Evolucija Bosnjaka
-
A-ZO
#1 Evolucija Bosnjaka
Nemojte pogresno shvatiti, ali interesuje me ima li sanse i na koji nacin bi Bosnjaci mogli korigovati i unaprijediti svoj starinski naziv u ono sto im tacnije pristaje - Bosanci (muslimanske vjeroispovjesti). Na taj nacin, smatram da bi se jace vezali za svoju istinsku domovinu i prilagodili naziv naroda sa zemljom Bosnom. 
-
savjest
#2 Re: Evolucija Bosnjaka
Jedno niti ukljucuje niti iskljucuje drugo. Neko moze biti Bosnjak a da nije Bosanac i obrnuto. Naprimjer neko ko zivi u Hr. moze biti Bosnjak a da nije bosanac jer ima samo hr. drzavljanstvo.A-ZO wrote:Nemojte pogresno shvatiti, ali interesuje me ima li sanse i na koji nacin bi Bosnjaci mogli korigovati i unaprijediti svoj starinski naziv u ono sto im tacnije pristaje - Bosanci (muslimanske vjeroispovjesti). Na taj nacin, smatram da bi se jace vezali za svoju istinsku domovinu i prilagodili naziv naroda sa zemljom Bosnom.
Dosta puta sam to objasnjavao ovdje na forumu pa me mrzi da to sad ponovo objasnjavam ali evo ukratko.
"Moderna" definicija ili takozvana republicka definicija nacije je ona koja veze jednu odredenu grupu sa drzavom. Dakle svi oni koji imaju bh. drzavljanstvo su bosanskohercegovacke nacije => automatski.
Ista nacija se sastoji od tri konstitutivna naroda. Dakle glupo je od nekih(a la Skljoco i slicni, da traze da se na popisu ubaci i kategorija bosana-hercegovac jer to se podrazumjeva.
U to se mozes uvjeriti i na stranicama CIA.
Nationality: Bosnian(s), Herzegovinian(s)
Ethnic groups: Serb 37.1%, Bosniak 48%, Croat 14.3%, other 0.6%
http://www.cia.gov/cia/publications/fac ... tml#People
Stara definicija nacije nije vezala odredenu grupu ljudi za jednu drzavu tako da je jedna nacija mogla da se nalazi na prostorima vise drzava. To je proizvodilo stalne konflikte jer su oni stalno trazili "ujedinjenje" i zato je ova druga sada viseprihvacena. Zbog takvih pogleda stalno je bilo pomjeranja granica i osvajanja.
No problem je u tome sto ljudi brkaju pojmove.
-
A-ZO
Ja ovdje govorim o EVOLUCIJI, dakle o prilagodjavanju vremenu i situaciji u kojoj zivimo. Ako su se stanovnici Hrvatske nekada nazivali Horvatima, pa jednog dana izbacili slovo o da nebi bilo nikakve zabune, i ako su mnogi drugi narodi slicno uradili da bi se cvrsto povezali sa zemljom odakle poticu, zasto bi mi jedini ostali sa nasim starinskim nazivom? Eto to se ja pitam, dakle tema je o evoluciji, a ne o trenutnom stanju.
- Bosanac_21
Nama Bosnjacima, bilo je zabranjeno da se tako nazivamo, sad kad smo se izborili za svoja prava vratili smo nase historijsko ime. 
-
everybody hurts
A tvoj nick potvrdjuje to...Bosanac_21 wrote:Nama Bosnjacima, bilo je zabranjeno da se tako nazivamo, sad kad smo se izborili za svoja prava vratili smo nase historijsko ime.
-
A-ZO
To je super, i niko nema nista protiv toga, ali ovdje je rijec o sitnoj korekciji koja bi pomogla da se otklone bilo kakve sumnje. Npr. Italijani su narod Italije, dakle nisu Itasiljani narod Italije, itd...Bosanac_21 wrote:Nama Bosnjacima, bilo je zabranjeno da se tako nazivamo, sad kad smo se izborili za svoja prava vratili smo nase historijsko ime.
-
zlata
Ja nisam glasala za to pravo...da budem Bosnjak. Ako se sjecam...glasali smo za ravnopravnost muslimana u bivsoj Yu-BiH (SDA). Glasali smo i za nezavnisnost BiH. Ne sjecam se referenduma za Bosnjake!Bosanac_21 wrote:Nama Bosnjacima, bilo je zabranjeno da se tako nazivamo, sad kad smo se izborili za svoja prava vratili smo nase historijsko ime.
