Ev' ga Treći ~ Kitarović

Post Reply
vivaldi

#226 Re: Ev' ga Treći ~ Kitarović

Post by vivaldi »

Yug wrote:Napisao sam dalje u postu da ce se ici na federalizaciju zemlje.Napokon bi ukinuli i ovu glupost zvanu "konstitutivnost" naroda.Moje misljenje je da ce biti veliki pritisak na bosnjacko rukovodstvo u Sarajevu a kako ce se oni nositi sa tim vidjet cemo.Hrvati u BiH su fakticki pred nestankom u BiH ,i Zagreb ce morati u Briselu traziti pritisak kad tad da ispravi ono sto su zajebali u Dejtonu.
ma rs je pod pritiskom vec 20 godina pa se nista ne mijenja. bosnjaci do sada nisu imali potrebe da pruzaju "aktivni otpor" ko srbi i povremeno hrvati, ali sasvim sigurno imaju i bosnjaci taj potencijal koji ce pokazati ako i kada bude potrebe za tim.

a sto se tice demografije, hrvati ne nestaju nista brze od srba i bosnjaka, ali je svakako cinjenica da se svi tope.
radostan dan

#227 Re: Ev' ga Treći ~ Kitarović

Post by radostan dan »

GeeTnT wrote:
radostan dan wrote:
Pa kako ide u Pazaru prijatelju...navikavas li se, ili si upalio traktor?
Trenutno palim samo rostilj, a traktor voze Risto i njegov sin po potrebi...i na dnevnicu.
Cuvaj se rista Rista...
ze kalanga

#228 Re: Ev' ga Treći ~ Kitarović

Post by ze kalanga »

Zanimljive su mi ove teorije oko toga kome birači određene nacije daju glasove... Pa neki ustvrdiše kako su Srbi i Hrvati okrenuti desnici...

Pa ću navesti samo jedan primjer i razbiti tu ustaljenu praksu sopstvenih zabluda.

Dakle, nacionalna stranka Srba - SDS - doživjela debakl.
Srpska radikalna stranka (u kojem god obliku je staviš) - doživjela debakl.
O Izvornoj SDS nema potrebe ni pričati.

SDA - nacionalna stranka Bošnjaka - ponovo najjača u Federaciji.
SDA A - druga nacionalna frakcija Bošnjaka - ostvarila bolji rezultat nego prošli put.
BPS - radikalna stranka Bošnjaka - ostvarila bolji rezultat od radikalne stranke Srba.

HDZ - nacionalna stranka Hrvata - ponovo najjača u zoni hrvatskog uticaja...
Last edited by ze kalanga on 15/10/2016 22:58, edited 1 time in total.
ABH017

#229 Re: Ev' ga Treći ~ Kitarović

Post by ABH017 »

Kejn wrote:Bošnjački narod u Bosni je politička supersila kad se usporedi sa ova ostala dva. Dok Bošnjaci, narod NAD KOJIM JE POČINJEN GENOCID NAKON DRUGOG SVJETSKOG RATA šansu daju političkom pluralizmu koji obuhvata stranke centra, ljevice pa i nezavisne kandidate ostala dva naroda glasa poput krda i vodi se najprimitivnijim plemenskim porivima po principu Poglavica > Pleme. Najekvatantniji primjer je PC i MIlorad Dodik. Evo sad su počeli guslat po Srebrenici a sutra će zabraniti godišnjicu genocida.

Naravno opet Bošnjaci ne valjaju lafo hoće unitarnu preko građanske opcije, kunu se u dobre Bošnje a veličaju Turke (šta god to značilo) itd itd. Suma sumarum Bošnjaci ne valjate bili ljevica, desnica muslimani ili ateisti. Najbolji ste nam kad ste 2 metra pod zemljom. To bi bila poruka Zagreba-Beograda i njihovih falangita u Bosni.
Žalosno je, poražavajuće (za pripadnike druga dva naroda), podržavati takvu politiku, ali, u principu, koliko god se trudili, na kraju dođemo do ovog posljednjeg zaključka. Tako je bilo oduvijek.
GeeTnT

