeli metode koje su vladari Babilonije, Mezopotamije, Perzije, Egipta itd. uveliko prije njih prakticirali, samo sto su tvorci vjera poput danasnjih monoteistickih spoznali jednu stvar: odstranjenje brutalnih rituala koji su bili prisutni u tim "paganskim" vjerama prije sto u kontekstu znaci, zlopotrijebiti ponovo strah ljudi da bi ih preveli na novu vjeru.
- vatrogasac
...o kojem stoljeću je riječ...?....prvo da riješimo ovo.....Maksim wrote:Bez uvrede, Salihhe, ali tvoji "argumenti" ce biti ubaceni u zadnju laticu. Malo je to smijesno da ti cvrsto vjerujes da netko u to vrijeme, kada su se uveliko u Grckoj osnivale simpozije (akademije) i kada su filozofi, umjetnici, drzavnici i istrazivaci izdavali pismena djela, nije bio u stanju napisati jednu knjigu koja nije bas neko cudo? Arapi su se u to vrijeme uveliko bavili filozofijom, imali su pismo, bavili su se matematikom, preuzeli su sistem brojeva od Indijaca, znaci nisu bili za to doba zaostali ljudi nego su to tek postali sa usponom autoritetnog Islama (slicno kao u Evropi s krscanstvom) a Muhamed je tek od cetrdesete godine zivota poceo tvrditi da je poslanik i navodno nepismen, mada je za svoje godine dosta proputovao i bio je trgovac a kao trgovac ne mozes biti toliko nepismen.
-
salihh
ehhh, tamam ce maksim priznati da je polupao loncice...vatrogasac wrote:...o kojem stoljeću je riječ...?....prvo da riješimo ovo.....Maksim wrote:Bez uvrede, Salihhe, ali tvoji "argumenti" ce biti ubaceni u zadnju laticu. Malo je to smijesno da ti cvrsto vjerujes da netko u to vrijeme, kada su se uveliko u Grckoj osnivale simpozije (akademije) i kada su filozofi, umjetnici, drzavnici i istrazivaci izdavali pismena djela, nije bio u stanju napisati jednu knjigu koja nije bas neko cudo? Arapi su se u to vrijeme uveliko bavili filozofijom, imali su pismo, bavili su se matematikom, preuzeli su sistem brojeva od Indijaca, znaci nisu bili za to doba zaostali ljudi nego su to tek postali sa usponom autoritetnog Islama (slicno kao u Evropi s krscanstvom) a Muhamed je tek od cetrdesete godine zivota poceo tvrditi da je poslanik i navodno nepismen, mada je za svoje godine dosta proputovao i bio je trgovac a kao trgovac ne mozes biti toliko nepismen.
- NIN
Bacterial flagellar motor

The bacterial flagellar motor
is a rotary molecular engine powered by the flow of ions across the inner, or cytoplasmic, membrane of a bacterial cell envelope [1]. Each motor drives a protruding helical filament, and the rotating filaments provide the propulsive force for cells to swim. Ion flux is driven by an electrochemical gradient, the protonmotive force (pmf) or sodium-motive force (Namf) in motors driven by H+ and Na+ respectively. The electrochemical gradient consists of a voltage component and a concentration component, and is a key intermediate in the metabolism of both bacteria and higher organisms. The inside of a bacterial cell is typically at an electrical potential about 150 mV below the outside, and also has a slightly lower concentration of H+ or Na+ ions. Filaments rotate at speeds up to 1000 Hz in swimming cells [2,3]. If cells are attached to a surface by a single flagellar filament, or “tethered”, the motor turns the whole cell body at speeds around 10 Hz [4]. The rotating heart of the motor is a set of rings in the cytoplasmic membrane, about 45 nm in diameter, and containing a total of a few hundred molecules of several different proteins [5]. This rotor is surrounded by a ring of 8 to 16 independent torque generators, which are anchored to the cell wall and consist of the proteins MotA and MotB [6,7].
http://www.physics.ox.ac.uk/biophysics/ ... ellar.html
Pozdrav...

