Evo ljeta 2004 i raje iz dijaspore
-
mag
posto si ti sam vec otvorio ovu temu i izrazio zelju da se diskutuje i da bi volio cuti neko drugo misljenje- trudim se ti odgovoriti, zato ne razumijem, zasto se branis?
Ne bih - kako sam kazes- da ti 'solim pamet', ali ako vec generalizujes neku problematiku, ne mozes je predstavljati u crno-bjelom svjetlu (kako vidim tvoje postove- samo crnom).
Ne znam te i necu da se usudjujem razmisljati o tvoji razlozima svega ovoga.
Samo bih jos na kraju dodala da mi je zao sto neki ljudi izmisljaju mituse i propadaju nekim ogorcenim fantazijama stvarajuci zid izmedju sebe i svijeta...
jer ti neces da slusas tudje misljenje, ali da dobro pokazes svoje- znas kako mi 'dijasporasi' to nazivamo- netolerancija
Nadam se da si shvatio sta sam htjela reci.
Trudim se biti otvorena po mogucnostima ove virtualne komunikacije
Ne bih - kako sam kazes- da ti 'solim pamet', ali ako vec generalizujes neku problematiku, ne mozes je predstavljati u crno-bjelom svjetlu (kako vidim tvoje postove- samo crnom).
Ne znam te i necu da se usudjujem razmisljati o tvoji razlozima svega ovoga.
Samo bih jos na kraju dodala da mi je zao sto neki ljudi izmisljaju mituse i propadaju nekim ogorcenim fantazijama stvarajuci zid izmedju sebe i svijeta...
jer ti neces da slusas tudje misljenje, ali da dobro pokazes svoje- znas kako mi 'dijasporasi' to nazivamo- netolerancija
Nadam se da si shvatio sta sam htjela reci.
Trudim se biti otvorena po mogucnostima ove virtualne komunikacije
-
Maverick_
Ja sam frisak u dijaspori(dvije godine u Svedskoj) i mogu vam reci da nasa dijaspora ovdje nije bas nesto organizovana,a ni ljudi se bas toliko ne druze niti kontaktiraju medjusobno. Isto tako smo zadnja rupa na svirali ovdje u Svedskoj,mada sam cuo da je tako i sa ostalim zemljama u kojima ima nasih ljudi,sto je relativno i za ocekivati s obzirom da smo stranci ovdje i da se u nekom poslu moras jedno tri puta bolje pokazati od Sveda da bi dobio posao. Nase diplome ne vrijede,tako da ih mozemo okaciti...hm....zante vec gdje
,a do svedskih...huh...jako dug put,bar za nas sto smo malo stariji. Jedino ce se oni koji su dosli mladi ovdje ili su pak rodjeni tu,pa ovdje skolovali,nekako uklopiti u drustvo,ali su zato to,kako da kazem,izgubljena djeca,u smislu da zaboravljaju svoj identitet i postaju, u ovom ovdje slucaju, svedjani.
-
edvin
Prvo odgvor za "mag":
Znaci bio sam u pravu, tamo si negdje i solis nam pamet, upravo o tome i takvima kao sto si ti sam i pokrenuo raspravu, naravno da svako ima pravo na svoje misljenje ali naravno i da moram da se branim jer je tvoj komentar bio tako i napisan da se covjek osjeca prozvanim. Eh sad bi ja bio najveci papak na svijetu kad bi pustio TEBI i takvima KAO STO SI TI da me mustraju. Eto toliko za tebe...
Za "Kujtu i Mavericka":
Naravno, imam upravo misljenje kao i vi mislim da se odlicno razumijemo.
