Europska Unija: Zabrana pušenja i na otvorenome

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
valterbranisarajevo

#1 Europska Unija: Zabrana pušenja i na otvorenome

Post by valterbranisarajevo »

Objavljen Zeleni papir: prema Europi slobodnoj od dima

Europska Unija: Zabrana pušenja i na otvorenome

Autor Stojan de Prato / Bruxelles

Europska je komisija objavila jučer "Zeleni papir: Prema Europi slobodnoj od duhanskoga dima". U njemu predlaže dvije inačice odluke o zabrani pušenja, koja bi vrijedila na postoru cijelog EU te ih stavlja na tromjesečnu javnu raspravu. Pušio sam dvije kutije cigareta dnevno. Ako sam ja mogao prestati, može svatko ustvrdio je europski povjerenik za zdravstvo Markos Kyprianou predstavljajući jučer prijedloge EK-a. Oba vode k tome da se cigareta u EU posve izbaci iz ljudskoga okoliša iako je jedan strog, a drugi naoko ponešto blaži.

Dvije verzije
Strogi bi prijedlog zabranio pušenje "u svim zatvorenim ili znatno zatvorenim prostorima, te na otvorenome prostoru gdje ljudi sjede ili stoje jedan blizu drugoga, poput ulaza u zgrade, stadiona, tramvajskih postaja, autobusnih ili tramvajskih nadstrešnica te željezničkih perona".
Blaži bi prijedlog dopustio da se u restoranima, barovima i pubovima te u drugim zatvorenim javnim ili radnim zgradama za pušače izdvoje posebne zatvorene prostorije s posebnim sustavom ventilacije te s nižim tlakom od okolnih prostora, u kojima se ne bi služila hrana niti bi u njima boravilo stalno osoblje. Potonju mogućnost pružaju već zakoni u Italiji, na Malti i u Švedskoj, no, zasebne pušačke sobe nitko nije otvorio jer su preskupe.

Velika smrtnost
Duhan je, prema podacima Europske komisije, najveći izbježiv ubojica Europljana: bolesti povezane s pušenjem ubiju godišnje 650.000 stanovnika EU, od toga 79.000 nepušača koji podlegnu posljedicama "pušenja iz druge ruke". I izdahnuti duhanski dim sadrži, naime, više od 4000 kemijskih spojeva, od kojih je 50 potvrđeno kancerogenih. Stoga je opasnost da podlegnu raku ili srčanoj bolesti u "duhanskome dimu kronično izloženih" nepušača do 30 posto veća nego u osoba koje se dimu ne izlažu.
Posljedice pušenja državne proračune zemalja članica EU godišnje ukupno oštete za 130 milijarda eura, odnosno 1,4 posto bruto domaćega proizvoda.

Večernji list

Slažem se da treba upotrijebiti sve mehanizme da se nepušači zaštite od pušača, ali mislim da bi zabrana pušenja na otvorenom bila monstruozna. Pa zar svaki čovjek ne smije slobodno raspolagati sa svojim životom? :(

Kakav će zakon smisliti nakon toga, ne smijem ni pomisliti. Da li žele gradjane EU pretvoriti u robote?
Maksim

Post by Maksim »

Iako sam teski pusac, smatram da mozda ne bi bilo lose kada bi cigare skroz bile zabranjene. Ne bas radi zdravlja, jer covjek ce opet naci stotinu drugih nacina da se unisti, nego vise radi udarca duhanskim konzircijima poput Phillip Morris-a cije su cigarete skoro vecinske na trzistu. Ne radi se samo o rusenju zdravlja nego i onima koji profitiraju na tome.
encian

Post by encian »

evo mene u japanu. ovdje je pusenje zabranjeno na otvorenom u gradu. mogu vam reci da je meni kao nepusacu super. nisam osjetila cigarete od proslog ljeta u sarajevu. s tim da su ovdje napravili staklene "kutije" za pusace, pa imaju gdje pusiti. mada mislim da je poprilicno ponizavajuce to za ljude koji su ovisni. doduse mozda meni to tako izgleda. japanci ne izgleda kao da se bune...
quantum

Post by quantum »

Ja sam ZA.
Volio bih da ovo bude jedan od uslova za ulazak BiH u EU :)
surajaa

Post by surajaa »

Ne slazem se s prijedlogom o zabrani pusenja na otvorenom iz razloga sto otvoreni prostor podrazumijeva, takodje i baste restorana, kafica, slasticarnica...i primjenom ovog prijedloga bi se automatski iskljucilo konzumiranje cigareta na takvim mjestima :x :x

Naravno da postujem upozorenja o zabrani pusenja u javnim ustanovama, bolnicama, skolama, bankama ....i naravno da ne pusim u zatvorenim prostorijama u kojima se nalaze djeca, staraci ili osobe kojima duhanski dim smeta i skodi...no ovo mi se ipak cini malo grubo.

