EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Da li ste za prikljucenje Bosne i Hercegovine Evro-Azijskoj Uniji-Panslavenskom Savezu/SSSR II?

Da
16
32%
Ne
34
68%

Total votes: 50

Gray

#101 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by Gray »

Bosnensis wrote:
Spejs wrote:
Pokret nesvrstanih je obična kanta za napucavanje!

Libija je do jučer bila nesvrastana pa vidi kako je danas završila.
Zar sam spomenuo pokret nesvrstanih? Mislim da me nisi citao od pocetka. Nisam ni za kakvo udruzivanje u zadnjice drzava, federacije, konfederacije itd... vec sam za iskoristavanje svih medjunardnih finansijskih institucija i trzista prvog, drugog i treceg svijeta... a to se moze uraditi i bez ulaska u EU ili ovu kvaziuniju zemalja bivseg SFRJ

Kad bi to moglo baš tako... nismo mi ni Norveška ni Švicarska da koristimo sve što EU nudi bez da uđemo (mada i oni su dobro povezani sa EU kroz EFTA i EEA).
Bosnensis

#102 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by Bosnensis »

Gray wrote:
Kad bi to moglo baš tako... nismo mi ni Norveška ni Švicarska da koristimo sve što EU nudi bez da uđemo (mada i oni su dobro povezani sa EU kroz EFTA i EEA).
Pa moze koliko moze... Do sad smo stotine miliona dobili sto od EU sto od drugih institucija, problem je sto se taj novac i ne iskoristava bas kako bi trebao. Postoji mnogo fondova za koje bi i danas mogli aplicirati ali nema niko da obuci ljude kako podnijeti zahtjev itd... Sve se to moze dobiti bez ulaska u samu uniju. Svakako da treba teziti i priblizavati se EU, jer cemo na taj nacin, ispunjavajuci EU standarde popraviti nas ustav i dobiti novac za nauku, okolis, poljoprivredu, zdravstvo itd...

Ali za ovo kao i za sve drugo potrebna je politicka volja i politicko znanje.
Gray

#103 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by Gray »

Bosnensis wrote:
Gray wrote:
Pa moze koliko moze... Do sad smo stotine miliona dobili sto od EU sto od drugih institucija, problem je sto se taj novac i ne iskoristava bas kako bi trebao. Postoji mnogo fondova za koje bi i danas mogli aplicirati ali nema niko da obuci ljude kako podnijeti zahtjev itd... Sve se to moze dobiti bez ulaska u samu uniju. Svakako da treba teziti i priblizavati se EU, jer cemo na taj nacin, ispunjavajuci EU standarde popraviti nas ustav i dobiti novac za nauku, okolis, poljoprivredu, zdravstvo itd...

Ali za ovo kao i za sve drugo potrebna je politicka volja i politicko znanje.

Ni toga neće biti vječno, mi moramo raditi na oživljavanju privrede i pristupu tržištu EU. Ne radi se samo o našim firmama, realno naše velike firme ne mogu puno uraditi u EU, ali ne mora se raditi o tome da naše firme izvoze svoje proizvode, nego da mi imamo pristup tržištu koji će nam omogućiti da privučemo kapital na osnovu naših komparativnih prednosti, a to je trenutno jedna od najmanjih cijena rada u Evropi. Nije bitno čija je i odakle firma, bitno je da otvori fabriku koja će otvoriti radna mjesta, više ljudi će imati posao i platu, više će se plaćati doprinosa i više će ljudi trošiti, što znači i više PDV-a itd.

Ali za to treba ekonomskog i političkog znanja i volje, a toga u našoj politici nema.

U slučaju ulaska u EU ja bih lično gledao da se uspostavi blizak odnos sa Kinom, možda bi BiH mogla biti baza u EU za kineske firme koje će vjerovatno dolaziti, kao što npr. i korejske firme sada imaju proizvodnje u EU. Proizvodnja u BiH bi trebala (barem po cijeni rada) biti jeftinija od proizvodnje u Češkoj ili Slovačkoj (Kia i Hyundai), ali za to treba i infrastruktura, politička stabilnost itd... a toga opet nemamo. Dakle začarani krug.
Payton

#104 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by Payton »

Eh da jesmo ko sto nismo.

Kako bi mi mogli fino kotirat u svijetu samo da imamo imalo u glavi.

Muslimani bi mogli og citavog arapskog svijeta navuc lovu, investicije, Srbi od Rusa i Kineza, Hrvati od Vatikana i zapadne hemisfere, a nasi Jevreji od bogatih Jevreja sirom svijeta. Kako bi se to moglo sve povezat, da nam bude svima dobro.

Ovakvo nesto nema nijedna zemlja na svijetu, samo kad bi to znali da iskoristimo.

Sto se tice ove unije, ona je nerealna u slijedecih 50 godina najmanje. Ipak je zapad predominantan trenutno.
Post Reply