Iako im je treći velika želja, to je promašena politika.Zgoljo wrote:Oni(domaci Hrvati) pod trecim podrazumijevaju granice Bobanove HB.
BiH je odavno prešla preko najtežih prepreka te samo konstruktivni, integrativni procesi imaju šansu za uspjeh.
Iako im je treći velika želja, to je promašena politika.Zgoljo wrote:Oni(domaci Hrvati) pod trecim podrazumijevaju granice Bobanove HB.
Pa olovkom, ucjenama, ustupcima. Vidiš da stranka koja vodi 10% stanovništva BiH, rastura na proste faktore stranku koja predstavlja 50,11 % stanovništva.Vizionar 1985 wrote: Pa ne kontam kak bi to oni uzeli i podjelili da ne zarate sa Bosnjacima, Bosancima.
O tome sam ja i pisao.Vizionar 1985 wrote:Pola Mostara nehrvati. Nacionalnost.Zgoljo wrote:
Treci poslije kojeg ostaje 23 % podrazumijeva : cijeli Mostar,Jablanicu,Konjic,Gornji Vakuf,Bugojno,Travnik,Jajce,Novi Travnik,Busovacu,Vitez,Kiseljak,Kresevo,Fojnicu,Vares.Plan je isti kao i 93,potciniti Bosnjake(u vecini opcina vecinske),drugim rijecima druga genocidna tvorevina.
Pola ga drze teritorijalno Bosanci, Bosnjaci. Teritorija.
Jablanica, Konjic Vecina Bosnjaci, Bosanci.
Ovo ostalo sve skoro navedeno pola-pola.
Pa ne kontam kak bi to oni uzeli i podjelili da ne zarate sa Bosnjacima, Bosancima.
Na potezu od Tomislavgrada do Dijela Mostara su vecina, drugdje pola-pola.
Izvini druze ali to o cemu ti pises ne odgovara stvarnom stanju,to je vise plod tvojih zelja,uljepsana stvarnost,utopija,iluzija.pemanapemani wrote:Velikodrzavne politike susjeda i komsija se mogu poraziti jedino bosanskohercegovackom politikom. Politikom koja ce smjestiti etnicko i religiozno tamo gdje mu je mjesto u demokratskim drzavama.
Tu politiku u sirem smislu danas podrzava 65-70% stanovnistva BiH.
Nazalost, ne postoje ljudi koji to mogu artikulirati, odnosno, svim silama se trudi da se ta ideja ubije i izvitoperi.
Pristajanjem na bosnjacku politiku, koja ce se kao nadmetati sa srpskom i hrvatskom politikom, svjesno se pristaje na slabljenje Bosne i Hercegivine.
Kljucno - hipoteticke ustavne promjene moraju obuhvatiti manji entitet. Ko pristane na ustavne reforme i teritorijalnu reorganizaciju samo FBiH je isti kao pobornici velikosrpske politike.
Slažem se ja donekle s tobom (za divno čudo), ali nije to baš tako, kako se čini. Na početku '92-e Bošnjaci nisu bili muslimani u mjeri u kojoj su to danas (razlika se može mjeriti svjetlosnim godinama), Bošnjaci nisu bili za rat, nikad (pa ni sad) nisu imali teritorijalne aspiracije prema drugim državama, Bošnjaci nisu bili Bošnjaci. Da je Jugoslavija potrajala još koju deceniju, Bošnjaci bi postali Srbi i/ili Hrvati. Veliki broj (među koje spadam i ja) Bošnjaka (tadašnjih Muslimana) su više ulazili u crkve, nego u džamije, Islam i veze sa Islamskim svijetom bio je sveden na minimum.Connaisseur Karlin wrote:Kako nemate nikoga? Bakir? Ko je najvise kriv za vlstito nezadovoljstvo Bosnjaka? Bosanjci ili neko drugi? Zasto se ne promjenite?peepeep wrote:Zašto se boje Bošnjaci promjene? Zato što Srbi imaju Dodika, Hrvati imaju Hrvate i EU a mi nemamo nikoga. I ovo ako se desi, desiti će se preko naših leđa a RS će biti malo ili nimalo oštećen. Zašto se bojimo promjena? Zato što smo svakodnevno, sve više i više, marginalizirani u vlastitoj državi.animals wrote:U ovoj Drzavi, treba sve mjenjati..
sve je trulo..
zasto se Bosnjaci boje promjena..
samo zato sto imaju glupog Bakira i nesposobne clanove vlade..
oni im ionako ne mogu nista bolje izboriti..
