Euromoney: BiH ima najveće šanse za bankrot u svijetu

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
fau vau

#1 Euromoney: BiH ima najveće šanse za bankrot u svijetu

Post by fau vau »

Bosna i Hercegovina ima najveće šanse da bankrotira u skorije vrijeme te se nalazi iznad Bjelorusije, Ukrajine i Ruande, piše Euromoney.

Image

Model prema koje se izračunava mogućnost bankrota neke zemlje svijeta koji koristi podatke Euromoneya, naša zemlja ima najalarmantniju situaciju i šanse od 27,4 posto da bi mogla bankrotirati u roku od 12 mjeseci.

No, BiH je i dalje u B rejtingu prema kreditnom rangu Moodyja i S&P-u, dok su druge zemlje koje imaju sličnu situaciju i rizik od bankrota rangirane u kategoriju C.

Prema navodima Euromoneya, razlozi za mogući bankrot su majske poplave zbog kojih se zemlja dodatno zadužila, visoka stopa nezaposlenosti, korupcija i kontinuirana politička nestabilnost.

Bjelorusija koja se oslanja na rusku filantropiju, u odsustvu drugih kreditora podrške za jačanje, smanjuje svoje rezerve i nalazi se na drugom mjestu zemalja koje bi mogle doživjeti bankrot. Bivša zemlja SSSR-a ima šanse 25,9 posto da bankrotira.

Poslije nje ide Ukrajina u kojoj ekonomija opada vrtoglavom brzinom zbog posljedica političke krize, te problema oko gasa s Rusijom.

Među 10 zemalja svijeta koje bi mogle bankrotirati su i Venecuela, Ruanda, Pakistan, Argentina, Bangladeš, Egipat i Grčka.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/euromone ... /140801121
rekla-kazala

#2 Re: Euromoney: BiH ima najveće šanse za bankrot u svijetu

Post by rekla-kazala »

Daleko smo mi od bankrota, mnogo dalje od Slovenije, Hrvatske, Italije,...
Prvo nismo prezaduženi a drugo navikli smo živjeti mnogo skromnije od drugih.
Što se tiče ovih ocjena i procjena,... ne treba zaboraviti kakve su ocjene ( AAA) imali Grci prije nego što su javili da ne mogu dalje.
Šveđanin

#3 Re: Euromoney: BiH ima najveće šanse za bankrot u svijetu

Post by Šveđanin »

Da ali jednoj Italiji nije problem dati, jer je veca vjerovatnoca da ce u potpunosti vratiti dug. Bosna ne, jer nema od cega, jer nema privrede.

Kontas, kome bi prije posudio 100 maraka? Pijancu ili nekome koje zaposlen i radi? Pijanac ce te pare potrositi na alkohol, odnosno Bosna na plate administraciji i sl dakle samo troskovi, a zaposlen covjek koji radi ima vise sanse da te dugove izmiri.

E zbog toga su zapadne zemlje u milijardama desetina i stotina dugova, a pravi se problem od par milijardi bh duga. Sve ima svoj razlog.

Skickat från min iPhone 5 via Tapatalk
rekla-kazala

#4 Re: Euromoney: BiH ima najveće šanse za bankrot u svijetu

Post by rekla-kazala »

Nije ti dobro poređenje.
Italijan troši daleko iznad svojih mogućnosti i s obzirom da već radi kao što kažeš, nema mnogo prostora za povećanje prihoda i uspostavljanje ravnoteže prihoda i rashoda.
Za razliku od Italijana, Bosanac ima vremena i prostora za rast prihoda.
Ne treba zaboraviti da je pokrivenost uvoza izvozom iz godine u godinu bolja, ne treba zaboraviti ni 4 do 5 milijardi koje dijaspora ubaci u novčane tokove BiH.
Sav problem je nastao kad su 2006. i 2007. godine prihodi od PDV-a bili iznad očekivanih i kad su se optimistično povećavale plaće administraciji.
Uz sve to privatizacijom telekoma i elektroprivreda bi državna dugovanja doveli na nulu.
Vaduz

#5 Re: Euromoney: BiH ima najveće šanse za bankrot u svijetu

Post by Vaduz »

kada se pođu prodavat prirodna bogastva, telekomi, elektrodistribucija i slično znaj da je kraj
lajkujMe

#6 Re: Euromoney: BiH ima najveće šanse za bankrot u svijetu

Post by lajkujMe »

Hrvatska bi trebala biti prva na toj listi, istina mi smo u K. ali nas inozemni i unutrasnji dug je mali. Znam da nam je kronicni nedostatak u kasi ali sve dugove kako ja znam uredno otplacujemo kreditorima.

Hrvatski dug je premasio 108% BDP'a kako sam cuo prekjucer. Ako sam dobro upucen svaka zaduzenost preko 50% BDP'a je katastrofalna.

