Europska Unija: Zabrana pušenja i na otvorenome
Autor Stojan de Prato / Bruxelles
Europska je komisija objavila jučer "Zeleni papir: Prema Europi slobodnoj od duhanskoga dima". U njemu predlaže dvije inačice odluke o zabrani pušenja, koja bi vrijedila na postoru cijelog EU te ih stavlja na tromjesečnu javnu raspravu. Pušio sam dvije kutije cigareta dnevno. Ako sam ja mogao prestati, može svatko ustvrdio je europski povjerenik za zdravstvo Markos Kyprianou predstavljajući jučer prijedloge EK-a. Oba vode k tome da se cigareta u EU posve izbaci iz ljudskoga okoliša iako je jedan strog, a drugi naoko ponešto blaži.
Dvije verzije
Strogi bi prijedlog zabranio pušenje "u svim zatvorenim ili znatno zatvorenim prostorima, te na otvorenome prostoru gdje ljudi sjede ili stoje jedan blizu drugoga, poput ulaza u zgrade, stadiona, tramvajskih postaja, autobusnih ili tramvajskih nadstrešnica te željezničkih perona".
Blaži bi prijedlog dopustio da se u restoranima, barovima i pubovima te u drugim zatvorenim javnim ili radnim zgradama za pušače izdvoje posebne zatvorene prostorije s posebnim sustavom ventilacije te s nižim tlakom od okolnih prostora, u kojima se ne bi služila hrana niti bi u njima boravilo stalno osoblje. Potonju mogućnost pružaju već zakoni u Italiji, na Malti i u Švedskoj, no, zasebne pušačke sobe nitko nije otvorio jer su preskupe.
Velika smrtnost
Duhan je, prema podacima Europske komisije, najveći izbježiv ubojica Europljana: bolesti povezane s pušenjem ubiju godišnje 650.000 stanovnika EU, od toga 79.000 nepušača koji podlegnu posljedicama "pušenja iz druge ruke". I izdahnuti duhanski dim sadrži, naime, više od 4000 kemijskih spojeva, od kojih je 50 potvrđeno kancerogenih. Stoga je opasnost da podlegnu raku ili srčanoj bolesti u "duhanskome dimu kronično izloženih" nepušača do 30 posto veća nego u osoba koje se dimu ne izlažu.
Posljedice pušenja državne proračune zemalja članica EU godišnje ukupno oštete za 130 milijarda eura, odnosno 1,4 posto bruto domaćega proizvoda.
Večernji list
Slažem se da treba upotrijebiti sve mehanizme da se nepušači zaštite od pušača, ali mislim da bi zabrana pušenja na otvorenom bila monstruozna. Pa zar svaki čovjek ne smije slobodno raspolagati sa svojim životom?
Kakav će zakon smisliti nakon toga, ne smijem ni pomisliti. Da li žele gradjane EU pretvoriti u robote?