Šta pogoni ovog čovjeka i šta uopšte znači ovaj text....Reis Mustafa Cerić kroz razne vidove dobijao je novac u BiH, počevši od Islamske konferencije u Zagrebu 1992. godine, nakon čega je iz Saudijske Arabije dobio oko 400 miliona dolara za podršku očuvanju islama u BiH, odnosno sadašnjeg vehabijskog pokreta; Novac u BiH nije dolazio samo za izgradnju džamija već i za naoružavanje i opremu u vidu takozvanih "plahti" punih novca, te se pretpostavlja da je na taj način skupljeno više od 2 ,5 milijarde dolara
BANjALUKA, 31. AVGUSTA (SRNA) - Prema svim relevantnim analizama, oko pet odsto bošnjačke populacije u BiH pripada vehabijskom pokretu, a to je više od 100 000 ljudi u ovom momentu, rekao je u intervjuu Srni Dževad Galijašević, član Ekspertskog tima jugoistočne Evropu za borbu protiv treorizma i organiziranog kriminala.
Galijašević je ocijenio da 400 000 ljudi ima tajnu podršku vehabijskog pokreta u BiH i da to predstavlja ozbiljnu prijetnju - ne samo jednom narodu, nego i cijeloj BiH.
"To je ogoroman negativni potencijal za BiH i velika mogućnost za nova regrutovanja u ovaj pokret, što se pod hitno nekim mjerama mora spriječiti", upozorava Galijašević, dodajući da vehabijski pokret uživa veliku političku i vjersku podršku, te da na svojoj strani ima i velike finansijske moćnike.
"Primjetno je da se ovih dana dešavaju dvije važne stvari u vehabijskom pokretu. Jedna je uključivanje reisu-l-uleme Mustafe Cerića u nastojanja da se izvrši pritisak na MUP Republike Srpske /RS/ kako bi se obustavile istrage o vehabijama - kao što je to urađeno u Federaciji BiH", upozorava() Galijašević.
On je naglasio da je analiza operacije "Svjetlost" u Maoči, te ranijeg terorističkog napada u Trgovinskom centru "Fis" u Vitezu, pa čak i onih u Bugojnu, pokazala da su "uklonjeni tragovi prvo iz medija, a potom i iz političkih, obavještajnih i drugih struktura".
"Cerić na sve moguće načine pokušava da izvrši što veći pritisak na RS, a takođe i na islamsku zajednicu koja djeluje u Srpskoj, kako bi što bolje zaštitio vehabije", rekao je Galijašević i naglasio da je "Cerić pokrovitelj i organizator nedavnog mitinga u Novom Gradu".
Galijašević smatra da je MUP Srpske u posljednje vrijeme bio "prilično suptilan prema vehabijama", te dodaje da je znakovit i povratak Tarika Sadovića na mjesto savjetnika za podršku policiji na nivou BiH.
"Sadović je čovjek koji podržava terorizam, zbog čega je američka administracija tražila njegovu smjenu", napomnjenuo je Galijašević i ocijenio da povratak Sadovića očito pokazuje da "bošnjačka i vjerska politika u Sarajevu ne mijenja stav prema vehabjiskom pokretu i da su sada sve njihove aktivnosti usmjerene na rušenje i omalovažavanje MUP-a RS".
Prema njegovim riječima, vehabije su nosioci militantne ideologije mržnje, koja promoviše nasilje kao sredstvo za realizaciju svojih ciljeva, a istovremeno ostvaruju kontakte sa licima koja trguju naoružanjem i vojnom opremom i dobijaju novac iz izvora iz kojih se finansira terorizam zbog čega se moraju tretirati kao teroristi, kao paravojna formacija na području BiH.
"U svemu ovome prednjače pojedini čelnici BiH i vrh Islamske zajednice, jer oni podržavaju terorizam u BiH i ne mogu da ruše sistem koji su stvorili - kao što je sistem organizacije vehabija - za šta su dobili i ogroman novac" , tvrdi Galijašević.
On navodi da je "Mustafa Cerić kroz razne vidove dobijao novac u BiH, počevši od Islamske konferencije u Zagrebu 1992. godine, nakon čega je iz Saudijske Arabije dobio oko 400 miliona dolara za podršku očuvanju islama u BiH, odnosno sadašnjeg vehabijskog pokreta".
Novac u BiH nije dolazio samo za izgradnju džamija, već i za naoružavanje i opremu - ističe Galijašević i naglašava da je novac dolazio i u vidu takozvanih "plahti" punih novca, te se pretpostavlja da je na taj način skupljeno više od 2,5 milijarde dolara!
"Najviše novca u vidu tzv. "plahti" skupljeno je na molitvama u Rijadu, Meki i Medini, Dubajiu i Abu Dabiju. Taj novac je dobijao Mustafa Cerić, pa on sam ne može biti protiv vehabijskog pokreta za koji je debelo plaćen" - objašnjava Galijašević.
Kada je riječ o predizbornoj kampanji i predstojećim izborima u BiH, Galijašević tvrdi da vehabije imaju nekoliko stranaka koje artikulišu njihove ideje, prvenstveno njihova "stranka pravog puta". On tvrdi da su tu i SDA i Silajdžićeva stranka - Stranka za BiH.
"Nisu oni politički homogeni što se tiče političke riječi - oni su zavisni od koncepcija koje iza njih stoje, a koje uživaju podršku Teherana, Rijada, Saudijske Arabije, Istambula - odnosno Turske " - objašnjava Galijašević u intrevjuu Srni.
