EU ili policija?

Šta je važnije?

EU!
24
41%
policija!
35
59%

Total votes: 59

Svjedok istorije

#76 Re: EU ili policija?

Post by Svjedok istorije »

cogni wrote:
Svjedok istorije wrote: Dakle, Evropa jeste usvojila principe i pritisli su skupstinu RS da ih prihvate, ali su Silajdzic i Tihic prakticno zabili noz u ledja Evropi kada su potpisali Mostarsku deklaraciju. Jer, to je jasna poruka Evropljanima u stilu: "Mi cemo sa Dodikom koji ne da policiju RS, radije nego sa vama koji trazite pravu reformu."
Koliko se meni cini mostarska deklaracija sadrzi te principe i na njima je bazirana.

http://www.ohr.int/ohr-dept/rule-of-law ... t_id=40748
BTW, interesantan je i URL, ne zato sto je retarirano kompleksan, vec sto rijec prc ima zapazenu ulogu.

Lose ti se cini jer ona sadrzi principe samo deklarativnmo, ali ne i akciono. Tu su principi samo radi prevare, a ne da bi se i osrtvarili.

Da su ih htjeli ostvariti ne bi im trebala Mostarka deklaracija, nego bi isli sa onim sto je Kopolina direkcija usvojila.

Mostarska deklaracija je samo kurvanjski potez da Evropi jasno kaze: I mi Bosnjaci nemamo problema da ostane RS, dok deklarativno pise i da su za Evropske priuncipe, radi raje, tj. glasaca, jer znaju da je Silajdzic pobijedio na istinskom patriotizmu naroda. Zato se Dodik onoliko protivio evropskim principima koje je predlozila Evropska, Kopolina direkcija, a tako cvrsto stao iza Mostarske deklaracije. A evo vidio si do cega je dovela Mostarska deklaracija - nema reforme sglave. To je najbolji dokaz da je samo posuzila da se izigraju istinski principi reforme policije.

Silajdzic jee pobjedio na patriotizma, da bi cim je dosao na vlast sahranio i Presudu za genocid i Reformu policije. Tako to udba radi.
jeza u ledja

#77 Re: EU ili policija?

Post by jeza u ledja »

Svjedok istorije wrote:
Ni u ustavu Jugoslavije nije pisalo da Republike imaju pravo na otcjepljenje, ali su ga imale jer su bile zaokruzene drzave po svojim ingerencijama i bile su legalne, jer su se svi zakoni i ustavi usvojili dorovoljno od narodnih predstavnika u skupstinama SFRJ.

Ako mi pustimo da se RS u parlamentu Bih zaokruzi kao drzava, onda oni sticu pravo na samoopredjelnjenje, bez obzira sto to izricito ne pise. Da li je pisalo U ustavu SSSRa da Ukrajina ili Gruzija ima pravo na otcjepljenje? Da li je pisalo u ustavu krnje Jugoslavije da Crna gora ima pravo na otcjepljnje? Naravno da nije. Ali to sto je to bila leglana tvorevina sa svim institucijama drzave, joj je dalo to pravo.

Nasi politicari se samo prave blesavi i prosipaju nam selamet kako je ocjepljenje nemoguce dok se na otcjepljenju stalno radi od strane RS.
Ali u Ustavu Jugoslavije je pisalo da 'narodi' imaju pravo na odcjepljenje, a sest republika su predstavljale te narode. Dakle, postojala je jasna osnova za sprovodjenje referenduma i to ne slucajno. Jugoslavija je bila uredjena kao prava federacija, u tome je i poenta federalnog sistema - drzava nastala od dvije ili vise manjih geopolitickih jedinica. Mislim da je isto to postojalo i u krnjoj SRJ. Cak sta vise, za one koji slabije pamte, Crna Gora je imala prvi referendum jos 92-e. Za SSSR ne znam. Stoga, velika je razlika izmedju SFRJ i danasnje BiH. Na isti nacin kao sto se RS ne moze ukinuti bez pristanka Srba, BiH se ne moze napraviti pravom federacijom bez pristanka Bosnjaka i Hrvata.
Naravno da mora izricito 'da pise', tj. da postoji pravni osnov za odcjepljenje.
Svjedok istorije

#78 Re: EU ili policija?

jeza u ledja wrote:
Svjedok istorije wrote:
Ni u ustavu Jugoslavije nije pisalo da Republike imaju pravo na otcjepljenje, ali su ga imale jer su bile zaokruzene drzave po svojim ingerencijama i bile su legalne, jer su se svi zakoni i ustavi usvojili dorovoljno od narodnih predstavnika u skupstinama SFRJ.

Ako mi pustimo da se RS u parlamentu Bih zaokruzi kao drzava, onda oni sticu pravo na samoopredjelnjenje, bez obzira sto to izricito ne pise. Da li je pisalo U ustavu SSSRa da Ukrajina ili Gruzija ima pravo na otcjepljenje? Da li je pisalo u ustavu krnje Jugoslavije da Crna gora ima pravo na otcjepljnje? Naravno da nije. Ali to sto je to bila leglana tvorevina sa svim institucijama drzave, joj je dalo to pravo.

Nasi politicari se samo prave blesavi i prosipaju nam selamet kako je ocjepljenje nemoguce dok se na otcjepljenju stalno radi od strane RS.

Ali u Ustavu Jugoslavije je pisalo da 'narodi' imaju pravo na odcjepljenje, a sest republika su predstavljale te narode. Dakle, postojala je jasna osnova za sprovodjenje referenduma i to ne slucajno. Jugoslavija je bila uredjena kao prava federacija, u tome je i poenta federalnog sistema - drzava nastala od dvije ili vise manjih geopolitickih jedinica. Mislim da je isto to postojalo i u krnjoj SRJ. Cak sta vise, za one koji slabije pamte, Crna Gora je imala prvi referendum jos 92-e. Za SSSR ne znam. Stoga, velika je razlika izmedju SFRJ i danasnje BiH. Na isti nacin kao sto se RS ne moze ukinuti bez pristanka Srba, BiH se ne moze napraviti pravom federacijom bez pristanka Bosnjaka i Hrvata.
Naravno da mora izricito 'da pise', tj. da postoji pravni osnov za odcjepljenje.

Do nestanka Jugoslavije je doslo ne zato sto je pisalo o nekom pravu na samoopredjeljenje, nego zato sto Jugoslavija vise nije mogla po svom vlastiom ustavu donositi pravosnazne odluke. Naime, po ustavu Jugoslavije su se vaznije odluke donosile usaglasavanjem republike i pokrajina u skupstinskom domu koji se zvao "Vijece Republika i pokrajina" te kada su Hrvatska i Slovenija povukle svoje delegata iz tog vijeca to je znacilo da se vise ne mogu donositi pravosnazne odluke, te je svijet proglasio Jugoslaviju mrtvom.

U Republici BiH su se odluke donosile prostom vecinom glasova, pa bez obzira sto je u preambuli Ustava RBiH pisalo da su tri naroda konstitutivna, to nije smetalo svijetu da prizna BiH bez obzira na protivljenje Srba.

Dakle, bitno je jedino, da li ce ono sto se sada kreira u skupstinskim klupama moci ili nece moci legalno funkcionisati.

Ima u politici puno kurvanjskih podvala gdje se ponesto stavi za raju, ali se akciono provodi nesto drugo.

