Evidencija na bioru rada i studiranje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
SimkeA

#1 Evidencija na bioru rada i studiranje

Post by SimkeA »

Pozdrav svima,

zanima me da li je moguce istovremeno biti na birou rada i redovno studirati u FBiH?
Npr, da li je moguće nakon završetka srednje škole prijaviti se na biro rada, a zatim upisati fakultet i steći status redovnog stuenta bez brisanja sa evidencije nezaposlenih?

Kojim zakonom/pravilnikom je to regulisano i na kojem nivou (FBiH ili kanton)?

Hvala
seoBIH

#2 Re: Evidencija na bioru rada i studiranje

Post by seoBIH »

Nije moguce biti redovan i biti na birou. Jedino biti vanredan i na birou.
dinoo1898

#3 Re: Evidencija na bioru rada i studiranje

Post by dinoo1898 »

a posto vanredan po bolonji ne postoji, odes fino na biro i kazes da ne studiras, niko te nece provjeravati :-D
a najgore sto ti se moze desiti je da te skinus a biroa na nekih mjeseci cini mi se :D
seoBIH

#4 Re: Evidencija na bioru rada i studiranje

Post by seoBIH »

Slobodno mozes reci da si vanredan i nece ti nista reci :) Inace, evo ti slucaj...ides na fax 2 godine, prebacis se u vanredne odes na birou kad malo sutra, sto se nisi priajvio odmah poslije srednje skole !? :) Onda doneses potvrdu da ides na fax i nema problema :)
SimkeA

#5 Re: Evidencija na bioru rada i studiranje

Post by SimkeA »

Hvala vam na odgovorima, ali me zanima formalno pravno stanje i zakon. Nasao sam negdje da se nezaposlenim licem ne moze smatrati student osnovnih studija do navrsene 26 godine zivota (ovo je u Srbiji). Zanima me da li je to slucaj i kod nas.

Konkretno, zanima me slijedeca situacija: nakon zavrsene srednje skole, se prijavim na biro i nakon 8 - 9 godina (nakon 26 godine zivota), upisem redovan studij. Da li po zakonu gubim status nezaposlene osobe i gubim zdravstveno osiguranje preko biroa?

Pozdrav
ExNihilo

#6 Re: Evidencija na bioru rada i studiranje

Post by ExNihilo »

SimkeA wrote:Hvala vam na odgovorima, ali me zanima formalno pravno stanje i zakon. Nasao sam negdje da se nezaposlenim licem ne moze smatrati student osnovnih studija do navrsene 26 godine zivota (ovo je u Srbiji). Zanima me da li je to slucaj i kod nas.

Konkretno, zanima me slijedeca situacija: nakon zavrsene srednje skole, se prijavim na biro i nakon 8 - 9 godina (nakon 26 godine zivota), upisem redovan studij. Da li po zakonu gubim status nezaposlene osobe i gubim zdravstveno osiguranje preko biroa?

Pozdrav
Gubiš status nezaposlene osobe, dobivaš status studenta i ne gubiš zdravstveno.
LeonardoAC

#7 Re: Evidencija na bioru rada i studiranje

Post by LeonardoAC »

SimkeA wrote:Hvala vam na odgovorima, ali me zanima formalno pravno stanje i zakon. Nasao sam negdje da se nezaposlenim licem ne moze smatrati student osnovnih studija do navrsene 26 godine zivota (ovo je u Srbiji). Zanima me da li je to slucaj i kod nas.

Pozdrav
formalno pravno to ne bi smio biti, jer ti se u toj varijanti 2x uplaćuje zdravstveno osiguranje. Suština je u tome da biro i univerzitet nemaju jedinstvenu bazu po kojoj mogu vidjeti da li je neko na birou i da li studira istovremeno, tako da ti de facto možeš studirati i biti na bioru istovremeno.
suncica24

#8 Re: Evidencija na bioru rada i studiranje

Post by suncica24 »

ExNihilo wrote:

Pozdrav
Gubis i zdravstveno, jer po zakonu studenti/ce starosti iznad 26 godina nemaju pravo na zdravstveno osiguranje.
ExNihilo

#9 Re: Evidencija na bioru rada i studiranje

Post by ExNihilo »

suncica24 wrote:
ExNihilo wrote:

Pozdrav
Gubis i zdravstveno, jer po zakonu studenti/ce starosti iznad 26 godina nemaju pravo na zdravstveno osiguranje.
Kakav je to glup zakon :? Kolika je granica za studente mastera?
SimkeA

#10 Re: Evidencija na bioru rada i studiranje

Post by SimkeA »

Nazalost, zbog ovoga sam i postavio ovo pitanje, to mi je vec neko rekao, ali me zanima da li mozete navesti po kojem je to zakonu, da li je to zakon o radu ili nesto drugo...? Da li to zavisi od kantona ili...?

Naime, prema ovom linku:
http://www.zzotk.ba/dokumentacija/zakon ... uranju.pdf
ne mogu doci do zaklucka da je ovo ispravno, jer po clanu 25, nema odrednice o navrsenih 26 godina zivota.

S druge strane na ovoj stranici (Hercegovacka zupanija) ima pitanje koje tretira ovu problematiku:
http://www.zzo.ba/pitanja-i-odgovori
i tu je ekplicitno napisano da se gubi zdravstveno osiguranje nakon 26 godine. Iz ovog razloga sam i pitao da li je moguce onda nastaviti zdravstveno preko biroa, ali izgled aje odgovor ne jer se ne mogu smatrati nezaposlenim licem jer sam redovan student.

Hvala
suncica24

#11 Re: Evidencija na bioru rada i studiranje

Post by suncica24 »

.
Last edited by suncica24 on 11/05/2013 21:39, edited 1 time in total.
suncica24

#12 Re: Evidencija na bioru rada i studiranje

Post by suncica24 »

purgatorio

#13 Re: Evidencija na bioru rada i studiranje

Post by purgatorio »

Može se biti na birou i studirati redovno, ne postoje zajedničke baze podataka a i da postoje oni to nit znaju provjeriti nit im se da.
seoBIH

#14 Re: Evidencija na bioru rada i studiranje

Post by seoBIH »

purgatorio wrote:Može se biti na birou i studirati redovno, ne postoje zajedničke baze podataka a i da postoje oni to nit znaju provjeriti nit im se da.
Krivicno djelo :)
AmirBaa

#15 Re: Evidencija na bioru rada i studiranje

Post by AmirBaa »

Dok ne odem do biroa u utorak da upitam ovdje ako ko zna :) upisao sam zadnju ocjenu u index na univerzitetu u sarajevu, i upisao ljetni semestar bez obzira sto nemam nijedan ispit vise. Da li idem na biro sad da se prijavim sa papirima sa faksa ili cekam tamo oktobar nakon zavrsene studijske godine ?
purgatorio

#16 Re: Evidencija na bioru rada i studiranje

Post by purgatorio »

AmirBaa wrote:Dok ne odem do biroa u utorak da upitam ovdje ako ko zna :) upisao sam zadnju ocjenu u index na univerzitetu u sarajevu, i upisao ljetni semestar bez obzira sto nemam nijedan ispit vise. Da li idem na biro sad da se prijavim sa papirima sa faksa ili cekam tamo oktobar nakon zavrsene studijske godine ?
Treba ti uvjerenje o zavrsenom I ciklusu, ako hoces imati zdravstveno.
Post Reply