Apsolutno! Možemo voliti ili mrziti Elona Muska ali Tesla je napravila proboj na tržištu, sve ostalo je magla...kao čekamo mi da Toyota napravi električno auto za široke mase.corolla02 wrote:Iz svega ovog gore navedenog i za i protiv, moja konstatacija ocigledno vrijedi, Tesla ispred vremena i ostalih bar 10 godina!
Tesla ne samo sto je podigao električna vozila na novi nivo, da lice na nešto, da stave ti osmjeh na lice prilikom vožnje, njegov i način same kupovine je novitet do sad; znaci Tesla svoja vozila direktno isporučuje za razliku od ostalih auto kuća koji su samo posrednici za takvo nešto; znaci postoje prodajne lokacije su vise kao modeli ili prodavnice, tj. puno manjeg formata gdje se može pogledati dotični model, izvršiti selekcija dodatnih opcija ili dobiti vise informacija o samoj tehnologiji detaljnije
To koliko je tehnologija komplexna i skupa za ostvarenje ovakvog projekta na većoj razini, dovoljno je pogledati gdje su ostali proizvođači, koji su faktički svi imali pretpozicije da nešto slično ponude na tržištu i mnogo prije Tesle ali koji do sada imali vrlo minimalni učinak, ali zbog bojazni ostanka u mrakuprinuđeni su da nešto slicno ponude! Sad razloga za njihove spore akcije i adaptacije je vjerovatno mali milion ali jedan koji prednjači, po meni jeste uloženo-dobiveno; znaci puno ulaganja unaprijed a savim malo nakon; električna auta kubure i sa problemom tržišta polovnih vozila; znaci platiš za tehnologiju extra u startu, dok poslije se praktično vjenčas sa autom; malo ko posmatra to polovno auto nakon par godina nešto ekskluzivno; po mnogima je to isto vozilo već istrošeno, zrelo za otpada; Tesla je i ovdje presedan jer na polovnom marketu, odlično stoji i drži sviju vrijednost, za razliku od ostalih istog tipa pa na taj način još i rusi stigmu, tj. predrasude koje nosi električno auto od svog pocetka;
Evo jedan Pinkyza pripadnice ljepšeg pola
EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Drvosjeca iz Dejcica
#251 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#252 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Akcijska cijenaDrvosjeca iz Dejcica wrote:Pa reako si nema TDI ispod 30.000KM, pusti se sada vadione na pakete opreme...neinformisanost je čudo a izvaljuješ nije ti prvi put danas.mali_milojica wrote: Gdje ima Polo dizel,nov novcat,sa evo hajmo reci srednjim ComfortLine paketom za 21k KM?
Yaris je prkno,a cista obraza nudis eUP koji je za broj manjii ima autonomiju od 150 km
![]()
3008 Hybrid4 je skuplji od Priusa i cijenom u rangu RAV4 Hibrida? Kao nov je kostao 69 000 KM.
Sta je bolje kupiti za iste pare?
RAV4 ili 3008?
Uživaj...![]()
http://www.nipex.ba/Cjenici/Polo.pdf
eUp je električni a Auris hybrid pa ako ću birati između dva prkna onda uzimam onaj električni za iste pare i još mi ostane za ćevapa.![]()
Ne bih ja rekao da je 3008 Hybrid4 bio u cjenovnom rangu RAV4. Ako mene pitaš ja bih prije 3008 Hybrid, stvar je ukusa.
Cijena bez PDV
Odlazeci model
Znas li da je stigla nova generacija Pola?
Najeftiniji,benzinac 1.0 sa 75 KS je 24k KM.
3008 Hybrid4 je nov kostao 69k KM.
Toliko danas kosta RAV4 Hibrid.
Joj s kim ja raspravljam
Last edited by mali_milojica on 04/11/2017 23:05, edited 1 time in total.
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#253 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
@drvosjeca;
A Ja kupujem Škodu, najnoviju wireless; tamo nekad 2035!!