U mojoj kuci, jedini sam ja pusac, ne pusim u stanu iz razloga sto smeta mojim roditeljima, ali sam zato slobodna izici i pusiti na balkonu u bilo koje doba dana ili noci, a ko zna hocu li uskoro moci i to, obzirom da dim moje cigarete moze zasmetati komsiji na balkonu iznad mene, (iako se dim, dok dodje do njega rasprsi 100 puta) uff 8-)

Ne mogu podnijeti toliku dozu hipokrizije tih celnih ljudi EU, njima je kao jako stalo do zdravlja ljudi, a svakodnevno hiljade nekih novih virusa, bakterija, bolesti izlazi iz njihovih tajnih laboratorija. Sto doticni gospodin nije iznio ovaj prijedlog dok je on pusio te dvije kutije dnevno, nego je sad odjednom postao ekoloski i moralno osvijesten, jest aha... :x
_BosanaC

Post by _BosanaC »

surajaa wrote:Ne slazem se s prijedlogom o zabrani pusenja na otvorenom iz razloga sto otvoreni prostor podrazumijeva, takodje i baste restorana, kafica, slasticarnica...i primjenom ovog prijedloga bi se automatski iskljucilo konzumiranje cigareta na takvim mjestima :x :x
:D :D :D
Naravno da postujem upozorenja o zabrani pusenja u javnim ustanovama, bolnicama, skolama, bankama ....i naravno da ne pusim u zatvorenim prostorijama u kojima se nalaze djeca, staraci ili osobe kojima duhanski dim smeta i skodi...no ovo mi se ipak cini malo grubo.
Meni je nekako grublje kad mene neko ne postuje kao nepusaca i truje me ne mojom voljom. Kao sto neko napisa - bujrum u staklene kutije pa pusite, smrdite, radite od svojih pluca i zivota sta hocete... Meni moj prepustite. Pa taman i da to znaci jutarnju kafu u basti na po Ferhadije gdje ce se i MOJA pluca jednom nadisati cistog vazduha a ne necije cigare od preko puta.
U mojoj kuci, jedini sam ja pusac, ne pusim u stanu iz razloga sto smeta mojim roditeljima, ali sam zato slobodna izici i pusiti na balkonu u bilo koje doba dana ili noci, a ko zna hocu li uskoro moci i to, obzirom da dim moje cigarete moze zasmetati komsiji na balkonu iznad mene, (iako se dim, dok dodje do njega rasprsi 100 puta) uff 8-)
Tipicna pusacka demagogija, al nejse...
Ne mogu podnijeti toliku dozu hipokrizije tih celnih ljudi EU, njima je kao jako stalo do zdravlja ljudi, a svakodnevno hiljade nekih novih virusa, bakterija, bolesti izlazi iz njihovih tajnih laboratorija. Sto doticni gospodin nije iznio ovaj prijedlog dok je on pusio te dvije kutije dnevno, nego je sad odjednom postao ekoloski i moralno osvijesten, jest aha... :x
Rijesis se ovisnosti i uopce se neces sikirati oko ovoga.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

_BosanaC wrote:
surajaa wrote:Ne slazem se s prijedlogom o zabrani pusenja na otvorenom iz razloga sto otvoreni prostor podrazumijeva, takodje i baste restorana, kafica, slasticarnica...i primjenom ovog prijedloga bi se automatski iskljucilo konzumiranje cigareta na takvim mjestima :x :x
:D :D :D
Meni je nekako grublje kad mene neko ne postuje kao nepusaca i truje me ne mojom voljom. Kao sto neko napisa - bujrum u staklene kutije pa pusite, smrdite, radite od svojih pluca i zivota sta hocete... Meni moj prepustite. Pa taman i da to znaci jutarnju kafu u basti na po Ferhadije gdje ce se i MOJA pluca jednom nadisati cistog vazduha a ne necije cigare od preko puta.
Tipicna pusacka demagogija, al nejse...
Rijesis se ovisnosti i uopce se neces sikirati oko ovoga.
e trenutno sam u frci s prevodjenjem, ali cu ti se nagovoriti kasnije...
samo da ti kazem, a da ne skrenem s teme:
tipicna nepusacka demagogija je " vi nas ugrozavate" i da prostis, kako vidis iz svih postova ove i slicnih tema, vi UGROZAVATE NAS, a ti mene pogotovo, kad mi natrpas svo smece u onu majusnu pepeljaru i nemam gdje otrest cigaretu!
(mislim da je dosta talasanja od mene :D)
_BosanaC

Post by _BosanaC »

@mIRCi, dzaba ti sve :D

Opet cete VI biti ti koji ce popusiti na kraju :D 8-)
mIRCerka

Post by mIRCerka »

_BosanaC wrote:@mIRCi, dzaba ti sve :D

naucno je dokazano da je gore biti pasivni pusac...
istrazivanje iz 1999.godine je pokazalo da 83% odrasle populacije u BiH pusi...
pa ti skontaj sta ces i kako ces...
do tada, ruke dalje od moje pepeljare inace si DONJI! :D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

mIRCerka wrote:

Znas kako kazu - ko se zadnji smije... :D
mIRCerka

Post by mIRCerka »

_BosanaC wrote:
mIRCerka wrote:

Znas kako kazu - ko se zadnji smije... :D
.. najsporije konta!

