Eurobarometar: Pušači u Hrvatskoj ne obaziru se na trudnice

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

_BosanaC

#1 Eurobarometar: Pušači u Hrvatskoj ne obaziru se na trudnice

Post by _BosanaC »

Mislim da na ovom podforumu jos nije bila ova tema :D Sreca njihova pa u BiH nisu bili :-) :-) :-)
Eurobarometar: Pušači u Hrvatskoj ne obaziru se na trudnice i djecu

Pušači u Hrvatskoj imaju najmanje obzira prema trudnicima i djeci kada je u pitanju pušenje u zatvorenim prostorima - u kući ili automobilu, pokazuju rezultati novog Eurobarometra, koje je u utorak predstavio povjerenik za zdravstvo Markos Kyprianou.

Istraživanje o stajalištima Evropljana prema pušenju provedeno je između 6. oktobra i 8. novembra prošle godine u 27 zemalja članica, jednoj od zemalja kandidata Hrvatskoj, te na sjevernom Kipru, turskom dijelu otoka, koji ne kontrolira vlada u Nikoziji. Anketirano su ukupnu 28.584 osobe, a u Hrvatskoj, gdje je ispitivanje provela agencija PULS, hiljadu ljudi.

Istraživanje pokazuje da je najmanje obzira prema trudnicama utvrđeno u Hrvatskoj - samo 49 posto ispitanih reklo je da nikada ne puši u kući u prisutnosti trudne žene.

Najviše obzira pokazuju pušači u Litvi (94 posto), Latviji, Malti i Slovačkoj (91 posto), a nešto obzirniji od Hrvata su Danci (55 posto), Španci (58 posto) i Austrijanci (61 posto).

Obzir prema trudnicama u prosjeku je nešto veći nego prema djeci i ostalim nepušačima. Postotak onih koji su odgovorili da puše u automobilu u društvu djeteta kreće se od jedan posto (Estonija i Švedska, u Danskoj je takvih 17 posto, a najviše ih je u Hrvatskoj - 19 posto.

Oko polovice ispitanika odgovorilo je da su u njihovoj kući ne puši. Postoci se kreću od 83 posto u Finskoj, a najviše se puši u hrvatskim domaćinstvima - samo 17 posto ispitanika odgovorilo je da su u njihovim stanovima i kućama ne puši.

U prosjeku 22 posto ispitanih je odgovorilo da pušenje u kući ne dopuštaju nikome.

Uvjerljiva većina evropskih građana podržava čvrstu politiku u borbi protiv pušenja i zauzima se za zabranu pušenja u uredima i na javnim mjestima, pokazuju rezultati Eurobarometra, prenosi Hina.

"Jako me veseli što je javna podrška zabrani pušenja u uredima i na javnim mjestima tako visoka. To može samo pojačati nastojanja da radna mjesta i javna mjesta budu oslobođena od duhanskog dima do 2009. godine", rekao je povjerenik Kyprianou, koji je najavio da će EU 31. maja, na svjetski Dan nepušenja, pokrenuti protupušačku kampanju "Pomoć za život bez duhana".

(FENA)
nebojeplavo

Post by nebojeplavo »

A tek kad vidim trudnice da puse.. :x :(
tempora

#3 Re: Eurobarometar: Pušači u Hrvatskoj ne obaziru se na trudn

Post by tempora »

_BosanaC wrote:Mislim da na ovom podforumu jos nije bila ova tema :D Sreca njihova pa u BiH nisu bili :-) :-) :-)
Eurobarometar: Pušači u Hrvatskoj ne obaziru se na trudnice i djecu

Pušači u Hrvatskoj imaju najmanje obzira prema trudnicima i djeci kada je u pitanju pušenje u zatvorenim prostorima - u kući ili automobilu, pokazuju rezultati novog Eurobarometra, koje je u utorak predstavio povjerenik za zdravstvo Markos Kyprianou.

Istraživanje o stajalištima Evropljana prema pušenju provedeno je između 6. oktobra i 8. novembra prošle godine u 27 zemalja članica, jednoj od zemalja kandidata Hrvatskoj, te na sjevernom Kipru, turskom dijelu otoka, koji ne kontrolira vlada u Nikoziji. Anketirano su ukupnu 28.584 osobe, a u Hrvatskoj, gdje je ispitivanje provela agencija PULS, hiljadu ljudi.