Galijašević tvrdi da će neke vehabije podržati Silajdžića, a da će neke glasati za SDA, dok će neki glasati za svoju stranku koju su legitimno osnovali i koja u oktobru izlazi na izbore u BiH - a to je "Stranka pravog puta" .
Prema njegovim riječima, pritisci za predstojeće izbore su uglavnom koncentrisani na medije.
"Već je podijeljena medijska scena, gdje `Slobodna Bosna` i Federalna televizija daju neskrivenu i otvorenu podršku i vrše pritiske na birače da glasaju za SDP, dok magazin `Dani` i tek osnovana `Televizija 1,` tj novoosnovana Silajdžićeva televizija, koja je već na satelitskom programu na 16 stepeni istočno -isključivo forsiraju i podržavaju Silajdžića i njegovu stranku " - navodi Galijašević.
Galijašević podsjeća i na Fahrudina Radončića koji iza sebe ima moćnu medijsku mašineriju - kao što je "Avaz" - i televiziju " Alfa", koja takođe svoj program emituje na satelitu.
SDA ima tradicionalnu podršku islamske zajednice, ali to može lako da iznevjeri, jer će ona na ovakav način biti podijeljena kod glasača između SDA i Radončićeve stanke - "Savez za bolju budućnost".
Evanđelje po Dževadu Galijaševiću
Moderator: anex
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#1 Evanđelje po Dževadu Galijaševiću
Najkomercijalniji perač mozgova Dodikove medijske mašine, član Tria Fantastikus(Galijašević,Trifunović,Margetić, uz vitaminski dodatak imbecilnog Lea Pločkinića), Dževad Galijašević, dostigao je svoj kreativni vrhunac u sljedećem tekstu agencije Srna:
-
Desert Wind
#2 Re: Evanđelje po Dževadu Galijaševiću
Nista posebno - satanizacija bosanskih muslimana do kraja - da se na svaki moguci nacin relativizira rat i zrtve koje su podnijeli bosanski muslimani.
U skladu sa tim svim - ide i cinjenica koju sam dobio iz prve ruke a to je da se haskim svjedocima i potencijalnim svjedocima nude 6-cifrene svote novca da svoje iskaze na haskom sudu promijene, poniste, negiraju ili opstruiraju radi promjene historijskih cinjenica a zarad srbocetnicke strane i njihovih cinjenica. To je recimo Sakib Softic odlicno odradio.
U skladu sa svim gore navedenim - mogu reci da se bosanskim muslimanima crno pise po ko zna koji put, jer su:
1. politicka telad (jer im njihov glavni coban ostri noz pod grlom)
2. politicka cerga
3. globalno (politicki) nepismeni
4. potkupljivi - citaj imaju bruku kvislinga medju sobom
5. neorganizovani
6. raseljeni i razbucani
7. globalno razocarani i apaticni
8. uzevsi sve gore u obzir - strasno ranjivi - i za jedno deceniju dvije skloni arafatskom rjesenju daj sta das - kad vise niceg ne bude za ponudit....
Samo zahvaljujuci budalama na pocetku rata - doslovno budalama - jer je te ljude njihov vlastiti narod (citaj telad) smatrao takvima - je odbranjen veci dio i sacuvan ustasko-cetnickog noza.
medjutim - ono sto nije mogao ustasko-cetnicki faktor - sad odradjuje balijsko-kvislinski faktor....
Nemam vise sta reci....
U skladu sa tim svim - ide i cinjenica koju sam dobio iz prve ruke a to je da se haskim svjedocima i potencijalnim svjedocima nude 6-cifrene svote novca da svoje iskaze na haskom sudu promijene, poniste, negiraju ili opstruiraju radi promjene historijskih cinjenica a zarad srbocetnicke strane i njihovih cinjenica. To je recimo Sakib Softic odlicno odradio.
U skladu sa svim gore navedenim - mogu reci da se bosanskim muslimanima crno pise po ko zna koji put, jer su:
1. politicka telad (jer im njihov glavni coban ostri noz pod grlom)
2. politicka cerga
3. globalno (politicki) nepismeni
4. potkupljivi - citaj imaju bruku kvislinga medju sobom
5. neorganizovani
6. raseljeni i razbucani
7. globalno razocarani i apaticni
8. uzevsi sve gore u obzir - strasno ranjivi - i za jedno deceniju dvije skloni arafatskom rjesenju daj sta das - kad vise niceg ne bude za ponudit....
Samo zahvaljujuci budalama na pocetku rata - doslovno budalama - jer je te ljude njihov vlastiti narod (citaj telad) smatrao takvima - je odbranjen veci dio i sacuvan ustasko-cetnickog noza.
medjutim - ono sto nije mogao ustasko-cetnicki faktor - sad odradjuje balijsko-kvislinski faktor....
Nemam vise sta reci....
- amrica
#3 Re: Evanđelje po Dževadu Galijaševiću
A sta je to covjek slagao? Mozda je cifra od 100.000 vehabija prevelika, na prvi pogled, a opet ima ih koji ne izgladaju tako upadno...
O parama i reisu - nema porebe raspravljati
Sta bi sa istragom u Bugojnu? I pustanjem onog nekog lika sto je zvao da je postavljena bomba prije Colinog koncerta? Pojela maca jezik?