Moguce je da ih i ima kao sto je prikazao popis.Vizionar 1985 wrote:Jos ih nema vise od 4 sto hiljada.Vizionar 1985 wrote: Pola Mostara nehrvati. Nacionalnost.
Pa ne kontam kak bi to oni uzeli i podjelili da ne zarate sa Bosnjacima, Bosancima.
Ili Mislite da imaju natalitet 6,6 promila po popisu.
Ima ih izmedzu 413 i 473 hiljade.Vizionar 1985 wrote:Moguce je da ih i ima kao sto je prikazao popis.Vizionar 1985 wrote:Jos ih nema vise od 4 sto hiljada.Vizionar 1985 wrote: Pola Mostara nehrvati. Nacionalnost.
Ili Mislite da imaju natalitet 6,6 promila po popisu.
5 sto i nesto hiljada ali to bi znacilo da imaju jednu od najstarijih populacija u svijetu,i da za
15-tak godina ce spast na 4 sto hiljada.
Znaci sad il nikad.![]()
To WAR.
Napisao sam u sirem smislu.radostan dan wrote:Kako.dodje do ove cifre od 70 posto, kad ni onih 51 posto najbrojnijeg naroda nije 100 posto za takvo uredjenje i funkcionisanje drzave...
Izuzev ovih poslednjepomenutih, dje ih misliš nahvatati toliko?pemanapemani wrote:Napisao sam u sirem smislu.radostan dan wrote:Kako.dodje do ove cifre od 70 posto, kad ni onih 51 posto najbrojnijeg naroda nije 100 posto za takvo uredjenje i funkcionisanje drzave...
Znaci, front/pokret/stranka koja propagira BiH politiku ne negirajuci narode i njihove posebnosti i kulturoloske razlike.
Za pocetak je dovoljno da smatras BiH svojom domovinom i da smatras da svaki pojedinac treba imati ista prava na svakom dijelu BiH.
90% Bosnjaka
15% Srba
25% Hrvata
95% ostalih
Taj optimizam je zasnovan na njihovoj paradigimi o bošnjačkim političarima pa i bošnjačkom narodu. Beskrajni ustupci, defanziva, mlaki odgovori, ideološka zastranjenost (titoizam i politički islam) ... sve to čini da oni imaju dojam da protiv sebe imaju političke slabiće, neznalice ...Grean wrote:Nije mi jasno na cemu neko u hrvatskom korpusu zasniva optimizam da ce Bosnjaci sami pristati da dio teritorije i svog naroda prepuste nekoj novoj republici, ovaj put sa hrvatskim predznakom i kao glavni argument koristiti da takva jedna vec postoji.
Kad na 51% Bošnjaka dodaš ono malo građanski opredjeljenih Hrvata i Srba, moglo bi se navući na 60%. Gledano sa te strane, matematički je tačno. Međutim, u stvarnosti, to su manji dijelovi druga dva naroda, koji većina tih istih naroda i ne smatra svojima, naziva ih izdajnicima itd. Logički gledajući, 40% građana Bosne i Hercegovine imaju u rukama dvije učinkovite kočnice, dva glasa, a to su vitalni nacionalni interesi srpskog i hrvatskog naroda. Ostalih 60%, po toj logici imaju samo jedan glas na raspolaganju. Teško je da se on koristi na dva kolosijeka, kao bošnjački i kao bosanski.Zgoljo wrote:Izvini druze ali to o cemu ti pises ne odgovara stvarnom stanju,to je vise plod tvojih zelja,uljepsana stvarnost,utopija,iluzija.pemanapemani wrote:Velikodrzavne politike susjeda i komsija se mogu poraziti jedino bosanskohercegovackom politikom. Politikom koja ce smjestiti etnicko i religiozno tamo gdje mu je mjesto u demokratskim drzavama.
Tu politiku u sirem smislu danas podrzava 65-70% stanovnistva BiH.
Nazalost, ne postoje ljudi koji to mogu artikulirati, odnosno, svim silama se trudi da se ta ideja ubije i izvitoperi.
Pristajanjem na bosnjacku politiku, koja ce se kao nadmetati sa srpskom i hrvatskom politikom, svjesno se pristaje na slabljenje Bosne i Hercegivine.
Kljucno - hipoteticke ustavne promjene moraju obuhvatiti manji entitet. Ko pristane na ustavne reforme i teritorijalnu reorganizaciju samo FBiH je isti kao pobornici velikosrpske politike.
Ta politika,bosanskohercegovacka, je vodjena i 90-ih,a rezultirala je time da je Bosnjake odvela na klanje i u bijeli svijet.
Sa zadnjom recenicom se slazem.
