EU planira stati u kraj prebučnim motorima
-
FFBikerSa
#1 EU planira stati u kraj prebučnim motorima
Prema vijesti na str. 28. zadnjeg broja 22/2012 njemačkog MOTORRAD-a (hrvatska MOTOREVIJA koja se kod nas prodaje pripada istom izdavaču i preuzimaju tekstove od Nijemaca), zakonodavni komitet Bundesrata (drugog doma njemačkog Parlamenta) podržao je prijedlog zakona kojim se nalaže smanjenje buke koja dolazi od motocikala: po njemu bi bilo obavezno mjerenje nivoa buke koju motori stvaraju (i na tehničkom pregledu i pri kontrolama u saobraćaju), a gornje granice glasnoće znatno snižene.
No, samo donošenje propisa leži u rukama tijela EU. Prema MOTORRAD-u, trenutno EU radi na donošenju novih ECE-normi za buku, uključujući one za motore.
Kako je BiH obavezna preuzimati ECE-norme i prevesti ih u bosanskohercegovačke BS-standarde, za nadati se da će se ovim konačno stati u kraj onima koji urlaju naokolo motorima sa sportskim auspusima koji nemaju atest za upotrebu u normalnom saobraćaju, i skidaju "db-killere" ili stavljaju auspuhe sa praznim rorama na razne čopere. Ako te policija zaustavi i pronadje tako što, te izmjeri previsoku buku, u normalnom svijetu te isključuju iz saobraćaja dok motor ne vratiš u stanje koje odgovara propisima, slijedi masna kazna, kazneni bodovi... Akobogda uskoro i kod nas!!!
No, samo donošenje propisa leži u rukama tijela EU. Prema MOTORRAD-u, trenutno EU radi na donošenju novih ECE-normi za buku, uključujući one za motore.
Kako je BiH obavezna preuzimati ECE-norme i prevesti ih u bosanskohercegovačke BS-standarde, za nadati se da će se ovim konačno stati u kraj onima koji urlaju naokolo motorima sa sportskim auspusima koji nemaju atest za upotrebu u normalnom saobraćaju, i skidaju "db-killere" ili stavljaju auspuhe sa praznim rorama na razne čopere. Ako te policija zaustavi i pronadje tako što, te izmjeri previsoku buku, u normalnom svijetu te isključuju iz saobraćaja dok motor ne vratiš u stanje koje odgovara propisima, slijedi masna kazna, kazneni bodovi... Akobogda uskoro i kod nas!!!
- Optimist
#2 Re: EU planira stati u kraj prebučnim motorima
Veceras se dva malca vozaju na skuterima od 50 ccm, od kojih jedan nema auspuh uopce. Kad su prosli Titovom, jos 5 minuta poslije je sve odzvanjalo. Uzas. Ne znam da sam goru buku u zivotu cuo.
- B6Redhell
#3 Re: EU planira stati u kraj prebučnim motorima
Ma kakva EU! Trebaju stati krizi u kojoj su a ne brinuti o auspuhima. Govore ti sta ces jesti, piti, kako se oblaciti, Sta vozati, itd. A ne kontaju da ce se srusiti ko' kula od karata. Ja nemam nista protiv jednog uskladjenog zvuka Akrapovica, ili Yoshimure ili mozda Two Brothersa, ili Jardine pa tu je i Remus pa onda old school Kerker-a. A oni neke zabrane bi da ubacuju, nek se brinu o svojim penzijama u 45-oj kojih nece biti, ako bog da... 
-
FFBikerSa
#4 Re: EU planira stati u kraj prebučnim motorima
Usklađenog da, ali sve u granicama propisa. Ima sportskih auspuha koji su s atestom, za upotrebu na ulicama i putevima i razvijaju buku unutar dozvoljenih granica, a ima ih i bez koji su samo za trkaću stazu. E staviti taj drugi i jurcati po gradu iza 22 h maltretirajući ljude, vala, taj zaslužuje zatvor, a ne kaznene bodove i isključivanje iz saobraćaja. Ionako su "normalni" gradjani nabrušeni protiv bajkera pa te pokušavaju autom zgurati sa kolovoza, a ovakvi majmuni im daju dodatne argumente sami u ruke. A ima ih po Sarajevu, čuje se do Breke kad prođu Titovom!B6Redhell wrote:Ma kakva EU! Trebaju stati krizi u kojoj su a ne brinuti o auspuhima. Govore ti sta ces jesti, piti, kako se oblaciti, Sta vozati, itd. A ne kontaju da ce se srusiti ko' kula od karata. Ja nemam nista protiv jednog uskladjenog zvuka Akrapovica, ili Yoshimure ili mozda Two Brothersa, ili Jardine pa tu je i Remus pa onda old school Kerker-a. A oni neke zabrane bi da ubacuju, nek se brinu o svojim penzijama u 45-oj kojih nece biti, ako bog da...