Niko nece moci RS zaustaviti u BiH, ako se ona zaokruzi kao drzava, tj. ako se do kraja legalizuje, ako dobije sve papire. Oni su dobili dosta papira drzave, tako da su gotovo nezavisni, i zato im vise ni jedan ne smijemo dati, jer je onda gotovo sa nama.
jeza u ledja

#79 Re: EU ili policija?

Post by jeza u ledja »

polumasni wrote:Liberalism, ako hoces normalan dijalog ili polemiku, moze. Ako ces necije komentare osporit nazivajuci ih "dodikovim" necemo pricati... Ima ignore funkcija i zdravo....

O "zvanicnim" evropskim principima ne treba trosit vrijeme jer oni ne postoje. Ono sto je Ashdown zacrtao a Olli Rhen ponovio kao neophodna tri principa vise ne postoje. Cak su i ostale kriterije za potpisivanje SAA napustili (reforma administracije, public broadcasting-a, itd). Jedino im je vazno da se trenutna verzija "reforme policije" prihvati, da oni to proglase uspjehom da bi se mogao potpisati SAA. U svim ozbiljnim politicko-diplomatsko-analitickim krugovima ovo se zna i o tome se ne diskutuje. Ako ti ova realnost nije poznata, ne znam sta radis na ovo forumu polemisuci. Da ti ovu tvrdnju dokazujem necu jer je to gubljenje vremena.

Pitanje je postavljeno vrlo jasno: da li je bolje prihvatiti ovo sranje od reforme policije da bi potpisali SAA u parilu i usli u neku novu fazu (kakvu, nije jasno); ili da se insistira na reformi policije koja postuje tri principa, i time rizikovati ne potpisivanje SAA (mada ima dosta onih koji vjeruju da ce BiH potpisati SAA i bez provodjenja policijske reforme). Ja sam jedan od onih koji vjeruju da ne treba popustiti Dodiku i EU prihvatajuci ovu verziju reforme policije, i istrajati na pravoj reformi jer to ima najvise utjecaja na nase zivote. Sustinska reforma policije ce daleko vise ojacati BiH kao drzavu nego ovo potpisivanje SAA... To je moj stav. Ako imas argumente gdje nisam u pravu, bujrum... rado cu te saslusati i odgovoriti.
Da li bi mi danas pricali o reformi policije da to pitanje nije potegnuto kao uslov za SAA? Da ili ne?
Ko bi uopste privolio Dodika da ikako pregovara o bilo kakvoj predaji ingerencija policije RS na drzavni nivo?
Dakle, uzrocno-posljedicna veza: zbog SAA - desava se - reforma policije. Zasto? Zato sto to zahtjeva EU. Znaci, ne zato sto to traze Silajdzic ili Tihic ili Dodik, vec zato sto trazi EU. Da kojim slucajem EU nije postavila to kao uslov mi bi SAA potpisali ko od sale, a ne bi niko ni spomenuo policiju. Tacno, sustinska reforma policije bi bila mnogo vaznija za nasu zemlju nego taj SAA, ali sustinska reforma policije SE NE MOZE SADA OSTVARITI. Moze se napraviti mali (neki kazu kozmeticki) korak, ali to svakako ne znaci da bi on bio i posljednji.
Ovdje je u stvari doslo do zamjene teza - poenta svega je SAA i uopste proces ulaska u EU. Nije poenta u policiji, poenta je u priblizavanju EU. Jeste, policija je sustinsko pitanje, a SAA je vise forme radi, no svejedno, policija RS se ne moze ukinuti bez pristanka RS, stoga - formu treba uljepsati onoliko koliko to odgovara EU da zadovoljimo formu i potpisemo SAA.
Nasi politicari pokusavaju iskoristiti ovaj proces pregovora sa EU za ostvarivanje svojih ciljeva i dobijanje poena kod glasaca, u tome je problem.
polumasni

#80 Re: EU ili policija?

Post by polumasni »

Svjedok istorije wrote: Dakle, Evropa jeste usvojila principe i pritisli su skupstinu RS da ih prihvate, ali su Silajdzic i Tihic prakticno zabili noz u ledja Evropi kada su potpisali Mostarsku deklaraciju. Jer, to je jasna poruka Evropljanima u stilu: "Mi cemo sa Dodikom koji ne da policiju RS, radije nego sa vama koji trazite pravu reformu."

I tada Evropa mora odustati. Ne moze Evropa traziti nesto sto niko u Bosni ne zeli. U tome je problem. Dakle, postoje jasni Evropski principi, ali smo ih se mi sami, tj. nasi politicari, odrekli i radije usvojili Mostarsku deklaraciju, koja cuva policiju RS. Time su sahranili Evropske principe.
Izvini ali ovdje se ne slazem sa tobom. Mostarska deklaracija je potpisana pod pritiskom Evrope i Lajcaka da bi se parafirao SAA u posljednjem trenutku. U biti Lajcak je nakon potpisivanja Mostarske deklaracija otisao u Brisel i od Rhen-a trazio "nesto zauzvrat." Tu ga je Solana podrzao i Rhen je dosao u Sarajevo da parafira SAA.

Najveci problem sa mostarskom deklaracijom je taj sto je u tom trenutku Tihic pristao da potpise deklaraciju, a sada fura "principijalan" stav. I to je bilo pod ogromnim pritiskom medjunarodne zajednice a i domace (s obzirom da je Silajdzic htio to potpisati i Tihic nije htio tada ostati sam). Da nije tada pristao da potpise deklaraciju, njegov sadasnji stav bi bio puno jaci.

Evropa nema zajednicki stav i nema nacina kako da istraje u svojim kriterijima - u pogledu i na Srbiju i na nas. Dodik je davno rekao da ce EU morati promjeniti svoje kriterije jer on nece dozvoliti zajednicku policiju, i oni su to prihvatili. Sada i Tihic igra tu igru kontajuci da ce EU ipak potpisati SAA bez reforme. Pametan potez jer nema sta izgubiti. SDA stoji iza njega, Lajcak ga ne moze smijeniti, nema parlamentarne vecine da ga preglasaju. Konacno dobar, kalkulisan politicki potez Tihica.
jeza u ledja

#81 Re: EU ili policija?

Post by jeza u ledja »

Svjedok istorije wrote:
jeza u ledja wrote:
Svjedok istorije wrote:

Do nestanka Jugoslavije je doslo ne zato sto je pisalo o nekom pravu na samoopredjeljenje, nego zato sto Jugoslavija vise nije mogla po svom vlastiom ustavu donositi pravosnazne odluke. Naime, po ustavu Jugoslavije su se vaznije odluke donosile usaglasavanjem republike i pokrajina u skupstinskom domu koji se zvao "Vijece Republika i pokrajina" te kada su Hrvatska i Slovenija povukle svoje delegata iz tog vijeca to je znacilo da se vise ne mogu donositi pravosnazne odluke, te je svijet proglasio Jugoslaviju mrtvom.

U Republici BiH su se odluke donosile prostom vecinom glasova, pa bez obzira sto je u preambuli Ustava RBiH pisalo da su tri naroda konstitutivna, to nije smetalo svijetu da prizna BiH bez obzira na protivljenje Srba.

Dakle, bitno je jedino, da li ce ono sto se sada kreira u skupstinskim klupama moci ili nece moci legalno funkcionisati.

Ima u politici puno kurvanjskih podvala gdje se ponesto stavi za raju, ali se akciono provodi nesto drugo.