Ali Hrvatska ima EU :D mi imamo nista :sad:
insomnia78

#7 Re: Euromoney: BiH ima najveće šanse za bankrot u svijetu

Post by insomnia78 »

'nači udruzena zavjera CIA-e, Vatikana, u BiH sve regularno
:D :D :D
Leons

#8 Re: Euromoney: BiH ima najveće šanse za bankrot u svijetu

Post by Leons »

reklisu wrote:
rekla-kazala wrote: Ne treba zaboraviti da je pokrivenost uvoza izvozom iz godine u godinu bolja, ne treba zaboraviti ni 4 do 5 milijardi koje dijaspora ubaci u novčane tokove BiH.
Sav problem je nastao kad su 2006. i 2007. godine prihodi od PDV-a bili iznad očekivanih i kad su se optimistično povećavale plaće administraciji.
Hu iz ju, kad pises ovakve nebuloze? Izvoz nije dobar, uvoz je prevelik, pogotovo losih roba iz Srbije i Hrvatske koje jedino Bosni uvaljuju svoj skart. Problem je nastao jos davno potpisivanjem prvih ugovora o slobodnoj trgovini koji su doveli bez carina nelojalnu konkurenciju u ratu potpuno devastiranoj privredi. To je "pomoglo" lopovima da srozaju vrijednost domace privrede pred privatizaciju.
rekla-kazala wrote: Uz sve to privatizacijom telekoma i elektroprivreda bi državna dugovanja doveli na nulu.
Ovo je najveca glupost koju sam procitao. Dodik prodao genocidni Telekom prije nekoliko godina, vec sad je mogao od zarade telekoma imati vecu cifru nego je dobio prodajom.

Samo treba cuvati Telekom trziste da se strana banda ne uvuce u njega i to je to. A biti ce pokusaja, pogotovo preko kablovskih operatera koji mogu nuditi i telefonsku uslugu. Najbolje bi bilo BH Telekomu da razvija kablovsku mrezu i da ulaze u razvoj fiberoptickih mreza, a ne autocestovnih sto rade korumpirane vlade. Sto se tice elektroenergetskih postrojenja, taj koji bilo kako uvede stranca u vlasnicki udio tih kompanija, njega treba trpati u zatvor. Pogotovo one kurvine sinove koji su dali koncesije za termoelektrane strancima. U EU je vec dokazano da termoelektrane rasturaju okolis i ljude i Bosna bi trebala imati energije dovoljno za sebe, cak ni izvoz nije pozeljan, jer je ista cijena na domacem trzistu. Treba zabraniti da se prave termoelektrane jer one unistavaju zemlju. A sve koji su prodali strancima koncesije, pretezno mislim na Dodika pa i Lagumdziju sa blokom 7, njih treba uhapsiti i osuditi na dozivotnu robiju.
Image
Bodkin

#9 Re: Euromoney: BiH ima najveće šanse za bankrot u svijetu

Post by Bodkin »

Šveđanin wrote:Da ali jednoj Italiji nije problem dati, jer je veca vjerovatnoca da ce u potpunosti vratiti dug. Bosna ne, jer nema od cega, jer nema privrede.

Kontas, kome bi prije posudio 100 maraka? Pijancu ili nekome koje zaposlen i radi? Pijanac ce te pare potrositi na alkohol, odnosno Bosna na plate administraciji i sl dakle samo troskovi, a zaposlen covjek koji radi ima vise sanse da te dugove izmiri.

E zbog toga su zapadne zemlje u milijardama desetina i stotina dugova, a pravi se problem od par milijardi bh duga. Sve ima svoj razlog.

zato dug nije bitan nego fiskalni deficit u budzetu. kod nas je u kurcu dok je procenat duga u gdpu nizak pa kao imamo mjesta da se zaduzujemo. imamo ali da nam pola godisnjeg budzeta ode na placanje kamata

ali svakako ne mislim da smo blizu bankrota. mislim da cak i u evropi ima zemalja koji su kandidati prije nas
Leons

#10 Re: Euromoney: BiH ima najveće šanse za bankrot u svijetu

Post by Leons »

Neće se ništa promjeniti dok ne dođe do liberalizacije tržišta.
Problem sa liberalizacijom su već postojeći oligopoli, srpski i hrvatski aparati neće htjeti privatizirati svoje elektroprivrede i telekome, u takvim uslovima za privatizovan bh telekom i elektroprivredu tržišna utakmica je jako neizvjesna i u najmanju ruku nepoštena.
animals