- Drvosjeca iz Dejcica
#254 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Pa bolan dodaj PDV, cjenovnik je iz 2017. nije iz 2005. godine jadan ne bio. 1.4TDI sa PDV-om ne izađe opet preko 26.000KM a ti reće 30.000KM.mali_milojica wrote:Akcijska cijenaDrvosjeca iz Dejcica wrote:Pa reako si nema TDI ispod 30.000KM, pusti se sada vadione na pakete opreme...neinformisanost je čudo a izvaljuješ nije ti prvi put danas.mali_milojica wrote: Gdje ima Polo dizel,nov novcat,sa evo hajmo reci srednjim ComfortLine paketom za 21k KM?
Yaris je prkno,a cista obraza nudis eUP koji je za broj manjii ima autonomiju od 150 km
![]()
3008 Hybrid4 je skuplji od Priusa i cijenom u rangu RAV4 Hibrida? Kao nov je kostao 69 000 KM.
Sta je bolje kupiti za iste pare?
RAV4 ili 3008?
Uživaj...![]()
http://www.nipex.ba/Cjenici/Polo.pdf
eUp je električni a Auris hybrid pa ako ću birati između dva prkna onda uzimam onaj električni za iste pare i još mi ostane za ćevapa.![]()
Ne bih ja rekao da je 3008 Hybrid4 bio u cjenovnom rangu RAV4. Ako mene pitaš ja bih prije 3008 Hybrid, stvar je ukusa.![]()
Cijena bez PDV![]()
Odlazeci model![]()
Joj s kim ja raspravljam
- Drvosjeca iz Dejcica
#255 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Ona što leti po zraku k'o havion.corolla02 wrote:@drvosjeca;
- mali_milojica
#256 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Necu stari odlazeci model koji je nastao 2009,kojih se prodavac zeli rijesiti da bi napravio mjesta da dodje novi.Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Pa bolan dodaj PDV, cjenovnik je iz 2017. nije iz 2005. godine jadan ne bio. 1.4TDI sa PDV-om ne izađe opet preko 26.000KM a ti reće 30.000KM.Ja bih se na tvom mjestu poklopio.
Hocu novi iz 2017,sa novim motorima,novom platformom,potpuno novi model. Dosao je. E sad,daj nam dizel Pola sa srednjim paketom opreme da vidimo koliko kosta
- Drvosjeca iz Dejcica
#257 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
mali_milojica wrote:Necu stari odlazeci model koji je nastao 2009,hocu novi iz 2017,sa novim motorima,novom platformom,potpuno novi model. Dosao je. E sad,daj nam dizel Pola sa srednjim paketom opreme da vidimo koliko kostaDrvosjeca iz Dejcica wrote:
Pa bolan dodaj PDV, cjenovnik je iz 2017. nije iz 2005. godine jadan ne bio. 1.4TDI sa PDV-om ne izađe opet preko 26.000KM a ti reće 30.000KM.Ja bih se na tvom mjestu poklopio.
- mali_milojica
#258 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Zasto je Fabia 1.4 TDI skuplja od Pola 1.4 TDI nekoliko hiljada?
Prodaju zalihe starih Pola jer ih se hoce rijesiti,jer je dosao novi model. Zato ide akcijska cijena,ide popust ide sve samo da ih uvale.
Ako dajem pare,necu staro,nego aktuelno. Aktuelni Polo dizel kosta kao Yaris Hibrid. Kraj price.
eUP,ponavljam,ima domet manje od 150km. S tim autom ne smijes izaci iz Kantona.
Sta da uradis ako hoces na more sa eUP,stekaj se svakih 100km da punis. Pola GO prodje u putu
Prodaju zalihe starih Pola jer ih se hoce rijesiti,jer je dosao novi model. Zato ide akcijska cijena,ide popust ide sve samo da ih uvale.
Ako dajem pare,necu staro,nego aktuelno. Aktuelni Polo dizel kosta kao Yaris Hibrid. Kraj price.