I sam sam bio u Sweden, dobio papire na osnovu trebe ali isto tako se i uvjerio u ono sto Maverick pise, nasi ljudi sa fakultetskim diplomama rade najgore poslove,i onda hajmo pricati o demokraciji. Najgore ( a i najzalosnije) je to sto gro njih kad dodju ovdje prosipaju price za malu djecu o takozvanim demokracijama u tim njihovim "novim" zemljama a tamo ih nema nigdje na mapi. Upravo iz tih razloga sam doso nazad svojoj kuci, ako treba negdje da radim u fabrici sa svojom fakultetskom diplomom onda cu to raditi u svojoj zemlji (sticajem okolnosti, hvala bogu, ovdje radim posao za ono sto sam i obrazovan), ali ci i disati zrak svoje zemlje i necu morati da spelujem svoje ime 5 puta nekoj glupoj sluzbenici koja ima 5 puta manje skole od mene ali koja smatra da je na vecem nivou samo zato sto je npr. Svedjanka. A i sto se tice "Kujte", kakva ba dijaspora, jadno je to kad zivis od mjeseca do mjeseca da bi ponekad izaso i popio pivu, i kontas cijelo vrijeme hoces li zvati nekom pivu da te ne bi udarilo po djepu. Eto toliko za sada...
Znaci bio sam u pravu, tamo si negdje i solis nam pamet, upravo o tome i takvima kao sto si ti sam i pokrenuo raspravu, naravno da svako ima pravo na svoje misljenje ali naravno i da moram da se branim jer je tvoj komentar bio tako i napisan da se covjek osjeca prozvanim. Eh sad bi ja bio najveci papak na svijetu kad bi pustio TEBI i takvima KAO STO SI TI da me mustraju. Eto toliko za tebe...
Za "Kujtu i Mavericka":
I sam sam bio u Sweden, dobio papire na osnovu trebe ali isto tako se i uvjerio u ono sto Maverick pise, nasi ljudi sa fakultetskim diplomama rade najgore poslove,i onda hajmo pricati o demokraciji. Najgore ( a i najzalosnije) je to sto gro njih kad dodju ovdje prosipaju price za malu djecu o takozvanim demokracijama u tim njihovim "novim" zemljama a tamo ih nema nigdje na mapi. Upravo iz tih razloga sam doso nazad svojoj kuci, ako treba negdje da radim u fabrici sa svojom fakultetskom diplomom onda cu to raditi u svojoj zemlji (sticajem okolnosti, hvala bogu, ovdje radim posao za ono sto sam i obrazovan), ali ci i disati zrak svoje zemlje i necu morati da spelujem svoje ime 5 puta nekoj glupoj sluzbenici koja ima 5 puta manje skole od mene ali koja smatra da je na vecem nivou samo zato sto je npr. Svedjanka. A i sto se tice "Kujte", kakva ba dijaspora, jadno je to kad zivis od mjeseca do mjeseca da bi ponekad izaso i popio pivu, i kontas cijelo vrijeme hoces li zvati nekom pivu da te ne bi udarilo po djepu. Eto toliko za sada...
-
dinash
kad dodjem u sarajevu mi je najfascinantnije kad udjem u neku od "mmojih" kafana i tamo zateknem kakve poznanike za istim stolovima, na skoro istim solicama, maltene u istim pozama, kako pijuckaju svoju drugu kafu u 12.00 puse drinu (za marku) i kukaju kako se nema paaara.
- sicky
edvin wrote:Prvo odgvor za "mag":
Za "Kujtu i Mavericka":
edvine
ja sam u rajvosa pa ti vidi kako ces s mnome pricat'
-
callmethebreeze
edvin wrote:Prvo odgvor za "mag":
Za "Kujtu i Mavericka":
ja zivim u svedskoj i ne prepoznajem se u tvom opisu. imam posao za koji mi nedostaje formalno obrazovanje. licno poznajem mnogo bosanaca koji su uspjeli verifikovati svoje diplome i sada rade poslove koje su radili i u bih. ovo se prvenstveno odnosi na doktore i one sa tehnickim fakultetima, a bilo bi nerealno ocekivati da ce bosanski pravnici moci to biti i u svedskoj. naravno bilo je tesko i trebalo je puno vremena, ali se onaj dio bosanaca koji stvarno zna i moze, uspija probiti. ima i onih koji ciste sa diplomama, ali tako je svuda u svijetu. na zalost. i ne znam sto ti je smetalo sto si morao spelovati svoje ime, zaboga i svedjani da su dosli kod nas bi morali to raditi. ne mora znaciti da si bio diskriminiran.