Ih, jos da je uz Ramazan ovo objavio
VBR-ovi bi pucali po svim neistomisljenicima.
O parama i reisu - nema porebe raspravljati
Sta bi sa istragom u Bugojnu? I pustanjem onog nekog lika sto je zvao da je postavljena bomba prije Colinog koncerta? Pojela maca jezik?
Ih, jos da je uz Ramazan ovo objavio
-
Desert Wind
#4 Re: Evanđelje po Dževadu Galijaševiću
Sve je to zavjera ustasko-dzihadska - i ja sam dzihadski ratnik i jos stotine hiljada je u Bosni dzihadskih ratnika a i klinja u mojim testisima je dzihadski ratnik pa me treba za iste objesit - nije nista co'ek slag'o - 100 000 pobijenih muslimana i kusur hiljada zena su silovale vehabije i vehabije su krive sa politicku nestabilnost i ekonomski propast drzave i za Nogometni savez u kojem sjede mafijaski mocnici, a tek za terorizam - eh gdje je tu stotine napada i bombaskih akata vehabija na povratnike - je l tako - jesteamrica wrote:A sta je to covjek slagao? Mozda je cifra od 100.000 vehabija prevelika, na prvi pogled, a opet ima ih koji ne izgladaju tako upadno...
O parama i reisu - nema porebe raspravljati![]()
Ih, jos da je uz Ramazan ovo objavioVBR-ovi bi pucali po svim neistomisljenicima.
-
jarancuga
#5 Re: Evanđelje po Dževadu Galijaševiću
Desert Wind wrote:Sve je to zavjera ustasko-dzihadska - i ja sam dzihadski ratnik i jos stotine hiljada je u Bosni dzihadskih ratnika a i klinja u mojim testisima je dzihadski ratnik pa me treba za iste objesit - nije nista co'ek slag'o - 100 000 pobijenih muslimana i kusur hiljada zena su silovale vehabije i vehabije su krive sa politicku nestabilnost i ekonomski propast drzave i za Nogometni savez u kojem sjede mafijaski mocnici, a tek za terorizam - eh gdje je tu stotine napada i bombaskih akata vehabija na povratnike - je l tako - jesteamrica wrote:A sta je to covjek slagao? Mozda je cifra od 100.000 vehabija prevelika, na prvi pogled, a opet ima ih koji ne izgladaju tako upadno...
Ih, jos da je uz Ramazan ovo objavioVBR-ovi bi pucali po svim neistomisljenicima.
![]()
Desert Wind wrote:Sve je to zavjera ustasko-dzihadska - i ja sam dzihadski ratnik i jos stotine hiljada je u Bosni dzihadskih ratnika a i klinja u mojim testisima je dzihadski ratnik pa me treba za iste objesit - nije nista co'ek slag'o - 100 000 pobijenih muslimana i kusur hiljada zena su silovale vehabije i vehabije su krive sa politicku nestabilnost i ekonomski propast drzave i za Nogometni savez u kojem sjede mafijaski mocnici, a tek za terorizam - eh gdje je tu stotine napada i bombaskih akata vehabija na povratnike - je l tako - jesteamrica wrote:A sta je to covjek slagao? Mozda je cifra od 100.000 vehabija prevelika, na prvi pogled, a opet ima ih koji ne izgladaju tako upadno...
![]()
cuj sta je cojk slago...slaze cim zine...
al nek nam ti amrice znas da je dzevdina balega istina...
- amrica
#6 Re: Evanđelje po Dževadu Galijaševiću
Ne rekoste mi sta je slagao.
Nije spominjao silovane zene, ni NFS ni nista drugo (ovo sto vi pisete obicna pila naopako kad se pocne pricati o necemu konkretnom), nego prica o sprezi vehabija i IZ i politicara, o reisovom skupljanju para za sebe i svoje dvore.... o neproganjanju krivaca za Bugojno itd....
Brojke su mi malo 'nako, ali citajuci vas dvojicu, sve vise mislim da ni one nisu pretjerane.
Nije spominjao silovane zene, ni NFS ni nista drugo (ovo sto vi pisete obicna pila naopako kad se pocne pricati o necemu konkretnom), nego prica o sprezi vehabija i IZ i politicara, o reisovom skupljanju para za sebe i svoje dvore.... o neproganjanju krivaca za Bugojno itd....
Brojke su mi malo 'nako, ali citajuci vas dvojicu, sve vise mislim da ni one nisu pretjerane.
-
jarancuga
#7 Re: Evanđelje po Dževadu Galijaševiću
amrica wrote:Ne rekoste mi sta je slagao.![]()
kad mi ti kazes sta je istina u dzevdonijevom balezgarenju...
a reis i iZ nisu duzni nikoga proganjati, za te stvari su zaduzene drzavne sluzbe od policije do pravosudja...
-
MUNAFIK
#8 Re: Evanđelje po Dževadu Galijaševiću
jao jao jaooooo ja bih volio da si ti sa romanije ili neki cetnicko-ustaski placenik ili tako nesto, ali nazalost NISI, to bi bilo previse dobro da bi bilo istinito... ti si jedna od nas Bosanaca i onda se pitamo sto nam se toliko puta desilo klanje, i opet cemo se pitat kad nam se desi... Reis je najveci krivac za sve... gradi ''DVORE' skuplja pare za sebe IZ ima sluzbeno vozilo mercedes jao jao jaoooamrica wrote:A sta je to covjek slagao? Mozda je cifra od 100.000 vehabija prevelika, na prvi pogled, a opet ima ih koji ne izgladaju tako upadno...
cuvaj se ti vehabija, svi smo mi vehabije, a kad ti cetnik zakuca na vrata, on ZNA da je iza njih vehabija i nista te nece pitati...