Niko nece moci RS zaustaviti u BiH, ako se ona zaokruzi kao drzava, tj. ako se do kraja legalizuje, ako dobije sve papire. Oni su dobili dosta papira drzave, tako da su gotovo nezavisni, i zato im vise ni jedan ne smijemo dati, jer je onda gotovo sa nama.
Ja ti samo govorim da je u ustavu Jugoslavije bika ugradjena pravna forma za odcjepljenje. U ustavu BiH (dejtonskom) takvo nesto ne postoji. I pored toga, u ustavu Jugoslavije ona je bila definisana kao federacija, to nigdje ne pise u ustavu BiH. U tome su te sustinske razlike. Tacno je da RS ima mnoge elemente koje bi joj vrlo lako mogle omoguciti odcjepljenje, ali odcjepljenje bez medjunarodnog priznanja je nistavno. Svaka druga drzava koja bi trebala da prizna RS bi samim time prekrsila svoje priznanje BiH, odnosno njene zakone u kojima se definise drzava BiH.
I republike Jugoslavije su cekale zeleno svjetlo od velikih zvjerki iz MZ da bi proglasile nezavisnost. To je uradilo i Kosovo. Dijelovi drzava koji se odvoje na svoju ruku nikad drugi nece priznati (jesi li gdje vidio prisutne evropske 'drzave' Sjeverni Kipar, Transdnjistria, Abhazija?).
Strah od odvajanja RS je apstraktan i napumpan od strane politicara koji vama manipulisu.
jeza u ledja

#82 Re: EU ili policija?

Post by jeza u ledja »

polumasni wrote: Sada i Tihic igra tu igru kontajuci da ce EU ipak potpisati SAA bez reforme. Pametan potez jer nema sta izgubiti. SDA stoji iza njega, Lajcak ga ne moze smijeniti, nema parlamentarne vecine da ga preglasaju. Konacno dobar, kalkulisan politicki potez Tihica.
hehe tu se slazem.
zavrzlama

#83 Re: EU ili policija?

Post by zavrzlama »

Evropa nema zajednicki stav i nema nacina kako da istraje u svojim kriterijima - u pogledu i na Srbiju i na nas. Dodik je davno rekao da ce EU morati promjeniti svoje kriterije jer on nece dozvoliti zajednicku policiju, i oni su to prihvatili. Sada i Tihic igra tu igru kontajuci da ce EU ipak potpisati SAA bez reforme. Pametan potez jer nema sta izgubiti. SDA stoji iza njega, Lajcak ga ne moze smijeniti, nema parlamentarne vecine da ga preglasaju. Konacno dobar, kalkulisan politicki potez Tihica
.

U prevodu MZ zna da je Tihic u pravu...da ne mogu sloimit dodika..i da je rjesenje da BIH potpise sporazum sa EU i bez reforme policije,koja ce cekati neka bolja vremena...jer MZ nema snage i politickog trenutka da istraje na onim principima koje je 2003-e izricito forsirala...

poenta je da je Dodik tezio da prije reforme ustava parlament BIH prizna policiju rs-a vjerovatno obecavajuci da ce u toku ustavnih promjena se to ispraviti i formirat jedinstvena policija ..ALI kako dodik svaki dan poziva na secesiju i omalovazava BIH na svakom koraku...Tihic je ovaj put u pravu sto odbija..velikosrbima se ne moze vjerovati jer do sada jos nikad nisu uradili nista na poboljsanju i normalizaciji BIH....rahat patnja..pa ko izdrzi..

Zakljucak potrebna je reforma ustava pa tek onda policije
Last edited by zavrzlama on 26/03/2008 17:38, edited 1 time in total.
Svjedok istorije

#84 Re: EU ili policija?

polumasni wrote:Izvini ali ovdje se ne slazem sa tobom. Mostarska deklaracija je potpisana pod pritiskom Evrope i Lajcaka da bi se parafirao SAA u posljednjem trenutku. U biti Lajcak je nakon potpisivanja Mostarske deklaracija otisao u Brisel i od Rhen-a trazio "nesto zauzvrat." Tu ga je Solana podrzao i Rhen je dosao u Sarajevo da parafira SAA.

Najveci problem sa mostarskom deklaracijom je taj sto je u tom trenutku Tihic pristao da potpise deklaraciju, a sada fura "principijalan" stav. I to je bilo pod ogromnim pritiskom medjunarodne zajednice a i domace (s obzirom da je Silajdzic htio to potpisati i Tihic nije htio tada ostati sam). Da nije tada pristao da potpise deklaraciju, njegov sadasnji stav bi bio puno jaci.

Evropa nema zajednicki stav i nema nacina kako da istraje u svojim kriterijima - u pogledu i na Srbiju i na nas. Dodik je davno rekao da ce EU morati promjeniti svoje kriterije jer on nece dozvoliti zajednicku policiju, i oni su to prihvatili. Sada i Tihic igra tu igru kontajuci da ce EU ipak potpisati SAA bez reforme. Pametan potez jer nema sta izgubiti. SDA stoji iza njega, Lajcak ga ne moze smijeniti, nema parlamentarne vecine da ga preglasaju. Konacno dobar, kalkulisan politicki potez Tihica.

Evropa nema neki cvrst stav zato sto smo jedino mi ti koji odlucujemo o sebi, a jedini Evropski i Americki cvrst stav je da se stvari legalizuju na jedan ili na drugi nacin. Njima je to jedini prioritet, da je ovdje stvar rijesena, a ne intereuje ih previse kako ce biti rijesena. Isto koa sto je nama drago da se u Darfuru ne uitu djeca od gladi, a nije nam bitno da li ce tu biti dvije drzave ili jedna. Oni su probali sacuvati cjelovitu drzavu, a nasi potpisali deklarazija i Evropa onda kaze: "Bravo, samo je vazno da je sve fino zavrseno legalizovano." Isto kao opstinski spuzbenik sto trazi da se u familiji rijese imovinski odnosi bilo po zakonu bilo po nagodbi, ali samo da je sve rijeseno.
jeza u ledja

#85 Re: EU ili policija?

Post by jeza u ledja »

zavrzlama wrote: U prevodu MZ zna da je Tihic u pravu...da ne mogu sloimit dodika..i da je rjesenje da BIH potpise sporazum sa EU i bez reforme policije,koja ce cekati neka bolja vremena...jer MZ nema snage i politickog trenutka da istraje na onim principima koje je 2003-e izricito forsirala...
Upravo tako, u prijevodu - jebo policiju, idemo dalje prema EU.

Mislim da je ono sto je rekao polumasni sustina razlike u misljenjima. Ja mislim da bi znacajno priblizavanje EU bilo vaznije za BiH od reforme policije o kojoj se govori. (Sad, mozda je pitanje koliko sam SAA kao stepenica prema EU predstavlja, ali niko ne zna sta bi se desavalo nakon eventualnog potpisivanja tog sporazuma, odnosno kojom bi brzinom islo).
Ja smatram da se, kao sto neko nedavno rece, u BiH previse energije trosi na medjunacionalne i medjuentitetske sukobe, koji su u mnogim slucajevima prenaglaseni i nepotrebni, a naustrb stvarnih pozitivnih i integralnih procesa, kao sto su pregovori sa EU. Smatram da se jako sporo rijesavaju problemi, a ovi pregovori o policiji, koji traju vec nekoliko godina(!!?) su najbolji pokazatelj toga. Bice tragicno ako na kraju iz svega ovoga ne dodje ni do kakvog pomaka ni sa policijom ni sa EU.
zavrzlama

#86 Re: EU ili policija?