Istraživanje pokazuje da je najmanje obzira prema trudnicama utvrđeno u Hrvatskoj - samo 49 posto ispitanih reklo je da nikada ne puši u kući u prisutnosti trudne žene.

Najviše obzira pokazuju pušači u Litvi (94 posto), Latviji, Malti i Slovačkoj (91 posto), a nešto obzirniji od Hrvata su Danci (55 posto), Španci (58 posto) i Austrijanci (61 posto).

Obzir prema trudnicama u prosjeku je nešto veći nego prema djeci i ostalim nepušačima. Postotak onih koji su odgovorili da puše u automobilu u društvu djeteta kreće se od jedan posto (Estonija i Švedska, u Danskoj je takvih 17 posto, a najviše ih je u Hrvatskoj - 19 posto.

Oko polovice ispitanika odgovorilo je da su u njihovoj kući ne puši. Postoci se kreću od 83 posto u Finskoj, a najviše se puši u hrvatskim domaćinstvima - samo 17 posto ispitanika odgovorilo je da su u njihovim stanovima i kućama ne puši.

U prosjeku 22 posto ispitanih je odgovorilo da pušenje u kući ne dopuštaju nikome.

Uvjerljiva većina evropskih građana podržava čvrstu politiku u borbi protiv pušenja i zauzima se za zabranu pušenja u uredima i na javnim mjestima, pokazuju rezultati Eurobarometra, prenosi Hina.

"Jako me veseli što je javna podrška zabrani pušenja u uredima i na javnim mjestima tako visoka. To može samo pojačati nastojanja da radna mjesta i javna mjesta budu oslobođena od duhanskog dima do 2009. godine", rekao je povjerenik Kyprianou, koji je najavio da će EU 31. maja, na svjetski Dan nepušenja, pokrenuti protupušačku kampanju "Pomoć za život bez duhana".

(FENA)
Kada ovi u Evropi pocnu da se bave problemima alkoholiziranja trudnica ( 80% njih pije u trudnoci i u tome ne vidi nista lose!!!!) onda neka pocnu slati signale u "zaostalije" dijelove svijeta. Svakodnevno se radjaju djeca sa ostecenjima mozga zbog toga sto im je mama sasvim normalno ispijale case vina u trenutcima odmora!
Izvini na krivom osvrtu na temu, ali i ovo je podatak koji se ne smije izostaviti! :oops:
Sto se tice zabrane pusenja, pozdravljam je i podrzavam!
In_side

Post by In_side »

Ja licno kumzumiram cigarete , ali sam zaista protiv pusenja na radom mjestu , u kolima ( a sto zna biti opasno :D , katastrofa) i u kuci .Kod mene niko ne pusi u kuci , ja zaista pokusavam da odem na balkon i radi sebe ( da manje pusim ) a i radi drugih ukucana i zivotinjica .

A sto se tice trudnica to zaista VELIKO NE I NE :angry:
Sarafcina

Post by Sarafcina »

jos jedna supljak kampanja ....
razlika izmedju 49% i 55% na hiljadu ispitanika i nije bas nesto (da bi se moglo ici sa bakir&60minuta naslovom). ali eto... hajmo gurati ankete i tjerati ljude da se stide, kako bi mogli reci da imamo javnu i demokratsku podrsku za maltretiranje pusaca...

ali da mene neko upita, ja bih prvo sve zagrizene zagovarace poslo kod hecima, jer mi se njihova zagrizenost granici sa sadizmom...
uostalom svijet gdje je normalnije biti derpe nego pusac :D vise govori o tom svijetu.. zar ne :)
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Sarafcina wrote:jos jedna supljak kampanja ....
razlika izmedju 49% i 55% na hiljadu ispitanika i nije bas nesto (da bi se moglo ici sa bakir&60minuta naslovom). ali eto... hajmo gurati ankete i tjerati ljude da se stide, kako bi mogli reci da imamo javnu i demokratsku podrsku za maltretiranje pusaca...

