melac wrote: ↑03/02/2026 23:09
ZoomZoomKiwi wrote: ↑03/02/2026 23:02
melac wrote: ↑03/02/2026 22:58
Samo da te imam za rezervu, ako ovo sranje krene u Europi da se imam gdje ubaciti

.
Razmuijem, to je standardna podjela u posljednje vrijeme. Je li naponski nivo za transmisiju 380 kV ili kao u Svedskoj 400 kV?
Kod nas je primarno 220kV, i imamo taj Inter-Island HVDC od ±350 kV.
Doduše ima jedna linija od Whakamaru HE do Aucklanda spremna za 400kV, ali radi i dan danas na 220kV
Nemate dovoljno EV da treba vise energije
Je li imate duplex ili triplex konfiguraciju na 220 kV i da li 220 kV ide na celicnim stupovima ili na drvenjacima? Recimo u Svedskoj je jos dobar dio 220 kV na drvenjacima jer je cesto simplex, i onda nema tezine niti naprezanja
I koja vam je sad isporuka trafoa? Sada za jedan projekat ABB kaze 36 mjeseci za isporuku 500 MVA transformatora, je li vi imate istu situaciju?
Većinom je sad duplex, i sve je na željeznim stubovima.
Upravo imam na sjeveru sad jedan projekat upgradeanja simplex linije na duplex. Od Huapaija do Bream Baya, samo još taj dio je ostao na tom regionu.
110kV je mix, pola-pola, i 110kV je većinom na Južnom Otoku, tamo je još rjeđe naseljeno. I da, 110kV ima dosta na drvenim H stubovima.
Ali glavni kostur je sve 220kV duplex na željezu
Da budem iskren, iznenadio sam se koliko ima zastarjelih dijelova, ali se konstatno radi na poboljšanju tako da će bit posla
A lead-times su većinom nenormalno dugi, za ABB sam svakako navikao, oduvijek su takvi. S tim se kod mene više nabava zajebava, ja samo delegiram, projektna dinamika je u redu sve dok imam pravovremene i tačne informacije