- dr.gog
#9 Re: Evanđelje po Dževadu Galijaševiću
- amrica
#10 Re: Evanđelje po Dževadu Galijaševiću
"Crna hronika
U Bugojnu pronađeno skladište eksploziva
Nastavljajući istragu o terorističkom napadu na Policijsku upravu Bugojno od 27. juna ove godine pripadnici Federalne uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova SBK-a izvršili su pretres na lokalitetu iznad naselja Ždralovići.
Pronađeno je sklonište u kojem je otkrivena veća količina minskoeksplozivnih sredstava i oružja za koje se pretpostavlja da pripada osobama koje se sumnjiče za krivična djela terorizma.
Portparol MUP-a SBK-a Sefir Baručija potvrdio je Feni da je pretres obavljen prije nekoliko dana, po nalogu nadležnog tužilaštva i suda. "
Nastavljajući istragu o terorističkom napadu na Policijsku upravu Bugojno od 27. juna ove godine pripadnici Federalne uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova SBK-a izvršili su pretres na lokalitetu iznad naselja Ždralovići.
Pronađeno je sklonište u kojem je otkrivena veća količina minskoeksplozivnih sredstava i oružja za koje se pretpostavlja da pripada osobama koje se sumnjiče za krivična djela terorizma.
Portparol MUP-a SBK-a Sefir Baručija potvrdio je Feni da je pretres obavljen prije nekoliko dana, po nalogu nadležnog tužilaštva i suda. "
#11 Re: Evanđelje po Dževadu Galijaševiću
Amrice opusti se
...pokušavam zaokružiti priču o liku i djelu lika iz naslova, koja traje nešto duže od tvog praćenja priča o vehabijama kroz glassrpskeavaziftv..ne zamjeri,ali tema nije politička niti dnevni dedmeč koji se inače redovito hrani iz "analiza" raznih galijaševića...možda je bolje da sačekamo par drugih forumaša, ako se ne ljootiš
Osobno ne mrzim istog čovjeka, već pokušavam da shvatim matricu po kojoj fercera on i slični medijski i režimski jastrebovi čiji tekstovi služe kao podloga za javno nastavljanje priče njegovih političkih pokrovitelja i medija za koje radi.
Osobno ne mrzim istog čovjeka, već pokušavam da shvatim matricu po kojoj fercera on i slični medijski i režimski jastrebovi čiji tekstovi služe kao podloga za javno nastavljanje priče njegovih političkih pokrovitelja i medija za koje radi.
-
Kenan-sa
#12 Re: Evanđelje po Dževadu Galijaševiću
taj galijasevic je hablecina teski! najsmjesniji covjek u ovoj drzavi,toliku budalu nijedna majka nije ordila...
- Bourne
#13 Re: Evanđelje po Dževadu Galijaševiću
Izvor: http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/inte ... odika.html
Odlomak iz texta Titov unuk Josip Joška Broz tvrdi:
Jesu li demokrati Borisa Tadića prava alternativa srbijanskim nacionalistima?
Ne, demokrate su isti nacionalisti, samo, kako bih ja to rekao, zavijeni u oblandu. Demokrate su, da bi vladali, napravili drugu stvar: podijelili su muslimanski narod u Srbiji. To svuda tako rade i ovdje, u Bosni. Kada više ne možeš po jednom osnovu, onda rovariš njih međusobno. Ja sam sad bio u sandžakom kraju: članovi jedne partije, i to njen vrh, idu kod čovjeka i kažu mu: baci dvije bombe sebi u dvorište da bi bilo da su ovi drugi bacili. I ko garantuje da ovo sve što se događa, paljenje zastava i slično…, nije neko namjerno inscenirao da dođe do obračuna?
Muslimanski narod je najpošteniji na teritoriji bivše Jugoslavije. Kad putujete kroz cijelu BiH, Sandžak ili Kosovo, ako ti auto stane, svako će ti pomoći, odvesti te u svoju kuću, ponuditi ti gostoprimstvo… To su ljudi koji znaju da cijene, imaju nešto više u sebi. Pa i sama muslimanska vjera u kojoj se odričete toliko toga… Mi smo u odnosu na tu vjeru kanibali, kod nas se samo krka i pije, a ti postovi što se drže su laž, a ovdje se to poštuje. Cilj je zavaditi muslimanski narod, da se dobije novo žarište, pa se sad i djelovanje Palestinaca ovdje nekima stavlja na teret, pa je sad, eto, Zukorlić terorista, sutra će biti Cerić, prekosutra Ugljanin… To je strašno šta rade tom narodu! U Sandžaku sam to nedavno rekao: shvatite, sve što rade – rade da bi vas porobili.
Odlomak iz texta Titov unuk Josip Joška Broz tvrdi:
Jesu li demokrati Borisa Tadića prava alternativa srbijanskim nacionalistima?