ali da mene neko upita, ja bih prvo sve zagrizene zagovarace poslo kod hecima, jer mi se njihova zagrizenost granici sa sadizmom...
uostalom svijet gdje je normalnije biti derpe nego pusac :D vise govori o tom svijetu.. zar ne :)
:lol: tu se slazem s tobom, ali eto kazu da pederisanje ne skodi zdravlju, dok pushenje skodi :D

1. ja jos nisam naucila drzati volan i cigaretu istovremeno, tako da ne znam pushiti i voziti.
1.a. Drugi problem je to sto meni kao pushachu smeta miris duhana u autu, jer sve bude nekako kiselkasto.
2. pushenje u zatvorenim prostorijama:
Postoje dva znaka: crveni krug oko cigarete i kosa linija preko ZABRANJENO PUSHENJE a drugi je zelni krug oko cigarete PUSHENJE DOZVOLJENO
Drage trudnice i nepusaci, izvol'te se parkirat ispod crvenog znaka. Pushachi nisu krivi sto gazde kafana i restorana jeftinim rjesenjem (cisto lijepljenjem naljepnica bez fizickog odvajanja) dodju u sklad sa zakonom.
3. Pushenje na radnom mjestu - nasa kancelarija ima 2 sprata, imamo jednu sobicu 2 sa 2 i to je kuhinjica/pushiona, nema pushenja pored kompa i tacka. protiv toga sam definitivno. Cigarete kostaju 1-2 KM u prosjeku, sjedeci za kompom povuces 3-5 dimova od jedne cigarete i bukvalno pare bacis u halu.
4. Opet dodjemo u fazu nametanja svega i svacega, i ja se trudim da zakone postujem 100%, ali kad mi u pushackom odjelu restorana neko pridje i kaze da ugasim cigaretu, ugasila bih mu je u oko, sirom otvoreno!!!!
amalka

Post by amalka »

Ja srecom ne pushim :oops: i ne podnosim dim cigareta, kao da se lijepi na mene :roll:
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

pusenje u trudnoci je van svake pameti :roll:
meni je to bio dovoljan razlog da ni ne pomislim na cigaretu u toku trudnoce, a jedno vrijeme i poslije.
Al eto, poceh ponovo :roll: ali samo na terasi. Kod nas niko nikada nije zapalio u kuci, a ni u autu.
Michun

Post by Michun »

Prestala i ponosna sam na sebe :kravata:
Preporucujem svima...nije tako tesko kao sto se cini :oops: :D
mamica papucarka

Michun wrote:Prestala i ponosna sam na sebe :kravata:
i ja sam bila. Plus sto sam se isto tako pohvalila na forumu :D
I evo opet :roll:
Sarafcina

Post by Sarafcina »

mamica 31 wrote:

ja jos nisam ni probo... i ne kontam u cemu je fol sa prestajanjem ;) narocito ako se jos trebas hvaliti okolo ... :)
mamica papucarka

Sarafcina wrote:
mamica 31 wrote:

ja jos nisam ni probo... i ne kontam u cemu je fol sa prestajanjem ;) narocito ako se jos trebas hvaliti okolo ... :)
pocni pusit, pa probaj prestat :D Sve ce ti se samo kazat :D
Sarafcina

Post by Sarafcina »

mamica 31 wrote:
Sarafcina wrote:
mamica 31 wrote: i ja sam bila. Plus sto sam se isto tako pohvalila na forumu :D

pocni pusit, pa probaj prestat :D Sve ce ti se samo kazat :D

mogu prestati kad zelim :)
inat je cudna stvar :)
fol je ... sta ako ne zelim :) ;)
Michun

Post by Michun »

mamica 31 wrote:
Koliko je trajalo to tvoje pauziranje? Kakav si pusac tj. koliko cigareta dnevno i godina?
Hendrix

Post by Hendrix »

Na kraju će ispasti da smo mi nepušači krivi što pušači puše :roll:
Kakvo sad maltretiranje pušača molim vas? Ja sam maltretiran čitav svoj život i to traje i sada pa ništa , i uvede se zabrana odmah se revolucija diže.
Popustite malo i nas :)
sffovac

