Evanđelje po Barnabi-nastanak-porijeklo-upotreba
- PRO testant
#1 Evanđelje po Barnabi-nastanak-porijeklo-upotreba
Na nekoliko dosadašnjih tema se pojavilo nekoliko puta ideja da je Barnabino evanđelje vjerodostojno mjerilo i opis Isusovog života. Ne mogu a da ne naglasim i da grupe koje ga koristre variraju od teme i pozicije koje zastupaju.
Ono što mene ineteresuje jeste jeda specifična grupa i njena upotreba spomenutog djela.
Koliko je ono zaista upotrebljivo za Muslimane? I koliko bi ga zaista Muslimani trebali koristi, i šta zaista to evenađelje uči?
Da li se kosi sa Quranskim učenjima? Koliko?
Da li je to dovoljno da se ono isključi iz upotrebe?
Nađoh neke primjere:
Quarn (2:29) govori da ima sedam nebesa, Barnaba da ih ima 9 (178 linija)
Nije Adam prvi obrezani čovjek, nego Abraham(23)
Prema Barnabi (3) Mejrema je rodila sina BEZ bola, što se kosi sa učenjem Qurana.(19:23)
Quran zabranjuje jesti svinjetinu a Barnaba kaže (32) "Da ono što ulazi u čovjek anije što ga onečiščuje, nego ono što izlazi iz čovjeka."
Barnaba totalno zanemaruje postojanje Ivana Krstitelja (Yahya ibn Zakariyya).
Barnaba eksplicitno naglašava da Isus nije Mesija, dok je Isus prema Quranu jedini Mesija (Isa Masih)
Prema Barnabi čovjeku je data slobodna volja (164), dok prema Quranu čovjek radi samo ono što mu Allah kaže. (Quran - 76:30, 37:96, 17:13, 10:99-100).
Da ne duljim, dobro bi bilo i da se isto pročita pa da onda nastavimo dalje.
Evo link za .doc file - http://www.google.com/search?q=gospel+o ... d84f286047
Prva na vrhu.
Pozdrav svima
Ono što mene ineteresuje jeste jeda specifična grupa i njena upotreba spomenutog djela.
Koliko je ono zaista upotrebljivo za Muslimane? I koliko bi ga zaista Muslimani trebali koristi, i šta zaista to evenađelje uči?
Da li se kosi sa Quranskim učenjima? Koliko?
Da li je to dovoljno da se ono isključi iz upotrebe?
Nađoh neke primjere:
Quarn (2:29) govori da ima sedam nebesa, Barnaba da ih ima 9 (178 linija)
Nije Adam prvi obrezani čovjek, nego Abraham(23)
Prema Barnabi (3) Mejrema je rodila sina BEZ bola, što se kosi sa učenjem Qurana.(19:23)
Quran zabranjuje jesti svinjetinu a Barnaba kaže (32) "Da ono što ulazi u čovjek anije što ga onečiščuje, nego ono što izlazi iz čovjeka."
Barnaba totalno zanemaruje postojanje Ivana Krstitelja (Yahya ibn Zakariyya).
Barnaba eksplicitno naglašava da Isus nije Mesija, dok je Isus prema Quranu jedini Mesija (Isa Masih)
Prema Barnabi čovjeku je data slobodna volja (164), dok prema Quranu čovjek radi samo ono što mu Allah kaže. (Quran - 76:30, 37:96, 17:13, 10:99-100).
Da ne duljim, dobro bi bilo i da se isto pročita pa da onda nastavimo dalje.
Evo link za .doc file - http://www.google.com/search?q=gospel+o ... d84f286047
Prva na vrhu.
Pozdrav svima
- arzuhal
#2 Re: Evanđelje po Barnabi-nastanak-porijeklo-upotreba
Meni se, za početak, sviđa ime - Barnaba. Baš mi dobro 
- Ridjobrki
#3 Re: Evanđelje po Barnabi-nastanak-porijeklo-upotreba
Odoh pristaviti kokice... 