The bacterial flagellar motor
is a rotary molecular engine powered by the flow of ions across the inner, or cytoplasmic, membrane of a bacterial cell envelope [1]. Each motor drives a protruding helical filament, and the rotating filaments provide the propulsive force for cells to swim. Ion flux is driven by an electrochemical gradient, the protonmotive force (pmf) or sodium-motive force (Namf) in motors driven by H+ and Na+ respectively. The electrochemical gradient consists of a voltage component and a concentration component, and is a key intermediate in the metabolism of both bacteria and higher organisms. The inside of a bacterial cell is typically at an electrical potential about 150 mV below the outside, and also has a slightly lower concentration of H+ or Na+ ions. Filaments rotate at speeds up to 1000 Hz in swimming cells [2,3]. If cells are attached to a surface by a single flagellar filament, or “tethered”, the motor turns the whole cell body at speeds around 10 Hz [4]. The rotating heart of the motor is a set of rings in the cytoplasmic membrane, about 45 nm in diameter, and containing a total of a few hundred molecules of several different proteins [5]. This rotor is surrounded by a ring of 8 to 16 independent torque generators, which are anchored to the cell wall and consist of the proteins MotA and MotB [6,7].
http://www.physics.ox.ac.uk/biophysics/ ... ellar.html
Pozdrav...
-
digger
salihh na komentar @NIN-a:
Ne znas jer te to ne interesuje.
Prilaz da se sve prihvata 'zdravo za gotovo,' dovela je do toga da su danas islamska naucna dostignuca na niskom nivou. Sve u cemu su arapi ucestvovali prije nekoliko milenija—astronomija, algebra, hemija i ostalo—je stalo i ne mrda... bar ne od doba Renesanse.
Sjedni u miru i pocni da citas i razmisljas zasto vise nema velikih arapskih matematicara, hemicara, astronoma, fizicara... gdje je ta zelja za naukom nestala i zasto... ili je u pitanju nesto drugo? Jer za sve gornje discipline ne treba mnogo stredstava: treba samo imati zelju da se ide naprijed kroz sto kazu englezi 'trial and error' tj. kroz mukotrpan rad.
Ali...
taj rad dovodi do 'otvaranja kutije' (can of worms) ciji sadrzaj nije dozvoljeno ni 'odskrinuti.' Sto je u 'kutiji' nije za nase oci. Veliki NO-NO. Cemu diskutovati ili razmisljati o sadrzaju kada ti je sve tu dato ukljucujuci—kako na podforumu saznadoh blago meni—postojanje raznih univerzi, kvantnu teoriju, postojanje subatomskih cestica, i svega ostalog sto je moglo stati u jednu manju knjigu. Ukratko, cemu gubiti vrijeme?
Istovremeno, sllcno je bilo i u Evropi. Zadnji koji je platio zivotom zbog znatizelje i otvaranja slicne 'kutije' (Giordano Bruno) je spaljen prije 400 godina. Na nasu srecu, taj proces izazova Brune i mnogih drugih je utemeljio nezaustavljiv naucni i drugi napredak zapadnih drustava, i doveo ih je do nivoa gdje jesu danas.
Sutra ce ljudski rod da napravi stanicu na Marsu ili mozda negdje dalje. Kako li ti to promatras: kao trijumf otvorenog ljudskog uma, ili kao nalog i 'objasnjenje' kako to postici iz zamandaljene kutije?
Imas li ti dokaz da nisu? Sta ti znas o tome koliko je jedna kultura uticala na drugu? Sta ti znas koliko su stari Grci kupili od Egipta, Rimsko carstvo od Grka, a Evropa od Rimskog carstva?...imas li ti dokaz da su arapi imali prijevode grckih filozofa prije negoli su primili islam i da su kuran prepisali od faraona, kineza i grka, respektivno????
imam osjecaj da ponekad u nedostatku valjanog argumenta lupas sta bilo u nadi da ces nesto pogoditi....
Ne znas jer te to ne interesuje.
Prilaz da se sve prihvata 'zdravo za gotovo,' dovela je do toga da su danas islamska naucna dostignuca na niskom nivou. Sve u cemu su arapi ucestvovali prije nekoliko milenija—astronomija, algebra, hemija i ostalo—je stalo i ne mrda... bar ne od doba Renesanse.
Sjedni u miru i pocni da citas i razmisljas zasto vise nema velikih arapskih matematicara, hemicara, astronoma, fizicara... gdje je ta zelja za naukom nestala i zasto... ili je u pitanju nesto drugo? Jer za sve gornje discipline ne treba mnogo stredstava: treba samo imati zelju da se ide naprijed kroz sto kazu englezi 'trial and error' tj. kroz mukotrpan rad.