Post by sffovac »

pusac sam, ali me neke stvari nenormalno nerviraju kada vidim
- trudne zene koje puse
- kad neko zapali u autu, eh kako to tek mrzim
- nepusaci koji se zale da im dim smeta, ako ti smeta odbij od mene, niko ti ne brani, u ostalom i meni smeta pa se ne zalim
_BosanaC

Post by _BosanaC »

nepusaci koji se zale da im dim smeta, ako ti smeta odbij od mene, niko ti ne brani, u ostalom i meni smeta pa se ne zalim
Cestitam! Za glupost godine!
sffovac

Post by sffovac »

_BosanaC wrote:
nepusaci koji se zale da im dim smeta, ako ti smeta odbij od mene, niko ti ne brani, u ostalom i meni smeta pa se ne zalim
Cestitam! Za glupost godine!
nek' si se ti nas'o pametan
mamica papucarka

Michun wrote:
mamica 31 wrote:
Koliko je trajalo to tvoje pauziranje? Kakav si pusac tj. koliko cigareta dnevno i godina?
ja sam vec nekoliko puta prekidala po nekoliko mjeseci. U trudnocama malo duze. Ostalo sve po 3-4 mjeseca.
A nisam ekstreman pusac. Pusim 5-6 cigareta dnevno i nikoga ne maltretiram. :D Nikad ne pusim u zatvorenoj prostoriji (izuzev u kaficu)
Ja vise ne mogu da se odreknem ceifa nego ovisnosti.
Kad se umorim od svakodnevnice najdraze mi se povuc na terasu i ispusit cigaru.
Evo, opet razmisljam da prekinem, a nikako da jako odlucim :oops:
Michun

Post by Michun »

Sa srecom...ja sam pusila kao i ti 5-6 cigara dnevno :-D Ima vec 1.5 god. da ne pusim (dobro malo manje) i ne nedostaje mi...jos uvijek :D A da ima momenata kad bi zapalila, ima itekako :roll:
mamica papucarka

Michun wrote:Sa srecom...ja sam pusila kao i ti 5-6 cigara dnevno :-D Ima vec 1.5 god. da ne pusim (dobro malo manje) i ne nedostaje mi...jos uvijek :D A da ima momenata kad bi zapalila, ima itekako :roll:
muz od moje prijateljice je tako nedavno prestao pusit, i cim ga uhvati kriza da bi zapalio, metne onaj flaster :D i odmah ga zelja prodje :D
A da probas???
Michun

Post by Michun »

Ma jok.ba :D Prestala sam bez flastera, moc volje i razuma je prevagnula :D Momenti nisu tako cesti, jednom u mjesec dana... kad se bas nesto iznerviram :shock:
Pusaci koji ne puse po 15-20 god kazu da imaju i sad ponekad zeju da zapale. Ne bi da se narednih 20 god. lijepim kad god mi dodje zuta minuta :D
mamica papucarka

Michun wrote:Ma jok.ba :D Prestala sam bez flastera, moc volje i razuma je prevagnula :D Momenti nisu tako cesti, jednom u mjesec dana... kad se bas nesto iznerviram :shock:
Pusaci koji ne puse po 15-20 god kazu da imaju i sad ponekad zeju da zapale. Ne bi da se narednih 20 god. lijepim kad god mi dodje zuta minuta :D
Jjesi li uvela kakav novi ceif???
Michun

Post by Michun »

Aha, povecala shopping :D Nisam.
Ali da, preporuka...onaj dan kad sam prestala pusiti uvela sam sebi i dijetu da se ne bi u prvih deset dana zguzlala. I bila sam neki 15 dana na dijeti i na odvikavanju od cigara. Uh, looda zena skroz bila :D
amrino

Post by amrino »

Ja prestala :D
Nisam zapalila ima jedno mjesec i po'- dva...ali sad imam ogroman problem.
U kancelariji imam dvoje pusaca- koji po citav dan kaleme jednu na drugu- to mi sada tako smeta da imam osjecaj da cu se svaki cas ispovracati a ne mogu biti smor pa kukat jer znam koliko je mene to iritiralo kad sam pusila.

@tempora je u pravu- alkohol (podrazumijeva se i "samo" casa vina uz vecericu) u trudnoci je mnogo opasniji od cigara- ali o tome se nazalost suti...
Post Reply