Komplet rukovodstvo HDZ BIH zagovaralo je i još uvijek priželjkuje i zagovara stvaranje trećeg entiteta, koji bi se, poslije, po receptu Milorada Dodika i/ili prije Radovana Karadžića alijas Dragana Dabića, mogao odcijepiti i pripojiti matici Hrvatskoj. Onaj koji to ne priželjkuje i ne zagovara, ne može biti dijelom rukovodstva HDZ BIH, ne može čak biti ni Hrvatom, kako to prvi u Hrvata u BiH često kaže (kad god ga neki od takvih načepi i kritikuje takvu politiku.Hafis wrote:Nađi mi Hrvata koji zagovara priču ''svi Hrvati u jednoj državi''. Mislim da si odlutao s teme. Ja ovdje govorim o unitarizmu skrivenom iza rasznoraznih floskula o ''građanstvu''.ABH017 wrote: Nađi mi Bošnjaka koji zagovara priču "svi Bošnjaci u jednoj državi".
Koliko znam to postoji u ustavu. Svi su konstitutivni na svakom pedlju zemlje.Koliku podršku Bošnjaka ima? Bošnjaci traže da imaju jednaka prava sa druga dva konstitutivna naroda na cijelom teritoriju BiH, a to je njihovo ustavom zagarantovano pravo. Ne traže dio kolača, već ono što im po zakonu pripada. Ne traže ta prava tamo gdje nisu konstitutivni.
E sad, koliko se to sprovodi u praksi, to je drugo. Hoću reći, krše se svima prava u istoj mjeri: i jednim, i drugim i trećim.
Poenta mog javljanja na ovu temu je to što se stalno potencira nečija kolektivna građanština, i nečiji determinirani nacionalizam i separatizam. Međutim toga nema u stvarnom životu. Svi imaju svoj nacionalizam, samo ga iskazuju na druge načine. Jedni željom za separacijom, a drugi s prikrivenim unitarizmom umotanim u, kako netko ovdje napisa, nemuslimansku građansku ideju.
Stoga ne kontam kako sam to odlutao od teme. Molim te da mi objasniš tu svoju tvrdnju.
Ne kažem da ne postoji nacionalizam kod Bošnjaka, smiješno je to tvrditi. Ali ne postoji želja za odcijepljenjem, ne postoji želja za uništenjem drugih naroda i pripojenjem nekakvoj "matici" u kojoj drugi neće imati jednaka prava. Nisam primjetio da oficijelna Bošnjačka politika planira pripojenje Turskoj ili KSA. Govorim o prevladavajućim politikama kod sva tri naroda. Ne podmeći mi generalizaciju, ne pričam o svakom pojedincu ili o narodima generalno.
Bošnjački narod jedva čeka da sijevne i zablista neki Hrvat ili Srbin, koji kritikuje velikohrvatsku i velikosrpsku ideologiju i koji sa ponosom ističe da je Bosanac i Hercegovac, pa da ga digne u nebesa. Bilo to na polju kulture i umjetnosti, sporta ili politike, nebitno je. Takvog Bošnjaci veličaju kao da je oslobodilac.