Prije će biti da je zamijenio cifre prvospomenutih i posljednjespomenutih. U hvatanju procenata ovih u sredini, nek mu je Bog na pomoći.radostan dan wrote:Izuzev ovih poslednjepomenutih, dje ih misliš nahvatati toliko?pemanapemani wrote:Napisao sam u sirem smislu.radostan dan wrote:Kako.dodje do ove cifre od 70 posto, kad ni onih 51 posto najbrojnijeg naroda nije 100 posto za takvo uredjenje i funkcionisanje drzave...
Znaci, front/pokret/stranka koja propagira BiH politiku ne negirajuci narode i njihove posebnosti i kulturoloske razlike.
Za pocetak je dovoljno da smatras BiH svojom domovinom i da smatras da svaki pojedinac treba imati ista prava na svakom dijelu BiH.
90% Bosnjaka
15% Srba
25% Hrvata
95% ostalih
Meni je jako zao sto se sve lose desilo Bosnjacima u ratu,jer zaista jeste neduzna nastradala strana u ratu.Nakon rata mi je pocela smetati politika odvajanja,kao i danasnja bosanjcak politika ,koja nije na strani bosnjaka,plus enteti u BiH bi trebali biti ukinuti,i tako bi sve etnicke grupe bile zasticene i imale osjecaj pripadanja jjednoj drzavi ,a ne iskljucivo entietu. Sprska politika je uzas,oni definitivno nisu nikad pokzali neku humanu crtu svojim ponasnajem u poitici ili prema Bosanjcima i Hrvatim u RS. Meni se doslovno povrarac od srpske politike. Hrvati i Bosnjaci su pgrjesili u potezima tokom rata,i to mi strasno smeta jer se desio sukob koji ziasta nije bio potreban. Mislim da Kolinda ne razmislja kao Tudjman od kojeg mi se prevrne zeludac,jer ona ,pretpostavjam ima cilj poboljsanje relacija bosanskih hrvata u BiH,a broj hrvata u BiH se svake godine smanjuje.ABH017 wrote:Slažem se ja donekle s tobom (za divno čudo), ali nije to baš tako, kako se čini. Na početku '92-e Bošnjaci nisu bili muslimani u mjeri u kojoj su to danas (razlika se može mjeriti svjetlosnim godinama), Bošnjaci nisu bili za rat, nikad (pa ni sad) nisu imali teritorijalne aspiracije prema drugim državama, Bošnjaci nisu bili Bošnjaci. Da je Jugoslavija potrajala još koju deceniju, Bošnjaci bi postali Srbi i/ili Hrvati. Veliki broj (među koje spadam i ja) Bošnjaka (tadašnjih Muslimana) su više ulazili u crkve, nego u džamije, Islam i veze sa Islamskim svijetom bio je sveden na minimum.Connaisseur Karlin wrote:
Kako nemate nikoga? Bakir? Ko je najvise kriv za vlstito nezadovoljstvo Bosnjaka? Bosanjci ili neko drugi? Zasto se ne promjenite?
Onda se desio rat, koji je Bošnjacima otvorio oči i pokazao im da sve to nije bilo dovoljno, da bi ih komšije prihvatile kao ravnopravne građane. Bez obzira što su nosili srpska i hrvatska imena i što sa Islamom nisu imali ništa, zatvarani su u logore, ubijani, klani, protjerivani...
E onda se dešava totalni zaokret u ispoljavanju vjerske, a još više nacionalne pripadnosti. U porodici imam ljude čija djeca, koja su rođena prije rata ih i dan danas zovu tata, dok djeca rođena poslije rata ih zovu babo.
I sve ti je tako. Zbrka živa. Ali, šta da se radi, tako je kako je. Da nije velikosrpske i velikohrvatske politike, ne bi bilo ni Bakira, a siguran sam ni Alije. Još kad tome pridodaš da nemaš nikakvog jačeg ljevičara, onda vidiš sav jad i bijedu što se tiče ponude na izborima kod Bošnjaka. Dokle god oni sa zapada budu podržavali treći, a ovi sa istoka gurali odcijepljenje, Bakir će da bude certificirani zaštitnik Bošnjačkih nacionalnih interesa (čitaj golog opstanka). Jednostavno ne ide drugačije.
Tačno...statixx wrote:Gurnes traume II. svjetskog rata pod tepih i za posljedicu imas reprizu. Sad se slicno desava, relativiziranje i velicanje dva UZP-a, a trazi se razumijevanje u vidu treceg entiteta. Nema nama spasa...
Interesantno.ABH017 wrote:
Kad na 51% Bošnjaka dodaš ono malo građanski opredjeljenih Hrvata i Srba, moglo bi se navući na 60%.