- madner
#4 Re: Evanđelje po Barnabi-nastanak-porijeklo-upotreba
Sta ovi cafiri hoce, kome da se prilagodjavamo 
-
metronom
#5 Re: Evanđelje po Barnabi-nastanak-porijeklo-upotreba
Zakljuciti na osnovu ovih ajeta da covjek nema slobodnu volju je stvarno banalno. Mozes ti to i bolje...PRO testant wrote:Prema Barnabi čovjeku je data slobodna volja (164), dok prema Quranu čovjek radi samo ono što mu Allah kaže. (Quran - 76:30, 37:96, 17:13, 10:99-100).
- arzuhal
#6 Re: Evanđelje po Barnabi-nastanak-porijeklo-upotreba
Sve me interesuje, al' ovo najviše:

..ako može malo šire...PRO testant wrote:Nije Adam prvi obrezani čovjek, nego Abraham(23)

- Motokultivator
#7 Re: Evanđelje po Barnabi-nastanak-porijeklo-upotreba
madner wrote:Sta ovi cafiri hoce, kome ba da se mi prilagodjavamo
- PRO testant
#8 Re: Evanđelje po Barnabi-nastanak-porijeklo-upotreba
Ja nisam reako da su tačni samo da sam pronašao primjere.metronom wrote:Zakljuciti na osnovu ovih ajeta da covjek nema slobodnu volju je stvarno banalno. Mozes ti to i bolje...PRO testant wrote:Prema Barnabi čovjeku je data slobodna volja (164), dok prema Quranu čovjek radi samo ono što mu Allah kaže. (Quran - 76:30, 37:96, 17:13, 10:99-100).
Nego sam postavio da razgovaramo. Hajde da vidimo koliko je to tačno ili ne?
Da li se po tvom mišljenju G.B. kosi sa nekim učenjima u Quranu?
- PRO testant
#9 Re: Evanđelje po Barnabi-nastanak-porijeklo-upotreba
Prvo moja greška u redosljedu. treba da bude "Adam je prvi obrezani čovjek (23) a ne Abraham kao u Quranu."arzuhal wrote:Sve me interesuje, al' ovo najviše:
..ako može malo šire...PRO testant wrote:Nije Adam prvi obrezani čovjek, nego Abraham(23)
Poglavje 23
'Then the angel showed him the superfluity of his flesh, and that he cut off. And hence, just as every man taketh flesh from the flesh of Adam, so is he bound to observe all that Adam promised with an oath. This did Adam observe in his sons, and from generation to generation came down the obligation of circumcision. But in the time of Abraham there were but few circumcised upon the earth, because that idolatry was multiplied up the earth. Whereupon God told to Abraham the fact concerning circumcision, and made this covenant, saying: "The soul that shall not have his flesh circumcised, I will scatter him from among my people for ever." '
- BHF_Manijak
#10 Re: Evanđelje po Barnabi-nastanak-porijeklo-upotreba
Protestant wrote:Prvo moja greška u redosljedu. treba da bude "Adam je prvi obrezani čovjek (23) a ne Abraham kao u Quranu."
Gdje Kur`an molim te govori o Ibrahimovom obrezivanju?!
Last edited by BHF_Manijak on 31/01/2011 18:47, edited 1 time in total.
-
jarancuga
#11 Re: Evanđelje po Barnabi-nastanak-porijeklo-upotreba
PRO testant wrote:Prvo moja greška u redosljedu. treba da bude "Adam je prvi obrezani čovjek (23) a ne Abraham kao u Quranu."arzuhal wrote:Sve me interesuje, al' ovo najviše:
Poglavje 23
'Then the angel showed him the superfluity of his flesh, and that he cut off. And hence, just as every man taketh flesh from the flesh of Adam, so is he bound to observe all that Adam promised with an oath. This did Adam observe in his sons, and from generation to generation came down the obligation of circumcision. But in the time of Abraham there were but few circumcised upon the earth, because that idolatry was multiplied up the earth. Whereupon God told to Abraham the fact concerning circumcision, and made this covenant, saying: "The soul that shall not have his flesh circumcised, I will scatter him from among my people for ever." '
- therrarrius
#12 Re: Evanđelje po Barnabi-nastanak-porijeklo-upotreba
Upravo...Ridjobrki wrote:Odoh pristaviti kokice...