Post by zavrzlama »

jeza u ledja wrote:
zavrzlama wrote: U prevodu MZ zna da je Tihic u pravu...da ne mogu sloimit dodika..i da je rjesenje da BIH potpise sporazum sa EU i bez reforme policije,koja ce cekati neka bolja vremena...jer MZ nema snage i politickog trenutka da istraje na onim principima koje je 2003-e izricito forsirala...
Upravo tako, u prijevodu - jebo policiju, idemo dalje prema EU.

Mislim da je ono sto je rekao polumasni sustina razlike u misljenjima. Ja mislim da bi znacajno priblizavanje EU bilo vaznije za BiH od reforme policije o kojoj se govori. (Sad, mozda je pitanje koliko sam SAA kao stepenica prema EU predstavlja, ali niko ne zna sta bi se desavalo nakon eventualnog potpisivanja tog sporazuma, odnosno kojom bi brzinom islo).
Ja smatram da se, kao sto neko nedavno rece, u BiH previse energije trosi na medjunacionalne i medjuentitetske sukobe, koji su u mnogim slucajevima prenaglaseni i nepotrebni, a naustrb stvarnih pozitivnih i integralnih procesa, kao sto su pregovori sa EU. Smatram da se jako sporo rijesavaju problemi, a ovi pregovori o policiji, koji traju vec nekoliko godina(!!?) su najbolji pokazatelj toga. Bice tragicno ako na kraju iz svega ovoga ne dodje ni do kakvog pomaka ni sa policijom ni sa EU.

ne traju pregovori oko policije tri godine..nego traje tri godine moljakanje MZ da velikosrbi pristanu na ono sto EU trazi..jer je EU prije tri godina postavila uslov tri principa koji se trebaju ugraditi u BIH policiju sto su svi prihvatili osim rs-a..

A tragicno je to sto je Dodik pobijedio MZ i sto mu daje argument da moze od svake sledece reforme koju bude trazila EU napraviti smijuriju i sprdnju i razvodniti do beskonacnosti..samo je pitanjen dokle tako..ne zadugo...lupit ce ujka Sam rukom od sto i podvuci crtu ispod imena Brcko
jeza u ledja

#87 Re: EU ili policija?

Post by jeza u ledja »

zavrzlama wrote:
ne traju pregovori oko policije tri godine..nego traje tri godine moljakanje MZ da velikosrbi pristanu na ono sto EU trazi..jer je EU prije tri godina postavila uslov tri principa koji se trebaju ugraditi u BIH policiju sto su svi prihvatili osim rs-a..

A tragicno je to sto je Dodik pobijedio MZ i sto mu daje argument da moze od svake sledece reforme koju bude trazila EU napraviti smijuriju i sprdnju i razvodniti do beskonacnosti..samo je pitanjen dokle tako..ne zadugo...lupit ce ujka Sam rukom od sto i podvuci crtu ispod imena Brcko
Pocelo je sa ustavnim promjenama. Koliko mi je poznato nije Dodik taj koga se trebalo moljakati vec Silajdzic. Evo danas je to Tihic. Prema tome nije tacno da se Dodik moljaka i da se njemu dodvoravaju.

Stoti put - cilj pregovora je potpis SAA, a ne reforma policije. Ako EU kaze 'uradite to i to' i potpisacemo SAA - mi trebamo uraditi to i to. Ako ne uradimo to i to, onda necemo ni pregovarati ni o cemu, pa ni o policiji. Da nema uslova EU, ne bi bilo ni pregovora o policiji. Ako sutra prestanu pregovori sa EU, prestace i pregovori sa RS. Uopste, ulazak u EU - znaci integracija drzave i njenih entiteta. Bez toga, RS nema potrebu za integracijom.

Tvoja zadnja recenica o 'ujka Semu' savrseno oslikava teznje i nadanja bosnjackih politicara koji stvaraju iskrivljenu sliku o reformi policije. Savrseno. Znaci nema pregovora, nego se svadjaj kao dijete i cekaj da Veliki Tata rijesi situaciju u tvoju korist.
Fino je cogni pitao ranije - kako mislite nesto rijesiti bez saglasnosti RS? Pa fino, natjerati ih na silu americkom prijetnjom.
Judge_Dread

#88 Re: EU ili policija?

Post by Judge_Dread »

x
Last edited by Judge_Dread on 07/10/2009 00:31, edited 1 time in total.
Svjedok istorije

#89 Re: EU ili policija?

zavrzlama wrote:ne traju pregovori oko policije tri godine..nego traje tri godine moljakanje MZ da velikosrbi pristanu na ono sto EU trazi..jer je EU prije tri godina postavila uslov tri principa koji se trebaju ugraditi u BIH policiju sto su svi prihvatili osim rs-a..

Za mene je najtragicnije to sto su se Dodiku prikljcili Silajdzic i Tihic u opstruiranju Evropske refome time sto su pristali da se ponovo pregovara o reformi. Sjetimo se Evropa je vec bila teskom mukom isposlovala da Skusptina RS usvoji Evropsku reformu, i nasi su samo trebali Dodika prepustiti Evropi kada je odlucio da pocne da krsi Reformu.
Svjedok istorije

#90 Re: EU ili policija?

Judge_Dread wrote:
Svjedok istorije wrote:
Lose ti se cini jer ona sadrzi principe samo deklarativnmo, ali ne i akciono. Tu su principi samo radi prevare, a ne da bi se i osrtvarili.

Da su ih htjeli ostvariti ne bi im trebala Mostarka deklaracija, nego bi isli sa onim sto je Kopolina direkcija usvojila.
E odavno me nesto nije ovako nasmijalo :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Eki deklarativno, a ne akciono :))) Pa zato se i zove deklaracija, a da si se malo potrudio odnosno iskljucio prekidac za emocije mogao si sloziti i sljedeci link gdje je akcioni plan gdje su principi "akcioni" :)))))
Evo ga lafcino i obrati paznju na fusnotu, akcionu :))
http://www.ohr.int/ohr-dept/rule-of-law ... t_id=40959

Cisto informacije radi nema Kopoline direkcije nit je bilo, mozda si mislio na Martensovu Komisiju ?? al to je u rangu piramida po starosti :)

E sad zasto se "seoski maticar" pardon sada "drzavnik" predomislio i reko puj pike ne vazi samo nebo zna :) Ma ustvari da je Hare rekao necu Suki bi to guro bejsomucno ko sada Hare. Dakle zivoti nam ovise od ego tripova i nista nema veze sa stvarnoscu i realnim. Treba li kome dokaz vidi gore pod predomislio se.

Naravno postoji opcija ni policije ni EU :( ili blaza verzija ako potpisemo SAA zaslugom situacije u Srbiji onda cemo kako sad stvari stoje kao Albanija tavoriti u tom statusu godinama i ko zna dokle. Naravno ni u opciji B nema policije!

Uzivajmo :D :-) :D

Akcioni plan, je isto samo rijec, kada zavrsi bez Reforme.

A ja zovem "Kopolina direkcija", onu direkciju polcijskih strucnjaka koja je poslije vise mejseci rada napravila istinsku reformu, ali je Spiric nije htio staviti na usvajanje u Vladi, a sto bi na kraju morao uraditi, da nasi nisu pristali da umjesto refome ponovo prave deklaraciju.
zavrzlama

#91 Re: EU ili policija?