Sta da uradis ako hoces na more sa eUP,stekaj se svakih 100km da punis. Pola GO prodje u putu
- Drvosjeca iz Dejcica
#259 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Jebem ga aktuelni je i ovaj jer se još prodaje. Hajde oprošteno ti je, lupio si da je Polo diesel 30.000KM, sada se možeš vaditi komotno da hoćeš novi model 2018, nivo opreme...itd. Dokazano Polo 1.4TDI nov-novcat iz salona aktuelno model 2017. daleko ispod 30.000KM.mali_milojica wrote:Zasto je Fabia 1.4 TDI skuplja od Pola 1.4 TDI nekoliko hiljada?
Domet e-UP-a je do 160km, naravno jer je to mali gradski autić. Na kraju što bi išao sa e-UP-om na more?
- mali_milojica
#260 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
I dodjosmo do toga da elektricna auta imaju samo oni koji u garazi vec imaju 1--3 auta na fosilna goriva,a da im ovaj el sluzi samo za Q,modiranje i jer je IN imati takav auto.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Jebem ga aktuelni je i ovaj jer se još prodaje. Hajde oprošteno ti je, lupio si da je Polo diesel 30.000KM, sada se možeš vaditi komotno da hoćeš novi model 2018, nivo opreme...itd. Dokazano Polo 1.4TDI nov-novcat iz salona aktuelno model 2017. daleko ispod 30.000KM.mali_milojica wrote:Zasto je Fabia 1.4 TDI skuplja od Pola 1.4 TDI nekoliko hiljada?
Sta da uradis ako hoces na more sa eUP,stekaj se svakih 100km da punis. Pola GO prodje u putu![]()
Domet e-UP-a je do 160km, naravno jer je to mali gradski autić. Na kraju što bi išao sa e-UP-om na more?Onaj ko izdvoji za mali električni gradski automobil 30.000KM sigurno 99.99999% da u garaži ima i nešto veće. Onaj ko nema neće ni razmišljati o električnom vozilu.
Hibrida ima dosta ljudi kao jedini auto u porodici,autonomija kao kod i svakog auta,po cijeni slicno opremljenog dizela. I sve to zahvaljujuci Toyoti
Nemoj se ljutiti,bilo je fino pricati s tobom
- Drvosjeca iz Dejcica
#261 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
mali_milojica wrote:I dodjosmo do toga da elektricna auta imaju samo oni koji u garazi vec imaju 1--3 auta na fosilna goriva,a da im ovaj el sluzi samo za Q,modiranje i jer je IN imati takav auto.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Jebem ga aktuelni je i ovaj jer se još prodaje. Hajde oprošteno ti je, lupio si da je Polo diesel 30.000KM, sada se možeš vaditi komotno da hoćeš novi model 2018, nivo opreme...itd. Dokazano Polo 1.4TDI nov-novcat iz salona aktuelno model 2017. daleko ispod 30.000KM.mali_milojica wrote:Zasto je Fabia 1.4 TDI skuplja od Pola 1.4 TDI nekoliko hiljada?
Sta da uradis ako hoces na more sa eUP,stekaj se svakih 100km da punis. Pola GO prodje u putu![]()
Domet e-UP-a je do 160km, naravno jer je to mali gradski autić. Na kraju što bi išao sa e-UP-om na more?Onaj ko izdvoji za mali električni gradski automobil 30.000KM sigurno 99.99999% da u garaži ima i nešto veće. Onaj ko nema neće ni razmišljati o električnom vozilu.
Hibrida ima dosta ljudi kao jedini auto u porodici,autonomija kao kod i svakog auta,po cijeni slicno opremljenog dizela. I sve to zahvaljujuci Toyoti![]()
Nemoj se ljutiti,bilo je fino pricati s tobom
- mali_milojica
#262 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Nisi ti shvatio sta sam ja rekao kad sam spominjao jeftinu proizvodnju kod Toyote,a jos uvijek izgleda ne kapiras.
Ne cijena po kojoj se prodaje,nego cijena po kojoj Toyota proizvede svoj automobil. Proizvodni ciklus je doveden do savrsenstva.