Ne, demokrate su isti nacionalisti, samo, kako bih ja to rekao, zavijeni u oblandu. Demokrate su, da bi vladali, napravili drugu stvar: podijelili su muslimanski narod u Srbiji. To svuda tako rade i ovdje, u Bosni. Kada više ne možeš po jednom osnovu, onda rovariš njih međusobno. Ja sam sad bio u sandžakom kraju: članovi jedne partije, i to njen vrh, idu kod čovjeka i kažu mu: baci dvije bombe sebi u dvorište da bi bilo da su ovi drugi bacili. I ko garantuje da ovo sve što se događa, paljenje zastava i slično…, nije neko namjerno inscenirao da dođe do obračuna?
Muslimanski narod je najpošteniji na teritoriji bivše Jugoslavije. Kad putujete kroz cijelu BiH, Sandžak ili Kosovo, ako ti auto stane, svako će ti pomoći, odvesti te u svoju kuću, ponuditi ti gostoprimstvo… To su ljudi koji znaju da cijene, imaju nešto više u sebi. Pa i sama muslimanska vjera u kojoj se odričete toliko toga… Mi smo u odnosu na tu vjeru kanibali, kod nas se samo krka i pije, a ti postovi što se drže su laž, a ovdje se to poštuje. Cilj je zavaditi muslimanski narod, da se dobije novo žarište, pa se sad i djelovanje Palestinaca ovdje nekima stavlja na teret, pa je sad, eto, Zukorlić terorista, sutra će biti Cerić, prekosutra Ugljanin… To je strašno šta rade tom narodu! U Sandžaku sam to nedavno rekao: shvatite, sve što rade – rade da bi vas porobili.
-
wolf07
#14 Re: Evanđelje po Dževadu Galijaševiću
Interesantno je da kad god se nadje oruzje ili eksploziv kod muslimana onda je ono "najvjerovatnije za teroristicke akte" a kad su neki dan klepili Srbe s brukom eksploziva i naoruzanja onda se "ne zna namjena", jos ce ispast da je to greska i da je eksploziv isao u neki rudnik ili povrsinski kop
. A sto se tice Galijasevica to je stvarno interesantan lik, cak interesantniji od Trifunovica and Co., taj je laj'o na Aliju, pa na Harisa, pa evo sad na Reisa. Haman, ako ti je ime Mehmed, Sulejman, Jusuf ili DZEVAD (al' da nisi Galijasevic) vec si terorista 
- dr.gog
#15 Re: Evanđelje po Dževadu Galijaševiću-ekspert
BANjALUKA, 16. OKTOBRA (SRNA) - Ekspert za terorizam Dževad Galijašević izjavio je danas Srni da puštanje na slobodu Rijada Rustempašića, Abdulaha Handžića i Edisa Velića, optuženih za terorizam, potvrđuje podršku koju oni imaju od političkih i vjerskih elita u BiH, te predstavlja signal teroristima da mogu izvoditi svoje akcije.
On je dodao da puštanje na slobodu nekog ko u svom dosijeu ima toliko terorističkih akcija ili indicija da ih je počinio, kao i to da Francuska, Njemačka i još neke zemlje EU za liberalizaciju viznog režima za građane BiH traže dodatne garancije u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala, pokazuje da BiH i dalje terorizam tetira kao izvor vjerskog identiteta.
Istakavši da nešto takvo nije vjerski identitet, već najorganizovanije nasilje koje ima određene političke ciljeve, Galijašević je rekao da pustiti Rustempašića i druge na slobodu znači da Sud BiH ponovo radi po šablonu - prvo se osoba makne iz medija, onda prestane politički pritisak i na kraju dolazi oslobađanje.
"Ovo je logičan nastavak rada domaćeg pravosuđa na planu borbe protiv terorizma. Policijske agencije ne mogu same voditi borbu protiv terorizma", poručio je Galijašević.
Sud BiH ukinuo je juče pritvor i odredio mjere zabrane Rijadu Rustempašiću, Abdulahu Handžiću i Edisu Veliću, optuženim za terorizam, udruživanje radi činjenja krivičnih djela i neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne namjene, saopšteno je juče iz Suda BiH.
Iz Tužilaštva BiH su najavili žalbu na ovu odluku suda, ističući da je riječ o osobama koje su optužene za najteža krivična djela i da im mjesto u pritvoru.
On je dodao da puštanje na slobodu nekog ko u svom dosijeu ima toliko terorističkih akcija ili indicija da ih je počinio, kao i to da Francuska, Njemačka i još neke zemlje EU za liberalizaciju viznog režima za građane BiH traže dodatne garancije u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala, pokazuje da BiH i dalje terorizam tetira kao izvor vjerskog identiteta.
Istakavši da nešto takvo nije vjerski identitet, već najorganizovanije nasilje koje ima određene političke ciljeve, Galijašević je rekao da pustiti Rustempašića i druge na slobodu znači da Sud BiH ponovo radi po šablonu - prvo se osoba makne iz medija, onda prestane politički pritisak i na kraju dolazi oslobađanje.
"Ovo je logičan nastavak rada domaćeg pravosuđa na planu borbe protiv terorizma. Policijske agencije ne mogu same voditi borbu protiv terorizma", poručio je Galijašević.
Sud BiH ukinuo je juče pritvor i odredio mjere zabrane Rijadu Rustempašiću, Abdulahu Handžiću i Edisu Veliću, optuženim za terorizam, udruživanje radi činjenja krivičnih djela i neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne namjene, saopšteno je juče iz Suda BiH.