Nista nam nije "vraceno". Danasnji Bosnjak nije sinonim "povijesnog Bosnjaka", nego je sinonim YU-Muslimana.
-
A-ZO
zlata wrote:Ja nisam glasala za to pravo...da budem Bosnjak. Ako se sjecam...glasali smo za ravnopravnost muslimana u bivsoj Yu-BiH (SDA). Glasali smo i za nezavnisnost BiH. Ne sjecam se referenduma za Bosnjake!Bosanac_21 wrote:Nama Bosnjacima, bilo je zabranjeno da se tako nazivamo, sad kad smo se izborili za svoja prava vratili smo nase historijsko ime.
Nista nam nije "vraceno". Danasnji Bosnjak nije sinonim "povijesnog Bosnjaka", nego je sinonim YU-Muslimana.
E bravo, konacno da neko shvati o cemu se radi. Cestitam!
- Bosanac_21
Ako si drzavljanin Bosne i Hercegovine onda smo samo Bosanci i Hercegovci (Katolici, Pravoslavci, Muslimani,....). Prije su i Katolici, Pravoslavci i Musimani nazivali sebe Bosnjacima na prostoru BiH. Bosnjacki Katolici su ime zamjenili Hrvatima, Pravoslavci Srbima, da bi samo ostali Muslimani Bosnjaci. I njima je to ime ukinuto, pa se nisu mogli ni Muslimanima vise nazivati do kasnije. Po meni je najlogicnije da je drzavljanin Bosne i Hercegovine, Bosanac i Hercegovac, ma bilo koje da je vjere. Problem je u tome sto bi jedan narod na to odmah pristao a ostala dva nebih.A-ZO wrote:zlata wrote:Ja nisam glasala za to pravo...da budem Bosnjak. Ako se sjecam...glasali smo za ravnopravnost muslimana u bivsoj Yu-BiH (SDA). Glasali smo i za nezavnisnost BiH. Ne sjecam se referenduma za Bosnjake!Bosanac_21 wrote:Nama Bosnjacima, bilo je zabranjeno da se tako nazivamo, sad kad smo se izborili za svoja prava vratili smo nase historijsko ime.
E bravo, konacno da neko shvati o cemu se radi. Cestitam!
-
zlata
Bosanac:Po meni je najlogicnije da je drzavljanin Bosne i Hercegovine, Bosanac i Hercegovac, ma bilo koje da je vjere. Problem je u tome sto bi jedan narod na to odmah pristao a ostala dva nebih.
Sta se njih tice kako se ti izjasnjavas? Zasto jedan Srbin ili Hrvat ili Tunguz mora uvjetovati moj identitet? Ili kako se ja izjasnjavam?
Meni je ovo YU-Bosnjastvo servirala "Muslimanska Inteligencija", a ne Srbi i Hrvati!
Sta se njih tice kako se ti izjasnjavas? Zasto jedan Srbin ili Hrvat ili Tunguz mora uvjetovati moj identitet? Ili kako se ja izjasnjavam?
Meni je ovo YU-Bosnjastvo servirala "Muslimanska Inteligencija", a ne Srbi i Hrvati!
-
No_Comment
Da li iko ikome brani da se izjasni kako zeli...izjasni se bona kako hocesh i mirna Bosna...ali to pravo priznaj i drugima...zlata wrote:Bosanac:Po meni je najlogicnije da je drzavljanin Bosne i Hercegovine, Bosanac i Hercegovac, ma bilo koje da je vjere. Problem je u tome sto bi jedan narod na to odmah pristao a ostala dva nebih.
-
No_Comment
Ne naturaj nikome svoja rjeshenja...i izjasni se kako zelish....pozdravi usput Shkljocka i co. ....A-ZO wrote:zasto bogumili mjenjaju naziv u bosnjane?
zasto bosnjani mjenjaju naziv u bosnjake?
zasto nebi bosnjaci mjenjani naziv u bosanci?