Tesla je ispred 10 god,jer niko drugi se nije ni upustio ozbiljno u proizvodnju. Kad veliki krenu maksimalno i full ozbiljno u proizvodnju el auta,tipa Toyota,VW,Mercedes,GM i Ford,stici ce 10 god prednosti za 3 godine i ponuditi bolji proizvod po povoljnijoj cijeni. Tesli ce eventualno ostati da im prodaje baterije. Zivi bili pa vidjeli.
Ne cijena po kojoj se prodaje,nego cijena po kojoj Toyota proizvede svoj automobil. Proizvodni ciklus je doveden do savrsenstva.
Tesla je ispred 10 god,jer niko drugi se nije ni upustio ozbiljno u proizvodnju. Kad veliki krenu maksimalno i full ozbiljno u proizvodnju el auta,tipa Toyota,VW,Mercedes,GM i Ford,stici ce 10 god prednosti za 3 godine i ponuditi bolji proizvod po povoljnijoj cijeni. Tesli ce eventualno ostati da im prodaje baterije. Zivi bili pa vidjeli.
-
530i
#263 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Ozbiljno si subjektivan, ali na pogrešnu stranu.Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Apsolutno! Možemo voliti ili mrziti Elona Muska ali Tesla je napravila proboj na tržištu, sve ostalo je magla...kao čekamo mi da Toyota napravi električno auto za široke mase.Nema jefitnijeg auta od Toyote pa onda lupe model sa gorivim ćelijama od 70.000Eura
, nema boljeg od Toyote pa im podastreš dokaze da su povukli 9 jebenih miliona auta za samo 3 godine...
Tesla je poluproizvod (a i to je kompliment). Ne mogu riješiti osnovne stvari tipa preklapanja retrovizora ili neproblematičnog otvaranja poklopca utikača. O čemu pričamo? To je auto za hobi mehaničare, na istom nivou kao i Rimčev E30 u principu...dobar k'o se voli zezati sa autima i voziti streetrace. Za upotrebu u stvarnom životu je teško smeće.
-
SSemir
#264 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Mogu prihvatit svakakvo misljenje, ali kad neko za teslu kaze da je obicno smece...nikakvog dalje respekta za takvog ne mogu imati...
- muhafuca
#265 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Drvosjeca iz Dejcica wrote:A Toyota kao ne dobiva?muhafuca wrote:Ma uzima gdje stigne u americi - i u kesu (i bespovratni poklon i grantovi i beskamatni krediti oliti halal/kredit sto bi mi ovdje rekliDrvosjeca iz Dejcica wrote:
Pa ne uzima u smislu da mu daju keš, naravno da dobiva podršku. Npr. treba mu novi proizvodni kompleks i država mu da besplatno zemljište i infrastrukturu...pa nije to k'o u Bosni, svugdje na zapadu investitor te stvari dobije na gotovo samo da izgradi novi proizvodni proces.) i u zemljistu i u povlasticama poreznim i gdje god ti padne napamet tu je zagrabio i jos uvijek grabi (kao sto znas ne prodaje on maglu samo u vidu elektricni automobila vec mnogo sire i dalje)
U drugim zemljama (zapadnim i to samo najbogatijim) dobija porezne povlastice, tj da bi iole uspio pribliziti cijenu automobila nekom (za njih) dobrom benzincu - mora drzava njega osloboditi svih poreza a benzinca poskupiti nabacivanjem 16 (bubam cifu - ovisi od drzave do drzave) nekakvih izmisljenih poreza.Recimo dođe negdje i kaže hoćemo da gradimo fabriku ili pogon ili da uposimo stotine malih firmi...misliš da ne dobije sve na gotovo od infrastrukture, zemljišta, poreskih olakšica...itd. De bolan ne budi smiješan, eto loše je što Elon Musk uzima povlastice od država a nije loše što Toyota, VW, Benz, Ford i svaka druga velika kompanija to isto radi i imaju podršku svojih država, subvencije, poticaje...itd. Pogledaj od čega je čovjek krenuo a danas parira rame uz rame jednoj Toyoti, VW-u, Fordu...de malo skini te naočale. Eto neka on i dalje prodaje maglu a neka naftni lobi ne prodaje.
Jes ti citao sta sam ti ja pisao?