#230 Re: Ev' ga Treći ~ Kitarović

Post by GeeTnT »

radostan dan wrote:
GeeTnT wrote:
radostan dan wrote:
Trenutno palim samo rostilj, a traktor voze Risto i njegov sin po potrebi...i na dnevnicu.
Cuvaj se rista Rista...
Vazi dobojlijo...
radostan dan

#231 Re: Ev' ga Treći ~ Kitarović

Post by radostan dan »

Fakju maj frend, jebo te doboj, dje njega nadjoste... :D
Hafis

#232 Re: Ev' ga Treći ~ Kitarović

Post by Hafis »

Čuj Doboj?
Zar još to ima :)
vivaldi

#233 Re: Ev' ga Treći ~ Kitarović

Post by vivaldi »

radostan dan wrote:Fakju maj frend, jebo te doboj, dje njega nadjoste... :D
sjecas li se @felipe kajetana? on je bio iz doboja
GeeTnT

#234 Re: Ev' ga Treći ~ Kitarović

Post by GeeTnT »

..haha...pa kad ja mogu biti iz nju pejzera sto ti nebi mogao biti dobojlija... :mrgreen:
ABH017

#235 Re: Ev' ga Treći ~ Kitarović

Post by ABH017 »

Yug wrote:Nema radosnog@ ,ali mislim da bi On rado prihvatio da mu se garantuju ljudska prava u toj nekoj regiji,najvise bi bio sretan kada bi znao sa mu se garantuje srpski jezik i kultura,tu bi bio posebno zadovoljan i zahvalan multietnickom i graDZanskom Sarajevu .
Nema sta ljudi,to je to,treba i Hrvatima u Mostaru javiti da ce se i njima garantovati ljudska prava i da ne beru brigu.Nema sta,sigurno,pa ljudi smo necemo zayebati nikog,prava ljudska se moraju postovati. :-D
Svakako. Vidi se po primjeru slobodarske i svijetle PC, kako se sad poštuju.
Ne znam može li dalje od toga. :oops:
daddy-kool

#236 Re: Ev' ga Treći ~ Kitarović

Post by daddy-kool »

Yug wrote:...i Zagreb ce morati u Briselu traziti pritisak kad tad da ispravi ono sto su zajebali u Dejtonu.
Nikada se u BiH historija nije ispravljala, nego se samo stvarala nova.
Grešaka koliko hoćeš, na svim stranama.
daddy-kool

#237 Re: Ev' ga Treći ~ Kitarović

Post by daddy-kool »

Pa računamo sa zajednicom turskih opština, da si i ti tu ... :D
ABH017

#238 Re: Ev' ga Treći ~ Kitarović

Post by ABH017 »

radostan dan wrote:
pemanapemani wrote:
Jebi ga, nadam se da se ne ljutite, ali to je suština velikosrpske politike (dakle, ne srpske)
Ma ne ljutimo se ba, navikli smo...isti kurac - srpske, velikosrpske, vlaske, djikanske... :mrgreen:
Možda ti želiš da izjednačiš velikosrpsko, vlaško i đikansko sa srpskim, iako nisi takav dojam ostavljao. Na žalost, ja u svakom onom koji to pokušava izjednačiti, vidim onog koji propagira velikosrpsku ideologiju, jer je prosto, jednostavno rečeno, pokušava kriti iza cijelog jednog naroda.
ABH017

#239 Re: Ev' ga Treći ~ Kitarović

Post by ABH017 »

GeeTnT wrote:
radostan dan wrote:
:lol:
Oplakah.
Danguba

#240 Re: Ev' ga Treći ~ Kitarović

Post by Danguba »

vivaldi wrote:
pemanapemani wrote:Rješenje je promjena političkog aspekta u BiH.To je isto kao da sada vani posadiš paradajz i nakon što ga niske temperature unište, proglasiš kako je nemoguće uzgojiti paradajz na području Sarajeva.Ne možemo o bosanskohercegovakom političkom sistemu promišljati sa pozicije zacementiranosti etničke matrice, a posebno zacementiranosti manjeg entiteta u današnjem stanju.Jebi ga, nadam se da se ne ljutite, ali to je suština velikosrpske politike (dakle, ne srpske), učiniti entitete kao neupitne činjenice. Zato Dodik poredi manji entitet sa Škotskom, Katalonijom i Kosovom. Sa takvom polazišta, zaista, ne postoji funkcionalno rješenje, osim razjebavanja BiH.
politicki aspekt u bosni je rezultat najdramaticnijih desavanja iz nedavne proslosti, a to su to malo traumtacnije stvari od paradajza.

