EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
supercali

#76 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by supercali »

Pa ne postoji zato sto korporacije zele da zarade
Sve se uvodi postepeno pa tako i el auti
Mislis da bi oni sada izbacili auto sa autonomijom 3000 i ako ga imaju
Nece jer gube na zaradi tako je i sa ostalim tehnologijama ono pracenje linija kamere senzori za ovo za ono neke hidraulike led svjetla laser svjetla i sl sve to oni cuvaju dok imaju zaradu na starijoj tehnologiji
530i

#77 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by 530i »

Električna auta nemaju budućnost, osim ovih striktno gradskih tipa Smart ili Twingo i slično. OStali će vremenom postati hibridi, ali potpuno električni ne.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#78 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by konektovan »

supercali wrote:
ElRe wrote:http://auto.blog.rs/blog/auto/vesti/201 ... po-planetu

Sve jednostavno objasnjeno.
A mozda laje zato sto nisu u korak sa konkurencijom a mozda i zato jer je zagrizeni ljubitelj "nafte" kao bosnjo dizel motora pa ne vidi dalje od nosa
Covjek je realan, a sama tehnologija je poprilicno stara. Imao je i fiat svojih pokusaja jos davno, nije da nema fiata u tome. Ali ti nisi skontao poentu, Marcione govori ono sto masa raje nezna, jer je sama proizvodnja baterija i slicnih sistema jako stetna po okolis, a raja samo gleda u teslin tablet i na isti svrsava, a sto isti ne moze 200
Km autonomije izvuci na auto putevima, hebo to.
Samo za grad, taxi, firmice, dostave, ostalo nista, nema perspektivu.
supercali

#79 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by supercali »

konektovan wrote:
supercali wrote:

A mozda laje zato sto nisu u korak sa konkurencijom a mozda i zato jer je zagrizeni ljubitelj "nafte" kao bosnjo dizel motora pa ne vidi dalje od nosa
Covjek je realan, a sama tehnologija je poprilicno stara. Imao je i fiat svojih pokusaja jos davno, nije da nema fiata u tome. Ali ti nisi skontao poentu, Marcione govori ono sto masa raje nezna, jer je sama proizvodnja baterija i slicnih sistema jako stetna po okolis, a raja samo gleda u teslin tablet i na isti svrsava, a sto isti ne moze 200
Km autonomije izvuci na auto putevima, hebo to.
Znam ja sta on cilja
Mozda je upravu za danas al sutra ko zna
Mozda neko vec sada proizvodi na manje stetan nacin al ne otkriva svijetu nego usavrsava ili sl
Sve u biti je ono sto mi povrsno znamo
Ja licno bih recimo volio da imas izbor struja vodonik benzin lpg i jos nesto plutonij uranium nebitno
Pa kao sto sada na benzinskoj i u salonu biras dizel benzin da biras tako ja cu to i to i "sipati" to ili to
Bullet Tooth Tony

#80 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Bullet Tooth Tony »

konektovan wrote:
supercali wrote:

Km autonomije izvuci na auto putevima
, hebo to.
Kako mislis ? ... Tesla ima domet vei od 200 km po punjenju ... ako na to mislis
konektovan

#81 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by konektovan »

Ma ne znam sad taccno, ali neko je nedavno objavio neki klip gdje u jacem tempu, teslina autonomija se bukvalno polovi.
SSemir

#82 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by SSemir »

konektovan wrote:Ma ne znam sad taccno, ali neko je nedavno objavio neki klip gdje u jacem tempu, teslina autonomija se bukvalno polovi.
Koliko se poveca potrosnja ferrarija kad ga vozis punim gasom po autoputu? Koliko km predje sa jednim rezervoarom? Jel se kilometraza polovi?
konektovan

#83 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by konektovan »