- bijela
- PRO testant
#14 Re: Evanđelje po Barnabi-nastanak-porijeklo-upotreba
S obzirom da vam je do šprdnje ....
Pozdrav do daljnjeg viđenja.
- BHF_Manijak
#15 Re: Evanđelje po Barnabi-nastanak-porijeklo-upotreba
Fino sam te pitao, ocekujem i odgovor!PRO testant wrote:S obzirom da vam je do šprdnje ....
-
vendetta87
#16 Re: Evanđelje po Barnabi-nastanak-porijeklo-upotreba
A što bi to muslimani trebali koristiti ovo evanđelje Barnabe ti?
-
Hadzi Lojo
#17 Re: Evanđelje po Barnabi-nastanak-porijeklo-upotreba
Portstant da li si ti mozda Jehovin Svjedok ili bas protestant?
Sinko okreni se svojoj vjeri i radi na osobnom usavrsavanju kako bi Svevisnji bio zadovoljan tobom.
Ko pokusava da definise Boga, sam ga izgubi iz srca svojega.
To je problem svih danasnjih evangelista, pokusavajuci da nekom drugom prenesu svoja ubjedzenja zaborave na osobno usavrsavanje.
Sinko okreni se svojoj vjeri i radi na osobnom usavrsavanju kako bi Svevisnji bio zadovoljan tobom.
To je problem svih danasnjih evangelista, pokusavajuci da nekom drugom prenesu svoja ubjedzenja zaborave na osobno usavrsavanje.
- PRO testant
#18 Re: Evanđelje po Barnabi-nastanak-porijeklo-upotreba
Ja zaista jesam protestant.Hadzi Lojo wrote:Portstant da li si ti mozda Jehovin Svjedok ili bas protestant?
Po toj definiciji ni da'wa se ne bi trebala raditi. Zar ne?
Ali nije to poenta niti moja želja za ovu temu.
Nego nešto sasvim drugo.
Kako birati izvore, i kako koristiti izvore, je moja težnja u ovom dijalogu.
Zbog same prirode Evanđelje po Barnabi je idealna ilustracija nečega što ne bi trebalo da se koristi, i dobar primjer sa kojeg se može dosta naučiti. Zato sam ga i izabrao. Ja ne mogu pomoći drugima ako biraju da pogrešno protumače moje namjere, osim ako se ne izjasne, recimo poput tebe. Tada im mogu reći zašto to nije tako kako oni misle.
A moraš znati i da je naredba Isusa Krista da se drugi uče o njegovoj žrtvi i djelu. Tako je rasla i prvobitna krščanska zajednica nakon njegovog uskrsnuća.
Učiti druge kako da se koriste drevnim tekstovima uopšte, je odličan korak ka boljem razumjevanju Kršćanstva i boljem razumjevanju zašto Kršćani tumače pojedine tekstove kao ih tumače. Što nadalje sprečava dosta nesporazuma u komunikaciji i pospješuje uzajmno razumjevanje i poštovanje.
Mislim da svi na neki način težimo ka tome. I mislim da ne bi ni ti želio, iz istih razloga da prestanem sa započetim. Zar ne?
- BHF_Manijak
#19 Re: Evanđelje po Barnabi-nastanak-porijeklo-upotreba
Pa dobro, jel ti odgovaras samo na ona pitanja koja zelis pa ovako kad ne znas odgovor preskaces ili sta?!
Dakle jos jednom, gdje Kur'an tacno govori o Ibrahimovom obreuivanju i obrezivanju uopste?!
Dakle jos jednom, gdje Kur'an tacno govori o Ibrahimovom obreuivanju i obrezivanju uopste?!