Naftna industrija , nuklearna , vojna itd I MEDJU NJIMA I AUTO INDUSTRIJA (obicna, benzinska)
svi u Americi zive na drzavnoj sisi - neko manje neko vise al to je sad za cijele druge teme.
Moj odgovor je bio na nebulozu izrecenu da je Musk vizionar i entuzijasta koji ne razmislja o novcu i vlastite pare trosi na raznorazne fiju-briju projekte , i slicne izrecene gluposti.
Ne da niko vise ne sisa drzavnu sisu (u nedogled) tj sisa pare poreskih obveznika za vlastiti profit.
Sta ima dosta megakompanija kojima je to glavni izvor prihoda (bez kojeg ne bi ni postojali.
Musk je jednostavno majstor prodavanja magle koji je nasao nacin da se ugura u tu istu ekipu.
Na tome svaka mu cast, kapu skidam, a predstavljat njega kao nesto drugo, nekog asketu naucnika,
zaljubljenika u nauku, oslobodjenog materijalnih poriva, vizionara i slicne gluposti pokazuje samo da
si pao na njegovu suplju i da ga idealiziras u nesto sto nije.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Koji je to on novi koncept smislio ili razvio? a da nije postojao i radilo se na njemu godinama.
Imas vjerovatno desetine drugih naucnika u Americi koji bi sve ono sto on radi deset puta mozda bolje uradili
da su imali njegov talent u prodaji suplje. Ali nisu.
Uzmi bilo koju teorijsku disciplinu u bilo kojoj naucnoj grani, oformi tim od recimo 5 naucnika,
bacaj na njih pare koliko god budu trazili i za desetak godina oni ce nesto pronaci/proizvesti/otkriti/itd
Pitanje je : da li je to sto su pronasli/proizveli/otkrili/itd vrijedno para koje su ulozene u njih.
Tu je kvaka.
Nijedan Muskov projekat jos uvijek nije profitabilan a on stalno pokrece nove i naravno zakaci ih na porezne obveznike.
Zadnji mu je najbolji
Solarni krov koji skoro kosta kao i citava kuca - al "nije ovo obicni, sto Kinezi prave decenijama"
ovo je super-duper triple-double nikad vidjen solarni krov
Ma kralj covjek
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
#266 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Svak hvali svog konja i tako to biva; nije čovjek ovdje ni očekivao nešto drugo;
Niko nema kristalnu loptu, da vidi sta i kako sutra; vrijeme će pokazati dal je vrijedilo il ne kako za Teslu, tako i za ostale;
Ali stanje na terenu momentalno je na strani Tesle; činjenica ce najprije biti da je Tesla unijela novu krv u auto svijet kad su u pitanju alternativne tehnologije; licno i nije ni čudo sto je riješene ponuđeno od nekog ko ima otvorene misli i na projekte gleda sasvim drugačije ono kad je sa strane, za razliku od ovih standardnih koji to rade po tradiciji ili direktivi...
Niko nema kristalnu loptu, da vidi sta i kako sutra; vrijeme će pokazati dal je vrijedilo il ne kako za Teslu, tako i za ostale;
Ali stanje na terenu momentalno je na strani Tesle; činjenica ce najprije biti da je Tesla unijela novu krv u auto svijet kad su u pitanju alternativne tehnologije; licno i nije ni čudo sto je riješene ponuđeno od nekog ko ima otvorene misli i na projekte gleda sasvim drugačije ono kad je sa strane, za razliku od ovih standardnih koji to rade po tradiciji ili direktivi...
- muhafuca
#267 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Stanje na terenu je da elektricna vozila nisu ni blizu ni prakticna ni rentabilna.corolla02 wrote:Svak hvali svog konja i tako to biva; nije čovjek ovdje ni očekivao nešto drugo;
Ali stanje na terenu momentalno je na strani Tesle kad su u pitanju alternativne tehnologije; i nije ni čudo sto je riješene ponuđeno od nekog ko ima otvorene misli i na projekte gleda sasvim drugačije ono kad je sa strane, za razliku od ovih standardnih koji to rade po tradiciji ili direktivi...