Post by zavrzlama »

jeza u ledja wrote:
zavrzlama wrote:

Pocelo je sa ustavnim promjenama. Koliko mi je poznato nije Dodik taj koga se trebalo moljakati vec Silajdzic. Evo danas je to Tihic. Prema tome nije tacno da se Dodik moljaka i da se njemu dodvoravaju.

Stoti put - cilj pregovora je potpis SAA, a ne reforma policije. Ako EU kaze 'uradite to i to' i potpisacemo SAA - mi trebamo uraditi to i to. Ako ne uradimo to i to, onda necemo ni pregovarati ni o cemu, pa ni o policiji. Da nema uslova EU, ne bi bilo ni pregovora o policiji. Ako sutra prestanu pregovori sa EU, prestace i pregovori sa RS. Uopste, ulazak u EU - znaci integracija drzave i njenih entiteta. Bez toga, RS nema potrebu za integracijom.

Tvoja zadnja recenica o 'ujka Semu' savrseno oslikava teznje i nadanja bosnjackih politicara koji stvaraju iskrivljenu sliku o reformi policije. Savrseno. Znaci nema pregovora, nego se svadjaj kao dijete i cekaj da Veliki Tata rijesi situaciju u tvoju korist.
Fino je cogni pitao ranije - kako mislite nesto rijesiti bez saglasnosti RS? Pa fino, natjerati ih na silu americkom prijetnjom.
po obicaju skreces sa sustine...

Moram ja flomaster u ruke pa crtati...

EU je promijernila i odustala od sopstvenog zahtjeva za reformu policiuje jer se pitanje Kosova nije rijesilo onako kako su oni predpostavljali...kako se vise Srbija odupirala nezavisnosti kosova ,..tako je vise MZ izdavala sopstvene principe i reformu policije u BIH..sve izmedju je pokusaj da se neozbiljnost,nejedinstvo i smusenost MZ prebaci na lidere u BIH..gdje je Dodik izvukao najvise koristi...MZ nece sebi poraz pa pokusava da se uradi sta na brzinu ...
oslikava teznje i nadanja bosnjackih politicara
Tri principa su EU produkt a ne teznja bosnjaka..generalizujes stvari..e sad sto se ta tri principa ne svidjaju onim koji rade da BIH nema..pa i ti sam nameces tezu da je normalna policija teznja bosnjaka..pa jezu za kakvu si to ti policiju....
klif

#92 Re: EU ili policija?

Post by klif »

jeza u ledja wrote: Cilj pregovora je potpis SAA, a ne reforma policije. Ako EU kaze 'uradite to i to' i potpisacemo SAA - mi trebamo uraditi to i to. Ako ne uradimo to i to, onda necemo ni pregovarati ni o cemu, pa ni o policiji. Da nema uslova EU, ne bi bilo ni pregovora o policiji.
Čini mi se da je ovo bolna istina.

Da nema uslova EU, ne bi ni bilo pregovora o policiji.
1gorstak

#93 Re: EU ili policija?

Post by 1gorstak »

klif wrote:
jeza u ledja wrote: Cilj pregovora je potpis SAA, a ne reforma policije. Ako EU kaze 'uradite to i to' i potpisacemo SAA - mi trebamo uraditi to i to. Ako ne uradimo to i to, onda necemo ni pregovarati ni o cemu, pa ni o policiji. Da nema uslova EU, ne bi bilo ni pregovora o policiji.
Čini mi se da je ovo bolna istina.

Da nema uslova EU, ne bi ni bilo pregovora o policiji.
Izbor je sljedeci :

1. prodati vjeru za veceru i dati mirnodopski pristanak na ratom nametnuto

2. insistirati na drzavnoj kontroli nad policijom jer se samo tako eliminise postojanje plemenskih policija

Tacno je da biranje druge opcije mozda nece dovesti do drzavne kontrole nad policijskim snagama, ali znamo da prva sigurno nece. Dodik je rekao da ce braniti nadleznost entiteta nad policijom po cijenu evropskih integracija, pa ne znam zasto bi ta rdja od covjeka bila odlucnija od nas koji se zalazemo za jednakost. Ili to nama nasa vjera (u kakvu vec Bosnu vjerujemo) i nije toliko vrijedna ?
jeza u ledja

#94 Re: EU ili policija?

Post by jeza u ledja »

zavrzlama wrote:
jeza u ledja wrote:
zavrzlama wrote:

po obicaju skreces sa sustine...

Moram ja flomaster u ruke pa crtati...

EU je promijernila i odustala od sopstvenog zahtjeva za reformu policiuje jer se pitanje Kosova nije rijesilo onako kako su oni predpostavljali...kako se vise Srbija odupirala nezavisnosti kosova ,..tako je vise MZ izdavala sopstvene principe i reformu policije u BIH..sve izmedju je pokusaj da se neozbiljnost,nejedinstvo i smusenost MZ prebaci na lidere u BIH..gdje je Dodik izvukao najvise koristi...MZ nece sebi poraz pa pokusava da se uradi sta na brzinu ...
oslikava teznje i nadanja bosnjackih politicara
Tri principa su EU produkt a ne teznja bosnjaka..generalizujes stvari..e sad sto se ta tri principa ne svidjaju onim koji rade da BIH nema..pa i ti sam nameces tezu da je normalna policija teznja bosnjaka..pa jezu za kakvu si to ti policiju....
AKO su tri principa produkt EU kako kazes (a jesu), i AKO je sada produkt EU nesto drugo (a to je diskutabilno), zasto prvu stvar prihvatamo kao zapisanu u kamenu, a drugu ne? Je li to znaci onda da je EU izdala svoje principe (sto je meni, u usporedbi sa principima nasih politicara tesko povjerovati) i ako je tako zasto onda jednostavno ne kazemo 'jebo vas EU necemo mi kod vas jer ste neprincipijelni'? Ja, nazalost, vise vjerujem i Lajcaku i Rehnu i ostalima nego bilo kojem nasem politicaru u vladajucoj koaliciji.
Mi sada kobajagi drzimo do nekog principa o necemu o cemu sami nismo ni razgovarali, nego smo cekali da nam stranci postave te principe i onda izvoljevamo da nesto sa njima vise ne valja? Izvini, ali meni je to samo po sebi neprincipijelno sa 'nase' strane.
zavrzlama

#95 Re: EU ili policija?