SSemir wrote:
konektovan wrote:Ma ne znam sad taccno, ali neko je nedavno objavio neki klip gdje u jacem tempu, teslina autonomija se bukvalno polovi.
Koliko se poveca potrosnja ferrarija kad ga vozis punim gasom po autoputu? Koliko km predje sa jednim rezervoarom? Jel se kilometraza polovi?
Nije bila u pitanju voznja sa max brzinom, vec negdje oko 150 km/h, a u stvari ja i ne znam koji mu je max, mozda toliko?! :D
Ono istreses 100+ hiljada eura za auto, koje ne moze u cugu odraditi dionicu Sa-Zg, fantasticna tehnologija, stvarno impresionira.
SSemir

#84 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by SSemir »

Pa ti onda nemoj kupovati teslu. Ako ti je to bitno. Ne mogu ni mnoga druga sportska auto tu dionicu preci u cugu. Nemoj ni njih kupovat. Vjerovatno te ni ona ne odusevljavaju
konektovan

#85 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by konektovan »

SSemir wrote:Pa ti onda nemoj kupovati teslu. Ako ti je to bitno. Ne mogu ni mnoga druga sportska auto tu dionicu preci u cugu. Nemoj ni njih kupovat. Vjerovatno te ni ona ne odusevljavaju
Ne znam zasto uvlacis sportska u pricu sa teslom, ali eto, ako cemo tako, mnoga mogu preci tu dionicu u slicnom rezimu, a isto tako, ta auta i jedne i druge klase me uopste ne zanimaju.
Ti sigurno imas teslu, kako je branis,., :lol:
SSemir

#86 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by SSemir »

Uvlacim da ti pomognem da pojmis malo potrosnju. Kod elektricnih auta je potrosnja isto razlicita kao i kod benzinskih, ti to ne mozes da svaris. Gledas jednodimenzionalno.
A sa performansama i snagom* se itekako moze poredit sa supersportskim autima (mnoge ostavlja iza sebe).
*velika snaga uticw isto tako na potrosnju
konektovan

#87 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by konektovan »

SSemir wrote:Uvlacim da ti pomognem da pojmis malo potrosnju. Kod elektricnih auta je potrosnja isto razlicita kao i kod benzinskih, ti to ne mozes da svaris. Gledas jednodimenzionalno.
A sa performansama i snagom* se itekako moze poredit sa supersportskim autima (mnoge ostavlja iza sebe).
*velika snaga uticw isto tako na potrosnju
Mogu ja da pojmim, :mrgreen: ali toliko love za nista, odavno niko nije napravio jedno veliko nista na 4 tocka. Htjedoh ti reci, ja sa svojim poluistrosenim kontejnerom, istom tom brzinom, mogu otici i vratiti se na relaciji Sa-Zg, doduse malo vise buke, neudobnosti, crvcaka iz plastike, ali autonomija je tu. :wink:
SSemir

#88 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by SSemir »

pa ako ti je najbitniji argument koliko auto moze preci sa jednim rezervoarom, onda je za tebe najbolji na svijetu neki 1.9 TDI. kolko sa njegovim jednim rezervoarom tek mozes preci... :shock:
konektovan

#89 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by konektovan »

SSemir wrote:pa ako ti je najbitniji argument koliko auto moze preci sa jednim rezervoarom, onda je za tebe najbolji na svijetu neki 1.9 TDI. kolko sa njegovim jednim rezervoarom tek mozes preci... :shock:
Izvini molim te, a sta je tebi bitno?! Mozda tablet, infotainment, punjenje struje svako malo???
Naravno da mi je bitna autonomija, pored pouzdanosti i sigurnosti, tu je odmah.
Taj 1.9tdi mi uopste nije neka referenca, ja ga prekucam k'o od sale. :mrgreen:
Meni su hybridi daleko interesantniji od tesle.
condy

#90 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by condy »

SSemir wrote:Pa ti onda nemoj kupovati teslu. Ako ti je to bitno. Ne mogu ni mnoga druga sportska auto tu dionicu preci u cugu. Nemoj ni njih kupovat. Vjerovatno te ni ona ne odusevljavaju
Koliko treba Tesli da se napuni a koliko vremena treba na pumpi sportskom vozilu da ga natoči ?
Jeli ta stavka u cijeloj priči bitna, kad je u pitanju autonomija pošto ih porediš.? :wink:

U praksi bi bila sledeća situacija. Stanu i jedan i drugi da se napune odnosno natoče. Ovaj sportaš to završi sve za 10 minuta, i iz Zagreba stigne do Ljubljane i dalje, a Tesla se još puni u Zagrebu :D
Bullet Tooth Tony

#91 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

condy wrote:
Koliko treba Tesli da se napuni a koliko vremena treba na pumpi sportskom vozilu da ga natoči ?
Jeli ta stavka u cijeloj priči bitna, kad je u pitanju autonomija pošto ih porediš.? :wink:

U praksi bi bila sledeća situacija. Stanu i jedan i drugi da se napune odnosno natoče. Ovaj sportaš to završi sve za 10 minuta, i iz Zagreba stigne do Ljubljane i dalje, a Tesla se još puni u Zagrebu :D
U praksi na Teslinom Superchargu (koji postoji u Zagrebu .. u hrvatskoj ih ima 5) se tesla za 400 kilometara napuni za sat ... nastavite :D :D
condy

#92 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by condy »

Ček malo :D Koliko mu treba vremena, recimo da ne nabasa na tih 5 brzih punjača, već kod klasičnog punjenja ?

Praktično, bili ovaj sportaš stigo do Salzburga dok se Tesla napuni u Zagrebu, na to mislim :D
SSemir

#93 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by SSemir »

condy wrote:Ček malo :D Koliko mu treba vremena, recimo da ne nabasa na tih 5 brzih punjača, već kod klasičnog punjenja ?
nije elon musk razmisljao o balkanu kad je rasporedjivao te brze punjace. u stvarnosti (svijetu mimo balkana) elektricna auta su svakodnevnica na putevima. bas kao i tesla. s tim sto tu teslu S svrstavaju u san auta, ima ih koliko ima M5 ili audija rs6.
condy

#94 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by condy »

SSemir wrote:
condy wrote:Ček malo :D Koliko mu treba vremena, recimo da ne nabasa na tih 5 brzih punjača, već kod klasičnog punjenja ?
nije elon musk razmisljao o balkanu kad je rasporedjivao te brze punjace. u stvarnosti (svijetu mimo balkana) elektricna auta su svakodnevnica na putevima. bas kao i tesla. s tim sto tu teslu S svrstavaju u san auta, ima ih koliko ima M5 ili audija rs6.
Ma niko ne razmišlja o balkanu, tu se slažemo. Lično mislim da je Tesla, kao i M5 ili RS6 auto za zabavu, za one rijetke koji se mogu tako zabavljati, i ništa drugo. Svako od njih, u neke druge svrhe vozio bi neko drugo vozilo, ma ne bi ni vozio iskreno kad razmisliš :roll: . Realno, onaj ko vozi Teslu, M5 ili RS6, ne vozi se autom na duže ture, tako da mu ta autonomija nije ni bitna, već avionom u luksuznoj klasi, sa šampanjcem i nekim ljepim ženama sa posebnim privilegijama, ko hadžija. Jel se slažeš :D Međutim, to ne mijenja činjenicu da električna vozila ne mogu postati i komercijalna vozila, zbog loše autonomije.
Bullet Tooth Tony

#95 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Praktično, bili ovaj sportaš stigo do Salzburga dok se Tesla napuni u Zagrebu, na to mislim :D
Evo moj post o punjenju sa pocetka teme ...

Upravu si ti ... nema sta ( jedini fazon je sto je na superpunjacima djaba ... ako ti je kupovina bila prije prvog januara ..

Na modelu S ako doplatis 10 hiljada dolara imas 85-kwh bateriju dovoljnu za 482 kilometra.

Na obicnom punjacu trebat ce ti nesto vise od 50 sati da se napuni citava baterija ( obicni punjac je 110 V klasicni , 8 kilometara po satu )

Na 240 V ce ti trebati 9, skoro 10 sati da se napuni ...

Eh sad na tesli imas i dvostruko punjenje ... znaci prepolovis ovo od 10 pa dobijes da ce se napuniti za 5 sati (240 V)

Na teslinos stanici (supercharge) ovih 482 kilometra napunit ce se za sat vremena ...