Prvenstveno zbog dimenzija i kapaciteta baterije.
nije to nikakva visa nauka.
A kad dodje vrijeme da budu i prakticna i rentabilna Tesla nece imati nikakve sanse
protiv iole ozbiljnijih igraca u auto-industriji.
Po tebi koliko sam te skontao "Tesla je napravio ogroman iskorak u poliu elektricnih automobila"
Ako vec pratis - de mi reci zar ne bi sva autoindustrija trebala biti pod alarmom zbog toga, jer ko ce to sustici ako je Tesla vec otisao tako daleko ?
Jel ti primjetis neku paniku u auto industriji?
Ni samom Musku Tesla vise nije interesantna - eno gura sad ovo s krovovima (solarnim) da zakaci na budjet, i jos onaj hyper-loop tunel ili kakvo mu je vec fancy ime dao.
btw ni hyper-loop nije njegova ideja vec decenijama star teorijski koncept - koji ce on unovcit a hoce li sta od toga dobro ispasti ili ne, nije ni bitno.
- corolla02
#268 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Apsolutno, dobro si između reda pročitao!muhafuca wrote:Stanje na terenu je da elektricna vozila nisu ni blizu ni prakticna ni rentabilna.corolla02 wrote:Svak hvali svog konja i tako to biva; nije čovjek ovdje ni očekivao nešto drugo;
Ali stanje na terenu momentalno je na strani Tesle kad su u pitanju alternativne tehnologije; i nije ni čudo sto je riješene ponuđeno od nekog ko ima otvorene misli i na projekte gleda sasvim drugačije ono kad je sa strane, za razliku od ovih standardnih koji to rade po tradiciji ili direktivi...
Prvenstveno zbog dimenzija i kapaciteta baterije.
nije to nikakva visa nauka.
A kad dodje vrijeme da budu i prakticna i rentabilna Tesla nece imati nikakve sanse
protiv iole ozbiljnijih igraca u auto-industriji.
Po tebi koliko sam te skontao "Tesla je napravio ogroman iskorak u poliu elektricnih automobila"
Ako vec pratis - de mi reci zar ne bi sva autoindustrija trebala biti pod alarmom zbog toga, jer ko ce to sustici ako je Tesla vec otisao tako daleko ?
Jel ti primjetis neku paniku u auto industriji?
Ni samom Musku Tesla vise nije interesantna - eno gura sad ovo s krovovima (solarnim) da zakaci na budjet, i jos onaj hyper-loop tunel ili kakvo mu je vec fancy ime dao.
btw ni hyper-loop nije njegova ideja vec decenijama star teorijski koncept - koji ce on unovcit a hoce li sta od toga dobro ispasti ili ne, nije ni bitno.
Pravo je čudo kako je Tesla odmakao u svojoj ideji i osmislio prvu ali ne i jedini električnu vodilicu, za kojom će ljudi se rado okretati se ili poistovjeti se. Automindustrija već niz decenija bavi, teži i traži odgovor kao da se napravi bolje, vise i brže prevozno sredstvo a sve na ustreb novca i okoliša. Recimo isti trend je karakterističan za i druge grane industrije, tako da rasirene eco ili zelene proizvode možemo naci svuda naokolo pa i u autoindustriji; znaci ideja nije ništa nova, ali ovdje auta su tema
Svi znamo da fosilna goriva zalihe su najvećim djelom ograničene i tražimo da ih zamijenimo nečim rentabilnijim i boljim. Na svjetskom tržištu nafta je još uvijek relativno jeftina i pravo je iznenađenje da u takvim uslovima za električna auta iko se interesuje ili ih kupuje. Ipak ljudi gledaju naprijed. Znaci proporcijalno kako populacija raste tako i resursa je manje. U takvim uslovima cijene nafte mogu samo da idu na gore, čime i interes za samu alternativu raste; znaci dugoročno po meni, interes za Tesline proizvode, bas kao i ostale će da raste; U toj semi i ostali proizvođači hoce svoj udio i ponude moguće trajno riješenje kao balans između performansi i uštede novca i okoliša
Još jedna bitna stvar, razvoj alternativne energija i njena primjena, također smanjivanju potrebu za pokretanjem trupa ili smanjenjem ljudskih žrtava sto je na zapadu veoma bitno, pa je i javno mjenje i taj sentiment je u velikim mjerama uslovljeno javnim mišljenjem gdje Tesla očigledno uživa veliku potporu gornjeg sloja razvijenih zemalja stanovništva koje svoj prinos vide radije u novcu nego danakom u krvi...