-
zlata
Pa ne mozes se ti izjasniti....kad su se FORMALNO drugi izjasnili....U TVOJE IME. Da im je cilj bio dozvol'ti svakom gradjaninu slobodu izbora....onda bi bar na kraju rata odrzali referendum....pa nek'se narod slobodno izjasni. Ja tebi priznam to pravo...ali cjelokupno nama svima u BiH je to pravo oteto.No_Comment wrote:Da li iko ikome brani da se izjasni kako zeli...izjasni se bona kako hocesh i mirna Bosna...ali to pravo priznaj i drugima...zlata wrote:Bosanac:Po meni je najlogicnije da je drzavljanin Bosne i Hercegovine, Bosanac i Hercegovac, ma bilo koje da je vjere. Problem je u tome sto bi jedan narod na to odmah pristao a ostala dva nebih.
-
No_Comment
Nikome nije oteto bujrum...volja ti bit Srpkinja , Hrvatica,Boshnjakinja, Bosanka...Slovenka...svako moze upisat shta zeli...Kinez..Kinez, Rom..Rom...nikakav dezurni politicar ili dushebriznik ne stoji nikome iznad glave kada taj upisuje svoju nacionalnu pripadnost...zlata wrote:Pa ne mozes se ti izjasniti....kad su se FORMALNO drugi izjasnili....U TVOJE IME. Da im je cilj bio dozvol'ti svakom gradjaninu slobodu izbora....onda bi bar na kraju rata odrzali referendum....pa nek'se narod slobodno izjasni. Ja tebi priznam to pravo...ali cjelokupno nama svima u BiH je to pravo oteto.No_Comment wrote:Da li iko ikome brani da se izjasni kako zeli...izjasni se bona kako hocesh i mirna Bosna...ali to pravo priznaj i drugima...zlata wrote:Bosanac:Po meni je najlogicnije da je drzavljanin Bosne i Hercegovine, Bosanac i Hercegovac, ma bilo koje da je vjere. Problem je u tome sto bi jedan narod na to odmah pristao a ostala dva nebih.
- danas
sa time sto ono sto ja zelim biti i sto zelim upisati nije konstitutivno u BH... vec su samo konstutivni narodi bosnjaci, srbi i hrvati... mozda ne kontam najbolje...No_Comment wrote: Nikome nije oteto bujrum...volja ti bit Srpkinja , Hrvatica,Boshnjakinja, Bosanka...Slovenka...svako moze upisat shta zeli...Kinez..Kinez, Rom..Rom...nikakav dezurni politicar ili dushebriznik ne stoji nikome iznad glave kada taj upisuje svoju nacionalnu pripadnost...
-
No_Comment
Nazalost to je tako...i protiv toga se treba boriti...jer ta konstitutivnost 3 narodadanas wrote:sa time sto ono sto ja zelim biti i sto zelim upisati nije konstitutivno u BH... vec su samo konstutivni narodi bosnjaci, srbi i hrvati... mozda ne kontam najbolje...No_Comment wrote: Nikome nije oteto bujrum...volja ti bit Srpkinja , Hrvatica,Boshnjakinja, Bosanka...Slovenka...svako moze upisat shta zeli...Kinez..Kinez, Rom..Rom...nikakav dezurni politicar ili dushebriznik ne stoji nikome iznad glave kada taj upisuje svoju nacionalnu pripadnost...
-
savjest
Opet brkanje pojmova! Iznad sam kratko objasnio razliku izmedu naroda i nacije. Procitaj ponovo.danas wrote: sa time sto ono sto ja zelim biti i sto zelim upisati nije konstitutivno u BH... vec su samo konstutivni narodi bosnjaci, srbi i hrvati... mozda ne kontam najbolje...
Ili da ponovim svak onaj ko ima drzavljanstvo RBIH je bosanskohercegovacke nacije i o tome se nema sta izjasnjavati. Isto tako oni od vas koji su recimo uzeli drzavljanstvo od USofA su po nacionalnosti amerikanci. Ti ako imas americko drzavljanstvo onda ti se pripisuje americka nacionalnost i kao takva ces biti upisana u bilo koji spisak.
U to se mozes uvjeriti. Ako te u nekoj administraciji pitaju koje si nacionalnosti reci ces im : amerikanske , ako imas njihovo drzavljanstvo.
A ono o cemu se ti mozes izjasnjavati je tvoje etnicko porijeklo(narodnost)
No ovo najvise stvara konfuziju kod onih koji su iz tzv. mjesanih brakova jer oni zele da zadrze to "ni vruce ni hladno", to jeste da smo svi isto. Oni su se prije deklarisali kao jugosloveni i sada bi zeljeli da i bosanstvo bude isto. No i u to doba je pitanje bilo postavljeno sasvim pogresno. Naime svi oni koji su zivili u bivsoj SFRJ su automatski bili jugosloveni tako da se ta opcija nije uopste trebala ni ubacivati.