Ali...
taj rad dovodi do 'otvaranja kutije' (can of worms) ciji sadrzaj nije dozvoljeno ni 'odskrinuti.' Sto je u 'kutiji' nije za nase oci. Veliki NO-NO. Cemu diskutovati ili razmisljati o sadrzaju kada ti je sve tu dato ukljucujuci—kako na podforumu saznadoh blago meni—postojanje raznih univerzi, kvantnu teoriju, postojanje subatomskih cestica, i svega ostalog sto je moglo stati u jednu manju knjigu. Ukratko, cemu gubiti vrijeme?
Istovremeno, sllcno je bilo i u Evropi. Zadnji koji je platio zivotom zbog znatizelje i otvaranja slicne 'kutije' (Giordano Bruno) je spaljen prije 400 godina. Na nasu srecu, taj proces izazova Brune i mnogih drugih je utemeljio nezaustavljiv naucni i drugi napredak zapadnih drustava, i doveo ih je do nivoa gdje jesu danas.
Sutra ce ljudski rod da napravi stanicu na Marsu ili mozda negdje dalje. Kako li ti to promatras: kao trijumf otvorenog ljudskog uma, ili kao nalog i 'objasnjenje' kako to postici iz zamandaljene kutije?
-
Gorcin
cika NiNe, sta je ovo:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/3277579.stm
However, again, X(3872) does not match theoretical expectations for any conceivable quark-antiquark arrangement.
To explain it, theoretical physicists may have to modify their theory of the colour force; or make X(3872) the first example of a new type of meson, one that is made from four quarks (two quarks and two antiquarks).
(moze bit' da je malo off topic, al' haj nejse)

Peace&Joy
However, again, X(3872) does not match theoretical expectations for any conceivable quark-antiquark arrangement.
To explain it, theoretical physicists may have to modify their theory of the colour force; or make X(3872) the first example of a new type of meson, one that is made from four quarks (two quarks and two antiquarks).
Peace&Joy
- NIN
...a sta bi moglo biti,Gorcin wrote:cika NiNe, sta je ovo:
Peace&Joy
ljudi detektirali jos jednu u nizu subatomskih cestica i jedino im preostaje da je uklope u vec postojecu "tabelu". Ne znam da li treba ovdje podrobnije objasnjenje jer sve ti je receno u datom tekstu.
Pozdrav...
-
digger
Nije pogresno naci gresku u teoriji pa poceti sve iz pocetka. Pogresno je napraviti gresku na samom pocetku teorije, pa onda to braniti do kraja.Gorcin wrote:cika NiNe, sta je ovo:... X(3872) does not match theoretical expectations for any conceivable quark-antiquark arrangement.
To explain it, theoretical physicists may have to modify their theory of the colour force...
-
PITARKA_SA
zena je nastala od muskarcevog rebra!
ma hajte molim vas ,pa kako mozete tu CINJENICU dovoditi u pitanje !
- vatrogasac
...de znaj...PITARKA_SA wrote:zena je nastala od muskarcevog rebra!
http://www.znaci.com/osnovi_vjerovanja/ ... 174_0.html
- vatrogasac
digger wrote:Nije pogresno naci gresku u teoriji pa poceti sve iz pocetka. Pogresno je napraviti gresku na samom pocetku teorije, pa onda to braniti do kraja.
-
Avax_
Namjerno ili slucajno stvaranje
Ako nije postojao Stvoritelj, tada je zivot morao nastati spontanim slucajem. Da bi nastao zivot, na neki nacin su se prave hemijske supstance morale naci u pravim kolicinama, pod pravom temperaturom i odgovarajucim pritiskom te drugim faktorima, a cijeli je proces trebao biti podrzavan tokom tacno odredjenog vremenskog perioda. Osim toga, da bi na zemlji zivot nastao i da bi se odrzavao, ovi su se slucajni dogadjaji trebali ponoviti hiljadama puta.
Kolika je vjerovatnoca da ce se desiti ijedan takav slucaj?
Evolucionisti priznaju da je sansa da se pravi atomi i molekule zateknu na nekom mjestu kako bi oformili samo jednu jednostavnu molekulu bjelancevine 1 prema 10 na 113-stu. To je broj koji je veci od procijenjenog ukupnog broja atoma u svemiru! matematicari opisuju kao nemoguce sve ono cija je vjerovatnoca nastanka manja od 1 prema 10 na 50-tu.