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#269 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Musk dodje nešto k'o nas Nedzad Brankovic.
Ja el. vozila vidim ozbiljnije u upotrebi, samo ako se ozbiljni igraci iz auto industrije ukljuce u to, prije svega toyota, vw, gm, ford, renault-nissan a ako neko misli da ce to biti tesla, mislim da se zahebo opasno.
Ja el. vozila vidim ozbiljnije u upotrebi, samo ako se ozbiljni igraci iz auto industrije ukljuce u to, prije svega toyota, vw, gm, ford, renault-nissan a ako neko misli da ce to biti tesla, mislim da se zahebo opasno.
- amar1994
#270 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Po prici foruma , samo svabe imaju potencijala (njihov range ce bit neogranicen , nesto slicno kao tdi potrosnja od 2.5l), a konektovani , RNA vec ima el auta : nisan leaf , rn zoe , twizy 
- amar1994
#271 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
corolla02 wrote:@drvosjeca;
- amar1994
#272 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
mali_milojica wrote: Akcijska cijena![]()
Cijena bez PDV![]()
Odlazeci model![]()
Joj s kim ja raspravljam
kakav pug i toyota , govna najveca
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#273 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Znam da renault ima, ali i ta auta su limitirana, ne ulaze se previse u njih, jer su neisplativi. Najveci problem je baterija, preskupe su trenutno, a da se svi proizvodjaci bace na to, sigurno bi popolovili trenutne cijene baterija.amar1994 wrote:Po prici foruma , samo svabe imaju potencijala (njihov range ce bit neogranicen , nesto slicno kao tdi potrosnja od 2.5l), a konektovani , RNA vec ima el auta : nisan leaf , rn zoe , twizy
- ElRe
#274 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
U novom Auto Klubu test Hyundai Ioniqu, cijena 40k eura, autonomija manja od 200kmDrvosjeca iz Dejcica wrote:Prius Plug-in Hibrid, Kompakt 5 vrata
1,8L hibrid (130KS), Stalno promjenjivi prijenos (CVT), EXECUTIVE, Plava Aqua (791)
Cijeni 74.910 KM
Dodatna boja 1.000 KM
Ukupna cijena 75.910 KM
Toyota kod (npr. ABC123) ryBdcld7W
Jeftino za široke narodne mase.
- ElRe
#275 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Kompletan e-hibrid program PSA grupacije je ugasen jos 2015 godine jer su prodate primjerke mogli nabrojati na prste jedne ruke. PSA je odustao od hibrida i u programu imaju samo vozila na bazi Mitsubishi i-MiEV i Citroen E-Mehari. Ta vozila im sluze da iz prikrajka prate razvoj alternativnih pogona.Drvosjeca iz Dejcica wrote: Govorili smo o Priusu eto ti reće 54.000KM ja kažem da za te pare bolje 3008 SUV Hybrid koji se pokazao odličan i u prošloj generaciji a sada izgleda još bolje. Naravno o ukusima ne treba raspravljati.
Teska koristi zamah koji je u telefoniji napravio Apple, a to je da ima fanatike sirom svijeta koji upijaju sve sto im Apple/Tesla serviraju. Mala su kompanija i mogu se prilagoditi svakom dojelu svijeta. Zato i imaju takve prodajne kanale. Da vidimo kada budu prodavali milione vozila da li ce isti princip biti. Moze, ali pod uslovom da se vozila vise ne kupuju, vec iznajmljuju od punionice do punionice.
Nego, mislim da ovdje treba gledati za koju tehnologiju i princip ce se odluciti njemacki proizvodjaci.