Post by zavrzlama »

AKO su tri principa produkt EU kako kazes (a jesu), i AKO je sada produkt EU nesto drugo (a to je diskutabilno), zasto prvu stvar prihvatamo kao zapisanu u kamenu, a drugu ne? Je li to znaci onda da je EU izdala svoje principe (sto je meni, u usporedbi sa principima nasih politicara tesko povjerovati) i ako je tako zasto onda jednostavno ne kazemo 'jebo vas EU necemo mi kod vas jer ste neprincipijelni'? Ja, nazalost, vise vjerujem i Lajcaku i Rehnu i ostalima nego bilo kojem nasem politicaru u vladajucoj koaliciji.
Mi sada kobajagi drzimo do nekog principa o necemu o cemu sami nismo ni razgovarali, nego smo cekali da nam stranci postave te principe i onda izvoljevamo da nesto sa njima vise ne valja? Izvini, ali meni je to samo po sebi neprincipijelno sa 'nase' strane.
jest izdala sopstvene principe...i to vise puta...ti preskoci pune tri godine velikosrpskog odbijanja reforme policije..tek nakon tri godine odbijanja ...se pojavljuju tri frizirana EU principa koji su toliko frizirani da vise nemaju ni jedan princip u sebi...pa ako ce ostati isto stanje sa entitetskim policijama cemu onda reforma...ti trebas da razjaznis zasto je doslo do odstupanja EU od ona tri principa i sad traze usvajanje reforme policije bez ta tri famozna principa..ti bjezis da jasno kazes zasto..ja sam rekao 10x dosad zasto..cekam ;-)

evo zasto po meni..
EU je promijernila i odustala od sopstvenog zahtjeva za reformu policiuje jer se pitanje Kosova nije rijesilo onako kako su oni predpostavljali...kako se vise Srbija odupirala nezavisnosti kosova ,..tako je vise MZ izdavala sopstvene principe i reformu policije u BIH..sve izmedju je pokusaj da se neozbiljnost,nejedinstvo i smusenost MZ prebaci na lidere u BIH..gdje je Dodik izvukao najvise koristi...MZ nece sebi poraz pa pokusava da se uradi sta na brzinu
1gorstak

#96 Re: EU ili policija?

Post by 1gorstak »

jeza u ledja wrote:AKO su tri principa produkt EU kako kazes (a jesu), i AKO je sada produkt EU nesto drugo (a to je diskutabilno), zasto prvu stvar prihvatamo kao zapisanu u kamenu, a drugu ne?

Zbog tih principa, od kojih jedan kaze da se zakonodavne i budzetske nadleznosti nad policijom moraju prebaciti na drzavni nivo. Dodik zajunio i odjednom se te nadleznosti vise ne moraju prebaciti ? Ma nemoj ? Ili cemo imati reformu ili necemo. Necemo se lagati.
Je li to znaci onda da je EU izdala svoje principe (sto je meni, u usporedbi sa principima nasih politicara tesko povjerovati) i ako je tako zasto onda jednostavno ne kazemo 'jebo vas EU necemo mi kod vas jer ste neprincipijelni'?
Pa mi znamo da su neprincipijelni, da u njima ima dobra ne bi nas pustili da pod opsadom jedemo Ikar i lozimo parket nego bi dozvolili da se naoruzamo i branimo, ako vec nisu htjeli da prljaju svoja bijela posmatracka odijela i da oni intervenisu. Oni ne mare za principima nego po pravilu idu linijom manjeg otpora, bitno je samo koliko se ti boris za svoja prava.
jeza u ledja

#97 Re: EU ili policija?

Post by jeza u ledja »

1gorstak wrote:
jeza u ledja wrote:AKO su tri principa produkt EU kako kazes (a jesu), i AKO je sada produkt EU nesto drugo (a to je diskutabilno), zasto prvu stvar prihvatamo kao zapisanu u kamenu, a drugu ne?

Zbog tih principa, od kojih jedan kaze da se zakonodavne i budzetske nadleznosti nad policijom moraju prebaciti na drzavni nivo. Dodik zajunio i odjednom se te nadleznosti vise ne moraju prebaciti ? Ma nemoj ? Ili cemo imati reformu ili necemo. Necemo se lagati.
Je li to znaci onda da je EU izdala svoje principe (sto je meni, u usporedbi sa principima nasih politicara tesko povjerovati) i ako je tako zasto onda jednostavno ne kazemo 'jebo vas EU necemo mi kod vas jer ste neprincipijelni'?
Pa mi znamo da su neprincipijelni, da u njima ima dobra ne bi nas pustili da pod opsadom jedemo Ikar i lozimo parket nego bi dozvolili da se naoruzamo i branimo, ako vec nisu htjeli da prljaju svoja bijela posmatracka odijela i da oni intervenisu. Oni ne mare za principima nego po pravilu idu linijom manjeg otpora, bitno je samo koliko se ti boris za svoja prava.
Ovo zadnje je fakat iz Dodikove skole. Vidjela zaba KONJ se potkiva pa i sama digla nogu. :roll:

Ako su neprincipijelniji od nas, sto je prakticno nemoguce, onda ne trebamo ici u EU.
jeza u ledja

#98 Re: EU ili policija?

Post by jeza u ledja »

zavrzlama wrote:
jest izdala sopstvene principe...i to vise puta...ti preskoci pune tri godine velikosrpskog odbijanja reforme policije..tek nakon tri godine odbijanja ...se pojavljuju tri frizirana EU principa koji su toliko frizirani da vise nemaju ni jedan princip u sebi...pa ako ce ostati isto stanje sa entitetskim policijama cemu onda reforma...ti trebas da razjaznis zasto je doslo do odstupanja EU od ona tri principa i sad traze usvajanje reforme policije bez ta tri famozna principa..ti bjezis da jasno kazes zasto..ja sam rekao 10x dosad zasto..cekam ;-)
De ti navedi (i daj izvor molim te) koji su to tacno principi i objasni na koji nacin se oni sada krse.
zavrzlama

#99 Re: EU ili policija?

Post by zavrzlama »

jeza u ledja wrote:
zavrzlama wrote:
De ti navedi (i daj izvor molim te) koji su to tacno principi i objasni na koji nacin se oni sada krse.
procitaj i daj sam sebi odgovor..

Interview: Vincenzo Coppola
Entitetske policije nisu predviđene principima EU
Nakon povratka iz Brisela, šef Policijske misije Evropske unije u Bosni i Hercegovini brigadni general Vincenzo Coppola dobio je načelnu saglasnost evropskih političara za produženje mandata EUPM-a na još dvije godine. Navodni razlog produženja mandata je nastavak kvalitetnog restruktuiranja policije u BiH. Ipak, teško se oteti dojmu da evropski lideri nisu htjeli zatvoriti policijsku misiju prije nego što se u BiH okonča reforma policije prema principima EU. U razgovoru za Start general Coppola je jasno definisao koji su to okviri izvan kojih nema kontroverzne reforme policije

Razgovarao: Eldin Karić : Foto: Almin Zrno

Vratili ste se iz Brisela, kakve poruke donosite?

- U Briselu sam predstavio šestomjesečni izvještaj u pregledu rada Misije, što se dešava dva puta godišnje, jednostavno da predstavim šta je to EUPM postigao u proteklom periodu i šta namjeravamo uraditi. Tražili smo dvogodišnji produžetak, jer bi EUPM trebao da završi sa radom do kraja ove godine, ali ja namjeravam da misija ostane do kraja 2009.

Zbog čega želite produžiti mandat EUPM-a?

- Taj zahtjev se ne zasniva na činjenici da je bilo nekih neuspjeha, nego baš na uspjehu koji postižemo zajedno sa policijom u Bosni i Hercegovini. Vidjeli smo mnogo pozitivnih operativnih rezultata i jednostavno želimo da podržimo taj proces do one tačke kada se ne može vratiti korak nazad, gdje ćemo biti sigurni da ćete nastaviti tim putem.

I, da li će biti prihvaćen Vaš zahtjev?

- Moj zahtjev je bio dobro primljen. Upoznati su sa svim operativnim rezultatima i veoma su zadovoljni, tako da mi možemo nastaviti ovako kako smo radili do sada.

Da li bi u novom mandatu bila izmijenjena vaša misija?

