Evidencija knjiga koje ste procitali, citate, posjedujete et

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
Nadinka

#1 Evidencija knjiga koje ste procitali, citate, posjedujete et

Post by Nadinka »

Nisam uspjela naci slicnu temu, pa sam otvorila novu, ukoliko postoji, sorry moderatorima :)

Ne znam da li i kako vodite neku vrstu evidencije ili liste procitanih knjiga, da li imate negdje popis knjiga u vlastitoj biblioteci, kako pamtite kome ste podusili koju knjigu i slicno, ali ja sam slucajno nasla simpaticnu stranicu (mada postoji niz takvih) koja mi pomaze u tome.

http://www.shelfari.com je organizovana kao vasa vlastita polica, sa evidnecijom procitanih knjiga (mozete oznacavati i datum pa pratiti koliko uspijete procitati koje godine), policom za knjige koje trenutno citate, one koje zelite procitati, one koje posjedujete s mogucnoscu da oznacite ukoliko ste posudili knjigu nekome, kome i kad. O svakoj knjizi uz postojece podatke koje imaju u bazi mozete dodati vlastiti komentar, recenziju, citate.. Naravno da je tesko retroaktivno se sjetiti svih knjiga koje ste procitali, ali mislim da to nije glavna svrha ove stranice.

Tu su naravno i razne grupe, liste knjiga, prijedlozi i slicno sto vam daje ideje sta da citate u narednom periodu.

Meni se svidja :)
miki27A

#2 Re: Evidencija knjiga koje ste procitali, citate, posjedujete et

Post by miki27A »

Pogledaj i ovo: http://www.librarything.com/ , Library thing se zove, a jedan od mojih prof. ga je izmislio.
Dobar nacin komunikacije sa prijateljima koji ne vole FB ali vole knjige.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3 Re: Evidencija knjiga koje ste procitali, citate, posjedujete et

Post by Truba »

ja imam nešto slično za filmove jer ih više imam i gledam no knjige
a za knjige mi je dostatan spisak u wordu koji redovno ažuriram
SenSen

#4 Re: Evidencija knjiga koje ste procitali, citate, posjedujete et

Post by SenSen »

Hvala vam obadvoma na linkovima :) Informisacu se o oba sistema, pa cu koristiti onaj koji mi bolje pashe.. Kamo srece da sam ovo imala prije 15-ak godina, tada sam znala procitati i po 3 knjige sedmicno, pogotovo zimi. Voljela bih da ponovo procitam neke od njih, da vidim kako bi ih sada dozivjela, ali se ne mogu sjetiti imena vecine pisaca ili knjiga :-)
drot

#5 Re: Evidencija knjiga koje ste procitali, citate, posjedujete et

Post by drot »

SenSen wrote:obadvoma
Žali bože tih silnih pročitanih knjiga
SenSen

#6 Re: Evidencija knjiga koje ste procitali, citate, posjedujete et

Post by SenSen »

drot wrote:
SenSen wrote:obadvoma
Žali bože tih silnih pročitanih knjiga
:lol: :lol: :lol:

Evo stize grammar police :-) Hos' me uhapsit' za ovaj ozbiljni prekrsaj? :D

Pretpostavljam da ti nije palo na pamet da ja ne koristim Bosanski redovno, i da sam citala te knjige na drugim jezicima?! :shock: :shock: :shock: :skoljka:
Nadinka

#7 Re: Evidencija knjiga koje ste procitali, citate, posjedujete et

Post by Nadinka »

Ukoliko se odlucite za Shelfari, mozete me naci pod imenom Nadina :)
Vjerujem da ima jos dobrih sajtova slicne namjene, ali ovdje sam vec uveliko napunila svoje police. Jos jedna dobra strana ovakvih sajtovaje da zaista inspirise koliko neki ljudi citaju i time te poticu da i sam odvojis vise vremena za citanje!
Noddle

#8 Re: Evidencija knjiga koje ste procitali, citate, posjedujete et

Post by Noddle »

Uvijek imam problema sa tim kome sta posudjujem i kada. Tako da imam dosta knjiga koje vjerovatno vise nikad u zivotu mecu vidjeti, ali nikad nisam bila dovoljno azurna da pokrenem neki spisak i da napravim svoju pravu mini biblioteku. Hvala vam za ove linkove, mozda sad kad ih malo proucim i ja odlucim biti odgovorna prema svojim knjigama i napokon im pokolonim ono sto zasluzuju :D
wewa

#9 Re: Evidencija knjiga koje ste procitali, citate, posjedujete et

Post by wewa »

Noddle wrote:Uvijek imam problema sa tim kome sta posudjujem i kada. Tako da imam dosta knjiga koje vjerovatno vise nikad u zivotu mecu vidjeti, ali nikad nisam bila dovoljno azurna da pokrenem neki spisak i da napravim svoju pravu mini biblioteku. Hvala vam za ove linkove, mozda sad kad ih malo proucim i ja odlucim biti odgovorna prema svojim knjigama i napokon im pokolonim ono sto zasluzuju :D
potpisujem!
mene privlaci spiskarenje knjiga, jedino se bojim ogromnog broja - ko ce to sad retroaktivno popisati...
derion

#10 Re: Evidencija knjiga koje ste procitali, citate, posjedujete et

Post by derion »

Ovaj Shelfari ne izgleda loše, ali ja inače imam relativno loša iskustva sa programima/stranicama ove vrste iz prostog razloga što imam veliki broj knjiga na bosanskom i sličnim jezicima, a programi ih ne poznaju.

Da li se može u Shelfari-u dodati naše knjige (i sve one knjige koje program ne poznaje) i recimo njihova omotnica (cover)?