Ako punis teslu na ostalim stanicama onda ces moci da vozis 35 km po satu punjenja
supercali

#96 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by supercali »

Pa ako supercharger puni za sat 400 km to uopste nije losa autonomija
Prvo jeftinije prodjes nego pun rezervoar ili zavisno koliko kojem treba goriva za 400km
Drugo evo ti dodjes u firmu i nakacis auto na supercharger i imas do kraja radnog vremena napunjeno da odes do bg
Bullet Tooth Tony

#97 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

supercali wrote:Pa ako supercharger puni za sat 400 km to uopste nije losa autonomija
Prvo jeftinije prodjes nego pun rezervoar ili zavisno koliko kojem treba goriva za 400km
Drugo evo ti dodjes u firmu i nakacis auto na supercharger i imas do kraja radnog vremena napunjeno da odes do bg
Pa da .... s tim da moras imati supercharge u firmi :D :D a drugi problem je sto imas ogranicen broj stanica za punjenje ... pa dodje neko i nakaci Teslu i ode negdje na tri sata ... ona se napuni za sat i cami cekajuci pa neko ko treba da napuni ne moze .... :D
Bullet Tooth Tony

#98 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Sta je meni interesantno je cinjenica da onaj Musk lik izadje na scenu kaze " Ma nema sanse da mi ovo napravimo sto je naruceno hihihi pihihi" a cije dionice samo raste li raste ... pa kako jbt ... ili otpustili koliko hiljada ljudi , ja tamo na NASDQ kad cijena + nesto porasla taj dan ... pa kako jarane ... ove veliki igraci ne smiju se nakasljat kako ne treba :-)
supercali

#99 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by supercali »

Bullet Tooth Tony wrote:
supercali wrote:Pa ako supercharger puni za sat 400 km to uopste nije losa autonomija
Pa da .... s tim da moras imati supercharge u firmi :D :D a drugi problem je sto imas ogranicen broj stanica za punjenje ... pa dodje neko i nakaci Teslu i ode negdje na tri sata ... ona se napuni za sat i cami cekajuci pa neko ko treba da napuni ne moze .... :D
Pa ako bi se broj el vozila prosirio sa sadasnjih mozda 5% na 25% a u bih sa sadasnjih 0,01% na 5% mozda bi i imao supercharger u firmi u konzumu u bingu u bbi u scc i sl

Ps a to bi moglo se rijesiti nekako kad se napuni poruka vlasniku da pomjeri auto ili sl
SSemir

#100 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by SSemir »

tesla (kao i mnoga ostala elektricna auta) je normalan automobil, kao i sva ostalo sadasnja vozila. nema vise nijedan nedostatak, zbog kojeg bi covjek rekao, ma nije to u ravni sadasnjim autima..osim naravno te autonomje, ali koja opet nije svakome nedostatak. kao gradsko auto npr, vise nikakav nedostatak nema, cak vec i prednosti ima.
dodjes s posla, parkiras auto, prikacis ga na stuju, sutra opet vozis. gdje ces osjetit tu malu autonomiju?
odes u DM, ostavis ga da se puni na DMovim besplatnim punjacima. taman jos sto potrosis na kupovinu toliko ustedis na gorivu koje si besplatno dobio.
elektricna auta se masovno koriste kao dostavna vozila po gradu (Zoe je omiljeni). manje troska na gorivo, manje zagadjenja za okolinu. gdje je nedostatak elektricnog auta u odnosu na benzinsko ?
taksisti koriste elektricna auta za taksiranje, dok cekaju musteriju auto im se puni npr. gdje je tu nedostatak u odnosu na benzinsko?
neko spomenu broj punjaca kao nedostatak. DM, trzni centri, neke banke, gradske punionice na parkinzima, tesla, svi imaju punjace.
o modernim stvarima ne mozes suditi na osnovu situacije u bosni..nazalost ali je tako ljudi.
prije 10 godina i ova autonomija od 400 km je bila nemoguca, sta ce tek biti za 10 godina? I mercedes i tesla vec predstavili svoje elektricne kamione, znaci da vec imaju rjesenje i za tu autonomiju...
Post Reply