-
goshpar
ma mozemo mi ovako pricati i prepirati se 100 godina...
ja ne gotivim dijasporce iz jednog jedinog razloga: oni su NAPUSTILI ovu zemlju, POBJEGLI od nje kad je trebalo OSTATI i BRANITI je od unistenja... oni su klasicni DEZERTERI i kao takvi ne bi SMJELI ni SPOMENUTI ovu zemlju, a kamoli SE VRATITI u nju, a pogotovo ne bi SMJELI PAMETOVATI ljudima koji su OSTALI ovdje, BRANILI ovu zemlju, KRVARILI, GLADOVALI...
iz ovoga izuzimam samo one koji su otisli do su bili djeca
ja ne gotivim dijasporce iz jednog jedinog razloga: oni su NAPUSTILI ovu zemlju, POBJEGLI od nje kad je trebalo OSTATI i BRANITI je od unistenja... oni su klasicni DEZERTERI i kao takvi ne bi SMJELI ni SPOMENUTI ovu zemlju, a kamoli SE VRATITI u nju, a pogotovo ne bi SMJELI PAMETOVATI ljudima koji su OSTALI ovdje, BRANILI ovu zemlju, KRVARILI, GLADOVALI...
iz ovoga izuzimam samo one koji su otisli do su bili djeca
-
Maverick_
callmethebreeze znas kako,znam i ja nasih ljudi koji su na nekim da kazemo ok mjestima,hocu reci imaju neki ok posao,al jako je vise cistaca(städara kako ih ovdje zovu) gradjevinaca i sto je najcrnje socijalaca(socijalnih slucajeva),pa najmanje 70%. Ok te socijale su su ovdje oko 350 eura,ali dovoljno je to sto su to socijalni slucajevi,a znamo sta znaci biti socijalni slucaj u jednoj zemlji."Socijalni slucaj pred vratima wc-a,rekao je dva dinara druze"
Ja se kontam vratiti nazad,bio sam dole kad je bilo i puno teze. Dosao sam tu jer sam sve ovo drugacije zamisljao,al sta ces,covjek napravi gresku u zivotu. Mada sam sretan sto nije nepopravljiva greska.Ipak u Bosni i Sarajevu necu biti stranac,a to bih ovdje bio cjeli zivot.
Ja se kontam vratiti nazad,bio sam dole kad je bilo i puno teze. Dosao sam tu jer sam sve ovo drugacije zamisljao,al sta ces,covjek napravi gresku u zivotu. Mada sam sretan sto nije nepopravljiva greska.Ipak u Bosni i Sarajevu necu biti stranac,a to bih ovdje bio cjeli zivot.
-
weasel
moze l' djevojka iz dijaspore?rumenko wrote:OGLAS
Ja dijasporac pun ko brod i sa popravljenim zubima
trazim djevojku od 18 do 25 godina da provedem godisnji sa njom na moru/planini/kotlini itd krajem jula u trajnju od 15 dana.
Tvoja ocekivanja biti ce prevazidjena!
PS.samo ozbiljne ponude!
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
dinash wrote:---
-
rumenko
Nacnalna pripadnost,religijska uverenja i eventualna stranacka opredjeljenost su u ovom slucaju irelevantni.
Boja koze takodje.Sto se kvaliteta koze tice pozeljna je osoba koja ne gori lako na suncu tako da nakon 2 dana na moru ne izgleda kao kaubojska tava nego njeno lice ostaje lijepo i zategnuto.
Sto se njenog karaktera tice te bi trebala biti teza od 60 kg.
Ono sto je jos relevanto je :frizura,zubi,nokti i naravno da izgleda ko avion
PS ozbiljne ponude...
Boja koze takodje.Sto se kvaliteta koze tice pozeljna je osoba koja ne gori lako na suncu tako da nakon 2 dana na moru ne izgleda kao kaubojska tava nego njeno lice ostaje lijepo i zategnuto.
Sto se njenog karaktera tice te bi trebala biti teza od 60 kg.
Ono sto je jos relevanto je :frizura,zubi,nokti i naravno da izgleda ko avion
PS ozbiljne ponude...