ali da ne duzim pricu, kada sve ostavis po strani ( a tu mislim na milion bitnih stvari) i fokusiras se iskjucivo na tvoj prijedlog regija sta one rjesavaju? koji problem se rijesava?

po ustavu i zakonu u bosni su svi ravnpravni na teritoiji cijele drzave. Koliko se to postuje - znamo svi. Ako to vec 20 godina niko ne jebe 2% zasto bi nekoga bolio tuki za postivanjem zakona i ustava u bilo kakvoj drugoj formi uredjenja? Ti? neki politicar? neka stranka?

vec 20 godina smo korumpirani od najnize cestice do vrha - znaci od upisa u obdaniste preko upisa u osnovne i srednje skole, pa fakulteta, ispita, vozacke dozvole, zaposlenja, javnih firmi, od opstina, preko kantona, entiteta do drzavnog nivoa. Od mikro do makro nivoa sve j korumpirano.

zasto bi bilo drugacije u bilo kojem drugom uredjenju? ko to garantuje? ti? neki politicar? neka stranka?

sta bi bilo ekonomski bolje? bi li se poveacala zapsolenost? plate? penzije? ko to garantuje? ti? neka stranka? neki politicar?

sta znaci regija u kojoj je 60-ak% jednog naroda? znaci ponovo grupisanje oko jednog kandidata po etnickoj osnovi, a ne po bilo kakvoj drugoj, bas kao sada u srebrenici, stocu...

tvoj prijedlog ne rjesava ama bas nista niti bilo sta moze garantovati.

i nije samo taj prijedlog vec svaki drugi bi imao isti problem jer u ovakvoj zemji nema dobrog politickog rjesenja
Ukratko, Je li Trebinju blizi Mostar ili B.Luka?
Je li Bihacu blize Sarajevo nego B.Luka?
Je li Zvorniku bliza B.Luka ili Tuzla? Orasju Tuzla ili Mostar?

To bi mogli biti racionalni razlozi za prekompoziciju cijele BiH.

Ako znamo da BiH nikada nece biti unitarna(kako to neki spocitavaju) tako isto nikada manji entitet nece dobiti samostalnost niti ce neko trecima dati treci.
Sta ostaje? Da se svi patimo, zivimo u iluzijama, zavaravamo i sebe i narod koji predstavljamo ili praviti nesto sto ce ako nista drugo biti funkcionalno.

Trenutno niti jedan nivo vlasti ne funkcionise bez da ga neko ne moze u tome sputavati. Neuredjena zemlja.
pemanapemani

#241 Re: Ev' ga Treći ~ Kitarović

Post by pemanapemani »

vivaldi wrote:
pemanapemani wrote:Ne znam, valjda geografija i bolja putna povezanost, što opet nekako razvija ekonomiju i osigurava bolji život, ako ništa, za nekoliko procenata.
pa ja ne znam gdje ti zivis, ali putevi i ovo ekonomije sto imamo funkcionisu i sada. ko zna koliko komercijalista bas u ovom trenutku dok ja ovo pisem prelazi entitetske, kantonalne i opstinske linije. sloboda kretanja i ljudi i kapitala postoji odavno i jedino je jebu strajkovi koji doduse nisu rijetki.
pemanapemani wrote:Po tebi je BiH nemoguća
otkud ti to? pa evo postoji i funkcionise vec duze od 20 godina. Moje misljenje je da je zbog x dobro poznatih razloga nije moguce znacajnije unaprijedit u smislu funckionanosti
U pravu si, zato što smo mentalno silovani da je jedino etnička matrica moguća.

Tvrdiš da je bilo kakav drugi sistem nemoguć i da neće ništa promijeniti, a uopće nemamo iskustva sa takvim političkim sistemom.
Izvodiš zaključke isključivo na osnovu zadnjih 20 godina. To je jedino mjerilo i ništa drugo se ne uzima u obzir.