#11 Re: Euromoney: BiH ima najveće šanse za bankrot u svijetu

Post by animals »

dug nije bitan dok ga mozes otplacivati..jednostavno receno, ako drzava ima vece prihode od rashoda, onda je rentabilna..
znaci kredibilitet jedne drzave se odredjuje, tako da se gledaju prihodi i rashodi..dok su god prihodi veci od rashoda, dug nije bitan..jer imas visak novca da ga vracas..a sad uporediti prihode drzave BIH, sa njenim rashodima..
Leons

#12 Re: Euromoney: BiH ima najveće šanse za bankrot u svijetu

Post by Leons »

reklisu wrote: Mah, ti si onaj koji bi za par maraka tebi u djep prodao vrijednost od nekoliko milijardi eura, da stranci lopatom svake godine salju u centrale milijarde, kao sto salju iz banaka. Ja sam kapitalisticki nastrojen itekako, ali kad Francuska i budu prodale strancima svoje energetske i telekom kompanije, neka to onda urade i bosanske. Medjutim taj film necemo gledati. Njemacka je prodala Vodafonu koja je na hostajl nacin preuzela drugu po velicinu Telekom kompaniju, ali su se itekako bunili, medjutim ne mogu nista jer DT i DB posluju u Britaniji i tamo uzimaju milijarde, pa su dopustili Vodafonu da uleti na njemacko trziste.
Ma drug, pričaš gluposti. Kapitalistički nastrojen a zagovara zatvorenu ekonomiju.
Bodkin

#13 Re: Euromoney: BiH ima najveće šanse za bankrot u svijetu

Post by Bodkin »

animals wrote:dug nije bitan dok ga mozes otplacivati..jednostavno receno, ako drzava ima vece prihode od rashoda, onda je rentabilna..
znaci kredibilitet jedne drzave se odredjuje, tako da se gledaju prihodi i rashodi..dok su god prihodi veci od rashoda, dug nije bitan..jer imas visak novca da ga vracas..a sad uporediti prihode drzave BIH, sa njenim rashodima..
jako jako uopsteno. to je jedna stavka koja je po meni najbitnija kako sam vec napisao. ako pod kredibilitet mislis kreditni rejting, imaju agencije metar pokazatelja
alanx

#14 Re: Euromoney: BiH ima najveće šanse za bankrot u svijetu

Post by alanx »

Hahahahaha...
insomnia78

#15 Re: Euromoney: BiH ima najveće šanse za bankrot u svijetu

Post by insomnia78 »

reklisu wrote:
insomnia78 wrote:'nači udruzena zavjera CIA-e, Vatikana, u BiH sve regularno
:D :D :D
Pa sto ti Francuska ne proda SNCF (zeljeznice), Alstom (vozovi, vojna tehnologija itd), Arevu (nuklearne elektrane), EDF (elektro kompanija) i France Telecom strancima? Hoce, ali malo sutra. Blokirali su prodaju Alstoma Amerikancima i to nerentabilne divizije Alstome, da ne pricam o TGV i AGV vozovima Alstoma. Njih ni u snu ne bi prodali.

Prema tome, pustite suplju, BH Telekom treba stitit i da ostane u drzavnom vlasnistvu kao i EPBIH i EP HZHB. Struju proizvoditi za licne potrebe, a izvoziti neke druge produkte, a ne praviti u Stanarima Termoelektranu koja ce sjebati ne samo Doboj regiju nego sve okolne regije takodjer ili izvoziti struju napravljenu u Tuzli u Termoelektrani. Termoelektrana rastura okolinu, ne ne rastura, devastira okolinu za dugo vremena.
Pa gdje sam ja reko da treba prodati?
Leons

#16 Re: Euromoney: BiH ima najveće šanse za bankrot u svijetu

Post by Leons »

Uzimati Francusku kao primjer i nije baš pametno s obzirom da je bankrotirala nekoliko puta od 80ih godina do sada. Osim toga fiskalna politika im je blago rečeno katastrofalna.
animals

#17 Re: Euromoney: BiH ima najveće šanse za bankrot u svijetu

Post by animals »

reklisu wrote: Ja sam mislio da si se osvrnuo na moj komentar. Medjutim niko nije rekao da je sve regularno u BiH, medjutim EU je primila bankrotiranu Grcku u Eurozonu, oni pojma nemaju ni kad trebaju sagledati trenutno stanje, a kamoli u prognozoma koji su vecinom, kao i ova, politicki motivirani.

Ako stavimo od 1-10, gdje 10 bankrot, Srbiju i Hrvatsku na recimo 8 i 7, onda je Bosna nekih 3. Ne govorim o mogucnosti rata, nego cisto ekonomsko stanje. Hrvati i Srbi zive puno iznad svojih mogucnosti, sto nije slucaj sa Bosnom, osim sto se tice administracije i u zadnje vrijeme zaduzenja koje vrse Dodik I Lagumdzija, vecinom preko izgradnje autocesta gdje ne postoje parlamentarne komisije koje ih kontroliraju stalno.