No, za zivot je potrebno mnogo vise od jedne jednostavne molekule bjelancevine. Da bi jedna jedina stanica odrzavala svoju aktivnost potrebno je otprilike 2000 razlicitih bjelancevina, a sansa da sve one nastanu nasumice jeste 1 prema 10 na 40 000-tu! Osobama koje vjeruju u spontani nastanak zivota, samo ovo jednostavno proracunavanje ukazivalo bi da je cijela zamisao nemoguca.
Zakljucak:
Ako svemirom upravljaju zakoni, tada mora postojati inteligentni zakonodavac koji je formulisao ili utvrdio zakone. Buduci da su zakoni u svemiru ocito bili postavljeni za pojavu zivota, tu se ocigledno radilo o namjeri! Konstrukcija i namjera se ne vide samo u zakonima svemira nego i u nacinu na koji ziva bica izvrsavaju svoje aktivnosti. Savrseno uredjen zivot na planeti Zemlji, prirodna ravnoteza, prirodni ciklus..., su snazni dokazi Inteligentnog Konstruktora!
Ako nije postojao Stvoritelj, tada je zivot morao nastati spontanim slucajem. Da bi nastao zivot, na neki nacin su se prave hemijske supstance morale naci u pravim kolicinama, pod pravom temperaturom i odgovarajucim pritiskom te drugim faktorima, a cijeli je proces trebao biti podrzavan tokom tacno odredjenog vremenskog perioda. Osim toga, da bi na zemlji zivot nastao i da bi se odrzavao, ovi su se slucajni dogadjaji trebali ponoviti hiljadama puta.
Kolika je vjerovatnoca da ce se desiti ijedan takav slucaj?
Evolucionisti priznaju da je sansa da se pravi atomi i molekule zateknu na nekom mjestu kako bi oformili samo jednu jednostavnu molekulu bjelancevine 1 prema 10 na 113-stu. To je broj koji je veci od procijenjenog ukupnog broja atoma u svemiru! matematicari opisuju kao nemoguce sve ono cija je vjerovatnoca nastanka manja od 1 prema 10 na 50-tu.
No, za zivot je potrebno mnogo vise od jedne jednostavne molekule bjelancevine. Da bi jedna jedina stanica odrzavala svoju aktivnost potrebno je otprilike 2000 razlicitih bjelancevina, a sansa da sve one nastanu nasumice jeste 1 prema 10 na 40 000-tu! Osobama koje vjeruju u spontani nastanak zivota, samo ovo jednostavno proracunavanje ukazivalo bi da je cijela zamisao nemoguca.
Zakljucak:
Ako svemirom upravljaju zakoni, tada mora postojati inteligentni zakonodavac koji je formulisao ili utvrdio zakone. Buduci da su zakoni u svemiru ocito bili postavljeni za pojavu zivota, tu se ocigledno radilo o namjeri! Konstrukcija i namjera se ne vide samo u zakonima svemira nego i u nacinu na koji ziva bica izvrsavaju svoje aktivnosti. Savrseno uredjen zivot na planeti Zemlji, prirodna ravnoteza, prirodni ciklus..., su snazni dokazi Inteligentnog Konstruktora!
-
Gorcin
Mahlzeit
from the point of view of secular science, we're living in the great mysterious improbability...
this makes it look as if
blind faith is a much stronger principal for atheists than it is for the believers
- we have a coherent explanation - they just have a view of the world that's been virtually an impossibility, but here it is, and we just have to accept it - that's blind faith if you like
...
watch it:
http://www.youtube.com/watch?v=a0-k1zo2n98

Peace&Blessings B upon U People!
from the point of view of secular science, we're living in the great mysterious improbability...
this makes it look as if
blind faith is a much stronger principal for atheists than it is for the believers
- we have a coherent explanation - they just have a view of the world that's been virtually an impossibility, but here it is, and we just have to accept it - that's blind faith if you like
watch it:
http://www.youtube.com/watch?v=a0-k1zo2n98
Peace&Blessings B upon U People!
- NIN
...nego Gorcine,
mogao si mi objasniti, s tvoje tacke gledista, mali repic sto svi ljudi kao bozija krajnja kreacija imaju na samom kraju kicme, kad si vec toliko navalio?!
(Ako ti je lakse, mozda Harun ima kakav prijedlog
)
Peace
...
mogao si mi objasniti, s tvoje tacke gledista, mali repic sto svi ljudi kao bozija krajnja kreacija imaju na samom kraju kicme, kad si vec toliko navalio?!
(Ako ti je lakse, mozda Harun ima kakav prijedlog
Peace