A što kaže prethodni čitalac za skutere je tacno, ja sam se igrom slučaja nasao kraj ta dva malca na semaforu kraj BBI-a, na svom motoru. Buka je bila nepodnošljiva i pod kacigom. Da sam ikako mogao, zaustavio bih ih i nategao im uši.
Od EU dolazi dosta gluposti, ali propisi protiv buke i oni protiv previše CO2 iz auspuha nisu bez razloga
- starii
#5 Re: EU planira stati u kraj prebučnim motorima
da i ja sam vidio, i onda gledam ispred ljude sa bebom koja nakon toga pocne plakati ko luda i roditelji je ne mogu smiriti...mislim da bi trebalo normalno da stoji policiji u titovoj i fata ovakve..jer nije grad za papkaOptimist wrote:Veceras se dva malca vozaju na skuterima od 50 ccm, od kojih jedan nema auspuh uopce. Kad su prosli Titovom, jos 5 minuta poslije je sve odzvanjalo. Uzas. Ne znam da sam goru buku u zivotu cuo.
-
FFBikerSa
#6 Re: EU planira stati u kraj prebučnim motorima
Isto kao sto je slucaj sa onim idiotima koji dizu motor na zadnji točak, na Obali, u Titovoj, kod Bristola... Ako misli da izgleda "cool" - jok, bogme, samo dokazuje da je kompletan kreten, slučaj za psihijatrije... Hajde ako se zakuca u kakav auto ili izleti sa ceste što će on na groblje, nikakva šteta, nego što će stradati i nevini, oni u autu ili pješaci.starii wrote:da i ja sam vidio, i onda gledam ispred ljude sa bebom koja nakon toga pocne plakati ko luda i roditelji je ne mogu smiriti...mislim da bi trebalo normalno da stoji policiji u titovoj i fata ovakve..jer nije grad za papkaOptimist wrote:Veceras se dva malca vozaju na skuterima od 50 ccm, od kojih jedan nema auspuh uopce. Kad su prosli Titovom, jos 5 minuta poslije je sve odzvanjalo. Uzas. Ne znam da sam goru buku u zivotu cuo.
-
easy_rider
#7 Re: EU planira stati u kraj prebučnim motorima
Loud Pipes Save Lives
Loud Pipes Save Lives
Loud Pipes Save Lives
Loud Pipes Save Lives
Loud Pipes Save Lives
Loud Pipes Save Lives
Loud Pipes Save Lives
Loud Pipes Save Lives
Loud Pipes Save Lives

Loud Pipes Save Lives
Loud Pipes Save Lives
Loud Pipes Save Lives
Loud Pipes Save Lives
Loud Pipes Save Lives
Loud Pipes Save Lives
Loud Pipes Save Lives
Loud Pipes Save Lives
- DaysleepeR
#8 Re: EU planira stati u kraj prebučnim motorima
loše vrijeme je došlo kad je bajker - bajkeru - drot.
-
FFBikerSa
#9 Re: EU planira stati u kraj prebučnim motorima
and makes people go f.....g crazyeasy_rider wrote:Loud Pipes Save Lives
Loud Pipes Save Lives
Loud Pipes Save Lives
Loud Pipes Save Lives
Loud Pipes Save Lives
Loud Pipes Save Lives
Loud Pipes Save Lives
Loud Pipes Save Lives
Loud Pipes Save Lives
and makes people go f.....g crazy
-
FFBikerSa
#10 Re: EU planira stati u kraj prebučnim motorima
oni sa skuterima od 50 cc nisu (još) bajkeriDaysleepeR wrote:loše vrijeme je došlo kad je bajker - bajkeru - drot.
a bolje ih podučit da ne prave pi......je prije nego to postanu, nego da prerano spreme sebe (ili što je još gore, nekog drugog) na groblje
da na tebe naleti balavac na skuteru kog je digao na zadnji točak, bogme, prije bi na Bare nego na Traumatologiju...
-
zaon1
#11 Re: EU planira stati u kraj prebučnim motorima
Nisu svi takvi, ima ih i normalnihFFBikerSa wrote:oni sa skuterima od 50 cc nisu (još) bajkeriDaysleepeR wrote:loše vrijeme je došlo kad je bajker - bajkeru - drot.
a bolje ih podučit da ne prave pi......je prije nego to postanu, nego da prerano spreme sebe (ili što je još gore, nekog drugog) na groblje
da na tebe naleti balavac na skuteru kog je digao na zadnji točak, bogme, prije bi na Bare nego na Traumatologiju...
-
FFBikerSa
#12 Re: EU planira stati u kraj prebučnim motorima
Da budem zloban: stara izreka kaze, izuzeci potvrdjuju pravilozaon1 wrote:Nisu svi takvi, ima ih i normalnihFFBikerSa wrote:oni sa skuterima od 50 cc nisu (još) bajkeriDaysleepeR wrote:loše vrijeme je došlo kad je bajker - bajkeru - drot.