Edit: Izgleda da se može dodati nova knjiga u Shelfari-u.
miki27A

#11 Re: Evidencija knjiga koje ste procitali, citate, posjedujete et

Post by miki27A »

derion wrote:Ovaj Shelfari ne izgleda loše, ali ja inače imam relativno loša iskustva sa programima/stranicama ove vrste iz prostog razloga što imam veliki broj knjiga na bosanskom i sličnim jezicima, a programi ih ne poznaju.

Da li se može u Shelfari-u dodati naše knjige (i sve one knjige koje program ne poznaje) i recimo njihova omotnica (cover)?

Edit: Izgleda da se može dodati nova knjiga u Shelfari-u.
Moze, moze, zasto da ne
http://www.shelfari.com/search/books?Ke ... 0selimovic
Evo sam trazila mesu selimovica, samo da vidim ima li knjiga i na nasim jezicima, ne samo na engleskom.
Jos samo da nadjem vremena da i ja se prikljucim na jednu od ovih stranica....
Nadinka

#12 Re: Evidencija knjiga koje ste procitali, citate, posjedujete et

Post by Nadinka »

Malo kasnim :) Moze se naravno dodati knjiga koju zelite, ja to radim za nase knjige koje ne nadjem. _Tesko je retroaktivno popisati sve knjige, pa i nemoguce, ali trudim se biti azurna sa novim koje citam ili kupujem, a svijd ami se i stio mogu oznaciti posudbu isl.
Jel se neko dodao?
Suzie Q

#13 Re: Evidencija knjiga koje ste procitali, citate, posjedujete et

Post by Suzie Q »

ja imam jedan rokovnik u koji upisujem svaku novu knjigu. svaka knjiga je evidentirana pod rednim brojem ali redoslijedom kupnje, a napravila sam poseban pečat na kojem je moje ime i prezime, broj mobitela i e-mail adresa pa zaštambiljam svaku knjigu kad uvedem redni broj.
što se tiče posuđenih knjiga, nerado ih dajem a kad ih nekome dam onda pamtim do kraja života ako mi ih ne vrati i to uzimam za zlo jer su knjige moje najveće blago. nekoliko puta sam morala kupiti iste knjige jer mi ih nisu vraćali tako da sam po tom pitanju postala izrazito škrta.

cilj mi je da jednoga dana kada budem imala svoj dom imam i vlastitu mini knjižnicu s kaminom i udobnom foteljom.

razmišljala sam da taj svoj rokovnik napravim u elektronskoj formi ali mi je mrsko a i nemam vremena prekucavati sve te knjige jer je brojka već četverocifrena
derion

#14 Re: Evidencija knjiga koje ste procitali, citate, posjedujete et

Post by derion »

Nadinka wrote:Jel se neko dodao?
Ja sam se prijavio, ali tek sam stavio nekoliko naslova.
Suzie Q

#15 Re: Evidencija knjiga koje ste procitali, citate, posjedujete et

Post by Suzie Q »

i ja :D
zablokiralo mi kad sam počela unositi knjige koje sam pročitala i koje imam pa nisam daleko stigla
maraska

#16 Re: Evidencija knjiga koje ste procitali, citate, posjedujete et

Post by maraska »

Suzie Q wrote:ja imam jedan rokovnik u koji upisujem svaku novu knjigu. svaka knjiga je evidentirana pod rednim brojem ali redoslijedom kupnje, a napravila sam poseban pečat na kojem je moje ime i prezime, broj mobitela i e-mail adresa pa zaštambiljam svaku knjigu kad uvedem redni broj.
što se tiče posuđenih knjiga, nerado ih dajem a kad ih nekome dam onda pamtim do kraja života ako mi ih ne vrati i to uzimam za zlo jer su knjige moje najveće blago. nekoliko puta sam morala kupiti iste knjige jer mi ih nisu vraćali tako da sam po tom pitanju postala izrazito škrta.

cilj mi je da jednoga dana kada budem imala svoj dom imam i vlastitu mini knjižnicu s kaminom i udobnom foteljom.

razmišljala sam da taj svoj rokovnik napravim u elektronskoj formi ali mi je mrsko a i nemam vremena prekucavati sve te knjige jer je brojka već četverocifrena
Diiiivno! :thumbup:
potočanka

#17 Re: Evidencija knjiga koje ste procitali, citate, posjedujete et

Post by potočanka »

imala sam jedan "spomenar" u koji sam upisivala naslove knjiga i citate i izgubila ga prilikom "brzog" preseljenja :sad:

sad više ništa ne zapisujem al' mogla bih opet :thumbup:
Nadinka

#18 Re: Evidencija knjiga koje ste procitali, citate, posjedujete et

Post by Nadinka »

Suzie Q wrote:i ja :D
zablokiralo mi kad sam počela unositi knjige koje sam pročitala i koje imam pa nisam daleko stigla

Evo moj profil, hajd dodajte e:
http://www.shelfari.com/nadinaz
inspektorica javert

#19 Re: Evidencija knjiga koje ste procitali, citate, posjedujete et

Post by inspektorica javert »

Prijavih se i na na shelfari, nije los koncept,sviđa mi se :thumbup: ali samo sam nekoliko naslova unijela,pa kad ugrabim vremena nastaviću :-D
Text Surfer

#20 Re: Evidencija knjiga koje ste procitali, citate, posjedujete et

Post by Text Surfer »

jah,nije los taj shelfari...da bar ima vise takvih stranica i na nasem jeziku :bih:
Text Surfer

#21 Re: Evidencija knjiga koje ste procitali, citate, posjedujete et

Post by Text Surfer »

Ja imam katalog tj.svesku gdje upisujem knjige koje posjedujem..strastveni sam kolekcionar i prostor mi je najveci problem,jer treba to sve negdje lijepo posloziti.. :roll:
Post Reply