Ta konfuzija je stvorena radi nekompetentnih ljudi koji ne razlikuju proste pojmove.
Bosanac :
Ako si drzavljanin Bosne i Hercegovine onda smo samo Bosanci i Hercegovci (Katolici, Pravoslavci, Muslimani,....). Prije su i Katolici, Pravoslavci i Musimani nazivali sebe Bosnjacima na prostoru BiH. Bosnjacki Katolici su ime zamjenili Hrvatima, Pravoslavci Srbima, da bi samo ostali Muslimani Bosnjaci. I njima je to ime ukinuto, pa se nisu mogli ni Muslimanima vise nazivati do kasnije. Po meni je najlogicnije da je drzavljanin Bosne i Hercegovine, Bosanac i Hercegovac, ma bilo koje da je vjere. Problem je u tome sto bi jedan narod na to odmah pristao a ostala dva nebih.
Ovo sto si naveo u vezi historijskih cinjenica je sasvim tacno. Od druge polovine 19 stoljeca nastupa hegemonisticka politika Beograda i Zagreba koji sve pravoslavce trpaju u Srbe a sve katolike u Hrvate. (najveci mentor velikosrpstva je upravo SPC). Tada i katolici i pravoslavci u BIH se pocinju izjasnjavati kao Hrvati/Srbi. I ne samo da se stalo na njima vec se vrsi i posrbljavanje/hrvacenje i muslimana(koji su od odlaska osmanlija znatno izgubili uticaj). Ime Bosnjak se potiskuje ili bolje reci potpuno nestaje.
Kasnije pod patronatom jehudije Kalaja se pokusava udomaciti pojam bosanac za sve stanovnike ali bez nekog uspjeha. Da ne duljim jer historijski tocak se ne moze vratiti unazad i ovi ce ostati Hrvati a ovi ce ostati Srbi i tu se ne moze nista promjeniti.
Uglavnom izdvojit cu samo jednu tvoju recenicu :
onda smo samo Bosanci i Hercegovci .
Jedno su zelje a drugo je realnost. No ta konstatacija da mozemo biti "samo" je netacna. Uzmimo naprimjer Belgiju gdje imamo flamance, valonce i one u njemackom govornom podrucju koja sacinjavaju tri konstitutivna naroda dok su svi cjelokupno belgijanci.
Hrvatska moze da bude drzava Hrvata i ostalih manjina jer oni tu cine preko 90%. U RBIH je prica dugacija.
- danas
mene zanimaju dvije stvari, pa ako moze ko da mi objasni -- bila bih zahvalna...
1) ako su bosnjaci primarno nastali od bogumila koji su zivjeli na teritorijama danasnje BH, onda muslimani iz sandzaka nisu bosnjaci jer (koliko ja shvatam) bogumila tamo nije bilo. ti ljudi po sandzaku su bili mahom hriscani kada su primili islam. ako linija ide ovako: bogumil -> bosnjak musliman -> danasnji bosnjak, zasto su onda sandzacki muslimani bosnjaci? oni nemaju bogumilske pretke. niti bosanske.
2) da li je alija izetbegovic bosnjak? njegova porodica nije nikada bila bogumilska/bosnjacka, vec su bili pravoslavci (iz uzica, valjeva, odakle li vec, zaboravih) koji su doselili u bosnu relativno kasno. da li je on onda bosnjak, jer nema ovu genetsko/enticku evoluciju od bogumila do bosnjaka?
1) ako su bosnjaci primarno nastali od bogumila koji su zivjeli na teritorijama danasnje BH, onda muslimani iz sandzaka nisu bosnjaci jer (koliko ja shvatam) bogumila tamo nije bilo. ti ljudi po sandzaku su bili mahom hriscani kada su primili islam. ako linija ide ovako: bogumil -> bosnjak musliman -> danasnji bosnjak, zasto su onda sandzacki muslimani bosnjaci? oni nemaju bogumilske pretke. niti bosanske.
2) da li je alija izetbegovic bosnjak? njegova porodica nije nikada bila bogumilska/bosnjacka, vec su bili pravoslavci (iz uzica, valjeva, odakle li vec, zaboravih) koji su doselili u bosnu relativno kasno. da li je on onda bosnjak, jer nema ovu genetsko/enticku evoluciju od bogumila do bosnjaka?