Izvini, to je mjerilo profasističkih projekata koji uopće ne priznaju specifičnosti i posebnosti bosanskohercegovačkog prostora i za koje je današnja BiH na silu sklepana tampon zona, zemljica Bosna koja nemam nikakvu povijesnu utemeljenost.

Jedino što je starije od Bošnjaka,pa onda i Srba i Hrvata u današnjoj BiH jeste kontinuirana bosanska državotvornost i autonomija u bilo kojem carstvu, monarhiji, federaciji...
Danguba

#242 Re: Ev' ga Treći ~ Kitarović

Post by Danguba »

Yug wrote: Napisao sam dalje u postu da ce se ici na federalizaciju zemlje.Napokon bi ukinuli i ovu glupost zvanu "konstitutivnost" naroda.Moje misljenje je da ce biti veliki pritisak na bosnjacko rukovodstvo u Sarajevu a kako ce se oni nositi sa tim vidjet cemo.Hrvati u BiH su fakticki pred nestankom u BiH ,i Zagreb ce morati u Briselu traziti pritisak kad tad da ispravi ono sto su zajebali u Dejtonu.
Macku o rep.
Ma ti si malo veca trolcina na ovom forumu. Lupas, valjas, bubas...bez ijednog argumenta.
U Dajtonu su svi zajebani. Imaju i Bosnjaci kao najbrojniji(bez obzira na procente) svojih zelja tako da, nista bez dogovora.
radostan dan

#243 Re: Ev' ga Treći ~ Kitarović

Post by radostan dan »

Evo lafe, nasao sam, da ne bude da se pravim lud...a sto me namuci, mogO si mi ponoviti pitanje, a ne da citam 5 strana...da vidimo sta je na meniju...
pemanapemani

Ako možeš da odgovoriš na pitanje koje sam napisao u prethodnom postu - da li bi tebi kao čovjeku, koji je Srbin
Ne izjasnjavam.se kao Srbin.
i živi u Doboju (valjda sam dobro upratio),
Nisi dobro upratio
smetalo da sutra živiš u BiH koja je podjeljena na 7-10 regija/kantona/županija? Recimo, ti bi živio u Dobojskoj regiji u kojoj bi živjelo 60% Srba i gdje bi ti bila zagarantovana sva ljudska prava, gdje bi tvoja djeca ili unuci mogli učiti srpski jezik u školi, gdje bi imao slobodan dan na poslu za svoju porodičnu krsnu slavu, ali gdje bi i drugi, koji nisu Srbi, imali ista ta prava
.

sto bolan trosis tastaturu, kratko napises - da ti bude ko srbima u federaciji...imas sva prava, ucis jezik po nastavnom.programu bosanskog jezika, a na kraju godine te pitaju - hoš da ti pisemo bosanski, hrvatski, il srpski u knjizicu...pa onda pravo da budes biran (sto posto ce me glasati, to je cudo jedno od demokratije u federaciji, a i prepuna je srba, hrvata i ostalih koji ce ke podrzati)...dalje, pravo da biram svog predstavnika (hocu li hrvata komsica, ili cu srbina harisa pleha), pa onda imam velikodusno dan za krsnnu slavu, za razliku od bosnjaka za bajram, a posebno za dzumu koju ne mogu da upraznjavaju i da odlaze sa posla, posebno u drzavnim i javnim.firmama, jer u federaciji je to strogo razdvojeno...
Pa samo lud je bi pristao na takvu ponudjenu dobrinu i merhamet...dje ima to, da potpisem?
I sve divno i krasno, ali...ima uslov. Da bi ostvario sve te blagodeti, mora prvo komisija strucnjaka tipa prog321, lbwiew, i sl. da me iznjuskaju, da vide da nema u meni neki skriveno- mutirani gen, neka naznaka slova v od velikosrpski i slicno, ili k kamenjarski...e, ako zadovoljim te predkvalifikacije, onda bih vjerovatno dosao do tebe da mi das sertifikat da mogu da uzivam sve blagodeti demokratije i suzivota. Federalnog.
Haj ne zajebaji frend, razumijem.ja.o cemu pises, ali kao sto.ti rece vivaldi...nema.od teoretisanja nista.
Jebes regije...hajmo odmah spucati norveski model...islandski. Ali 100 -spostotni. I obezbjedi supervizora za realizaciju tog modela. Pa saberi prvo po federaciji koliko bi ga podrzali. ne bi izdrzao ni prvi kontraudar onih rvi i demobilisanih. Pa onda esalon vjernika. Pa sitnih lokalnih mocnika. A gdje su ti krupne ribe, talovi, korumpirani politicari i njihovi talovi...begaj bre prijatelju.
Last edited by radostan dan on 16/10/2016 00:03, edited 2 times in total.
Danguba