Prevod gotov, idem do kuJne da zapalim.
Bujrum :evil:
Karabaja

Post by Karabaja »

pusaci smrde
Vertigo

Post by Vertigo »

Pusenje je uzasno ruzna navika i slazem se sa osudom iste.
Al je brate ceif :D :D
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Karabaja wrote:pusaci smrde
:lol: smrde i oni koji jedu samo "zdravu hranu" pa im tjelesni gasovi na sve pore izlaze, pa njima niko nista ne govori :D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

mIRCerka wrote:
:lol: smrde i oni koji jedu samo "zdravu hranu" pa im tjelesni gasovi na sve pore izlaze, pa njima niko nista ne govori :D
Zabranite im da jedu :D
pekarce

Post by pekarce »

Ja sam totalni antiopušač! 0-tolerance!

Ma treba pušenje skroz u ilegalu, pa nela popuse u podzemlju :D ! Zaboli me za pušače, neka se truju do bola, ali što se ja naduvah, ni kriv ni dužan! I još me pitaju smetali ako zapalim, ili, drugim riječima, smeta li ako te malo otrujem!
senci_zlatar

Post by senci_zlatar »

mislim da bi BiH moglo ovu zabranu da iskoristi.
kako: napraviti reklamnu kampanju i reci im u smislu i dođite i pušite kod nas. :)
pekarce

Post by pekarce »

senci_zlatar wrote:mislim da bi BiH moglo ovu zabranu da iskoristi.
kako: napraviti reklamnu kampanju i reci im u smislu i dođite i pušite kod nas. :)
Eto nama jos trovača! Da ti nije PR uza specijalnost? :D
pekarce

Post by pekarce »

Valtere, Markos je pušio 3 kutije na dan, a ne 2, bilo na Euronews-u jučer. :D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

pekarce wrote:Ja sam totalni antiopušač! 0-tolerance!

Ma treba pušenje skroz u ilegalu, pa nela popuse u podzemlju :D ! Zaboli me za pušače, neka se truju do bola, ali što se ja naduvah, ni kriv ni dužan! I još me pitaju smetali ako zapalim, ili, drugim riječima, smeta li ako te malo otrujem!
Ja na to pitanje svrsavam :D Vise licemjerstva u manje rijeci je tesko naci.

Probaj, recimo, nekada reci da ti smeta, pa posmatraj reakciju.
senci_zlatar

Post by senci_zlatar »

Ma jok, nije mi PR uža specijalnost. ali tebe pitam kad oni mogu da nam prodaju cigare, zasto im i ne omoguciti da dođu i puše kod nas. Ali ja nisam rekao da mi pušimo, mada sam i ja pušač, onako ponekad uz kafu zapalim. :lol:,

ali što ne dozvoliti, negdje javno i na tome zaraditi, zar ne. :lol:
mIRCerka

Post by mIRCerka »

_BosanaC wrote:
mIRCerka wrote:
za razliku od nepusaca, ja kao pusac ipak imam dozu tolerancije :D pa se samo odmaknem korak dva od "zdravih" koji prde na pore... :D

Joj, jupi, konacno neka svadja , a nije nacionalna
_BosanaC

Post by _BosanaC »

mIRCerka wrote:
_BosanaC wrote:
mIRCerka wrote: :lol: smrde i oni koji jedu samo "zdravu hranu" pa im tjelesni gasovi na sve pore izlaze, pa njima niko nista ne govori :D
za razliku od nepusaca, ja kao pusac ipak imam dozu tolerancije :D pa se samo odmaknem korak dva od "zdravih" koji prde na pore... :D

A vase cijenjene pusacke guzice ne prde i vase govno ne smrdi? :roll:

Daj kakav bolji argument ziva bila :D Mozes ti to :D
mIRCerka

Post by mIRCerka »

_BosanaC wrote:
mIRCerka wrote:
_BosanaC wrote: Zabranite im da jedu :D

A vase cijenjene pusacke guzice ne prde i vase govno ne smrdi? :roll:

Daj kakav bolji argument ziva bila :D Mozes ti to :D
moje dupe prdi i moje govno msrdi.
Ali moje govno ode u kanalizaciju, a prdim samo na analni otvor, za razliku od "prirodnjaka" kojima to samo na kozu izlazi.
A to znam iz prve ruke, naime radih sa takvim, sreca nismo dijelili kancelariju.
:D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

I ti tu moras zapaliti cigaru tako da bi ubila taj smrad :D

Nego, da ne zachatavamo...
Post Reply