- PRO testant
#20 Re: Evanđelje po Barnabi-nastanak-porijeklo-upotreba
http://www.islamicboard.com/clarificati ... unnah.htmlBHF_Manijak wrote:Pa dobro, jel ti odgovaras samo na ona pitanja koja zelis pa ovako kad ne znas odgovor preskaces ili sta?!![]()
http://www.answering-christianity.com/s ... cision.htmProphet Muhammad (peace be upon him) said, "Five are the acts quite akin to fitrah:Circumcision, clipping or shaving the pubes, cutting the nails, plucking or shaving the hair under the armpits and clipping (or shaving) the moustache." (Reported in Bukhari & Muslim)
Allah ordered Prophet Muhammad (peace be upon him) to follow the religion of Ibrahim (peace be upon him). When Allah says:
"Then We inspired you: 'Follow the religion of Ibrahim, the upright in Faith'."
(Qur'an 16:123)
Mislim da nema potrebe za trik pitanjima.We appreciate the question you have submitted, as it is an issue which is truly among those which may pose a hindrance in some cases for those who wish to adopt Islaam.
In reality the issue is really simpler than many may think. Male circumcision is among the rites of Islaam and is part of the fitrah, or the innate disposition and natural character and instinct of the human creation, and is from the religion of Ibrahim (peace be upon him). Allaah has said (interpretation of the meaning): "Then we revealed to you (the command) to follow the pure and uncorrupted religion of Ibrahim."
The Prophet (peace be upon him) said:
"The Prophet Ibrahim (peace be upon him) was circumcisized when he was eighty years old." (Al-Bukhari, Vol 6/p. 388, Al-Salfiyya printing).
Male circumcision is obligatory for the Muslim male if he is able to do it. .......
Pozdrav
- BHF_Manijak
#21 Re: Evanđelje po Barnabi-nastanak-porijeklo-upotreba
Dakle, ne govori Kur'an o tome, vec hadis, a ajet koji si naveo ne govori uopste o Ibrahimovom obrezivanju! 
- PRO testant
#22 Re: Evanđelje po Barnabi-nastanak-porijeklo-upotreba
Ok, da ne idmo u objašnjavanje hadis ili indirektno Quranski ajet koji je objačnjen u hadisu, ili šta već, šta je sa Evan. po Barnabi? Šta je sa ostilm stvarima? Geografske greške? Nepostojanje i ne citiranje do ..... Kada?BHF_Manijak wrote:Dakle, ne govori Kur'an o tome, vec hadis, a ajet koji si naveo ne govori uopste o Ibrahimovom obrezivanju!
I sve ostalo.
Šta ti misliš, da li bi se trebalo koristiti kao argument?
Ako neko zna, ko je prvi počeo da koristi Evan. po Barnabi kao argument i kada?
Može li nam neko postaviti?
Hvala
- Motokultivator
#23 Re: Evanđelje po Barnabi-nastanak-porijeklo-upotreba
Ja mislim da tebi nedostaje Kontromanic Drugi. Slabo ces ti imat koga za raspravu vodekana.PRO testant wrote:Ok, da ne idmo u objašnjavanje hadis ili indirektno Quranski ajet koji je objačnjen u hadisu, ili šta već, šta je sa Evan. po Barnabi? Šta je sa ostilm stvarima? Geografske greške? Nepostojanje i ne citiranje do ..... Kada?BHF_Manijak wrote:Dakle, ne govori Kur'an o tome, vec hadis, a ajet koji si naveo ne govori uopste o Ibrahimovom obrezivanju!
I sve ostalo.
Šta ti misliš, da li bi se trebalo koristiti kao argument?
Ako neko zna, ko je prvi počeo da koristi Evan. po Barnabi kao argument i kada?
Može li nam neko postaviti?
Hvala
Sorry na OT.
- wild roses
- PRO testant
#25 Re: Evanđelje po Barnabi-nastanak-porijeklo-upotreba
wild roses wrote:http://www.sarajevo-x.com/svijet/clanak/110204039