#244 Re: Ev' ga Treći ~ Kitarović

Post by Danguba »

Vise ti meni vuces prema Petrovu. :lol: :lol:

Ono priroda ekologija, gljive, rostilj... :-)
daddy-kool

#245 Re: Ev' ga Treći ~ Kitarović

Post by daddy-kool »

@vivaldi je upravu kada ukazuje da su želje i vizije jedno, a stvarnost nešto sasvim drugo i ne psotoji poveznica između te dvije stvari.
radostan dan

#246 Re: Ev' ga Treći ~ Kitarović

Post by radostan dan »

Danguba wrote:
Jel.to ono.odakle.je Zmaj? :D
junior3

#247 Re: Ev' ga Treći ~ Kitarović

Post by junior3 »

radostan dan wrote:
Danguba wrote:
Ozren. :mrgreen:
Danguba

#248 Re: Ev' ga Treći ~ Kitarović

Post by Danguba »

radostan dan wrote:
Danguba wrote:
Ne vrijedjaj, on je iz Sipova. :D
radostan dan

#249 Re: Ev' ga Treći ~ Kitarović

Post by radostan dan »

Pa to pitam, petrovo, sipovo, jel.to isti kraj...
Ma.moze sve, sam nemoj tamo gdje je sargija i saz...a upraznjavaju ih srbi i bosnjaci. Koji je to kraj? Ono kad koriste te instrumente i istovremeno jodluju?
pemanapemani

#250 Re: Ev' ga Treći ~ Kitarović

Post by pemanapemani »

@radosni dan

Razumijem te u potpunosti.

Još jednom izvini na pogrešnim pretpostavkama o porijeklu i mjestu stanovanja.

Svoje zaključke izvodim na osnovu životnih iskustava.
Mislim, da ne dužim, kao očiti neBošnjak u Sarajevu nikad nisam doživio ni najmanju neugodnost. Ovo "očiti" mislim na ime i prezime i to da me u svakodnevnoj komunikaciji svi smatraju Hrvatom. Samo bliski prijatelji, sa kojima ulazim u dublje polemike, znaju da sam Bosanac.

Šta hoću reći, ja kao "Hrvat", koji je, recimo, pohađao po disciplini drugu najgoru srednju školu u Sarajevu i bio jedini učenik u razredu koji nije Bošnjak, pa fakultet na kojem su tada bile jake kao islamske struje i sarajevsko tržište rada -luda kuća u kojoj trebaš biti kao muškarac iz pjesme "savršeni organizam" od grupe Skroz - i mudar, a mahnit-, nikad nisam osjetio ni najmanju dozu segregacije od mojih sugrađana Bošnjaka, koji su većina u Sarajevu.
Znači, nisam neki šupak koji sisa državne jasle i iskorištava svoje tobožnje bosanstvo ulizujući se većinskim Bošnjacima, nego obični radni čovjek i građanin. :)

Da sumiram, mislim na decentralizovani sitem gdje bi lokalna zajednica bila nosilac vlasti, tj. odlučivala o svim bitnim pitanjim za svakodnevni život građana.
Vanjska politika, oružane snage, vanjska trgovina, indirektni porezi i sigurnost su i danas na državnom nivou. Dodao bih zdravstvo, poljoprivredu i naknadno obrazovanje, ako budu svi suglasni.
Zaista ne vidim zašto je ovo utopija?
Post Reply