Iz Tužilaštva BiH su najavili žalbu na ovu odluku suda, ističući da je riječ o osobama koje su optužene za najteža krivična djela i da im mjesto u pritvoru.
- jasko_ba
#16 Re: Evanđelje po Dževadu Galijaševiću
najveci idiot definitivno na ovim prostorima 
- Miki123
#17 Re: Evanđelje po Dževadu Galijaševiću
A dobro, mene interesuje čime su Sud rukovodio kad ih je pustio na slobodu?
- snaga_znanja
#18 Re: Evanđelje po Dževadu Galijaševiću
Vjerovatno nemaju dokaza za osudjujucu presudu. Cisto sumnjam da bi pustili "teroristu" da se brani sa slobode. Mozda postoje neke indicije u njihovu umjesanost, ali nasa policija i sluzbe nisu bas dovoljno pametne da to rijese.Miki123 wrote:A dobro, mene interesuje čime su Sud rukovodio kad ih je pustio na slobodu?
-
samo malo
#19 Re: Evanđelje po Dževadu Galijaševiću
Jasta da nemaju dokaza, dok se ne ponovi Bugojno, nece ni biti dokaza. A i nakon toga, imaju oni svoje zastitnike.
Mnogima trebaju takvi fanatici na slobodi, Dzevadu i Dodiku da mogu prepadati Srbe sa njima, a "nasima" da se dovrsi zapoceti posao "dozivanja tobe" bosnjackog naroda, hoce ga reci, vracanje islamu u svakom smislu.
Jedino ih raja sjeba na izborima, lagano.
Mnogima trebaju takvi fanatici na slobodi, Dzevadu i Dodiku da mogu prepadati Srbe sa njima, a "nasima" da se dovrsi zapoceti posao "dozivanja tobe" bosnjackog naroda, hoce ga reci, vracanje islamu u svakom smislu.
Jedino ih raja sjeba na izborima, lagano.
- dr.gog
#20 Djela apostola Darka Trifunovića i sv.Margetića, SRNA 17.10.
Krasan prikaz prosvjećivanja vaskolike javnosti evropske od Trifunović(Gospoda Milorada)Darka i Domagoja(Fuckyleaksa Hrvatske i rasejanja) Margetića.Darko und Domagoj su najistaknutije perjanice srpskohrvatskog "nezavisnog stručnog" analiziranja terorizma u Bošnjaka, a treći dio je sam Apostol Dževad, čiji duh lebdi nad otkrivenjima njihovim.
Domagoj M. je danas inače izjavio da se odriče Hrvatske kao svoje zemlje u svakom pogledu, a SRNA je to prenijela brže od HINA-e
Pa da čujemo što zbore Darko&Domagoj:
Novinska agencija SRNA , 17.10.2010, kasno poslijepodne
Domagoj M. je danas inače izjavio da se odriče Hrvatske kao svoje zemlje u svakom pogledu, a SRNA je to prenijela brže od HINA-e
Novinska agencija SRNA , 17.10.2010, kasno poslijepodne
BiH je danas jedan od epicentara ekstremnih islamističkih krugova u Evropi, jer predstavlja centar potencijalnih islamskih terorista, takozvane bijele Al Kaide, rekao je profesor beogradskog Fakulteta bezbednosti i član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Darko Trifunović.
"Odgovornost za to snose najviši zvaničnici BiH, pre svih bošnjački član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, jer je on bio jedan od onih koji su početkom devedestih godina prošlog veka širom otvorili vrata radikalnim islamistima iz celog sveta", pojasnio je Trifunović.
Zajednički zaključak učesnika 10. Međunarodne konferencije o antiterorizmu, koja je u organizaciji izraelskog Instituta za antiterorizam (![]()
)održana u Hercliji, nadomak Tel Aviva, a na kojoj je, između ostalih, učestvovao i Trifunović, jeste da je Balkan nova adresa najmoćnije terorističke mreže današnjice Al Kaide, piše "Fokus" u sutrašnjem broju.
Drugi član Ekspertskog tima Domagoj Margetić naglasio je da Al Kaida nastoji da Balkan pretvori u svoju novu bazu za dalje širenje prema Evropi, što joj je od samog osnivanja bio cilj.
On je naveo da su saudijski milioner Osama bin Laden i sljedbenici njegove ideje o širenju radikalnog islama "godinama pleli svoju mrežu, stvarajući ćelije, regrutujući nove članove, gradeći sopstvenu infrastrukturu na Balkanu". Margetić naglašava da je najveći dio te infrastrukture upravo u BiH, iako to sarajevske vlasti uporno negiraju i tvrde da su takva upozorenja tek puki pokušaj podmetanja bošnjačkom narodu.
Tvrdoglavo ponašanje zvaničnog Sarajeva, naglašava Margetić, već je poznato i međunarodnim stručnjacima, koji se više ne obaziru na njihove prozivke i negiranje stvarnih problema. Margetić je rekao da su on i drugi član Tima, profesor beogradskog Fakulteta bezbednosti Darko Trifunović, ukazali na pokušaj minimiziranja nedavnog terorističkog napada na Policijsku stanicu u Bugojnu, koji čak i neki zapadni zvaničnici, poput komandanta NATO štaba u Sarajevu generala Dejvida Enjarta, pokušavaju da predstave kao kriminalni čin pojedinca, a ne klasičan teroristički akt.