Medjutim pogledaj Srbiju, svake godine se moraju zaduziti 3,5 milijardi eura da bi isplatili administraciju i vojsku. Problem im je ogroman, mogu imati 10% administracije i vojske koju imaju danas, sto znaci sve ostalo moraju otpustiti ili se zaduzivati. Naravno ne samo to, oni su u zadnje vrijeme opet poceli stampati dinar iz nicega i time se ne samo zaduzuju napolju, medjutim narod placa cijenu zbog nadolazece inflacije, jer stampajuci dinar oni otimaju kroz vrijednost dinara od svih onih koji posjeduju njihov dinar.

Hrvatska vec sest godina u recesiji. Sta dalje reci, ove godine debakl sezona, poplava bila, crna vremena dolaze.

I u Bosni ce doci crna vremena, medjutim ne kao u Srbiji i Hrvatskoj.
Eto ti znas bolje od oni koji kontroliraju kreditni rejting neke drzave..
ExNihilo

#18 Re: Euromoney: BiH ima najveće šanse za bankrot u svijetu

Post by ExNihilo »

...
SSemir

#19 Re: Euromoney: BiH ima najveće šanse za bankrot u svijetu

Post by SSemir »

Šveđanin wrote:Da ali jednoj Italiji nije problem dati, jer je veca vjerovatnoca da ce u potpunosti vratiti dug. Bosna ne, jer nema od cega, jer nema privrede.

lose ti je poredjenje. totalno si promasio
Bodkin

#20 Re: Euromoney: BiH ima najveće šanse za bankrot u svijetu

Post by Bodkin »

reklisu wrote:
animals wrote:
Eto ti znas bolje od oni koji kontroliraju kreditni rejting neke drzave..
Pa kad su znali sto nisu predvidjeli "US Credit Crunch", nisu li za Lehman Brothers imali triple A rejting na dan kad su proglasili bankrot? Nije li Grcka godinama bila u Eurozoni i ako nikad, ama bas nikad nije ispunila ni priblizno kriterije potrebne da bi u upste mogla biti u Eurozoni? Jeste, pa gdje su onda bili ti pametnjakovici, nisu trebali gatati kao u slucaju Bosne sto gataju, nego su samo trebali procitati stvarno stanje Grcke ekonomije, pa nisu imali pojma, dok Grcka nije riknula totalno?
znali su. rejting agencije nisu nikakvi proroci i na svakom rejtingu pise da to nije nauka i da je to njihovo misljenje. rejting agencijama za rejting placaju KOMPANIJE KOJE DOBIJAJU REJTING. skontaj ti sad zasto su MBS-ovi i zasto odredjene firme imaju aaa. a u izvjestaju koji nakon istrage izbacila americka vlada fino pise da su nasli interne mailove u rejting agencijama gdje pisu da ce se srusiti neke stvari kao kula od karaa vrlo brzo ali da im nije bitno jer uzimaju bruku love trenutno

znaci nisu te agencije neki andjeli ali ti ovdje pises svakakvih gluposti. telekom ce se prodati da se vrate dugovi. nije se prodao udio kad je trebalo da se ulozi u projekte i sad ce se prodati da se placa socijalni mir i budzetski korisnici.
rekla-kazala

#21 Re: Euromoney: BiH ima najveće šanse za bankrot u svijetu

Post by rekla-kazala »

@reklisu
držiš svima ovdje predavanje, kontriraš,.. a nelogike puno,..
Kažeš banke bi trebale biti državne,.. eto Slovenija se usrećila sa svojim državnim bankama koje su djelile kredite šakom i kapom. Možeš zamisliti kako bi naše državne banke tek dijelile kredite. Ne daj Bože da imamo 5 razvojnih banaka.
Dalje kažeš da je glupost privatizirati Telecom i Elektroprivrede,.. da bila bi glupost da se radi kako treba ali ovakve kakve su iz dana u dan gube na vrijednosti i kad sračunaš kamate na kredite koje bi mogli otplatiti prodajom istih i gubitak vrijednosti ovih preduzeća dođeš do iznosa koji je veći nego onih 100 miliona koliko ima koristi budžet Federacije BiH od telekoma.
Ako Deutsche Telecom kupi Telekom Srbije i uđe na BH tržište, BH Telecom neće više vrijediti realnih 2 milijarde maraka nego samo još polovinu tog iznosa ( ako i toliko).
Govoriš o kapitalizmu a provlačiš socijalizam, državne stanove, državne banke, državne telekome,...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#22 Re: Euromoney: BiH ima najveće šanse za bankrot u svijetu

Post by Truba »

ne znam ko je pravio ovu listu ali je u slučaju BiH pogriješio

jesmo u kurcu ali toliki odron nismo
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#23 Re: Euromoney: BiH ima najveće šanse za bankrot u svijetu