Bosnensis wrote:Gray wrote:
Kad bi to moglo baš tako... nismo mi ni Norveška ni Švicarska da koristimo sve što EU nudi bez da uđemo (mada i oni su dobro povezani sa EU kroz EFTA i EEA).
Pa moze koliko moze... Do sad smo stotine miliona dobili sto od EU sto od drugih institucija, problem je sto se taj novac i ne iskoristava bas kako bi trebao. Postoji mnogo fondova za koje bi i danas mogli aplicirati ali nema niko da obuci ljude kako podnijeti zahtjev itd... Sve se to moze dobiti bez ulaska u samu uniju. Svakako da treba teziti i priblizavati se EU, jer cemo na taj nacin, ispunjavajuci EU standarde popraviti nas ustav i dobiti novac za nauku, okolis, poljoprivredu, zdravstvo itd...
Ali za ovo kao i za sve drugo potrebna je politicka volja i politicko znanje.
Ni toga neće biti vječno, mi moramo raditi na oživljavanju privrede i pristupu tržištu EU. Ne radi se samo o našim firmama, realno naše velike firme ne mogu puno uraditi u EU, ali ne mora se raditi o tome da naše firme izvoze svoje proizvode, nego da mi imamo pristup tržištu koji će nam omogućiti da privučemo kapital na osnovu naših komparativnih prednosti, a to je trenutno jedna od najmanjih cijena rada u Evropi. Nije bitno čija je i odakle firma, bitno je da otvori fabriku koja će otvoriti radna mjesta, više ljudi će imati posao i platu, više će se plaćati doprinosa i više će ljudi trošiti, što znači i više PDV-a itd.
Ali za to treba ekonomskog i političkog znanja i volje, a toga u našoj politici nema.
U slučaju ulaska u EU ja bih lično gledao da se uspostavi blizak odnos sa Kinom, možda bi BiH mogla biti baza u EU za kineske firme koje će vjerovatno dolaziti, kao što npr. i korejske firme sada imaju proizvodnje u EU. Proizvodnja u BiH bi trebala (barem po cijeni rada) biti jeftinija od proizvodnje u Češkoj ili Slovačkoj (Kia i Hyundai), ali za to treba i infrastruktura, politička stabilnost itd... a toga opet nemamo. Dakle začarani krug.