Analitičar Međuarodne analitičke mreže Ioanis Mikaletos nedavno je objavio studiju pod nazivom "Presjek radikalnog islamizma u Bosin", u kojoj podrobno opisuje proces radikalizacije bosanskih muslimana, širenje vehabijskog pokreta i regrutaciju novih boraca Al Kaide.
Prema informacijama dostupnim ekspertima za međunarodni terorizam, novac iz islamskih zemalja, koji je opran posredstvom humanitarnih organizacija, finansira religijsko obrazovanje najmanje 100 000 mladih bosanskih muslimana, napisao je grčki analitičar.
Anes Alić, iz Međunarodne mreže za bezbjednost, pominje bosanskog muslimanskog sveštenika Muhameda Porču, koji je bio na čelu džamije Al Tauhid u Beču od 1993. godine.
Obavještajne službe u BiH vjeruju da je on glavni izvor finansijske i ideološke podrške pokretu vehabija u BiH. S Porčom u direktnoj vezi je Nusret Imamović, neformalni vođa vehabija u Gornjoj Maoči, kod Brčkog, koji posjeduje sajt ***********.com, na kojem se veliča džihad i broje poginuli Amerikanci u ratu protiv terorizma. On je prethodno privukao pažnju javnosti tvrdnjama na svom sajtu da islam ne zabranjuje samoubilačke napade i da ih treba koristiti u posebnim okolnostima.
- ultima_palabra
#21 Re: Evanđelje po Dževadu Galijaševiću
Mogli su još koji put naglasiti njihovu ekspertnost
- -Romeo-
#22 Re: Evanđelje po Dževadu Galijaševiću
a ko je ovaj, da prostite, dževad galijašević. kakav ekspertni tim, ko ga je formirao..........?
- dr.gog
#23 SRNA- Đogo lives again!(poslanica novinara Nenada Tadića)
Da je novinska agencija RS , poznatija po animalnom nadimku SRNA i svojim ratnim perjanicama, najbolesnijim likovima iz istorije ex-yu medija, ovih dana potpuno u režimskom stroju, dokazuju i sve češći odroni koje putem svojih plaćenih servisa šalju drugim medijima.
Inače ,običaj SRNA-e je da većinu svojih vijesti miksaju i stvaraju prepisujući pisanja novina iz Srbije, ili uzimajući najave iz sutrašnjih izdanja istih novina.U prenošenju informacija i opisivanju događaja, veoma često je etiketiranje svojstveno ratnom izvještavanju, a uzimanje tekstova Oslobođenja, Avaza ili mostarskih novina ne najavljuju redakcijama niti to smatraju za potrebno, pa se često desi da novinari svoj vlastiti tekst odjednom ugledaju na servisu Srne, podijeljen dan nakon izlaska, svima koji taj servis- naravno plaćaju
.
No, da vidimo analizu SRNA-e : Zašto su sarajevski Srbi otišli, zašto je bio rat i tako dalje i tako najdalje
Inače ,običaj SRNA-e je da većinu svojih vijesti miksaju i stvaraju prepisujući pisanja novina iz Srbije, ili uzimajući najave iz sutrašnjih izdanja istih novina.U prenošenju informacija i opisivanju događaja, veoma često je etiketiranje svojstveno ratnom izvještavanju, a uzimanje tekstova Oslobođenja, Avaza ili mostarskih novina ne najavljuju redakcijama niti to smatraju za potrebno, pa se često desi da novinari svoj vlastiti tekst odjednom ugledaju na servisu Srne, podijeljen dan nakon izlaska, svima koji taj servis- naravno plaćaju
No, da vidimo analizu SRNA-e : Zašto su sarajevski Srbi otišli, zašto je bio rat i tako dalje i tako najdalje
Piše: Nenad Tadić, SRNA, danas..
Ejup Ganić se svojevremeno, devedesetih godina prošlog vijeka, na početku višestranačja u BiH, kandidovao u ime partije sa vjerskim i nacionalnim predznakom - Stranke demokratske akcije (SDA) - za predstavnika Jugoslovena u tadašnjem Predsjedništvu BiH i čak se zakleo da će obavljati taj posao u skladu sa zakonom i ustavom i štititi interese grupacije koja ga je navodno izabrala.
Naravno, pokazalo se da je to bilo krivokletstvo, jer Ganića su izabrali birači SDA, a njegovo jugoslovenstvo bješe samo mimikrija, odnosno potreba da stranka koja je tada imala podršku ogromne većine muslimana dobije tri člana u vrhu države i lakše provede svoje interese.
Sve što se kasnije dešavalo u političkoj karijeri Ejupa Ganića samo je prirodan nastavak obmana, pritvornosti i propagande koja je prešla u perverziju nedavnom izjavom da su sarajevski Srbi čak profitirali prodajući svoje stanove u gradu nakon rata, te da su sami, svojevoljno, otišli iz (rodnog) grada.
Volšebno oslobođen sumnje da je zapovijedao masakrom nad vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici, Ganić se ponovo aktivirao i u svom "jugoslovenskom" zanosu poručio da bi opet trebalo dići tužbu protiv Srbije za "agresiju na BiH", da bi sve to "zašećerio" ciničnom opaskom o srpskoj imovini u Sarajevu.