- Nastavili bi, dakle, raditi po pitanju restruktuiranja reforme policije, nastavili bismo pružati podršku u borbi protiv organiziranog kriminala i jedan od najvećih uspjeha bi bio da ojačamo SIPA-u, onoliko koliko možemo. I to su tri glavna zadatka koji će i ostati. Naravno, nastavit ćemo sa radom po pitanju rada tužilaštava, odnosno suradnji između tužilaštva i policije.

Koliko su u Briselu zainteresirani da se uključite i u rad sa tužilaštvima?

- Brisel je vrlo zainteresiran. Znaju da je u prošlosti bilo problema, da se neki napredak desio zato što smo se mi uključili u taj rad i zahtijevaju od nas da nastavimo raditi u tom pravcu. Baš ovih dana, tačnije 23. i 24. organiziramo dva radna dana sastanke između policije i tužilaštva, tako da ćemo nastaviti raditi i u tom pravcu.

Rekli ste da je jedna od osnovnih pitanja o kojima ste razgovarali u Briselu i reforma policije. Da li ste dobili neke instrukcije kako nastaviti taj proces?

- Ne, Brisel se oslanja uveliko na rad OHR-a u ovom slučaju i još smo u nekoj političkoj sferi. Sada se moramo oslanjati na političke aktere kako bi postigli sporazum. Jednom kada postignemo sporazum, onda ćemo se vratiti tim operativno-tehničkim detaljima restruktuiranja policije. Tu Brisel podržava naš rad i žele da se to dogodi, i vrše određeni pritisak, ali će se sam posao morati uraditi u Sarajevu, a ne u u Briselu. Generalni sekretar Solana je zatražio od lokalnih političara da naprave napredak u ovom procesu.

Da li su u Briselu, po pitanju policijske reforme, postavljeni neki širi okviri za rješenje ovog problema?

- Brisel je uspostavio taj okvir sa tri evropska principa. To su ta ograničenja u okviru kojih moramo raditi. Ali Brisel ne ulazi u detalje reforme jer znaju da je ovo lokalni problem koji se može riješiti samo među vlastima u BiH. Oni žele da, kakvo god da se rješenje nađe, da bude u sklopu ta tri evropska principa. Izvještaj Direkcije koji sam ja predstavio u Briselu prije neka tri mjeseca je odlično primljen, tako da je za njih taj izvještaj odličan kompromis za reformu policije.

Možete li nam ukratko reći osnove tog Vašeg kompromisa koji ste ponudili?

- To je prijedlog koji jednostavno u osnovi dovodi rerformu policije pod lanac komandovanja koji pripada državi BiH. Lokalna policija će zadržati jednu određenu količinu operativne neovisnosti, jer su odgovorni za određeni teritorij. Bit će jedan direktor policije BiH koji će biti neka vrsta koordinatora u svakodnevnom radu, ali koji će u nekim slučajevima postati i operativni komandant za neke operacije koje uključuju više područja, uključujući lokalnu policiju, SIPA-u, graničnu policiju... To je reforma koja će izbjeći dupliranje, tako da se naprave strukture koje su zajedničke za sva policijska tijela i koje će izbjeći uključivanje lokalne politike u rad policije. Ne bi odgovarali lokalnom misnistru.Tako da se uticaj politike svede na minimum. Prijedlog bi bio samo jedan zakon, dakle, državni zakon, tako da će svi policajci raditi po istom zakonu i po tom zakonu će biti plaćeni, imali bi jedan budžet koji bi se dijelio na područja, tako da je to sistem koji bi bio efikasniji, koji bi omogućio i osigurao koordinaciju, što znači da bi političke snage zajedno radile na tom polju, znači da bi zbog svega toga dali bolju uslugu građanima.

Politički uticaj na rad policije bi bio marginaliziran jer nemoguće je u potpunosti izbjeći uplitanje politike. No doveli bi ga na takav nivo da ne bi bio značajan. Prema mom mišljenju, to je dobar kompromis između onoga što se ima sada i onoga što bi bilo neko savršeno rješenje koje je moguće postići. Znači, to je nešto čvrsto, nije samo neka kozmetička promjena, nego operativna, stvarna, efikasna.

Koliko sam ja shvatio, čini mi se da taj Vaš prijedlog nije nešto što ide u prilog zagovornika ostanka entitetskih policija.

- Ne. Ne ide. Tehnički govoreći, može ostati policija nekog kantona da bude odgovorna za taj kanton, ili kao što u RS imamo centre javne bezbjednosti. Možete imati tu strukturu. Stvar je u tome da CJB na Palama neće biti odgovoran ministru unutrašnjih poslova u Banjoj Luci, nego ministru sigurnosti u Sarajevu, znači na nivou BiH. Stvar je u tome da oni odgovaraju nekom na centralnom nivou, a ne na lokalnom.Da li to znači da buduće regije ne moraju da prelaze entitetske granice?

- Možda. Uglavnom da, ukoliko nema nekog tehničkog razloga da prelaze. Međutim, može se desiti u nekoliko slučajeva, ne politički, nego tehnički, može se javiti potreba za prelazak međuentitetke granice. Naprimjer, Istočno Sarajevo pripada drugom entitetu, ali Sarajevo je Sarajevo i to je područje gdje ja mogu da vidim da može da se uspostavi jedna funkcionalna regija u i oko Sarajeva i to nije neki veliki prelazak entitetske linije, nego tehnički opravdan i vrlo specifičan. Ili, naprimjer, Posavski kanton koji ima dva različita područja i najvažnije je da se ta dva područja ujedine, ne kao kanton, nego da ima taj jedan dio koji bi jedna policija pokrivala. To su ta tehnička, a ne politička pitanja.

Postoji li ikakva opcija da se zadrži entitetska policija u nekom obliku?

- Ne, u Direkciji nećete nigdje pročitati da se spominju entiteti. Entitet je politička struktura, kao što su i kantoni. Ali za policiju, mi bi željeli imati potpuno drugačiji pristup. I zato ne spominjemo entitete. Možete spomenuti kanton, ovaj, onaj, imati policiju u RS ali policiju u Republici Srpskoj, a ne policiju Republike Srpske, čija struktura komandovanja ide nazad u Sarajevo. To je taj prijedlog. U tom izvještaju postoje područja gdje političke vođe mogu još uvijek pregovarati o nekim malim promjenama, ali veliki dio struktura je ono što sam ja vama sad predstavio.

Interesuje me, ukoliko se političari ipak dogovore za reformu policije koja malo drugačije od ovoga o čemu govorite, da li će to biti prihvaćeno?

- Brisel će uvijek tražiti od OHR-a u Sarajevu, EUPM-a..., da provjere da li je prijedlog u sklopu spomenutih principa. Ako se poštuju ti principi, Brisel to može prihvatiti. Činjenica je da je teško vidjeti nešto potpuno drugačije od onoga što smo mi rekli a da je u sklopu ta tri pravila, ali moguće, ako neko ima neku briljantnu ideju koju mi nismo mogli otkriti...

Kakva su Vaše informacije koliko ste blizu postizanja dogovora?

- Moram reći da je u ovom trenutku pažnja političara usmjerena na neka druga pitanja, čini mi se da su sada više zaokupljeni reformom Ustava, vrlo specifičnih područja koja zahtijevaju pažnju kao što su Bratunac, Srebrenica..., za koja su zainteresirani, tako da reforma policije nije nešto o čemu sad razmišljaju. Mada ja mislim da smo vrlo blizu mogućem sporazumu i ja sam još uvijek vrlo ubijeđen da političke vođe mogu naći rješenje.