Ganić dobro zna da je skoro 160 000 Srba, prema popisu iz 1991. godine (na koji se bošnjački politički vrh toliko voli pozivati), živjelo u svim sarajevskim opštinama. A prema popisu privatne imovine iz 1981. godine, više od 50 odsto zemljišta u sarajevskoj kotlini i okolini pripadalo je srpskim porodicama (i to nakon provedene nacionalizacije).
Zna Ganić dobro i koliko je srpskih stanova i kuća u najužem urbanom jezgru grada pripadalo Srbima (pa sam je imao spor zbog jedne, u koju se uselio! ), ali opijen zadovoljstvom što je izbjegao zatvor ima potrebu da još malo udari po "srpskim agresorima" i objasni da veliki dio njih i dalje živi u Sarajevu - pa nabraja dijelove Istočnog Sarajeva, koje nije pripalo Fedraciji BiH, i opštine unutar Istočnog Sarajeva iz kojih se jedan dio Srba zaista iselio nakon rata, u prvim mjesecima 1996. godine.
Ono što Ganić ne pominje jeste razlog naglog i masovnog odlaska sarajevskih Srba iz opština u kojima su proveli rat braneći svoje stanove i kuće u iskopanim rovovima zajedno sa Srbima koji su izbjegli uz tadašnjeg muslimanskog dijela grada, spašavajući se od mobilizacije ili privatnih zatvora.
Ganić šuti o tome da su baš muslimanski političari odbili da se u Sarajevu napravi svojevrstan distrikt i da grad formalno ostane ujedinjen. Šuti i o prijetnjama na račun onih Srba koji bi ostali nakon "reintegracije" tih opština u dio grada u kome je i sam komandovao.
Ne sjeća se Ganić, navodno, ni poruka o tome da su snimljeni svi koji su na mitinzima nakon potpisivanja Dejtona protestovali zbog predaje tolikih srpskih teritorija i imovine....Ne sjeća se ni čitanja spiskova sa imenima sarajevskih Srba koji su bili na "agresorskoj strani", a koji su danima emitovani putem muslimanskih sredstava informisanja.
Kao vrhunac udara na egzistenciju sarajevskih Srba uslijedio je manevar tzv. međunarodne zajednice i tadašnjeg visokog predstavnika Karla Bilta koji su termine za "reintegraciju" sarajevskih srpskih opština naglo skratili i doveli na hiljade porodica u situaciju da u nekoliko dana izaberu "ili kofer ili sanduk". Odnosno da odluče hoće li ostati i rizikovati živote i slobodu kao pripadnici srpske vojske ili će ostaviti domove i krenuti u nepoznato sa imovinom koju mogu ponijeti.
Srbi su svoja imanja i lokacije u dijelovima grada koji su mahom bili srpski - tih mjeseci, a i godinama poslije - prodavali budzašto da bi dobili kakav takav novac za preživljavanje. Cijene imovine sarajevskih Srba, po nepisanom dogovoru onih koju su je kupovali, bila je smiješno mala. Kuće u gradskoj zoni su prodavane za dvadest ili trideset hiljada maraka, a stanovi u urbanim opštinama za nekoliko stotima maraka po metru kvadratnom. Isti oni stanovi koji su i tada (kao i sada) vrijedjeli dva do tri puta više.
Oni koji su godinama kasnije uspjeli da sudski vrate svoje neprodate stanove ili kuće i imanja - pronalazili su ih razrušene i opustošene. Posebna "poslastica" bilo je ostavljanje srpskih stanova potpuno devastiranih. Bila su skidana čak i vrata! Treba li reći da donatora za opravak srpske imovine nigdje nije bilo? I da su ti stanovi opet prodavani u bescijenje...
Ejup Ganić je paradigma srbomrzačke svijesti i teorije o Srbima kao remetilačkom faktoru u nezavisnoj BiH. Danas njegove izjave mogu izgledati kao neke vrsta žala za vremenima kada je i sam bio značajan zamajac u tom mehanizmu čišćenja "suverene BiH" od Srba koji nisu lojalni.
Ejupov "žal za mladost"- što bi rekao Bora Stanković.
Međutim, Ganić nije tek bezopasni lik iz nijemih komedija u kojima se glavni junaci gađaju tortama (i stanovima). Ganić je odlična opomena srpskom dijelu BiH da rat u glavama nekih ljudi još nije završen.
-
wolf07
#24 Re: Evanđelje po Dževadu Galijaševiću
O srpskim stanovima, katastru, razlozima napustanja Sarajeva nakon reintegracije te broju Srba koji su zivjeli na podrucju GRADA Sarajeva prije rata i broju Srba koji zivi danas na tom istom podrucju koje se danas zove drukcije stvarno nema smisla pricati. Mene vise interesuje ovaj Galijasevic i njegova profesionalna vokacija (cuj, ekspert za terorizam, kako nam ga amerikanci do sad nisu odveli k'o sto su u svoj vakat vodili sve koji su se imalo razumjeli u nuklearnu fiziku). Naime, mene zaima da li iko ziv ima podatak sta je taj covjek zavrsio i gdje, i da li ga to cini ekspertom za terorizam. Sve se bojim da takvih eksperata u svim sferama zivota i rada u BiH ima pod svkim kamenom po dva-tri! 
-
wolf07
#25 Re: Evanđelje po Dževadu Galijaševiću
Eno ga "ekspert" opet progovara. Majku mu, kako nema nikad nikakvih prijetnji po drzavu ni s jedne druge strane nego samo kad su vehabije u pitanju. Stvarno je lik providan.