Jedan od razloga zbog čega se povratnici u Srebrenicu namjeravaju iseliti je i to što u tamošnjoj policiji ima ljudi koji su učestvovali u genocidu u Srebrenici 1995. godine. Šta EUPM može uraditi da ti ljudi više ne rade u policiji?

- Postoji uska saradnja između policije RS-a i tužioca u određenom slučaju tih nekih 500 policijskih službenika koji su bili tama tokom rata. Možda su neki od njih bili uključeni u počinjavanje ratnih zločina, ali to je vrlo osjetljivo pitanje. Ja radim sa svojim timom za inspekciju i mojim odjelom koji prati ovaj slučaj. Pratimo rad tužioca i pružit ćemo podršku, ali mogu vam reći da u RS žele sarađivati na ovom i vidio sam pismo koje je direktor policije poslao tužitelju gdje navodi da želi znati šta se dešava i spremni su da poduzmu korake. Predložio bih da se bude dosta pažljiv u ovome slučaju i oprezan, jer policajci koji sada rade dobili su certifikat IPTF-a što znači da je IPTF već napravio provjeru. Naravno, moguće je da među tih 500 policajaca bude neko ko je učestvovao u počinjavanju ratnih zločina, ali činjnica da su ti ljudi bili u tom području tokom rata ne znači da su bili uključeni u to što se desilo u Srebrenici. Vidjeli smo dosta volje od strane RS-a da se to zatvori i da se poduzmu odgovarajuće mjere, ali ovo nije laka istraga i za nju će trebati puno vremena. EUPM će i dalje pružati podršku i davati savjete kada je god to potrebno.

Ovih dana je u emisiji 60 minuta objavljeno kako je rasformiran tim policijskih sitražitelja koji je postigao izvanredne rezultate u borbi protiv trgovine drogom na području Tuzlanskog kantona. U tom istom prilogu je jasno pokazano kako su ljudi koji upravljaju tamošnjom policijom povezani sa određenim kriminalnim krugovima. Koliko ste upoznati s tim, kako Vi to komentarišete i šta EUPM misli poduzeti konkretno u ovom slučaju koji, nažalost, nije usamljen?

- Znam o čemu se radi. To je jedno pitanje gdje naš tim radi, tako da naš tim prikuplja informacije o ovom slučaju, da vide šta se dešava. Još jednom moram pažljivo sagledati ovaj slučaj jer želim biti siguran zašto je tim istražitelja bio udaljen sa svojih pozicija, koji su to administrativni i operativni razlozi. Naravno, ako je to tačno. Jedno je reći, a drugo je to dokazati. Ako ljudi znaju zašto, ako postoji razlog, zašto ljudi to ne prijavljuju tužilaštvu. Svi ljudi znaju da je gospodin X povezan sa kriminalom, je li ovo valjano pred sudom - ne. Ako imate bilo kakav dokaz predstavite ga, ako ne vjerujete policiji, idite tužilaštvu. Ali samo ta činjenica da svi znaju ništa ne predstavlja pred sudom.

Ljudi se ovdje često žale kako se policija bavi marginalnim poslovima dok kriminalci slobodno šetaju gradom. Do kada će to tako biti?

- Naša podrška borbi protiv organiziranog kriminala se zasniva na činjenici da određujemo mete i pokušamo ostvariti što bolje rezultate. Policija je ovdje spora u otpočinjanju istraga i nema baš puno inicijative da pokrene procese, ali kada krenu rezultati su poprilično dobri. To je proces koji se mora poboljšati. Mi želimo pogurati taj proces, da pokrenemo tu mašinu do tačke gdje se ona neće moći zaustaviti. Za to nam je potrebno malo više vremena nego što sam ja očekivao i zato nam je trebalo to produženje mandata. Da bi se provele neke određene kompleksne istražne radnje potrebna je određena kvalitetna tehnička oprema. Veliki dio tih važnih tehničkih resursa će se već sada početi koristiti i policija će biti u mogućnosti da puno bolje obavlja svoj posao. Znači, ako nekada rezultati nisu onakvi kakve očekujete od policije, ponekad postoje razlozi za to. Da biste pred sudom vodili jedan kompleksan slučaj protiv organiziranog kriminala za to vam je potrebno mnogo vremena i ako niste u mogućnosti da to uradite na način kako to treba, slučaj će pasti. Zato moramo reorganizirati kompletan sistem.

Trenutno traje kampanja čiji je cilj vraćanje povjerenja građana u policiju, a koju podržava EUPM. Vjerujete li da ovakve kampanje daju rezultate i ne mislite li da bi povjerenje građana bilo veće kada bi policija hapsila kriminalce i smanjila kriminal?

- Kako je krenula ova kampanja povećao se broj poziva na broj 122. To je dobar znak da ljudi malo više vjeruju. Policija dobro radi svoj posao ali građani ne obavještavaju policiju o stvarima koje se tiču policije. Moramo promijeniti to nepovjerenje prema policiji. Da budem iskren, Sarajevo je poprilično sigurno mjesto za živjeti i ja vam mogu naći mnogo mjesta koja su puno opasnija od Sarajeva, gdje je kriminal mnogo veći. Sigurnosna situacija je poprilično dobra ali će uvijek biti ljudi koji su nezadovoljni radom policije, ali isto tako će biti slučajeva gdje se moralo uraditi mnogo više. To je, ipak, normalno i ovdje i u Rimu, i u Berlinu...

Ipak, nema dana da se negdje u BiH ne dogodi najmanje jedno ubistvo ili neko veće razbojništvo..., većina građana smatra kako je bezbjednosna situacija mnogo gora nego prije rata. Možete li napraviti komparaciju sa stanjem bezbjednosti u sredini iz koje Vi dolazite?

- Teško je to upoređivati jer i u Italiji imate regiona gdje je sigurnost velika, gdje možete ostaviti kuću otvorenu, gdje kriminala skoro da nema uopće. Dok imate dijelova gdje je kriminal sveprisutan. Nivo kriminala u Bosni i Hercegovini je nizak, čak i ako uzmete u obzir da je ovo zemlja koja je izašla iz rata prije jedanaest godina. Imate relativno sigurnu zemlju s obzirom na okolnosti u kojima se ova zemlja nalazi. Ako uzmete u obzir ovo ubistvo od prije nekoliko dana na Ciglanama, to je ipak slučaj u kojem je kriminalac ubio kriminalca, što ne utiče na opću sigurnost.

Ako pretpostavimo da se političari uspiju dogovoriti oko reforme policije, da li bi Bosna i Hercegovina po pitanju sigurnosti mogla da se uključi u evropske integracije? Da li bi bila crna rupa Evropske unije?

- Naravno da bi mogla da se uključi u evropske integracije. Bosna i Hercegovina nije crna rupa. To je zemlja koja samo mora ispuniti određene uslove kako bi postala članica Evopske unije.
1gorstak

#100 Re: EU ili policija?

Post by 1gorstak »

jeza u ledja wrote:
zavrzlama wrote:
To su osnove prijatelju, idi na google prije nego sto se tako izblamiras. Siling je cak trazio prelazak entitetske linije na podrucju Sarajeva, a i od tog se odustalo zbog junose Dodika.
Post Reply